Dodaj do ulubionych

Wiek emerytalny

10.12.24, 06:59
Jeżeli ONI będą mieli prezydenta, to będziemy pracować do 67 lat. Ciekawi mnie, bo wczoraj to usłyszałem od dwóch ludzi nawzajem się nieznających.
Przypadek, czy nowy stary prekampanijny przekaz?
Obserwuj wątek
    • hordol Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 07:14
      oni czyli wy?
    • m.c.hrabia Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 07:59
      Przypadek przez wielkie P
    • stefan4 Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 09:36
      adam.eu:
      > Jeżeli ONI będą mieli prezydenta, to będziemy pracować do 67 lat.

Jakoś bardzo jestem niedomyślny, bo nie kumam, jakie stanowisko wyrażasz. Którzy ONI? Co ma prezydent do wieku emerytalnego? Co jest złego w pracowaniu, ile kto chce, nawet ponad 70?

- Stefan
      • adam.eu Re: Wiek emerytalny 11.12.24, 09:06
        stefan4 napisał:

> Jakoś bardzo jestem niedomyślny, bo nie kumam, jakie stanowisko wyrażasz. Któr
        > zy ONI? Co ma prezydent do wieku emerytalnego? Co jest złego w pracowaniu, il
        > e kto chce, nawet ponad 70?

To raczej ja nie domyśliłem, że napisanie "ONI" może stworzyć problemy
        ONI to taki skrót myślowy, stwierdzenie padło w niewielkiej grupy, gdzie dwie lub trzy osoby to zwolennicy PIS, a obserwująca osoba nie udziela się w polityce.

W kampanii padnie wiele stwierdzeń deklaracji wszystkich kandydatów w sprawach, w których zgonie z konstytucją prezydenci nic nie mogą zrobić, a tu akurat prezydent ma prawo weta do każdej ustawy uchwalonej przez parlament.
        I słusznie stwierdziłeś, niektórzy mogą nawet mając nawet ponad 70 lat dodam, że jednostki pracują do ponad 80 lat. Tu chyba nikt nie chciał i nie zamierza w tej sprawie zmieniać prawa.

Przypuszczam, że obligatoryjnie podniesienie wieku emerytalnego do 67 lat ( 7 lat dla kobiet co prawda rozłożone na długie lata) to jedna z przyczyn dojścia PISu do władzy. Negatywny efekt był wzmocniony faktem, że w owym czasie w Polsce panowało znaczne bezrobocie.
        • hrasier_2 Re: Wiek emerytalny 11.12.24, 10:49
          Ty to całkiem jest oderwany od reala. Wypracowuje się składki i odkłada. A nie liczy się na dary od rządu, jaki by nie był. Sporo ludzi w tym kobiet poszło w wieku jak to zrobił PIS i nie musiało się czołgać do pracy. Śmieszą mnie dywagacje ludzi na emeryturze i ulepszanie lepszego życia innym.
          • adam.eu Re: Wiek emerytalny 11.12.24, 20:14
            hrasier_2 napisał:

> Ty to całkiem jest oderwany od reala. Wypracowuje się składki i odkłada.
            ..................................................

Jeżeli napisałeś, co napisałeś, to być może jeszcze wiesz, których moich słów dotyczy?
            Podziel się tą wiedzą.

Skomentuję to tylko tylko, że w ZUSie żadne składki się nie odkładają. Tam niczego nie masz oprócz zapisu i ten przysłowiowy papierek, ten zapis jest rewaloryzowany w oparciu o inflację,
            Ale faktycznie składki są w funduszach emerytalnych i tam są inwestowane i w papiery dłużne, czy akcje i lokaty bankowe.
            Tu zmiana wartości głównie zależy od efektów inwestycji.

Jeszcze wspomnę, że w wypadku śmierci osoby, która zapisała się do OFE przed emeryturą, to ta część podlega dziedziczeniu. A piszę o tym, bowiem słyszałem, że spadkobiercy o tym często nie wiedzą i te pieniądze czekają na nich.

Podobno sporo jest takich przypadków.
    • hrasier_2 Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 09:37
      "Mężczyźni powinni pracować tyle samo co kobiety. Wiek emerytalny mężczyzn i kobiet powinien być równy - zaznaczyła w wywiadzie dla Radia Zet wicemarszałek Senatu Magdalena Biejat z Lewicy. Jej zdaniem Polska powinna obniżyć wiek emerytalny dla mężczyzn, dlatego będzie nalegać na otwarcie dyskusji. Murem za kandydatem lewicy. Kampania w toku. Trzaskowski już obniżył ceny masła, a jaki kandydat lewicy ja się pytam ?
      • kawa_poranna11 Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 18:39
        hrasier_2 napisał:

> "Mężczyźni powinni pracować tyle samo co kobiety. Wiek emerytalny mężczyzn i ko
        > biet powinien być równy - zaznaczyła w wywiadzie dla Radia Zet wicemarszałek Se
        > natu Magdalena Biejat z Lewicy. Jej zdaniem Polska powinna obniżyć wiek emeryta
        > lny dla mężczyzn, dlatego będzie nalegać na otwarcie dyskusji. Murem za kandyda
        > tem lewicy. Kampania w toku. Trzaskowski już obniżył ceny masła, a jaki kandyd
        > at lewicy ja się pytam ?

Pani Magdalena dyskretnie przemilcza sprawę wysokości emerytury, która jest wynikiem ilości odłożonej kasy podczas pracy zawodowej.
        Im krócej pracujesz, im niższy wiek emerytalny - tym niższe uzbierane składki z których później wynika wysokość emerytury.
        I potem jak tu przeżyć za 178 PLN miesięcznie?
        • negativum Re: Wiek emerytalny 11.12.24, 11:37
          kawa_poranna11 napisał(a):

> Pani Magdalena dyskretnie przemilcza sprawę wysokości emerytury, która jest wyn
          > ikiem ilości odłożonej kasy podczas pracy zawodowej.
          > Im krócej pracujesz, im niższy wiek emerytalny - tym niższe uzbierane składki z
          > których później wynika wysokość emerytury.
          > I potem jak tu przeżyć za 178 PLN miesięcznie?

Kasę odkładamy np. w VAT. Powinna być za to emerytura minimalna dla każdego.
          A jak chcesz więcej, odłóż sobie sama.

Zniknie całe to biadolenie. Emeryt tura socjalna tak jak AOW w Holandii + to sobie odłożyłaś.
    • stasi1 Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 10:08
      Ale przecież w republice to ciągle leci. Już w tym roku nie miało być trzynastki, czternastki. 800 plus zabrane od lipca. Teraz podobno obniżone od stycznia o 400. Znajomą mi ciągle donosi co będzie i ma wytłumaczenie czemu nie jest tak jak zapowiadała
    • hana2 Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 10:08
      To się nazywa DEZINFORMACJA

Tak jak straszenie, że Polska zostanie sprzedana.
      Tak jak wymyślanie bzdur na temat edukacji zdrowotnej, która ma być wprowadzona do szkół.
      Można dużo wymienić kłamstw, rzucanych w przestrzeń publiczną, bo taką mają metodę na powrót do koryta.
      • adam.eu Re: Wiek emerytalny 11.12.24, 09:32
        Hana2:

To się nazywa DEZINFORMACJA.....

Osobiście do mnie nie dotarło po raz trzeci przekaz o powiązaniu podniesienia wieku emerytalnego z wygraną Trzaskowskiego, tu na forum też nikt o tym wspomina.

Ale masz rację, jest dezinformacja. czy wprost kłamstwa w przestrzeni publicznej.
        Nie wiem, czy kłamstwo smoleńskie zostanie przebite.
        Ale również za Tobą chciałbym zwrócić uwagę na edukację zdrowotną. Nie wiem, jak to się dzieje, że przeciwnikom udaje się wydobyć z niej tylko zagrożeniem seskualizacją dzieci. A tam o ile się nie mylę chodzi tylko o uchronienie dzieci właśnie przed wykorzystaniem ich przez pedofilów. Jednak mimo wszystko, to bez względu na rację warto rozmawiać, przedstawiać swoją argumentację, wysłuchać drugiej strony i wypracować jakiś kompromis, aby wytrącić paliwo z ręki przeciwników, aby uspokoić tych, co naprawdę mają obawy.

• storima Re: Dokładnie! 10.12.24, 11:06

> jakoby waluś zwalczał komunizm zamiast
      > jasno pokazać, że jest po prostu mordercą i rasistą.
      >

Dla zwoleników Konfederacji, to żaden morderca czy też rasista, ale honorowy antykomunista:

antares504 napisał:

> Waluś jest antykomunistą a nie rasistą
    • hrasier_2 Re: Dokładnie! 10.12.24, 11:19

> hana2 napisała:
      >
      > > To się nazywa DEZINFORMACJA
      > >
      >
      > Problem w tym, że gazeta i jej administracja propaguje ten sposób dezinformacji
      > .
      > Zamiast usuwać dezinformacje to ją powiela.
      > Klasyczny przykład tutaj:
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31531159,krzysztof-stanowski-odwolal-wywiad-z-januszem-walusiem-na.html
      > Powielili kłamstwa stanowskiego vel zero jakoby waluś zwalczał komunizm zamiast
      > jasno pokazać, że jest po prostu mordercą i rasistą.
      >
      Sam wielokrotnie to robisz. Brudne kampanie już trwają. I nie jest to żadna nowość. Twoja nienawiść do PIS.... Tu nikt nie miał prawa coś napisać przeciwnego, bo wszystko usuwałeś. Dopiero interwencja pewnej osoby to zmieniła. Kto bez winy niech rzuci kamieniem..... To jest tak- jedna pani drugiej pani. Bo ktoś coś powiedział.
      • kawa_poranna11 Re: Dokładnie! 10.12.24, 18:34
        hrasier_2 napisał:

Twoja nienawiść do PIS....

Jakbyś się o to napraszał.
        To nie jest nienawiść.
        Jak można nienawidzić glistę ludzką lub tasiemca żerującego na ludzkim organizmie?
        Nikt przecież nie nienawidzi.
        Po prostu trzeba usunąć z organizmu na którym żeruje wszelkimi sposobami.
        Nienawidzięc PiS?
        Dobre sobie!
        • m.c.hrabia Re: Dokładnie! 10.12.24, 19:02
          Obrzydzenie to nie ninawiśč
    • yoma Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 11:45
      A którzy oni?
      • m.c.hrabia Re: Wiek emerytalny 10.12.24, 12:14
        jemu pewnie chodzi o onych razem
    • j-k Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 67 lat 10.12.24, 14:35
      adam.eu napisał:
      > Jeżeli ONI będą mieli prezydenta, to będziemy pracować do 67 lat.

Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 67 lat

ludzie zyja coraz dluzej, wiey aby emerytury nie byl glodowe, wiek emerytalny musi byc podniesiony.
      • m.c.hrabia Re: Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 6 10.12.24, 16:15
        powiedz to gumofilcom
      • hrasier_2 Re: Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 6 10.12.24, 16:20
        j-k napisał:

> adam.eu napisał:
        > > Jeżeli ONI będą mieli prezydenta, to będziemy pracować do 67 lat.
        >
        >
        > Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 67 lat
        >
        > ludzie zyja coraz dluzej, wiey aby emerytury nie byl glodowe, wiek emerytalny m
        > usi byc podniesiony.
        Musi to na Rusi Jasiu. Ludzie żyją do 80, a później to zmiana pampersów. Kto ciężko pracował to idzie na emeryturę. I powinien być wybór. A trzecie to lewica znowu się martwi strasznie o kobiety, jak każe im tyrać tyle co facetom. Jak wyżej napisałem.
        • j-k Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 67 lat 10.12.24, 16:27
          hrasier_2 napisał:
          A trzecie to lewica znowu się martwi strasznie o kobiety, jak każe im tyrać tyle co facetom.

ja jestem tez Lewica i tez kaze kobietom tyrac tyle co mezczyzni - bo:

1. tak jest w wiekszosci krajow Unii
          2. Kobiety i tak zyja dluzej
          .
          www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/wiek-emerytalny-w-polsce-bedzie-musial-sie-zmienic/#fullimg0
          • no-popis Re: Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 6 11.12.24, 05:39
            j-k napisał:

> 1. tak jest w wiekszosci krajow Unii
            > 2. Kobiety i tak zyja dluzej
            Zdecydowanie popieram co do równości.
            Jednak nie uważam za słuszne trzymanie wysokiego progu wieku emerytalnego, jego wydłużania bo sam fakt, że średnio życie się wydłuża to są jeszcze kwestie możliwości intelektualnych jak również nadążania za pędzącycm do kwadratu postępem techniczno-informatycznym.

> www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/wiek-emerytalny-w-polsce-bedzie-musial-sie-zmienic/#fullimg0
      • albwu Re: Wiek emerytalny, wczesniej , czy pozniej to 6 10.12.24, 19:54
        wszystkie sondaże: wyższy wiek i wyższa emerytura vs niższy wiek i niższa emerytura === zdecydowana większość wypowiada się za niskim wiekiem nawet kosztem niższej emerytury. Wyzszą emeryturę zawsze mozna osiagnąć przez wybór takiej partii ktora obieca więcej.
    • negativum Re: Wiek emerytalny 11.12.24, 18:03
      A niech będzie i 100 lat. Ale umowę z państwem się związuje na początku.
    • negativum Re: Wiek emerytalny 11.12.24, 20:34
      Wiek emerytalny winien być zrównany dla wszystkich płci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka