Dodaj do ulubionych

Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI

25.08.15, 11:22
Wpolityce: Zejdźmy zatem na poziom konkretów. W debacie publicznej sporym echem odbija się sprawa aneksu z raportu z likwidacji Wojskowych Służb Informacyjnych. Czy aneks owiany pewną aurą tajemniczości, pozostawiony w spadku po Bronisławie Komorowskim, jest tam, gdzie być powinien?

Paweł Soloch: Według informacji, które dostałem formalnie z archiwum – w kancelarii tajnej nie ma aneksu, o który panowie pytają. Nie ma go na terenie Biura Bezpieczeństwa Narodowego. Poinformowałem o tym prezydenta i to wszystko, co w tej sprawie mogę na tę chwilę powiedzieć.

wpolityce.pl/polityka/263249-nasz-wywiad-pawel-soloch-nowy-szef-bbn-o-tym-co-zastal-w-biurze-po-gen-kozieju-wspolpracy-z-mon-i-o-tym-gdzie-znajduje-sie-aneks-z-raportu-wsi-polecamy?strona=2
Obserwuj wątek
    • ayran Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 11:51
      Kolejna legenda założycielska martyrologii PiS.
      Wcześnie była to "szafa Lesiaka", której ujawnienie - w czasie rządów PiS - przyobiecano (ustami Ludwika Dorna), a która to obietnica rozpłynęła się jako sen złoty.

Jeśli chodzi o aneks, to w PiS-ie jest pod dostatkiem dysponentów jego treści, z Antonim M. na czele i opowieści o tym, że "formalnie nie ma go w archiwum kancelarii", to dyskretny sygnał o tym, że nie zostanie ujawniony także przez Dudę.
      • wujaszek_joe rażące kłamstwo 25.08.15, 11:58
        "pozostawiony w spadku po Bronisławie Komorowskim"
        Lecha Tragicznego przy tym nie było?
        • stelmachlukasz Dlaczego "resortowe" media milczą o aneksie ? 25.08.15, 13:06
          Bronisław Komorowski, kiedy był jeszcze posłem w 2007 r., i to za cenę złamania prawa, chciał koniecznie poznać treść aneksu.

Gdy Komorowski został prezydentem, a co za tym idzie, kiedy poznał zawartość dokumentu, nie zdecydował się na jego upublicznienie. Teraz z końcem jego prezydentury temat tajnego aneksu dotyczącego Wojskowych Służb Informacyjnych ożył ponownie.

W całej kampanii prezydenckiej sztabowcy Komorowskiego, politycy z obozu władzy, a nawet zaprzyjaźnione media nie poruszały tego tematu w ogóle. Co ważne, nikt nigdy wprost nie zapytał prezydenta, dlaczego nie zdecydował się ujawnić raportu.

Żołnierze WSI nigdy nie byli poddani weryfikacji. „Nową” służbę wojskową tworzyła solidarnościowa ekipa, m.in. minister Janusz Onyszkiewicz i wiceminister Bronisław Komorowski. To oni szefami WSI zrobili ludzi szkolonych w Moskwie przez KGB i GRU.

Zamiary opublikowania raportu przez Antoniego Macierewicza wywoływały ogromną wściekłość w niektórych środowiskach, zwłaszcza tych, gdzie ludzie z dawnych służb odgrywali ogromne znaczenie. W sprawę silnie zaangażowane były też niektóre media, zwłaszcza te związane z kapitałem prywatnym. Obawiano się upublicznienia różnych informacji, na przykład tych, że największe fortuny wyrosły właśnie na bazie związków środowisk biznesowych z WSI, a wiele karier w mediach czy polityce nie mogłoby się rozwinąć, gdyby nie silne zaplecze wojskowej bezpieki. Na zakończenie prac komisji weryfikacyjnej powstał specjalny tajny aneks do raportu o WSI.
          • wujaszek_joe Re: Dlaczego "resortowe" media milczą o aneksie ? 25.08.15, 13:39
            i ani słowa o tym czemu Lech wysłał Macierewicza na drzewo z tym aneksem?
          • sclavus Re: Dlaczego "resortowe" media milczą o aneksie ? 25.08.15, 14:03
            te resortowe media, jak je nazywasz, nie mają takiego penderolca, jak ty (i ten nowy krystian, którym jesteś ty sam) - bo widzisz, z twojej strony jest tak, że są yoby yobami poganiane, które daja nowe yoby...
          • cymber.gaj Re: Dlaczego "resortowe" media milczą o aneksie ? 25.08.15, 15:46
            stelmachlukasz napisał:

> Zamiary opublikowania raportu przez Antoniego Macierewicza wywoływały ogromną w
            > ściekłość w niektórych środowiskach, zwłaszcza tych, gdzie ludzie z dawnych słu
            > żb odgrywali ogromne znaczenie. W sprawę silnie zaangażowane były też niektóre
            > media, zwłaszcza te związane z kapitałem prywatnym. Obawiano się upublicznienia
            > różnych informacji, na przykład tych, że największe fortuny wyrosły właśnie na
            > bazie związków środowisk biznesowych z WSI, a wiele karier w mediach czy polit
            > yce nie mogłoby się rozwinąć, gdyby nie silne zaplecze wojskowej bezpieki.

Sugerujesz, że to właśnie z tych powodów prezydent Lech Kaczyński, mentor Andrzeja Dudy, zdecydował się aneks utajnić?
    • kotek.filemon Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:21
      Marcin Dzierżanowski
      Dlaczego Lech Kaczyński nie opublikował aneksu?

"Aneks do raportu WSI w wersji, którą otrzymałem, nie ujrzy światła dziennego dopóty, dopóki będę prezydentem – powiedział mi nieoficjalnie w grudniu 2007 r. Lech Kaczyński.
      Prezydent dodawał: – Antoni Macierewicz ma jedną przypadłość: nie odróżnia swoich interpretacji od faktów, a tez publicystycznych od twardych dowodów. "
      • nicki.santoro Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:27
        Przecież to Trybunał Konstytucyjny zablokował ustawę, Lech Kaczyński jak najbardziej chciał opublikować aneks, po zanonimizowaniu pewnych danych.
        • sverir Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:02
          > Przecież to Trybunał Konstytucyjny zablokował ustawę,

Prezydent Kaczyński otrzymał raport w lutym 2007 roku, TK wydał swoje orzeczenie w czerwcu 2008 roku. 16 miesięcy pomiędzy tymi wydarzeniami nie przekonuje, że to TK nie pozwolił panu prezydentowi na publikację aneksu.

> Lech Kaczyński jak najbardziej chciał opublikować aneks, po zanonimizowaniu pewnych danych

Licząc choćby od dnia orzeczenia TK do dnia katastrofy, miał blisko dwa lata na publikację aneksu nawet po zanonimizowaniu pewnych danych. A licząc od otrzymania raportu, to nawet ponad 3 lata. Wiem, że pan prezydent Kaczyński był bardzo zajętym człowiekiem, ale przecież nie on osobiście wykreślałby pewne dane z raportu.
        • mara571 od czytania wyborczej, pamiec robi sie wybiórcza 25.08.15, 14:25
          nicki.santoro napisał(a):

> Przecież to Trybunał Konstytucyjny zablokował ustawę, Lech Kaczyński jak najbar
          > dziej chciał opublikować aneks, po zanonimizowaniu pewnych danych.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: od czytania wyborczej, pamiec robi sie wybiór 26.08.15, 08:25
            Widocznie ty i nicki czytacie pasjami wybiórczą.
            • stasi1 Re: od czytania wyborczej, pamiec robi sie wybiór 26.08.15, 08:47
              Ale mara to chyba złośliwie napisała do nicka. Jednym słowem poradziła mu aby czytał odpowiednie dla siebie gazety a nie wyborczą. I tam najlepiej zostawiał komentarze. Miałby 100% poparcia a tak go od głupich uważają
      • artexe Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:33
        kotek.filemon napisał:

> Marcin Dzierżanowski
        > Dlaczego Lech Kaczyński nie opublikował aneksu?
        >
        > "Aneks do raportu WSI w wersji, którą otrzymałem, nie ujrzy światła dziennego d
        > opóty, dopóki będę prezydentem – powiedział mi nieoficjalnie w grudniu 20
        > 07 r. Lech Kaczyński.
        > Prezydent dodawał: – Antoni Macierewicz ma jedną przypadłość: nie odróżni
        > a swoich interpretacji od faktów, a tez publicystycznych od twardych dowodów. "

Dlaczego Bronisław Komorowski nie opublikował tego aneksu?

• snajper55 Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:44
          artexe napisał(a):

> Dlaczego Bronisław Komorowski nie opublikował tego aneksu?

Szanował decyzję Lecha Kaczyńskiego, prezydenta tysiąclecia a może i kilku tysiącleci.

Lech Kaczyński powiedział: "– Aneks do raportu WSI w wersji, którą otrzymałem, nie ujrzy światła dziennego dopóty, dopóki będę prezydentem ." A ponieważ wersja się nie zmieniła, i Macierewicz nie usunął wyssanych z palca kłamstw z aneksu, to jest jak jest.

S.
        • kotek.filemon Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:52
          artexe napisał(a):

> Dlaczego Bronisław Komorowski nie opublikował tego aneksu?

Bo wiedział, że Kancelaria nie wypłaci się z odszkodowań po niechybnych procesach?
        • sclavus Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:09
          Śmieszne pytanie!
          ... dlaczego miałby go publikować, skoro sam "największy" odmówił publikacji, uznając Macierewicza za świra i dezawuując go tym samym, razem z jego aneksem...
    • mao111 Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:37
      Niech pożyczą od Macierewicza. Ma kopie po rosyjsku.
      • snajper55 Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:45
        mao111 napisał:

> Niech pożyczą od Macierewicza. Ma kopie po rosyjsku.

Chyba nie ma. Wysłał ją Putinowi w prezencie.

S.
      • stelmachlukasz Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:46
        mao111 napisał:

> Niech pożyczą od Macierewicza. Ma kopie po rosyjsku.

Raport był utworzony wyłącznie w jednym egzemplarzu i przekazany bezpośrednio do Kancelarii Prezydenta i Biura BBN. Nie ma innych i żadnych duplikatów. Zniszczono notatki i inne dokumenty komisji w obecności szefa BBN. Dokument status "ściśle tajny" stąd wszelkie ekstrakty, wycinki i nawet pojedyńcze treści nie istnieją.

Pytanie gdzie dokument jest teraz gdy Belweder opuścił KomoRuski ?
        • erte2 Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 13:57
          stelmachlukasz napisał:
          "Pytanie gdzie dokument jest teraz gdy Belweder opuścił KomoRuski ?"
          Ma go DuPa.
        • sverir Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:09
          > Raport był utworzony wyłącznie w jednym egzemplarzu i przekazany bezpośrednio d
          > o Kancelarii Prezydenta i Biura BBN

Sam Antoni Macierewicz mówił, że raport trafił do prezydenta, premiera i wicepremierów. Mało prawdopodobne jest, żeby wszyscy siedzieli nad jednym egzemplarzem.

> Pytanie gdzie dokument jest teraz gdy Belweder opuścił KomoRuski ?

Pytanie czy nie trafił w to samo miejsce, w którym znalazł się dzień przed zaprzysiężeniem Donalda Tuska? Przypomnę, że wtedy tajemniczo zniknął cały raport.
        • sclavus Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 17:06
          ... ty pozwalasz sobie na przypuszczenie, że Antoś głupcem jest???
          Że Kaczyński to skonstatował, nie dziwię się (z innego powodu, ale jednak!) - ja uważam Macierewicza za paranoika, ale za głupca - nie! :D:D:D
          Przyszło mi na myśl: a może ten aneks najbliżsi Kaczyńskiego zajumali??... "żeby nie wpadł w niepowołane ręce"... taki Łopiński, na przykład - dostał te skrzypce w KP, no nie??
          :D:D:D:D:D
    • anwad Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:08
      Tego raportu nie należy szukać w kancelarii BBN-u, tylko w kancelarii tajnej Prezydenta RP.
      Czekamy na jasną wypowiedź w tej kwestii Prezydenta Dudy. Przed wyborami.
      • kotek.filemon Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:12
        anwad napisała:

> Tego raportu nie należy szukać w kancelarii BBN-u, tylko w kancelarii tajnej Pr
        > ezydenta RP.
        > Czekamy na jasną wypowiedź w tej kwestii Prezydenta Dudy. Przed wyborami.

Wądziu, ale przecież jest jasne, co zrobi bł. dr Doda. Skoro naprawdę jest tom politycznom spuściznom, to nie może sprzeciwić się woli Prezydenta Tysiąclecia, który rzekł był:

"Aneks do raportu WSI w wersji, którą otrzymałem, nie ujrzy światła dziennego dopóty, dopóki będę prezydentem – powiedział mi nieoficjalnie w grudniu 2007 r. Lech Kaczyński.
        Prezydent dodawał: – Antoni Macierewicz ma jedną przypadłość: nie odróżnia swoich interpretacji od faktów, a tez publicystycznych od twardych dowodów. "
      • nicki.santoro Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:12
        Paweł Soloch: Według informacji, które dostałem formalnie z archiwum – w kancelarii tajnej nie ma aneksu, o który panowie pytają
        • sclavus Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:15
          ... to tak, jak tych dwóch świadków, którzy twierdzą, że Duda bywał w Nowym Tomyślu... w ramach :D:D:D:D:D
        • anwad Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:19
          Ok, myślałam, że chodzi o kancelarię tajną BBN.
          No to mamy grubą aferę i cisza?
          • kotek.filemon Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 14:20
            anwad napisała:

> No to mamy grubą aferę i cisza?

Jaka cisza, skoro ewidentnie widać, że od rana macie zlecenie na aneks?
      • mara571 P. Soloch: W kancelarii tajnej raportu nie ma 25.08.15, 15:34
        "Zejdźmy zatem na poziom konkretów. W debacie publicznej sporym echem odbija się sprawa aneksu z raportu z likwidacji Wojskowych Służb Informacyjnych. Czy aneks owiany pewną aurą tajemniczości, pozostawiony w spadku po Bronisławie Komorowskim, jest tam, gdzie być powinien?

Według informacji, które dostałem formalnie z archiwum – w kancelarii tajnej nie ma aneksu, o który panowie pytają. Nie ma go na terenie Biura Bezpieczeństwa Narodowego. Poinformowałem o tym prezydenta i to wszystko, co w tej sprawie mogę na tę chwilę powiedzieć."

I o czym tu jeszcze dyskutowac?
    • sclavus ... bardzo wątpliwa to przykrywka, 25.08.15, 14:13
      na katolicką pazerność arcykatolickiego, pisiego prezydenta...
      Hej! Pisiątka!!!
      Czyżbyście czuli, że impeachment wisi w powietrzu???
      • stelmachlukasz Gdzie w takim razie jest aneks do raportu WSI? 25.08.15, 15:41
        W kancelarii nie ma? Może zapytamy Komorowskiego? Będę zapewne znana odpowiedz: "Prezydent gdzieś poleci i wszystko się zmieni".

Czekam jesieni aż rząd PiS dobierze się do skóry tym POdupadłym kłamcom!
        • anwad Re: Gdzie w takim razie jest aneks do raportu WSI 25.08.15, 16:10
          Coś powinno się zacząć dziać już teraz. Potrzebne jest działanie Prezydenta Dudy JUŻ TERAZ.
          • sclavus Re: Gdzie w takim razie jest aneks do raportu WSI 25.08.15, 16:59
            ... jejku, ojejku... już teraz!!!
            Wstrzymaj się z bólami - panprezydęt leczy pupę po kopniaku!!! :D
        • sclavus Re: Gdzie w takim razie jest aneks do raportu WSI 25.08.15, 16:57
          ... ktoś ci nie daje czekać, że aż tak się ciskasz???
          Nie opublikował tego zas.ranego aneksu "prezydent tysiąclecia", zdezawuował Antka, jakże może spadkobierca idei i "słuszny" wychowanek go publikować???
          Jest już dwóch świadków wykonywania mandatu przez Dudę, trzeba było świadka, że aneks do raportu zniknął, żeby Dudy - tak w jednym, jak i w drugim przypadku - się nie czepiał...
          ... poza tym, naginanie faktów do rzeczywistości, to absolutnie pisia specjalność!!
    • a74-7 Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 15:51
      No to wypadalo by Bronka za fraki za wynoszenie tajnych dokumentow z kancelarii Prezydenckiej .Afera nad afery.Moze Lisweek podola ?
      • 0zdunka Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 17:06
        a74-7 napisał:

> No to wypadalo by Bronka za fraki za wynoszenie tajnych dokumentow z kancelarii
        > Prezydenckiej .Afera nad afery.Moze Lisweek podola ?

szykuje się dla nowego sejmu komisja ale taka za zasiekami drutu kolczatego przy kilku czołgach chroniących, z eskortą dowożącą pacjentów w kaftanach na salę
        - stadion byłby dobrym miejscem
        - rozprawa max 48 godzin non stop
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 16:40
      A jak tam wyniki audytu finansów kancelarii?
      • a74-7 Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 16:59
        Good afternoon dyzurny odraza:-D
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie ma aneksu do raportu z likwidacji WSI 25.08.15, 23:16
          Warsaw by night good?
          Mi Szafenmaker przysyła smsy aktywujące co dwie godziny. Ty dostajesz od niego zadania w słoikach?
    • wagonetka L. Kaczyński uznając Macierewicza za świra 25.08.15, 17:10
      tak głęboko schował jego raport (a tajemnicę - gdzie schował - zagrał do grobu), że tylko prezes może to wiedzieć
    • anwad Jedno jest pewne 25.08.15, 19:39
      Soloch nie wypowiedział się jasno i klarownie.
      • mara571 Stwierdził stan faktyczny 25.08.15, 22:53
        Zakładam, ze poszukiwania trwają, być może poproszono osoby zwolnione przez PBK osoby o wyjaśnienia.
        Trudno mi sobie wyobrazic, aby ludzie PKB zdecydowali sie na zniszczenie tajnego dokumentu.
        • sclavus Re: Stwierdził stan faktyczny 25.08.15, 23:02
          ... a nie lepiej zapytać Łopińskieg???
          Wielki przyjaciel pRezydęta - może to on "uratował" ten aneks??
          :D:D:D:D:D
          • mara571 10 kwietnia 2010 okolo 23 aneks byl juz w rekach 26.08.15, 06:54
            ludzi Komorowskiego.
            Komorowski z Lechem Czapla polecili swoim ludziom znalezienie raportu i wtedy nie bylo to takie trudne.
            Aneks spoczywal w sejfie szefa BBN czyli sp. Aleksandra Szczyglo. To sa zgodne zeznania swiadkow, ktorzy 10 kwietnia przekazywali Kancelarie .
            Przypomne, ze Komorowski wyglosil oredzie do narodu okolo 14:30 oglaszajac, ze przejmuje obowiazki prezydenta RP.
            Wiadomosc o znalezieniu ciala L. Kaczynskiego zostala podana przez Rosje via agencja Novosti o 16:10.
            Jeszcze pozniej nastapilo oficjalne potwierdzenie smierci L.Kaczynskiego przez Miedwiediewa.
            Komorowski dokonal de facto palacowego zamachu stanu 10 kwietnia.
            Ale cel osiagnal: pod koniec dnia raport byl w jego rekach.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: 10 kwietnia 2010 okolo 23 aneks byl juz w rek 26.08.15, 07:24
              To są świadkowie takiej rangi jak poseł Dziuba albo szef AKO w Poznaniu. Albo ma to wartość bajeczek Łopińskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka