Dodaj do ulubionych

Zmieleni.pl

04.09.12, 10:59
W 2005 roku PO zebrała 750 tysięcy podpisów pod projektem wprowadzeni w Polsce jednomandatowych okręgów wyborczych (JOW). JOW nie wprowadzono, a kartki zmielono, teraz Kukiz chce odtworzyć tę listę. Ja za JOWem nie jestem, ale ta sprawa świetnie pokazuje podejście PO do obywateli i swoich obietnic wyborczych. Zero szacunku, tylko hasła i obiecanki, nigdy nie realizowane.

Tym razem Kukiz ma pełną rację.

zmieleni.pl/
Obserwuj wątek
    • cezariusz13 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:05
      Nowy autorytet lewicowych mediów i witryn internetowych (ONET) Paweł Kukiz. Jeszcze niedawno takim był Marcin Meller. Autorytety z pod budki z piwem.
      • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:06
        Kolego, odnieś się do sprawy, a nie opluwaj Kukiza.
      • wiosnaludzikow Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 16:48
        Kukiz ulubieńcem lewicowych mediów ? Ty z kosmosu przyleciałeś dzisiaj ?
    • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:06
      Niedługo Puste Obietnice zmielą nas wszystkich na parówki i sprzedadzą Niemcom. Oni są do tego zdolni.
    • wujaszek_joe Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:06
      a jak miała wprowadzić, skoro większość sejmu jest przeciw?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:08
        Pod karabinami mieli wprowadzić i wtedy agnostic z kiemliczem byliby zadowoleni.
      • agnostic5 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:09
        wujaszek_joe napisał:

> a jak miała wprowadzić, skoro większość sejmu jest przeciw?

A jakaś próba głosowania nad projektem była?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:27
          Chyba nie było żadnych głosowań nad zmianą konstytucji.
      • wiosnaludzikow Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 16:49
        Dać parę stołków PSLowi jak w przypadku Komisji Śledczej. Kogo Ty na tym forum chcesz zbajerować ?
    • agnostic5 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:08
      Kukiz jest takim samym wyborcą jak Ty i ja. Skoro został oszukany, ma prawo o tym mówić i domagać realizacji projektu, z którym PO szła do władzy.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:09
        Szła do władzy ale nie doszła. Dlatego zmienili drogę i doszli do władzy. Bez podpisów.
        • agnostic5 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:12
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Szła do władzy ale nie doszła. Dlatego zmienili drogę i doszli do władzy. Bez p
          > odpisów.

Zmielone obietnice - to akurat dobre hasło.
          Senat też miał być zniesiony, abonament RTV także, PIT miały wypełniać USy, miał być inwestar dla stoczni z Kataru, podatek liniowy miał być, sporo tych głupotek było.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:21
            Całe szczęście że nie byłem lemingiem jak ty, się na to nie nabrałem i nie głosowałem na platfusów.
            • agnostic5 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:26
              obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Całe szczęście że nie byłem lemingiem jak ty, się na to nie nabrałem i nie głos
              > owałem na platfusów.

Gratuluję wyczucia i sprytu. Serio.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:27
                Dziękuję. Jaki ten Kukiz głupi.
          • humbak Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 15:12
            Inwestor z Kataru był obiecywane w ramach kampanii? Raczej nie. Liniówka o ile się ni mylę też nie, choć tu mogę się mylić.
            • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 08.09.12, 12:38
              Inwestor z Kataru był przed wyborami.
    • ukos PO zrobiła wiele, żeby zapomnieć o JOW 04.09.12, 11:28
      Przede wszystkim nie przedstawiono projektu w Sejmie. Zrobiono to z tego powodu, że obstrukcja opozycji byłaby, wobec ponad 70% wówczas poparcia JOW w elektoracie, bardzo negatywnie odebrana, spotkałaby się z powszechną niechęcią czy nawet oburzeniem. To zwiększałoby z kolei prawdopodobieństwo wyłonienia się w kolejnych wyborach zdominowanej przez PO (w dodatku z możliwością wyboru przez PO partnera) koalicji dysponującej 2/3 głosów w Sejmie, a co za tym idzie nie tylko możliwość, ale i konieczność wywiązania się z obietnicy. To zaś było dla partyjnej wierchuszki nie do przyjęcia (z tych samych powodów, co dla Kaczora), więc spokojnie, bez najmniejszych oporów, spuszczono "cenne" podpisy do kibla.
      • humbak Re: PO zrobiła wiele, żeby zapomnieć o JOW 04.09.12, 15:04
        Pięknie to ująłeś.
    • haen2010 Jeżeli chodzi o reklamę wyborczą platfusów, 04.09.12, 11:47
      To Amber Gold miał z czego czerpać pełnymi garściami. Musiał się temu Marcin dobrze przyjrzeć i udoskonalić.
    • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 11:51
      Już od 11 lat oszukują ludzi, to 3 razy dłużej niż Amber.
    • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 14:54
      W ramach programu "4xTak" w 2005 roku Platforma zbierała głosy poparcia w czterech kwestiach: zmniejszenia liczby posłów, zniesienia immunitetu poselskiego, likwidacji Senatu oraz właśnie utworzenia JOW i wprowadzenia ordynacji większościowej. Ani wówczas, ani po dojściu Platformy do władzy pomysły te nie zostały zrealizowane.
      rp.pl
      • ukos Zachowanie PO ws. 4xTak jest bardzo nierzetelne 04.09.12, 16:18
        kiemlicz88 napisał:

> "4xTak" w 2005 roku Platforma zbierała głosy poparcia w (...) kwestiach:
        > zmniejszenia liczby posłów, zniesienia immunitetu poselskiego, likwidacji
        > Senatu oraz właśnie utworzenia JOW (...).
        > Ani wówczas, ani po dojściu (...) do władzy pomysły te nie zostały zrealizowane.

O to, że pomysły nie zostały zrealizowane nie można mieć do PO pretensji (brak większości), natomiast oburzające jest, że odpowiednich projektów nie przedstawiono w Sejmie, w obawie, że ich odrzucenie przez opozycję do tego stopnia zniechęci do niej elektorat (w 70% popierający wówczas JOW), że zapewni to później Platformie przewagę zmuszającą do faktycznej realizacji obietnic będących w rzeczywistości jedynie kiełbasą wyborczą. Platforma zaś dba o to, żeby nigdy nie wygrać tak wysoko, żeby ją można rozliczać z niespełnienia obietnic możliwych do realizacji.
        Poszczególne fragmenty programu "4xTak" mają zresztą różną wartość. Zmniejszenie liczby posłów jest np. wybiegiem na wypadek, gdyby jednak PO musiała JOW wprowadzić. W wielkich okręgach wyborczych konieczna jest bowiem kampania telewizyjna, dostępna jedynie dla kandydatów dysponujących wielką kasą. 460 okręgów to jest norma bardzo zbliżona do brytyjskiej, wypraktykowanej w warunkach parowiekowej demokracji. Taka wielkość okręgu pozwala kandydatowi spotkać się w trakcie kadencji poprzedzającej kampanię ze wszystkimi wyborcami i w ten sposób równoważyć wpływ TV. Tu najwyraźniej chodzi o likwidację takiej możliwości. Jeśli chodzi o immunitet, to jego całkowita likwidacja może być po prostu niebezpieczna. Natomiast Senat powinien pozostać jako izba samorządowa, zapobiegająca nadmiernej centralizacji państwa.
    • minkat PiS: boimy się kupowania mandatów 04.09.12, 15:36
      " PiS: boimy się kupowania mandatów

Wprowadzone zmiany skrytykował PiS. - Jesteśmy przeciwni jednomandatowym okręgowym wyborczym do Senatu, ponieważ obawiamy się powtórki sytuacji, jakie miały miejsce w latach 90-tych, kiedy kupowano mandaty senatorskie - powiedział szef klub PiS Mariusz Błaszczak. Zdaniem posła, wprowadzenie tego zapisu spowoduje ograniczenie demokracji oraz "premiowanie zamożnych i bezwzględnych osób", które - jak mówił - "na zasadzie lokalnej sitwy, układu będą kupowały sobie miejsca w Senacie". Błędem - jego zdaniem - jest także wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach radnych we wszystkich gminach, bez względu na liczbę mieszkańców, z wyłączeniem miast na prawach powiatu. - Poprzednie rozwiązanie było satysfakcjonujące - mówił.

Również prezes PiS Jarosław Kaczyński wyraził swój zdecydowany sprzeciw. - Jestem zdecydowanym przeciwnikiem podziału Polski, w ten sposób, żeby na pewnych terenach byli przedstawiciele tylko jednej formacji, a na innych drugiej. To po prostu niczemu dobremu nie służy - mówił. "

www.wprost.pl/ar/225733/Jednomandatowe-okregi-PO-spelniamy-obietnice-wyborcze-PiS-to-dzielenie-Polakow/
    • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 16:33
      Wujek, nie zrzucaj znowu odpowiedzialności na PiS. To była propozycja i obietnica PO!
    • tornson Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 16:38
      agnostic5 napisał:

> W 2005 roku PO zebrała 750 tysięcy podpisów pod projektem wprowadzeni w Polsce
      > jednomandatowych okręgów wyborczych (JOW). JOW nie wprowadzono, a kartki zmielo
      > no, teraz Kukiz chce odtworzyć tę listę. Ja za JOWem nie jestem, ale ta sprawa
      > świetnie pokazuje podejście PO do obywateli i swoich obietnic wyborczych. Zero
      > szacunku, tylko hasła i obiecanki, nigdy nie realizowane.
      Niby racja, ale ja hipokrytą nie jestem i nigdy nie będę krytykował PO za niewprowadzenie podatku liniowego czy za niewprowadzenie JOW.
      • agnostic5 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 16:41
        Ja krytykuję za podejście do wyborców. Zostali zmieleni, tak jak tuskowe obietnice. Dziękuję za uwagę.
    • wiosnaludzikow Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 16:46
      agnostic5 napisał:

> W 2005 roku PO zebrała 750 tysięcy podpisów pod projektem wprowadzeni w Polsce
      > jednomandatowych okręgów wyborczych (JOW). JOW nie wprowadzono, a kartki zmielo
      > no, teraz Kukiz chce odtworzyć tę listę. Ja za JOWem nie jestem, ale ta sprawa
      > świetnie pokazuje podejście PO do obywateli i swoich obietnic wyborczych. Zero
      > szacunku, tylko hasła i obiecanki, nigdy nie realizowane.
      Ja z kolei jestem za JOW...za wszystkim co przerwie historię tych partyjnych mafii lub przynajmniej daje taką szansę.
      PS
      Dobry tytuł wątku :)
      • agnostic5 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 17:59
        Tytuł to nazwa strony Kukiza. Dobra, fakt.
        Z tymi JOWami mamy do czynienia w Senacie - miażdżąca przewaga drugiego garnituru PO, w tym Rocki, który ograniczył dostęp do informacji publicznej.
    • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 04.09.12, 23:17
      4 x tak dla PO!
    • kiemlicz88 Re: Zmieleni.pl 08.09.12, 09:21
      Platforma Obywatelska rozpoczyna dziś akcję "4 razy tak" - czyli zbierania podpisów pod projektem referendum w sprawie zmian w konstytucji. Politycy tego ugrupowania proponują zmniejszeniej liczy posłów o połowę, likwidację Senatu, zniesienie immunitetu parlamentanego i wprowadzenie ordynacji większościowej.

Liderzy Platformy Donald Tusk, Zyta Gilowska i Jan Rokita będą zbierać podpisy na warszawskim Rynku Starego Miasta, Rynku Nowego Miasta oraz na Placu Zamkowym.

Donald Tusk powiedział, że wprowadzając te zmiany jego ugrupowanie chce ograniczyć "klasę próżniaczą", czyli polityków, i związać ich bardziej z wyborcą.

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/platforma;obywatelska;zaczyna;akcje;quot;4;razy;takquot;,228,0,65252.html
    • mike.recz Re: Zmieleni.pl 08.09.12, 09:29
      kuba.tvn.pl/forum/juz-we-wtorek-pawel-kukiz-i-adrian-zielinski,51311,1.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka