Dodaj do ulubionych

Trzeba bronić katolików

10.04.22, 01:09
"Obraza uczuć religijnych. Rząd zaostrzy przepisy

Warchoł podkreślił, że orężem prokuratury jest prawo i ten oręż nie może być tępy, musi być skuteczny.
- Dlatego Ministerstwo Sprawiedliwości zmienia przepisy po to, żeby dać jeszcze silniejszą ochronę konstytucyjną tej podstawowej gwarancji, o której mówimy, czyli prawie do wyznawania religii, swobodzie publicznego głoszenia poglądów - zapowiedział.

- Nowe brzmienie zyskają przepisy dotyczące obrazy uczuć religijnych. Obecne są zbyt ogólnikowe, posługują się takim pojęciem, jak np. "złośliwe obrażanie uczuć religijnych", co powoduje często bezkarność. Niestety ściganie tego przestępstwa jest dziś uzależnione od subiektywnego, prywatnego odczucia wiernych, co zniechęca często osoby, które z braku czasu, siły nie składają zawiadomień do organów ścigania - zapowiedział."

wydarzenia.interia.pl/kraj/news-obraza-uczuc-religijnych-rzad-zaostrza-przepisy,nId,5949395

Czy obraza uczuć religijnych będzie ścigana z urzędu?

S.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 01:23
      O Jezus Mario!
      • snajper55 Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 01:45
        yoma napisała:

> O Jezus Mario!

Oj, ja bym się ugryzł w język. Używanie imienia boga nadaremno może zostać uznane przez prokuraturę za obrażanie uczuć religijnych.

S.
        • yoma Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 01:58
          Trafnie odczytałeś moją małą prowokację :)
    • wariant_b Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 01:33
      Byliśmy już drugą Japonią, drugimi Węgrami - kolej na drugą Arabię Saudyjską?
      • yoma Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 01:59
        Raczej Afganistan. Arabia Saudyjska jest bogata.
    • snajper55 Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 02:25
      Zastanówmy się co obraża uczucia religijne katolików. Na pewno są to różnego rodzaju jawnogrzesznicy, tacy jak homoseksualiści czy pary żyjące bez ślubu. Nimi powinna się prokuratura zająć w pierwszej kolejności. Potem przyjdzie kolej na osoby udostępniające wczesną aborcję, czyli tak zwana antykoncepcję. Sprawy osób obrażających katolików swoim niechodzeniem do kościoła i nieprzestrzeganiem postów to kolejny etap. W końcu katolicy, których uczucia są obrażane na każdym kroku, będą bronienia.

S.
      • yoma Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 02:45
        Nie dalej jak wczoraj rozpoczął się proces dziewczyny, która dała swojej pozostającej w przemocowym związku przyjaciółce pigułkę dzień po. W mieście stołecznym Warszawie.
      • margit49 Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 06:44
        snajper55 napisał:

> Zastanówmy się co obraża uczucia religijne
        >

• storima Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 04:56
      Putinizacja Polski przebiega
      zgodnie z planem. Przypomina mi
      Pussy Riot. Feministyczny zespół muzyczny. Rok 2012. Sobór Chrystusa Zbawiciela w Moskwie. Za chuligaństwo o
      podłożu religijnym członkinie zespołu zostały skazane na kary więzienia.
      • adria231 Re: Trzeba bronić katolików 10.04.22, 07:03
        Racja, nalezy bronić katolickiej wiary, a więc i dekalogu katolickiego :
        - nie kłam
        -nie kradnij
        -nie cudzołóż
        i tak dalej dziesięć przykazań.... są jeszcze inne przykazania katolickie.
        Ta katolicka władza przy żłobie łamie wszystkie przykazania.
        Matołusz będzie oskarżony za codzienne kłamstwa, kaczor też ukarany powinien być za katastrofę posmoleńską
        ( na Smoleńsk mam tylko poszlaki), Kurskiego ukarać z wielokrotne cudzołóstwa, ZZ za kradzież pieniędzy
        z funduszu sprawiedliwości.... Cały ten pisi rząd powinien być ukarany za zbrodnie przeciwko wierze katolickiej.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka