Dodaj do ulubionych

Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu?

07.11.15, 22:14
11 listopada prezydent dr Duda weźmie akurat tam udział w obchodach rocznicy odzyskania niepodległości. Spośród licznych miejscowości, które nie miały zaszczytu gościć dr Budynia vel Maliniaka w czasie jego wzmożonych peregrynacji w czasie dwóch kampanii po umiłowanej Ojczyźnie w ruinie - wybrał właśnie Białą Podlaską. Na pewno nie miał żadnego znaczenia fakt, że senatorem z BP jest niejaki BIEREcki, sponsor K. Jarosława, Pi$ i niektórych niezależnych od rozumu mendiów prokaczystowskich. Doskonały SKOK, panie Dudo!
Obserwuj wątek
    • lackzadek Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 22:17
      ave.duce napisała:

> 11 listopada prezydent dr Duda weźmie akurat tam udział w obchodach rocznicy od
      > zyskania niepodległości. Spośród licznych miejscowości, które nie miały zaszczy
      > tu gościć dr Budynia vel Maliniaka w czasie jego wzmożonych peregrynacji w czas
      > ie dwóch kampanii po umiłowanej Ojczyźnie w ruinie - wybrał właśnie Białą Podla
      > ską. Na pewno nie miał żadnego znaczenia fakt, że senatorem z BP jest niejaki B
      > IEREcki, sponsor K. Jarosława, Pi$ i niektórych niezależnych od rozumu mendiów
      > prokaczystowskich. Doskonały SKOK, panie Dudo!

> Współczuję swoim przyjaciołom z Białej Podlaskiej!
      • ave.duce Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:10
        Nie mam tam przyjaciół, ale składam mieszkańcom "najgorsze wyrazy współczucia".
    • witek.bis Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 22:23
      U jednego swojego prezesa już był, to i do drugiego musi pojechać.
      • ave.duce Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:14
        W końcu nigdzie tak pięknie nie opisano Budynia/Maliniaka jak wydawnictwach BIEREckiego.
    • axyzaa "Nie ma cwaniaka nad Maliniaka".maszmi.nt 07.11.15, 22:35
    • camille_pissarro Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:00
      Tylko skowyt wam pozostał, możecie ujadać do woli , a jedzie dalej :-) i tak przez co najmniej następne 8 lat :-)
      • alistair-p Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:08
        To nie jest koncert życzeń.
        • camille_pissarro Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:14
          Kto mówi o koncercie życzeń ? :-) Jak to zdzierżą lemingi twego pokroju ? :-))))
          • kotek.filemon Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:34
            Masz rację, to będzie trudne. Rechotać co dnia aż do bólu brzucha może w końcu zaszkodzić.
            • camille_pissarro Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 01:19
              Tacy durnie jak ty, tylko rechotać są w stanie, z byle czego...
              • kotek.filemon Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 06:33
                Tam od razu z byle czego. Głupota pisdzielcow to nie żadne byle co.
      • erte2 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 00:21
        camille_pissarro
        cumelciu, komuna tez miała trwać wiecznie... Więc nie podniecaj się tak niezdrowo bo później majty będziesz musiał prać...

P.S. Czy już wiesz czym się różni hipoteza od hipochondrii i hipoterapii?
        • camille_pissarro Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 01:20
          Ja durniu wiem, ale wiem także, że ty pisząc to korzystałeś z googla - sam nie byłbyś w stanie tego wyartykułować :-)
        • szwampuch58 Re: zdenerwowano pana freelancera 08.11.15, 20:10
          normalnie skandal
      • ave.duce Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 08:01
        Możesz wskazać ten "skowyt" i "ujadanie" w moim poście?
        • ave.duce Kamilku - 12.11.15, 07:58
          ave.duce napisała:

> Możesz wskazać ten "skowyt" i "ujadanie" w moim poście?
      • stasi1 W swoim czasie Jarek mówił że ta koalicja (PIS sam 11.11.15, 21:44
        obrona LPR) jest na 20 lat. Lepper poprawiał na 20 kadencji sejmowych. Okazało się że w ciągu tego samego roku musieli się pożegnać z władzą
    • az43 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:09
      Czego to się nie robi dla swojego mocodawcy finansowego.....
      • ave.duce Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:15
        Można powiedzieć - K. Jarosław i BIEREcki G. mają swojego prezydenta.
        • az43 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 10:15
          I to twierdzenie odpowiada w 100% stanowi faktycznemu.
          • ave.duce Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 20:03
            Kolej na spłatę długów wobec Rydzyka.
      • m.c.hrabia Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 07.11.15, 23:17
        Czego to się nie robi dla swojego mocodawcy finansowego....

cumelek nawet cumla mu pociągnie.
    • ketepud Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 08.11.15, 08:17
      Następna wizyta będzie w Wołominie, żeby wesprzeć tamten oddział "Skok", osaczony przez tuszczy reżim.
    • ave.duce Inni kaczyści się nie cieszą szczęściem BP? 08.11.15, 14:07
      - oprócz Kamilka, oczywiście, który - co prawda nie na temat - ale dał głos ;)
    • axyzaa Ciekawe czy jawnie będą wspólnie biesiadować 11.11.15, 10:41
      czy jednak jeszcze nie wszystkie hamulce puściły i Bierecki będzie udawał, że nie on to zorganizował, po prostu akurat tamtędy przechodził.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 11.11.15, 11:27
      myślałam, że Kraków szczęścia zazna i Wawel , no i klops
      • jaroslaw2104 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 11.11.15, 11:49
        www.facebook.com/686202768192033/photos/a.686871018125208.1073741828.686202768192033/720442848101358/?type=3&theater
    • witek.bis Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 11.11.15, 12:08
      Święto państwowe... Biała Podlaska...
      Tam jest Biereceki, a więc i kaska...
      Bijąc pokłony Niepodległości,
      Trzeba pamietać o majętności.
      • fiu-bzdziu2010 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 11.11.15, 12:12
        szampan dla luda, albo piwo przecież kosztuje, a kasa w kancelarii ponoć pusta
    • fiu-bzdziu2010 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 11.11.15, 14:11
      Biała Podlaska czyli Biała Flaga dudencji
      • lunatic60 Re: Biała Podlaska miała szczęście w losowaniu? 11.11.15, 14:26
        paradne
    • sclavus ... właśnie usłyszałem, 11.11.15, 19:12
      co on wygaduje w tej Białej Podlaskiej o legionach...
      Czekałem tylko na jedno: że dziadek mój wstanie z grobu i w dudę kopnie!!!
    • axyzaa Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 09:52
      wyborcza.pl/1,75478,19173975,prezydent-andrzej-duda-w-miescie-dobrej-zmiany-wybral-biala.html#BoxGWImg
      • witek.bis Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:03
        Może i zuch, ale trzeba zapłacić, żeby się o tym dowiedzieć. Mogłabyś zacytować jakich zuchowaty fragment?
        • axyzaa Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:27
          witek.bis napisał:

> Może i zuch, ale trzeba zapłacić, żeby się o tym dowiedzieć. Mogłabyś zacytować
          > jakich zuchowaty fragment?

Firefox - "otwórz menu" - otwórz okno prywatne (ikonka maski karnawałowej) kopiujesz link tekstu i wstawiasz w nowym oknie.

Wybacz gazeto, ale chyba wszyscy o tym wiedzą poza witkiem:-)
          • witek.bis Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:30
            Najwyraźniej :-(( Ja zawsze stosowałem metodę partyzancką, polegającą na kopiowaniu do googla fragmentu tekstu, ale nie zawsze to działało. Taki już ze mnie "partyzant z wyciętego lasu"... ;-(
            • axyzaa Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:35
              witek.bis napisał:

> Najwyraźniej :-(( Ja zawsze stosowałem metodę partyzancką, polegającą na kopiow
              > aniu do googla fragmentu tekstu, ale nie zawsze to działało. Taki już ze mnie "
              > partyzant z wyciętego lasu"... ;-(

To jest własnie ta metoda, gugiel otwarty w prywatnym oknie. I też nie zawsze działa, ale zazwyczaj tak.

A poza tym kupuję papierowe wydania, i nie będę dodatkowo płacić za paywalla, więc wyrzutów sumienia nie mam jakby ktoś pytał.
              • witek.bis Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:51
                Może ta metoda nie zawsze działa, ale działa na pewno częściej niż ta "moja" :-) Właśnie wypróbowałem to na innym tekście, na którym mi zależało. Dzięki :-)
      • ave.duce Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:08
        Spośród wielu zaproszeń na obchody Święta Niepodległości prezydent Andrzej Duda wybrał wczoraj Białą Podlaską. To tu miała się zacząć "zmiana na lepsze".

Biała Podlaska to jedno z nielicznych miast, w których Prawo i Sprawiedliwość ma swojego prezydenta. Sprawujący tę funkcję 34-letni Dariusz Stefaniuk jest jednym z najbliższych współpracowników senatora Grzegorza Biereckiego, współzałożyciela Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych. Przed objęciem urzędu Stefaniuk był doradcą Krajowej SKOK, później pracownikiem spółki Towarzystwo Zarządzające SKOK. Równocześnie kierował pracami fundacji Kocham Podlasie założonej przez Biereckiego.

W czerwcu ubiegłego roku podczas zorganizowanej przez tę fundację konferencji dla samorządowców prezes PiS Jarosław Kaczyński przekonywał: - Nie będziemy mieli dobrej władzy, dobrego życia publicznego bez moralnego przełomu. Trzeba ten przełom przygotować. Nie ma żadnego powodu, by nie czynić tego tutaj, w Białej Podlaskiej.

I dziękował Biereckiemu i Stefaniukowi za to, że próbują tchnąć w samorząd ducha odnowy.

Miesiąc później, dzięki poparciu Biereckiego, a wbrew woli lokalnych działaczy, Stefaniuk został kandydatem PiS na prezydenta Białej Podlaskiej. W walce o fotel wspierały go podmioty należące do systemu SKOK - sponsorując rozmaite imprezy i gadżety promocyjne.

Najcenniejsze było wsparcie ze strony "Tygodnika Podlaskiego". Jego właścicielem jest spółka Apella, odpowiadająca za promocję SKOK-ów. Przez wiele miesięcy gazeta atakowała głównego konkurenta Stefaniuka, a jego samego kreowała na odnowiciela miasta. Choć Kasy są w bardzo trudnej sytuacji finansowej, to rozdawana była bezpłatnie. Przed drugą turą wyborów samorządowych ukazała się w nakładzie 50 tys. egzemplarzy (miasto ma niespełna 60 tys. mieszkańców).

Trójmiejski desant

Do wyborów Stefaniuk szedł pod hasłem "Zmiany na lepsze". Przekonywał, że w polskich samorządach rządzą "rodzinno-towarzyskie klany" oraz "układy i układziki". I zapowiadał, że jeśli on zostanie prezydentem Białej Podlaskiej, wszystkie decyzje podejmowane będą w sposób przejrzysty, a urząd będzie wspierał lokalne firmy i walczył o każde miejsce pracy dla białczan.

- W rzeczywistości natychmiast po objęciu fotela prezydenta ściągnął do nas trójmiejski desant - mówi były wysoko postawiony urzędnik magistratu. To z Trójmiasta pochodzi Grzegorz Bierecki i tam też jest kolebka SKOK-ów.

Doradcą Stefaniuka do spraw "optymalizacji struktury organizacyjnej" magistratu został Maciej Matuszak - trójmiejski przedsiębiorca współpracujący ze SKOK-ami. Urząd płacił mu miesięcznie za usługi blisko 5,2 tys. zł. Jak ujawniła lokalna telewizja TTV, dodatkowo Stefaniuk przyznał mu - poza kolejką, w której oczekiwało 300 rodzin - mieszkanie komunalne w świeżo wyremontowanej kamienicy. Koszt wyposażenia lokalu wziął na siebie magistrat. Gdy sprawa wyszła na jaw, Stefaniuk tłumaczył, że został wprowadzony w błąd przez urzędników, którzy twierdzili, że to mieszkanie służbowe. Urzędnicy zaprzeczali.

Efektem pracy Matuszaka w Białej Podlaskiej był nowy schemat organizacyjny urzędu. A najważniejszą zmianą w tym schemacie - utworzenie referatu nadzoru właścicielskiego, któremu podporządkowano wszystkie miejskie spółki. Szefem referatu został Lucjan Nowakowski z Gdańska, były wiceprezes koncernu Energa, uważany za człowieka Grzegorza Biereckiego.

Niepowiązania lokalne

W marcu br. ujawniliśmy w "Wyborczej", że kilka tygodni po objęciu przez Stefaniuka fotela prezydenta miasta obsługę prawną magistratu zlecono Kancelarii Radców Prawnych i Adwokatów A. Jedliński i Wspólnicy. Jej udziałowcy to trzej najbliżsi współpracownicy Biereckiego ze SKOK-ów i jego syn Dominik. Kancelaria zajmuje się głównie "masową windykacją należności" SKOK-ów, nic nie wiadomo o jej doświadczeniu w obsłudze samorządów. Rzecznik prezydenta Białej Podlaskiej Michał Trantau przekonywał jednak, że wybrano "najlepszą kancelarię, niepowiązaną z lokalnymi układami".

Umowa z kancelarią została zawarta na czas nieokreślony. Za obsługę bialskiego urzędu otrzymuje ona 6,1 tys. zł stałego miesięcznego wynagrodzenia. Jeśli jednak jej prawnicy przepracują na rzecz miasta więcej niż 25 godzin w ciągu miesiąca - za każdą dodatkową godzinę pracy każdego z pracowników kancelaria dostaje 250 zł.

W lutym br. Dariusz Stefaniuk nakazał prezesom pięciu miejskich spółek podpisać z kancelarią A. Jedliński i Wspólnicy oraz firmą Macieja Matuszaka umowy na przeprowadzenie audytów due dilligence. Podstawowy koszt usługi zgodnie z umowami zaproponowanymi przez kancelarię miał wynieść blisko 370 tys. zł. Spółki miały również pokryć koszty dodatkowe (wynagrodzenie podwykonawców, wyżywienie, zakwaterowanie), których granicy nie określono. Choć informacje o umowach zawieranych przez miejskie spółki powinny być jawne, to w projektach umów zapisano obowiązek zachowania ich "w ścisłej tajemnicy".

Gdy szefowe miejskich spółek uznali, że nie mogą podpisać takich kontraktów bez formalnej decyzji prezydenta i bez przeprowadzenia przetargów, Stefaniuk odwołał rady nadzorcze spółek i wprowadził do nich osoby związane z Trójmiastem i SKOK-ami. Pracownicy spółek przewidywali, że kolejnym krokiem będzie powołanie nowych zarządów, a te podpiszą umowy z kancelarią.

Po naszej publikacji Stefaniuk wydał oświadczenie, że nigdy nie nakazywał prezesom spółek podpisania umów na przeprowadzenie audytu i że "medialne doniesienia" w tej sprawie to "element brudnej kampanii przeciwko urzędowi miasta". Twierdził, że jest atakowany, bo jego działania naruszają "ugruntowane interesy".

Kaczyński krytykuje i broni

Pytany o tę sprawę Jarosław Kaczyński mówił w kwietniu w TVP Lublin: - Oceniam to bardzo krytycznie. I ta sprawa będzie przedmiotem rozmowy w partii, ale być może i ostrych decyzji dyscyplinarnych.

Dodał, że Stefaniukowi grozi nawet usunięcie z partii. Ale już dzień później zmienił zdanie. W wywiadzie dla portalu wPolityce.pl (którego wspólnikami są Apella i założona przez Biereckiego spółka SIN) tłumaczył, że Stefaniuk jest atakowany, bo chce zmieniać miasto. "Popieram prezydenta Dariusza Stefaniuka, popieram jego działania zmierzające do naprawy sytuacji w Białej Podlaskiej. Marzę, że taki sam porządek będzie wkrótce robiony w całej Polsce" - deklarował.

Po naszej publikacji bialski urząd sporządził aneks do umowy z kancelarią A. Jedliński i Wspólnicy - zgodnie z nim całkowite wynagrodzenie kancelarii nie może przekroczyć 120 tys. zł. Audyty due dilligence w ogóle nie powstały. Ale w międzyczasie, w kwietniu br., magistrat zamówił inny audyt - personalny. Towarzystwo Zarządzające SKOK, którego wspólnikiem jest firma należąca do Grzegorza Biereckiego i w którego radzie nadzorczej zasiada senator, za ponad 53 tys. zł przeprowadziło badania kompetencji pracowników urzędu. Kazano im m.in. opisywać Białą Podlaską i jej zabytki; były zadania na spostrzegawczość i testy osobowościowe oraz scenki do odegrania. Wszystko po to, by - jak wyjaśniał Stefaniuk - "później móc zaplanować rozwój ich kariery zawodowej".

W marcu miasto podpisało również umowę z firmą Apella. Za przygotowanie ulotek, plakatów, folderów i innych materiałów promujących tworzony przez miasto "system mobilnej informacji gospodarczej" zapłaciło jej ponad 50,4 tys. zł. Zgodnie z inną umową Apella otrzymuje co miesiąc od magistratu 2,5 tys. zł za "emisję materiałów reklamowych i współpracę redakcyjną przy prowadzeniu działań informujących o wydarzeniach w mieście".
        • witek.bis Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:21
          Dzięki, Ave. Dużo nowego to tutaj nie ma, ale przypominania nigdy za wiele :-)
          • ave.duce Re: Bianka Mikołajewska - zuch dziewczyna!:-)) 12.11.15, 10:40
            Mam satysfakcję, że byłam przed "zuch dziewczyną" ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka