Dodaj do ulubionych

Afera rozwojowa

29.09.04, 17:37
"Zastępca prokuratora generalnego Ryszard Stefański powiedział w środę, że w
trybie pilnym zwrócił się do przewodniczącego sejmowej komisji śledczej ds.
PKN Orlen, aby go niezwłocznie ponownie wezwano na przesłuchanie. Ma to
związek ze środowymi zeznaniami przed komisją b. szefa Prokuratury Apelacyjnej
Zygmunta Kapusty. Kapusta zeznał m.in., że zlecił zabezpieczenie materiałów
PKN Orlen dotyczących kontraktu z firmą J&S w oparciu o notatkę Urzędu Ochrony
Państwa, którą Stefański przekazał do PA 8 lutego, oraz polecenie wydane mu
tego samego dnia przez Stefańskiego w rozmowie telefonicznej. Sam zastępca
prokuratora generalnego 17 września zeznał przed komisją, że po przekazaniu
notatki UOP do Prokuratury Apelacyjnej nie sugerował, co dalej należy zrobić w
tej sprawie."

Prokuratorzy w opałach. Ciekawe co z tego wyniknie.
Obserwuj wątek
    • warka_strong Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 17:39
      douglasmclloyd napisał:

>
      > Prokuratorzy w opałach. Ciekawe co z tego wyniknie.
      >
      ===
      To samo, co wynikło ze sprawy Rywina. Z wielkiej chmury skapnie mały deszczyk...
      • douglasmclloyd Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 17:42
        warka_strong napisał:

> douglasmclloyd napisał:
        >
        > >
        > > Prokuratorzy w opałach. Ciekawe co z tego wyniknie.
        > >
        > ===
        > To samo, co wynikło ze sprawy Rywina. Z wielkiej chmury skapnie mały deszczyk..

Afera Rywina dopiero teraz nabiera rumieńców. Płotki wkrótce zaczną sypać, a
        przed Trybunałem stanie Miller i jego kompani z organizacji przestępczej pt. GTW.
        • warka_strong Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 17:49
          douglasmclloyd napisał:

>
          >
          > Afera Rywina dopiero teraz nabiera rumieńców. Płotki wkrótce zaczną sypać, a
          > przed Trybunałem stanie Miller i jego kompani
          >
          ===
          W duchy nie wierzę, podobnie w cuda. Pokaż mi jedną choćby aferę w wyniku której
          prawdziwie "gruba ryba" trafiła bądź do więzienia, bądź przed Trybunał.
          • douglasmclloyd Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 17:53
            warka_strong napisał:

>
            > >
            > >
            > > Afera Rywina dopiero teraz nabiera rumieńców. Płotki wkrótce zaczną sypać
            > , a
            > > przed Trybunałem stanie Miller i jego kompani
            > >
            > ===
            > W duchy nie wierzę, podobnie w cuda. Pokaż mi jedną choćby aferę w wyniku które
            > j
            > prawdziwie "gruba ryba" trafiła bądź do więzienia, bądź przed Trybunał.

Raport Ziobry jest faktem. Oleksy zapowiedział jego opublikowanie i prokuraturze
            nie pozostanie nic innego, jak złapać Leszka M. i współprzestępców za cztery litery.
            • warka_strong Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 18:07
              douglasmclloyd napisał:

> Raport Ziobry jest faktem. Oleksy zapowiedział jego opublikowanie i prokuraturze
              > nie pozostanie nic innego, jak złapać Leszka M. i współprzestępców za cztery li
              > tery.
              >
              ===
              Przyjmijmy, że ten raport jest jakimś faktem. Tylko co z tego? Raport jako taki
              nie stanowi aktu oskarżenia. Owszem zawiera on [być może] jakieś elementy mogące
              stanowić wsparcie dla oskarżenia.
              Tylko co z tego?
              To na prokuraturze będzie ciążyć obowiązek udowodnienia, że fakty z raportu mają
              potwierdzenie w materiale dowodowym. To prokuratura będzie musiała przekonać sąd
              do materiału dowodowego.
              Wreszcie w postępowaniu przed sądem będą też obrońcy. Czy spodziewasz się, że
              przy tych okolicznościach czeka nas krótki spektakl? Ja uważam, że może to być
              [obym się mylił] początek bardzo długiego postępowania. Czy z jakimkolwiek
              konkretnym zakończeniem? Czas pokaże.
              • douglasmclloyd Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 18:15
                warka_strong napisał:

>
                > > Raport Ziobry jest faktem. Oleksy zapowiedział jego opublikowanie i proku
                > raturze
                > > nie pozostanie nic innego, jak złapać Leszka M. i współprzestępców za czt
                > ery li
                > > tery.
                > >
                > ===
                > Przyjmijmy, że ten raport jest jakimś faktem.

Co tu jest do przyjmowania? Raport został przyjęty przez Sejm. Wkrótce zostanie
                opublikowany i pociągnie za sobą działania prokuratury. To nie jest jakiś fakt,
                to jest konkret.

> Tylko co z tego? Raport jako taki
                > nie stanowi aktu oskarżenia. Owszem zawiera on [być może] jakieś elementy mogąc
                > e
                > stanowić wsparcie dla oskarżenia.
                > Tylko co z tego?
                > To na prokuraturze będzie ciążyć obowiązek udowodnienia, że fakty z raportu maj
                > ą
                > potwierdzenie w materiale dowodowym. To prokuratura będzie musiała przekonać są
                > d
                > do materiału dowodowego.
                > Wreszcie w postępowaniu przed sądem będą też obrońcy. Czy spodziewasz się, że
                > przy tych okolicznościach czeka nas krótki spektakl? Ja uważam, że może to być
                > [obym się mylił] początek bardzo długiego postępowania. Czy z jakimkolwiek
                > konkretnym zakończeniem? Czas pokaże.

Pewnie, tylko, że w sądzie SLD nie będzie miało przewagi głosów i nie będzie
                mogło przegłosować co tylko zechce. Miller nie złożył zawiadomienia o
                przestępstwie, podobnie Kwas. I to już jest podstawą, żeby dobrać im się do skóry.
                • warka_strong Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 18:35
                  Powiedz mi, co z tego, że w sądzie SLD nie będzie miało przewagi w głosach? Czy
                  to oznacza, że w pięć minut po odczytaniu aktu oskarżenia dojdzie do skazania?

Powtórzę, nie wierzę w to aby w przewidywalnym czasie zapadł jakikolwiek wyrok w
                  tej sprawie. Mam ku temu pewne podstawy. Pamiętasz może [na pewno pamiętasz]
                  sprawę FOZZ? Ile czasu się ona ciągnęłą za czasów AWS-UW? To teraz powiedz mi,
                  kto został pierwszym ministrem sprawiedliwości w rządzie Millera. Tak, tak. Pani
                  Piwnik.

Cztery lata, to nie tak długo dla dobrego obrońcy. Statystyki pokazują, że co
                  cztery lata zmienia się ekipa rządząca. W przypadku FOZZ sprawdziło się to.
                  • douglasmclloyd Re: Afera rozwojowa 29.09.04, 18:41
                    warka_strong napisał:

> Powiedz mi, co z tego, że w sądzie SLD nie będzie miało przewagi w głosach? Czy
                    > to oznacza, że w pięć minut po odczytaniu aktu oskarżenia dojdzie do skazania?

Nie ale może za to Kwas zatańczy i zaśpiewa.

> Powtórzę, nie wierzę w to aby w przewidywalnym czasie zapadł jakikolwiek wyrok
                    > w
                    > tej sprawie.

A w nieprzewidywalnym?

> Mam ku temu pewne podstawy. Pamiętasz może [na pewno pamiętasz]
                    > sprawę FOZZ? Ile czasu się ona ciągnęłą za czasów AWS-UW? To teraz powiedz mi,
                    > kto został pierwszym ministrem sprawiedliwości w rządzie Millera. Tak, tak. Pan
                    > i
                    > Piwnik.
                    >
                    > Cztery lata, to nie tak długo dla dobrego obrońcy. Statystyki pokazują, że co
                    > cztery lata zmienia się ekipa rządząca. W przypadku FOZZ sprawdziło się to.

Dowody w sprawie FOZZ były mętne i trzeba było ich szukać po całym świecie. W
                    przypadku afery Rywina wszystko podane jest na tacy. Taśma, sfałszowana ustawa,
                    niezawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka