Dodaj do ulubionych

To nie przypadek

23.08.16, 16:07
Polska nienawiść do potrzebujących pomocy i obcych - czyli uchodźców - nie wzięła się znikąd.
Badanie przeprowadzone w 6 krajach wykazało, że dzieci z wierzących rodzin - katolickich i muzułmańskich (dla innych religii brakowało próbki statystycznie istotnej) - są wyraźnie mniej skłonne do altruistycznych zachowań niż dzieci z rodzin niewierzących.
oceniał ich altruizm za pomocą eksperymentu zwanego „grą dyktatora”. Polegał on na tym, że każde dziecko dostawało 30 naklejek i wybierało z nich 10. Później dowiadywało się, że część dzieci nie ma czasu, żeby wziąć udział w badaniu, ale może im pomóc, oddając im część swoich naklejek.
Dzieci religijne przekazywało średnio 3,3 naklejki, a te wychowywane w rodzinach niewierzących – 4,1 naklejki. Wynik nie zależał od kraju pochodzenia czy zamożności rodziny. Stawał się natomiast wyraźniejszy wraz ze wzrostem wieku dziecka, co badacze interpretowali jako „czas ekspozycji na nauczanie treści religijnych”.
To była pierwsza część badania. Druga część polegała na prezentowaniu scenek, w których jedna postać wpadała na drugą lub popychała ją. Dzieci proszone były o określenie, czy dana osoba powinna być ukarana, a jeśli tak, to jak surowo. Tutaj okazało się, że dzieci z religijnych domów krytyczniej oceniały zachowania innych ludzi i częściej wyznaczały surowe kary.
Obserwuj wątek
    • wagonetka Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:11
      no proszę, a wydawałoby się teoretycznie i zdroworozsądkowo, że powinno być na odwrót
      • man_sapiens Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:24
        Religie nie są zdroworozsądkowe.
        • wagonetka Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:34
          ale w swoim przesłaniu niosą dobro
          • man_sapiens Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:37
            Niosą ale najwyraźniej gubią po drodze.
            • wagonetka Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:39
              niosą, ale niewielu potrafi to przyjąć :-)

świat jest pełen ludzi religijnych, ale wierzących jak na lekarstwo
              • man_sapiens Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:46
                > niosą, ale niewielu potrafi to przyjąć :-)
                Potrafią niewierzący
                • wagonetka Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:47
                  niektórzy, raczej też w mniejszości
    • snajper55 Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:34
      man_sapiens napisał:

> Polska nienawiść do potrzebujących pomocy i obcych - czyli uchodźców - nie wzię
      > ła się znikąd.
      > Badanie przeprowadzone w 6 krajach wykazało, że dzieci
      > z wierzących rodzin - katolickich i muzułmańskich (dla innych religii brakował
      > o próbki statystycznie istotnej) - są wyraźnie mniej skłonne do altruistycznyc
      > h zachowań niż dzieci z rodzin niewierzących.

To logiczne. Skoro jest ktoś, kto bez wysiłku może pomóc, to dlaczego ja mam się męczyć? Wierca zamiast pomóc mówi "Boże dopomóż".

S.
    • sverir Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:45
      "Stawał się natomiast wyraźniejszy wraz ze wzrostem wieku dziecka, co badacze interpretowali jako „czas ekspozycji na nauczanie treści religijnych”.

Ano. Sęk w tym, że badacze nie zadali sobie trudu zbadania, czy dziecko jest narażone na ekspozycję.
      • tw_wielgus Re: To nie przypadek 23.08.16, 16:59
        Cholera jasna! Mam straszny dylemat bowiem wiem jak przez komunistów zostały zateizowane Czechy.
        Zero religii Lenin do woli...
        Zatem interpretując wyniki zapodanych przez redakcję polityki badań należałoby nabyć pewności iż w bezwyznaniowych Czechach obcych i uchodzców otoczą tak czułą opieką i miłością jaką niemieccy pedofile otaczają pozostawione bez opieki muzułmańskie dzieci.
        A tymczasem czytam i oczom nie wierzę:
        "Premier Czech Bohuslav Sobotka oświadczył we wtorek, że jego kraj nie chce mieć "silnej muzułmańskiej mniejszości". Podał w wątpliwość kwestię, czy udana integracja osób wyznających inną religię i pochodzących z innego kręgu kulturowego jest możliwa. W tym tygodniu wizytę w Czechach złoży niemiecka kanclerz Angela Merkel. W ubiegłym roku do Niemiec przyjechał ponad milion imigrantów. » "Czy integracja jest w ogóle możliwa?" Sobotka powiedział w wywiadzie dla dziennika "Pravo", że wśród osób, które najczęściej uczestniczą w organizowaniu zamachów terrorystycznych, są potomkowie imigrantów przybyłych do Europy przed 15-20 laty. - Powstaje więc pytanie, czy w ogóle jest możliwa udana integracja w społeczeństwie osób pochodzących z obszarów o innej religii i kulturze oraz dlaczego takie osoby ulegają radykalizacji - podkreślił premier. (www.tvn24.pl)

Może stało się tak dlatego, że Czesi chętnie kupują polską żywność. I drogą pokarmową ich organizmy zatruł polski jad nienawiści? Bo przecież powszechnie wiadomo ( źródło: natemat.pl), że nasze mlekodajne krowy są największymi rasistkami w Europie.
        • man_sapiens Re: To nie przypadek 23.08.16, 17:09
          Naprawdę nie masz nawet odrobiny poczucia humoru?
          Wpis otwierający watek to był żart.
          Polska otwartość na innych ludzi i inne kultury, polskie poświęcenie i zaangażowanie przy pomocy prześladowanym i uchodźcom z całego świata są wprost legendarne. Na całym świecie jesteśmy podziwiani za to, szanowani i stawiani za wzór humanitaryzmu, tolerancji i otwartości. Przecież każdy to widzi - ty nie?
          • tw_wielgus Re: To nie przypadek 23.08.16, 17:41
            Ależ mam i to ogromne. Szczególną uwagę przyciągnęło pierwsze zdanie Twojego postu. Tak mnie rozbawiło, że postanowiłem Ci się odwdzięczyć postem o "Niemcach drugiej kategorii".
            I jeszcze jedno... W momencie gdy już wyzwolisz się z polskości i zaczniesz poszukiwać innego źródła wstydu, to podpowiadam, że mężczyźni są zródłem nieszczęścia jakie spada na kobiety, jedynie dzender może przynieść ukojenie i wyrównać niepowetowane szkody jakie niesie za sobą to współczesne niewolnictwo. I jak już będziesz się wstydzić swojej płci po prostu napisz @ na priv.
            Mam po dziadku brzytwę (jak nowa), którą Ci ochoczo wyślę w gratisie.
          • aniechto.only Re: To nie przypadek 23.08.16, 22:51
            He,he, trafiony zatopiony :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka