Dodaj do ulubionych

OFE misiaki, OFE

26.08.13, 09:51
Bo geniusz finansowy dotknięty bożym palcem Donald Franciszek będzie dokonywał wyboru wariantu zmian.

Tylko tydzień jest potrzebny tym genialnym głowom by się skonsultować i wybrać.

Wybór wariantu zmian w OFE przez rząd najprawdopodobniej nastąpi na początku września. Ten tydzień ministerstwa pracy i finansów chcą wykorzystać na konsultacje - poinformował w poniedziałek minister pracy Włodzimierz Kosiniak-Kamysz.

Na początku lipca rząd zarekomendował przekazanie do konsultacji społecznych trzech propozycji zmian w systemie emerytalnym: likwidację obligacyjnej części OFE, dobrowolność udziału w OFE i dobrowolność udziału w OFE z dodatkową składką.

I co chłopaki z PO wybiorą?
Co Wy byście wybrali?

www.pb.pl/3292078,76459,decyzja-ws-wariantu-ofe-na-poczatku-wrzesnia
Obserwuj wątek
    • remez2 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 09:54
      Dobrowolność udziału w OFE.
      • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 09:56
        Ja stawiam na likwidację części obligacyjnej w OFE.
        • remez2 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 09:59
          zuzkazuzka111 napisała:

> Ja stawiam na likwidację części obligacyjnej w OFE.
          Patrząc pod kątem korzyści dla budżetu, jest to dobry wariant.
          • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:11
            remez2 napisał:

> zuzkazuzka111 napisała:
            >
            > > Ja stawiam na likwidację części obligacyjnej w OFE.
            > Patrząc pod kątem korzyści dla budżetu, jest to dobry wariant.

Może tak, ale co z tymi obligacjami, które są w portfelu? Kto je będzie spłacał?

Jeśli OFE będą miały zakaz inwestowania w obligacje państwowe, a będą musiały kupować akcje i obligacje korporacyjne? Czy to jest bezpieczne dla przyszłych emerytur?

Może jednak, przy dobrej propagandzie skończy się na dobrowolności przeniesienia składki z OFE do ZUS plus dodatkowa kasa z naszych kieszeni?

• remez2 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:24
              zuzkazuzka111 napisała:

> Może tak, ale co z tymi obligacjami, które są w portfelu? Kto je będzie spłacał?
              Musi wykupić emitent czyli SP.
              > Jeśli OFE będą miały zakaz inwestowania w obligacje państwowe, a będą musiały k
              > upować akcje i obligacje korporacyjne? Czy to jest bezpieczne dla przyszłych emerytur?
              Moim zdaniem - nie. W dłuższym okresie czasu to gra o sumie zerowej. Po drodze jedni zyskają, inni stracą.
              > Może jednak, przy dobrej propagandzie skończy się na dobrowolności przeniesieni
              > a składki z OFE do ZUS plus dodatkowa kasa z naszych kieszeni?
              Pan prezydent był uprzejmy publicznie wspomnieć o potrzebie stworzenia IV wariantu. Nie pozwalającego na dobrowolność?
              • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:39
                Emitent nie wykupi obligacji, bo nie ma za co.

> Pan prezydent był uprzejmy publicznie wspomnieć o potrzebie stworzenia IV waria
                > ntu. Nie pozwalającego na dobrowolność?

Ciekawe. A uszczegółowił swój pomysł?
                • remez2 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:45
                  zuzkazuzka111 napisała:

> Emitent nie wykupi obligacji, bo nie ma za co.
                  Ma. Nie jednego dnia tylko zgodnie z terminami zapadalności.
                  > > Pan prezydent był uprzejmy publicznie wspomnieć o potrzebie stworzenia IV
                  > waria
                  > > ntu. Nie pozwalającego na dobrowolność?
                  >
                  > Ciekawe. A uszczegółowił swój pomysł?
                  Nie słyszałem/czytałem.
                  • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:52
                    > > Emitent nie wykupi obligacji, bo nie ma za co.
                    > Ma. Nie jednego dnia tylko zgodnie z terminami zapadalności.

A utracony przyszły zysk dla OFE?
                    • remez2 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:59
                      zuzkazuzka111 napisała:

> > > Emitent nie wykupi obligacji, bo nie ma za co.
                      > > Ma. Nie jednego dnia tylko zgodnie z terminami zapadalności.
                      >
                      > A utracony przyszły zysk dla OFE?
                      W dniu zapadalności wypłaca się wartość obligacji wraz z odsetkami.
                      • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 11:26
                        > > > > Emitent nie wykupi obligacji, bo nie ma za co.
                        > > > Ma. Nie jednego dnia tylko zgodnie z terminami zapadalności.
                        > >
                        > > A utracony przyszły zysk dla OFE?
                        > W dniu zapadalności wypłaca się wartość obligacji wraz z odsetkami.

OK, w sumie OFE mają dostać chyba 1,2 pkt% więcej składki, to może nie będą płakać.
        • humbak Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:04
          Jak na mój gust oba warianty które Wy wskazaliście. Z zastrzeżeniem że konta ludzi rezygnujących z OFE powinny pozostać przypisane do nich, a nie po prostu zasilić ZUS. Nie czytałem szczegółów propozycji.
          • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:14
            > Jak na mój gust oba warianty które Wy wskazaliście. Z zastrzeżeniem że konta lu
            > dzi rezygnujących z OFE powinny pozostać przypisane do nich, a nie po prostu za
            > silić ZUS. Nie czytałem szczegółów propozycji.

Mogą zostać przypisane. To tylko zapisy księgowe.

Tu więcej o wariantach:

Pierwszy wariant zakłada likwidację części obligacyjnej OFE. Część, która może być inwestowana w akcje pozostałaby w OFE. Składka wzrosłaby do 2,92 proc. OFE miałyby zakaz inwestowania w państwowe papiery dłużne. Poza akcjami spółek giełdowych OFE miałyby prawo inwestować także w prywatne komercyjne papiery dłużne i większość innych komercyjnych instrumentów finansowych.

Drugi wariant zakłada dobrowolność, do którego OFE osoby chcą przynależeć. Jeśli nie wskażą, to ich środki przeniesione byłyby na subkonto ZUS.

W trzecim wariancie dobrowolność polegałaby na tym, że ubezpieczony mógłby przekazać całość składki do ZUS (19,52 proc.) lub przekazać do ZUS część składki (17,52 proc.), a 2 proc. trafiłoby do OFE, ale pod warunkiem, że ta osoba dopłacałaby równowartość tych 2 proc. do OFE.(PAP)
            • humbak Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:23
              > Mogą zostać przypisane. To tylko zapisy księgowe.
              >

Takiej wersji jestem przeciwny.
              • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 08.09.13, 12:56
                > > Mogą zostać przypisane. To tylko zapisy księgowe.
                > >
                >
                > Takiej wersji jestem przeciwny.

A co z dziedziczeniem?
    • zapijaczony_ryj Co by nie wybrali to i tak dla zwolenników NI 26.08.13, 10:29
      zuzkazuzka111 napisała:
      > I co chłopaki z PO wybiorą?
      > Co Wy byście wybrali?
      >
      > www.pb.pl/3292078,76459,decyzja-ws-wariantu-ofe-na-poczatku-wrzesnia

będzie żłe, bo wy zawsze jestescie na nie, nie bo nie!
      • zuzkazuzka111 Re: Co by nie wybrali to i tak dla zwolenników NI 26.08.13, 10:37
        > będzie żłe, bo wy zawsze jestescie na nie, nie bo nie!

Ale ja pytam Ciebie, co Ty wybierasz.
        Nic?
        • samantha.1 Re: Co by nie wybrali to i tak dla zwolenników NI 09.09.13, 17:12
          Przecież ryj to emeryt,jemu nic nie ukradli,
          dopiero jak mu emeryturę Tusk &Rostowski zmniejszą
          to będzie jeszcze szczęśliwszym lemingiem!
          Kupi se 30dkg pomidorów marketowych po 1,40zł ,hahaha
      • samantha.1 Re: Co by nie wybrali to i tak dla zwolenników NI 09.09.13, 17:09
        Swoim dzieciom okradzionym przez Tuska& Rostowskiego,ciebie emeryta to nie dotyka ,wiec głosu nie zabieraj!
    • sclavus Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:35
      OFE, to nie udana "reforma emerytalna", puszczona na wolnoamerykankę... w systemie obowiązkowym..
      (taka wolnoamerykanka, mogłaby być - jeśli ktoś chce - w III, IV, czy V (nawet) filarze, przy całkowitej dobrowolności - bowiem to OFE, powinno mieć jasno określone prawa i obowiązki stron obu a przede wszystkim, mieć oddzielne od składki emerytalnej składki)
      Jeśli ktokolwiek zarabia w OFE na starość, to jedynie ci, którzy się tym zajmują!
      I tego się zakrzyczeć nie da!!
      Który cymbał wymyślił, żeby część składki emerytalnej w systemie przez podział, szła na system kapitałowy???
      Toż to najzwyklejsza paranoja... w dodatku broniona jak Termopile...
      (czy Balcerowicz ma jakieś udziały w OFE bo cóś mi się obiło o uszy?)
      Jak widać, przechodzenie z systemu przez podział, do systemu kapitałowego, póki co, jest czarną magią :>
      • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 10:43
        Prawda. OFE to maszynka do wyprowadzania kasy, ale czy ten kto na niej zarabia, będzie chciał tracić?
        Jaki wariant zafundują nam rządzący?

• sclavus Re: OFE misiaki, OFE 26.08.13, 11:09
          Nie jestem żadnym specjalistą, ale logika narzuca się sama: aktualny system emerytalny, to ten przez podział (aktualnie pracujący płacą składki na bieżące emerytury), zatem utworzenie OFE z części składek, to czysta paranoja - uboga pula emerytalna, zubożała jeszcze bardziej...
          Zatem, ci którzy już pracują parę lat, mogą przystąpić do OFE, ale z dodatkową składką na OFE (miałby emeryturę zusowską i trochę z OFE)
          Wchodzący na rynek pracy, płacą tylko na OFE i zaczyna się w ten sposób system emerytur kapitałowych, ale - i tu jest pies(!) - te OFE nie mogą działać, jak banki, czy ubezpieczenia, które są nastawione na zysk a z drugiej zaś, nie może to być instytucja non profit ;)
          Sumując, przez 2-2,5 pokolenia byłby system mieszany a następnie, byłby już tylko kapitałowy (teoretycznie emerytury z systemu kapitałowego powinny być wyższe o dobre 20%)
          Banki i ubezpieczenia, mogłyby sobie proponować dodatkowe emerytury komercyjne... jak to jest w wielu krajach świata...
          • zuzkazuzka111 Re: OFE misiaki, OFE 08.09.13, 13:01
            > Banki i ubezpieczenia, mogłyby sobie proponować dodatkowe emerytury komercyjne.
            > .. jak to jest w wielu krajach świata...

Czy w innych krajach rząd okrada swoich obywateli z ich emerytury?
            Kradnie wdowom zasiłki pogrzebowe, a chorych, którzy płacą składki na leczenie skazuje na śmierć?

• tornson OFE to patologia, należałoby tą bandę pasożytów 26.08.13, 10:42
      rozgonić, a kasę przenieść do ZUS.
      • zuzkazuzka111 Re: OFE to patologia, należałoby tą bandę pasożyt 26.08.13, 10:44
        > rozgonić, a kasę przenieść do ZUS.

Zgoda, ale jak?
        • palnick Re: OFE to patologia, należałoby tą bandę pasożyt 26.08.13, 11:24
          zuzkazuzka111 napisała:

> > rozgonić, a kasę przenieść do ZUS.
          >
          > Zgoda, ale jak?
          ------------
          Każdy, kto nie zadeklaruje, ze chce pozostać w OFE wyraża tym samym zgodę na przelew środków z konta OFE do ZUS i po kłopocie.
          • zuzkazuzka111 Re: OFE to patologia, należałoby tą bandę pasożyt 08.09.13, 13:02
            > >
            > > Zgoda, ale jak?
            > ------------
            > Każdy, kto nie zadeklaruje, ze chce pozostać w OFE wyraża tym samym zgodę na pr
            > zelew środków z konta OFE do ZUS i po kłopocie.

O i jest jasnowidz. :)

Jednak, ci, którzy nie będą chcieli sie przenieść, mają chyba prawo do przekazania zstępnym
            swoich pieniędzy.
            Jak to światły Donald uczyni?
        • tornson Re: OFE to patologia, należałoby tą bandę pasożyt 26.08.13, 12:25
          zuzkazuzka111 napisała:

>
          > Zgoda, ale jak?
          Jedną ustawą.
    • obraza.uczuc.religijnych O co chodzi z tymi misiakami, ruska? 09.09.13, 09:44

• hasch1 Re: OFE to jest patologia. 09.09.13, 10:41
      Tak jak zawsze patologią będzie zmusanie obywatela do działania na własną szkodę.
      Bo jak nazwać zmuszanie Mnie do płacenia składki do funduszu żyjącego z Mojej składki. Na całym świecie istnieją fundusze emerytalne, można było podglądnąwszy, powielić system. Tam Moja składka jest kapitałem obrotowym. Co znaczy że zgadzam się na obracanie nim przez fundusz, a tym co ugrają na plus, czyli zyskiem z inwestycji, dzielimy się w jakimś ustalonym procencie. Bywa to zazwyczaj 30/70, ale to nie jest zasadą. Czyli jeśli fundusz od Mojego 100 pln, uzyska 30% czyli 30pln, to dzielimy się 9 pln dla funduszu, a pozostałe 21 dopisywane jest do mojego kapitału, jego więc wartość w następnym roku rośnie do 121pln.
      Tymczasm OFE, pobiera ze składki, jelenia podłorzonego mu przez system, tu państwo, 10%, czyli z każdego 100pln dostaje za bezdurno 10 pln, nic nie robiąc, a zyski z operacji też dzielone są między prezesów. Czyli jeśli po wielu latach wpłcisz do OFE 100tyś. to znaczy że OFE dostało 10tyś, a twój kapitał to 90tyś. Mało tego to, jest jeszcze prowizja od tego że wypłacać MI bendą emeryturę, ale mam im zapłacić za tę czynność, następne, powiedzmy 10pln, od każdego 100pln.
      I tu jest pies pogrzebany. A dodatkowo nic się nie mówi ale jeśli nie dożyję emerytury, to 50% mego kapitału dziedziczą spadkobiercy, ale tylko jako zapis na swoje konto, a pozostałe 50% to prowizja OFE.
      Tu podałem 10% jako przykład, bo coś tam się zmieniło, ale zasada jest, było nie było, złodziejska. I to nikt inny jak PAŃSTWO zmusza mnie do poddania się tej grabierzy, A potem się dziwi że uciekam do szarej strefy.
      A siusiak z takim pańswem. Nie mylić z krajem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka