adam.eu 09.03.25, 10:10 Odwrotnie mi się napisało, zwykle było Ribbentrop-Mołotow. Ale faktem też jest, że mamy dwudzieste lata XXI wieku, a nie lata trzydzieste dwudziestego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no-popis Re: Mołotow-Ribbentrop 12.03.25, 06:07 adam.eu napisał: > Odwrotnie mi się napisało, zwykle było Ribbentrop-Mołotow. Adasiu, to standard u Ciebie. Z reguły opisujesz rzeczywistość odwrotnie jaką ona jest. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Mołotow-Ribbentrop 12.03.25, 10:00 no-popis napisała: > Adasiu, to standard u Ciebie. Z reguły opisujesz rzeczywistość odwrotnie jaką o > na jest. Regułą to zwykle bywa, że jak chcą pominąć sedno, to piszą mi "Adasiu" I tu udajesz, że nie dostrzegasz mojego nawiązania do obecnych wydarzeń. Mam rację? A może dopiero teraz domyśliłeś się mojego zamysłu? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Mołotow-Ribbentrop 12.03.25, 10:08 adam.eu napisał: > no-popis napisała: > > > > Adasiu, to standard u Ciebie. Z reguły opisujesz rzeczywistość odwrotnie > jaką o > > na jest. > > Regułą to zwykle bywa, że jak chcą pominąć sedno, to piszą mi "Adasiu" To nie z tego powodu. Tak piszą do Ciebie jak żądnego sedna nie ma a jest propagandowa i dziecinna puuuuustka z przekazów dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
rotenschwanz Re: Mołotow-Ribbentrop 12.03.25, 07:45 Za duzo nickow obslugujesz jednoczesnie, a lata leca. adam.eu napisał: > Odwrotnie mi się napisało, zwykle było Ribbentrop-Mołotow. > Ale faktem też jest, że mamy dwudzieste lata XXI wieku, a nie lata trzydzieste > dwudziestego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Mołotow-Ribbentrop 12.03.25, 10:46 Nie tylko to. Sądząc po protrumputinowskich wypowiedziach pisowskich targowiczan, musimy pamiętać o wydarzeniach z 27 kwietnia 1792 w Petersburgu. Reformy obecnego sejmu można porównać do Sejmu Czteroletniego, tylko rola, jaką obecnie odgrywa Duda jest dużo bardziej haniebna od roli, jaka odgrywał nieszczęsny Stanisław August. Kościół wtedy był za Targowica i teraz też jest za współczesną Targowicą, poczekajmy aż otworzą pyski przed wyborami Gądeccy, Dziwisze i Jondraszewscy. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Mołotow-Ribbentrop 12.03.25, 18:01 Tu nie chcę bezpośrednio pić do PISu, mimo że to pis klaskał Trumpowi. Obawiam się natomiast, że być może Trump dogadał się z Putinem w sprawie zawieszenia broni, eksploatacji złóż bez gwarancji dla zachowania terytorium dla Ukrainy nawet tego, co im zostało, Rosja weźmie ukraińskie złoża swoje, USA swoje, a jak będzie niewiele, to róbta co chceta. Dlaczego Trump tak domagał się ustąpienia Żełęńskiego? Wspólny cel z Rosją? Dlaczego go tak gnoili podczas w gabinecie owalnym? Transmisja telewizyjna to pełny przypadek? Czepianie się ubioru? Nieświadomi byli????? Dlaczego została wstrzymana pomoc wojskowa i opłacona już pomoc wywiadowcza? Tak na marginesie, to być Sikorski być może przysłużył się Ukrainie, bo sprawa nabrała rozgłosu, a gdyby wszyscy cicho siedzieli, to pomocy by długo jeszcze nie było. Jaki był prawdziwy powód to trudno powiedzieć, ale nie wykluczałbym wprost porozumienia z Trumpa z Putinem. Dlaczego Ameryka skutecznie wywalczyła o nie nazwanie Rosji agresorem? A gospodarczo Trump robiąc ciągłe zawirowania z cłami zraża do siebie wszystkich partnerów handlowych od sojuszników do Chińczyków? Rekompensatą ma być współpraca z Rosją? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Mołotow-Ribbentrop 13.03.25, 00:31 adam.eu napisał: > Tu nie chcę bezpośrednio pić do PISu, mimo że to pis klaskał Trumpowi. > Obawiam się natomiast, że być może Trump dogadał się z Putinem w sprawie zawies > zenia broni, eksploatacji złóż bez gwarancji dla zachowania terytorium dla Ukra > iny nawet tego, co im zostało, Rosja weźmie ukraińskie złoża swoje, USA swoje, > a jak będzie niewiele, to róbta co chceta. Adasiu, być może. Być może jednak zakończy się to dobrze : a. pokojem b. zwiększeniem pomocy dla Ukrainy jak Putin nie ustąpi. Spróbuj oceniać po dokonanych czynach i ich efektach a nie jak to neokomuniści po "gadce". > Dlaczego została wstrzymana pomoc wojskowa i opłacona już pomoc wywiadowcza? Ta > k na marginesie, to być Sikorski być może przysłużył się Ukrainie, bo sprawa na > brała rozgłosu, a gdyby wszyscy cicho siedzieli, to pomocy by długo jeszcze nie > było. Dlatego aby przygotować Ukrainę do rozejmu a jednocześnie postawić Putina przed ścianą i decyzją. > Jaki był prawdziwy powód to trudno powiedzieć, ale nie wykluczałbym wprost poro > zumienia z Trumpa z Putinem. A pamiętasz wizyty Scholtza i Macrona u Putina ? Dlaczego to Ciebie nie bulwersowało? Nie byłoby tej sytuacji gdyby nie ruskie onuce! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Putin - Trump, by nie bawic sie w alegorie... 12.03.25, 18:18 zaciemniajace obraz. i co w zwiazku z tym chcesz nam powiedziec ? Ze zrobia co chca , bo obaj maja pod kontrola 10.000 bomb atomowych a caly pozostaly Swiat ma 1.000... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Putin - Trump, by nie bawic sie w alegorie... 12.03.25, 19:45 j-k napisał: > i co w zwiazku z tym chcesz nam powiedziec ? W zasadzie to napisałem to w poście z godz 18:01. Zobaczymy, jak potoczą się rozmowy z Rosją po zmiękczeniu?! prezydenta Ukrainy. Rosja ma przewagę na froncie i pewnie dużo będzie chciała. Trump teraz już będzie musiał sprawić wrażenie zdecydowanego przywódcy. Wydaje się, ze naprawdę to twardo utrzymuje sankcje albo chce uchodzić za takiego człowieka, Ale co się dzieje za kulisami, tym razem zapewne bez kamer telewizyjnych? Liczę na to, że w przeciągu kilku lat nie będzie zagrożenia wojną nuklearną. Największa zagadka dla mnie, co chce osiągnąć Trump swoim wprowadzaniem zamieszania do polityki? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k i...by nie bawic sie w spekulacje... 12.03.25, 20:12 przeszlo mi juz bawienie sie w spekulacje oceniam tylko czyny i oficjalne deklaracje. a tu tak naprawde guzik wiemy - jaki deal zrobil pod stolem Trump z Putinem... Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Putin - Trump, by nie bawic sie w alegorie... 13.03.25, 00:01 adam.eu napisał: > Liczę na to, że w przeciągu kilku lat nie będzie zagrożenia wojną nuklearną. Mamy najlepszych fizyków w CERN czy DESY. Patriotów. To nie jest kwestia, kiedy PL będzie miała broń atomową, ale jakie ma jej środki przenoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Putin - Trump, by nie bawic sie w alegorie... 13.03.25, 00:33 adam.eu napisał: > j-k napisał: > > > i co w zwiazku z tym chcesz nam powiedziec ? > > W zasadzie to napisałem to w poście z godz 18:01. > > Zobaczymy, jak potoczą się rozmowy z Rosją po zmiękczeniu?! prezydenta Ukrainy. > > Rosja ma przewagę na froncie i pewnie dużo będzie chciała. A to, że "elitom" Ukrainy ta wojna się opłaca bierzesz pod uwagę? Mówię o tych elitach, które mają biznesy na Ukrainie a majątki w Europie i na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Putin - Trump, by nie bawic sie w alegorie... 13.03.25, 09:23 adam.eu: > Największa zagadka dla mnie, co chce osiągnąć Trump swoim wprowadzaniem zamieszania do polityki? Is fecit, cui prodest — ten popełnił, komu to przynosi korzyść. Wiemy, kto wprowadził zamieszanie: Trump. Wiemy, komu to przynosi korzyść: Wyłącznie Putinowi. Wobec tego mamy tylko dwie możliwości do wyboru:   • albo Trump jest szaleńcem i nie kuma konsekwencji własnych czynów,   • albo te czyni popełnia osobiście Putin, używając Trumpa tak, jak dotąd Kaczyński używał Dudy. W tym drugim przypadku należałoby się zastanowić, jakie haki ma Putin na Trumpa. Ale skoro nawet nie znamy haków Kaczyńskiego na Dudę, które uczyniły z niego bezwolną kukiełkę, to skąd mielibyśmy znać zależności Trumpa od Putina, na pewno bardziej skomplikowanych i głębiej ukrytych? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Putin - Trump, by nie bawic sie w alegorie... 12.03.25, 20:50 Bzdura. USA i Rosja mają około 8000. Chiny około 500 Indie 170 KRLD +/- 120 Francja i UK razem ponad 500 Pakistan 170 Izrael 90 Zatem ten "caly pozostaly Swiat ma 1.000." to również bzdura. Największe wzrosty liczby głowic od 2023 odnotowują kacapy (+109), Chiny (+90) i żółtki Kima (+20) Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis ale tu nie ma Niemców, na szczęście 13.03.25, 00:36 Kto zrobi to lepiej od Trumpa i USA? Niemcy? Niemcy skorumpowane do szpiku państwowej kości przez Putina od Schroedera po : www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-putin-mial-swojego-czlowieka-w-bundestagu-to-rosjanin-powiaz,nId,7929879#crp_state=1 Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Uzgodnione Putin Trump? 17.03.25, 06:57 Zresztą czy uzgodnione, czy narzucone przez Putina to dla opozycji Rosji, Białorusi szkodliwe. Trump podjął(?), a raczej podpisał decyzję o zaprzestanie finansowania Radia Wolna Europa i Głos Ameryki. Gdyby nie te radiostacje, to Polska i cała Europa Wschodnia byłaby pod kuratelą Związku Radzieckiego. Nie byłoby mowy o znaczeniu Solidarności, ówczesnej Solidarności. Wiem, jako dziecko lubiłem penetrować fale krótkie, poznałem różne spojrzenie na politykę. Już dożo wcześniej wiedziałem chociażby o Katyniu. PS. Kaczyńscy w PRL u mieli się całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Najnowszy pakt o nieagresji 20.03.25, 09:54 Najnowszy pakt o nieagresji zawarty został między Dudą a Mentzenem. Duda postawił na Mentzena a Mentzen na Dudę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Najnowszy pakt o nieagresji 20.03.25, 10:50 privus napisał: > Najnowszy pakt o nieagresji zawarty został między Dudą a Mentzenem. > Duda postawił na Mentzena a Mentzen na Dudę. :) Takie pakty już istnieją np Hołownia i Tusk, Trzaskowski i Hołownia...Ty bleszczaty na jedno oko jesteś czy jesteś tak non stop rozgrzany partyjnie. ...bo paktu Tusk Scholtz nie ma mimo, że nie ma tu agresji ale to jest relacja szef i POdwładny. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Najnowszy pakt o nieagresji 20.03.25, 14:50 Jeśli zaliczasz je do najnowszych, to pogubiłeś się doszczętnie. A gdzie jest pakt z 25 lipca 1932 :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Mołotow-Ribbentrop 20.03.25, 11:15 adam.eu napisał: > mamy dwudzieste lata XXI wieku, a nie lata trzydzieste > dwudziestego wieku. Niestety, historia lubi się powtarzać A propos Mołotowa - fińska piosenka po agresji ZSRR na Finlandię Finnish Folk Song - Njet Molotoff Odpowiedz Link Zgłoś