pies_na_czarnych 02.06.14, 21:37 Mógłby mi ktoś wyjaśnić, podać definicje? BTW o którego boga chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies_na_czarnych Re: podaję link 02.06.14, 21:44 w11mil napisała: > pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog To nie jest prawo boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogucjusz Zły link. Poniżej Jedyny Słuszny 02.06.14, 22:22 www.klps.pl/o-nas.html#osiem --- "Ląduj, dziadu!" Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: podaję link 03.06.14, 00:48 pic na wodę fotomontaż... tylko po to, żeby trzymać ogłupionych w strachu... PeeS - gdzie się podziały te tablice, co to je bóg rzucił z niebios??? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 21:40 c.h.u.j .znaczy ,nie ma czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lionold Re: "Co to znaczy "Prawo boskie"? Ni mniej ni 02.06.14, 21:43 więcej znaczy to, że masz ciemny ludu słuchać nas namiestników Bożych we wszechświecie. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 21:44 Mógłby mi ktoś wyjaśnić, podać definicje? BTW o którego boga chodzi? > Aktualnie o żydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 21:46 rzewuski1 napisał: > Mógłby mi ktoś wyjaśnić, podać definicje? BTW o którego boga chodzi? > > > > Aktualnie o żydowskiego. Dlaczego żydowskiego? Każdy lekarz (sędzia, prokurator) będzie stosował prawo tego boga, w którego wierzy. Może to być Jahwe, może to być Allah, może to być Baal. S. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 21:48 Może to być Jahwe, może to być Allah, może to być Baal. albo świderki. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 21:56 m.c.hrabia napisał: > Może to być Jahwe, może to być Allah, może to być Baal. > > albo świderki. Jeśli dobrze słyszałem, to ten Bóg łapówki wręczane lekarzom uznaje za słusznie należne im honoraria. Tak więc lekarz wierzący w tego Boga może spokojnie brać koperty od pacjentów nie przejmując się jakimś podrzędnym prawem stanowionym. S. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 22:24 Dlaczego żydowskiego? Każdy lekarz (sędzia, prokurator) będzie stosował prawo t > ego boga, w którego wierzy. Może to być Jahwe, może to być Allah, może to być B > aal. > Jahwe i Allach to ten sam Bóg , od Żydów pochodzi. Baal to tez z tamtej części świata. Chcą nam narzucić żydowskie prawa i to ludzie co szerzą antysemityzm. To jest chore. 10 przykazań to żydowskie przykazania dla Żydów, chociaż trochę zmanipulowane przez Katolików którzy uznali ze Bóg się trochę pomylił dając Mojżeszowi te tablice i lepsza jest wersja katolicka niż starotestamentowa. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 22:32 Podzielili jedno przykazanie , a inne wywalili ,,bo sie pomylił" www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM/zarys_wiary/boze_nakazy_dziesiec_przykazan.html Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 22:42 Chodziło o kult obrazów i posagów , akurat w tej dziedzinie katolicyzm nawiązuje do starych wierzeń w wielu bogów a nie do żydowskiej tradycji. W wersji starotestamentowej jest to zakazane. To mi się wydaje śmieszne , jak zakazał Bóg , w końcu z tego co pamiętam sam napisał te tablice, a nie Mojżesz który mógł coś pomylić tylko sam Jahwe , wiec jak można coś takiego zmienić. Potem jeden z tych lekarzy z taką dumą mówi ze prawo boskie jest niezmienne w przeciwieństwie do ludzkiego . Guzik prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 03.06.14, 01:01 ... bo tak naprawdę, to oni nie wiedzą w co wierzą... i mało jest katolików, którzy wiedzą! Ot! Taka wiara piąte przez dziesiąte :D Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 21:47 rzewuski1 napisał: > Mógłby mi ktoś wyjaśnić, podać definicje? BTW o którego boga chodzi? > > > > Aktualnie o żydowskiego. Syn był Żydem po matce to fakt, ale czy jego ojciec był Żydem to trudno powiedzieć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że matka zaciążyła z wiatru. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 21:57 pies_na_czarnych napisała: > rzewuski1 napisał: > > > Mógłby mi ktoś wyjaśnić, podać definicje? BTW o którego boga chodzi? > > > > > > > Aktualnie o żydowskiego. > > Syn był Żydem po matce to fakt, ale czy jego ojciec był Żydem to trudno powiedz > ieć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że matka zaciążyła z wiatru. Na szczęście żydowskość dziedziczy się po matce, więc w tym przypadku sprawa jest jasna. S. Odpowiedz Link Zgłoś
login.nr1 Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 22:24 Chodzi o każdego Boga np. starożytnej Grecji. Asklepiosa, Higiei i Panacei, Apollina. "Nikomu, nawet na żądanie, nie podam śmiercionośnej trucizny, ani nikomu nie będę jej doradzał, podobnie też nie dam nigdy niewieście środka na poronienie." Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski a co to jest śmiercionośna trucizna ? 03.06.14, 02:22 niemal 100% leków spełnia kryteria bycia śmiercionośną trucizną bez 100% śmiercionośnych trucizn anestezjolog nie mogłby ruszyć palcem, a pacjentów trzeba by było krępować, by się w trakcie operacji nie rzucali po stole, trudno też byłoby pracować dentystom, oraz onkologom Odpowiedz Link Zgłoś
piq jest taka trucizna wydzielana przez... 03.06.14, 02:55 ...chryzantemy morskie, a i produkowana sztucznie, nazywa się permetryna. Używa się jej do trucia robactwa (ale szkodzi wszystkim zmiennocieplnym też - bardzo). Jest śmiertelnie trująca dla ludzi w dawce powyżej 400 kg na twarz. 400 kg na twarz. Tiaaa. I takie to trucizny tow. toruński uważa za śmiercionośne. Widzicie, toruński, permetryna powoduje śmierć przyjęta doustnie w dawce powyżej 400 kg, a kwas pruski nie szkodzi w dawce zawartej w pestce jabłka. Waszym zdaniem kwas pruski jest zatem mniej szkodliwy niż permetryna, toruński? Bo nie widzę u was, toruński, minimum refleksji na temat dawki, tylko bezmyślny i nielogiczny bełkot nawiedzonego katolożercy. Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski widzę, uwielbiasz dyskutować z własnymi tezami ... 03.06.14, 03:15 bo ja żadnej tezy nie postawiłem, mało tegp zarzuciłeś mi coś, czego nie znalazleś ... co ciekawe, podajesz przykład trucizny zabijającej w dawce 400 kg, tymczasem śmiertelna dawka NaCl to 200 gramów ciekawe.onet.pl/fototematy/smiertelne-dawki-popularnych-substancji,5403240,13580282,galeria-maly.html wiedza sprzed 2000 lat nie ma większego znaczenia w XXI wieku, co ciekawe debil piq zdiagnozował u mnie " tylko bezmyślny i nielogiczny bełkot nawiedzonego katolożercy" - bo się odniosłem krytycznie do zdania Greka, przez katolików uznanego za poganina-barbarzyńcę ! a przecież ja nawet w swojej stopce cytuję list pasterski katolickich biskupów niemieckich z września 1939 roku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
piq a Kanta ty nazwisko zna?... 02.06.14, 22:54 ...to niech jeszcze pozna jego koncepcje. Ale też niech pozna koncepcje prawa naturalnego, zgrabnie ujętą przez Pawła z Tarsu: Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. Wskazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające. Św. Augustyn uważał nieco idealistycznie, że prawo wieczne (naturalne) ma dwa źródła: rozum oraz sumienie, i że każda istota zdolna do rozumnej refleksji doskonale zna lub wyczuwa jego nakazy. Akwinata z kolei, jako paskudny racjonalista, uważał prawo wieczne za prawo boskie, czyli zestaw reguł przedustawnych poprzedzających świat materialny, a rozumne uczestnictwo istoty myślącej, czyli człowieka, w prawie wiecznym (boskim, przedustawnym) daje prawo naturalne. Sporo było spekulacji o wypływaniu prawa naturalnego, zgodnego z prawem bokim, z rozumu miarkowanego przez sumienie. Kant z kolei odrzucał prosty racjonalizm i uważał, że tak jak są prawa fizyki, tak są prawa moralne. Wszyscy wychodzili z założenia, że prawo naturalne stoi ponad prawem stanowionym - i okazało się, że historia pokazała, iż mieli rację. Rzezie XX wieku dokonane w majestacie prawa stanowionego, a sprzeczne z prawem naturalnym (czyli mniej więcej boskim, jeśli ktoś chce to tak nazywać) ukazały, że prawo stanowione przeciwne prawu naturalnemu jest do dupy. Nie da się dokładnie wymienić bogów, pies, bo najwcześniejsze znane spekulacje na temat prawa naturalnego (boskiego) datują się na mniej więcej 600 lat przed Chrystusem w samej tylko Europie. W Azji, w indo-irańskich środowiskach intelektualnych były prowadzone jeszcze wcześniej. Prawo boskie jest prawem wielu bogów. Odpowiedz Link Zgłoś
piq nawiasem mówiąc, istota chrześcijaństwa,... 02.06.14, 23:04 ...zakładająca, że doskonały człowiek jest istotą boską, wypływa wprost ze źródeł spekulacji irańskich. Stąd trzej królowie o irańskich imionach przy żłobku i wychowanie "w Egipcie". Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski a skąd ty wziąłeś tę swoją "istotę chrześcijaństwa 03.06.14, 03:17 dawno chyba nie byłeś w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
dupeteczek Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 02.06.14, 23:57 Zależy jaki Bóg, to takie prawa boskie! Teraz jesteśmy pod terrorem bliskowschodniego bożka. Jak się przejrzy religie i mitologie świata, włącznie ze szczątkowo znaną nam słowiańską, to ten numer wykorzystywali/wykorzystują wszyscy kapłani. Uniwersalistyczne prawa grupy/społeczeństwa działają już u zwierząt stadnych, chociaż nikt im się nie objawiał i za nie nie umierał! Dekalog nie jest wynalazkiem Jahwe - Boga Mojżesza, większość z tych praw funkcjonuje/funkcjonowało u pierwotnych społeczeństw, w środku dżungli. Różnice mogą być w temacie monogamii, własności (własność wspólna-plemienna), monoteizmu/politeizmu/panteizmu, ale podstawowe relacje są wszędzie takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Co to znaczy "Prawo boskie"? 03.06.14, 00:05 Od d. strony się do problemu bierzesz. Sprawa jest prozaiczna. Odpowiedz Link Zgłoś