Gość: zenith [...] IP: *.corvi.net 10.08.04, 16:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Niedziele bez zakupów IP: *.blackhorsescientific.com / *.com 10.08.04, 16:19 Racja. Ciekawe, czy rodziny tych pań, które do tej pory musiały pracować w niedzielę, docenią uchwałę wtedy, gdy ww. panie znajdą się na bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: Niedziele bez zakupów 10.08.04, 16:41 mam bardzo ciekawy pomysl, moze troche kontrowersyjny ale warty rozpatrzenia: niech ci wszyscy ktorzy naprawde nie chca pracowac w niedziele, maja wolne, a ci wszyscy ktorzy naprawde chca pracowac w niedziele, niech pracuja, co wy na to? czyz nie jest to rewelacyjne rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wriwek Re: Niedziele bez zakupów IP: 80.48.190.* 10.08.04, 16:28 pamiętaj abyś dzień święty święcił. Czy dokonywanie zakupóww w dni świąteczne to nie praca? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: Niedziele bez zakupów 10.08.04, 16:47 Gość portalu: wriwek napisał(a): > pamiętaj abyś dzień święty święcił. Czy dokonywanie zakupóww w dni świąteczne t > o > nie praca? rozszerze moj nowatorski pomysl, wszyscy ktorzy naprawde chca w niedziele odpoczywac albo chodzic do kosciola powinni nie pracowac w niedziele, a wszyscy ktorzy naprawde chca pracowac w niedziele powinni chodzic do pracy w niedziele, czyz nie jest to genialne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziele bez zakupów IP: *.udn.pl 10.08.04, 16:29 Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!! Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!! Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!! Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!!Skandal !!! ... kto tak uważa nie się podpisze. To juz chyba przyjdzie się wyprowadzić z tego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roy Re: Niedziele bez zakupów IP: *.stacje.agora.pl 10.08.04, 16:34 Wiwat Ojciec dyrektor (w morde j.. bany) tfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziele bez zakupów IP: *.udn.pl 10.08.04, 17:14 popieram, tfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek SKANDAL !!!! SKANDAL !!! IP: *.udn.pl 10.08.04, 16:39 ... jestem skłonny płacić po kilka groszy więcej na każdym towarze, aby starczyło na te idiotyczne kary.... tylko nie zamykajcie marketów w niedzielę. A z drugiej strony to typowo "chrześcijańskie" podejście do tematu. Lepiej pozwalniać kobitki niz miałyby pracować w niedzielę... no nie ??? kto tak mysli niech się wpisze, zobaczymy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Jakie beda nastepne zakazy??? IP: 129.81.192.* 10.08.04, 16:49 Komunizm i rzadzenie nakazowo-rozdzielcze powraca, tylko w nieco odmiennej, "zamaskowanej" formie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logik Re: Niedziele bez zakupów IP: *.devs.futuro.pl 10.08.04, 16:51 Ależ to jest uderzenie właśnie w małe osiedlowe sklepy. Proszę pomyslec czy przykladowy Kowalski na osiedlu X będzie w stanie zapłacic 2,5 kary za otwarcie, jak to jest pewnie jego calodzienny obrót w niedziele. Natomiast dla sieci Real, Geant lub innych owe 2,5 kary to jest po prostu kropla. Wg mnie PRZYNAJMNIEJ W PROTESCIE PRZECIWKO GŁUPIM PRZEPISOM supermarkety powinny byc otwierane. A nie dlug przeciw tej uchwale protestować będą drobni sklepikarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Niedziele bez zakupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 16:54 Czysta głupota. Po czasie okaże się że "mądry Polak po szkodzie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Niedziele bez zakupów IP: *.epsa.pl 10.08.04, 16:54 Gratuluję pomysłu. A kiedy mają robić zakupy ludzie pracujący??? O 24, markety nie są tak długo czynne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Niedziele bez zakupów IP: *.rns.tamu.edu 10.08.04, 16:57 Wszystkie ustawy uchwalane i zatwierdzane w Polsce to czysty absurd.Od kilku lat mieszkam w innym kraju i ciesze sie z tego,poniewaz to co sie dzieje obecnie nie miesci sie w ludzkiej glowie.Obecnie pracuje i niedziela to dla mnie oczywiscie dzien,ktory moge spedzic z moja rodzina,ale takze dzien,w ktorym robie zakupy.Mysle,ze sa w Polsc wazniejsze sprawy do przemyslenia i upozadkowania.Tak na marginesie w USA kasjezy stoja przez caly czas,pakuja zakupy i jeszcze pomoga zapakowac do samochodu-co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Niedziele bez zakupów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:03 Niech przegłosują, że zabrania się zabraniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Proponuję zakazać w niedzielę WSZYSTKIEGO !!!!!! IP: *.udn.pl 10.08.04, 17:05 tzn... zakaz gotowania (to tez praca), mycia się, robienia siku, usmiechania się, jeżdżenia samochodami, autobusami, pociągami, latania samolotami, chodzenia do kina, na dyskoteki, do teatru, do restauracji, itd. Zakaz dotyczyłby, wszystkieeego co tylko mozliwe jest do zakazania w niedzielę. A jakby ktos wymyslił coś nowego to tez natychmiast zakazać. Można by tylko i wyłącznie chodzić do kościoła (na dowolną ilość seansów) tam i z powrotem do domu (do rodziny ma sie rozumieć), a jak ktoś trochę zboczy z drogi do domu to nasłać na niego straż miejską i solić mandaty, albo miesiąc aresztu ...dla łajdusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Niedziele bez zakupów IP: *.pl / *.enterpol.pl 10.08.04, 17:08 Na zdrowy rozum to w Radomiu gdzie upadly zaklady pracy, jest ogromne bezrobocie nie powinno byc supermarketów bo ludzie nie maja za co kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek super!! tak trzymać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:27 dozakupów jest sobota!!! a niedziela jest dniem wolnym dla wszystkich !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Januszek Re: zlikwidujcie handel i sluchajcie radia maryja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:44 Czemuś głupi boś biedny !!! czemuś biedny boś głupi !!! Zamknąć szpitale ,wyłączyć prąd , odciąć dopływ wody ! bo ci wszyscy ludzie chcą mieć wolne niedziele . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyklop Re: super!! tak trzymać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:54 Spójrz dziecko ponad głowę , unosi się tam niczym gołębica twoja głupota . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Wawa IDEOLOGIA TO ZAWSZE BZDURA IP: *.chello.pl 10.08.04, 17:39 Hmmm... do jakiego absurdu jeszcze się posuniemy??? Dlaczego państwo w osobach radnych, notabene opłacanych z naszych podatków, tak naprawdę odważa się ograniczać zakres wolności jednostki. Przecież to moja sprawa, czy będę pracował w niedzielę. Nikt nikogo na siłę do tego nie zmusza. Może więc niech radni się opamiętają, a jeżeli chcą testować swoją ideologię, to najlepiej niech czynią to na sobie, swoich rodzinach i znajomych w ramach małego kolonialnego państewka pn. Ideologland. www.demegaliberal.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bator Re: Przecież niema przymusu kupowania w niedziele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:58 Co nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: Niedziele bez zakupów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:57 Nie rozumiem tego stresu na forum. Osobiście uważam, że zakaz handlu w niedzielę poza wyznaczonymi godzinami jest właściwy, a wszystkim którzy myślą inaczej proponuję żeby przypomnieli sobie: 1. jak głosowali w referendum, jeżeli "za Unią" to powinni się cieszyć - dzięki własnie temu zakazawi zrobiliśmy kolejny krok w jej kierunku - w większości Państw Unii jest zakaz handlu w niedzielę; 2. Tych którzy krzyczą o zwalnianiu pracowników odsyłam do Rzeczpospolitej, która bodajże 4 sierpnia zamieściła badania dot. pracowników. Wyszło z nich, że pracujemy rocznie około 30% dłużej niż Niemcy, ale ich wydajność jest na poziomie 98/100 a nasza w granicach 50. Może dzięki wolnej niedzieli niektórzy zdołają na tyle wypocząć, żeby wykazać się lepszą efektywnością w pracy. Iwcale nie mam tu na myśli jedynie pań kasjerek z hipermarketów :( Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: Niedziele bez zakupów 10.08.04, 18:45 Gość portalu: hanka napisał(a): > Nie rozumiem tego stresu na forum. Osobiście uważam, że zakaz handlu w niedziel > ę > poza wyznaczonymi godzinami jest właściwy, a wszystkim którzy myślą inaczej > proponuję żeby przypomnieli sobie: > 1. jak głosowali w referendum, jeżeli "za Unią" to powinni się cieszyć - dzięki > własnie temu zakazawi zrobiliśmy kolejny krok w jej kierunku - w większości > Państw Unii jest zakaz handlu w niedzielę; > 2. Tych którzy krzyczą o zwalnianiu pracowników odsyłam do Rzeczpospolitej, > która bodajże 4 sierpnia zamieściła badania dot. pracowników. Wyszło z nich, że > pracujemy rocznie około 30% dłużej niż Niemcy, ale ich wydajność jest na > poziomie 98/100 a nasza w granicach 50. Może dzięki wolnej niedzieli niektórzy > zdołają na tyle wypocząć, żeby wykazać się lepszą efektywnością w pracy. Iwcale > nie mam tu na myśli jedynie pań kasjerek z hipermarketów :( mam bardzo ciekawy pomysl, moze troche kontrowersyjny ale warty rozpatrzenia: niech ci wszyscy ktorzy naprawde nie chca pracowac w niedziele, maja wolne i np. odpoczywaja albo chodza do kosciola, a ci wszyscy ktorzy naprawde chca pracowac w niedziele, niech pracuja np. w supermarketach, w ten sposob wszyscy beda zadowoleni, co wy na to? czyz nie jest to rewelacyjne rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzezwa Re: Niedziele bez zakupów IP: *.med.buffalo.edu 10.08.04, 17:57 Na litosc Boska nie dajcie sie prowincjonalnemu fundamentalizmowi.Caly swiat sie z Was juz smieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam "zakaz" oznacza całkowity zakaz handlu. a tu mamy IP: *.enms.pl 10.08.04, 18:27 co najwyżej "ograniczenie". Nie wiem czy to kolejna wtopa GAZETY czy radni nie znają znaczenia polskich wyrazów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rododendron Obrońcy praw niedzielnych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.08.04, 18:31 nie zdają sobie sprawy z tego, co czynią Ruch niedzielny toruje sobie drogę w ukryciu. Przywódcy maskują prawdziwe zamiary, a wielu z tych, którzy przyłączają się do ruchu, nie rozumie, do czego ruch ten zmierza... Działają w zaślepieniu. Na drodze procesów legislacyjnych wprowadzą do konstytucji zasady propagujące papieski fałsz i papieskie zwiedzenie, popchną naród ku horrorowi rzymskiego średniowiecza. Jest wielu, nawet wśród tych, co zaangażowali się w ruchu wymuszania święcenia niedzieli, którzy nie zdają sobie sprawy, do czego doprowadzą ich działania. Nie dostrzegają tego, że działają przeciwko wolności religijnej. Wielu nigdy nie zrozumie znaczenia biblijnego sabatu i fałszu, na którym oparte jest zachowywanie niedzieli... Ci, którzy starają się doprowadzić do zmiany konstytucji i umocnienia praw narzucających święcenie niedzieli, w niewielkim stopniu zdają sobie sprawę z tego, do czego to doprowadzi. Kryzys jest tuż przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak z USA Radom nie bedzie San Francisko IP: *.northstate.net 10.08.04, 19:02 Przy takich radnych na pewno wszyscy straca po kolei ale jak to mowia biednemu i wiatr w oczy wieje a sieje debili.Nakazac sluchac Radio Maryja w niedziele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar2r Re: Niedziele bez zakupów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 19:07 powinienn byc calkowity zakaz handlu w niedziele. ludziom pracujacy np. w marketach tez powinien nalezec sie chocby dzien wolnego ktory moga spedzic z rodzina. mam nadzieje ze zakaz ten pojawi sie w innych miastach Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: Niedziele bez zakupów 10.08.04, 23:41 Gość portalu: ar2r napisał(a): > powinienn byc calkowity zakaz handlu w niedziele. ludziom pracujacy np. w > marketach tez powinien nalezec sie chocby dzien wolnego ktory moga spedzic z > rodzina. mam nadzieje ze zakaz ten pojawi sie w innych miastach mam bardzo ciekawy pomysl, moze troche kontrowersyjny ale warty rozpatrzenia: niech ci wszyscy ktorzy naprawde nie chca pracowac w niedziele, maja wolne i np. odpoczywaja albo chodza do kosciola, a ci wszyscy ktorzy naprawde chca pracowac w niedziele, niech pracuja np. w supermarketach, w ten sposob wszyscy beda zadowoleni, co wy na to? czyz nie jest to rewelacyjne rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miemich Re: Niedziele bez zakupów IP: *.ksk.net.pl 10.08.04, 19:16 Czy pamiętasz co to była "gadzinówka" jeśli nie? zapytaj rodziców. To była gazeta którą wydawali niemcy w czasie wojny. A teraz wrócił czas na nią ( na nią w zwielokrotnionym zakresie ). Są to gazaty polskojęzyczne ( nie mylić z gazetami polskimi ). Jest ich większość. Gazety te piszą w języku polskim a jednak nie przedstawiają polskiego punktu widznenia i polskich interesów. Są jak piąta kolumna, ( Konrad Walenrod naszych wrogów ) czy wspomniana wcześniej "Gadzinówka". Jeśli czytasz najbardziej znane gazety uważaj / są w obcych rękach / i mają w tym jakiś cel. Manipulują Twoją opinią. Nie czytaj ich bezkrytycznie. To jest wojna medialna - tej perfidnej wojny nie możemy przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Niedziele bez zakupów IP: *.szpitalna.ngo.pl 10.08.04, 19:37 Zakaz handlu w niedziele jest glupi. Kolejne ograniczenie swobody gospodarczej. Proponuje zakazac dzialalnosci kin, teatrow, muzeow i pubow. Ich pracownicy tez chca miec wolne. Tylko koscioly niech beda otwarte! W koncu posluga kaplanska to powolanie, a nie praca. Radnym zakazalby pracy przez caly tydzien. lepiej niech siedza w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Smerf Re: Niedziele bez zakupów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 19:57 > Proponuje zakazac dzialalnosci kin, teatrow, muzeow i pubow. Zapomniałeś dodać, że należy zlikwidować komunikację miejską (bo ludzie powinni siedzieć z rodziną w domu), bary i restauracje (bo niech wreszcie zasiądą razem przy stole), zaprzestać nadawania programów radiowych i telewizyjnych, z wyjątkiem Radia Maryja (nich się ludzie skupią na modlitwie a nie myślą i dyrdymałach), itd. A ponadto proponują zacząć zbierać pod centrami handlowymi podpisy na listach wnioskujących o odwołanie zidiociałych radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Niedziele bez zakupów pewnie w małych sklepach IP: 62.233.138.* 10.08.04, 19:41 Po co ograniczać handel, przecież to nie ma sensu, a jeżeli ktoś mówi, iż pracownicy są wykorzystywani to nie wina tego, że sklepy są otwarte w niedzielę i święta, a raczej kulejącego prawa. Druga rzecz supermarketom opłaca się płacić dużo większą karę niż jakieś śmieszne 2,5 tyś. zł., bo i tak za te kary zapłacą klienci tych sklepów, a supermarkety wliczą sobie to w koszty działalności. Jest to ustawa mająca na celu uniemożliwić pracę małym słabodochodowym sklepom i zlikwidować konkurencję dla supermarketów. Ci radni moim zdaniem są niezłymi deb..mi, chcącymi pokazać jacy to oni są pracowici i dobrzy, ale nie przewidzieli, że ich działania wywołają odwrotny skutek. Również można przypuszczać, iż taki zakaz jest to czysty objaw korupcji, ponieważ argumenty, których użyłem mogą oznaczać, że właśnie to supermarkety są za takimi regulacjami, po to żeby zlikwidować konkurencę drobnych sprzedawców, a co za tym idzie większe dla nich obroty i zyski które pokryją wszelkie kary. Pozdrawiam wszystkich będących zwolennikami zdrowej gospodarki. Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riddle radomscy radni w wiekszosci to bezrobotni chlopi IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 19:42 radomscy radni to bezrobotni chlopi ktorzy nie zdaja sobie zsprawy z powagi ustaw ktore zarzadzaja. ja mam 15 lat i juz wiem ze ta nowa ustawa jest do 4 liter. jezeli w niedziele maja ludzie siedziec w domu z rodzina i jesc obiady to trzeba sie zastanowic za co maja te obiady jesc... Odpowiedz Link Zgłoś