Dodaj do ulubionych

Borys Budka urodził się w Altrajchu ?

18.08.19, 11:48
Twierdzenie z lekka skandalizujące dla Ślązaków, ale tak napisane w Wikipedii.
Żartuje, oczywiście, bo to rdzenny Ślązak, ale nie dlatego wygra w cuglach z Mateuszkiem.
Wygra, bo nie dał sie złapać na krętactwach, a może po prostu nie kłamie.

To będzie jeden ze sztandarowych pojedynków wyborczych i już kibicuję Borysowi.

Drugi, oczywiście, w Warszawie i już niedługo rozpocznę antykaczą propagandę, a mam dobrą ręke, vide sromotna porazka niejakiego Jakiego.
Obserwuj wątek
    • borrka PS. Altrajch 18.08.19, 11:50
      To pejoratywne określenie Zagłębia.
      Po kibolsku "aldrajch" z małej litery :)
      • szwampuch58 Re: PS. Altrajch 18.08.19, 12:54
        Wiesz co samochodowa nawigacja w "wypasionych furach" rzecze 200 metrow przed Altrachem??
        Natychmiast sie zatrzymac.....gdy auto stanie uslyszysz....dziekuje,ja wysiadam
        • borrka Śmiech śmiechem 18.08.19, 13:07
          Niedawno mój kolega, chlopak z Tarnowskich Gór, stwierdzil ze zdziwieniem w Czeladzi:
          ja tu chyba nigdy w życiu nie byłem! :)
      • erte2 Re: PS. Altrajch 18.08.19, 13:23
        borrka napisał:
        ....Po kibolsku "aldrajch" z małej litery :)

W kwestii formalnej: nie "z małej litery" tylko "małą literą".

P.s. A Budce swoją drogą kibicuję; jeden z mądrzejszych posłów w całym sejmie.
        • borrka Sluszna korekta 18.08.19, 13:27
          Noboody jest perfect:)
    • ta Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 18.08.19, 12:27
      Na pewno chciałeś Budce pomóc?
      • borrka Dla mnie mógłby być z Kolomyi 18.08.19, 12:40
        Aby przeciw kaczym.
        Jestem liberałem i toleruję mniejszości nawet we wlasnym domu:)

PS. Pewnie starzy mieszkanie dostali po drugiej stronie Brynicy.
        • yoma Re: Dla mnie mógłby być z Kolomyi 18.08.19, 12:59
          Ale w zasadzie to co chciałeś tym wątkiem zakomunikować?
          • borrka Podkreślic wagę ślaskiego starcia 18.08.19, 13:09
            Nie wszyscy rozumieją niuanse.
            • yoma Re: Podkreślic wagę ślaskiego starcia 18.08.19, 13:16
              Ja na przykład. Kogo z kim starcia?
              • borrka Budki i Morawieckiego 18.08.19, 13:25
                Na dzień dobry "swój" i gorol:)
                • yoma Re: Budki i Morawieckiego 18.08.19, 13:30
                  Wiesz co - jako Pyza Mazowiecka nie widzę tych waszych niuansów i wątpię, żeby ktokolwiek poza wami widział. Widzę natomiast, że właśnie radośnie wykonałeś kolejnego dziadka z Wehrmachtu. Brawo ty.
                  • borrka Odbiorcy "dziadka z Wehrmachtu" 18.08.19, 13:36
                    Nie czytają Wyborczej.
                    Raczej ogólnie nie czytają.

PS. Co do "wiedzy", no .. polemizowałbym.
                    • yoma Re: Odbiorcy "dziadka z Wehrmachtu" 18.08.19, 13:38
                      Ci, co wymyślili dziadka z Wehrmachtu, bywają na tym forum. Właśnie im dałeś pożywkę.
                      • borrka To wiedza dość powszechna 18.08.19, 13:41
                        Nie sądzę, bo potrzebowali natchnienia z mej strony.
                      • ta Re: Odbiorcy "dziadka z Wehrmachtu" 19.08.19, 13:29
                        yoma napisała:

> Ci, co wymyślili dziadka z Wehrmachtu, bywają na tym forum. Właśnie im dałeś po
                        > żywkę.

Dokładnie tak, dlatego zapytałam, czy borrka na pewno chciał pomóc Budce.
                        Sądzę, że borrka, który Ślązakiem nie jest, a tylko pewne przekazy zna pośrednio z ust swojej małżonki Ślązaczki nie rozumie do końca niuansów, choć mu się tak wydaje.
                        Wskazanie palcem Zaglębiaka jako kandytata z Górnego Śląska to dla niego( posła Budki) niemal pocałunek śmierci. Animozje pomiędzy Zagłębiakami i Ślązakami są żywe i ostre do dzisiaj.

Nie chcę myśleć, że borrka zrobił to celowo. Jeśli, to żona powinna nazwać go soczyście, on wie jak.
                        • borrka Wiedza "tajemna" ? 19.08.19, 13:37
                          Mało poważne.
                          Histeryzujecie, ot co!
                • gregor_d Re: Budki i Morawieckiego 18.04.20, 15:19
                  Brednie opowiadasz - Morawiecki ma właśnie poglądy typowe dla Ślązaków, czyli prawicowe, Budka goroskie czyli komunistyczne.
    • yoma Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 18.08.19, 12:43
      W czym??
    • borrka Mam nadzieję, że Morawiecki nie czyta FK 18.08.19, 13:23
      Jego kandydatura jest na dzień dobry dużym błędem.
      Winien być Ślązak, albo chociaż osoba rozumiejąca Śląsk.

Cały ten cyrk z defiladą już jest naciągany.
      Dla Ślązaków Powstania były raczej bolesną wojną domową, więc łączenie z Cudem nad Wisłą jest mocno chybione.
      Są inni, bo nie przeszli epoki sarmatyzmu, która kształtowała mentalność reszty Polaków.
      Ja sie ciesze, bo zmniejsza to szanse Morawieckiego, zrzutka z korzeniami w Stanisławowie.
    • eiran Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 19.08.19, 13:42
      borrka napisał:

> Drugi, oczywiście, w Warszawie i już niedługo rozpocznę antykaczą propagandę, a
      > mam dobrą ręke, vide sromotna porazka niejakiego Jakiego.

Jesteś pewny, że porażka Jakiego to zasługa twojej dobrej ręki?
      • borrka Tak ! 19.08.19, 14:09

• no-popis Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 19.08.19, 14:04
      borrka napisał:

> Twierdzenie z lekka skandalizujące dla Ślązaków, ale tak napisane w Wikipedii.
      > Żartuje, oczywiście, bo to rdzenny Ślązak, ale nie dlatego wygra w cuglach z Ma
      > teuszkiem.

Prędzej pijany Budka wziądzie po pijaku do auta i przejedzie na przejściu dla pieszych zakonnicę w mnogiej ciąży niż Budka przegra z Mateuszem....tyle lat i nic nie zrozumiałeś :( To nie naród głupi ale oPOzycja głupia i własnie dałeś tego dowód.
      • lechutek1966 Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 18.04.20, 15:27
        no-popis napisała:

> borrka napisał:
        >
        > > Twierdzenie z lekka skandalizujące dla Ślązaków, ale tak napisane w Wikip
        > edii.
        > > Żartuje, oczywiście, bo to rdzenny Ślązak, ale nie dlatego wygra w cug
        > lach z Ma
        > > teuszkiem.

Prędzej pijany Budka wziądzie po pijaku do auta i przejedzie na przejściu dla p
        > ieszych zakonnicę w mnogiej ciąży niż Budka przegra z Mateuszem....tyle lat i n
        > ic nie zrozumiałeś :( To nie naród głupi ale oPOzycja głupia i własnie dałeś t
        > ego dowód.

To się już robi nudne. Oni do dziś nie kumają o co idzie gra i czego wyborcy od nich oczekują. Tusk i Schetyna zlikwidowali chyba wszystkie myślące jednostki w POKO. Zostały tylko te zdalnie kierowane a jak wiadomo czasem zdarzają się problemy z "zasięgiem"...
    • inocom To on z Zagłębia? :) 19.08.19, 19:42
      A co ono ma wspólnego ze Śląskiem? Tyle co Kłodzko?
      • taniarada Re: To on z Zagłębia? :) 19.08.19, 19:50
        inocom napisał:

> A co ono ma wspólnego ze Śląskiem? Tyle co Kłodzko?
        >
        Masz rację to gorole.Ten z wodogłowiem szczególnie.Klaudia Jachira na prezydenta .A Sławomir Arkadiusz Neumann na premiera.Patrzcie ludzie jak się pchają do koryta.
    • inocom Słoik :)))) 19.08.19, 20:49
      borrka napisał:

> Twierdzenie z lekka skandalizujące dla Ślązaków, ale tak napisane w Wikipedii.

Czyli słoik...
      Coś a la Obama i jego rdzenna amerykańskość.
    • qwardian Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 19.08.19, 21:11
      Wrocław jest historyczną stolicą Polski.
      • qwardian Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 19.08.19, 21:12
        Śląska...
        • inocom Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 19.08.19, 21:26
          qwardian napisał:

> Śląska...

Bo jest. Miodek (z Tarnowskich Gór) uwielbia się pastwić nad studentami (jego krajanami), którzy mówią mu na zajęciach, że jadą na Śląsk z Wrocławia. Zadaje im wtedy pytanie, a gdzie pan teraz się znajduje.

PS.
          Tej historyczności to obecnie ze święcą szukać i jest jej więcej w Jaworze czy Świdnicy, lub Brzegu. Wrocławianie wpadli na ten sam pomysł co warszawiacy i zrównali miasto z gruntem. Nikt im nie kazał sami równali.

Resztę dopełniła Agora
          www.blox.pl/blog/0,0.html?blogName=wroclawzwyboru
    • gregor_d Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 18.04.20, 15:16
      Borys Budka rdzennym Ślązakiem ??? :) Koń by się uśmiał. : ) Taki z niego Slonzok jak z koziej rzyci raisentasza (podobnie ja borrka). Budka ma lewackie poglądy typowe dla ludzi z Czerwonego Zagłębia. Miłuje dawnych SB-ków co wykazał na tym żałosnym w spędzie pod sejmem. Nie wspomnę już o jego kompletnie nieśląskim imieniu.

Nieznającym sytuacji na Górnym Śląsku wspomnę tylko, że prawdziwi Ślązacy są na Górnym Śląsku MNIEJSZOŚCIĄ, we wszystkich miastach przewagę ma ludność napływowa (tzw. gorole) im dalej na zachód tym gorzej. Budka poza tym, że urodził się w zagłębiowskiej Czeladzi mieszka w Gliwicach, gdzie znalezienie prawdziwego Ślązaka graniczy z cudem.

Gdyby na Śląsku żyli sami Ślązacy to lewica dostawałaby to jakiś drobny procent głosów. Nie znam ŻADNEGO prawdziwego Ślązaka, który by głosował w ostatnich wyborach na Budkę, jego elektorat to Zagłębiacy i inne napływowe gorolstwo.
    • lechutek1966 Re: Borys Budka urodził się w Altrajchu ? 18.04.20, 15:20
      borrka napisał:

> Żartuje, oczywiście, bo to rdzenny Ślązak, ale nie dlatego wygra w cuglach z Ma
      > teuszkiem.

A on w ogóle w coś gra? Przewidujesz jakieś walki kogutów?
      Możesz jaśniej?
      • borrka Jaśniej to sp....j trollu! 18.04.20, 15:38
        Capisce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka