Dodaj do ulubionych

Orban a sprawa polska

11.03.17, 14:16
krytyczny wobec rządu Orbana dziennik "Magyar Nemzet" w bardzo ciekawy sposób komentuje "zdradę" Orbana

"Według "Magyar Nemzet" w interesie Węgier nie leżało angażowanie się w bezsensowną batalię, która "swoją drogą na dłuższy czas pogrzebała [średniomocarstwowe] ambicje Polski". Gazeta podkreśla, że Polska mimo słabszego potencjału gospodarczego miała szanse na miejsce w "samym jądrze UE", a wizyta kanclerz Niemiec Angeli Merkel w Polsce wskazywała, że ekipa Kaczyńskiego rozumie ducha czasów, ale "zapamiętałe pasje wszystko to przekreśliły". "Orban dobrze więc wyczuł, że w tym przypadku powinien się zdystansować od sojusznika, który właśnie przegrywa szanse Warszawy" – ocenia gazeta."

dalej też ciekawie o iluzjach w sprawie Grupy Wyszehradzkiej, polecam:

www.tvn24.pl/magyar-nemzet-o-relacjach-polsko-wegierskich-sa-granice-przyjazni,722600,s.html
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Orban a sprawa polska 11.03.17, 14:20
      Genialny sratek znowu siem przeliczyl. :) Konie krasc to on moze z tym od bazantow. Orban to cwany lis, ktory z latwoscia upolowal kaczke.
    • j-k sluszne, ale spoznione oceny 11.03.17, 14:24
      Orban nikogo nie zdradzil, ani nic nie kombinowal.
      zachowal sie po prostu rozwaznie.

juz na kilka dni przed glosoweaniem lojalnie urzedzil Kaczynskiego, ze bedzie glosowal na Tuska.
      • pies_na_czarnych Re: sluszne, ale spoznione oceny 11.03.17, 14:28
        Nikt nie mowi o zdradzie. Od poczatku bylo widac, ze Viktor nie pojdzie na takie numery. Zalatwil pisich jak Kaczor Leppera.
        • wagonetka Re: sluszne, ale spoznione oceny 11.03.17, 14:32
          słowo "zdrada" wzięłam w cudzysłów, j-k widocznie tego nie zauważył
        • j-k tez i nie "zalatwil"... 11.03.17, 14:51
          pies_na_czarnych napisała:
          Zalatwil pisich jak Kaczor Leppera.

tez i nie "zalatwil"... - "zalatwienie" kogos - to tez nielojalnosc.

tymczasem Orban lojalnie uprzedzil Kaczynskiego - na kogo bedzie glosowal..

• pies_na_czarnych Re: tez i nie "zalatwil"... 11.03.17, 14:54
            Nie chodzi mi tylko o to glosowanie. Orban rozegral Kaczyńskiego jak dziecko. Teraz Polska stala zie zakala Europy, a Orban popija sobie Tokaj w jej cieniu.
            • j-k Re: tez i nie "zalatwil"... 11.03.17, 15:00
              I to tez nieprawda.

- bo ta konstelacja byla juz wiadoma przed glosowaniem - i nie widze cienia kombinacji ze strony Orbana...
              - zatem Orban skorzystal nie ze wzgledu na wlasne kombinacje - ale ze wzgledu na UPOR Kaczynskiego...
              tez i nie "zalatwil"...
              Kaczynski sam ustawil Polske w pozycji jaka mialy poprzednio Wegry - czyli "Chlopca" do bicia...
    • ja.teraz Bardzo ciekawe. 11.03.17, 14:29
      Trochę inny nastrój pokazuje Die Welt.
      Tuska tam uważają za politycznego średniaka i obawiają się tam reakcji Kaczyńskiego.
      I maja rację .
      Tusk teraz pie... o jakimś incydencie tylko, ale wie przecież, że Kaczyński nigdy nie zapomina i będzie miał z Polską bardzo poważne problemy.

link
      Tekst linka

• wagonetka Re: Bardzo ciekawe. 11.03.17, 14:31
        nie zrozumiałeś, o czym jest mój wpis?
        bo piszesz zupełnie nie na temat
      • kylax4 Die Welt pisze głupoty. Na najbliższym szczycie UE 11.03.17, 14:53
        zapadnie decyzja o powstaniu UE dwóch prędkości. Polska nie będzie mogła nic blokować, bo Kaczyński wywali nas do Europy drugiej prędkości.
    • wagonetka dla zainteresowanych stosunkami Kaczyński - Orban 11.03.17, 14:30
      bardzo ciekawa analiza politologa, redaktora naczelnego portalu www.kropka.hu poświęconego węgierskiej polityce o nazwisku Dominik Héjj

wynika z niej że "Viktor Orbán to pragmatyk, a Jarosław Kaczyński – ideowiec" i dlatego z tego mariażu nic nie będzie

nie będzie Budapesztu w Warszawie

www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/orban-kaczynski-zadnej-kontrrewolucji-nie-bedzie,57,1234
      • pies_na_czarnych Re: dla zainteresowanych stosunkami Kaczyński - O 11.03.17, 14:56
        > Orban to cwany lis, ktory z latwoscia upolowal kaczke.
      • buldog2 Re: dla zainteresowanych stosunkami Kaczyński - O 11.03.17, 15:01
        Ideowiec?
        Oszust, który dla władzy porzuci wszystko. Także idee, jakie głosił na początku ub. dekady i które zdradził. Albo nie, nic nie zdradził, po prostu wziął na chwilę kiedy się opłacało, i porzucił, kiedy było wygodnie.
        • wagonetka Re: dla zainteresowanych stosunkami Kaczyński - O 11.03.17, 15:19
          ja jednak myślę, że ideowiec

ideowiec, w którym emocje idą przed rozumem i który głęboko wierzy, że Polska ty on, że jego wizja Polski jest jedynie słuszna i jedynie dobra dla wszystkich

dlatego ci, którzy myślą inaczej to zdrajcy, zaprzańcy i wrogowie

ale czyż tacy jak on nie są właśnie najgorsi?

• j-k niekoniecznie... 11.03.17, 15:23
            wagonetka napisał(a):
            > ale czyż tacy jak on nie są właśnie najgorsi?

niekoniecznie...
            a przynajmniej do czasu - gdy stosuja tylko "sile argumentu" - a nie "argument sily"...
            • wagonetka Re: niekoniecznie... 11.03.17, 15:25
              pozostanę przy swoim zdaniu, że najgorsi są savanarole
          • pies_na_czarnych Re: dla zainteresowanych stosunkami Kaczyński - O 11.03.17, 15:26
            Chory fanatyk, albo grajacy takiego od lat i przez to zatracil juz granice rzeczywistosci.
            • wagonetka Re: dla zainteresowanych stosunkami Kaczyński - O 11.03.17, 15:28
              myślę, że on tej roli nie gra, myślę, że on naprawdę taki jest

fanatyzm na tym polega właśnie, że nie styka z rzeczywistością
              • pies_na_czarnych Re: dla zainteresowanych stosunkami Kaczyński - O 11.03.17, 15:42
                Nie jest glupi to fakt. Jednak to co zrobil ostatnio kaze mi podejrzewac, ze cos tu nie gra. Zadajmy sobie pytanie: Czy to byl jego plan, czy zwykla nieudolnosc polityczna? Wyjasnieniem tego powinny zajac sie odpowiednie sluzby i to jak najszybciej.
    • pies_na_czarnych Totalna kleska 11.03.17, 15:35
      Pisi pochowali ryje. Nawet niezawodny Legutko zwany profesorem schowal sie do mysiej dziury.
      Na forum tez to widac. Pozostali jedynie najbardziej potrzebujacy zastrzyku finansowego. Nie widze wielgusa, a za to wypuscili kisiela :)
      Totalna kleska!
      • wagonetka Re: Totalna kleska 11.03.17, 15:38
        a co mają mówić?

każdy, kto ma trochę rozumu, teraz milczy

• pies_na_czarnych Re: Totalna kleska 11.03.17, 15:43
          Tosz o tym pisze ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka