Dodaj do ulubionych

pajacowanie?TAK,pajacowanie

11.01.15, 19:34
Górnicy po raz kolejny zerwali negocjacje(które myla im się z kapitulacją) dowodząc tym,że prośba aby nie pajacowali jest calkowicie zasadna.Niech strajkuja.Mam nadzieję,że tym razem padną jak kawki.Zasłuzyli na to.
Obserwuj wątek
    • 13kisiel Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 19:53
      walczą o swoje,dziwie się że jeszcze nie przyjechali do wszawki....były by szybsze negocjacje bez pajacowania rządu ;-)
      • taniarada Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 19:55
        Ale przyjadą .Krajem biednym z demokracją bananową, łatwiej się kieruje i steruje.
      • az43 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 19:58
        Walczą o swoje uprzywilejowanie na koszt społeczeństwa.Niech strajkują,poczekam aż im rura zmieknie.
        • 13kisiel Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 20:05
          tak im zmięknie jak lekarzom u Arułkowicza :-)))
      • damakier1 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 20:28
        13kisiel napisał:

> walczą o swoje, [...]

Gdyby górnicy poszli po rozum do głowy, zobaczyliby, że nie mają o co walczyć, bo nierentownych kopalń na dłuższą metę utrzymać się nie da, a odprawy proponowane przez rząd są godziwe i najkorzystniej dla nich jest propozycje rządowe przyjąć. Może i górnikom wydaje się, że walczą o swoje, ale w rzeczywistości walczą o pasożytniczy żywot działaczy związkowych.
        • az43 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 20:34
          I w tym leży sedno problemu.Działaczy pod ziemią nie ma.
          • 13kisiel Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 20:55
            rządu PO pod ziemią tez nie ma,tylko lansuje się w Paryżu
            • az43 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 23:09
              Bo widzisz rzad jest od rzadzenia,górnicy od wydobywania kopalin a od strajkowania pod ziemią frajerzy.Jak Kaczyński zostanie premierem to będzie gawedził z górnikami.
        • dystans4 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 20:53
          Są godziwe? Uczciwe?
          Jeśli tak, dlaczego takich samych warunków pracy i dotacji nie mają pracownicy innych branż?
          • az43 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 23:11
            A kto powiedział,że nie mają?Jeżeli nie mają to pewnie dlatego,ża mają takich samych kabotynów związkowych.
        • man_sapiens Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 23:02
          Kopalnia "Silesia" była przeznaczona do zlikwidowania, bo była nierentowna. Kupili ją Czesi i od kiedy nią zarządzają jest bardzo rentowna.
          W Brzeszczach to nie jest protest zorganizowany przez związkowych działaczy. W tym mieście żyje ponad 10 tys. ludzi i nie ma dla nich żadnej innej pracy niż kopalni. Oni walczą o przeżycie.
          • az43 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 23:12
            Czesi też mają 40 związków w 1 kopalni?I taki sam system wynagrodzeń?Jestem ciekaw jak wygląda porównanie wydobycia na 1 górnika.
            • man_sapiens Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 23:25
              Związki zawodowe w Silesii współpracowały i współpracują z zarządem w jej przebudowie. Wydobycie na zatrudnionego jest ca. 4-krotnie wyższe niż w Kompanii Węglowej (2 tys. ton rocznie versus 500 ton). Ale to nie szeregowi pracownicy kopalń nimi zarządzają.
              • az43 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 12.01.15, 00:15
                Bardzo uprzejmie dziekuję.Tego sie spodziewałem.
                • inocom Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 12.01.15, 00:49
                  az43 napisał:

> Bardzo uprzejmie dziekuję.Tego sie spodziewałem.

Wydobycie z biedaszybu to 5t on na dzień :)
          • inocom Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 23:16
            man_sapiens napisał:

> Kopalnia "Silesia" była przeznaczona do zlikwidowania, bo była nierentowna. Kup
            > ili ją Czesi i od kiedy nią zarządzają jest bardzo rentowna.
            > W Brzeszczach to nie jest protest zorganizowany przez związkowych działaczy. W
            > tym mieście żyje ponad 10 tys. ludzi i nie ma dla nich żadnej innej pracy niż k
            > opalni. Oni walczą o przeżycie.

Dzięki za ten post.

W regionie, który daje państwu tylko 7.1 mld zł rocznie, ludzie mają umierać z głodu.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,156197941,156200978,Perfidne_jest_co_innego.html
            • az43 Re: pajacowanie?TAK,pajacowanie 11.01.15, 23:18
              Czy nie pisałeś przypadkiem w kontekście 7,1 mld o górnictwie a nie regionie?
              Górnictwo dało 7,1 mld,ile wzięło??
              • inocom Górnictwo węgla kamiennego 11.01.15, 23:23
                az43 napisał:

> Czy nie pisałeś przypadkiem w kontekście 7,1 mld o górnictwie a nie regionie?
                > Górnictwo dało 7,1 mld,ile wzięło??

Lublin to około 7%. Policz sobie ile to 93% z 7.1 miliarda złotych rocznie.
                • az43 Re: Górnictwo węgla kamiennego 12.01.15, 00:16
                  Nie o to mi chodzi.Region czyli Śląsk to nie samo górnictwo.
                  • inocom Dlatego napisałem 7.1 a nie 15 czy 20 mld. 12.01.15, 00:19
                    az43 napisał:

> Nie o to mi chodzi.Region czyli Śląsk to nie samo górnictwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka