02.08.22, 23:19
Dziś robiłem zakupy, ceny wracają do tych co były rok temu. Ale klientka zapytała się sprzedawcy, że chciałaby kupić cukier, tak dwa kg na przetwory, sprzedawca popatrzył na stojących w kolejce i mówi, 2kg to ja pani sprzedam spod lady. Nie wiem co się stało z ludźmi, że kupują po 20 kg. Jak komuś potrzeba to zapyta, a nie tak w tapczan.

Mogę się założyć, że za tydzień, góra dwa cukru będzie aż nadto. Ale co po przepłacali frajerzy to ich.
Obserwuj wątek
    • x2468 Re: Biedronka 02.08.22, 23:42
      Ty mi napisz dlaczego w Niemczech cukier jest po 4 zł za kg i bez ograniczeń?
      • pozytonium Re: Biedronka 02.08.22, 23:45
        x2468 napisał:

> Ty mi napisz dlaczego w Niemczech cukier jest po 4 zł za kg i bez ograniczeń?

Ale gazu nie ma. Ludzie się myją w zimnej wodzie.
      • prze.nick Re: Biedronka 02.08.22, 23:47
        a kto wykupił polskie cukrownie i za kogo?
        www.bankier.pl/wiadomosc/Kto-zrujnowal-przemysl-cukrowniczy-w-Polsce-1930251.htmlpublikacja
        2009-03-29 19:58
        • prze.nick Re: Biedronka 02.08.22, 23:49
          www.bankier.pl/wiadomosc/Kto-zrujnowal-przemysl-cukrowniczy-w-Polsce-1930251.html
        • oby.watel Re: Biedronka 03.08.22, 18:31
          prze.nick napisał:

> a kto wykupił polskie cukrownie i za kogo?

Cukru brakuje już od 2009 roku, a dopiero teraz opozycja japę drze.
      • snajper55 Re: Biedronka 02.08.22, 23:56
        x2468 napisał:

> Ty mi napisz dlaczego w Niemczech cukier jest po 4 zł za kg i bez ograniczeń?

Bo tam jest wszystko tańsze. Nawet euro jest po 3 złote.

S.
        • pozytonium Re: Biedronka 02.08.22, 23:57
          snajper55 napisał:

> x2468 napisał:
          >
          > > Ty mi napisz dlaczego w Niemczech cukier jest po 4 zł za kg i bez ogranic
          > zeń?
          >
          > Bo tam jest wszystko tańsze. Nawet euro jest po 3 złote.

Tylko gazu nie ma i trzeba brać zimne sauny.
          • oby.watel Re: Biedronka 03.08.22, 18:32
            pozytonium napisał(a):

> Tylko gazu nie ma i trzeba brać zimne sauny.

Gazu nie ma bo wrócił do Polski żeby kawerny napełnić do 132%.
          • pies.na.czarnych Re: Biedronka 03.08.22, 18:47
            Gazu w bezwzględnych liczbach Niemcy maja wiecie niż Polska. W Niemczech 60 procent napełnienia zbiorników rezerwowych to ilościowo jest więcej niż 100% polskich rezerw.
            Niemcy cały czas dopełniają swoje zbiorniki, dodatkowo przed zimą mają ruszyć dwa z czterech planowanych pływających terminali na Morzu Północnym.
            Polska nie ma stuprocentowo pewnych nowych kontraktów na gaz. Czy gaz popłynie do Polski przez Pipę zależy jedynie od stanu napełnienia zbiorników rezerwowych w Niemczech.
            • pozytonium Re: Biedronka 04.08.22, 19:05
              pies.na.czarnych napisała:

> W Niemczech 60 pro
              > cent napełnienia zbiorników rezerwowych to ilościowo jest więcej niż 100% polsk
              > ich rezerw.
              > Niemcy cały czas dopełniają swoje zbiorniki, dodatkowo przed zimą mają ruszyć d
              > wa z czterech planowanych pływających terminali na Morzu Północnym.
              > Polska nie ma stuprocentowo pewnych nowych kontraktów na gaz. Czy gaz popłynie
              > do Polski przez Pipę zależy jedynie od stanu napełnienia zbiorników rezerwowych
              > w Niemczech.

Do 80% nie dobiją a wtedy złamią prawo unijne.
              Praworządność.
              • pies.na.czarnych Re: Biedronka 04.08.22, 19:28
                > Do 80% nie dobiją

Dlaczego tak uważasz?
                To są tylko twoje pobożne nadzieje. Niemcy maja rurę z Norwegii i dodatkowo dostają gaz z Belgii i Holandii. Nie bój żaby, lepiej sobie poradzą niż zwaśniona ze wszystkimi Polska.
    • snajper55 Re: Biedronka 02.08.22, 23:55
      pozytonium napisał(a):

> Dziś robiłem zakupy, ceny wracają do tych co były rok temu.

W szczególności węgiel (ok 300% r/r), benzyna (ok 50%), prąd (24%), masło (48%), olej (30.2%), wołowina (42%), drób (25.6%) i tak dalej i dalej.

S.
      • pozytonium Re: Biedronka 02.08.22, 23:58
        snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
        >
        > > Dziś robiłem zakupy, ceny wracają do tych co były rok temu.
        >
        > W szczególności węgiel (ok 300% r/r), benzyna (ok 50%), prąd (24%), masło (48%)
        > , olej (30.2%), wołowina (42%), drób (25.6%) i tak dalej i dalej.

Ty nie rób zakupów u Obajtka przy drodze :) On ma takie ceny specjalnie dla takich jak ty.
        • snajper55 Re: Biedronka 03.08.22, 02:00
          pozytonium napisał(a):

> snajper55 napisał:
          >
          > > pozytonium napisał(a):
          > >
          > > > Dziś robiłem zakupy, ceny wracają do tych co były rok temu.
          > >
          > > W szczególności węgiel (ok 300% r/r), benzyna (ok 50%), prąd (24%), masło
          > (48%)
          > > , olej (30.2%), wołowina (42%), drób (25.6%) i tak dalej i dalej.
          >
          > Ty nie rób zakupów u Obajtka przy drodze :) On ma takie ceny specjalnie dla tak
          > ich jak ty.

Tak, wiem, ty kupujesz mąkę po 2,35, masło po 2,30 kostka, cukier po 2,50 kilogram i benzynę po 2,15 za litr. A, bym zapomniał, węgiel kupujesz po 996 zł za tonę, jak rok temu.

S.
          • margit49 Re: Biedronka 03.08.22, 02:16
            snajper55 napisał:

> Tak, wiem, ty kupujesz mąkę po 2,35, masło po 2,30 kostka, cukier po 2,50 kilog
            > ram i benzynę po 2,15 za litr. A, bym zapomniał, węgiel kupujesz po 996 zł za t
            > onę, jak rok temu.
            >
            > S.

On wszystko sam. I masło, i chleb. Do biedry skoczył tylko po mąkę i śmietanę. A zamiast cukru używa miodu z własnej pasieki. Człowiek skazany na sukces
            • pozytonium Re: Biedronka 03.08.22, 18:17
              margit49 napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Tak, wiem, ty kupujesz mąkę po 2,35, masło po 2,30 kostka, cukier po 2,50
              > kilog
              > > ram i benzynę po 2,15 za litr. A, bym zapomniał, węgiel kupujesz po 996 z
              > ł za t
              > > onę, jak rok temu.
              > >
              > > S.
              >
              > On wszystko sam. I masło, i chleb. Do biedry skoczył tylko po mąkę i śmietanę.
              > A zamiast cukru używa miodu z własnej pasieki. Człowiek skazany na sukces

Widzę, że wzięłaś się za lekturę.
          • oby.watel Re: Biedronka 03.08.22, 18:36
            snajper55 napisał:

> Tak, wiem, ty kupujesz mąkę po 2,35, masło po 2,30 kostka, cukier po 2,50 kilog
            > ram i benzynę po 2,15 za litr. A, bym zapomniał, węgiel kupujesz po 996 zł za t
            > onę, jak rok temu.

A co w tym dziwnego? W tym sklepie w Pcimiu co to w nim się kupuje nie wysiadając z samochodu wszystko jest w takich cenach a w promocji jeszcze taniej.
      • pies.na.czarnych Re: Biedronka 03.08.22, 19:32
        snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
        >
        >
        > W szczególności węgiel (ok 300% r/r), benzyna (ok 50%), prąd (24%), masło (48%)
        > , olej (30.2%), wołowina (42%), drób (25.6%) i tak dalej i dalej.
        >
        > S.

To są ceny u ukraińskich przemytników. Polskie czołgi też możesz od nich kupić za półdarmo.
    • adam.eu Re: Biedronka 03.08.22, 20:17
      pozytonium napisał(a):

> Dziś robiłem zakupy, ceny wracają do tych co były rok temu.

Od jutro zatrudniam Cię do robienia zakupów w Biedronce.
      Dla ilu rodzin jesteś gotów to robić?
      • pozytonium Re: Biedronka 04.08.22, 15:52
        adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
        >
        >
        > Od jutro zatrudniam Cię do robienia zakupów w Biedronce.
        > Dla ilu rodzin jesteś gotów to robić?

Zależy ile płacisz, stawka zaczyna się od 20 tys. zł miesięcznie + dowóz.
        • adam.eu Re: Biedronka 13.08.22, 14:29
          pozytonium napisał(a):

> Zależy ile płacisz, stawka zaczyna się od 20 tys. zł miesięcznie + dowóz.

Czy dalej twierdzisz, że ceny w Biedronce spadają?
          Pewnie nawet w link nie klikniesz, bo wiesz, ze pisałeś propagandowe głupoty.

Sprawdziliśmy jakie nastroje panują wśród klientów sklepów Biedronka.
          • pozytonium Artykuł tendencyjny 13.08.22, 14:50
            adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
            >
            >
            > > Zależy ile płacisz, stawka zaczyna się od 20 tys. zł miesięcznie + dowóz.
            >
            > Czy dalej twierdzisz, że ceny w Biedronce spadają?
            > Pewnie nawet w link nie klikniesz, bo wiesz, ze pisałeś propagandowe głupoty.
            >
            >
            > Sprawdziliśmy jakie nastroje panują w
            > śród klientów sklepów Biedronka.

Pani Lucyna z koszyka wyciąga porcję rosołową. - Widzi pani, to mięso jeszcze niedawno kosztowało ok. 18 zł teraz już prawie 22 zł.

To dla "pułku" gotuje rosół? Dla rodziny wystarczy paczka udek drobiowych, lub porcja z indyka. Koło kg.
            Rosołu nie ma co gotować na zapas, szczególnie w lecie.
            zakupykoszalin.pl/pl/p/Zestaw-porcja-rosolowa-z-indyka-1-kg/405
            Z dostawą do domu.
            • snajper55 Re: Artykuł tendencyjny 13.08.22, 15:45
              pozytonium napisał(a):

> To dla "pułku" gotuje rosół? Dla rodziny wystarczy paczka udek drobiowych, lub
              > porcja z indyka. Koło kg.

W ogóle to po co rosół gotuje? W dupach się ludziom z tego dobrobytu przewraca. To jakieś fanaberie. Przecież wystarczy ugotować kartoflankę. Albo miskę ryżu podać.

S.
              • pozytonium Re: Artykuł tendencyjny 13.08.22, 15:52
                snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
                >
                > > To dla "pułku" gotuje rosół? Dla rodziny wystarczy paczka udek drobiowych
                > , lub
                > > porcja z indyka. Koło kg.
                >
                > W ogóle to po co rosół gotuje? W dupach się ludziom z tego dobrobytu przewraca.
                > To jakieś fanaberie. Przecież wystarczy ugotować kartoflankę. Albo miskę ryżu
                > podać.

Tak jest na Czerskiej?
            • adam.eu Re: Artykuł tendencyjny 13.08.22, 19:28
              pozytonium napisał(a):

> Pani Lucyna z koszyka wyciąga porcję rosołową. - Widzi pani, to mięso jeszcz
              > e niedawno kosztowało ok. 18 zł teraz już prawie 22 zł.

Świetne zadanie, jak dla Ciebie.
              Porcja rosołowa kosztowała 18 zł kg, a teraz kosztuje 22 zł.
              O ile procent od niedawna podrożała?

I jeszcze jedno. O ile złotych należy zmniejszyć dochody Pani Lucyny, bo na pewno nie gotuje dla całego pułku?

PS
              Jesteś doradcą Czarnka?
              • pozytonium Re: Artykuł tendencyjny 13.08.22, 20:46
                adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                >
                > > Pani Lucyna z koszyka wyciąga porcję rosołową. - Widzi pani, to mięso
                > jeszcz
                > > e niedawno kosztowało ok. 18 zł teraz już prawie 22 zł.

>
                > Świetne zadanie, jak dla Ciebie.
                > Porcja rosołowa kosztowała 18 zł kg, a teraz kosztuje 22 zł.
                > O ile procent od niedawna podrożała?

Staniała. Aktualna cena z Lidl to 16.99 zł kg.
                O ile staniała?

www.gazetki.pl/sklepy/lidl/oferty/woyowina-porcja-rosoyowa-rzeynik-codzienna-dostawa-promocja-12172690/
                Pani z Biedronki przepłaciła. 5 zł za porcję rosołową za kg - czym się chwali?
                • adam.eu Re: Artykuł tendencyjny 13.08.22, 20:57
                  pozytonium napisał(a):

> Pani z Biedronki przepłaciła. 5 zł za porcję rosołową za kg - czym się chwali?

To Ty się chwaliłeś, że kupujesz w Biedronce coraz to taniej, prawda?
                  A ta Pani to pewnie głupia jest, że w pobliżu domu nie otworzyła sobie Lidla.

A jeszcze co do chwalenia się, to pamiętasz koszyk zakupów Jarka za rządów PO?

• pozytonium Re: Artykuł tendencyjny 13.08.22, 21:04
                    adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                    >
                    >
                    > > Pani z Biedronki przepłaciła. 5 zł za porcję rosołową za kg - czym się ch
                    > wali?
                    >
                    > To Ty się chwaliłeś, że kupujesz w Biedronce coraz to taniej, prawda?
                    > A ta Pani to pewnie głupia jest, że w pobliżu domu nie otworzyła sobie Lidla.
                    >
                    > A jeszcze co do chwalenia się, to pamiętasz koszyk zakupów Jarka za rządów PO?

Nie przypominam sobie bym kupił porcję rosołową za 22 zł, gdy jest do kupienia na wolnym rynku za 17 zł.
            • pies.na.czarnych Re: Artykuł tendencyjny 13.08.22, 19:48
              > Dla rodziny wystarczy paczka udek drobiowych, lub porcja z indyka.

Ile za kilogram udek drobiowych płacisz więcej i o ile procent cena jest wyższa? O indyka nie zapytam:)
    • rzewuski1 Re: Biedronka 04.08.22, 16:00
      A czemu kupujesz w zagranicznych sklepach dla ubogich jak biedronka czy Lidl a nie polskich katolickich?
      • pozytonium Re: Biedronka 04.08.22, 19:03
        rzewuski1 napisał:

> A czemu kupujesz w zagranicznych sklepach dla ubogich jak biedronka czy Lidl a
        > nie polskich katolickich?

Czy ty normalny jesteś? Wchodzisz do sklepu i prosisz o wyznanie?
        • m.c.hrabia Re: Biedronka 04.08.22, 19:06
          nie musisz pytać, jak wisi krzyż to robisz zakupy jak nie to wychodzisz
        • pies.na.czarnych Re: Biedronka 04.08.22, 19:29
          > Wchodzisz do sklepu i prosisz o wyznanie?

Patrioci, ci prawdziwi i prawdziwi polscy katolicy powinni tak robić.
          • horpyna4 Re: Biedronka 04.08.22, 20:49
            Mogliby się przerobić.

Przed wojną było dużo żydowskich sklepów, ale było też dużo "polskich katolików" wykrzykujących "nie kupuj u Żyda". Co sprytniejsi Żydzi wieszali więc w sklepie krzyżyk, obrazek z Matką Boską i nie zamykali sklepów w soboty.

Ale jednego Jahwe by im nie odpuścił: otwarcia sklepu w Jom Kipur; wtedy więc sklepy były zamknięte i po tym można było poznać żydowski sklep. "Prawdziwi katolicy" byli zwykle na tyle głupi, że nie zdawali sobie tego sprawy.
            • pozytonium Re: Biedronka 04.08.22, 21:29
              horpyna4 napisała:

> Ale jednego Jahwe by im nie odpuścił: otwarcia sklepu w Jom Kipur; wtedy więc s
              > klepy były zamknięte i po tym można było poznać żydowski sklep. "Prawdziwi kato
              > licy" byli zwykle na tyle głupi, że nie zdawali sobie tego sprawy.

Nie głupi ale tolerancyjni. Nawet dziś każdy o każdym wie. Tak naprawdę to Żyd nie jednemu życie uratował, dając na krechę (wliczone w koszty). Jak człek był spokojny to nawet tę krechę o ile nie była zaciągana za często wykreślał. Weźmy Jankiela i jego prześladowanie w Rzeczypospolitej.

• pies.na.czarnych Re: Biedronka 04.08.22, 20:05
      Minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk uspokaja, że już niedługo portfele Polaków odetchną:)

Jeszcze taniej jest w Belgii. Jak już informowaliśmy w INNPoland.pl, 1 kg cukru (choć nie jest to produkt polski), kosztuje w tamtejszym sklepie Aldi zaledwie 0,59 euro. W przeliczeniu na złotówki wychodzi 2,79 zł. To o 78 proc. mniej niż w polskich sieciówkach i aż o 150 proc. mniej niż parę dni temu w Krajowej Grupie Spożywczej.
      innpoland.pl/182602,ile-kosztuje-polski-cukier-za-granica?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=ownsm&fbclid=IwAR2UUY-4ANA2AecOxnfPlW8lxn3dJmmNz7JsZ4_WlofTgtY3zQaf7iskRe0
      • pozytonium Broń tanieje tak jak cukier 13.08.22, 14:32
        pies.na.czarnych napisała:

> Minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk uspokaja, że już niedługo por
        > tfele Polaków odetchną:)
        To wiadome, bo kacap wojny nie wygra.

Dziś możne kupić rurę nawet pani z torebką w byle Biedronce.
        https://pbs.twimg.com/media/FZ_OWoNXwAASGIP?format=jpg&name=900x900
    • fallen_sorceress Re: Biedronka 15.12.24, 15:00
      pozytonium napisał(a):

> Dziś robiłem zakupy, ceny wracają do tych co były rok temu. Ale klientka zapyta
      > ła się sprzedawcy, że chciałaby kupić cukier, tak dwa kg na przetwory, sprzedaw
      > ca popatrzył na stojących w kolejce i mówi, 2kg to ja pani sprzedam spod lady.
      > Nie wiem co się stało z ludźmi, że kupują po 20 kg. Jak komuś potrzeba to zapyt
      > a, a nie tak w tapczan.

Raz na jakiś czas ludziom odpala się w głowach lampka z napisem "cukier". Pamiętam jak przed 1.05.2024 ludzie wywozili wózki pełne cukru z przekonaniem, że po wejściu PL do UE towar ten bardzo podrożeje albo go zabraknie. Na sklepie trwało istne cukrowe szaleństwo i trzeba było wprowadzić ograniczenia, bo dostawcy nie wyrabiali z zamówieniami. Nie wiem czemu akurat cukier.
    • ytartu Cukier jest szkodliwy. 15.12.24, 22:01
      pozytonium napisał(a):

> Dziś robiłem zakupy, ceny wracają do tych co były rok temu. Ale klientka zapyta
      > ła się sprzedawcy, że chciałaby kupić cukier, tak dwa kg na przetwory, sprzedaw
      > ca popatrzył na stojących w kolejce i mówi, 2kg to ja pani sprzedam spod lady.
      > Nie wiem co się stało z ludźmi, że kupują po 20 kg. Jak komuś potrzeba to zapyt
      > a, a nie tak w tapczan.
      >
      > Mogę się założyć, że za tydzień, góra dwa cukru będzie aż nadto. Ale co po prze
      > płacali frajerzy to ich.
      >

Cukier jest szkodliwy. To biała śmierć
    • stefan4 Re: Artykuł tendencyjny 17.12.24, 11:15
      wykrywacz_klamcow:
      > A dlaczego towariszcz pozytonowicz dyktuje kobiecie [...]

Nie ,,dyktuje'', tylko ,,dyktował'' — ponad dwa lata temu.

Ze względu na starodawność tej jego wypowiedzi nawet nie chce mi się jej przeczytać, bo nie zaglądam ludziom w doświadczenia z ich życia płodowego. Dlatego nie potrafię zaspokoić Twojej ciekawości, dlaczego on coś tam w czasach minionych.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka