negativum 22.03.25, 11:16 Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. Np. firmę farmaceutyczną. Bo nie chodzi mi o firmę zbierającą szparagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 11:37 Kilka, kilkanaście lat. Zobacz co dzieje się z tajwańskimi fabrykami. Sama proba przeniesienia ich fabryk do Stanów ślimaczy się już kilka lat. Jeżeli chodzi o własną kadrę pracowniczą to sam lepiej wiesz ile lat trwa wykształcenie kadry. Głośna sprawa prywatnej fabryki Intel (chipy) w Irlandii mimo miliardowych dotacji z naszych kieszeni jakoś przycichła, a miało być na wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 12:35 Pisich zapytaj. Oni zbudowali piorunem fabrykę elektryków, nowoczesne stocznie, i nowoczesne lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 13:40 Mam na myśli taką przemyślaną od początku do końca. Z podłączeniem do mediów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 13:50 > Mam na myśli taką przemyślaną od początku do końca W takim razie musisz zapytać się w Episkopacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 14:08 cuda.na.plebanii napisał: > > Mam na myśli taką przemyślaną od początku do końca > > W takim razie musisz zapytać się w Episkopacie :) Nie chodzi mi o to :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 19:08 Jak tak dalej pójdzie, to znacznie krócej, niż napisanie przez Ciebie sensownego postu. Dodatkowo takiego przemyślanego, aby dobro Polski stawiał ponad dobro PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 21:38 adam.eu napisał: > Jak tak dalej pójdzie, to znacznie krócej, niż napisanie przez Ciebie sensowneg > o postu. > Dodatkowo takiego przemyślanego, aby dobro Polski stawiał ponad dobro PISu. No dobrze, ile trwa likwidacja Bumar i postawienie na nowo ze zgliszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 06:45 Niech się Polska na wschód od Wisły dowie, że szykowano jej los Buczy tj. morderstwa, tortury, gwałty rabunek. Polskie wojsko miało bronić zachodniej Europy i jest realizowany plan że my tj. Polacy będziemy ponosić koszty polskiej armii, a o jej użyciu i celach będzie decydował Berlin, Paryż, Bruksela. Szybko zapominacie jaki stan armii był kiedy ministrem był psychiatra Bogdan Klich. Kto chciał się przypodobać młodym wykształconym wyborcom z wielkich miast i zlikwidował pobór oraz szkolenia wojskowe. Nie pamiętacie? To przypominam Donald Tusk. . Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 09:09 negativum napisał: > adam.eu napisał: > > > Jak tak dalej pójdzie, to znacznie krócej, niż napisanie przez Ciebie sen > sowneg > > o postu. > > Dodatkowo takiego przemyślanego, aby dobro Polski stawiał ponad dobro PIS > u. > > No dobrze, ile trwa likwidacja Bumar i postawienie na nowo ze zgliszcz? A dlaczego tej nowo pożądanej dla Ciebie wiedzy szukasz u mnie? Albo w ogóle na forum? Czy nie jest to aby Twój sposób propagandy? Tu twierdzę, że tak. Ale daję Ci możliwość przekonania, że oprócz propagandy masz szczere zamiary Ne masz w pobliżu swojego miejsca zamieszkania posła ugrupowania, na które głosowałeś? Pewnie masz, więc tam albo uzyskasz informacje w co wątpię, ale być może Twój wybrany przez Ciebie poseł zgłosi interpelacje w Sejmie lub będzie starał się dowiedzieć innymi kanałami, o ile nie będzie się wprost wstydził dosłownie powtórzyć Twoje pytanie. Mimo tych zastrzeżeń pochwalę Cię za inną Twoja sugestię, aby na opakowaniu towarów dać znak, do jakich odpadów po użyciu należy wyrzucić dany towar. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 10:10 Posłowie nie wstydzą się głupich pytań ,,Chemtrails mają swoich wyznawców także w Polsce. W lutym 2013 r. profesor Jan Szyszko, poseł, złożył w tej sprawie na ręce premiera interpelację, w której pytał: "Czy chemitrails jest celowo wywoływane na terenie Polski, a o ile tak, to w jakim celu i jaki to może mieć wpływ na zdrowie człowieka i stan środowiska przyrodniczego?"" Wtedy już nie żyjący emeryt słuchacz RM właśnie o tym wspomniał. Jaki to wredny jest ten rząd Tuska. Ja na to że takie smugi widziałem już jak byłem dzieckiem. On że to nie możliwe bo to dopiero od Tuska się zaczęło Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 10:43 Smugi za samolotami to widziałem jeszcze za Gierka, nawet było wytłumaczenie, które Szyszko nie zapewne nie przeczytał, że te samoloty ze smugami są dla palących, a bez smug dla niepalących. Ale podobno duża ilość samolotów ma wpływ na klimat. Miano stwierdzić, że w 2010 roku podczas dużego ograniczenia lotów z powodów płynów wulkanicznych temperatura spadła o ileś setnych części stopnia Celsjusza. Innym razem od prywatnej osoby mieszkającej w korytarzu lądowania samolotów na lotnisku Katowice, ze ich omijają gradobicia, które czasem bywają na prawo i na lewo od tego korytarza, jeszcze coś ta osoba mówiła bodajże o opadach, ale nie pamiętam co. Ale o tym, co piszesz to aż musiałem szukać w internecie potwierdzenia, znalazłem, ale bez informacji o emerycie słuchaczu RM. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:16 > Smugi za samolotami to widziałem jeszcze za Gierka Za moich czasów, za Gomułki, każde dziecko na podwórku wiedziało skąd biorą się smugi za odrzutowcami. Teraz w tym kraju, w którym religia uważana jest za naukę nawet dorośli pieprzą głupoty jak poparzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:54 Jaka nauka, takie rezultaty. Pozytywizm pozostał już tylko w literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 30.03.25, 22:32 Ten emeryt był moim znajomym, raczej go nigdzie nie cytowali. Nie dam sobie głowy uciąć ale o tych smugach chyba pisano w ,,dywizjonie 303". Ale o tych dla palących to nie słyszałem. Chemitras było w swoim czasie słynne co drugi pisowiec o nim mówił. Później Macierewicz o jakiś smugach elektromagnetycznych napomknął. Śmieszne bo jak przejeli władzę to już nikt takich głupot nie mówił. Oczywiście nie licząc GMO Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:03 adam.eu napisał: > negativum napisał: > > > adam.eu napisał: > > > > > Jak tak dalej pójdzie, to znacznie krócej, niż napisanie przez Cieb > ie sen > > sowneg > > > o postu. > > > Dodatkowo takiego przemyślanego, aby dobro Polski stawiał ponad dob > ro PIS > > u. > > > > No dobrze, ile trwa likwidacja Bumar i postawienie na nowo ze zgliszcz? > > A dlaczego tej nowo pożądanej dla Ciebie wiedzy szukasz u mnie? > Albo w ogóle na forum? > > Czy nie jest to aby Twój sposób propagandy? Tu twierdzę, że tak. > Ale daję Ci możliwość przekonania, że oprócz propagandy masz szczere zamiary > Ne masz w pobliżu swojego miejsca zamieszkania posła ugrupowania, na które głos > owałeś? > Pewnie masz, więc tam albo uzyskasz informacje w co wątpię, ale być może Twój w > ybrany przez Ciebie poseł zgłosi interpelacje w Sejmie lub będzie starał się d > owiedzieć innymi kanałami, o ile nie będzie się wprost wstydził dosłownie powtó > rzyć Twoje pytanie. > > Mimo tych zastrzeżeń pochwalę Cię za inną Twoja sugestię, aby na opakowaniu tow > arów dać znak, do jakich odpadów po użyciu należy wyrzucić dany towar. Polska jest za dużym krajem, by sobie pozwolić na całkowite zniszczenie przemysłu. Produkcja pociągów czy tramwai się jakoś uratowała, ale nie jest to produkcja reglamentowana. Każdy może sobie kupić tramwaj czy pociąg. Produkcja wojskowa jest kontrolowana. Nawet Brzoska nie kupi sobie hałbicy czy czołgu i nie postawi tego sobie w gródku. Jeśli jest firma, która nie możne sprzedać towaru na wolnym rynku, to musi otrzymywać rządowe zamówienia. Aby rząd mógł zamawiać musi mieć kasę. Ale wedle uchwały setki mld mają iść nie do naszych firm, tylko do starej UE. Czyli dla naszych już zabraknie środków. W razie godziny 0 odrobienie dewastacji będzie trwało dekady. Odbudowanie fabryk, wykształcenie kadry. Problem dotyczy też pośrednio i starej UE. Ta zajmuje się przytwierdzaniem nakrętek do butelek. Coraz więcej "surowców" i gotowych półproduktów jest importowane z Chin i Indii. Jedna decyzja polityczna i leżymy bez wydania ani jednego wystrzału. RP ma sztywne wydatki. Emeryci, dzieci itd. Nikt nam nie da funduszy na to, jeśli ich nie wypracujemy. A jeśli da to na kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:09 Zaskoczyłeś mnie tym sensownym wpisem. Czy to jest kwestia pory dnia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:30 privus napisał: > Zaskoczyłeś mnie tym sensownym wpisem. Czy to jest kwestia pory dnia? :) Zwłaszcza ten kawałek o nakrętkach. Q...! Co oni mają z tymi nakrętkami? Nadal nie potrafią otworzyć butelek? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:37 Swego czasu w wojsku zafasowali mi nakładkę na KBKAK. Wygląd ciekawy i nawet groźny. Z 20 m można było rozwalić nawet makietą czołgu :) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:08 Jakiej uchwały? Przecież szykujemy się do zakupu Borsuków chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Znów czas przyszły niedokonany :) 24.03.25, 22:16 tapatik napisał: > Jakiej uchwały? Przecież szykujemy się do zakupu Borsuków chociażby. > Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Znów czas przyszły niedokonany :) 24.03.25, 23:17 negativum napisał: > tapatik napisał: > > > Jakiej uchwały? Przecież szykujemy się do zakupu Borsuków chociażby. > > > Jakie Borsuki. Bobry. Do lasów potrzebne, do wycinki. To już z tablicami Mendelejewa nie wojujemy? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Znów czas przyszły niedokonany :) 26.03.25, 12:11 Ale nie odpowiedziałeś na pytanie o jaką uchwałę chodzi. Jaka uchwała zmusza nas do zakupu za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:57 wsk175 napisał: > Pisich zapytaj. > Oni zbudowali piorunem fabrykę elektryków, nowoczesne stocznie, i nowoczesne lo > tniska. Piorun strzelił i tyle z tego zostało :) Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 05:00 wsk175 napisał: > Pisich zapytaj. > Oni zbudowali piorunem fabrykę elektryków, nowoczesne stocznie, i nowoczesne lo > tniska. Zarówno pisi, to Ci na tle których masz obłęd, jak i całe POPiS ma ten sam talent do budowania i gromadzenia wokół siebie bezmyślnych i bezkrytycznych trolli. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 15:17 Naprawdę nie ma tu nikogo, kto wie ile trwa postawienie fabryki od podstaw? To na cholerę się zabieracie POwcy za rządzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 16:19 negativum napisał: > Naprawdę nie ma tu nikogo, kto wie ile trwa postawienie fabryki od podstaw? > To na cholerę się zabieracie POwcy za rządzenie? > Długo. Nie wiesz ile się buduje taki zakład. Teraz modne jest zamykanie nie budowanie.. . Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 16:31 hrasier_2 napisał: > negativum napisał: > > > Naprawdę nie ma tu nikogo, kto wie ile trwa postawienie fabryki od podsta > w? > > To na cholerę się zabieracie POwcy za rządzenie? > > > Długo. Nie wiesz ile się buduje taki zakład. Teraz modne jest zamykanie nie bud > owanie.. Mamy całkiem niezły przemysł zbrojeniowy. A wczoraj uchwalono, że jakie majtki będą nosić polscy żołnierze to zależy od Berlina. Zlikwidować fabrykę broni jest łatwo. Tym bardziej, że składki będą szyły do Brukseli. Śmiem wątpić by UE zlecała coś polskiej zbrojeniówce. Będziemy płacić mld i nawet nie będziemy mogli decydować o majtkach żołnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 16:37 Zaczyna się najbardziej ulubiony temat wśród pisowskiej braci. MAJTKI. Teraz pójdzie już gładko :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 22:06 cuda.na.plebanii napisał: > Zaczyna się najbardziej ulubiony temat wśród pisowskiej braci. MAJTKI. Teraz pó > jdzie już gładko :) Od onuc jesteś ty. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 10:26 negativum napisał: > cuda.na.plebanii napisał: > > > Zaczyna się najbardziej ulubiony temat wśród pisowskiej braci. MAJTKI. Te > raz pó > > jdzie już gładko :) > > Od onuc jesteś ty. > > Dla Unii jesteśmy łakomym kąskiem. Regularne się zbroimy. Za PIS było sporo wydatków na sorzęt wojskowy. Dużo też wysłaliśmy na Ukrainę. Nawet wcześniej negowane WOT i ośmieszane przez tą nedzną koalicję. Nie ma innego wyjścia by być w NATO. Nie ma przymusu by się zbroić i kupować sprzęt wojskowy u innych. A nienarzucany z góry. Ten rząd ma szansę coś zrobić, ma większość w sejmie. Tusk jest w partii ludowej co rządzi w Unii. Niech zaczną coś robić zamiast gadać i prowadzić wojnę we własnym kraju z opozycją. Ja nie widzę tego gdyby wygrał Trzaskowski. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 10:40 Sprzątnięcie takiego 8-letniefo bałaganu po PiS-ie wymaga znacznie więcej pracy i czsu, niż telefony Kaczyńskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:36 privus napisał: > Sprzątnięcie takiego 8-letniefo bałaganu po PiS-ie wymaga znacznie więcej pracy > i czsu, niż telefony Kaczyńskiego ;) Z tym sprzątaniem to jest mit. Ile dekad potrzebuje Donald F. na stwierdzenie, że posprzątał? To tak jak z TOTKIEM. "Nie wygrałeś, zapraszamy do dalszej gry". "My chcemy dobrze, ale nie masz szczęścia. Spróbuj następy raz". Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:46 Bałagan robi się szybko. Sprząta się niestety dłużej szczególnie po niechlujnych przybyszach. Przyjedź kiedyś na Wielkie Jeziora Mazurskie po sezonie. Bez komentarza można tylko stwierdzić, ż "i w partii nie tak, i w cerkwi nie tak". Zresztą w sezonie również przerażająca głupota... Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 00:11 privus napisał: > Bałagan robi się szybko. Sprząta się niestety dłużej szczególnie po niechlujnyc > h przybyszach. Przyjedź kiedyś na Wielkie Jeziora Mazurskie po sezonie. Bez kom > entarza można tylko stwierdzić, ż "i w partii nie tak, i w cerkwi nie tak". > Zresztą w sezonie również przerażająca głupota... Ech. Woda mnie nie ciągnie, ale góry tak. Kiedyś byłem w maju w Bieszczadach. No i z pyskiem, że szlaki nie przetarte do znajomego tubylca. A ten do mnie, przyjedź za miesiąc - warszawiacy wszystko przetrą. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 10:48 Nie wiem, czy tylko Warszwwiacy przecierają ślady swojej obecności. Ale fakt jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:36 > Dla Unii jesteśmy łakomym kąskiem. Regularne się zbroimy. Amerykanie kazali to się zbroimy. > Nie ma przymusu by się zbroić i kupować sprzęt wojskowy u innych. No nie ma, ale jak nie ma innego wyjścia to musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 21:52 Długo jeszcze będziecie płakać po sowieckich samolotach, czołgach, BTR itd? Wyliczono ze utylizacja jednego czolgu to koszt prawie 60000 €, reżym pis załatwił to za darmo przekazując ten złom Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:20 negativum napisał: > Naprawdę nie ma tu nikogo, kto wie ile trwa postawienie fabryki od podstaw? > To na cholerę się zabieracie POwcy za rządzenie? Sugerujesz, że na tym forum piszą ministrowie i posłowie z obecnego rządu? Poza tym napisałem ci ile trwało zbudowanie fabryki Hyundaia w Czechach. Fabryki, nie montowni - www.youtube.com/watch?v=lGFkELkZccE Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Łabędy umierają 22.03.25, 15:59 x.com/i/status/1903151362072092881 Ale nakrętki mamy przykręcone zgodnie z dyrektywą XX/YY UE. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Łabędy umierają 22.03.25, 16:33 Przy okazji. Prof. Łukasz Turski, fizyk teoretyk i wieloletni popularyzator wiedzy, zmarł w wieku 81 lat. Był związany z Centrum Fizyki Teoretycznej PAN oraz Centrum Nauki Kopernik, którego był współtwórcą i przewodniczącym rady programowej. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Łabędy umierają 22.03.25, 18:42 hrasier_2 napisał: > Przy okazji. Prof. Łukasz Turski, fizyk teoretyk i wieloletni popularyzator wie > dzy, zmarł w wieku 81 lat. Był związany z Centrum Fizyki Teoretycznej PAN oraz > Centrum Nauki Kopernik, którego był współtwórcą i przewodniczącym rady programo > wej. To raczej z przyczyn naturalnych. Ale przeraża mnie to dążenie Donalda Franciszka do rewolucji niczym Ludwik XVI. Nie rozumiem dlaczego mamy płacić Niemcom za ich system zbrojeniowy, kwoty ponad 100 mld i patrzeć jak nasze fabryki zbrojeniowe i huty padają jedna po drugiej. Bo na zamówienia w nich zabraknie kasy. Setki tysięcy ludzi na bruk. Czy ktoś panuje jeszcze nad Donaldem Franciszkiem? forum.gazeta.pl/forum/w,28,178752468,178752468,Co_sie_stalo_temu_Donaldowi_Franciszkowi_.html Donald Joe robi wszystko by ożywić gospodarkę swojego kraju, a Donald Franciszek by ją zabić. Na świecie jest miejsce tylko dla jednego Donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Łabędy umierają 24.03.25, 22:09 negativum napisał: [...] Kłamiesz. Polskie fabryki zbrojeniowe będą rozbudowywane. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Znów czas przyszły niedokonany… 24.03.25, 23:25 tapatik napisał: > negativum napisał: > > [...] > > Kłamiesz. Polskie fabryki zbrojeniowe będą rozbudowywane. A rozbudowane? Gdzie bym nie słyszał Donalda Franciszka to on coś będzie robił w przyszłości ale nie wiadomo czy skończy. Taki patałach, zaczyna, a nie kończy. Jak z 60 000 zł wolnej od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Znów czas przyszły niedokonany… 25.03.25, 13:24 Pis miał 8 lat na rozbudowanie Huty Stalowa Wola która buduje miedzy innymi słynne Kraby. Zamiast zainwestować w HSW Blaszak wydal miliardy na podobny, choć nieco gorszy produkt w Korei. Znający się na rzeczy twierdzą że powodem był fakt ze HSW nawet gdyby chciała nie jest w stanie dac "prowizji" a koreański Hyundai jak najbardziej.Krotko przed przegranymi w 2015 rzad PO-PSL zamowil kompletną linie do produkcji amunicji, pisim pozostało jedynie postawienie hali produkcyjnej i ustawienie maszyn. Maszyny dotarły lecz pisi do końca swoich dnie hali nie zbudowali.Maszyny zardzewiały, zostały rozkradzione, gwarancja przepadła. Dzisiaj mamy mało przydatne czołgi Abrams, Hi-marsy, brak kodów i amunicji na dwa dni wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Znów czas przyszły niedokonany… 25.03.25, 13:37 x2468 napisał: > Pis miał 8 lat na rozbudowanie Huty Stalowa Wola która buduje miedzy innymi sły > nne Kraby. Zamiast zainwestować w HSW Blaszak wydal miliardy na podobny, choć n > ieco gorszy produkt w Korei. Znający się na rzeczy twierdzą że powodem był fakt > ze HSW nawet gdyby chciała nie jest w stanie dac "prowizji" a koreański Hyunda > i jak najbardziej.Krotko przed przegranymi w 2015 rzad PO-PSL zamowil kompletną > linie do produkcji amunicji, pisim pozostało jedynie postawienie hali produkcy > jnej i ustawienie maszyn. Maszyny dotarły lecz pisi do końca swoich dnie hali n > ie zbudowali.Maszyny zardzewiały, zostały rozkradzione, gwarancja przepadła. Dz > isiaj mamy mało przydatne czołgi Abrams, Hi-marsy, brak kodów i amunicji na dw > a dni wojny. Wiesz co jest najbardziej przerażające? Przychodzi kolejna ekipa i robi dokładnie to samo. Gęby pełne frazesów i nic więcej. PO już prawie rządzi 1.5 roku. I co? Mamy NITRO-CHEM, obciążenie fabryki koło 60%, a nam brakuje amunicji? Po 1.5 roku Donalda Franciszka. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Znów czas przyszły niedokonany… 26.03.25, 13:13 Uruchomienie nowej dodatkowej lini produkcji amunicji trwa 2 - lata. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Znów czas przyszły niedokonany… 26.03.25, 14:07 polska-zbrojna.pl/home/articleshow/43002?t=Podsumowanie-roku-2024-w-Nitro-Chem Z tego artykułu wynika co innego. Nitro-Chem nie jest w stanie obrobić wszystkich zamówień, dlatego się rozbudowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Znów czas przyszły niedokonany… 26.03.25, 15:46 "Z tego artykułu wynika co innego. Nitro-Chem nie jest w stanie obrobić wszystkich zamówień, dlatego się rozbudowuje" A poza tym od 2015 roku 80% produkcji Nitro-Chem idzie na eksport. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Znów czas przyszły niedokonany… 26.03.25, 17:02 sverir napisał: > "Z tego artykułu wynika co innego. Nitro-Chem nie jest w stanie obrobić wszystk > ich zamówień, dlatego się rozbudowuje" > > A poza tym od 2015 roku 80% produkcji Nitro-Chem idzie na eksport. Skoro 20% to zapas amunicji na 3 dni. To na cały eksport wyprodukowaliśmy zapasu amunicji na 12 dni dla świata. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Znów czas przyszły niedokonany… 26.03.25, 19:49 Jak w 2027 roku tych fabryk nie będzie, to będziesz mógł narzekać. Na razie mamy plany, aby przedsiębiorstwa wojskowe rozbudowywały swoje moce produkcyjne. cdn.defence24.pl/2025/03/21/1920xpx/8GZUe1mliBoTxm50KmxMKWl1hlBrZncxd9JSKk3D.up5d.jpg Z tej grafiki wynika, że rozbudowa fabryki Dezamet potrwa 3 lata, a TY oczekujesz wyników po półtora roku rządów. Na razie widać, że wydawane są pieniądze na powiększenie mocy produkcyjnych: defence24.pl/przemysl/zbrojeniowka-przedstawia-pancerna-przyszlosc Czyli są zamówienia w polskiej zbrojeniówce. A ja w dalszym ciągu czekam na dowody, że Nitro-Chem działa na 60% mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Łabędy umierają 24.03.25, 22:03 Świetny przemysł, (PZG) korwetę ORP Ślązak oddali do użytku po 22 latach od zamówienia. 3 lata po napaści Rosji na Ukrainę ten super przemysł nie potrafi zwiększyć produkcji nawet o 1% Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Łabędy umierają 26.03.25, 19:52 O ile pamiętam były problemy z finansowaniem Gawrona. To znaczy raz finansowanie było, a raz nie. Po drugie wojskowi często zmieniali założenia czym Gawron ma być. Dlatego tyle to trwało i kosztowało. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Łabędy umierają 26.03.25, 22:06 I nikt nie zauważył mojej wtopy? Sam muszę siebie samego poprawiać? pl.wikipedia.org/wiki/ORP_%C5%9Al%C4%85zak_(2015) Gawron to nazwa programu, w ramach którego budowano ORP Ślązaka. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Łabędy umierają 26.03.25, 23:49 tapatik napisał: > I nikt nie zauważył mojej wtopy? Dalej jej nie widzę. Nazwa programu "Gawron" była w użytku wcześniej i chyba się utrwaliła. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Łabędy umierają 27.03.25, 13:55 Jak ujawnia "Rzeczpospolita”, Polska Grupa Zbrojeniowa do tej pory nie złożyła wniosku o 3 mld zł na budowę fabryki amunicji, mimo że ustawa została przyjęta już w grudniu 2023 r. Projekt – nawet jeśli ruszy w najbliższych tygodniach – potrzebuje minimum trzech lat, by rozpocząć produkcję na większą skalę. Bijmy się z Ruskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Łabędy umierają 31.03.25, 12:09 defence24.pl/przemysl/pgz-wnioskuje-o-pieniadze-na-amunicje-dostanie-miliardy Właśnie złożyli. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 19:29 Chyba dłużej niż te osiem pisowskich lat. Budowanie promu zajęło im więcej, stępka tylko była gotowa Gdyby zaczęli jakieś HiTech to pewnie trwało by kilkadziesiąt lat. Jak Super Lotnisko. Kilkadziesiąt lat zarządzania a po łąkach bociany. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 22.03.25, 21:20 kawa_poranna11 napisał(a): > Chyba dłużej niż te osiem pisowskich lat. > Budowanie promu zajęło im więcej, stępka tylko była gotowa > Gdyby zaczęli jakieś HiTech to pewnie trwało by kilkadziesiąt lat. > Jak Super Lotnisko. > Kilkadziesiąt lat zarządzania a po łąkach bociany. Nie rozumiesz. Donald F. Tusk chce wytransferować olbrzymią sumę pieniędzy poza Polskę. Jednocześnie niszcząc polski przemysł zbrojeniowy. Jak zapłaci np. 150 mld Brukseli, to jaka jest szansa, że nawet dobre, polskie firmy zbrojeniowe przeżyją? Może być tak jak z tym filmikiem x.com/i/status/1903138278661894283 Obecnie praktycznie wszystko jest zdalnie sterowane. Tylko robiąc coś w Polsce masz nad tym kontrolę. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 00:12 > Donald F. Tusk chce wytransferować olbrzymią sumę pieniędzy poza Polskę. Precies to wszystko idzie do twoich kuzynów ze wschodu. Już ich nie kochasz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:13 Abramsy, F35, K2, K9, T50 to dostaliśmy na piękne oczka Mariuszka czy za wytransferowana krwawice polskiego robotnika? a może za pożyczone które teraz rzad Donalda Tuska musi spłacać? Pożyczone na 8% Grecja podobno bankrut dostaje pożyczki na 4%. Reżym Kaczyńskiego brał na 8%. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 19:56 negativum napisał: > Nie rozumiesz. > Donald F. Tusk chce wytransferować olbrzymią sumę pieniędzy poza Polskę. Jednoc > ześnie niszcząc polski przemysł zbrojeniowy. Jak zapłaci np. 150 mld Brukseli, > to jaka jest szansa, że nawet dobre, polskie firmy zbrojeniowe przeżyją? Jakiś link na potwierdzenie tych słów? > Może być tak jak z tym filmikiem > x.com/i/status/1903138278661894283 > Obecnie praktycznie wszystko jest zdalnie sterowane. Tylko robiąc coś w Polsce > masz nad tym kontrolę. W jaki sposób masz zamiar przejąć kontrolę nad czołgiem albo samolotem z odległości kilku tysięcy kilometrów? Co będzie jeśli wróg dowie się o możliwości przejęcia kontroli nad Twoją bronią i zacznie ją przejmować gdy do niego wjedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 10:42 Rów na Mierzei Wiślanej też kopali przez lata. Finał jest taki, że zamiast dla transportu morskiego służy teraz kajakom :) Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:38 privus napisał: > Rów na Mierzei Wiślanej też kopali przez lata. Finał jest taki, że zamiast dla > transportu morskiego służy teraz kajakom :) Przynajmniej ruskie okręty wojenne nie przejdą. 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:50 To fakt. Ciekawy jestem, czy metalowa siatka wyznaczająca granicę na Mierzei po rosyjskiej stronie jeszcze istnieje? Dawno tam nie pływałem. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 14:28 Jaką siatkę masz na myśli? W morzu, czy na lądzie? Bo tam jest dość ciekawa sprawa. że do faktycznej granicy lądowej dojście było zabronione, a niby granica UE była, nie pamiętam już ile, ale może około 100 metrów? A w tym ogrodzeniu była furtka, którą nie wolno było przekraczać. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 03:49 Siatka zanurzona w wodzie poprowądzona przez Zalew Wiślany między Braniewem a Mamonowem. Było to jeszcze przed wstąpieniem do UE.. Zbliżanie się też było zabronione, ale chyba znacznie gorsze było by utkwienie jachtu w tej sieci. Nie ryzykowałem :) Na granicy lądowej - przynajmniej w rejonie Bezled i Węgorzewa była zaorana ziemia i rosyjscy pogranicznicy kryjący sią po krzakach. Nasi nie patrolowali granicy zarówno w tym rejonie jak i w Bieszczadach. Twierdzili, że nie ma potrzeby, skoro Rosjanie. Chociaż ponoć zdarzały się wypadki przekroczenia granicy, głównie od sąsiadów. Fama głosi, że w latach 60-tych ub.w. jeden z rolników zabłądził na grzybach gdzieś za Bartoszycami zabłądził. Po naszej stronie miał pozostać tylko rower, a on powrócił do domu po dwóch latach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 19:56 Przecież tam pływały statki, między innymi niemiecki statek wycieczkowy Johannes Brahms obecnie już zezłomowany płynął z Gdańska przez śluzę Głowa, Szkarpawą, Zalew Wiślany i do Kalingradu. To więc jak było z tą siatką? A i wydaje mi się, że polskie jednostki też tam pływały. Ja tam to tylko pływałem wpław ale w morzu i starałem się z duszą na ramieniu podpłynąć do linii przedłużającej granicę z lądu na morze. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 08:13 Patr4olowanum pryejđciem. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 08:15 P.s. Nie ta klawiatura. Przepraszam. Miało być: Patrolowanym przejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 13:22 privus napisał: > Patr4olowanum pryejđciem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 14:18 negativum napisał: > privus napisał: > > > Patr4olowanum pryejđciem. > Długoterminowe kontrakty zbrojeniowe [Polski - przyp. red.] z amerykańskimi producentami broni mogą zostać anulowane i zastąpione kontraktami europejskimi” - pisała w miniony weekend Gabriele Lesser na łamach niemieckiego dziennika „Tagezzeitung” (TAZ). Kiedy Mariusz Błaszczak, były szef MON, zwrócił uwagę na te doniesienia na platformie X, został zaatakowany przez obecnego ministra Władysława Kosiniaka-Kamysza i jego zastępcę Cezarego Tomczyka. > > Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 10:44 W związki z tym zarzucasz Kosiniakowi, że myśli a nie robi Błyszczakowych głupot? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 13:27 Nie tylko kajakom. Stale zajęcie ma tam poglebiarka zakupiona w fińskiej stoczni za marne 150 milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Polska się dobrze rozwija 24.03.25, 05:05 kawa_poranna11 napisał(a): > Kilkadziesiąt lat zarządzania a po łąkach bociany. Kilkadziesiąt lat to masz na myśli zapewne okres od 1989. Widać jak bardzo boli Cię zmiana systemu na demokratyczny. Taki masz obraz Polski? To może warto abyś z tej Moskwy obejrzała kilka filmów realizowanych przez Twoich współobywateli Rosjan o Polsce i zrozumiała, że tak nie jest jak napisałaś. Proszę : www.youtube.com/watch?v=oIfZiZXq1lU Odpowiedz Link Zgłoś
privus W warsztacie Janusza robi się to szybko :) 23.03.25, 02:03 Możesz więc poprawić swój humor :) Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: W warsztacie Janusza robi się to szybko :) 23.03.25, 09:10 Kreatywni Janusze mogą zaspokoić ciekawość swoim wsparciem Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: W warsztacie Janusza robi się to szybko :) 24.03.25, 05:06 privus napisał: > Możesz więc poprawić swój humor :) > Jak Ty nienawidzisz Polski i Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: W warsztacie Janusza robi się to szybko :) 24.03.25, 20:28 no-popis napisała: > privus napisał: > > > Możesz więc poprawić swój humor :) > > > Jak Ty nienawidzisz Polski i Polaków. Jak jego wódz Donald Franciszek I Pomorski. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: W warsztacie Janusza robi się to szybko :) 25.03.25, 15:01 no-popis napisała: laków. > Wątpię, czy ten "pierwyj sort" można zaliczyć do tej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: W warsztacie Janusza robi się to szybko :) 24.03.25, 22:17 To dzieło Polskiej Grupy Zbrojeniowej po dyrekcją nominata pis, wysokiej klasy fachowca od hodowli rybek akwariowych? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: W warsztacie Janusza robi się to szybko :) 26.03.25, 06:37 Za co się tylko nie wziął, pozostawił szlaczek za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 11:41 negativum napisał: > Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. Dlaczego zaraz budować od podstaw, skoro można wykupić firmę wraz z kadrą? Albo oprzeć się na zewnętrznym dostawcach, znaczy oryginalnych producentach, a samemu dostarczać jedynie markę handlową i potencjalny rynek zbytu. > Np. firmę farmaceutyczną. W tej branży wprowadzenie zupełnie nowego leku na rynek to proces bardzo czasochłonny i kosztowny. To również długotrwała walka z lokalną i globalną biurokracją np. patentami. Zresztą tu także zakup technologii może być bardziej opłacalny niż jej tworzenie od zera. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 00:19 wariant_b napisał: > negativum napisał: > > > Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. > > Dlaczego zaraz budować od podstaw, skoro można wykupić firmę wraz z kadrą? > Albo oprzeć się na zewnętrznym dostawcach, znaczy oryginalnych producentach, > a samemu dostarczać jedynie markę handlową i potencjalny rynek zbytu. > > > Np. firmę farmaceutyczną. > > W tej branży wprowadzenie zupełnie nowego leku na rynek to proces bardzo czasoc > hłonny > i kosztowny. To również długotrwała walka z lokalną i globalną biurokracją np. > patentami. > Zresztą tu także zakup technologii może być bardziej opłacalny niż jej tworzeni > e od zera. W Europie huty znikają jedna po drugiej. Chińczyk robi pstryk, i nie zamkniesz bagażnika. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 01:15 > Chińczyk robi pstryk, i nie zamkniesz bagażnika. Bo nie musisz. Chińczyk robi pstryk i bagażnik sam się zamyka 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:30 Francuzi właśnie uruchomili na Węgrzech wytwornie Caracali, tą która miała być w Lodzi lecz reżym pis jej nie chciał. Przypominam ze zakup fabryki utracił kawaler Orderu Orla Białego Macierewicz. Tekst linku Tekst linku Umowa była podpisana w 2019 roku Węgrzy maja swoje, my mamy mieć amerykanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 03:35 wariant_b napisał: > negativum napisał: > > > Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. > > Dlaczego zaraz budować od podstaw, skoro można wykupić firmę wraz z kadrą? > Albo oprzeć się na zewnętrznym dostawcach, znaczy oryginalnych producentach, > a samemu dostarczać jedynie markę handlową i potencjalny rynek zbytu. > > > Np. firmę farmaceutyczną. > > W tej branży wprowadzenie zupełnie nowego leku na rynek to proces bardzo czasoc > hłonny > i kosztowny. To również długotrwała walka z lokalną i globalną biurokracją np. > patentami. > Zresztą tu także zakup technologii może być bardziej opłacalny niż jej tworzeni > e od zera. Z przyjemnością przeczytałem, że prezydenta Trumpa nie obchodzą wrzaski Niemców i Francuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 12:27 Bundestag zmienił we wtorek konstytucję, umożliwiając przyszłemu rządowi nieograniczone zwiększanie deficytu budżetowego w celu sfinansowania wydatków na obronność i pomoc Ukrainie oraz na modernizację infrastruktury kraju. A co robi Tusek. Dużo pisze na platformie X. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 12:33 To co, Niemców ma naśladować? :) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:32 A co robili Macierewicz z Błaszczakiem przez 8 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 05:23 Może wyjawisz w tej dyskusji nam wszystkim, co wiesz i jak rozumiesz temat zasad i możliwości gospodarki deficytem? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 05:49 hrasier_2 napisał: > Bundestag zmienił we wtorek konstytucję, umożliwiając przyszłemu rządowi nieogr > aniczone zwiększanie deficytu budżetowego w celu sfinansowania wydatków na obro > nność i pomoc Ukrainie oraz na modernizację infrastruktury kraju. A co robi Tus > ek. Dużo pisze na platformie X. Otóż daję link do piątej kolumny A w tej piątej kolumnie to aktywnie uczestniczysz. Napisz no, z jakich materiałów korzystasz? Bowiem mam wrażenie, że zwykle powtarzasz jakieś teksty innych patriotów, innych podmiotów z internetu, a może masz opiekuna? Swoją drogą, to nie napisali Ci, co rząd polski sądzi o tym, co Bundestag przegłosował, A widząc co Ty piszesz, to nad naszym Sejmem i Senatem jeszcze pieczę sprawuje pilnujący dobro PISu prezydent, A co sądzisz chociażby o finansowaniu tarczy wschód? Dwie niestety znaczące partie dość dużego państwa na wschodzi głosują przeciw? Przecież to państwom na wschodzie teoretyczni w pierwszej kolejności powinno zależeć na tarczy wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 06:42 adam.eu napisał: > hrasier_2 napisał: > > > Bundestag zmienił we wtorek konstytucję, umożliwiając przyszłemu rządowi > nieogr > > aniczone zwiększanie deficytu budżetowego w celu sfinansowania wydatków n > a obro > > nność i pomoc Ukrainie oraz na modernizację infrastruktury kraju. A co ro > bi Tus > > ek. Dużo pisze na platformie X. > > Otóż daję link do piątej kolumny > A w tej piątej kolumnie to aktywnie uczestniczysz. > Słuszne podsumowanie w stosunku do prezentowanej postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 23.03.25, 14:58 " Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. Np. firmę farmaceutyczną." Równie dobrze mógłbyś zapytać, jak długo gotuje się obiad, ale taki dobry, a nie ziemniaki z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 05:06 sverir napisał: > " Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. Np. firmę farmaceutyczną." > > Równie dobrze mógłbyś zapytać, jak długo gotuje się obiad, ale taki dobry, a ni > e ziemniaki z masłem. Długo nad tym epokowym zdaniem myślałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 20:35 sverir napisał: > " Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. Np. firmę farmaceutyczną." > > Równie dobrze mógłbyś zapytać, jak długo gotuje się obiad, ale taki dobry, a ni > e ziemniaki z masłem. Anoż o to się pytam. Masz kuchnię gdzie gotujesz obiadek. Lepszy, gorszy, ale obiadek. Nagle nachodzi cię chęć porąbać wszystko. I chodzisz głodny, ewentualnie w restauracji, a jak cię nie stać to jesz szczaw z mirabelkami. A nowej kuchni, nie ma za co postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 21:35 < Nagle nachodzi cię chęć porąbać wszystko. Czy ty naprawdę taki głupi jesteś, czy tylko udajesz? Współczesnej fabryki High-Tec nie można budować nawet na miejscu jakiejś starej gównianej fabryki gdzie w glebie po niej jest syf i mogiła, a ty proponujesz aby te nowe fabryki umieszczać w pomieszczeniach po starych fabrykach. Jako naukowiec od spraw różnistych powinieneś o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 01:21 Trzy lata na otwarcie fabryki amunicji, pięć na te bardziej zmyślne zabawki, ale spoko. Już się nasi wybrańcy upowili z Putinem i zgodził się poczekać z atakiem do roku 2030, albo troszczkę dłużej :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 18:54 W Polsce likwidowane są huty i fabryki zbrojeniowe. Ponoć armię niemiecką mamy sfinansować 150 mld €. A historia uczy, że silna armia niemiecka i słaba polska kończy się jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 19:33 negativum napisał: > W Polsce likwidowane są huty i fabryki zbrojeniowe. > Ponoć armię niemiecką mamy sfinansować 150 mld €. > A historia uczy, że silna armia niemiecka i słaba polska kończy się jednym. To źle słyszałeś, ponoć finansowanie Bundeswery przez Polskę ma być co najmniej dwukrotnie większe i słusznie, bo tylko Niemcy nas obronią przed największym zagrożeniem, przed połączoną armią belgijską i holenderską tym bardziej, że Rosja zanim ściągnie dla naszej obrony przed zbrodniczą Belgią to będzie za późno, nie możemy tak długo czekać na pomoc. Przemyśl poważnie to, co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 19:59 adam.eu napisał: > To źle słyszałeś, ponoć finansowanie Bundeswery przez Polskę ma być co najmniej > dwukrotnie większe i słusznie, bo tylko Niemcy nas obronią przed największym z > agrożeniem, przed połączoną armią belgijską i holenderską tym bardziej, że Ros > ja zanim ściągnie dla naszej obrony przed zbrodniczą Belgią to będzie za późno > , nie możemy tak długo czekać na pomoc. > Przemyśl poważnie to, co napisałeś. Co zażywasz? Daje niezłego kopa :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 20:16 negativum napisał: > Co zażywasz? Daje niezłego kopa :) To samo co Ty, tylko w większych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 21:29 adam.eu napisał: > negativum napisał: > > > > Co zażywasz? Daje niezłego kopa :) > > To samo co Ty, tylko w większych ilościach. Ponoć wódz gustuje w winie. Kaczor jest niepijący alkoholu. Czyżbyś się wdawał w wodza Donalda Franciszka? Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 21:39 Chętnie by się napił, ale boi się, ze po pijaku się wygada o swoich tajnych kontaktach z Putinem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 22:49 Kaczor z Wasinem pil tylko kobyle mleko, do Jaruzelskiego przepijał kozim. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 22:46 Mnie się wydaje ze to co zażywasz nawet w 10% nie jest tak mocne jak co on bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 22:15 negativum napisał: > Co zażywasz? Daje niezłego kopa :) A ty swoje kłamstwa od którego oficera prowadzącego dostajesz? Polska rozbudowuje swoje fabryki zbrojeniowe. Linka wrzucałem już dwa razy, ale wrzucę po raz trzeci: defence24.pl/przemysl/zbrojeniowka-przedstawia-pancerna-przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 20:03 Zagłoba spieprzył sprawę i mamy teraz kłopot :) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 21:23 " Ponoć armię niemiecką mamy sfinansować 150 mld €." Ja słyszałem o 400 mld euro i nie dla Niemców, tylko dla Węgrów i Chorwatów! Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 21:24 sverir napisał: > " Ponoć armię niemiecką mamy sfinansować 150 mld €." > > Ja słyszałem o 400 mld euro i nie dla Niemców, tylko dla Węgrów i Chorwatów! Następny. Zdradzisz co zażywają POKOmony? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 21:31 " Następny. Zdradzisz co zażywają POKOmony?" Nie czytałeś? Jest o tym mowa w następnym zdaniu po sfinansowaniu niemieckiej armii kwotą 150 mld euro. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 21:34 sverir napisał: > " Następny. Zdradzisz co zażywają POKOmony?" > > Nie czytałeś? Jest o tym mowa w następnym zdaniu po sfinansowaniu niemieckiej a > rmii kwotą 150 mld euro. Nie czytałem, ale chyba mogę Cię prosić o linka? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 22:52 Poproś o audiobooka bo pisanego nie za bardzo rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 25.03.25, 07:59 "Nie czytałem, ale chyba mogę Cię prosić o linka?" Nie masz linka do tekstu o finansowaniu przez Polske niemieckiej armii w kwocie 150 mld euro? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 25.03.25, 13:12 sverir napisał: > "Nie czytałem, ale chyba mogę Cię prosić o linka?" > > Nie masz linka do tekstu o finansowaniu przez Polske niemieckiej armii w kwocie > 150 mld euro? Ale mam to W Polsce zbilansowano konieczne nakłady na obronność, które należałoby wydać w ciągu najbliższych 10 lat, na kwotę około 2 bilionów złotych, czyli 500 miliardów euro. dziennikzachodni.pl/dramat-rafako-klopoty-jastrzebskiej-spolki-weglowej-likwidacja-walcowni-rur-w-czestochowie-kolejne-etapy-przemyslowej-zapasci/ar/c1p2-27388603 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 25.03.25, 15:39 Pan Markowski, senator SLD w l. 1997-2005 na pewno ma bardzo dużo mądrych rzeczy do opowiedzenia o polskiej gospodarce. Ale wrzuć linka o finansowaniu niemieckiej armii, bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 25.03.25, 20:29 sverir napisał: > Pan Markowski, senator SLD w l. 1997-2005 na pewno ma bardzo dużo mądrych rzecz > y do opowiedzenia o polskiej gospodarce. Ale wrzuć linka o finansowaniu niemiec > kiej armii, bardzo proszę. Wątek jest o polskich firmach. Potrzeba nam według tego pana 500 mld € przez kilka lat. Kwotę nieosiągalną. Załóżmy, że je mamy do zainwestowania. Możemy zainwestować w firmy, które działają i mogą być kontrolowane przez Polskie służby, albo gdzieś na świecie baz prawa nawet do sprawdzenia czy w razie zagrożenia broń wystrzeli. Po za tym jestem w miarę realistą i wątpię, by Niemcy mieli ochotę umierać za Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 26.03.25, 06:08 "Wątek jest o polskich firmach." ........ Nieprawda, naczelnym celem prawie każdego Twojego wątku, do którego zaglądam jest usiłowanie dyskredytacji obecnego rządu. ............... "Po za tym jestem w miarę realistą i wątpię, by Niemcy mieli ochotę umierać za Warszawę." Tramp jeszcze bardziej nie ma ochoty umierać za Warszawę. I jaki wniosek wyciągniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 26.03.25, 11:57 "Wątek jest o polskich firmach" Ale napisałeś o finansowaniu niemieckiej armii, więc dopytuję o szczegóły. "Potrzeba nam według tego pana 500 mld € przez kilka lat. Kwotę nieosiągalną. Załóżmy, że je mamy do zainwestowania." A wg mnie trochę mniej, bo 473 mld euro w piętnaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 27.03.25, 16:20 Dlatego bardziej rozwinięte Unii koordynują zbrojenia przez wspólne zakupy i produkcje broni. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy Polska powinna zbroić Niemcy? 24.03.25, 21:50 negativum napisał: > W Polsce likwidowane są huty i fabryki zbrojeniowe. > Ponoć armię niemiecką mamy sfinansować 150 mld €. > A historia uczy, że silna armia niemiecka i słaba polska kończy się jednym. defence24.pl/przemysl/zbrojeniowka-przedstawia-pancerna-przyszlosc Czyli kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 21:29 Fabryka Hyundaia w Czechach była budowana 2 lata, od 2006 do 2008 roku. Załapałem się kiedyś na jakąś konferencję na temat elektrowni atomowych. Czesi pierwszą atomówkę budowali bodajże 8 lat, następne już 5 lat, bo mieli już rozgryzione procedury i przepisy prawne. Zależy jaka fabryka. Teraz ma powstawać "fabryka sztucznej inteligencji" bodajże w Poznaniu, tylko że to będzie nie tyle fabryka, a ośrodek obliczeniowy. Jeśli chodzi o fabrykę produkującą elektronikę, to po pierwsze trzeba taką fabrykę zaprojektować, a wykonanie takiego projektu może trwać lata. Do tego budowa hal produkcyjnych, magazynów, biurowca, potem wyposażenie w odpowiednie maszyny... cholera wie jak długo. Ostatnio czytałem artykuł na Defence24 o rozbudowie zdolności produkcyjnych naszych fabryk zbrojeniowych. defence24.pl/przemysl/zbrojeniowka-przedstawia-pancerna-przyszlosc Tylko, że to jest rozbudowa. Czyli mają już gotowe plany i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 21:36 tapatik napisał: > Fabryka Hyundaia w Czechach była budowana 2 lata, od 2006 do 2008 roku. Montownia, a nie fabryka Hyundaia. Auto jedzie w częściach, bo tak mniej zajmuje miejsca na statku. A potem świstaki skręcają. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 21:41 Ponieważ nawet współczesnej montowni nie można postawić na śmietniku. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 21:53 www.hyundai.news/pl/articles/informacje-prasowe/fabryka-hyundai-w-czeskich-nosovicach-swietuje-wyprodukowanie-3-milionowego-samochodu.html Na tej stronie piszą o fabryce, a nie montowni. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:06 tapatik napisał: > www.hyundai.news/pl/articles/informacje-prasowe/fabryka-hyundai-w-czeskich-nosovicach-swietuje-wyprodukowanie-3-milionowego-samochodu.html > Na tej stronie piszą o fabryce, a nie montowni. To montownia. A części skąd biorą? Też w dwa lata zrobili fabrykę części? Nie opłaca się przez oceany wysyłać gotowych aut. Firma na tym nic nie zyskuje, a koszt większy. Weź np. błotnik. Wystarczy papier do przekładania i na małej powierzchni możesz załadować stertę błotników aż po sufit. Jak wydmuszki do jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:16 Poproszę o dowody, że to nie jest fabryka tylko montownia. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:29 tapatik napisał: > Poproszę o dowody, że to nie jest fabryka tylko montownia. Gdzie produkuje skrzynie biegów i silniki? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:59 Daj spokój, wszystkie nowoczesne fabryki to montownie podzespołów z wielu fabryk. Nawet tak potężne koncerny jak Mitsubishi, Volkswagen czy Ford nie wytwarzają nawet połowy komponentów w swoich zakładach. Oni tego nigdy nie zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 23:30 x2468 napisał: > Daj spokój, wszystkie nowoczesne fabryki to montownie podzespołów z wielu fabr > yk. Nawet tak potężne koncerny jak Mitsubishi, Volkswagen czy Ford nie wytwarza > ją nawet połowy komponentów w swoich zakładach. Oni tego nigdy nie zrozumieją. Facet przysłał link, że do tzw. fabryki transportowana jest blacha do wytłaczania i na tym produkcja się kończy. Reszta do montowanie (skręcanie śrubek), co zresztą dobrze widać na filmie. Taką fabrykę idzie zamknąć jednym zagranicznym pstryk. Pstryk i fabryki nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 08:17 "Facet przysłał link, że do tzw. fabryki transportowana jest blacha do wytłaczania i na tym produkcja się kończy. Reszta do montowanie (skręcanie śrubek), co zresztą dobrze widać na filmie. Taką fabrykę idzie zamknąć jednym zagranicznym pstryk. Pstryk i fabryki nie ma" A mógłbyś podać przykład fabryki, o którą Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 08:55 sverir napisał: > "Facet przysłał link, że do tzw. fabryki transportowana jest blacha do wytłacza > nia i na tym produkcja się kończy. Reszta do montowanie (skręcanie śrubek), co > zresztą dobrze widać na filmie. Taką fabrykę idzie zamknąć jednym zagranicznym > pstryk. Pstryk i fabryki nie ma" > > A mógłbyś podać przykład fabryki, o którą Ci chodzi? Choćby NITRO-CHEM. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 08:59 "Choćby NITRO-CHEM" Ile wydają na badania i rozwój technologii? Jaki jest tego udział w ogólnych kosztach przedsięwzięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 09:04 sverir napisał: > "Choćby NITRO-CHEM" > > Ile wydają na badania i rozwój technologii? Jaki jest tego udział w ogólnych ko > sztach przedsięwzięcia? Za mało. Za granicą jest wojna, a ci mają "60% wykonania planu" za Donalda Franciszka. Pewnie planuje likwidację. Będzie przecież dynamit w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 09:05 "Za mało. Za granicą jest wojna, a ci mają "60% wykonania planu" za Donalda Franciszka. Pewnie planuje likwidację. Będzie przecież dynamit w Niemczech." To pewnie nawet nie jest w takim razie high-tech. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 13:27 sverir napisał: > "Za mało. Za granicą jest wojna, a ci mają "60% wykonania planu" za Donalda Fra > nciszka. Pewnie planuje likwidację. > Będzie przecież dynamit w Niemczech." > > To pewnie nawet nie jest w takim razie high-tech. Nad nowymi materiałami też pewnie pracują. Jest to o tyle Hi-Tech, że nie weźmiesz człowieka ulicy i nie każesz mu mieszać w kotle. Bo po fabryce. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 13:42 Daj już sobie siana. Wróć do tego tematu dopiero jak opanujesz otwieranie butelek. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 15:31 "Nad nowymi materiałami też pewnie pracują. Jest to o tyle Hi-Tech, że nie weźmiesz człowieka ulicy i nie każesz mu mieszać w kotle. Bo po fabryce" Oczywiście, ale nie to definiuje high-tech, tylko duży udział badań i rozwoju w działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 20:35 sverir napisał: > "Nad nowymi materiałami też pewnie pracują. Jest to o tyle Hi-Tech, że nie weźm > iesz człowieka ulicy i nie każesz mu mieszać w kotle. Bo po fabryce" > > Oczywiście, ale nie to definiuje high-tech, tylko duży udział badań i rozwoju w > działalności. Napisałem Hi-Tech, bo jakbym napisał na początku, że chodzi mi o zbrojeniówkę to sam wiesz co by się stało z wątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 20:51 "Napisałem Hi-Tech, bo jakbym napisał na początku, że chodzi mi o zbrojeniówkę to sam wiesz co by się stało z wątkiem." Co by się stało z wątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 21:00 sverir napisał: > "Napisałem Hi-Tech, bo jakbym napisał na początku, że chodzi mi o zbrojeniówkę > to sam wiesz co by się stało z wątkiem." > > Co by się stało z wątkiem? Wielu znawców, by się w nim nie wypowiedziało :) Chcemy czy nie musimy mieć własną zbrojeniówkę. Z którą wiąże się rozwój nowych technologii. Nie da się wszystkiego importować. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 21:10 "Chcemy czy nie musimy mieć własną zbrojeniówkę. Z którą wiąże się rozwój nowych technologii." A tego to ja już nie wiem, bo w ostatnich tygodniach prawica konsekwentnie namawia, żebyśmy uzależniali swoją obronność od kraju, który - jak się okazuje - chyba nawet nas nie lubi. Ta sama prawica protestuje przeciw wspólnej polityce obronnej i wspólnemu finansowaniu różnych przedsięwzięć, choć jeszcze naście miesięcy temu marudziła,że UE nie dała kasy na amunicję. To ja właściwie nie wiem czy mamy mieć własną zbrojeniówkę, czy jednak polegać na administracji amerykańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 21:27 sverir napisał: > "Chcemy czy nie musimy mieć własną zbrojeniówkę. Z którą wiąże się rozwój nowyc > h technologii." > > A tego to ja już nie wiem, bo w ostatnich tygodniach prawica konsekwentnie nama > wia, żebyśmy uzależniali swoją obronność od kraju, który - jak się okazuje - ch > yba nawet nas nie lubi. Ta sama prawica protestuje przeciw wspólnej polityce ob > ronnej i wspólnemu finansowaniu różnych przedsięwzięć, choć jeszcze naście mies > ięcy temu marudziła,że UE nie dała kasy na amunicję. To ja właściwie nie wiem c > zy mamy mieć własną zbrojeniówkę, czy jednak polegać na administracji amerykańs > kiej. Musimy mieć swoją własną. Smutne to, ale to zbrojówka decydowała od prehistorii o rozwoju społeczeństw. Ludzi z pięściami wyparli ludzie z łukami czy procami, itd. Dawid i Goliat :) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 23:04 negativum napisał: > sverir napisał: > > > "Choćby NITRO-CHEM" > > > > Ile wydają na badania i rozwój technologii? Jaki jest tego udział w ogóln > ych ko > > sztach przedsięwzięcia? > > Za mało. Za granicą jest wojna, a ci mają "60% wykonania planu" za Donalda Fran > ciszka. Pewnie planuje likwidację. > Będzie przecież dynamit w Niemczech. I dlatego chcą kupić dodatkowe linie produkcyjne? www.bankier.pl/wiadomosc/Nitro-Chem-planuje-zakup-trzech-linii-do-produkcji-amunicji-8895566.html Cały czas prowadzisz tu kłamliwą narrację jakoby Tusk likwidował przemysł w Polsce. Tymczasem fakty są inne. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 23:17 tapatik napisał: > negativum napisał: > > > sverir napisał: > > > > > "Choćby NITRO-CHEM" > > > > > > Ile wydają na badania i rozwój technologii? Jaki jest tego udział w > ogóln > > ych ko > > > sztach przedsięwzięcia? > > > > Za mało. Za granicą jest wojna, a ci mają "60% wykonania planu" za Donald > a Fran > > ciszka. Pewnie planuje likwidację. > > Będzie przecież dynamit w Niemczech. > > I dlatego chcą kupić dodatkowe linie produkcyjne? > www.bankier.pl/wiadomosc/Nitro-Chem-planuje-zakup-trzech-linii-do-produkcji-amunicji-8895566.html > Cały czas prowadzisz tu kłamliwą narrację jakoby Tusk likwidował przemysł w Pol > sce. Tymczasem fakty są inne. Mówię o realiach o nie o planach. "Nitro-Chem planuje zakup trzech linii do produkcji amunicji". PiS nie jest tu bez winy. Mijają 3 lata wojny tuż obok nas i ci planują dopiero zakup linii. Poza tym, o takich rzeczach nie mówi się w postaci planów, ale jak już są gotowe. Ale dobre i to. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 23:30 negativum napisał: > Mówię o realiach o nie o planach. > "Nitro-Chem planuje zakup trzech linii do produkcji amunicji". PiS nie jest tu > bez winy. Mijają 3 lata wojny tuż obok nas i ci planują dopiero zakup linii. Najpierw się planuje, potem robi kosztorys i dopiero wtedy ogłasza się przetarg. Fragment artykułu: Bydgoski Nitro-Chem ogłosił zapytanie ofertowe na zakup trzech kompletnych linii technologicznych do produkcji amunicji kalibrów 120, 155 i 122 mm. Mamy zapytanie ofertowe, czyli podjęta już została decyzja o zakupie tych linii produkcyjnych. > Poza tym, o takich rzeczach nie mówi się w postaci planów, ale jak już są gotowe. > Ale dobre i to. Jak można ogłosić zapytanie ofertowe nie mówiąc o swoich planach? Firmy jak najbardziej informują o swoich planach na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 23:46 tapatik napisał: > Jak można ogłosić zapytanie ofertowe nie mówiąc o swoich planach? Firmy jak naj > bardziej informują o swoich planach na przyszłość. Stany mają F-47. Mają. Jego produkcję ujawniły dopiero po kilku latach. Jak już jest produkowany. Słyszałeś o zapytaniu ofertowym odnoście do F-47? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 13:01 negativum napisał: > tapatik napisał: > > > Jak można ogłosić zapytanie ofertowe nie mówiąc o swoich planach? Firmy j > ak naj > > bardziej informują o swoich planach na przyszłość. > > Stany mają F-47. Mają. Jego produkcję ujawniły dopiero po kilku latach. > Jak już jest produkowany. > Słyszałeś o zapytaniu ofertowym odnoście do F-47? Boeing F-47 – amerykański myśliwiec przewagi powietrznej 6. generacji w stadium rozwoju konstrukcji, opracowywany dla amerykańskich sił powietrznych (US Air Force) przez Boeing Defense, Space & Security w programie Next Generation Air Dominance (NGAD). Jeśli te informacje z Wiki są prawdziwe, to F-47 jest dopiero budowany. Inne źródła piszą podobnie. Czasami jest tak, że producent coś zaprojektuje i zbuduje prototyp, aby mieć co pokazać na targach i liczyć na to, że wojsko zdecyduje się na zakup. W przypadku Nitro-Chemu potrzebne są linie produkcyjne, które mogą dostarczyć różni producenci, stąd zapytanie ofertowe. Wracając do początków rozmowy - twierdzisz, że Nitro-Chem upada i planowana jest jego likwidacja. Tymczasem ja pokazuję, że Nitro-Chem rozwija się. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 18:08 tapatik napisał: > negativum napisał: > > > tapatik napisał: > > > > > Jak można ogłosić zapytanie ofertowe nie mówiąc o swoich planach? F > irmy j > > ak naj > > > bardziej informują o swoich planach na przyszłość. > > > > Stany mają F-47. Mają. Jego produkcję ujawniły dopiero po kilku latach. > > Jak już jest produkowany. > > Słyszałeś o zapytaniu ofertowym odnoście do F-47? > > Boeing F-47 – amerykański myśliwiec przewagi powietrznej 6. generacji w stad > ium rozwoju konstrukcji, opracowywany dla amerykańskich sił powietrznych (US Ai > r Force) przez Boeing Defense, Space & Security w programie Next Generation Air > Dominance (NGAD). > > Jeśli te informacje z Wiki są prawdziwe, to F-47 jest dopiero budowany. Inne źr > ódła piszą podobnie. Ujawniono, że prace nad F-47 trwają przynajmniej od 5 lat. W tym czasie Boeing budował linie produkcyjne. Ile naprodukował gotowych samolotów się nie dowiesz, bo to ściśle tajne. Może być ich 1000 albo i więcej. > Czasami jest tak, że producent coś zaprojektuje i zbuduje prototyp, aby mieć co > pokazać na targach i liczyć na to, że wojsko zdecyduje się na zakup. > W przypadku Nitro-Chemu potrzebne są linie produkcyjne, które mogą dostarczyć r > óżni producenci, stąd zapytanie ofertowe. > > Wracając do początków rozmowy - twierdzisz, że Nitro-Chem upada i planowana jes > t jego likwidacja. > Tymczasem ja pokazuję, że Nitro-Chem rozwija się. Już obecny potencjał NITRO-CHEM jest wykorzystywany ponoć tylko w 60%. To dobrze, że powstaną 3 dodatkowe linie produkcyjne. Ile będzie wynosić wykorzystanie potencjału? 10 czy 20%? Ale nie o to chodzi. Firma, która co by nie było, produkuje bomby, wysyła w zapytania ofertowe. Czy Wy macie szpionów za idiotów? Wiadomo będzie jakie będą jej możliwości i co będzie produkować. Wszystko daliście szpionom za darmo na tacy. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 19:27 negativum napisał: > Ujawniono, że prace nad F-47 trwają przynajmniej od 5 lat. W tym czasie Boeing > budował linie produkcyjne. Ile naprodukował gotowych samolotów się nie dowiesz, > bo to ściśle tajne. Może być ich 1000 albo i więcej. A kto zapłacił za wyprodukowanie tych 1000 sztuk i gdzie się one teraz znajdują? I dlaczego USA chwali się F-35, a nie chwaliło się nowocześniejszymi F-47? > Już obecny potencjał NITRO-CHEM jest wykorzystywany ponoć tylko w 60%. > To dobrze, że powstaną 3 dodatkowe linie produkcyjne. Ile będzie wynosić > wykorzystanie potencjału? 10 czy 20%? Poproszę o źródło tych 60%. > Ale nie o to chodzi. Firma, która co by nie było, produkuje bomby, > wysyła w zapytania ofertowe. Czy Wy macie szpionów za idiotów? > Wiadomo będzie jakie będą jej możliwości i co będzie produkować. > Wszystko daliście szpionom za darmo na tacy. My? Ja nie jestem pracownikiem Nitro-Chemu. Jestem zwykłym użytkownikiem forum. Co gdzie jest produkowane i tak jest wiadomo chociażby z artykułów prasowych. Szpionów bardziej ucieszyło odtajnienie planów obronnych przez Błaszczaka, które były ściśle tajne. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 13:38 Nitro-chem tłoczy blachy i wkręcą śrubki? Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 13:46 x2468 napisał: > Nitro-chem tłoczy blachy i wkręcą śrubki? Ciekawe. Nie udawaj dziecka specjalnej troski bardziej niż jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:21 www.youtube.com/watch?v=lGFkELkZccE Jednak fabryka. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:34 tapatik napisał: > www.youtube.com/watch?v=lGFkELkZccE > Jednak fabryka. Czy ty czytasz co wysyłasz? Silnik z blachy? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 23:33 Samochód składa się nie tylko z silnika. W tym filmie wyraźnie mówią o fabryce. Poproszę o dowody, że to jest montownia. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 23:48 tapatik napisał: > Samochód składa się nie tylko z silnika. > W tym filmie wyraźnie mówią o fabryce. > Poproszę o dowody, że to jest montownia. Mowa tylko o tłoczni blachy. AKU to pewnie składają na miejscu świstaki? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 19:27 Poproszę o dowody, że to montownia, a nie fabryka. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 21:59 negativum napisał: > Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. Np. firmę farmaceutyczną. > Bo nie chodzi mi o firmę zbierającą szparagi. > Przez całą kadencję 8-letnich rządów PiS, a finał może byś taki sam, jak z elektrownią w Ostrołęce. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 24.03.25, 22:08 privus napisał: > negativum napisał: > > > Taką od podstaw z dobrą kadrą pracowniczą. Np. firmę farmaceutyczną. > > Bo nie chodzi mi o firmę zbierającą szparagi. > > > Przez całą kadencję 8-letnich rządów PiS, a finał może byś taki sam, jak z elek > trownią w Ostrołęce. Obawiam się że tak. Dużo stękania Donalda Franciszka jakby robił 1 w skali bristolskiej i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 06:45 Ależ to nie Tusk stęka, ale to jest taki stękający pacz kaczystóa :) Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 01:43 Przez całą kadencję 8-letnich rządów PiS udało im się jedynie utrzymać w jako takim stanie łąki w miejscach gdzie cos planowali wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 14:29 Bardzo sprawnie poszedł pisim wyrąb lasu pod budowę Izery. Budowa stępki też. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 14:48 Na miejscu, gdzie miała być Izera nawet łąka im nie wyszła :) Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 13:49 Będziesz mógł obserwować krok po kroku. tvn24.pl/biznes/moto/polska-glosowala-za-clami-stellantis-i-leapmotor-sie-wycofali-st8379289 Mogło być wygodniej dla ciebie bo ta fabryka miała być w PL i mógłbyś raz na tydzień, albo częściej widzieć jak budowa posuwa się do przodu. Niestety przez durną poprawność polityczną i wymachiwaniem szabelką będziesz musiał zdobić kawal drogi aby to naocznie kontrolować. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 25.03.25, 23:36 Jaką durną poprawność polityczną? Głosowaliśmy broniąc europejski rynek przed zalewem konkurencji z Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 00:13 tapatik napisał: > Jaką durną poprawność polityczną? > Głosowaliśmy broniąc europejski rynek przed zalewem konkurencji z Chin. Przecież sami stworzyliśmy konkurencję Chin licząc na tanią siłę roboczą. W efekcie spora część "europejskich" produktów właśnie tam jest tworzona. Nasz pech, że teraz to Chiny przejęły rolę lidera nowych technologii. Bronimy rynku przed produktami, których sami nie potrafimy wyprodukować. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 01:19 > Nasz pech, że teraz to Chiny przejęły rolę lidera nowych technologii. Chińczycy zgodzili się na stawianie u nich naszych fabryk, ale w zamian mieli dostać dostęp do wiedzy i do technologii. Zmyślnie to wykorzystali i w dodatku udoskonalili. Teraz sami robią dobre produkty i co najważniejsze o wiele tańsze niż europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 10:29 wariant_b napisał: > Przecież sami stworzyliśmy konkurencję Chin licząc na tanią siłę roboczą. > W efekcie spora część "europejskich" produktów właśnie tam jest tworzona. > Nasz pech, że teraz to Chiny przejęły rolę lidera nowych technologii. Niestety zgadzam się z tą oceną. > Bronimy rynku przed produktami, których sami nie potrafimy wyprodukować. Potrafimy, tylko chińskie są tańsze i lepsze. Przynajmniej elektryki. Tutaj Europa zaspała. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 10:40 > Potrafimy, tylko chińskie są tańsze i lepsze. Przynajmniej elektryki. Tutaj Europa zaspała. Tanio w Europie nie istnieje. Nawet produkty wyprodukowane gdzieś w Azji po dotarciu do Europy otrzymują europejskie ceny takie jakby tu były wyprodukowane. Przemysł samochodowy jest najlepszym tego przykładem, ale nie tylko ten przemysł. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 12:00 "Tanio w Europie nie istnieje. Nawet produkty wyprodukowane gdzieś w Azji po dotarciu do Europy otrzymują europejskie ceny takie jakby tu były wyprodukowane. Przemysł samochodowy jest najlepszym tego przykładem, ale nie tylko ten przemysł." Otrzymują europejskie ceny, ponieważ taka jest zasobność nabywcow, czy to firm, czy konsumentów. Pomysł, że jak będzie można produkować w Chinach to ceny spadną jest pomysłem interesującym, ale nie wpisuje się on w gospodarkę rynkową. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 12:16 Płacisz wysokie ceny bo nie masz wyjścia. Wysoka cena towaru wyprodukowanego w Europie ma uzasadnienie. Dyktują ją głównie wysokie koszty pracownikow. Cena markowych firm produkujących w Azji podwyższona do ekwiwalentnego produktu robionego tu to jest rozbój na równej drodze i przynosi tym firmom horendalne zyski, które de facto nie płacą tu podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 21:48 Płacę, bo mogę zapłacić. Jak nie mogę, to nie płacę. Podstawowa zasada domowego budżetu - z pustego Salomon nie naleje. Firmy nie po to się przenoszą do tanich krajów, żeby tanio produkować a potem tanio sprzedawać, tylko żeby maksymalizować zyski choćby przez obniżenie kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 23:59 sverir napisał: > Płacę, bo mogę zapłacić. Jak nie mogę, to nie płacę. Podstawowa zasada domowego > budżetu - z pustego Salomon nie naleje. Jezelf nie możesz bez czegoś się obyć to musisz zapłacić. U nas nie ma zwyczaju targowania się ze sprzedawcą. > Firmy nie po to się przenoszą do tanic > h krajów, żeby tanio produkować a potem tanio sprzedawać, tylko żeby maksymaliz > ować zyski choćby przez obniżenie kosztów. Tu robiąc masło maślane doszedłeś do takiego samego wniosku co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 27.03.25, 06:00 " Tu robiąc masło maślane doszedłeś do takiego samego wniosku co ja" To raczej Ty doszedłeś do takiego wniosku jak ja, bo o tym napisałem w pierwszym poście na który odpowiedziałeś:) Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 27.03.25, 16:17 Nie czytam wszystkich postów, a moja wypowiedz tyczyła się wpisu tapatik, a nie twojego, o czym świadczy cytat, który użyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 13:06 Ale do niedawna produkty chińskie były niskiej jakości. Obecnie okazuje się, że chińskie elektryki jakościowo są równie dobre jak europejskie, a jednocześnie dzięki dotacjom rządowym są tańsze. Tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 13:21 tapatik napisał: > Ale do niedawna produkty chińskie były niskiej jakości. Ja pisalen o markowych produktach światowych firm, które produkują w chinach. > Obecnie okazuje się, że > chińskie elektryki jakościowo są równie dobre jak europejskie, a jednocześnie > dzięki dotacjom rządowym są tańsze. > Tu jest problem. > Europejskie EV to jest badziew w dodatku bajońsko drogie. To co u chińczyka jest w standardzie u europejczyka musisz zamówić w opcjach. Nawet FSD u chińczyka jest w standardzie, Tesla bierze za ten soft w Europie 7 000 €, a w Stanach prawie 17 000 $. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 17:54 tapatik napisał: > Potrafimy, tylko chińskie są tańsze i lepsze. Przynajmniej elektryki. Tutaj Europa zaspała. Czyli nie potrafimy. Zakup mniej zaawansowanego technologicznie produktów można uzasadniać niższą ceną. Wyższą ceną uzasadnić się ich nie da. Pozostają środki prawne czy to w postaci ceł zaporowych czy wręcz zakazów obrotu, albo dotowanie własnej produkcji. I nie jest to tylko problem Europy - Ameryka ma ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 01:02 > Głosowaliśmy broniąc europejski rynek przed zalewem konkurencji z Chin. I strzeliliśmy sobie w kolano. Europejski rynek samochodowy sam się pogrzebał. Spóźnili się z rozwojem EV i zamiast próbować zrobić cos lepszego i tańszego bawili się w fałszowanie software. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 26.03.25, 01:06 > Głosowaliśmy broniąc europejski rynek przed zalewem konkurencji z Chin. Jeszcze jedno. Dlaczego nie chciano wówczas Tesli potraktować tak samo jak Chińczyków? Tesla przecież w dużej mierze jest produkowana w Chinach. Acha, już wiem. W tamtym czasie Elon i jego amerykańscy kumple byli największym przyjacielem EU. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 27.03.25, 16:09 Wreszcie udało się podpisać kontrakt na Bojowe Wozy Piechoty (BWP) Borsuk. Jednak zamiast 1400 pojazdów, z czego 400 miały stanowić wozy specjalistyczne, będziemy mieli zaledwie 111. I to z terminem realizacji do 2029 r. Na każdym kroku beznadzieja tego rządu wyłazi co dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 27.03.25, 23:58 111 to pierwsza transza. Najwyraźniej masz duże problemy z zrozumieniem czegokolwiek. zlecenie na projekt "borsuka złożył jeszcze rzad PO - PSL prototyp pokazała HSW w 2017 roku. Do 2022 roku pisi nominaci walczyli jak lwy aby projekt uwalić i kupić coś zagranicznego, nie ważne jakie ważne aby było na masełko do chlebka pisiego powszedniego zlodziejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: Ile się buduje fabrykę HiTech? 28.03.25, 01:05 My tu gadu gadu, a dobrobyt szybko ucieka suwerenowi. Nie tak miało być! Odpowiedz Link Zgłoś