Dodaj do ulubionych

Chanukowe świece u Dudy

16.12.20, 13:11
www.rp.pl/Polityka/312159920-Chanukowe-swiece-nie-plona-w-Sejmie.html
Wprawdzie Art. 53. ust 2 Konstytucji zapewnia wolność uzewnętrzniania własnej religii, ale art. 32 mówi o obowiązku równego traktowania obywaleli a tym samym i religii przez władze publiczne. Stanowisko Prezydenta nie jest stanowiskiem prywatnym lecz publicznym, co w szczególności nakłada na to stanowisko obowiązek stania na straży przestrzegania Konstytucji. Wybiórcze wyróżnianie jakiejś religii w moim przekonaniu stanowi kolejny popełniony już delikt prawny.
Czekam więc na zorganizowane kolejnych uroczystości świątecznych u Dudy dla innych religii.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 13:15
      LPS. Zobaczyłabym to.
      • edico Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 13:20
        Obawiam się, że wątpię. To państwo coraz bardziej przypomina prywatny folwark pełen rodzinnych nieporozumień i rozbieżnych ambicji.
        • yoma Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 13:28
          Gdzieś ty był przez ostatnie 5 lat? Pytam, bo nie pierwszy raz takie dziwujące się światu stwierdzenia wygłaszasz.
          • edico Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 13:59
            Patrzyłem, obserwowałem, robiłem swoje i czekałem spokojnie na reakcję tzw. opozycji, której zdolności do reakcji ograniczają się do dzisiaj jedynie do nieudacznej obrony przed ciosami PiS-u. Trudno jest liczyć na coś czy kogoś, kto nie potrafi nie tylko walczyć o swoje, ale także zdolności do obrony należy włożyć między bajki.
          • edico Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 16.12.20, 14:49
            Nie jest żadną tajemnicą, że Kościół Katolicki potępia demokrację i równość obywateli względem prawa (patrz Leon XIII – Diuturnum illud). Państwa katolickie były zawsze albo monarchiami, albo dyktaturami. Państwo katolickie jest również państwem wyznaniowym i klerykalnym, silnie związane z Kościołem - czego udowadniać wcale nie trzeba.

Kościół Katolicki stoi także ponad państwem. Wytycza mu kierunki kształtowania prawa, dzieli z państwem kompetencje, nie podlegając przy tym państwowemu prawu (Pius IX – Quanta cura, Pius IX – Syllabus Errorum, Pius XI – Quas Primas).

Nie ma wolności słowa ani wolności wyznania, nie ma partii politycznych czy stowarzyszeń reprezentujących odmienne idee (Grzegorz XVI – Mirari vos, Leon XIII – Immortale Dei, Leon XIII – Libertas, Pius XI – Mortalium Animos, Pius XI – Divini Redemptoris).

Panuje silny interwencjonizm gospodarczy (np. korporacjonizm: Leon XIII – Quadragesimo anno).

Polityka Kościoła Katolickiego oraz jego dążenia w poszczególnych państwach zawsze są podobne – jedynie retorykę dostosowuje ona do aktualnych nastrojów społecznych (np. Irlandia).
            • edico A jakim państwem jest dzisiaj Polska? 16.12.20, 15:09
              Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej stanowi w art. 2, że Polska jest państwem demokratycznym. Kolejne części Konstytucji precyzują to stwierdzenie – np. Rozdział IV, mówiący o wyborach do Sejmu i Senatu.
              Art. 53 zapewnia wolność religijną a art. 54 – wolność wyrażania poglądów.
              Ponadto art. 13 zakazuje istnienia organizacji odwołujących się w swoich programach do faszyzmu oraz takich, których działanie wiąże się z nienawiścią narodowościową (podczas gdy nacjonalizm i ksenofobia występują regularni w organizacjach katolickich).

Podobnie traktuje te zagadnienia Kodeks karny z dnia 6 czerwca 1997.
              W art. 256 zakazuje propagowania faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa oraz nawoływania do nienawiści z powodu różnic narodowościowych, etnicznych, wyznaniowych i bezwyznaniowości. Zakazuje więc czegoś co było charakterystyczne dla państw katolickich – np. prześladowania na tle wyznaniowym i etnicznym w Hiszpanii za rządów Franco, Chorwacji za rządów Pavelicia czy Słowacji za rządów Tiso.

Także sprzeczny z katolickimi ideałami jest art. 257 – który zakazuje publicznego znieważania ze względu na wyznanie, bezwyznaniowość czy pochodzenie etniczne – podczas gdy jest to rzeczą często spotykaną w katolickiej retoryce (np. regularne utożsamianie wszystkich ateistów, bezwyznaniowców, wyznawców prawosławia, ludzi o żydowskim czy białoruskim pochodzeniu – z „komunistami”).

Konstytucja w art. 25 ust. 2 – stanowi się, że władze publiczne są bezstronne w sprawach religijnych, światopoglądowych i filozoficznych oraz zapewniają swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. Czyli całkowicie przeciwnie w stosunku do tendencji występującej w państwie katolickim – gdzie władze mają reprezentować tylko katolickie idee a swoboda wyrażania poglądów politycznych, religijnych czy filozoficznych jest potępiana.

O neutralności światopoglądowej oraz świeckości państwa mówi również Ustawa o gwarancjach wolności sumienia i wyznania z dnia 17 maja 1989 w art. 10 ust. 1 – stanowiąc, że Polska jest państwem świeckim, neutralnym w sprawach religii i przekonań. W osobnym zapisie gwarantuje także wolność wyznania oraz oddzielenie Kościoła od państwa – art. 9, ust. 2, pkt. 1.

To tylko kilka bardziej ogólnych przykładów, w których wyraźnie widać sprzeczności obowiązującego na dzisiaj prawa z wdrażaną praktyką funkcjonowania państwa katolickiego.

Powiedz mi, kiedy i w jakich warunkach wg. Twego pojęcia obowiązujące prawo nie będzie zadziwiało znanego Ci świata? Oczywiście nie mam tu na myśli np. przypadku Korei Płn.
            • j-k Dogmaty katolickie - to NIE obowiązujące prawo :) 16.12.20, 16:11
              edico napisał:
              Państwa katolickie były zawsze albo monarchiami, albo dyktaturami.

byly, ale niektore sie z tego wyzwolily - wiec badz dobrej mysli.

We Francji religia katolicka pozostaje wprawdzie glownym wyznaniem, ale Francja jest krajem w pelni zlaicyzowanym i religia ogranicza sie tam do tego - czym byc powinna, czyli do zycia prywatnego.

badz dobrej mysli .

I w Polsce taki stan kiedys nastapi.
              • edico Re: Dogmaty katolickie - to NIE obowiązujące praw 16.12.20, 16:16
                Powiem więcej. We Francji wszystkie kościoły wybudowane przed 1905 r. zostały znacjonalizowane i zainteresowani ich dawnym użytkowaniem muszą je wydzierżawiać pod nadzorem państwa.
                Pańszczyzna płacona Kościołowi w Polsce jest tam nie do pomyślenia.
            • lumpior Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 16.12.20, 20:01
              sj-media.eu.org/dogmaty.php
              • edico Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 18:58
                Doskonała litania dogmatycznej twórczości Watykanu.
            • wtop.ek Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 16.12.20, 20:25
              Nieprawda. Włoskie republiki kupieckie, Ragusa, w nowszych czasach Irlandia.

Obecnie monarchie w Europie to z wyjątkiem Hiszpanii, same kraje protestanckie.
              • edico Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 16.12.20, 21:11
                Włoskie republiki kupieckie to nie polski katolicyzm. Pozwól sobie na degustację organoleptyczną tego problemu na miejscu. Spośród Hiszpanów deklarujących się jako katolicy zaledwie 13,6% uczestniczy w mszach niedzielnych. Irlandia jako jeden z najbardziej katolickich krajów Europy stracił wiarę a kościół władzę. Jako katolicy deklaruje się tam około połowa mieszkańców Irlandii wobec 93% w roku 1979. We mszach uczestniczy chyba też nie więcej, niż połowa, w tym w dużej mierze Polacy. Liberalny duchowny, pisarz i komentator, mnich Mark Patrick Hederman z opactwa Glenstal w Limerick stwierdził wprost, że "Kościół jest sam sobie winien" i trudno odmówić mu racji.

Co do reszty Europy zachodniej i północnej masz rację. Na uwagę zasługuje jednak atmosfera w kościołach protestanckich zaskakująco przyjazna - w moim odczuciu - dla wiernych i zupełnie nie odpowiada sytuacji w polskich świątyniach katolickich. Byłem tym mile zaskoczony, choć nie msze mnie interesowały a architektura. Niedowiarków zachęcam do osobistego sprawdzenia swych wrażeń z bezpośrednich odwiedzin na kościołów ewangelickich miejscu w tych krajach.
                • wtop.ek Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 16.12.20, 22:56
                  Napisałeś, że katolickie były monarchie i dyktatury. Nie nie było o polskim katolicyzmie.

Włoskie republiki były katolickie. Punkt dla mnie.

Hiszpania jako taka jest krajem o dziedzictwie katolickim, ale to w krajach protestanckich władcy są głowami lokalnych kościołów. Punkt dla mnie.

Irlandia jest krajem o dziedzictwie katolickim, od powstania państwowości republika. Punkt dla mnie.

Pogubiłeś się. W każdym razie jeśli chodzi o tezę jakiegoś specjalnego powiązania dyktatur i monarchii (sic!!!) z katolicyzmem, to kiepsko ci wyszło.
                  • edico Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 00:16
                    wtop.ek napisał:

> Napisałeś, że katolickie były monarchie i dyktatury. Nie nie było o polskim kat
                    > olicyzmie.
                    No to przeanalizujmy.
                    Sam papież Leon XIII w Diuturnum illud stwierdził, że Kościół Katolicki potępia demokrację i równość obywateli względem prawa. Bez sięgania do historii zatrzymajmy się na dzisiejszym stanie prawa za rządów PiS.
                    Czy dzisiaj mamy równość obywateli wobec prawa? Nie.
                    Papieże Pius IX w Quanta cura, Pius IX w Syllabus Errorum, Pius XI w Quas Primas w cale nie w sposób dorozumiany nauczają, że państwo katolickie jest zarówno państwem wyznaniowym jak i klerykalnym, silnie związane z Kościołem. Kościół Katolicki stoi ponad państwem wytyczając mu kierunek kształtowania prawa, dzieli z państwem kompetencje, nie podlegając przy tym państwowemu prawu.
                    Czy zgadza się to z rzeczywistością? TAK

> Włoskie republiki były katolickie. Punkt dla mnie.
                    Czy twierdziłem, że nie były katolickie? Nie
                    >
                    > Hiszpania jako taka jest krajem o dziedzictwie katolickim, (...)
                    Hiszpania przestała być krajem katolickim jak stwierdził w 1931 roku premier tego kraju Manuel Azana.
                    Nigdzie nie stwierdziłem, że Hiszpania nie posiada dziedzictwa katolickiego i to nie zawsze chlubie zapisanego w historii tego kraju.
                    Czy twierdziłem coś innego? Nie

(...) ale to w krajach pro
                    > testanckich władcy są głowami lokalnych kościołów. Punkt dla mnie.
                    Czy znajdziesz w moim wpisie zaprzeczenie takiego faktu? Nie

> Irlandia jest krajem o dziedzictwie katolickim, od powstania państwowości repub
                    > lika. Punkt dla mnie.
                    Mylisz dziedzictwo katolickie z państwem katolickim. A więc Nie

> Pogubiłeś się. W każdym razie jeśli chodzi o tezę jakiegoś specjalnego powiązan
                    > ia dyktatur i monarchii (sic!!!) z katolicyzmem, to kiepsko ci wyszło.
                    Kontestacja nie znajduje żadnego potwierdzenia i wyzsana została chyba z własnego kciuka .
                    Zdezydowanie Nie

Nie mam nic przeciwko temu, byś liczył dowolnie sobie punkty za posiadaną wiedzę czy niewątpliwie posiadaną tzw. elokwencję postrzegawczą, ale na miły Bóg trzeba przynajmniej dla samego siebie opanować sztukę czytania ze zrozumieniem. Czyli ogólnie jeden wielki wtop i nic więcej w tej wymianie poglądów.

Mam nadzieję, że następnym razem podejmiesz przynajmniej próbę bardziej rozważnego zaliczania sobie punktów :)
                    • wtop.ek Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 09:37
                      Monarchie i dyktatury. Coś jeszcze?
                      • edico Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 19:47
                        Owszem Jak na razie definicja parafianina zawarta w słowniku wyrazów obcych wydaje się w pełni wyczerpywać Twoje potrzeby zaistnienia.
                • pies.na.czarnych Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 19:29
                  > Co do reszty Europy zachodniej i północnej masz rację.

Zapomnieliście o malutkiej Belgii. Jeszcze jakieś 40 lat temu było tu podobnie jak jest obecnie w Polsce. Dzisiaj chodzących do kościoła można policzyć na palcach jednej ręki. Kościoły i klasztory są przebudowywane na hotele i luksusowe restauracje. Należy dodać, że tutaj jeżeli chodzi o majątek Kościoła obowiązuje prawo napoleońskie i tak jak we Francji kościoły i wszystko co się w nich znajduje należy do państwa.
              • eiran Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 16.12.20, 21:21
                Luksemburg nie jest protestancki.
                • edico Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 00:21
                  Nieistotny szczegół. Nie mniej jednak dla uściślenia informacji:
                  - Luksemburg jest państwem laickim;
                  - Większość mieszkańców Luksemburga to chrześcijanie. Brakuje natomiast rzetelnych danych na temat przynależności religijnej.
                  • edico Koniec z religią w szkołach 17.12.20, 00:46
                    Luksemburg zniósł nauczanie religii w szkole i zastąpił je wychowaniem do wartości zgodnego współistnienia.
              • pies.na.czarnych Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 19:20
                > Obecnie monarchie w Europie to z wyjątkiem Hiszpanii, same kraje protestanckie.

Jesteś tego pewny?
                • edico Re: Dogmaty katolickie a obowiązujące prawo 17.12.20, 19:56
                  Jak nie, jak tak :)
                  Skoro tak mu ksiądz powiedział, tak musi być i już :).
                  Watykan jest od lat nieustającą protestancką monarchią elekcyjną i inaczej przecież być nie może :)
    • pies.na.czarnych Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 14:03
      > Wybiórcze wyróżnianie jakiejś religii w moim przekonaniu stanowi kolejny popełniony już delikt prawny.

Kszysza w Sejmie nie widzisz?
      • edico Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 15:11
        To jest właśnie doskonały przykład bezczelnej ignorancji obowiązującego prawa.
        • pies.na.czarnych Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 15:50
          Arogancja, bezczelność i chamstwo w każdej dziedzinie jest wizytówka obecnych wybrańców ludu. Myślałem, że komuniści w swoich ostatnich latach władzy przekroczyli wszelkie granice arogancji, ale oni w porównaniu z dzisiejszymi to były grzeczne dzieci. Tych dzisiejszych można porównać do bachorów w piaskownicy.
          • edico Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 16:02
            Też nie byłem zachwycony tamtym okresem, ale przynajmniej zachowywano jakieś pozory. Tutaj z całego społeczeństwa robi się na siłę - delikatnie mówiąc - ludzi niekumatych
            • margit49 Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 19:52
              edico napisał:

Tutaj z całego społeczeństwa robi się na siłę - delikatnie mówiąc - ludzi
              > niekumatych

• edico Re: Chanukowe świece u Dudy 17.12.20, 00:53
                Biskup Nitkiewicz potwierdził tylko to, co już dawno zapisane zostało w słowniku wyrazów obcych pod hasłem perafianin.
                • yoma Re: Chanukowe świece u Dudy 17.12.20, 19:54
                  Że jakim, przepraszam? 😂
                  • edico Re: Chanukowe świece u Dudy 17.12.20, 20:04
                    Że j.w. wydany w 1964 r. i nie jest to jedyne źródło.
                    • yoma Re: Chanukowe świece u Dudy 17.12.20, 20:32
                      Pytam o hasło :)
                      • edico Re: Chanukowe świece u Dudy 17.12.20, 20:36
                        Do czego?
                        Sięgnięcie do jakiegokolwiek papierowego słownika nie wymaga haseł i w necie też te kwestie niczym nie są ograniczone. A więc w czym masz problem?
                        • yoma Re: Chanukowe świece u Dudy 17.12.20, 20:41
                          Nie widzisz?
      • ktos_z_kosmosu Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 22:42
        pies.na.czarnych napisała:

> > Wybiórcze wyróżnianie jakiejś religii w moim przekonaniu stanowi kolejny
        > popełniony już delikt prawny.

> Kszysza w Sejmie nie widzisz?

Od 16 lat go widać.
        Szkoda tylko, że tak wielu Polaków zlekceważyło i nadal lekceważy wagę tego wydarzenia i zapomniało, że to dawny AWS, a dzisiejszy POPiS ten krzyż powiesiło i zaciekle go broniło. Dali sygnał, że już wtedy funkcjonowało przymierze ołtarza z tronem.
        Czego efekty dziś odczuwamy.

• ktos_z_kosmosu Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 22:46
          ktos_z_kosmosu napisał:

> Od 16 lat go widać.
          > Szkoda tylko, że tak wielu Polaków zlekceważyło i nadal lekceważy wagę tego wyd
          > arzenia i zapomniało, że to dawny AWS, a dzisiejszy POPiS ten krzyż powiesiło i
          > zaciekle go broniło. Dali sygnał, że już wtedy funkcjonowało przymierze ołtarz
          > a z tronem.
          > Czego efekty dziś odczuwamy.

Poprawka
          To już chyba 23 lata
        • pies.na.czarnych Re: Chanukowe świece u Dudy 17.12.20, 19:36
          Nie jest ważne kto zawiesił. Ważne jest, że do dziś wszyscy swoją milczącą zgodą legitymizują to przestępstwo na konstytucji.
    • j-k waskie i szerokie pojmowanie rownosci religii... 16.12.20, 16:05
      edico napisał:
      . Wybiórcze wyróżnianie jakiejś relgii w moim przekonaniu stanowi kolejny popełniony już delikt prawny.
      > Czekam więc na zorganizowane kolejnych uroczystości świątecznych u Dudy dla innych religii.

brak zgody.
      gdyby Prezydent musial traktowac doslownie rownosc religii - to po spotkaniu sie z zydowska wspolnota religijna

musialby "odbebnic"

takie spotkania ze wszystkimi innymi wspolnotami - wiec na inne sprawy nie mialby czasu.

Gdyz nie tyle chodzi tu o doslowna rownosc religii - co o WOLNOSC religii

Prezydent moze sie spotkac z kim chce i nie musi sie z tego tlumaczyc - bo jest Prezydentem wybranym w powszechnych wyborach.

I spotkanie sie z zydami jest jego wolnym wyborem, co i tak nie zmienia powszechnie znanego faktu, ze religia dominujaca w Polsce jest katolicyzm.

- co mi zreszta (i jedno i drugie) absolutnie nie przeszkadza.

J.K.
      ewangelik.
      • edico Re: waskie i szerokie pojmowanie rownosci religii 16.12.20, 16:25
        Oczywiście, że może robić spotkania z kim chce i kiedy chce. Jednak nie wolno mu wyróżniać żadnego Kościoła nawet gdyby był to Kościół Latającego Spaghetti. Mam jednakowy stosunek do wszystkich religii i żadna z nich mi nie przeszkadza. Nie znoszę jednak sytuacji, gdy z obowiązującego prawa robi się wiatrak na własny użytek.
      • stasi1 Re: waskie i szerokie pojmowanie rownosci religii 16.12.20, 16:43

> gdyby Prezydent musial traktowac doslownie rownosc religii - to po spotkaniu si
        > e z zydowska wspolnota religijna
        >
        > musialby "odbebnic"
        >
        > takie spotkania ze wszystkimi innymi wspolnotami - wiec na inne sprawy nie mial
        > by czasu.
        >
        To że trochę by na nartach nie pojeździłby to nic by mu się nie stało
        • edico Re: waskie i szerokie pojmowanie rownosci religii 16.12.20, 21:59
          Stało by się to, że Jagiellonka nie musiała by się za niego aż tak wstydzić a i przestał by dokładać kompromitacji do sprawowanego przez siebie urzędu.
          • stasi1 Re: waskie i szerokie pojmowanie rownosci religii 17.12.20, 16:28
            To już mu nie żałujmy tego jeżdżenia na nartach, rzeczywiście wtedy mniej nam wstydu przynosi
            • edico Re: waskie i szerokie pojmowanie rownosci religii 17.12.20, 18:15
              Bezpieczna jest już tylk Antarktyda. Długa zima, pełno śniegu i kornowirusa ne ma.
    • comeaculpa Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 17:01
      Wątpię aby suweren wiedział, co to są hamulcowe świece, ja też nie wiem. Szkoda, że nie zapalił je przed wyborami.
      • comeaculpa Re: Chanukowe świece u Dudy 16.12.20, 17:02
        *hanukowe - diabelski telefon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka