Dodaj do ulubionych

Kolejny cios - tym razem

02.01.15, 09:55
w część doświadczonych medyków...

... Nowe rozporządzenie Ministra Finansów, które wchodzi w życie w czwartek, 1 stycznia, wprowadza zasadę, że każda praktyka lekarska udzielająca świadczeń zdrowotnych na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych -
niezależnie od wielkości osiąganego obrotu - będzie musiała posiadać kasę fiskalną
...
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:00
      no patrz pani uwzięli się na biednych lekarzy ,po prostu uwzięli.
      • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:05
        To jest zwyczajne znęcanie się!

... Każdy lekarz musi bowiem wykonać szereg czynności z tym związanych, co dla lekarza seniora nie jest rzeczą łatwą ...
        • m.c.hrabia Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:14
          To jest zwyczajne znęcanie się!

tak ,ale ta władza jest perfidna do tego stopnia , że aby przykryć gnębienie biednych
          lekarzy ,nakazała mojemu fryzjerowi zakupić kasę , a już całkiem niezrozumiałe jest
          zmuszanie mego mechanika samochodowego do wydania kasy na kasę,
          już mi zapowiedział że wiosenna wymian opon zdrożeje o 23%
          jednym słowem reżim Tuska gnębi bogobojny naród.
          • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:17
            Gnębi, ale wybiórczo. I to mi się nie podoba.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,156078095,156078295,Re_Kolejny_cios_tym_razem.html
    • tw_wielgus Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:05
      Biorąc pod uwagę, że cios ten uderza rykoszetem w osoby fizyczne wynajmujące mieszkania osiągające z tego tytułu przychód większy niż 20 tys. złotych należy spodziewać się, że następne w kolejce do fiskalizacji czekają sutenerzy i "kobiety wyzwolone".

Coś się budżecik Szczurkowi nie domyka, a trudno w tych czasach liczyć na prezesa Belkę, a to z uwagi na tą p..ną Radę Polityki Pieniężnej i dr. Hausnera o nadzwyczaj krótkim przyrodzeniu.
      • sclavus :)))))))))))) :))))))))))))))) :)))))))))))))))))) 02.01.15, 10:06

• ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:15
        "Sprzedawcy" wszelkiej maści - bez wyjątku - powinni mieć kasy fiskalne.

prawo.rp.pl/artykul/757643,1130140-Usowicz--Flisacy-pieninscy--bez-kasy-fiskalnej.html?referer=redpol
        • tw_wielgus Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:20
          Dilerzy pod szkołami również?
          Weż pod uwagę, że mają niekiedy większy obrót niż sąsiadujące z gimnazjami warzywniki.
          No tak! Ale jak ich opodatkować skoro chowają się nawet przed policją?
          Może jednak zgodnie z postulatami partii medialnego pupila - Palikota- "zioło" sprzedawać w sklepikach szkolnych?
          A co z "galeriankami"? One nie biorą pieniędzy! Może dodatkowy podatek za markowe dżinsy?
      • sverir Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 12:20
        > Biorąc pod uwagę, że cios ten uderza rykoszetem w osoby fizyczne wynajmujące mi
        > eszkania osiągające z tego tytułu przychód większy niż 20 tys. złotych

Na czym ten rykoszet polega?
    • xystos Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:15

dlaczego nie? w Szwecji Prostytutki kasy fiskalne tez maja
      jako "kroppsvårds givare" , newet te leciwe co to pare razy w
      roku dla jakis deviantów "wystepuja"

ZEN
      • tw_wielgus Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 10:22
        Od czasu Wikingów plemiona zamieszkujące tamten obszar geograficzny przeszły skandaliczną metamorfozę.
    • ayran mianownik - dopełniacz 02.01.15, 10:28
      Nowe przepisy negatywnie ocenia samorząd lekarski. Zdaniem Naczelnej Izby Lekarskiej mogą one doprowadzić do zamknięcia gabinetów przez część doświadczonych medyków, m.in. lekarzy emerytów, dla których zakup i instalacja kasy może być sporym utrudnieniem.

Czy mianownik od "lekarzy emerytów" to "lekarze emeryci", czy też "lekarze emerytów"? Bo to dość znacząco wpływa na przedmiot sporu.
      • ave.duce Re: mianownik - dopełniacz 02.01.15, 10:59
        Wystarczyłby myślnik i obyłoby się bez przypadkowych wątpliwości.
        • ave.duce ps. poprawka! 02.01.15, 11:03
          Oczywiście nie myślnik, ale dywiz.
          • ayran Re: ps. poprawka! 02.01.15, 11:13
            Pod warunkiem, że chodzi o jedną, właściwą wersję.
            • ave.duce Re: ps. poprawka! 02.01.15, 11:44
              Wg mnie - wszystko na to wskazuje, że ta wersja jest właściwa.
      • spokojny.zenek Re: mianownik - dopełniacz 02.01.15, 13:10
        ayran napisał:

> Czy mianownik od "lekarzy emerytów" to "lekarze emeryci", czy też "lekarze emer
        > ytów"? Bo to dość znacząco wpływa na przedmiot sporu.

Lekarze dzielą się lekarzy medycyny, lekarzy weterynarii, lekarzy emerytów, lekarzy dusz ludzkich i pozostałych.
    • glos.sumienia.forum Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 11:17
      To gwałcenie fundamentów państwa. Żaden uczciwy lekarz nie dotknie kasy fiskalnej!
      Winni zamachu na państwo zostaną postawieni przed Trybunałem Stanu oraz przed sądem (z prawnikami są odpowiednie układy, wyrok będzie sprawiedliwy) za grabież własności prywatnej.
      • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 22:11
        glos.sumienia.forum napisał(a):

> To gwałcenie fundamentów państwa. Żaden uczciwy lekarz nie dotknie kasy fiskaln
        > ej!
        > Winni zamachu na państwo zostaną postawieni przed Trybunałem Stanu oraz przed s
        > ądem (z prawnikami są odpowiednie układy, wyrok będzie sprawiedliwy) za grabież
        > własności prywatnej.

Nawet pomyśleniem o kasie fiskalnej można sobie pobrudzić ręce, a przecież higiena to podstawa.
    • man_sapiens Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 11:28
      Podatki trzeba płacić. Nawet papież o tym przypominał.
      • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 12:14
        Ten papież to sobie może... ;)
      • volupte Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 12:41
        I Jezus z Nazaretu ;-)
      • inocom Taksówkarze płacą. 02.01.15, 23:31
        man_sapiens napisał:

> Podatki trzeba płacić. Nawet papież o tym przypominał.
    • mietowe_loczki Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 12:46
      Jezu, nie wierzę... Niech mnie ktoś uszczypnie!
      • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 13:40
        mietowe_loczki napisała:

> Jezu, nie wierzę... Niech mnie ktoś uszczypnie!

Nie wiadomo, czy TW znajdzie czas ;)
    • mietowe_loczki Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 12:52
      "Nowe przepisy negatywnie ocenia samorząd lekarski. Zdaniem Naczelnej Izby Lekarskiej mogą one doprowadzić do zamknięcia gabinetów przez część doświadczonych medyków, m.in. lekarzy emerytów, dla których zakup i instalacja kasy może być sporym utrudnieniem."

Jest to kolejny dowód na to, że Polska jest państwem totalitarnym, które jak się przyczepi do jakiejś grupy zawodowej, to już nie puści. Wiadomo, że posiadanie kas fiskalnych będzie obciążało jedynie doświadczonych medyków-emerytów. Ten problem nigdy wcześniej nie dotyczył doświadczonych tłumaczy, taksówkarzy, grafików, właścicieli warzywniaków, właścicieli toalet dworcowych, szatnia... A nie, zaraz...
      • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 13:03
        mietowe_loczki napisała:

> "lekarzy emerytów, dla których zakup i instalacja kasy może być s
        > porym utrudnieniem."
        >

Argument z cyklu "wyborcza książeczka".

Gdyby nie to, że chodzi o ka$$ - pewnie niektórzy lekarze-emeryci poczuliby się urażeni.
        • volupte Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 13:24
          U takich lekarzy to strach sie leczyć.
          • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 22:08
            Kasa fiskalna na drodze do robienia ka$$y ;)
            • remez2 Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 22:13
              ave.duce napisała:

> Kasa fiskalna na drodze do robienia ka$$y ;)
              Najlepiej jest być zdrowym i bogatym, po co biednemu po chorobie.
              • ave.duce Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 22:22
                Zdrowym i bogatym się będzie, kiedy PiS wróci do władzy. Tak mówił prezes K. Jarosław.
      • az43 Re: Kolejny cios - tym razem 02.01.15, 23:15
        Jestem głeboko zdumiony tym twierdzeniem ponieważ taksówkarze maja kasy fiskalne,warzywniaki tudzież a pierwszy raz w żuciu widziałem kasę fiskalną wiele lat temu a sraczu publicznym w jakimś miasteczku wczasowym.
        Co do innych zawodów nie wiem ale nie bardzo wierzę,że tłumacze biorą kasę do ręki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka