kaminska-j 10.03.26, 17:20 Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wakacje nawet nie stać. To samo w górach. Wlazłeś mimo ostrzeżeń dlaczego GOPR ma ryzykować życie i cię ściągać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albwu Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 17:30 Oni jeszcze będą żądać zwrotu za niewykorzyustane bilety lotnicze Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 17:49 Nie pojechali tam biedni turyści. A inni mieszkający tam na stałe też biedni nie są A podatki płacą w Dubaju nie w Polsce. Teraz ministerstwo powinno im wysłać rachunek i ewentualnie zgodzić się na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k To to oczywiste 10.03.26, 18:09 w slowackich Tatrach GOPR jest platny i to slono. - za helikopter mozna wybulic i 1000 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: To to oczywiste 10.03.26, 18:18 j-k napisał: > w slowackich Tatrach GOPR jest platny i to slono. - za helikopter mozna wybulic > i 1000 Euro. 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: To to oczywiste 11.03.26, 07:56 Za 1000 euro to śmigłowiec wystartuje i zaraz wyląduje. Oczywiście z ratownikami Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:20 Też uważam, że ten ratunek powinien być płatny. W tym wypadku chciwość jest większa od własnego bezpieczeństwa, a później lament i domaganie się ratunku. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:42 Ale to elektorat Tuska w potrzebie. Dlaczego jesteś taka okrutna. Pisiory tylko siedzą nad Bałtykiem i oglądają telewizję Republikę i modlą się co niedzielę w kościele.Miej litość kamińska. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:52 boggi_dan napisał: > Ale to elektorat Tuska w potrzebie. Dlaczego jesteś taka okrutna. Pisiory tylko siedzą nad Bałtykiem i oglądają telewizję Republikę i modlą się co niedzielę w kościele.Miej litość kamińska. Pisiory to hipokryci. Jeżdżą do wakacje do UE, do pracy do UE i na Bliski Wschód też. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k no dobrze... 10.03.26, 23:41 > Pisiory to hipokryci. Jeżdżą do wakacje do UE, do pracy do UE i na Bliski Wschód też. no dobrze .- niektore Platfusy jezdza do roboty do USA - niezgodnie z wlasnymi przekonaniami politycznymi. i dlatego Trump ich stamtad - przy pomocy ICE - wywala. zdaje sie bedzie tego z kilka tysiecy... Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 00:04 Prawdziwe pisiory siedzą w Budapeszcie lub Mińsku. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:43 kaminska-j napisała: > Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wak > acje nawet nie stać. Jacy Wy tuskowcy jesteście podobni do pisiaków ! Kompleksy, frustracje z powodu braku sukcesów......jedno i drugie , PiS i PO to ....bolszewia. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:48 "Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wakacje nawet nie stać. " Jeśli lecą pomimo zagrożeń - tak. Jeśli stało się groźnie w trakcie pobytu - nie. A nawiasem mówiąc to kiepski argument o tych egzotycznych wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:01 sverir napisał: > "Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wa > kacje nawet nie stać. " > > Jeśli lecą pomimo zagrożeń - tak. > Jeśli stało się groźnie w trakcie pobytu - nie. > > A nawiasem mówiąc to kiepski argument o tych egzotycznych wakacjach. Arabia Saudyjska to nie egzotyka? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:20 "Arabia Saudyjska to nie egzotyka?" Myślisz, że ludzie, którzy jeżdżą nad polskie morze zasługują na mniej od kogoś, kto spędza urlop na działce? Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:24 sverir napisał: > "Arabia Saudyjska to nie egzotyka?" > > Myślisz, że ludzie, którzy jeżdżą nad polskie morze zasługują na mniej od kogoś > , kto spędza urlop na działce? A obywatele którzy wyjechali nad Bałtyk potrzebują wracać samolotem rządowym? 😏😂 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:36 "A obywatele którzy wyjechali nad Bałtyk potrzebują wracać samolotem rządowym? 😏😂 " A odcinają dojazd nad Bałtyk? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bzdury 10.03.26, 23:46 sverir napisał: > "A obywatele którzy wyjechali nad Bałtyk potrzebują wracać samolotem rządowym? > 😏😂 " > > A odcinają dojazd nad Bałtyk? nie. ale znad Baltyku wrocic kazdy moze sam. ewentualnie kartetka - w ramach NFZ a nie samolotem Rzadowym. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 00:07 Mowa o obywatelach którzy polecieli tam pomimo ostrzeżeń. Dzisiaj trwa tam wojna a pomimo to poleciało tam kilkaset osób niektóre (ponad 30) z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 05:59 "Mowa o obywatelach którzy polecieli tam pomimo ostrzeżeń. Dzisiaj trwa tam wojna a pomimo to poleciało tam kilkaset osób niektóre (ponad 30) z dziećmi." I co napisałem? "Jeśli lecą pomimo zagrożeń - tak. Jeśli stało się groźnie w trakcie pobytu - nie." Ci, co lecą teraz pod hasłem "nie dajmy się zwariować" na pewno nie zasługują w moich oczach na ratunek. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie 10.03.26, 23:43 kaminska-j napisała: > Arabia Saudyjska to nie egzotyka? nie - to zwykla dyktatura. egzotyka - to moze Madagaskar. legalnie napic sie mozna, a i podoopczyc - jak kto lubi ciemnoskore... Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: Sikorski właśnie powiedział 10.03.26, 20:06 Od czasu wybuchu wojny w tamtym regionie ponad 800 Polaków przybyło na Bliski wschód My to mamy fantazję ułańską😁 Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Re: Sikorski właśnie powiedział 10.03.26, 20:42 Pojechali (z biletem w jedną stronę) gdyż mają GWARANCJE DARMOWEGO POWROTU plus pokrycie kosztów hotelu przez tamtejsze Rządy. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 23:22 kaminska-j: > Za samoloty powinni płacić. [...] To samo w górach. A na drodze? Typ przekraczał ograniczenie prędkości, spowodował wypadek i teraz leży w rowie zakrwawiony i ledwie rzęzi. Nie wezwiesz do niego karetki pogotowia? Czy wezwiesz i w ten sposób obciążysz kosztami podatników? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 23:48 Za tych Stefanie płacimy😁 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 00:05 kaminska-j: > Za tych Stefanie płacimy😁 W imię czego płacimy? — w imię solidarności społecznej. To kosztuje, ale bez tego żyje się trudno. No właśnie... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 06:02 "Za tych Stefanie płacimy😁" A nie powinniśmy. Ewentualnie nie powinniśmy pomagać tym, którzy rozbili się w drogim samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 07:38 Niemal wszyscy którzy podróżują dzisiaj tam gdzie toczy się wojna robią to dla przyjemności, krajowymi drogami wiekszosc porusza się z konieczności. Jeśli w drodze rozbijesz lub zepsuje ci się auto to rząd nie wyśle po ciebie pojazdu zastępczego, dalszą podróż musisz zorganizować i pokryć jej koszty z własnej kieszeni. Może publiczność powinna zażądać od reżymu analogicznego traktowania podróżnych krajowych jak i zagranicznych, w końcu wszyscy są równi wobec prawa. Rzad organizuje i opłaca podroż z Bagdadu to dlaczego nie z Małego Kacka? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 10:30 x2468: > krajowymi drogami wiekszosc porusza się z konieczności Proponuję pogląd kompromisowy: z konieczności — tylko do prędkości dozwolonej; a co nadto — to już dla przyjemności. x2468: > Jeśli w drodze rozbijesz [...] Rzad organizuje i opłaca podroż z Bagdadu to dlaczego nie z Małego Kacka? Jeśli rozbijesz się w Małym Kacku, to Rząd sfinansuje Ci podróż karetką na SOR w Redłowie. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:06 Karetką to nie rząd lecz NFZ. Ja bym chcial aby mnie zdrowego odwieźli na Dziaki Leśne, a co, należy mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:48 "Karetką to nie rząd lecz NFZ" A ja jeszcze raz zaznaczę - karetka to jedno, ale na miejscu często jest pierwsza straż pożarna. A czasem w ogóle bez straży pożarnej karetka nie podziała. To ja pytam, dlaczego kierowcy nie płacą ekstra za takie akcje ratunkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 15:32 "Niemal wszyscy którzy podróżują dzisiaj tam gdzie toczy się wojna robią to dla przyjemności, krajowymi drogami wiekszosc porusza się z konieczności. " To ja proponuję tak - jeśli ktoś podróżował z konieczności i będzie to w stanie udowodnić, to będzie miał pomoc na koszt państwa. Ale jeśli podróżował mając wybór, to wtedy powinien pokryć koszty udzielenia mu pomocy. To brzmi rozsądnie, prawda? "Rzad organizuje i opłaca podroż z Bagdadu to dlaczego nie z Małego Kacka? " Popraw mnie, jeśli się mylę - czy przypadkiem Morska Służba Poszukiwania i Ratownictwa nie ratuje także tych, którzy wypłynęli na morze dla czystej przyjemności? Może powinni na własny koszt się ratować, zwłaszcza przy wzburzonym morzu? A nie że ratownicy ryzykują własnym życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 15:40 sverir napisał > > Popraw mnie, jeśli się mylę - czy przypadkiem Morska Służba Poszukiwania i Rato > wnictwa nie ratuje także tych, którzy wypłynęli na morze dla czystej przyjemnoś > ci? Może powinni na własny koszt się ratować, zwłaszcza przy wzburzonym morzu? > A nie że ratownicy ryzykują własnym życiem. Morze tak jak góry,. Jeden wyjątek -pracujący na morzu Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 16:35 "Morze tak jak góry,. Jeden wyjątek -pracujący na morzu" Oki - czyli jeśli tonąć będzie statek wycieczkowy, to służby ratownicze będą wyciągać z wody załogę, a pasażerów tylko jeśli się opłacili. Podoba mi się to i chciałbym to rozciągnąć na wszystkie sfery życia społeczno-publicznego. Na przykład policja (pomoc tylko ubezpieczonym na wypadek czynów zabronionych), straż pożarna (wiadomo) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:37 Ratują wszystkich. Pracujący na morzu po prostu za akcję nie płacą Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:47 " Ratują wszystkich. Pracujący na morzu po prostu za akcję nie płacą " Ale przecież czasem na morzu trafia się człowiek, który nie pracuje, a pływa rekreacyjnie. Co gorsza - służby ratują nawet obywateli innych państw (zgroza!). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:18 kaminska-j: > Morze tak jak góry,. Jeden wyjątek -pracujący na morzu A ratowanie kobiety w zagrożonej ciąży? Zanim udzielimy pomocy, to sprawdźmy, czy zaszła w ciążę dla przyjemności, czy z obowiązku... Jeśli konsekwentnie pójdziemy tą drogą, to nasze życie zmieni się z takiego sobie w koszmarne. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:39 Oj Stefan🎉🤣zachodzi się w ciążę w kk zawsze z obowiązku., nie ma figli miglii... Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:11 Ratuje i słusznie tylko dlaczego na koszt ogółu Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:15 Kierowca musi się ubezpieczyć i powinien płacić ubezpieczyciel. To samo powinno dotyczyć reszty. Ubezpieczony, płaci ubezpieczyciel, brak ubezpieczenia płaci sam. Tak jak w ruchu lądowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:46 " Ratuje i słusznie tylko dlaczego na koszt ogółu" A dlaczego na koszt ogółu tzw. służba zdrowia ratuje np. kobiety w ciąży? Przecież chyba nie zaszły w ciążęz obowiązku? "Kierowca musi się ubezpieczyć[...]" Tak - OC, na wypadek gdyby komuś wyrządził szkodę. Nie pokrywa z tego kosztów np. leczenia czy ratownictwa w sytuacji wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 07:40 A jeśli pijak w starej nysce wjedzie w trzeźwego w drogim samochodzie? 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:17 To pijak powinien płacić chyba ze ma ubezpieczenie które za niego zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 07:57 Był kiedyś pomysł aby ubezpieczenie pokrywało koszty leczenia kierowców w wypadkach, ale nie przeszedł Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 16:36 " Był kiedyś pomysł aby ubezpieczenie pokrywało koszty leczenia kierowców w wypadkach, ale nie przeszedł" Leczenie leczeniem, wielu płaci składki na NFZ, więc są ubezpieczeni. Ale wielu zanim dotrze na etap leczenia, to najpierw muszą być np. wyciągnięci z wraku samochodów. I tutaj widzę pole do popisu kaminskiej i x2468. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:24 Nie dla mnie lecz np Straży Pożarnej która wystawi rachunek winnemu tej konieczności. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:44 " Nie dla mnie lecz np Straży Pożarnej która wystawi rachunek winnemu tej konieczności." O, doskonały pomysł. I w ten sposób będzie można oszczędzić na wydatkach publicznych na bezpieczeństwo, bo koszty funkcjonowania wszelkich służb będą pokrywać obywatele w ramach komercyjnych ubezpieczeń, a jeśli nie będą chcieli- w formie zapłaty za realizację usług. To pozwoli obniżyć koszty funkcjonowania państwa i obywatele będą płacić tylko za rzeczywiście zrealizowane usługi na ich rzecz. Ciekawe, ilu obywateli nie będzie na to stać? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 14.03.26, 19:04 Jakby przeszło to nie było by że chcesz się ubezpieczać czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
wielki-bu-4321 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 16:39 Otóż. Chcącemu nie dzieje się krzywda. Odpowiedz Link Zgłoś