Dodaj do ulubionych

Może za przegrane referendum trzeba będzie zapłaci

08.11.13, 17:13
Może za przegrane referendum trzeba będzie zapłacić z kaucji, którą wniosą czy to inicjatorzy, czy to grupa to organizująca?
Możesz organizować referendum ale licz się z tym, że to są koszty.
I te koszty, w razie przegrania referendum będziesz musiał ponieść.
Ty, który wniosłeś o referendum a nie obywatele, którzy z tobą się nie zgadzają!
Tym sposobem być może doprowadzi się do zaprzestania używania systemu demokratycznego do niszczenia kraju, anarchii i bałaganu.
Nim podejmiesz decyzję o organizowaniu referendum zwracaj uwagę na to czy zdobędziesz poparcie i licz się z kosztami?
Obserwuj wątek
    • gtxl Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 17:17
      Palikot był również za referendum.Słusznie wg.mnie.
      Teraz czas byś się jednoznacznie określiła, czy jesteś za Palikotem czy za Tuskiem.
      Innej drogi nie masz.
      Chyba,że chcesz być jednocześnie żoną w łóżkach męża i innego faceta jak chciał Rysio Kalisz.

• porannakawa01 Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 17:21
        gtxl napisał:

> Palikot był również za referendum.Słusznie wg.mnie.
        > Teraz czas byś się jednoznacznie określiła, czy jesteś za Palikotem czy za Tusk
        > iem.
        > Innej drogi nie masz.
        > Chyba,że chcesz być jednocześnie żoną w łóżkach męża i innego faceta jak chciał
        > Rysio Kalisz.

Jestem przeciw mąceniu w sprawie referendum organizowanego przez parę oszustów montujących sprawę na podstawie oszustwa.
        Palikot ma Rację ale nie zauważył zapewne, że to organizowali oszuści.
        • gtxl Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 17:39
          Jestem przeciw mąceniu w sprawie referendum organizowanego przez parę oszustów montujących sprawę na podstawie oszustwa.
          Palikot ma Rację ale nie zauważył zapewne, że to organizowali oszuści

Palikot w tym przypadku postawił na demokracje.
          Chwała mu za to, oraz wszystkim tym,którzy głosowali za referendum w tej sprawie.

• l_zaraza_l Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 17:47
        gtxl napisał:

> Palikot był również za referendum.Słusznie wg.mnie.
        > Teraz czas byś się jednoznacznie określiła, czy jesteś za Palikotem czy za Tusk
        > iem.
        > Innej drogi nie masz.
        > Chyba,że chcesz być jednocześnie żoną w łóżkach męża i innego faceta jak chciał
        > Rysio Kalisz.

Bez przesady. To, że sympatyzuje się z jakimś ugrupowaniem wcale nie musi (a w mojej ocenie nawet nie powinno) oznaczać, że się ma identyczne zdanie na każdy temat i bezkrytycznie popiera wszelkie, nawet idiotyczne, pomysły.
        • gtxl Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 17:50
          Bez przesady. To, że sympatyzuje się z jakimś ugrupowaniem wcale nie musi (a w mojej ocenie nawet nie powinno) oznaczać, że się ma identyczne zdanie na każdy temat i bezkrytycznie popiera wszelkie, nawet idiotyczne, pomysły.

No...bez przesady, pan Rysio dostał wyraźne zlecenie podczas sławnej konferencji Kwaśniewskiego i Palikota.
          Miał współuczestniczyć w budowie E+, ...czyżbyś zapomniała?

• l_zaraza_l Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 18:04
            gtxl napisał:

> No...bez przesady, pan Rysio dostał wyraźne zlecenie podczas sławnej konferencj
            > i Kwaśniewskiego i Palikota.
            > Miał współuczestniczyć w budowie E+, ...czyżbyś zapomniała?

Ale co Kalisz ma do Kawy? Dlaczego Kawa (czy inny zabieracz głosy na forum) musi być przykuty do konkretnych ugrupowań i wszelkich ich pomysłów? Chyba mylisz niezawodowego obserwatora krajowej sceny politycznej i ew. sympatyka jakiego ugrupowania z wiernym fanatykiem.
            • gtxl Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 18:11

Ale co Kalisz ma do Kawy? Dlaczego Kawa (czy inny zabieracz głosy na forum) musi być przykuty do konkretnych ugrupowań i wszelkich ich pomysłów?

Odpowiem Ci konkretnie.

Kawa zachowuje się tak jak Rysio Kalisz, raz jest za Palikotem innym razem za Tuskiem.
              Dlatego jej zadałem to pytanie.
              Ja jestem zdecydowany.
              Jestem za SLD i przeciw Tuskowi i Kaczorowi.
              Palikot ma u mnie przechlapane z innych względów.

• l_zaraza_l Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 18:36
                gtxl napisał:

kawa zachowuje się tak jak Rysio Kalisz, raz jest za Palikotem innym razem za T
                > uskiem.
                > Dlatego jej zadałem to pytanie.
                > Ja jestem zdecydowany.
                > Jestem za SLD i przeciw Tuskowi i Kaczorowi.
                > Palikot ma u mnie przechlapane z innych względów.

No OK. Ale Kawa jest zwykłym forumowym pisaczem swoich opinii i ma prawo lubić inne kolory niż Palikot czy dokładnie takie same przyprawy jak Tusk a może nawet znaleźć coś sensownego w działaniach PiS. Nas nie obowiązuje dyscyplina partyjna i nie podpisujemy przecież, że dopóki śmierć (nasza czy jakieś partii) nas nie rozłączy.
                Ja doskonale rozumiem Kawę bo ja sama uważam, że to referendum to byłaby tragedia (gdyby wszystkie punkty przeszły). Rzecz w tym, że kiedyś może być projekt innego referendum, ważnego dla mnie i nie chciałabym, by mi to uwalono w pierwszym podejściu "bo tak".

• gtxl Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 18:50
                  No OK. Ale Kawa jest zwykłym forumowym pisaczem swoich opinii i ma prawo lubić inne kolory niż Palikot czy dokładnie takie same przyprawy jak Tusk a może nawet znaleźć coś sensownego w działaniach PiS. Nas nie obowiązuje dyscyplina partyjna i nie podpisujemy przecież, że dopóki śmierć (nasza czy jakieś partii) nas nie rozłączy

Masz rację,ale w tym konkretnym przypadku poranna siem nie popisała.
                  Palikot i SLD byli za referendum.
                  Ja również,choć mnie to nie dotyczy (nie mam dzieci w tym wieku).
                  Jeszce raz...szanujmy demokracje, a referenda to tylko narzędzie demokracji.

• gtxl Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 17:53
      > Nim podejmiesz decyzję o organizowaniu referendum zwracaj uwagę na to czy zdobę
      > dziesz poparcie i licz się z kosztami?

Demokracja kosztuje....nie wiedziałaś?

• porannakawa01 Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 09.11.13, 21:30
        gtxl napisał:

> > Nim podejmiesz decyzję o organizowaniu referendum zwracaj uwagę na to czy
        > zdobę
        > > dziesz poparcie i licz się z kosztami?
        >
        >
        > Demokracja kosztuje....nie wiedziałaś?

Demokracja niejednio ma imię.
        Każdy może działać w ramach demokracji ale koszty tego działania powinien ponosić działacz a nie wszyscy obywatele, którzy składają się na chybione decyzje i działania działacza.
        Chesz zrobić referendum?
        Rób!
        Jeżeli masz tylko pewność, że obywatele ciebie poprą i referendum zostanie przeprowadzone i zatwierdza twoje zamioerzenia.
        Jeśli przegrałeś - płać za wyłożone na organizację referendum koszty.
        Ograniczy to referenda typu - "Czy uznajesz to, że Ziemia jest płaska?"
        Lub te dwa ostatnie z politycznej hucby powstałe.
    • l_zaraza_l Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 17:59
      Ludzi trzeba uczyć i wychowywać do demokracji i obywatelskiej odpowiedzialności. I jak z dziećmi, mogą być różne metody. Jedni nie wypuszczają dzieci z domu a drudzy tłumaczą co i jak a gdy dziecko, pomimo tłumaczeń wejdzie na drzewo i wróci z rozbitym kolanem, chuchają dmuchają i tłumaczą ponownie, już na konkretnym przykładzie działania i jego konsekwencji.
      Ktoś powie, że OJCZYZNA czy choćby edukacja to nie kolano. Ale tu dojdziemy znowu do punktu wyjścia czyli założenia, że Polacy to idioci i muszą być zarządzani ale przez kogo? Wszak rządziciele są także wybrani przez tychże idiotów, w pewnym sensie na wzór i podobieństwo.

• gtxl Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 18:03
        Ktoś powie, że OJCZYZNA czy choćby edukacja to nie kolano. Ale tu dojdziemy znowu do punktu wyjścia czyli założenia, że Polacy to idioci i muszą być zarządzani ale przez kogo? Wszak rządziciele są także wybrani przez tychże idiotów, w pewnym sensie na wzór i podobieństwo.

Ja się z Tobą zgadzam.
        Ja,Ty i inni jesteśmy na tym forum tylko wyjątkami od tej idiotycznej zasady.

• chateau Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 18:10
      To co proponujesz jest niedopuszczalne.

Zrób sobie eksperyment myślowy i wyobraź sobie referendum w sprawie ci bliskiej.
    • zbysio45 Partia PO musi zapłacic za swoją arogancje i hipok 08.11.13, 18:46
      Zobaczymy to juz niedługo w sonadzach .Moim zdaniem z dotychczasowego wskaznika poparcia 21 % zjedzie do 18% .Jest to konsekwencja za arogancje tego rzadu i szkodliwej dla Polski koalicji PO+PSL.Ten nieudolny rzad pana Tuska wie tylko co jest dobre dla 6 latkow a nie rodzice ktorzy kochają swoje małe dzieci.SADZE ZE TEN NIEUDOLNY RZAD JUZ NIEDŁUGO UPADNIE I PO NIM TRZEBA BEDZIE POWROCIC DO EMERYTUR ORAZ REFORMY OSWIATY I RATOWANIA 6 LATKOW PRZED GŁUPOTA POSŁOW Z KOALICJI . W POLSCE odbuduje sie społeczenstwo obywatelskie oraz demokracja a zmiany jakie chce społeczenstwo polskie beda tez przeprowadzone po upadku PO i tego szkodliwego rządu.
    • a74-7 Re: Może za przegrane referendum trzeba będzie za 08.11.13, 18:51
      samo sie zaplaci , w fusach powinno ci wyjsc :-)
      Niektorzy potrafia liczyc :
      "Reżim wziął już kredyty pod te "sześciolatki" oraz czas i pracę ich rodziców, którym przesunął tym razem do przodu. Żyrantów wszak nie przybywa w takim tempie w jakim by chcieli więc muszą przesuwać granice życia i śmierci."

Amarant

• tornson Oj zamordystą śni się ograniczanie demokracji 09.11.13, 22:31
      w Polsce.
      • alistair-p Liberum Veto ? 09.11.13, 23:59
        A co powiesz o Liberum Veto ? To był dobry pomysł,tylko praktyka wykazała co innego.Teraz podobnie jest z instytucją referendum.
    • qqazz Pomysł ciekawy 09.11.13, 23:19
      proponowałbym również wprowadzić podobną odpowiedzialność finansową za wszelkie wprowadzane przepisy które generuja koszta dla innych, czyli jak np. koalicja przegłosuje wyzszy vat na cos tam, czy inny podatek to nie Ja bede go płacił tylko posłowie którzy za tym głosowali, no ew. oni i ich wyborcy solidarnie.

pozdrawiam
      • porannakawa01 Re: Pomysł ciekawy 10.11.13, 00:08
        qqazz napisał:

> proponowałbym również wprowadzić podobną odpowiedzialność finansową za wszelkie
        > wprowadzane przepisy które generuja koszta dla innych, czyli jak np. koalicja
        > przegłosuje wyzszy vat na cos tam, czy inny podatek to nie Ja bede go płacił ty
        > lko posłowie którzy za tym głosowali, no ew. oni i ich wyborcy solidarnie.

Jak z budową mostu donikąd.
        Ten, który podpisał zgodę na budowę mostu donikąd ma zapłacić za jego budowę.
        Bo do niczego to nie słuuzy taki most.
        Podobnie jak referendum robione na chama, nez przemylenia i rozważenia za i przeciw.
        Jesteś dorosły - bądź odpowiedzialny.
        myśl jak nie zmarnować społecznego grosza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka