Dodaj do ulubionych

Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy

28.12.19, 10:49
co/czym/kim jest Zenek, bo, jak gdzieś czytałem, w sali filharmonii Białostockiej odbył się benfis tego zespołu? orkiestry? solisty? i toto pokazywała reżimowa TVPiS, rozpływając się w zachwytach nad tym czymś, no i jako że jestem z prowincji, kudy mi do Białegostoku, proszę wytłumaczcie mi co to za zjawisko.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:01
      Zenek to drugi Penderecki czy inny Lutosławski
      • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:03
        A, tylko dlaczego nie znam żadnego z jego? dzieł?
        Co to muzyk wyklęty?
        • pies.na.czarnych Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:19
          Nie znasz sie.
          • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:23
            Właśnie dlatemu pytam.
      • rzewuski1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 13:15
        Zenek to postać kultowa polskiej prowincji, śpiewa i zarabia na tym.
        Nie kradnie , nic do niego nie mam.
        • nazimno Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 13:47
          Jasne, spokojny Zenek.
        • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:02
          Wasciu Rzewuski to nie o tego "barda" biega,tylko o niby telewizornie narodowa,jest chyba z tuzin stacji z lajera disco-polo tam jego miejsce
          • taniarada Widzisz kartofel 28.12.19, 20:35
            szwampuch58 napisał:

> Wasciu Rzewuski to nie o tego "barda" biega,tylko o niby telewizornie narodow
            > a,jest chyba z tuzin stacji z lajera disco-polo tam jego miejsce
            >
            Kto się nie wtrąca do polityki występuje w TYP .Reszta wynocha.Koalicja Obywatelska opublikowała nowy spot. Zasugerowano w nim, że PiS dzieli Polaków, faworyzując „bogatych” z dużych miast kosztem tych biedniejszych. Jak się okazuje kobietę, która wypowiada właśnie te słowa, gra piosenkarka disco polo Edyta Nawrocka. Z kolei „mąż” kobiety jest aktorem występującym w produkcjach TVN. W jednej z nich grał mężczyznę, który „czuje się osaczony przez żonę”.Popularna piosenkarka, autorka tekstów, aktorka, tancerka i prezenterka telewizyjna od 2016 roku jest związana z niemiecką agencją artystyczną Luxus Events. Jej piosenka disco polo pt. „Pragnij mnie” ma na YouTube niemal 600 tys. wyświetleń.Więc nie fanzol.Bo jesteś cienki bolo w tym temacie i nie tylko.
    • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:24
      Takie odsyłanie to nie dla mnie, nie wiesz, to milcz.
    • pies.na.czarnych Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:37
      www.gazeta.pl/0,0.html?mtpromo=enc02qhrmpup536udraocblescrjdksifjficroec2jemzmmdyqgvjmudrqmcblct2ehwbnkt2ig2ri&utm_campaign=amtpc_FB_Gazeta
      • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:43
        Dis ..disco .... polo? Nosz qrwa! To na to idą moje pieniądze? Od dzisiaj nie płacę, niech mnie zamkną, będę siedział z uczciwymi ludźmi a nie łaził na wolności wśród półgłówków z pisu.
        Kurski, przepraszam za wyrażenie, kiedyś to się skończy i będziesz odpowiadał za marnotrastwoi publicznyuch pieniędzy. Takiego szamba nie było za komuny.
    • haen2010 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:55
      Polityka. Uwodzenie elektoratu disco polo jednym z jej kanonów. Plus kościelny moher i ewentualnie narodowcy, mocno niepewni.
      • wsk175 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 11:59
        Misyjna rola tv publicznej- propagowanie stękającego zenka .
    • taniarada Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 12:50
      Może od rana pyskować na forum, zrób sobie benefis ,swojego twórczego dzieła pisania .Tylko tego nic z tego nie będzie kaszubie.Nikt nie musi słuchać Martyniuka .Najwięcej pyskują Polsaty ,radia ZET ,Wyborcza ,naTemat.A i tak na Sylwestra będzie rozrywany.To skromny fajny chłopak.I nie zasługuje na słowa krytyki.Ból tyłka bo jest związany z PIS.Ale komu ja tłumaczę .Prostemu kaszubowi.🐏🐽🐷🐖🐴
      • wsk175 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 13:33
        zenek zaspokaja całe zapotrzebowanie pisiego ludu na 'kóltórę'.
      • erte2 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 13:42
        No i po wpisie naszego forumowego matołeczka wszystko mi się rozjaśniło. Bo ten nasz bohater to jest taki "mis na miarę naszych czasów", taka akuratna kulturowa półka dla Janusza I Grażyny którzy, wypiwszy swoje przydziałowe pół litry oddają się nieskomplikowanym i nieabsorbującym umysłowo uciechom w postaci "twórczości" róznego rodzaju martniuków, sławomirów czy innych baywr fullów (a dla tych tych ambitniejszych jest jeszcze niejaki rubik piotr).
        Telewizja za PRL-u (szczególnie ta z lat '70. i '80.) podobnie jak ta dzisiejsza (ku..ska) posługiwała się takim samym algorytmem złożonym z łgarstw, opluwania opozycji na przemian z bałwochwalstwem rządzących. Ale jeśli chodzi o całą resztę to było to stokrotnie lepsze. Pegaz, Teatr Telewizji, programy dla dzieci czy koncerty; nawet festiwale piosenek (wyjąwszy może Kołobrzeg czy Zielona Górę) to wszystko wypełniało pojęcie dzisiejszej misji.
        • qqazz To prawda, tak było 28.12.19, 14:10
          Nawet Kołobrzeg przebijał dzisiejsze opolskie świniobicia. Niestety kiedyś TVP miała monopol a teraz ma konkurencję do której poziomu niestety musi się dostosowywać żeby utrzymać widownię, choć jest TVP Kultura widownie i tak ma nieliczną. Ludziska wolą głupawe telenowele niż teatr telewizji, dzieciaki wolą wulgarne seriale z patologicznymi bohaterami niż programy dla młodzieży choćby na poziomie 5-10-15.

pozdrawiam
          • szwampuch58 Re: To prawda, tak było 28.12.19, 14:17
            jak wpadles na pomysl "rownania w dol" intiligencie wolski?
            • x2468 Re: To prawda, tak było 28.12.19, 22:41
              Te dary na filmie ktorymi pisowka obdarowuje suwerena to te kradzione z PCK.
          • taniarada A ty co drugi przytakiwacz 28.12.19, 16:35
            qqazz napisał:

> Nawet Kołobrzeg przebijał dzisiejsze opolskie świniobicia. Niestety kiedyś TVP
            > miała monopol a teraz ma konkurencję do której poziomu niestety musi się dostos
            > owywać żeby utrzymać widownię, choć jest TVP Kultura widownie i tak ma nieliczn
            > ą. Ludziska wolą głupawe telenowele niż teatr telewizji, dzieciaki wolą wulgarn
            > e seriale z patologicznymi bohaterami niż programy dla młodzieży choćby na pozi
            > omie 5-10-15.
            >
            >
            > pozdrawiam
            I tak tu cię walą w czerep ,a ty przyklaskujesz .Czasy się zmieniają .Ludzie mają wszystkie zdobycze techniki ,kultury i śpiewu bez wychodzenia z domu.Jak ci się nie podoba wyrzuć telewizor.I tak tu większość nie płaci abonamentu i narzeka.Ja wam prześle kontrolerów kurza twarz.🤣
        • margit49 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 14:32
          erte2 napisał:

.
          Ale jeśli chodzi o całą re
          > sztę to było to stokrotnie lepsze. Pegaz, Teatr Telewizji, programy dla dzieci
          > czy koncerty; nawet festiwale piosenek (wyjąwszy może Kołobrzeg czy Zielona Gór
          > ę) to wszystko wypełniało pojęcie dzisiejszej misji.

Kołobrzeg też trzymał poziom, bo przy zastosowaniu kija i marchewki występowało wielu znakomitych muzyków, udziałem można było wykupić się od służby wojskowej.

www.youtube.com/watch?v=nv8C2pgwaNU Gitarzysta od lewej to Z.Hołdys :)

www.youtube.com/watch?v=i4G_LKsoquw
          W Zielonej Górze objawił się M.Bajor, Urszula, a i Niemen zaszczycił swym udziałem

www.youtube.com/watch?v=81MBW_eArsY

• taniarada Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 22:02
          erte2 napisał:

> No i po wpisie naszego forumowego matołeczka wszystko mi się rozjaśniło. Bo ten
          > nasz bohater to jest taki "mis na miarę naszych czasów", taka akuratna kulturo
          > wa półka dla Janusza I Grażyny którzy, wypiwszy swoje przydziałowe pół litry od
          > dają się nieskomplikowanym i nieabsorbującym umysłowo uciechom w postaci "twórc
          > zości" róznego rodzaju martniuków, sławomirów czy innych baywr fullów (a dla ty
          > ch tych ambitniejszych jest jeszcze niejaki rubik piotr).
          > Telewizja za PRL-u (szczególnie ta z lat '70. i '80.) podobnie jak ta dzisiejsz
          > a (ku..ska) posługiwała się takim samym algorytmem złożonym z łgarstw, opluwani
          > a opozycji na przemian z bałwochwalstwem rządzących. Ale jeśli chodzi o całą re
          > sztę to było to stokrotnie lepsze. Pegaz, Teatr Telewizji, programy dla dzieci
          > czy koncerty; nawet festiwale piosenek (wyjąwszy może Kołobrzeg czy Zielona Gór
          > ę) to wszystko wypełniało pojęcie dzisiejszej misji.
          Misiaczek zakochany w PRLu.A no kapcie i przed telewizorem.
    • x2468 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 13:41
      Dreptak Zenek to bohater 4 rp.Pan Tadeusz zreformowany:
      www.youtube.com/watch?v=v1-y7aNNK44
    • taniarada Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 14:02
      I tak tu wszystkie stare jęczące dziady będą oglądać Sylwester w Zakopane i Zenka.Po co te skomlenia i jęki .🤩
      • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 14:15
        na TVPiS????.buhahahahahahaha,nawet obraz kontrolny jest klamliwy,kartofel
      • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 14:37
        Powiedz mi durniu, co to jest Sylwester w Zakopanem?
        Przygłup sądzi że każdy jest prostakiem i ogląda gnioty, to tak nie działa upośledzony.
        • nazimno Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 17:53
          SwZ jest wtedy, gdy Warszawianki chcą przeżyć "przygodę życia".
          (bo mają dość swoich fajtlapowatych
          korpo-lemingów).
    • margit49 Re: Żenek 28.12.19, 14:47
      czandra1 napisał:

> co/czym/kim jest Zenek, bo, jak gdzieś czytałem, w sali filharmonii Biał
      > ostockiej odbył się benfis tego zespołu? orkiestry? solisty? i toto pokazywała
      > reżimowa TVPiS, rozpływając się w zachwytach nad tym czymś, no i jako że jestem
      > z prowincji, kudy mi do Białegostoku, proszę wytłumaczcie mi co to za zjawisko
      > .
      >
      Film nawet nakręcono, podobno premiera w lutym, splagiatowany plakat ktoś podsumował - jaki kraj, taki Mercury :)

• x2468 Re: Żenek 28.12.19, 17:29
        Ten z lewej wlasnie wyciagnal palec z kloaki i pokazuje szczesliwemu ciemnemu ludowi.
    • derff Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 15:38
      Bez wódki nie razbieriosz! To problem wymagający specjalnych badań
      • qinto Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 16:31
        derff napisał:

> Bez wódki nie razbieriosz! To problem wymagający specjalnych badań

To normalne u takich jak ty....
        Nic nowego.
    • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 18:45
      Zenek to były działacz PSL - jedyny chyba który był w tej partii nie poszedł tam aby się dorobić. Facio wyciąga jakieś 160 kPLN miesięcznie i jak ktoś uważa, że Zenek to głąb to niech pokaże własny PIT. Co do muzyki, którą tworzy i nieźle sprzedaje. To kwestia gustu. Ja tam czasami go słucham w radiu WAWA i jakoś uszy mi nie krwawią. To jest taki ludowy nurt muzyki rozrywkowej i występuje w wielu krajach. Dużo jest tego np w Niemczech. Natomiast te forumowe skowyty o disco polo i jej odbiorcach to raczej kwestia ogromnych kompleksów skowyczacych i ich pogardy do innych ludzi. Jak się ma 700 PLN emerytury i odebrane resortowe przywileje to trzeba te poczucie wyższości na czymś budować.
      • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:08
        muzyka ludowa to jest Erka zupelnie cos innego,tam sie nie pitoli na tysiace sposobow o milosci,oczach ,cyckach,ustach i innych czesciach ciala kobiet
        • danillko Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:17
          szwampuch58 napisał:

> muzyka ludowa to jest Erka zupelnie cos innego,tam sie nie pitoli na tysiace sp
          > osobow o milosci,oczach ,cyckach,ustach i innych czesciach ciala kobiet
          >
          A niby o czym się pitoli w muzyce ludowej?
          www.youtube.com/watch?v=7mJvwdMqdIg
          • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:45
            Cechy typowe wyłącznie dla muzyki ludowej to: wykonywanie przede wszystkim przez amatorów, główny sposób utrwalania i dystrybucji – przekaz ustny, (a nie notacja muzyczna czy nagrania), typ społeczności, z którą jest związana – nomadyczno-ziemiański (a nie ziemiańsko-przemysłowy czy przemysłowy), sposób finansowania we współczesnym świecie – pozagospodarczy (a nie publiczny czy wolnorynkowy) oraz głównie anonimowe autorstwo
        • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:42
          Szwampciu o gustach się nie dyskutuje. Piosenki Martynika mają ponad 100 milionów odsłon na YT i takiej liczby lekceważyć nie można. Te piosenki nie są obsceniczne nie obrażają też moralności więc czemu tutaj się tak nadymają niektórzy forumowicze.?
          • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:47
            bo leci ten szajs w telewizorni narodowej z tzw" misja"
          • wsk175 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:53
            'Piosenki Martynika mają ponad 100 milionów odsłon na YT"
            biliony much na świecie uważają, że goowno jest smaczne............. ale mnie to nie przekonuje.
            • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:27
              Ale muchy nie płacą abonamentu TV.
              • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:33
                Po za tym na podstawie jakich kryteriów ustalacie że Zenek to chłam a Bach to sztuka wysoka. Ktoś może powiedzieć że jest odwrotnie. Tu nie ma obiektywnych kryteriów.
                • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:43
                  Bach to muzyka klasyczna, Zenka zaliczamy do muzyki popularnej a ze ktos(znaczy sie ty) te rzeczy porownuje swiadczy tylko ze sztuka intelektu twoja wysoka
                  • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:45
                    Kto zalicza i na jakiej obiektywnej podstawie.
                    • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 21:46
                      Przykladowo niejaki Philip Tagg ktory opracował trójkąt aksjomatyczny, na którego wierzchołkach znajdują się trzy rodzaje muzyki: muzyka ludowa (folk music), muzyka poważna (art music) i muzyka rozrywkowa (popular music)....masz cos przeciwko twoja sprawa ale cywilizowani ludzie to akceptuja
                      • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 10:20
                        No ale to jest klasyfikacja ze względu na pewną tradycję, czy też linie melodyczną. Nigdzie jednak pan Thagg nie pisał że jeden rodzaj muzyki to chłam a drugi rodzaj to produkuje same arcydzieła.
                        • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 12:46
                          zobacz to arcydzielo i zamilcz
                          www.youtube.com/watch?time_continue=83&v=zC7QVmp1hNk&feature=emb_logo
                          • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 13:04
                            Mi osobiście się to nie podoba, ale pytam po raz kolejny jakie jest obiektywne kryterium tego co jest chłam a co to jest dobra muzyka. I jakoś się nie mogę doczekać odpowiedzi.
                            • szwampuch58 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 13:19
                              " obiektywne kryterium " powiadasz uparcie....hmmmmm,zabawmy siEm:
                              Jakie jest obiektywne kryterium pokierowalo cie na chrzescianstwo a nie na islam?
                • taniarada Komu to tlumaczysz 28.12.19, 20:52
                  jabbaryt napisał:

> Po za tym na podstawie jakich kryteriów ustalacie że Zenek to chłam a Bach to s
                  > ztuka wysoka. Ktoś może powiedzieć że jest odwrotnie. Tu nie ma obiektywnych kr
                  > yteriów.
                  Do tych nic nie dociera .Tylko metoda cepa.Sami melomani muzyki klasycznej .Ja nie mogę .🤣
                • buldog2 Tak! Tak! Pełna zgoda! 29.12.19, 00:48
                  My od dawna tutaj przecież znamy PISowców i dobrze wiemy, że w PISie Zenek to muzyka najwyższej klasy, tylko dla Prawdziwych PISowców. Tak samo zresztą, jak muzyka Wiśniewskiego, on mówił, że jako artysta jest prostytutką i tak jak teraz Zenek robił wtedy reklamę koalicji SAMOPIS.
                  A taka muzyka jak Bacha, czy jeszcze gorzej jakiś dżas - Auguścik, Dudzik, Kometa czy Grabarczyk, to już w ogóle! Oni wszyscy razem nie mogą się równać ze śpiewającą Krystyną Pawłowicz czy Izą Pęk!

Lemingi spróbujcie zrozumieć klasę PIS! - tak wołasz i ja ciebie rozumiem.
                  • nazimno Re: Tak! Tak! Pełna zgoda! 29.12.19, 06:58
                    Komeda, "tawariszcz" buldog2.
                    KOMEDA.

PS
                    Pomijam inne wpadki.
                    • buldog2 Re: Tak! Tak! Pełna zgoda! 29.12.19, 14:29
                      A szkoda, bo myślałem że ktoś jeszcze się popastwi. Wymieniłem ulubionych, jeszcze Brahmana mógłbym dodać (znaczy Anouar Brahem) i Singers Anlimited. Polecam.
                  • jabbaryt Re: Tak! Tak! Pełna zgoda! 29.12.19, 10:33
                    No buldog nas rozgryzł jak kość od rzeźnika. Wie czego my słuchamy w domu i w zagrodzie. Niedługo powie nam co jemy na śniadanie. Przed jego głębią analiz nie skryjemy się tak łatwo.
      • taniarada Martyniuk nie jest żadnym działaczem PSL 28.12.19, 21:00
        jabbaryt napisał:

> Zenek to były działacz PSL - jedyny chyba który był w tej partii nie poszedł ta
        > m aby się dorobić. Facio wyciąga jakieś 160 kPLN miesięcznie i jak ktoś uważa,
        > że Zenek to głąb to niech pokaże własny PIT. Co do muzyki, którą tworzy i nieźl
        > e sprzedaje. To kwestia gustu. Ja tam czasami go słucham w radiu WAWA i jakoś u
        > szy mi nie krwawią. To jest taki ludowy nurt muzyki rozrywkowej i występuje w w
        > ielu krajach. Dużo jest tego np w Niemczech. Natomiast te forumowe skowyty o di
        > sco polo i jej odbiorcach to raczej kwestia ogromnych kompleksów skowyczacych i
        > ich pogardy do innych ludzi. Jak się ma 700 PLN emerytury i odebrane resortowe
        > przywileje to trzeba te poczucie wyższości na czymś budować.
        Wiadomo kto zapłaci to ma .Tak było na konwencji PSL.
    • danillko Zagraj sobie coś na burczybasie i nie jęcz... 28.12.19, 19:10
      www.youtube.com/watch?v=PyieVN6SfbA
      Od 0:23

czandra1 napisał:

> co/czym/kim jest Zenek, bo, jak gdzieś czytałem, w sali filharmonii Biał
      > ostockiej odbył się benfis tego zespołu
      • x2468 Re: Zagraj sobie coś na burczybasie i nie jęcz... 28.12.19, 23:46
        Wszystkie osiagniecia artystyczne Zenka w 7 sekund:
        memnews.pl/img/63008/wszystkie-osiagniecia-artystyczne-zenka-w-7-sekund/
    • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:27
      Nosz do k...y nędzy! Teraz doszedl jakiś Sławomir, aż boję sie pytac o tego " tfurce" bo jeszcze mnie ukamieniuja, albo na stos mnie zaprowadza. Ale jak to mówią, jaki "tfurca" tacy fani, czyli biedaki mają malutki rozumek, skoro ich najprostsze rytmy ponoszą.
      • asdfg2018 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:53
        To chyba ten który w Sylwka da czadu na rynku w Kartuzach czy w Wejherowie . A może w Kłescerzynie . Djahle

-
        " Ludzie masowo wysyłają xera artykułów o tych przestępstwach seksualnych lub ich wydruki internetowe wprost do Nuncjatury Apostolskiej w Warszawie oraz do Kongregacji Nauki Wiary w Rzymie lub do papieża Franciszka mieszkającego w watykańskim hotelu św.Marty "
        • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:19
          Chodzi Tobie o Wejrowo?
          A czemu nie w Puceku, albo Wielkiej Wsi?
          • asdfg2018 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:24
            Pecku ?
            Hallerowie ? diahle jo
            • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:43
              Nazwy Halerowo nie powie żaden szanujący się Kaszuba, dla niego zawsze to będzie Wialgo Wies.
        • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 20:19
          Chodzi Tobie o Wejrowo?
          A czemu nie w Puceku, albo Wielkiej Wsi?
          • taniarada Sam widzisz 28.12.19, 20:55
            czandra1 napisał:

> Chodzi Tobie o Wejrowo?
            > A czemu nie w Puceku, albo Wielkiej Wsi?
            >
            Masz partnera do rozmowy .Reszta poza tobą w tym wątku.Gratuluję wyboru.Wbij sobie w wyszukiwarkę.To jeden z moich wielbicieli l
            • asdfg2018 Re: Sam widzisz 28.12.19, 20:59
              A ten pisowski troll nawet tutaj za mną łazi .

-
              mamadu.pl/140315,nie-przyjmuje-ksiedza-po-koledzie-wiem-na-co-przeznacza-pieniadze-list
      • jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 10:27
        To już cię kamienować będą niewinna ofiaro pisowskiej ciemnoty?. Gon póki czas do przedstawicielstwa EU i proś o azyl albo zgłoś się do najbliższej poradni zdrowia psychicznego. Innej drogi ratunku nie widzę.
        • taniarada Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 11:44
          jabbaryt napisał:

> To już cię kamienować będą niewinna ofiaro pisowskiej ciemnoty?. Gon póki czas
          > do przedstawicielstwa EU i proś o azyl albo zgłoś się do najbliższej poradni z
          > drowia psychicznego. Innej drogi ratunku nie widzę.
          Gdzie tam.Tyłka nie ruszy.A czy mu tu źle pod pisowskim buciorem ? Kredyt wziął ,nowe auto ,mieszkanie .Kasiorę tłucze dzięki pisowcom i zwolennikom innych opcji niż PO ,co mu podnoszą wydajność jego wątków.Zamiast podziękować to focha strzela.Mało tego trolle co otaczają całe te forum i wypełzają z nor .To umiłowani w czandrze .Ale z nich kasiory nie ma .I to jest paranoja.🤣
    • derff Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:50
      Mam radę dla Kaszuba, cytat.
      ...........................................
      Gdy zbudzi Cię koncercik taki
      Strach waści? Nie. Zażyj tabaki.
      • asdfg2018 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:55
        derff napisał:

> Mam radę dla Kaszuba, cytat.
        > ...........................................
        > Gdy zbudzi Cię koncercik taki
        > Strach waści? Nie. Zażyj tabaki.

Ka-szu-BY , diahle

-
        " Ludzie masowo wysyłają xera artykułów o tych przestępstwach seksualnych lub ich wydruki internetowe wprost do Nuncjatury Apostolskiej w Warszawie oraz do Kongregacji Nauki Wiary w Rzymie lub do papieża Franciszka mieszkającego w watykańskim hotelu św.Marty "
        • x2468 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 23:45
          Purtku.
      • danillko Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 28.12.19, 19:56
        derff napisał:

> Mam radę dla Kaszuba, cytat.
        > ...........................................
        > Gdy zbudzi Cię koncercik taki
        > Strach waści? Nie. Zażyj tabaki.
        Kto nie tabaczy, ten nic nie znaczy...
        • x2468 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 12:56
          To co pacanie wkleiles to nie Kaszuby lecz zespol z Kociewia. Kociewie i Kaszuby co prawda granicza z soba, lecz maja zupelnie odrebne kultury. Jako polski patriota powinienes to wiedziec.
    • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 06:42
      No to rozbierzmy toto na czynniki pierwsze, każdy rytm, który jest szybszy niż bicie serca, wzbudza poruszenie wśród osobników o niskiej samokrytyce, po drugie, tekst, opierający się na rymie częstochowskim również oddziałowywuje na wyżej wymienione osobniki, nie trzeba myśleć, trywializując, jakoś niczego nie napisałem o linii melodycznej, nie mogę pisać o czymś co nie istnieje, jej po prostu nie ma, no i to byłoby na tyle w temacie discopolo.
    • j-k bywa na tym foro prosty.zenek 29.12.19, 07:16
      on ciupasem musi cos wiedziec.

popytaj.

• jabbaryt Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 13:11
      U totalnych jest jak u bolszewii wszystko sprowadza się do polityki. Póki Zenek był w sojuszniczym PSL to nikt się go nie czepiał. No ale jak się zwachal z PISem to dopiero wtedy się okazało że burak pastewny i miernota artystyczna. Z Czerskiej wyszedł sygnał że trzeba gonić Zenka no to leminze sfora karnie szczeka. Podziwiam zdyscyplinowanie tego towarzystwa.
      • m.c.hrabia Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 15:09
        doucz się buraczku pastewny , Zenek nigdy w psl nie był
      • czandra1 Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 16:52
        A skąd u dziadzi przekonanie że zenek był w PSL-u?
        Czy dziadzia ma zwidy z powodu wieku i nie kontaktuje zbyt dokładnie?
        A co do buractwa, to proponuje popatrzeć w lustro i ujrzy dziadzia istotę pszenno-buraczaną, czyli piosiora.
    • m.c.hrabia Re: Niech mi ktoś, prostemu Kaszubowi, wytłumaczy 29.12.19, 15:11
      a co tu tłumaczyć , ludzką naturę ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka