Dodaj do ulubionych

Od Marszałka do Premiera prosta droga

31.01.26, 11:24

Amerykańska Izba Reprezentantów i izraelski Kneset skierowały do marszałka Sejmu Włodzimierza Czarzastego wniosek o poparcie nominacji Donalda Trumpa do Pokojowej Nagrody Nobla.
Przekonany jestem, że Marszałek Czarzasty rozumie znaczenie tego testu dla niego osobiście , dla dalszych losów polskiej lewicy i skutecznego pojednania polskiego duopolu.
PS
Premierowi Tuskowi pozostawia się więc aktywność polityczną jedynie w mediach, co przewidywałem już od dawna.

Pamiętaj o skutkach zniesławień lub pomówień zob. Art. 212 KK.
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 31.01.26, 14:16
      mazala2:
      > Amerykańska Izba Reprezentantów i izraelski Kneset skierowały do marszałka Sejmu
      > Włodzimierza Czarzastego wniosek o poparcie nominacji Donalda Trumpa do
      > Pokojowej Nagrody Nobla.

Taka prawda, jak z tymi rowerami na Placu Czerwonym... Nie Izba Reprezentantów, tylko jej przewodniczący Mike Johnson (tak więc 1 osoba, a nie 435). I nie Kneset, tylko jego przewodniczący Amir Ochanna (tak więc 1 osoba, a nie 120).

mazala2:
      > Przekonany jestem, że Marszałek Czarzasty rozumie znaczenie tego testu dla niego
      > osobiście dla dalszych losów polskiej lewicy

Rozumie. Wie, że zagraniczni potakiewicze chcą, żeby powiększył ich grono, bo to się spodoba Trumpowi, a tym samym ułatwi Netanjahowi sterowanie tym narcyzem.

mazala2:
      > Premierowi Tuskowi pozostawia się więc aktywność polityczną jedynie w mediach,
      > co przewidywałem już od dawna.

Czy widzisz coś niezwykłego w tym, że marszałkowie parlamentów zwracają się do marszałka parlamentu, a nie do premiera?

- Stefan
      • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 31.01.26, 14:44
        stefan4 napisał:

Co uważał za bliskie prawdy. I wyszło jak zwykle. Prymitywna erystyka.
    • j-k z tą Premierą tobym uwazal.... 31.01.26, 14:24
      bo amerykanski Donek jeszcze niejedna wojenke wywola...
      • mazala2 Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 31.01.26, 14:45
        j-k napisał:

> bo amerykanski Donek jeszcze niejedna wojenke wywola...

I dlatego Marszałek nie powinien zostać Premierem?
        • j-k Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 31.01.26, 14:49
          mazala2 napisał:
          > I dlatego Marszałek nie powinien zostać Premierem?

nie my o tym decydujemy.

a czy Triump jest w stanie to po r. 2027 przeforsowac - czas pokaze.

nie bede spekulowal.
          • mazala2 Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 31.01.26, 14:52
            j-k napisał:

> mazala2 napisał:
            > > I dlatego Marszałek nie powinien zostać Premierem?
            >
            >
            > nie my o tym decydujemy.
            >
            > a czy Triump jest w stanie to po r. 2027 przeforsowac - czas pokaze.
            >
            > nie bede spekulowal.

Uważam, że o tym kto zostanie Premierem państwa w ważnym politycznie regionie decydują mocarstwa.
            • j-k to roznie 31.01.26, 15:02
              mazala2 napisał:
              > Uważam, że o tym kto zostanie Premierem państwa w ważnym politycznie regionie d
              > ecydują mocarstwa.

nie zawsze....

to zalezy od biezacej konstelacji politycznej.

gdy mocarstwa sa zajete wlasnymi problemami (w innych czesciach Swiata)

- to czasami udaje sie Europie cos samodzielnie przeforsowac....
              • mazala2 Re: to roznie 31.01.26, 15:08
                j-k napisał:

> mazala2 napisał:
                > > Uważam, że o tym kto zostanie Premierem państwa w ważnym politycznie regi
                > onie d
                > > ecydują mocarstwa.
                >
                >
                > nie zawsze....
                >
                > to zalezy od biezacej konstelacji politycznej.
                >
                > gdy mocarstwa sa zajete wlasnymi problemami (w innych czesciach Swiata)
                >
                > - to czasami udaje sie Europie cos samodzielnie przeforsowac....

Wojna z Ukrainą wysunęła, wg. mnie. konieczność zrobienia geopolitycznego porządku właśnie w Europie i tym równolegle zajmują się mocarstwa nie zapominając o konieczności nowej kompozycji na Bliskim Wschodzie i w Azji.
        • stasi1 Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 31.01.26, 18:43
          Może i zostanie kiedys premierem ale raczej nie w tym sejmie. Jak już ci pisałem jestem gotów o to się założyć.
          • mazala2 Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 07.02.26, 11:22
            stasi1 napisał:

> Może i zostanie kiedys premierem ale raczej nie w tym sejmie. Jak już ci pisałe
            > m jestem gotów o to się założyć.

Też jestem gotów się założyć, pozdrawiam 😁✋
            • stasi1 Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 08.02.26, 13:14
              Dobrze. Jeśli w tym sejmie czarzasty zostanie premierem, założę wątek że ty jesteś genialnym recenzentem polityki. Jeśli nie, ty taki sam w moim temacie.
              • mazala2 Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 08.02.26, 17:58
                przysłowiową kropkę nad i potwierdzającą głęboki sens transformacji ustrojowej w Polsce umożliwiając środowiskom związanym z władzą w PRL=u swobodny i legalny dostę do aktywności gospodarczej n wolnym rynku.

stasi1 napisał:

> Dobrze. Jeśli w tym sejmie czarzasty zostanie premierem, założę wątek że ty jes
                > teś genialnym recenzentem polityki. Jeśli nie, ty taki sam w moim temacie.

Tak sformułowane warunki zakładu muszę z przykrością uznać z niemożliwe do przyjęcia :(
                • stasi1 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 10.02.26, 07:51
                  Czemu nie? Równoważny zakład. Ja tyle samo dostaje jak wygram jak ty. Dobrze dołożę że swojej strony że nie sądziłem że jesteś taki dobry w polityce. Ty tego nie musisz ewentualnie pisać.
                  Kiedyś u kierownika na grillu założyłem się z jednym malolatem że znajomy nie głosował na Kukiza. Ja dawałem 100 on 30. Oczywiście wygrałem ale 30 zł nie dostałem bo stwierdził że ja wiedziałem że wygram. Oczywiście gość wcześniej był w lepszej sytuacji finansowej niż ja ale od jakiegoś czasu zdrowie mu szwankowało
                  • niegracz Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 10.02.26, 07:55
                    Czarzasty powienien byc wywalony z polityki - nie za opinie o Trunpa bo ta akurat jest trafna
                    ale za powiązania z prorosyjskimi osobnikami np.
                    ,
                    ak ustalił portal Niezalezna.pl, marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty od lat zasiada w radzie fundacji kierowanej przez człowieka, który wprost wychwala Władimira Putina i powiela agresywną propagandę Kremla. Marian Kubalica, bo o nim mowa, to dawny kompan Czarzastego ze Stowarzyszenia „Ordynacka”. Kubalica w mediach społecznościowych chwali Putina, powiela wpisy rzeczniczki MSZ Rosji i rosyjskiej ambasady, a o Andrzeju Poczobucie, więzionym przez reżim Łukaszenki, pisze bezczelnie: „Jest w więzieniu na własne życzenie. Idiota”.
                    • stefan4 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 10.02.26, 09:33
                      niegracz:
                      > ak ustalił portal Niezalezna.pl, m

Dalej Twojego plagiatu nie cytuję. Ale niniejszym zaświadczam, że nowatorskie słowo ,,ak'' oraz mała litera ,,m'' przed ,,arszałkiem'' pochodzą od Ciebie. Dalej, od ,,arszałka'' aż do końca postu, zerżnięte litera po literze bez podania źródła stąd.

Śladem tego szemranego źródła nie podałeś niczego na temat, co to jest za straszna fundacja, w której panowie Czarzasty i Kubalica wspólnie zasiadają. Czyli: wiemy, że w czasach prehistorycznych współpracowali w ,,Ordynackiej'', ale nie wiemy w czym współpracują dzisiaj. Może w wywiadzie chińskim?

Otóż jest to ,,Fundacja Wielkiego Błękitu'' (nie mam pojęcia, skąd ta pretensjonalna nazwa), której cele działania (wg tegoż wpisu do KRS) są takie:

,,A)wspieranie osób niepełnosprawnych, w szczególności poprzez upowszechnienie
                            wśród nich nurkowania, żeglowania, innych sportów wodnych oraz wszelkiej
                            aktywności ruchowej,
                          b)upowszechnianie nurkowania, żeglowania, innych sportów wodnych oraz wszelkiej
                            aktywności ruchowej wśród dzieci, młodzieży i dorosłych,
                          c)promocja i organizacja wolontariatu,
                          d)rozwijanie i upowszechnianie profesjonalnej wiedzy na temat nurkowania, żeglowania
                            i innych sportów.''

Oburzające! Prawda?

To ja Ci teraz złożę samodonos. Otóż kiedyś brałem udział w pewnej akcji antydeweloperskiej (chodziło o wycięcie lasu, żeby postawić budynek — przegraliśmy) razem z panią która była zaciętą zwolenniczką PiSu. Wyobrażasz to sobie? I ona uważała tych wszystkich KaczyńskichZiobrówMorawieckichWosiówITP za ludzi uczciwych, a ja i tak z nią współpracowałem, zamiast odmówić wszelkich kontaktów, jak typowy niezłomny patriota. A i ona zaparła się swojego patridiotyzmu, współpracując ze mną w sprawie tego dewelopera...

- Stefan
                    • mazala2 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 10.02.26, 11:39
                      niegracz napisał:

> Czarzasty powienien byc wywalony z polityki - nie za opinie o Trunpa bo ta akur
                      > at jest trafna
                      > ale za powiązania z prorosyjskimi osobnikami np.
                      > ,
                      > ak ustalił portal Niezalezna.pl, marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty od lat z
                      > asiada w radzie fundacji kierowanej przez człowieka, który wprost wychwala Wład
                      > imira Putina i powiela agresywną propagandę Kremla. Marian Kubalica, bo o nim m
                      > owa, to dawny kompan Czarzastego ze Stowarzyszenia „Ordynacka”. Kubalica w medi
                      > ach społecznościowych chwali Putina, powiela wpisy rzeczniczki MSZ Rosji i rosy
                      > jskiej ambasady, a o Andrzeju Poczobucie, więzionym przez reżim Łukaszenki, pis
                      > ze bezczelnie: „Jest w więzieniu na własne życzenie. Idiota”.
                      >
                      >

Uważam i mam ku temu logiczne uzasadnienie, że argumenty, które przytaczasz są znakomitym przykładem na "papiery" jakie posiada Marszałek Czarzasty żeby nie tylko funkcjonować w polskiej polityce ale ponadto, żeby przewodzić polskiemu rządowi na drodze osiągniecia głównego celu polskiej transformacji ustrojowej.
                  • mazala2 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 10.02.26, 11:34
                    stasi1 napisał:

> Czemu nie?

Pytasz i sam sobie, w moim imieniu, odpowiadasz. Od dawna bowiem podejrzewałem Cię , że przyjaźnisz się z jakąś "siłą nie czystą", która nie mogła przecież uczynić Marszałka nieskazitelnie czystym.
                    Jestem człekiem wierzącym w byty niematerialne i niewykrywalne zmysłami i w dodatku prymitywnie zabobonnym co nie pozwala mi zgodzić się na proponowane przez Ciebie "warunki równości".
                    Mam nadzieję, że w niczym Cię nie uraziłem a nawet podniosłem Twoje własne poczucie wartości dodanej.

Równoważny zakład. Ja tyle samo dostaje jak wygram jak ty. Dobrze do
                    > łożę że swojej strony że nie sądziłem że jesteś taki dobry w polityce. Ty tego
                    > nie musisz ewentualnie pisać.
                    > Kiedyś u kierownika na grillu założyłem się z jednym malolatem że znajomy nie
                    > głosował na Kukiza. Ja dawałem 100 on 30. Oczywiście wygrałem ale 30 zł nie dos
                    > tałem bo stwierdził że ja wiedziałem że wygram. Oczywiście gość wcześniej był w
                    > lepszej sytuacji finansowej niż ja ale od jakiegoś czasu zdrowie mu szwankował
                    > o
                    • stasi1 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 11.02.26, 08:51
                      Znaczy przyznajesz mi rację że jednak czarzasty w tym sejmie nie ma szans na to premierostwo? Dobre i to. Od razu wiedziałem że ty tylko taką poduchę wcisnąłeś, nie mającą realnie się sprawdzić
                      • mazala2 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 11.02.26, 19:15
                        stasi1 napisał:

> Znaczy przyznajesz mi rację że jednak czarzasty w tym sejmie nie ma szans na to
                        > premierostwo?
                        Ależ nic podobnego! Dzień dzisiejszy pokazał wyraźnie, że nawet sam Prezydent poświęcił wiele czasu żeby wspólnie z innymi uczestnikami RBN szczegółowo omówić polityczno-patriotyczną sylwetkę drugiej co ważności
                        osoby w Polsce.
                        Marszałek Czarzasty z dzisiejszej narady wyjdzie jeszcze silniejszym kandydatem na nowego kierownika polskiego rządu
                        • stasi1 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 12.02.26, 18:27
                          Wiesz ja wiedziałem 2 lata temu, 2 miesiące temu,jak chyba pierwszy raz o tym zacząłeś pisać, teraz że czarzasty nie ma szans na to premierostwo. I niby jesteś pewny że będzie a jednak nie chcesz się w tym temacie założyć, chociaż masz szansę więcej ugrać
                          • mazala2 Re: Marszałek Czarzasty zostając Premierem stawia 12.02.26, 18:39
                            stasi1 napisał:

> Wiesz ja wiedziałem 2 lata temu, 2 miesiące temu,jak chyba pierwszy raz o tym z
                            > acząłeś pisać, teraz że czarzasty nie ma szans na to premierostwo. I niby jeste
                            > ś pewny że będzie a jednak nie chcesz się w tym temacie założyć, chociaż masz s
                            > zansę więcej ugrać

Poruszasz ważny lecz niezwykle skomplikowany problem. Muszę mieć odpowiedni czas, żeby się do niego racjonalnie odnieść.
      • boggi_dan Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 31.01.26, 14:51
        j-k napisał:

> bo amerykanski Donek jeszcze niejedna wojenke wywola...
        Wojnę co ci się tam w głowie uzdurało?
        • j-k no dobra... 31.01.26, 15:00
          boggi_dan napisał:

> j-k napisał:
          >
          > > bo amerykanski Donek jeszcze niejedna wojenke wywola...
          > Wojnę co ci się tam w głowie uzdurało?

no dobra... niech ci bedzie

napad na Iran - to be bedzie wojna - a tylko "operacja specjalna" :)
        • kaminska-j Re: z tą Premierą tobym uwazal.... 31.01.26, 15:44
          Znowu! Buggi, musisz z tym walczyć. Naprawdę nie możesz się powstrzymać by rozmówcy nie kopnąć?
          • j-k to mne ne vadi :) 31.01.26, 16:02
            kaminska-j napisała:
            > Znowu! Buggi, musisz z tym walczyć.
            Naprawdę nie możesz się powstrzymać by rozmówcy nie kopnąć?

to mne ne vadi (to mi nie przeszkadza) :)

napad na Iran - mimo, ze moralnie niby sluszny - bo majacy na cele likwidacje rezimu ajatollahow....

bedzie jednak (z formalnego punktu widzenia) napadem jednego kraju - na drugi...

• kaminska-j Re: to mne ne vadi :) 31.01.26, 18:09
              Moralnie słuszny!?!?!
              • j-k calkowicie. 11.02.26, 19:22
                kaminska-j napisała:
                > Moralnie słuszny!?!?!

Islam nie jest religia...
                • mazala2 Re: calkowicie. 11.02.26, 19:51
                  j-k napisał:

> kaminska-j napisała:
                  > > Moralnie słuszny!?!?!
                  >
                  > Islam nie jest religia...

"ak, islam to monoteistyczna religia abrahamowa, która uznaje wiarę w jednego Boga (Allaha) oraz posłannictwo proroka Mahometa. Jest jedną z największych i najszybciej rozwijających się religii na świecie.
                  Podstawy wiary muzułmańskiej opierają się na pięciu filarach:
                  Wyznanie wiary (szahada): "Nie ma bóstwa prócz Allaha, a Mahomet jest Jego Wysłannikiem".
                  Modlitwa (salat): odprawiana pięć razy dziennie w stronę Mekki.
                  Jałmużna (zakat): obowiązkowy datek na rzecz ubogich.
                  Post (saum): powstrzymywanie się od jedzenia i picia od świtu do zmierzchu w miesiącu Ramadan.
                  Pielgrzymka do Mekki (hadżdż): którą każdy wierzący powinien odbyć przynajmniej raz w życiu, jeśli pozwalają mu na to warunki.
                  Świętą księgą islamu jest Koran, który muzułmanie uważają za objawione słowo Boże. Więcej szczegółowych informacji na temat zasad i historii tej wiary można znaleźć na stronach Ligi Muzułmańskiej w RP oraz Muzułmańskiego Związku Religijnego w RP.
                  Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o konkretnym filarze islamu lub o tym, jak ta religia postrzega postacie biblijne?"
                  Powyższe to odpowiedź AI
                  • j-k nie interesuje mnie to. 24.03.26, 22:01
                    mazala2 napisał:
                    > Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o konkretnym filarze islamu

nie interesuje mnie to.

wyraznie napisalem:

Islam to nie religia - to ideologia - jak np. nieslawnej pamieci komunizm.
                    • mazala2 Re: nie interesuje mnie to. 25.03.26, 06:12
                      j-k napisał:

> mazala2 napisał:
                      > > Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o konkretnym filarze islamu
                      >
                      >
                      > nie interesuje mnie to.
                      >
                      > wyraznie napisalem:
                      >
                      > Islam to nie religia - to ideologia - jak np. nieslawnej pamieci komunizm.

Specjalizujesz się w pisaniu bzdur?
    • boggi_dan Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 31.01.26, 14:54
      Tuskowi i Sikorskiemu zostało tylko na X prężyć muskuły. Nie mają oprócz Nawrockiego, żadnych argumentów do rozdania dla Trumpa.
      • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 31.01.26, 15:04
        boggi_dan napisał:

> Tuskowi i Sikorskiemu zostało tylko na X prężyć muskuły. Nie mają oprócz Nawroc
        > kiego, żadnych argumentów do rozdania dla Trumpa.
        >

Moim zdaniem, w Nawrockim widzi się polityka, który może doprowadzić w Polsce do politycznej rekonstrukcji istniejącego duopolu, w którym wiodącą rolę zacznie odgrywać szeroko rozumiana lewica i to z nią nastąpi zapowiadane przez Tuska "pojednanie" polskich konserwatystów ( PiS ). Powinno się to stać wg. mnie jeszcze w tym roku i to niedługo i dlatego potrzebna jest zmiana na stanowisku Premiera.
        • boggi_dan Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 31.01.26, 16:09
          mazala2 napisał:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Tuskowi i Sikorskiemu zostało tylko na X prężyć muskuły. Nie mają oprócz
          > Nawroc
          > > kiego, żadnych argumentów do rozdania dla Trumpa.
          > >
          >
          > Moim zdaniem, w Nawrockim widzi się polityka, który może doprowadzić w Polsce d
          > o politycznej rekonstrukcji istniejącego duopolu, w którym wiodącą rolę zacznie
          > odgrywać szeroko rozumiana lewica i to z nią nastąpi zapowiadane przez Tuska "
          > pojednanie" polskich konserwatystów ( PiS ). Powinno się to stać wg. mnie jeszc
          > ze w tym roku i to niedługo i dlatego potrzebna jest zmiana na stanowisku Premi
          > era.
          >
          > Sikorski to polityczne z- ero — kompletnie nie ta liga. Dużo hałasu, mało realnego znaczenia, a ambicje zdecydowanie większe niż faktyczne wpływy. W poważnej grze międzynarodowej jest co najwyżej statystą, nie graczem.
        • don.kichote A ta "szeroko rozumiana lewica" - to Konfa i PiS? 31.01.26, 16:46
          ... bo chyba nie "postkomunista" Czarzasty?

mazala2 napisał:

> może doprowadzić w Polsce do politycznej rekonstrukcji istniejącego duopolu,
          > w którym wiodącą rolę zacznie odgrywać szeroko rozumiana lewica...
          • stefan4 Re: A ta "szeroko rozumiana lewica" - to Konfa i 31.01.26, 17:00
            don.kichote:
            > A ta "szeroko rozumiana lewica" - to Konfa i PiS?

Jak będzie trzeba, to Nawrocki kopnie jednych i drugich, i powoła własną lewicę złożoną z swoich wypróbowanych towarzyszy z ustawek.

- Stefan
        • m.c.hrabia Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 31.01.26, 18:28
          Przekonany jestem, że Marszałek Czarzasty rozumie znaczenie tego testu dla niego osobiście , dla dalszych losów polskiej lewicy i skutecznego pojednania polskiego duopolu.
          PS
          Premierowi Tuskowi pozostawia się więc aktywność polityczną jedynie w mediach, co przewidywałem już od dawna.

Powinno się to stać wg. mnie jeszcze w tym roku i to niedługo i dlatego potrzebna jest zmiana na stanowisku Premiera.

matoł , to delikatnie powiedziane
    • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 07.02.26, 10:04
      Cały ten zgiełk wokół ostatniej aktywności medialno-politycznej Marszała Sejmu świadczy, moim zdaniem, że Marszałek Czarzasty w sposób racjonalny i politycznie znakomity wykorzystał szansę, podarowaną Mu przez Kneset i Izbę Reprezentantów, na drodze do zostania Szefem polskiego rządu , jeszcze przed kolejnymi wyborami parlamentarnymi.
      Kilkunastoma zdaniami ,wg mnie, osiągnął wielką popularność w Polsce i rozpoznawalność w świecie wielkiej polityki co powinno spełniać historyczne warunki do pojednania w polskim duopolu politycznym.
      • boggi_dan Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 07.02.26, 10:32
        mazala2 napisał:

> Cały ten zgiełk wokół ostatniej aktywności medialno-politycznej Marszała Sejmu
        > świadczy, moim zdaniem, że Marszałek Czarzasty w sposób racjonalny i polityczni
        > e znakomity wykorzystał szansę, podarowaną Mu przez Kneset i Izbę Reprezentantó
        > w, na drodze do zostania Szefem polskiego rządu , jeszcze przed kolejnymi wybor
        > ami parlamentarnymi.
        > Kilkunastoma zdaniami ,wg mnie, osiągnął wielką popularność w Polsce i rozpozna
        > walność w świecie wielkiej polityki co powinno spełniać historyczne warunki do
        > pojednania w polskim duopolu politycznym.
        >
        > Jak go wywalą na zbity pysk to może dostanie pracę w Rosji w ambasadzie. Tyle dobrego zrobił dla nich.
        >
        • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 07.02.26, 11:07
          boggi_dan napisał:

> > Jak go wywalą na zbity pysk to może dostanie pracę w Rosji w ambasadzie.
          > Tyle dobrego zrobił dla nich.
          > >

Zasługą Marszałka może będzie położenie kresu antypaństwowej polityce gospodarczej środowiska „dowodzonego” przez Szefa KO co stworzy warunki do pojednania władzy wywodzącej się z PRL-u ze środowiskiem konserwatywno - patriotycznym?
    • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 12.02.26, 19:40
      Poniżej opinia AI o szansach Marszałka na Premiera:

Ocena Włodzimierza Czarzastego jako kandydata na premiera zależy od perspektywy politycznej, jednak aktualne dane i nastroje społeczne wskazują na spore wyzwania:
      Sytuacja polityczna (2025/2026): Włodzimierz Czarzasty od listopada 2025 roku pełni funkcję Marszałka Sejmu, co jest wynikiem rotacyjnej umowy koalicyjnej Sejm RP. Przejęcie tej roli wiązało się z kontrowersjami wewnątrz koalicji oraz silnym sprzeciwem opozycji Polsat News.
      Poparcie społeczne: Sondaże po objęciu przez niego fotela marszałka pokazują, że Polacy nie są w pełni przekonani do jego kandydatury na tak eksponowane stanowiska. W badaniach z początku 2026 roku duża część respondentów krytycznie oceniała jego styl zarządzania Interia.
      Atuty: Jest postrzegany jako sprawny pragmatyk i architekt przetrwania Lewicy w parlamencie. Jego doświadczenie w zarządzaniu strukturami partyjnymi i negocjacjach koalicyjnych jest jego najsilniejszą stroną OKO.press.
      Szanse na premierostwo: Obecnie jego kandydatura na premiera nie jest rozważana w głównym nurcie debaty politycznej, gdyż liderem rządu pozostaje Donald Tusk, a Lewica jest mniejszym partnerem koalicyjnym. Dodatkowo, Czarzasty budzi silne emocje negatywne u wyborców prawicowych, co ogranicza jego potencjał jako kandydata "łączącego" Dorzeczy.
      Podsumowując, choć jest kluczowym graczem w obozie rządzącym, jego obecny niski poziom zaufania społecznego w porównaniu do innych liderów czyni go mało prawdopodobnym kandydatem na premiera w najbliższym czasie Onet.
    • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 24.03.26, 21:53
      Jeszcze istnieje szansa ale czas nagli!
    • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 09.04.26, 10:36
      mazala2 napisał:

> Premierowi Tuskowi pozostawia się więc aktywność polityczną jedynie w mediach,
      > co przewidywałem już od dawna.
      >

Dzisiaj Marszałek Czarzasty przechodzi chrzest bojowy i własną twarzą będzie reprezentował w Sejmie niezależność władzy Ustawodawczej od Władzy Wykonawczej, której przedstawiciele nie będą wspierali niezgodę Władzy Ustawodawczej na sposób wypełniania swoich obowiązków przez urzędującego Prezydenta.
      Pikanterii sytuacji dodaje fakt, że Prezydent Polski cieszy się wyraźnym i pełnym poparciem Prezydenta USA a Marszałek Czarzasty wprost przeciwnie.
      Zachowanie Premiera i rządu naśladującego zachowanie Piłata, skończy się, moim zdaniem, podobnie jak wyczytać można w Biblii.
    • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 09.04.26, 13:44
      Marszałek Czarzasty swoją dzisiejszą postawą udowodnił, że jest zdecydowanie politykiem odważnym a nawet odważniejszym od Premiera Tuska i może z powodzeniem pokierować pracami rządu zanim, moim zdaniem, nasz duopol polityczny nie dostroi się do ustabilizowanej sytuacji w USA
    • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 14.04.26, 20:27
      Wywiad jakiego Marszałek udzielił dzisiaj w TVInfo pokazał, że Marszałek Czarzasty nie tylko potrafi stanąć w obronie suwerenności Polaki i polskiego patriotyzmu ale również wyrazić oburzenie z powodu trampowskiej krytyki Leona XIV -stego.
      Wyraził się także krytycznie o polityce rządu.
      PS
      Lewica Nowa i ateiści politykujący są wyraźnie zaskoczeni i ...milczą.
      • mazala2 Re: Od Marszałka do Premiera prosta droga 14.04.26, 20:48
        mazala2 napisał:

> Wywiad jakiego Marszałek udzielił dzisiaj w TVInfo pokazał, że Marszałek Czarza
        > sty nie tylko potrafi stanąć w obronie suwerenności Polaki i polskiego patrioty
        > zmu ale również wyrazić oburzenie z powodu trampowskiej krytyki Leona XIV -steg
        > o.
        > Wyraził się także krytycznie o polityce rządu.
        > PS
        > Lewica Nowa i ateiści politykujący są wyraźnie zaskoczeni i ...milczą.
        >

Oto link do powyższego wywiadu.:

vod.tvp.pl/live,1/tvp-info,399699/2026-04-14/dla-nieslyszacych---pytanie-dnia,2872556

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka