Dodaj do ulubionych

martyrologia polskich katolików-szok

05.04.15, 13:37
Magazyn Świateczny GW zamieszcza artykuł 'jestem katolem,moja wina".
wyborcza.pl/1,75478,17704457,Jestem_katolem__moja_wina.html#BoxGWImg
Wstrząsające relacje 6 osób głęboko wierzących otoczonych nieprzyjaznym,wrogim otoczeniem.Co najdziwniejsze z wypowiedzi aktora,nauczycielki,doktoranta,policjanta oraz Adama i Moniki wynika,że nie znajdują żadnego wsparcia w rodzinie a w pracy są jedynymi katolikami do których wszyscy współpracownicy odnoszą się nieprzyjaźnie,agresywnie i prześmiewczo.
Zanim oniemiałem ze zdziwienia,kompletnie zszokowany perfidnym prześladowaniem tej najwiekszej w Polsce mniejszości religijnej zastanawialem się gdzie się podziało 95% katolickiej ludności Polski?Czyżby w wyniku siepaczy ateistycznych zostali unicestwieni?
Kto chodzi na procesje?Gdzie zniknęły krzyże z klas szkolnych,pokoi biurowych?Zlikwidowano lekcje religii począwszy od kościoła?Zniknęli złotouści biskupi?
Jak długo Wielkie Zło będzie exterminowało polskich katolików??
Autorką tej przedziwnej relacji jest Milena Rachid Chehab.
Obawiam się,że ktoś tu zwariował i to nie są czytelnicy a w każdym razie z całą pewnoscią nie ja.
Obserwuj wątek
    • volupte Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 14:27
      Tej Milenie cos sie pochrzaniło , moze o muzułmanach pisała.
    • zgred-zisko Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 15:01
      Nie ma się co dziwić. Każdy chce na skróty. Męczennikowi bliżej do nieba.
    • bogucjusz Dźwigają swój krzyż w tym strasznym kraju... 05.04.15, 15:13
      Bohaterowie. Męczennicy. Nie mają gdzie się schronić, albowiem świątyń tak mało, jak drzew oliwnych w bezkresie pustyni. Znak krzyża jeno w trwodze i ukryciu czynią, albowiem zakazan jest wszędzie. Dziatek swych w świętej wierze ojców wychowywać wzbraniają. A najbardziej reżim lewacki kapłanów i pasterzy prześladuje - bez dachu nad głową, w biedzie, trwodze i poniżeniu cierpliwie i pokornie swoją posługę czynią jeno od czasu do czasu dobre słowo dostając w zamian.
      • sclavus :) :) n/t 05.04.15, 15:18

• piotr7777 lewacka "tolerancja" 05.04.15, 15:20
        ...dotyczy wszystkich oprócz katolików.
        Przy czym nie wiem, czy GW nie uznała, że osoby głęboko religijne w antyklerykalnym otoczeniu tak samo zasługują na współczucie jak homoseksualiści w otoczeniu konserwatystów, czy też przytoczenie tych wypowiedzi nie mają na celu pobudzenia antyklerykalnej ekstremy spod znaku Palikota.
        • kaczaglina zdecyduj sie: mniejszosc albo wiekszosc 05.04.15, 15:24
          Jak mniejszosc, to koniec kasy miliardowej. jak wiekszosc, to nie ma specjalnej ochrony. Katolew mordowali przez wieki, teraz juz ich nie potrzebuja, wiec katole gwalca i narzekaja, ze do paki musza isc. Ale klamia i oszuuja katole, jak pedofil Wesolowski. Bandytow do paki i do Watykanu WON!
          • piotr7777 Re: zdecyduj sie: mniejszosc albo wiekszosc 05.04.15, 15:30
            kaczaglina napisała:

> Jak mniejszosc, to koniec kasy miliardowej. jak wiekszosc, to nie ma specjalnej
            > ochrony.
            Hm, w RPA zdaje się biała mniejszość prześladowała czarną większość. A i tak był to wtedy najbezpieczniejszy kraj afrykański (choć to oczywiście inna historia).
        • az43 Re: lewacka "tolerancja" 05.04.15, 15:33
          Katolicy w Polsce potrzebują najwięcej tolerancji,współczucia i wsparcia.Jak powszechnie wiadomo stanowią szczątkową mniejszość w kraju wielu milionów rozpasanych ateistów.Pozabierano im kościoły,zlikwidowano religię nie nie tylko w szkołach ale i w przedszkolach.atakuje się procesje,zakazuje stawiania krzyży w przestrzeni publicznej,podpala symbole religijne,dzieci katolików w przedszkolach i szkołach są bite i wyszydzane.Ostatnio w sklepach odmówiono obsługi katolickiej rodzinie a fryzjerka w Nowej Soli zacięła miejscowego wikarego przy goleniu.
          Sprawa dyskryminacji katolików w Polsce omawiana była ostatnio przez RB ONZ.
          Jest rzeczą niedopuszczalną aby w Polsce ciepłem tolerancji otaczano wszystkich oprócz katolików,aby odmawiano biskupom:Dziwiszowi,Gądeckiemu,Głódziowi wypowiadania słów pełnych miłosierdzia i szacunku.Czystka religijna musi być natychmiast przerwana!!
          • piotr7777 nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 15:41
            Przecież tu nie chodzi o prześladowania istytucjonalne na poziomie urzędowym (choć warto przy tej okazji wspomnieć, że najwięcej prześladowań religijnych na świecie dotyczy muzułmanów) ale o szykany na poziomie osobistym w relacjach prywatnych czy służbowych. Trudno zaprzeczyć ich istnieniu, zresztą niektóre posty są najlepszym dowodem, że ich autorzy są tak ogarnięci antykatolicką manią, że zupełnie nie liczą się z uczuciami osób wierzących.
            • bogucjusz Wielu rzeczy nie rozumiesz. n/t 05.04.15, 15:57
            • az43 Re: nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 15:57
              1.W kraju 95% katolików jakie może być prześladowanie katolików?Przez kogo?
              Może niechęć rodzin i otoczenia do opisywanych osób z czegoś się bierze.
              2.O jakiej antykatolickiej manii można mówić w kraju panującego fundamentalizmu katolickiego i totalnej negacji i nietolerancji dla poglądów odmiennych od głoszonych przez polskich biskupów i Terlikowskiego?
              3.Jeżeli jedzenie schabowego w piątek jest dowodem nieliczenia się z uczuciami osób wierzących to ja jestem ogarniety antykatolicką manią.Właśnie przykład schabowego jest klinicznym przykładem nachalstwa katolickiego.Jem co chcę i kiedy chcę i nic tego nie zmieni.
              4.Żałosne jest skomlenie katolickich biskupów i cywilnych fundamentalistów,że są ludzie którzy nie podzielają ich poglądów i żyją po swojemu.
              • m.c.hrabia Re: nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 16:03
                tak ten przykład ze schabowym, jest wręcz boski :))))))))
                • az43 Re: nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 16:07
                  Konieczność patrzenia na jedzacego kotlet schabowy (a co z polędwicą?) wymuszona przez władze to trauma niespotykana i ewidentny dowód prześladowania katolików.
                  Tym bardziej,że kotlet był z zasmażaną kapustą i kartofelkami z patelni co powodowało slinotok.
                  • bogucjusz Re: nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 16:12
                    Kotlet schabowy w piątek to kuchnia cywilizacji śmierci. Panierowany jajkiem - dżęder, aborcja i in vitro.
              • piotr7777 Re: nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 16:15
                az43 napisał:

> 1.W kraju 95% katolików jakie może być prześladowanie katolików?Przez kogo?
                > Może niechęć rodzin i otoczenia do opisywanych osób z czegoś się bierze.
                Owszem, z tego, że swoją wiarę traktują poważnie a nie tylko dekoracyjnie.
                Te 95 % to niekoniecznie są katolicy, raczej osoby, które do kościoła w niedzielę chodzą, ale w sprawach fundamentalnych nie zgadzają się z oficjalnym stanowiskiem Kościoła i przy każdej okazji to podkreślają. Owszem, chrzczą dzieci (bo jest szansa na prezent od zamożnego chrzestnego), biorą ślub kościelny (bo jest piękna ceremonia) i uważają, że katolicki pochówek im się należy jak psu kość. To oni raczej stanowią większość.
                > 2.O jakiej antykatolickiej manii można mówić w kraju panującego fundamentalizmu
                > katolickiego i totalnej negacji i nietolerancji dla poglądów odmiennych od gło
                > szonych przez polskich biskupów i Terlikowskiego?
                No tak, nie słyszałem by jakiegoś zdeklarowanego ateistę zwolniono z państwowego stanowiska a w zeszłym roku spotkało to wiceministra Królikowskiego. Rząd przygotował ultraliberalny projekt ustawy o zapłodnieniu pozaustrojowym a sejm przyjął kontrowersyjną kowencję antyprzemocową. Wcześniej minister zdrowia dopuścił do refundacji pigułek wczesnoporonnych. Rzeczywiście - fundamentalizm jak się patrzy. A co do Terlikowskiego - to zdaje się jest on publicystą niszowym a w mediach mainstreamowych funkcjonuje raczej jako pewna osobliwość w przeciwieństwie do wielu etatowych dziennikarzy tych mediów, niekryjących swoich liberalno - lewicowych poglądów.
                > 3.Jeżeli jedzenie schabowego w piątek jest dowodem nieliczenia się z uczuciami
                > osób wierzących to ja jestem ogarniety antykatolicką manią.Właśnie przykład sch
                > abowego jest klinicznym przykładem nachalstwa katolickiego.Jem co chcę i kiedy
                > chcę i nic tego nie zmieni.
                Problemem nie jest to, że ty jesz mięso w piątki, ale że ty (i tobie podobni) wyszydzają tych, którzy nie jedzą z powodów religijnych, a właściwie tylko katolików. Przykładowo - gdy ktoś powie, że jest wegetarianinem, bo uważa zwierzęta za istoty bliskie ludziom, to jest to szanowane a gdy ktoś powoła się na motywację religijną - już niekoniecznie.
                > 4.Żałosne jest skomlenie katolickich biskupów i cywilnych fundamentalistów,że s
                > ą ludzie którzy nie podzielają ich poglądów i żyją po swojemu.
                Znowu - bohaterowie tekstu nie chcą nikogo nawracać, szanują odmienne poglądy, ale tego samego oczekują względem siebie. Jak tego nie rozumiesz, to mi cię żal.
                Przy okazji - życzę wszystkiego dobrego z okazji Dnia Leśnika i Drzewiarza, Dnia Bez Makijażu oraz Dnia Grzeczności Za Kierownicą. Bo możliwe, że jeden z tych dni dzisiaj świętujesz.
                • az43 Re: nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 20:34
                  Generalnie rzecz biorąc nie świetuję żadnych dni,najbliżej mi do leśników.
                  1.Jeżeli większość z tych 95% to tacy katolicy jak piszesz to gratuluję.Odnoszę wrażeni,że masz rację.
                  2.Królikowskiego nie zwolniono za przekonania tylko za to,ze te przekonania usiłował narzucić całemu społeczeństwu.Chazan poleciał za nieprzestrzeganie prawa.Nie rób z parafialnych aktywistów ofiar politycznych.Natomiast znam przypadki zwalniana ludzi usiłujących psię przeciwstawić katolickiemu terrorowi biskupów i różańcowych babinek.
                  3.Nie histeryzuj i nie kłam.Atakowani są ateiści,geje i ludzie,którzy nie ulegli naiwnemu przekonaniu polskich biskupów,że wszyscy mają zyć tak jak to uważają oni.Nie jest problemem motywacja religijna tylko coraz wiekszym problemem jest fakt,że coraz bardziej Polska staje się krajem w którym katolickie poglądy mają być uważane za jedynie słuszne.
                  4.Frustracji bohaterów reportażu nie rozumiem i nie jestem w stanie pojąć.Uważam,że to abberacja umysłowa na histerycznym tle.
                  • piotr7777 Re: nie rozumiem tej ironii 05.04.15, 22:11
                    az43 napisał:

> 2.Królikowskiego nie zwolniono za przekonania tylko za to,ze te przekonania usi
                    > łował narzucić całemu społeczeństwu.Chazan poleciał za nieprzestrzeganie prawa.
                    > Nie rób z parafialnych aktywistów ofiar politycznych.Natomiast znam przypadki z
                    > walniana ludzi usiłujących psię przeciwstawić katolickiemu terrorowi biskupów i
                    > różańcowych babinek.
                    O ile mi wiadomo oficjalnie Królikowski odszedł, bo nie zgadzał się z projektem nowelizacji procedury karnej a nieoficjalnie, bo żądali tego Jacek Żakowski, prof. Płatek (która uważa, że zasadniczo wszyscy przestępcy poza księżmi - pedofilami zasługują na współczucie) i inni postępowcy. A w sprawie Chazana postępowanie karne zostało umorzone.
                    > 3.Nie histeryzuj i nie kłam.Atakowani są ateiści,geje i ludzie,którzy nie ulegl
                    > i naiwnemu przekonaniu polskich biskupów,że wszyscy mają zyć tak jak to uważają
                    > oni.Nie jest problemem motywacja religijna tylko coraz wiekszym problemem jest
                    > fakt,że coraz bardziej Polska staje się krajem w którym katolickie poglądy maj
                    > ą być uważane za jedynie słuszne.
                    No to żyjemy w różnych krajach. Ja mam wrażenie odwrotne, choćby wtedy gdy słucham członków rządu albo różnego rodzaju celebrytów.
                    > 4.Frustracji bohaterów reportażu nie rozumiem i nie jestem w stanie pojąć.Uważa
                    > m,że to abberacja umysłowa na histerycznym tle.
                    A ja uważam, że poczucie uzasadnionej krzywdy.
                    • 13kisiel Kto dzisiaj nie był w kościele 05.04.15, 22:25
                      niech pierwszy rzuci temat :-)))
                    • az43 Re: nie rozumiem tej ironii 06.04.15, 10:47
                      najbardziej krzywdzaca była piątkowa prowokacja schabowa i uwagi matki jednego z bohaterów reportażu.
        • humbak Re: lewacka "tolerancja" 05.04.15, 17:02
          Sam posługujesz się stereotypami, a masz o to pretensję do "lewaków". Skąd pomysł że konserwatyści muszą dawać homoseksualistom powody do dyskomfortu, tak z założenia?
          • az43 Re: lewacka "tolerancja" 05.04.15, 20:36
            Nie wiem czy to do mnie ale osobiscie podejrzewam,że taki JKM gejom daje powód do dyskomfortu.Kiboli i narodowców też nie zaliczam do lewicy.
            • humbak Re: lewacka "tolerancja" 05.04.15, 23:23
              Do Piotra. Nie pisałem o jakimś konkretnym konserwatyście, czy nawet statystycznym, ale o implikacji, że z konserwatyzmu musi wynikać jakiś negatywny stosunek do homoseksualistów. Tak nie jest.
    • mao111 Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 16:09
      Nie płacz już tak... Za tymi jednostkami nikt nie stoi. Są w środowiskach, które się z nich nabijają. To jest ok?
      • antyprawak Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 16:29
        To teraz wiedzą co czuje każdy ateista, który nie uczęszczał na lekcje religii, a siedział na korytarzu, kiedy w tym samym czasie jego stłamszeni, prześladowani rówieśnicy modlili się z katechetą, który to jest utrzymywany z podatków m.in tego ateisty.
        • mao111 Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 17:13
          Nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi...
          • antyprawak Re: martyrologia polskich katolików-szok 06.04.15, 01:59
            Chodzi o to, że Ci uciśnieni katolicy zaznali tego, czego zaznają na co dzień ateiści za sprawą działalności KrK.

KAMIL, AKTOR Z ZACHODNIEJ POLSKI: Trudno zagrać scenę bliskości z kimś, kto każdego dnia boksuje mnie, że księża to gnoje.

Prosta sprawa: księża powinni się modlić na mszy i w konfesjonale, a nie latać po studiach TV. Niech zajmują się aniołkami, a nie polityką.
    • ave.duce Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 16:13
      Cały tekst jest podszyty fałszem.
    • humbak Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 16:57
      Tekstu mi się szczerze mówiąc nie chce czytać. Odnosząc się do samej twojej wypowiedzi, odnoszę wrażenie że mylisz nawyki i zwyczaje z religijnością i wiarą. Osoby które faktycznie wierzą i starają się żyć wg zasad religii, niezależne czy katolickiej, czy jakiejś innej są w naszym społeczeństwie swego rodzaju ufoludkami i dziwakami.
      • az43 Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 20:42
        Mówimy o nawykach i zwyczajach wywodzących się ewidentnie z wiary.Bohaterowie reportażu odwołują się w sposób jednoznaczny do zasad religijnych.
        "Osoby które faktycznie wierzą i starają się żyć wg zasad religii, niezależne czy katolickiej, czy jakiejś innej są w naszym społeczeństwie swego rodzaju ufoludkami i dziwakami."
        Jeżeli tak jest a częściowo się z tym zgadzam to skąd przekonanie,że Polska jest krajem katolickim a wszyscy obywatele muszą pod rygorem prawa państwowego przestrzegać zasad tej religii?
        • m.c.hrabia Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 20:50
          "Osoby które faktycznie wierzą i starają się żyć wg zasad religii, niezależne czy katolickiej, czy jakiejś innej są w naszym społeczeństwie swego rodzaju ufoludkami i dziwakami."

to tak jak inni np.Biedroń czy Grodzka ,
        • humbak Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 23:21
          Bo tak jest wygodniej autorom takich twierdzeń. Co do powszechnego przekonania, to raczej kwestia roli katolicyzmu w naszej historii i miejsca w życiu publicznym i politycznym, niż faktycznego wpływu na życie przeciętnego obywatela (pomijam w tym momencie pwływ przez prawodawstwo).
    • 13kisiel Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 19:14
      jest nagonka na katoli co widać zwłaszcza w lewacko-rządowych mediach
      • 13ki-siel Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 20:47
        Bo to czarna mafia PEDOFILSKA
        • 13kisiel Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 21:03
          13ki-siel 05.04.15, 20:47
          Bo to czarna mafia PEDOFILSKA

Gdzie jest Donald Pierwszy Kastrat III RP ?
          • bogucjusz Odstaw to, bo już gadasz sam ze sobą. n/t 05.04.15, 23:45
          • 13ki-siel Re: martyrologia polskich katolików-szok 06.04.15, 19:09
            13kisiel napisał:
            >
            > Gdzie jest Donald Pierwszy Kastrat III RP ?

Z tego co mi wiadomo HERSZT PEDOFILÓW jest w Watykanie
    • fiu-bzdziu2010 Re: martyrologia polskich katolików-szok 05.04.15, 21:02
      wysłać ich do Syrii albo Iraku, to się naocznie przekonają co to jest nietolerancja i szybko będą wracać na łono polskiego nietolerancyjnego społeczeństwa
    • ludwik_7125 Re: martyrologia polskich katolików-szok 06.04.15, 08:20
      Mam w pracy takiego. Kolega. Wydaje się całkiem, całkiem. Kiedyś poskarżył się, że jego dom jest otoczony komunistami. Nawet pił z nimi wódkę. Ich komunizm przejawia się niechęcią do PiS. To otoczenie go dusi.
      Cóż, sam stworzył sobie ten świat.
    • pispisia Re: martyrologia polskich katolików-szok 06.04.15, 14:08
      Szkoda , że w prasie katolickiej nie ma podobnych wyznań osób niewierzących, którym ortodoksyjni, zaślepieni wiarą utrudniają życie. Tolerancja - obce słowo w kościele katolickim.
    • albwu Re: martyrologia polskich katolików-szok 06.04.15, 23:33
      "...źle się odnoszą współpracownicy..." - prawdopodobnie tak są namolni ze swoim katolicyzmem w stosunku do współpracowników, że wszyscy (również katolicy) ich tak traktują
    • douglasmclloyd Na tym forum nie jest inaczej nt 06.04.15, 23:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka