Dodaj do ulubionych

Czas na podsumowanie transformacji

10.12.12, 10:43
Czas jest taki, że należałoby podsumować efekty transformacji. Nie bede ukrywać, ze aktualna liczba bogatych ludzi w Polsce, takich o bogactwie charakterystycznym dla klasy sredniej przeraziła mnie. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13017485,Coraz_wiecej_zamoznych_i_bogatych_w_Polsce__Co_i_za.html W dodatku kryterium od którego u nas zaczyna sie bogactwo jest na poziomie pensji minimalnej w krajach starej UE.
W ponad 35 milionowym kraju tylko 750 tysięcy osób jest w stanie generowac jakis kapitał. Jest to dramatycznie mala liczba. 22 lata po rozpoczęciu transformacji ciągle nie mamy jako państwo mocnego gospodarczego rodzimego kręgoslupa. W starych demokracjach tę warstwę społeczną nazywa sie klasą średnią. To klasa średnia poprzez swoja aktywność tworzy wartośc dodaną i zasila budżet państwa.

Transformacja powinna zostać poddana wnikliwemu audytowi i jego wyniki powinny stac sie przedmiotem szerokiej debaty publicznej.
Obserwuj wątek
    • nazimno ...nie wstydzisz sie, ze "tego" nie znasz...? 10.12.12, 11:05

www.wider.unu.edu/publications/working-papers/research-papers/2009/en_GB/rp2009-14/
      PS
      Sa jeszcze inne ...
      • sawa.com Re: ...nie wstydzisz sie, ze "tego" nie znasz...? 10.12.12, 11:35
        Wstyd nie wstyd. Nie w tym rzecz. Zresztą nawet Kołodko, który ma swoje 5 gr w transformacji ocenia jej efekt na 2/3.
        Przyznaję, ze nie znałam tego opracowania. Nie bedę sie w nie jednak zagłebiać.
        Ja zreszta nie zakładam z góry, ze transformacja była przedsięzięciem nieudanym. Zastanawia mnie jednak, ze miala tak bardzo ograniczony - a o tym swiadczy ilość osób zarabiających powyżej 5 tys. zł netto - wpływ na zamożnośc Polaków i mozliwość generowania przez nich kapitału.
        To pod tym względem powinien być przeprowadzony audyt ze wskazaniem tych aspektów które chamowaly bogacenie sie polskich obywateli.
        • sawa.com Re: ...nie wstydzisz sie, ze "tego" nie znasz...? 10.12.12, 11:55
          sawa.com napisała:

> Wstyd nie wstyd. Nie w tym rzecz. Zresztą nawet Kołodko, który ma swoje 5 gr w
          > transformacji ocenia jej efekt na 2/3.
          > Przyznaję, ze nie znałam tego opracowania. Nie bedę sie w nie jednak zagłebiać.
          >
          > Ja zreszta nie zakładam z góry, ze transformacja była przedsięzięciem nieudanym
          > . Zastanawia mnie jednak, ze miala tak bardzo ograniczony - a o tym swiadczy il
          > ość osób zarabiających powyżej 5 tys. zł netto - wpływ na zamożnośc Polaków i
          > mozliwość generowania przez nich kapitału.
          > To pod tym względem powinien być przeprowadzony audyt ze wskazaniem tych aspekt
          > ów które chamowaly bogacenie sie polskich obywateli.

Dlaczego ja hamowały napisałam przez ch. Nierozumiem. I przepraszam wszystkich tych, których takie bledy rażą.
          • sawa.com Re: ...nie wstydzisz sie, ze "tego" nie znasz...? 10.12.12, 11:57
            sawa.com napisała:

> Dlaczego ja hamowały napisałam przez ch. Nierozumiem. I przeprasz
            > am wszystkich tych, których takie bledy rażą.

No nie, kliknęlam i w tym samym momencie zauwazylam, że Nie roumiem napisałam razem. Co za pech:((
        • wariant_b Re: ...nie wstydzisz sie, ze "tego" nie znasz...? 10.12.12, 11:58
          sawa.com napisała:
          > a o tym swiadczy ilość osób zarabiających powyżej 5 tys. zł netto - wpływ na zamożnośc
          > Polaków i mozliwość generowania przez nich kapitału.

Zapewniam cię, że większym problemem niż to, że znikomy procent Polaków
          jest w grupie najlepiej zarabiających jest to, że absolutna większość jest
          w najniższej grupie podatkowej.

Zapewniam cię również, że postępu nie tworzą najbogatsi, ale ci, którzy mają
          ambicję do tej grupy się dostać za sprawą własnej innowacyjności i pracowitości.

> To pod tym względem powinien być przeprowadzony audyt ze wskazaniem tych
          > aspektów które chamowaly bogacenie sie polskich obywateli.

Słowo przez ciebie użyte wbrew pozorom nie pochodzi od określenia "cham".
          Choć chamów hamujących rozwój mogę wymienić kilku.
        • nazimno Krotko. 10.12.12, 12:10
          PS1: "chamowaly" ->hamowaly

PS2

Generowanie kapitalu zwiazane jest z poziomem innowacyjnosci w w finansach i
          w technologii. Jedno i drugie wymaga przekroczenia progu edukacyjnego,
          ktorego nie da sie osiagnac w jednym pokoleniu.

Model "Amber Gold" jest najblizszym wzorcem tego, co dzialo sie w panstwach "poobozowych" od 1985 roku, czyli od rozpoczecia zmian. Liczne omowienia tych zjawisk dostepne sa w necie, trzeba jedynie poszukac w strefie anglo- i niemieckojezycznej.
          Po wielu latach nie zmienilo sie az tak wiele, co dla jednych moze byc zdumiewajace,
          a dla innych normalne.

Rzeczywiste przyczyny tego, do czego nawiazujesz, sa znacznie bardziej skomplikowane
          i przekraczaja mozliwosci calego tego forum, a nawet wielu audytow.

PS3.
          Co do zacytowanej pracy G. Kolodki, to jest ona tylko malenkim fragmencikiem
          wiekszej mozaiki.

Ciekawe jest porownanie transformacji polskiej i poludniowokoreanskiej.

Chocby w aspekcie rozwoju technologii przemyslu elektronicznego -
          to, co stalo sie w Korei Poludniowej, to prawdziwa rewolucja.
          To, z czym mamy do czynienia w Polsce jest smutne.

Nie chodzi o fabryki i montaz, chodzi o WYTWARZANIE NOWYCH TECHNOLOGII.

• sawa.com Re: Krotko. 10.12.12, 12:37
            nazimno napisał:

> Generowanie kapitalu zwiazane jest z poziomem innowacyjnosci w w finansach i
            > w technologii. Jedno i drugie wymaga przekroczenia progu edukacyjnego,
            > ktorego nie da sie osiagnac w jednym pokoleniu.

Zgoda. Własnie na rynek pracy zgłasza sie pokolenie wychowane w czasie trwania transformacji, posiadające potencjał... i większość z nich odchodzi z kwitkiem lub stabilizuje sie na poziomie swoich rodziców a czasem i niżej. Dlaczego?

> Rzeczywiste przyczyny tego, do czego nawiazujesz, sa znacznie bardziej skompli
            > kowane
            > i przekraczaja mozliwosci calego tego forum, a nawet wielu audytow.

Oczywiście. Ale kropla drąży skałe.

> Co do zacytowanej pracy G. Kolodki, to jest ona tylko malenkim fragmencikiem
            > wiekszej mozaiki.
            > Ciekawe jest porownanie transformacji polskiej i poludniowokoreanskiej.
            > Chocby w aspekcie rozwoju technologii przemyslu elektronicznego -
            > to, co stalo sie w Korei Poludniowej, to prawdziwa rewolucja.
            > To, z czym mamy do czynienia w Polsce jest smutne.

Przyjmuje to do wiadomości. Moja wiedza na ten temat jest na poziomie medialnych przekazów.

> Nie chodzi o fabryki i montaz, chodzi o WYTWARZANIE NOWYCH TECHNOLOGII.

Tak. Zdecydowanie tak. W wygloszonym jesienią przez Tuska drugim expose jest mowa o duzych nakładach na unowoczesnienie armii. Widzę w tym szansę na stworzenie podstaw do tworzenia w Polsce nowych technologii. Od czegos trzeba zacząć. Nie wiem w jakim stanie jest warszawski WAT, bo w ogole polska nauka jest w stanie śmierci klinicznej. Na bazie tej uczelni wojskowej mozna by stworzyc park technologiczny, który potem moze pączkować na inne miejsca w Polsce.
            Tragedią bedzie jesli te pieniądze pójda tylko na zakup broni za granica... i rozpłyną się w ustawianych przetargach.

• gate.of.delirium Krotko - 20 "gierków" w plecy... 10.12.12, 12:43
              ... czyli jakieś 500 mld $...
              • dystans4 Re: Krotko - 20 "gierków" w plecy... 11.12.12, 02:07
                Co to, grillowanie Sawy?
                O tej porze roku, to drób (i z wyjątkami)
                --
                buldog.
    • wariant_b Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 11:27
      sawa.com napisała:
      > Transformacja powinna zostać poddana wnikliwemu audytowi i jego wyniki powinny
      > stac sie przedmiotem szerokiej debaty publicznej.

Myślę, że nie ma sensu wracać do "Telegrafu" i koncesji dla J&S, a trzeba się
      zająć przyszłością. Zacząłbym od wprowadzenia Karty Praw Podstawowych,
      rozszerzającej prawa obywatelskie i pracownicze względem praw właścicielskich.
      Od powrotu do idei apolitycznej Służby Cywilnej i ścisłego trzymania się ordynacji
      wyborczej dającej równe prawa wszystkim startującym w wyborach podmiotom.
      Od budowy od podstaw organizacji konsumenckich i związków zawodowych.
      • sawa.com Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 11:52
        wariant_b napisał:

> Myślę, że nie ma sensu wracać do "Telegrafu" i koncesji dla J&S, a trzeba się
        > zająć przyszłością.

Trudno pominąć prywatyzację. Jej efektywnośc powinna też zostać podsumowana. Tyle, ze nie przez polityków a przez ekspertów o wysokich kwalifikacjach i nie związanych z samym procesem prywatyzacyjnym.
        Prywatyzacja to mit zalozycielski transformacji. Chociaz dla mnie nie ma różnicy miedzy własnością należąca do miedzynarodowej korporacji czy spółki akcyjnej a własnościa panstwową czy samorządową. Wszystkie te własności nie mają charakteru indywidualnego a więc prywatnego.

Zacząłbym od wprowadzenia Karty Praw Podstawowych,
        > rozszerzającej prawa obywatelskie i pracownicze względem praw właścicielskich.
        > Od powrotu do idei apolitycznej Służby Cywilnej i ścisłego trzymania się ordyna
        > cji
        > wyborczej dającej równe prawa wszystkim startującym w wyborach podmiotom.
        > Od budowy od podstaw organizacji konsumenckich i związków zawodowych.

Ideę apolitycznej słuzby cywilnej, która tak naprawdę nigdy w Polsce nie została urealniona chociaz mamy odpowiednia ustawę, popieram jak najbardziej.

Co do ordynacji wyborczych. Każda zmiana stwarza pole do manipulacji w zalezności kto ma wiekszość.
        Ale dlaczego chcesz od podstaw budowac związki konsumenckie i związki zawodowe?
        • wariant_b Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 12:42
          sawa.com napisała:
          > Trudno pominąć prywatyzację. Jej efektywnośc powinna też zostać podsumowana.
          > Tyle, ze nie przez polityków a przez ekspertów o wysokich kwalifikacjach i nie
          > związanych z samym procesem prywatyzacyjnym.

Niekoniecznie.
          Kolejny Instytut Pamięci Ekonomicznej jest nam do niczego niepotrzebny.
          A w ekspertów o wysokich kwalifikacjach, których to kwalifikacji nie mieli
          do tej pory szansy wykorzystać, raczej nie wierzę. Będą jak historycy IPN.

> Prywatyzacja to mit zalozycielski transformacji.

Niektórzy na tym micie zbudowali niezłe majątki i są już właścicielami
          dawnych PGR-ów czy przedstawicielami międzynarodowych korporacji.
          Nawet siedziba partii PiS, naszych genetycznych patriotów, nie jest polska.

> Ideę apolitycznej słuzby cywilnej, która tak naprawdę nigdy w Polsce nie została
          > urealniona chociaz mamy odpowiednia ustawę, popieram jak najbardziej.

W odróżnieniu od prezesa pana, dla którego najważniejsza jest NASZOŚĆ,
          więc Służbę Cywilną praktycznie rozpieprzył. Zresztą nie ją jedyną.

> Co do ordynacji wyborczych. Każda zmiana stwarza pole do manipulacji
          > w zalezności kto ma wiekszość.

Większość ma Państwowa Komisja Wyborcza i ona powinna ustalać, co wolno
          a co nie wolno i ile czasu która partia może mieć w mediach, by nie naruszyć
          zasady równouprawnienia pozostałych podmiotów. Do czasu AWS jeszcze
          to mniej więcej działało. A i obecnie media starają się zapraszać przedstawicieli
          wszystkich partii, ale już za wyjątkiem okresu kampanii wyborczej.

A czemu zapomniałaś o Karcie Praw Podstawowych? Czy masz aż tak
          światłego pracodawcę, że prawa pracownicze są ci niepotrzebne?
          I tak światłych przedstawicieli, że zadbają o twoje prawa obywatelskie?

> Ale dlaczego chcesz od podstaw budowac związki konsumenckie i związki zawodowe?

Bo ich praktycznie nie ma. W ramach przeżytków po PRL-u zdaje się państwowe
          firmy mają utrzymywać jakichś działaczy, czasem któryś zamieni się miejscami
          z prezesem firmy albo zastąpi jakiegoś parlamentarzystę lub "samorządowca",
          ale to chyba wszystko co mamy w temacie Związków Zawodowych.
    • dystans4 Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 12:11
      Prezes ma Srebrną,
      Lech Kaczyński - tymczasowy kwaterunek na Wawelu
      Dubieniecka (Marta) kilkoro mężów i przy okazji dzieci,
      Bulterier - leśniczówkę,
      żona Hofmana - stałe lewe zwolnienie,
      Malgorzata Raczyńska - lewe zwolnienie i odprawę,
      iluś przestępców - zwolnienia (ułaskawienia) od Kaczyńskiego
      Dubieniecki - kasę do podziału i Porsche,
      Kownacki - udziały w szeregu afer
      RPO Kochanowski - przewalone lobbowanie szczepionek
      nieznani do końca członkowie PiS - aferę hazardową
      nieznani do końca członkowie PiS - aferę narkotykową

Polacy - rachunki za tragedię smoleńską
      Rodziny większości ofiar - poniewieranie pamięci ofiar oszczerstwami i pogonią za władzą.
      Rodziny ofiar wszystkich wypadków - dowód na to, że zwierzęta z PiS są bardziej równe (inne jak się załapią).
      ...
      Taka skrócona asymetryczna glosa do całości, ale się należy. Jak psu zupa.
      Nie zapomnimy o niej.
      --
      Pozdrowienia
      buldog.
      • sawa.com Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 12:42
        buldogu, daruj sobie... nie bedę czasu tracic na sporzadzanie podobnej listy dla innych opcji politycznych i rywalizowac, ktora z tych list mojaczy twoja jest dłuższa. Nie o tym rozmawiamy.
        • dystans4 Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 12:51
          Też napisałem - to dodatek, wybiórczy. Na listę kompletną brak czasu (i możliwości sporządzenia).
          Tym niemniej są to sprawy istotne, nie do pominięcia, tak jak nie do pominięcia jest nagromadzenie w PiS całej masy najbardziej odrażających typów z komuny (Kryże itd.), obcej agentury (choćby tej po SO) też.
          Na inne sensowne odpowiedzi trudno liczyć. Podsumowanie transformacji to temat na książkę, nie wpis wielkości do 8000 znaków. Chyba że w wątku chodzi o to, by zamącić.
          --
          buldog.
          • sawa.com Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 15:00
            dystans4 napisał:

Na listę kompletną brak czasu (i możliwo
            > ści sporządzenia).
            > Tym niemniej są to sprawy istotne, nie do pominięcia, tak jak nie do pominięcia
            > jest nagromadzenie w PiS całej masy najbardziej odrażających typów z komuny (K
            > ryże itd.), obcej agentury (choćby tej po SO) też.

Nie mam nic przeciwko takim rozliczeniom, pod warunkiem, zeby to dotyczylo całej klasy politycznej.

Podsumowanie transformacji to temat
            > na książkę, nie wpis wielkości do 8000 znaków. Chyba że w wątku chodzi o to, by
            > zamącić.

Oczywiście. Zdaję sobie z tego sprawę. Chodzi o zasygnalizowanie problemu. Aktualnie nie ma debat merytorycznych. Strony sporu politycznego uprawiaja nie dyskurs ale pyskówki na poziomie wsiowych pieniaczy.
            • m.c.hrabia Re: Czas na podsumowanie transformacji 10.12.12, 15:51
              jakie podsumowanie ,czego ? podsumowywać można w miarę wymierne sprawy

a nie sferę odczuć czy wiary w cuda.Mnie tam się nie śniło w 89, że będę teraz klepał
              w klawiaturę i miliony ludzi na świecie za dwie sekundy moje wypociny może przeczytać.

a są tacy którzy uważają ,ż jak oni by rządzili to cały wszechświat czytałby i tyle .

teorie nie sprawdzalne więc i podsumowania do kitu.
    • max2-012 Przeciez ta tranformacja polegala na niszczeniu 11.12.12, 03:52
      polskiej gospodarki i rozgrabieniu majatku wypracowanego przez Polakow przez kilkadziesiat lat. Jedynie taki byl jej cel, więc sie nie dziw. Nie mniej wszystkich transformatorow powinno sie teraz postawic przed trubunalem spolecznym, ich mienie poddac konfiskacie i ich samych zapudlować na dozywocie. To byla i jest jest targowica bis. Oni celowo zamienili Polske w kolonie globalnych mafii i upadle PANSTWO NIEWOLNICZE, sami sie przy tym wlaszczajac publicznym majatkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka