Dodaj do ulubionych

Jakie "Przesłanie" popłynie jutro z Jedwabnego?

IP: 192.168.1.* / *.com.pl 09.07.01, 18:52
Z ostatnich informacji wynika, że w Uroczystościach nie weźmie udziału żaden
przedstawiciel Episkopatu, a jedynym przedstawicielem mieszkańców miasteczka
będzie Burmistrz. Czy wśród polskiego kleru nie znajdzie się "jeden
Sprawiedliwy"? Czy wśród mieszkańców panuje taki popłoch, że nikt nie odważy
się wziąć udziału w uroczystości, która większym lub mniejszym echem odbije się
w serwisach światowych? Wyznanie win daje z reguły odciążenie duszy. To co
szykuje się w Jedwabnem grozi naszej "Polskiej duszy" raczej
dociążeniem. "Odmodlenie" sprawy przez Episkopat, to chyba nie to o co chodziło
czującym ludziom w Polsce. Cieszę się,że TVP ma zamiar transmitować
Uroczystości, obawiam się jednak ich efektu. Czy od przepraszania jest tylko
Prezydent i Papież? Ja też przepraszam za moich Rodaków, jakoś czuję się
współwinny (mam 45 lat a urodziłem na Rzeszowszczyźnie), choć nie bardzo
potrafię wyjaśnić to moje poczucie współwiny za zbrodnie Polaków. Czy ktoś
czuje podobnie jak ja?
Jurek
Obserwuj wątek
    • Gość: pit Re: Jakie IP: 193.0.117.* 09.07.01, 19:53
      Gość portalu: Jurek napisał(a):

> choć nie bardzo
      > potrafię wyjaśnić to moje poczucie współwiny za zbrodnie Polaków. Czy ktoś
      > czuje podobnie jak ja?
      > Jurek

Ja
    • pollak Re: Jakie 09.07.01, 19:56
      Nie Jurku. Wspolczuje Zydom, ale ja nie czuje sie winny. Nie rozumiem Ciebie.
      Widocznie cos zlego zrobiles skoro czujesz sie winny. Nie rzucam w nikogo
      kamieniami, ani moja rodzina tez nie.
      Pozdrawiam Cie.
    • Gość: AC778K Re: Jakie IP: 128.253.229.* 09.07.01, 20:49
      Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Z ostatnich informacji wynika, że w Uroczystościach nie weźmie udziału żaden
      > przedstawiciel Episkopatu, a jedynym przedstawicielem mieszkańców miasteczka
      > będzie Burmistrz. Czy wśród polskiego kleru nie znajdzie się "jeden
      > Sprawiedliwy"?

Mysle, ze wielu ksiezy wzieloby udzial w tych Uroczystosciach, jednak obowiazyje ich dyscypilna
      "klubowa", tzn. udzial kogokolwiek z kosciola doprowadzic moglby do podzialu

> Czy wśród mieszkańców panuje taki popłoch, że nikt nie odważy się wziąć udziału w uroczystości,
      > która większym lub mniejszym echem odbije się w serwisach światowych?

ale pozniej o twojej tajemniczym zniknieciu czy tez zgonie nokt juz nie wspomni. Taki glupi to ja juz nie
      jestem..
      .
      > Wyznanie win daje z reguły odciążenie duszy. To co szykuje się w Jedwabnem grozi naszej "Polskiej
      > duszy" raczej dociążeniem. "Odmodlenie" sprawy przez Episkopat, to chyba nie to o co chodziło
      > czującym ludziom w Polsce.

Pewnie, ze nie ale, nietety, stac nas tylko na tyle. Szkoda, ze list do Niemieckich Biskupow napisano bez
      pewnosci odpowiedzi, do "starszych braci" jakos nie wychodzi. No chyba, ze najpier przeprosza za
      zamodowanie Chrystusa i straszne przesladowania jego mlodszych braci, Polakow przez ostatnie 600 lat

Oczywiscie nie mozemy wczeniej przeprosic, bo kazde dziecko (polskie) wie, ze Zydzi nie sa tak
      "honorowi" jak Niemcy i zaraz potraktuja to jako przyznanie sie do win a nie wyciagniecie reki do zgody -
      oni sa zdradliwi, ani hybi przyleja nam w morde a jednej strony a jak milosiernie nadstawimy drugi
      policzek to zamiast pocalunku dostaniemy od nich w morde z drugie strony. O, co to to nie.

> Cieszę się,że TVP ma zamiar transmitować Uroczystości, obawiam się jednak ich efektu. Czy od
      > przepraszania jest tylko Prezydent i Papież? Ja też przepraszam za moich Rodaków, jakoś czuję się
      > współwinny (mam 45 lat a urodziłem na Rzeszowszczyźnie), choć nie bardzo potrafię wyjaśnić to moje
      > poczucie współwiny za zbrodnie Polaków. Czy ktoś czuje podobnie jak ja?

Niestety, z zalem ale czuje jak Ty. Bardzo chcialbym aby wszyscy Polacy byli wspaniali, klasyfikowali
      ludzi wedle tego co zrobli/robia dla Polski a nie wedle "krzywd" jakie od innych doznali. Ludzie
      zapominaja, ze uroczystosci w Jedwabnem sa czysto symbolicznym, moralnym zadosc uczynienim za
      wszelkie znencanie sie nad zydami w casie IIWS przez Polakow (nagle zdalem sobie sprawe z czysto
      ekonomicznych pobudek rzezi Zydow - wiekszosc chlopow i mieszkancow malych miejscowosci w
      Polske miala zaciagniete mniejsze lub wieksze KREDYTY, ktorych pozniej nie usiala splacac - oczywiscie
      przyznanie sie do zbrodni predzej czy pozniej pociaga kare...). Czy chcemy czy nie uroczytosci w
      Jedwabnem sa gleboko chrzescianskim nadstawieniem policzka i bardzo smutne, ze na taki gest stac
      jedynie prezydenta-ateiste.

> Jurek

• Gość: Jurek Re: Jakie IP: 192.168.1.* / *.com.pl 09.07.01, 20:56
        Drogi AC, może się trochę zagalapowaliśmy, bo jednak cały Episkopat przeprosił,
        chociaż, przynajmniej dla mnie, odbyło sie to w nieco "katakumbowym" stylu
        Dzięki za wsparcie Jurek
        • Gość: AC778K Re: Jakie IP: 128.253.229.* 09.07.01, 21:02
          Jasne, ze przeprosil, ale FAJNIE by bylo gdyby tak byli.

PS. No pewnie, ze przejaskrawiam ale to tak jak z przypowiesciami, usi byc jaskrawo, zeby niektorzy
          zobaczyli.
          • Gość: Jurek Re: Jakie IP: 192.168.1.* / *.com.pl 09.07.01, 21:19
            Zgadzam się z Tobą i czuję, że mam w tym Kraju bratnią duszę.
            Serdecznie pozdrawiam Jurek.
      • pollak To o co w koncu chodzi? Ekonomia czy nienawisc? 09.07.01, 21:18
        Gość portalu: AC778K napisał(a):

> Niestety, z zalem ale czuje jak Ty. Bardzo chcialbym aby wszyscy Polacy byli ws
        > paniali, klasyfikowali ludzi wedle tego co zrobli/robia dla Polski a nie
        > wedle "krzywd" jakie od innych doznali.

Stop. Ja nie mam kompleksow i nie domagam sie przerposin, nie mowie nic o swoich
        krzywdach. Nie zabilem tez innego czlowieka. Wiec nie mam potrzeby przepraszac
        kogokolwiek za zbrodnie paru zwyrodnialcow. Zwlaszcza, ze sprawa jest niejasna, o
        czym pisza tez niktorzy Zydzi.

> Ludzie zapominaja, ze uroczystosci w Jedwabnem sa czysto symbolicznym, moralnym
        > zadosc uczynienim za wszelkie znencanie sie nad zydami w casie IIWS przez

Zydzi - piszemy z wielkiej litery (wybacz uwage), a juz na pewno przy podziale
        Zydzi - Polacy.

> Polakow (nagle zdalem sobie sprawe z czysto ekonomicznych pobudek rzezi Zydow -
        > wiekszosc chlopow i mieszkancow malych miejscowosci w Polske miala zaciagniete
        > mniejsze lub wieksze KREDYTY, ktorych pozniej nie usiala splacac - oczywiscie
        > przyznanie sie do zbrodni predzej czy pozniej pociaga kare...). Czy chcemy czy
        > nie uroczytosci w Jedwabnem sa gleboko chrzescianskim nadstawieniem policzka
        > i bardzo smutne, ze na taki gest stac jedynie prezydenta-ateiste.

Niezly motyw - obrabowac. A ja myslalem ze z nienawisci (mowisz ze czysto
        ekonomiczny powod), zdecyduj sie. Z tym policzkiem dobrze powiedziales. Ktos nas
        leje po ryju (przepraszam za wyrazenie).
        Apropos ekonomii - czy to ma byc pretekst, aby narod polski wyplacal jakies
        pieniadze? Na to wyglada, i sprawa zaczyna byc jasna. Moze nam chociaz rozloza na
        raty i na maly procent.

Ps. Nie chowam zadnej urazy do Zydow, ani ich nie obrazam. Bo zaraz sie zacznie o
        jakims antysemityzmie.
        • Gość: Staś Re: do Jurka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 21:40
          Jurku nie bredź, masz chłopie 45 lat LUB WIĘCEJ. Ekshumacj wykazała kto
          dokonał zbrodni(łuski, pomnik Lenina - dowód przeflancowywania ideologii
          komunistycznej na grunt polski). Chyba , że kręcisz i jesteś starszy, może masz
          65 lat i gryzie cię sumienie za marzec 1968r. Owszem przeproś ale sam, bo masz
          za co!
          A może jesteś jeszcze starszym i masz 85 lat, byłeś czynnym uczestnikiem
          likwidacji warszawskiego getta w ukraińskich formacja SS. O bratku, to ty
          naprawdę masz za co przepraszać! Proszę, nie domagaj się, abym ja za twoje
          świństwa kogoś przepraszał. TO JEST TWOJA SPRAWA!!!
          • Gość: jUREK Re: do Jurka IP: 192.168.1.* / *.com.pl 09.07.01, 21:46
            Stasiu, na Boga, Ty za nic nie przepraszaj, ale przed walnięciem w klawiaturę
            zdobądź się na minutkę refleksji
          • Gość: AC778K Re: do Jurka IP: 128.253.229.* 09.07.01, 21:49
            No prosze, dobrze czulem, zes Stasiu prawdziwa glegoka katolicka dusza, co tam pisze cala rodzina,
            prawdziwych, prawde kochajacych, pokornych katolikow. Niestety, to za takich niepoprawnych,
            hardych (grzech to, Stasiu wielki grzech) jak Wy Chrystus na krzyzu skonal. Widac, ze za malo bylo.
            Pomedytuj Stasiu zanim w klawiature zabebnisz.
            • Gość: Staś Re: do AC778K IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 22:24
              Kolego, Twój primitywizm w dyskuscji wychodzi. Czy ja się Ciebie czepiam , że
              jesteś wyznawcą jakiejś religii. Jestem człowiekiem tolerancyjnym i to naprawdę
              mnie nie obchodzi również i Ciebie nie powinno to obchodzić. Ty natomiast przy
              braku rzeczowych argumentów w dyskusji robisz "wycieczki osobiste" w kierunku
              adwersarza. Wstyd! Bądź człowiekiem z klasą, a nie lumpem intelektualnym z
              lewicowego ciemnogrodu.
              Wracając do meritum sprawy; powiedz mi dlaczego nie prosisz, nie domagasz się
              od opini światowej aby jutro przepraszali Niemcy razem z Kwaśniewskim!. Nie
              powiesz , że oni nie byli sprawcami całej tragedii ? Dowód rozpoczęcie wojny,
              ekshumacja !
              Z życzeniami dla Ciebie abyś był człowiekiem z "klasą".
      • Gość: CCC Jesteś niesprawiedliwy. IP: 213.77.91.* 10.07.01, 10:43
        Gość portalu: AC778K napisał(a):
        [...Na razie damy sobie spokój z postawą Biskupów..]
        [...Postawa mieszkańców Jedwabnego to temat na osobną dyskusję...]

> Pewnie, ze nie ale, nietety, stac nas tylko na tyle. Szkoda, ze list do Niemiec
        > kich Biskupow napisano bez
        > pewnosci odpowiedzi, do "starszych braci" jakos nie wychodzi.
        Zapomniałeś o przeprosinach Lecha Wałęsy ???? Podczas wizyty w Izraelu
        powiedział coś w rodzaju "Byli wśród nas ludzie podli [...] i za wszystkie ich
        czyny [...] proszę o wybaczenie".
        Pierwszy krok został zrobiony i nie było odpowiedzi. Nie wiem czy mnie dobrze
        zrozumiałeś. NIE BYŁO ŻADNEJ ODPOWIEDZI.
        Zadnego "wybaczamy", "przeprosiny przyjęte" NIC. Dlatego gest Kwaśniewskiego
        oceniam jako bardzo ryzykowny. Moralnie jest on tak samo w porządku jak
        przeprosiny Lecha Wałesy (o ile uznamy ,że głowa państwa powinna 2 razy
        przepraszać za to samo).
        Oczywiście trudno mi oceniać przeprosiny Kwaśniewskiego nie znając ich treści.
        Może będzie to żałosny spektakl w rodzaju "My polska lewica jesteśmy bez winy i
        skazy i przepraszamy za zbrodnie dokonane przez polski Kościół i Polaków którzy
        nie mają lewicowych poglądów."
        A może tekst będzie całkiem w porządku. Moim Kwaśniewski powinien nawiązać do
        wypowiedzi Lecha Wałęsy . I powtórzyć (prawie słowo w słowo) to co już zostało
        powiedziane.
        > No chyba, ze najpier przeprosza za zamodowanie Chrystusa i straszne
        >przesladowania jego mlodszych braci, Polakow przez ostatnie 600 lat
        Nie ironizuj. Pamiętaj o okupacji sowieckiej na kresach wschodnich. Być może za
        kilka lub kilkanaście lat doczekamy się wyrazów ubolewania lub przeprosin. I co
        wtedy powiesz ???

> [...]oni sa zdradliwi, ani hybi przyleja nam w morde a jednej strony a jak
        >milosiernie nadstawimy drugi policzek to zamiast pocalunku dostaniemy od nich w
        >morde z drugie strony [...].
        <ironia>
        Paskudnie oceniasz Żydów. Ja na taką ocenę ich polityki wobec nas nigdy bym się
        nie zdobył (mimo ,że nie podoba mi się to jak potraktowali nasze wcześniejsze
        przeprosiny).
        <Koniec ironii>

[..Pomińmy sprawy naszej rzekomej współodpowiedzielności za holokaust i
        zasadności "odszkodowań" (nie mam na myśli reprywatyzacji którą popieram)...]
        > i bardzo smutne, ze
        > na taki gest stac
        > jedynie prezydenta-ateiste.
        Przestań biadolić.
        WAŁĘSA JEST KATOLIKIEM (a przynajmniej tak o sobie mówi) i do dzisiaj jedynym
        polskim prezydentem który przeprosił Żydów.

Zdziwiony ,że o tak wielu rzeczach nie pamiętasz (albo nie chcesz pamiętać) CCC
    • Gość: kp Re: Jakie IP: 159.107.89.* 09.07.01, 22:19
      Panie Kolego,
      Zacytuję fragment listu Anny Tatarkiewicz do Tygodnika
      Powszechnego:
      "Wiosną 1968r zaproszono mnie (notorycznie
      bezpartyjną) na otwarte zebranie organizacji PZPR przy
      warszawskim oddziale Związku Literatów. Gdy udzielono
      mi głosu, powiedziałam, że nie rozumiem, jak po wojnie
      i po Zagładzie można reanimować upiora antysemityzmu.
      Nie poparł mnie nikt z licznego grona partyjnych, ani
      bezpartyjnych. Potem przez jakiś czas był "zapis" na
      moje teksty. I tyle.
      Dlaczego w 1968 tak wielu milczało, jakkolwiek protest
      nie wymagał bohaterstwa ? Nie wiem, natomiast wydaje
      mi się, że obecnie w sprawie "przepraszania" występuje
      jakiś rodzaj konformizmu, wspartego polską odmianą
      "poprawności politycznej".....
      Tyle Anna Tatarkiewicz.
      Ach, jak to dobrze mieć zawsze racje !!!!
    • Gość: Lisek Re: Jakie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 23:12
      Oczywiscie, ze nie jestes tu sam, Jurku. A co do odpowiedzialnosci i
      przeprosin: mysle, ze nie chodzi o poczucie osobistej winy (bo w tym sensie
      oczywiscie nie czuje sie winny) ale np. o poczucie wstydu. Jest mi wstyd z
      powodu tego, co sie tam stalo. Co do slowa "przepraszam" - to nie jest takie
      jednoznaczne, wielu ludzi ma watpliwosci, bardzo czesto oparte a uczciwych
      przeslankach. Mysle, ze najwazniejsze jest po prostu oplakanie tych, ktorzy tam
      zgineli i wyrazenie solidarnosci z nimi. Tak rozumiem sens tej uroczystosci.
      • pollak Lisku 09.07.01, 23:19
        Gość portalu: Lisek napisał(a):

> Oczywiscie, ze nie jestes tu sam, Jurku. A co do odpowiedzialnosci i
        > przeprosin: mysle, ze nie chodzi o poczucie osobistej winy (bo w tym sensie
        > oczywiscie nie czuje sie winny) ale np. o poczucie wstydu. Jest mi wstyd z
        > powodu tego, co sie tam stalo. Co do slowa "przepraszam" - to nie jest takie
        > jednoznaczne, wielu ludzi ma watpliwosci, bardzo czesto oparte a uczciwych
        > przeslankach. Mysle, ze najwazniejsze jest po prostu oplakanie tych, ktorzy tam
        > zgineli i wyrazenie solidarnosci z nimi. Tak rozumiem sens tej uroczystosci.

Tak - pamiec o tragicznie zmarlych. Ale, wciskanie mi ze jestem
        wspolodpowiedzialny za mord to chyba przesada. Ludzie, ktorzy sie za tym
        opowiadaja mowia o winie. Mojej winie?
        O co w tym wszystkim chodzi? Chore to jest po prostu.

Pozdrawiam
        • Gość: Lisek Re: Lisku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 23:39
          pollak napisał(a):

>
          > Tak - pamiec o tragicznie zmarlych. Ale, wciskanie mi ze jestem
          > wspolodpowiedzialny za mord to chyba przesada. Ludzie, ktorzy sie za tym
          > opowiadaja mowia o winie. Mojej winie?
          > O co w tym wszystkim chodzi? Chore to jest po prostu.
          >
          > Pozdrawiam

Drogi Przyjacielu,

Mysle, ze nikt nie chce wciskac Ci wspolodpowiedzalnosci za te zbrodnie. Chodzi o
          co innego. Na przyklad gdy Papiez przy okazji millenium przeprasza za dawne
          grzechy Kosciola, nikt przeciez nie twierdzi, ze jest on (ani inni wierni) za nie
          osobiscie odpowiedzialny (bo, zaprawde, swiety to czlowiek). A jednak Kosciol
          jest - poza wymiarem religijnym, o ktorym tu nie pisze - duchowa wspolnota i stad
          slowa przeprosin w imieniu tej wspolnoty. Podobnie, jak mniemam, jest z narodem,
          stanowiacym "wspolnote pokolen przeszlych, terazniejszych i przyszlych". Wlasnie
          to poczucie wiezi kaze sie wstydzic i przeprosic. Oczywiscie kazdy odczuwa te
          sprawy na swoj sposob i nikt od nikogo w tej kwestii zadac nie moze. Ale tez, Ci,
          ktorzy nie odczuwaja potrzeby przeprosin, nie powinni negowac szczerych i
          uczciwych motywacji tych, ktorzy czuja inaczej. Dla mnie zreszta, jak pisalem,
          najwazniejsze jest nie tyle slowo "przepraszam", co wyrazenie solidarnosci z
          ofiarami i po prostu oplakanie ich. Bo wlasnie brak poczucia takiej solidarnosci
          i uwazanie wlasnych wspolobywateli - polskich Zydow - za obcych lezalo u podloza
          tej zbrodni.

Pozdrawiam Cie,
          Lisek
          • Gość: Jurek Re: Lisku IP: 192.168.1.* / *.com.pl 10.07.01, 07:31
            Drogi Lisku, zgadzam się, że może poczucie wstydu jest
            tutaj bardziej adekwatne niż oczucie winy. Ja chciałem
            tylko zdefiniować, może niezręcznie, takie dziwne,
            smutne, depresyjne niemalże uczucia jakie towarzyszą
            mi w związku z tym STRASZNYM WYDARZENIEM i rocznicą,
            której obchody dzisiaj tam będą miały miejsce. Czekam
            na transmisję (11 w TVP) i ufam, że rabin Baker wleje
            trochę otuchy w moje serce, a Prezydent (którego nie
            wybierałem) będzie w tamtych chwilach również moim
            prezydentem.
            Pozdrawiam Jurek
    • Gość: 65000000 Re: Jakie ? 65 000 000 $US IP: 198.53.160.* 10.07.01, 07:45
      Chec zadoscuczynienia w postaci US$65mln.
      • Gość: emilian Re: Jakie ? 65 000 000 $US IP: *.efekt.pl 10.07.01, 07:48
        Gość portalu: 65000000 napisał(a):

> Chec zadoscuczynienia w postaci US$65mln.

Taniocha. A ja myslalem ze 65 mld $

• Gość: 65mld Re: Jakie ? PRZEPRASZAM, $US 65 mld! IP: 198.53.160.* 10.07.01, 07:49
        SZESCDZIESIAT PIEC MILAIRDOW ZIELONYCH!
      • Gość: emilian Re: Jakie ? 65 000 000 $US IP: 212.244.243.* 10.07.01, 07:49
        Gość portalu: 65000000 napisał(a):

> Chec zadoscuczynienia w postaci US$65mln.

Taniocha. A ja myslalem ze 65 mld $

• Gość: eres Re: Jakie IP: *.atman.pl 10.07.01, 08:50
      Podzielam Twoje uczucia. I ja poczuwam się do współwiny za morderstwo dokonane
      przez moich rodaków-morderców. Jestem znacznie starszy od Ciebie, okupację
      przeżyłem w Warszawie, byłem naocznym świadkiem zagłady, ale i wielu podłości
      dokonanych wobec Żydów przez ich aryjskich współmieszkańców.
      Komentarz do pytania o udział w dzisiejszych uroczystościach mieszkańców
      Jedwabnego wygłosił we wczorajszych "wiadomościach TV" jeden z mieszkańców
      miasteczka. Zapytany przez dziennikarza, czy będzie uczestniczył w uroczystości
      odrzekł drwiąco, że "normalny Jedwabianin na uroczystość nie pójdzie, uda się
      tam człowiek nienormalny". Przerażające. Świadczy to o fakcie, że niewiele się
      w Jedwabnem od owego strasznego wydarzenia nie zmieniło. Przynajmniej gdy
      chodzi o starsze pokolenie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Jurek Re: Jakie IP: 192.168.1.* / *.com.pl 10.07.01, 09:26
        Dziękuję ERES, ja myslę jednak, że "Przesłanie" będzie miało ten pozytywny
        skutek, iż poruszy chociaż niektóre zatwardziałe sumienia. Jakie będą efekty
        tego "poruszenia" pokaże przyszłość, wierzę, lepsza przyszłość.
        Pozdrawiam serdecznie Jurek
        • Gość: Lisek Re: Jakie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 23:31
          A jednak w uroczysosci brali udzial (indywidualnie) niektorzy mieszkancy
          Jedwabnego. No i oczywiscie burmistrz, ktorego postawa w ciagu ostatiego - tak
          trudnego dla calej tamtejszej spolecznosci - roku, budzi moj najwyzszy
          szacunek.

Warto tez zauwazyc ze Prezydent slowa przeprosin wyglosil w imieniu tych,
          ktorzy taka potrzebe przeprosin w swoim sumieniu odczuwaja (nie pamietam
          dokladnego sformulowania, ale taki byl sens). Tak wiec ci, ktorzy nie zyczyli
          sobie przepraszania w ich imieniu, moga byc spokojni. Nikt nikomu przeprosin
          nie narzucil. Najwazniejsze zreszta byly tam nie przemowienia, ale modlitwa.
      • Gość: kp Do Eresa IP: 159.107.89.* 11.07.01, 10:53
        A czy poczuwasz się do winy za morderców z Kredyt Banku i setki innych ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka