Dodaj do ulubionych

Fortuny dzięki SB

19.06.12, 19:08
Gdy tak roztrząsamy czy śmierć kolejnej znanej osoby jest samobójstwem czy zabójstwem, gdy zastanawiamy się nad przyczynami tych zdarzeń i sytuacją w naszym kraju, to wciąż mi nie daje spokoju sprawa niezwykłych fortun, wyrosłych błyskawicznie i z niczego.
Doskonałym przykładem jest wielce opłacalna współpraca Kościoła z był EeBekiem - przekręty na grube miliardy. Ale przecież nie tylko to.
Uważam, że jeśli miałabym uznać niektóre z tych śmierci za nieprzypadkowe to nie dlatego, że ktoś coś wiedział o kimś, że ten współpracował czy coś podpisał bo teraz, gdy tak wielu ludzi, pomimo takiej przeszłości, zajmuje ważne stanowiska nie wydaje się, by takie informacje mogły na poważnie wzburzyć opinie publiczną.

Ciekawy pomysł Bułgarów, który u nas nie ma szans realizacji. A szkoda bo dopóki nie rozwikła się tych powiązań mafijno-esbescko-polityczno-biznesowych, dopóty nie może być mowy o demokracji i zdrowej gospodarce.

Fortuny dzięki SB. Zlustrują milionerów
Parlament Bułgarii znowelizował w środę ustawę o ujawnieniu archiwów dawnej SB i wywiadu wojskowego, zezwalając na sprawdzenie i ujawnienie informacji o biznesmenach, którzy w latach 90. masowo zaciągali kredyty bankowe.

Lustracja szefów banków pokazała, że większość była związana z bezpieką.
Obserwuj wątek
    • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:13
      l_zaraza_l napisała:

> Doskonałym przykładem jest wielce opłacalna współpraca Kościoła z był EeBekiem
      > - przekręty na grube miliardy. Ale przecież nie tylko to.

A jaki jeszcze były esbek zrobił przekręt na grube miliardy ? Mało w tym się orientuję, ale ty - skoro piszesz - to pewnie wiesz.
      • l_zaraza_l Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:18
        Największe sukcesy Kotarski uzyskał, jako wydawca Oficyny Wydawniczej Rytm, w której drukował pisma, ulotki, a w 1988 roku wydał książkę Lecha Wałęsy Droga nadziei. W 1988 Kotarski po konflikcie z Teodorem Klincewiczem opuścił Grupy Oporu ale faktycznie przejął należące do nich wydawnictwo Rytm.

Nie bardzo wiadomo jak po 1990 roku stał się szefem legalnie już działającej i dochodowej Oficyny Wydawniczej Rytm. Formalnie właścicielką wydawnictwa jest jego żona Alicja Pękalska, córka zaś Kamila Pękalska jest...sekretarką dyrektora M.Kotarskiego.

Pod prawdziwym nazwiskiem Marian Pękalski pan major co miesiąc odbiera resortową emeryturę.
        • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:20
          A na czym polega ten jego przekręt?
          • l_zaraza_l Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:23
            woda_woda napisała:

> A na czym polega ten jego przekręt?

Może przeczytaj to co wkleiłam i zastanów się przez moment.
            • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:25
              l_zaraza_l napisała:

> Może przeczytaj to co wkleiłam i zastanów się przez moment.
              >

Przeczytałam, zastanowiłam się i dalej nie wiem. Ale na pewno mnie objaśnisz.
              • l_zaraza_l Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:36
                Nie wodo. Nie będę Ci niczego wyjaśniać. Nie będę także wskazywała kolejnych przykładów afer i przekrętów jakie miały i mają miejsce od ponad 20 lat. Skoro się nie zastanawiasz nad FOZZ, Srebrną, Telegrafem, czy tym, jakim cudem w 4 lata można się dorobić wartego miliardy koncernu lub budzącymi wątpliwość zakupami oprogramowania dla instytucji państwowych, to moje pisanie do Ciebie nie ma sensu. Szkoda byśmy marnowały nasz czas.
                • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:39
                  l_zaraza_l napisała:

> Nie wodo. Nie będę Ci niczego wyjaśniać.

Tak myślałam, że nie potrafisz wskazać, gdzie w przywołanym przez ciebie tekście jest dowód na przekręt tego pana.

Pomogę.
                  Zdanie "Nie bardzo wiadomo jak po 1990 roku stał się szefem legalnie już działającej i dochodowej Oficyny Wydawniczej Rytm." może sugerować, że przekręt miał tam miejsce. Ale czy miał i - jeśli miał - to na czym polegał, nie wiadomo.
                  • l_zaraza_l Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:50
                    woda_woda napisała:

> l_zaraza_l napisała:
                    >
                    > > Nie wodo. Nie będę Ci niczego wyjaśniać.
                    >
                    > Tak myślałam, że nie potrafisz wskazać, gdzie w przywołanym przez ciebie tekści
                    > e jest dowód na przekręt tego pana.
                    >
                    > Pomogę.
                    > Zdanie "Nie bardzo wiadomo jak po 1990 roku stał się szefem legalnie już działa
                    > jącej i dochodowej Oficyny Wydawniczej Rytm." może sugerować, że przekręt miał
                    > tam miejsce. Ale czy miał i - jeśli miał - to na czym polegał, nie wiadomo.

Skoro wiesz o co mi chodziło to po jakiego się zgrywasz? Czy był przekręt czy nie nigdy się nie dowiemy bo dawno się przedawniło. Uważam, że takie rzeczy należałoby teraz badać i wyjawiać, choćby i bez konsekwencji karnych. Zadawanie mi pytań typu "czy wiesz i czy mam dowody" jest niemądre bo rzecz właśnie w tym, że chciałabym wiedzę w tej materii mieć. Należy się i mnie i Tobie.
                    • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 20:03
                      l_zaraza_l napisała:

> Skoro wiesz o co mi chodziło

A skąd mam wiedzieć o co ci chodziło?
                      Przecież odmówiłaś odpowiedzi.
                      • l_zaraza_l Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 21:09
                        woda_woda napisała:

> A skąd mam wiedzieć o co ci chodziło?
                        > Przecież odmówiłaś odpowiedzi.

I zgodnie z moją zachętą sama doszłaś do tego o co mi chodziło.

Wodo, naskoczyłaś na mnie tylko dlatego, że we wpisie otwierającym wątek wspomniałam o machlojkach KK i esbeków. To już drugi raz w podobnej sytuacji (moja nieprzychylność dla KK). Co ciekawe, kiemlicz także jest wyznawcą KK ale umiał odnieść się merytorycznie do tego o czym mowa bo problemem nie jest tu KK (po prostu jest to sprawa, o której sporo pisano w ostatnim czasie, wiec doskonale nawała się na przykład) ale ogólny syf z gilem, za który płacą nasi rodzice, my i będą płaciły jeszcze dzieci i wnuki.
    • kiemlicz88 Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:30
      U nas cała wierchuszka biznesowa to peerelowski wywiad - Solorz-Żak, Krazue, ITI, Kulczyk itd. Wałęsa machał siekierką przed kampanią, po kampanii dał pole manewru biznesowego ludziom służb.

UOP pod okiem gen. Gromosława Czempińskiego prowadzili operację o kryptonimie „Zielone bingo”. Operację wymyślono rzekomo po to, aby sprawdzić podatność giełdy na manipulacje kursem akcji. W rzeczywistości grupa oficerów UOP chciała sobie nieco dorobić do pensji. Zgromadzono kwotę ok. 13 mld starych złotych (w tym 3,5 mld pochodziło z funduszu operacyjnego UOP) i kupiono za tę forsę akcje Warty – spółki kontrolowanej wówczas przez Jana Kulczyka. Transakcje pomiędzy UOP a Kulczykiem przeprowadzono po to, aby znając rzeczywistą, niezłą kondycję tej firmy i wiedząc o planowanych obiecujących przedsięwzięciach (nieznanych ogółowi akcjonariuszy) grać na zwyżkę kursu akcji. Gen. Czempiński co najmniej dwukrotnie osobiście odwiedził siedzibę Warty, a w ogóle to utrzymywał dość zażyłe stosunki z ówczesnym prezesem Warty Janem Ch.
      • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:35
        kiemlicz88 napisał:

Jeśli już rozmawiamy o przekrętach, to przekręciarzem jesteś ty - kradniesz tekst z
        www.nie.com.pl/art4104.htm
        i podajesz go za własny.

Nieładnie.
        • kiemlicz88 Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:40
          Ale mnie przyłapałaś, aj jaj. Gdzie napisałem, ze to mój tekst? Nie podałem linka i tyle.
          • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:42
            kiemlicz88 napisał:

> Nie podałem lin
            > ka i tyle.

Ano, aż tyle. To się nazywa kradzież.
            • l_zaraza_l Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 19:52
              woda_woda napisała:

> Ano, aż tyle. To się nazywa kradzież.

I to jest wszystko, co masz merytorycznego do napisania odnośnie zawartości "kradzionego" przez kiemlicza tekstu?
              • woda_woda Re: Fortuny dzięki SB 19.06.12, 20:02
                l_zaraza_l napisała:

> I to jest wszystko, co masz merytorycznego do napisania odnośnie zawartości "kr
                > adzionego" przez kiemlicza tekstu?
                >

Tak, ze złodziejami cudzych tekstów nie dyskutuję na ich temat.
    • zbysio45 Re: Fortuny dzięki SB a co ma z tym wspolnego 19.06.12, 20:14
      koscół szanowny członku Polikociarni?Podaj nazwisko tego SB-eka z ktorym wspołpracował koscół i w jakiej sprawie.Pisanie kłamstw opluwajacych kosciół jest pomowieniem karalnym.
      • kiemlicz88 Re: Fortuny dzięki SB a co ma z tym wspolnego 19.06.12, 20:30
        W Rumunii 10 najbogatszych biznesmenów to funkcjonariusze Securitate, dlaczego niby w Polsce ma być inaczej? Jest dokładnie tak samo, takie samo bagno. Dzięki Mazowieckiemu, Michnikowi i Wałęsie.
      • l_zaraza_l Re: Fortuny dzięki SB a co ma z tym wspolnego 19.06.12, 21:14
        zbysio45 napisał:

> koscół szanowny członku Polikociarni?Podaj nazwisko tego SB-eka z ktorym wspołp
        > racował koscół i w jakiej sprawie.Pisanie kłamstw opluwajacych kosciół jest pom
        > owieniem karalnym.

wyborcza.pl/1,76842,7042976,Korupcja_w_Komisji_Majatkowej_MSWiA_.html
        wyborcza.pl/1,76842,7273047,Ziemia_dla_Kosciola__Grunt_to_dobry_mecenas.html
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,6641414,Beda_kary_za_ziemie_zakonnic_na_Bialolece.html
        katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8046707,Co__gdzie_i_jak__Prokuratura_sprawdza_koscielne_grunty.html
        A teraz bujaj się ze swoimi groźbami powalańcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka