Dodaj do ulubionych

A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków

10.03.26, 17:20
Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wakacje nawet nie stać. To samo w górach. Wlazłeś mimo ostrzeżeń dlaczego GOPR ma ryzykować życie i cię ściągać
Obserwuj wątek
    • albwu Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 17:30
      Oni jeszcze będą żądać zwrotu za niewykorzyustane bilety lotnicze
      • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 17:49
        Nie pojechali tam biedni turyści. A inni mieszkający tam na stałe też biedni nie są
        A podatki płacą w Dubaju nie w Polsce.
        Teraz ministerstwo powinno im wysłać rachunek i ewentualnie zgodzić się na raty.
    • j-k To to oczywiste 10.03.26, 18:09
      w slowackich Tatrach GOPR jest platny i to slono. - za helikopter mozna wybulic i 1000 Euro.
      • kaminska-j Re: To to oczywiste 10.03.26, 18:18
        j-k napisał:

> w slowackich Tatrach GOPR jest platny i to slono. - za helikopter mozna wybulic
        > i 1000 Euro.
        👍
      • stasi1 Re: To to oczywiste 11.03.26, 07:56
        Za 1000 euro to śmigłowiec wystartuje i zaraz wyląduje. Oczywiście z ratownikami
    • asia-loi Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:20
      Też uważam, że ten ratunek powinien być płatny. W tym wypadku chciwość jest większa od własnego bezpieczeństwa, a później lament i domaganie się ratunku.
    • boggi_dan Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:42
      Ale to elektorat Tuska w potrzebie. Dlaczego jesteś taka okrutna. Pisiory tylko siedzą nad Bałtykiem i oglądają telewizję Republikę i modlą się co niedzielę w kościele.Miej litość kamińska.
      • asia-loi Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:52
        boggi_dan napisał:

> Ale to elektorat Tuska w potrzebie. Dlaczego jesteś taka okrutna. Pisiory tylko siedzą nad Bałtykiem i oglądają telewizję Republikę i modlą się co niedzielę w kościele.Miej litość kamińska.

Pisiory to hipokryci. Jeżdżą do wakacje do UE, do pracy do UE i na Bliski Wschód też.
        • j-k no dobrze... 10.03.26, 23:41

> Pisiory to hipokryci. Jeżdżą do wakacje do UE, do pracy do UE i na Bliski Wschód też.

no dobrze .- niektore Platfusy jezdza do roboty do USA - niezgodnie z wlasnymi przekonaniami politycznymi.

i dlatego Trump ich stamtad - przy pomocy ICE - wywala.

zdaje sie bedzie tego z kilka tysiecy...

• x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 00:04
        Prawdziwe pisiory siedzą w Budapeszcie lub Mińsku.
    • no-popis Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:43
      kaminska-j napisała:

> Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wak
      > acje nawet nie stać. Jacy Wy tuskowcy jesteście podobni do pisiaków ! Kompleksy, frustracje z powodu braku sukcesów......jedno i drugie , PiS i PO to ....bolszewia.
    • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 18:48
      "Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wakacje nawet nie stać. "

Jeśli lecą pomimo zagrożeń - tak.
      Jeśli stało się groźnie w trakcie pobytu - nie.

A nawiasem mówiąc to kiepski argument o tych egzotycznych wakacjach.
      • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:01
        sverir napisał:

> "Za samoloty powinni płacić. Dlaczego mają to robić ci których na egzotyczne wa
        > kacje nawet nie stać. "
        >
        > Jeśli lecą pomimo zagrożeń - tak.
        > Jeśli stało się groźnie w trakcie pobytu - nie.
        >
        > A nawiasem mówiąc to kiepski argument o tych egzotycznych wakacjach.

Arabia Saudyjska to nie egzotyka?
        • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:20
          "Arabia Saudyjska to nie egzotyka?"

Myślisz, że ludzie, którzy jeżdżą nad polskie morze zasługują na mniej od kogoś, kto spędza urlop na działce?
          • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:24
            sverir napisał:

> "Arabia Saudyjska to nie egzotyka?"
            >
            > Myślisz, że ludzie, którzy jeżdżą nad polskie morze zasługują na mniej od kogoś
            > , kto spędza urlop na działce?

A obywatele którzy wyjechali nad Bałtyk potrzebują wracać samolotem rządowym? 😏😂
            • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 20:36
              "A obywatele którzy wyjechali nad Bałtyk potrzebują wracać samolotem rządowym? 😏😂 "

A odcinają dojazd nad Bałtyk?

• j-k bzdury 10.03.26, 23:46
                sverir napisał:

> "A obywatele którzy wyjechali nad Bałtyk potrzebują wracać samolotem rządowym?
                > 😏😂 "
                >
                > A odcinają dojazd nad Bałtyk?

nie.

ale znad Baltyku wrocic kazdy moze sam.

ewentualnie kartetka - w ramach NFZ

a nie samolotem Rzadowym.

• x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 00:07
                Mowa o obywatelach którzy polecieli tam pomimo ostrzeżeń. Dzisiaj trwa tam wojna a pomimo to poleciało tam kilkaset osób niektóre (ponad 30) z dziećmi.
                • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 05:59
                  "Mowa o obywatelach którzy polecieli tam pomimo ostrzeżeń. Dzisiaj trwa tam wojna a pomimo to poleciało tam kilkaset osób niektóre (ponad 30) z dziećmi."

I co napisałem?
                  "Jeśli lecą pomimo zagrożeń - tak.
                  Jeśli stało się groźnie w trakcie pobytu - nie."

Ci, co lecą teraz pod hasłem "nie dajmy się zwariować" na pewno nie zasługują w moich oczach na ratunek.
        • j-k nie 10.03.26, 23:43
          kaminska-j napisała:
          > Arabia Saudyjska to nie egzotyka?

nie - to zwykla dyktatura.

egzotyka - to moze Madagaskar.

legalnie napic sie mozna, a i podoopczyc - jak kto lubi ciemnoskore...

• kaminska-j Re: Sikorski właśnie powiedział 10.03.26, 20:06
      Od czasu wybuchu wojny w tamtym regionie ponad 800 Polaków przybyło na Bliski wschód
      My to mamy fantazję ułańską😁
      • albwu Re: Sikorski właśnie powiedział 10.03.26, 20:42
        Pojechali (z biletem w jedną stronę) gdyż mają GWARANCJE DARMOWEGO POWROTU plus pokrycie kosztów hotelu przez tamtejsze Rządy.
    • stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 23:22
      kaminska-j:
      > Za samoloty powinni płacić. [...] To samo w górach.

A na drodze? Typ przekraczał ograniczenie prędkości, spowodował wypadek i teraz leży w rowie zakrwawiony i ledwie rzęzi. Nie wezwiesz do niego karetki pogotowia? Czy wezwiesz i w ten sposób obciążysz kosztami podatników?

- Stefan
      • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 10.03.26, 23:48
        Za tych Stefanie płacimy😁
        • stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 00:05
          kaminska-j:
          > Za tych Stefanie płacimy😁

W imię czego płacimy? — w imię solidarności społecznej. To kosztuje, ale bez tego żyje się trudno.

No właśnie...

- Stefan
        • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 06:02
          "Za tych Stefanie płacimy😁"

A nie powinniśmy. Ewentualnie nie powinniśmy pomagać tym, którzy rozbili się w drogim samochodzie.
          • x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 07:38
            Niemal wszyscy którzy podróżują dzisiaj tam gdzie toczy się wojna robią to dla przyjemności, krajowymi drogami wiekszosc porusza się z konieczności. Jeśli w drodze rozbijesz lub zepsuje ci się auto to rząd nie wyśle po ciebie pojazdu zastępczego, dalszą podróż musisz zorganizować i pokryć jej koszty z własnej kieszeni. Może publiczność powinna zażądać od reżymu analogicznego traktowania podróżnych krajowych jak i zagranicznych, w końcu wszyscy są równi wobec prawa. Rzad organizuje i opłaca podroż z Bagdadu to dlaczego nie z Małego Kacka?
            • stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 10:30
              x2468:
              > krajowymi drogami wiekszosc porusza się z konieczności

Proponuję pogląd kompromisowy: z konieczności — tylko do prędkości dozwolonej; a co nadto — to już dla przyjemności.

x2468:
              > Jeśli w drodze rozbijesz [...] Rzad organizuje i opłaca podroż z Bagdadu to dlaczego nie z Małego Kacka?

Jeśli rozbijesz się w Małym Kacku, to Rząd sfinansuje Ci podróż karetką na SOR w Redłowie.

- Stefan
              • x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:06
                Karetką to nie rząd lecz NFZ. Ja bym chcial aby mnie zdrowego odwieźli na Dziaki Leśne, a co, należy mi się.
                • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:48
                  "Karetką to nie rząd lecz NFZ"

A ja jeszcze raz zaznaczę - karetka to jedno, ale na miejscu często jest pierwsza straż pożarna. A czasem w ogóle bez straży pożarnej karetka nie podziała. To ja pytam, dlaczego kierowcy nie płacą ekstra za takie akcje ratunkowe?
            • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 15:32
              "Niemal wszyscy którzy podróżują dzisiaj tam gdzie toczy się wojna robią to dla przyjemności, krajowymi drogami wiekszosc porusza się z konieczności. "

To ja proponuję tak - jeśli ktoś podróżował z konieczności i będzie to w stanie udowodnić, to będzie miał pomoc na koszt państwa. Ale jeśli podróżował mając wybór, to wtedy powinien pokryć koszty udzielenia mu pomocy. To brzmi rozsądnie, prawda?

"Rzad organizuje i opłaca podroż z Bagdadu to dlaczego nie z Małego Kacka? "

Popraw mnie, jeśli się mylę - czy przypadkiem Morska Służba Poszukiwania i Ratownictwa nie ratuje także tych, którzy wypłynęli na morze dla czystej przyjemności? Może powinni na własny koszt się ratować, zwłaszcza przy wzburzonym morzu? A nie że ratownicy ryzykują własnym życiem.
              • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 15:40
                sverir napisał
                >
                > Popraw mnie, jeśli się mylę - czy przypadkiem Morska Służba Poszukiwania i Rato
                > wnictwa nie ratuje także tych, którzy wypłynęli na morze dla czystej przyjemnoś
                > ci? Może powinni na własny koszt się ratować, zwłaszcza przy wzburzonym morzu?
                > A nie że ratownicy ryzykują własnym życiem.
                Morze tak jak góry,. Jeden wyjątek -pracujący na morzu
                • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 16:35
                  "Morze tak jak góry,. Jeden wyjątek -pracujący na morzu"

Oki - czyli jeśli tonąć będzie statek wycieczkowy, to służby ratownicze będą wyciągać z wody załogę, a pasażerów tylko jeśli się opłacili. Podoba mi się to i chciałbym to rozciągnąć na wszystkie sfery życia społeczno-publicznego. Na przykład policja (pomoc tylko ubezpieczonym na wypadek czynów zabronionych), straż pożarna (wiadomo) itp.
                  • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:37
                    Ratują wszystkich. Pracujący na morzu po prostu za akcję nie płacą
                    • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:47
                      " Ratują wszystkich. Pracujący na morzu po prostu za akcję nie płacą "

Ale przecież czasem na morzu trafia się człowiek, który nie pracuje, a pływa rekreacyjnie. Co gorsza - służby ratują nawet obywateli innych państw (zgroza!).
                • stefan4 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:18
                  kaminska-j:
                  > Morze tak jak góry,. Jeden wyjątek -pracujący na morzu

A ratowanie kobiety w zagrożonej ciąży? Zanim udzielimy pomocy, to sprawdźmy, czy zaszła w ciążę dla przyjemności, czy z obowiązku...

Jeśli konsekwentnie pójdziemy tą drogą, to nasze życie zmieni się z takiego sobie w koszmarne.

- Stefan
                  • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:39
                    Oj Stefan🎉🤣zachodzi się w ciążę w kk zawsze z obowiązku., nie ma figli miglii...
              • x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:11
                Ratuje i słusznie tylko dlaczego na koszt ogółu
                • x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:15
                  Kierowca musi się ubezpieczyć i powinien płacić ubezpieczyciel. To samo powinno dotyczyć reszty. Ubezpieczony, płaci ubezpieczyciel, brak ubezpieczenia płaci sam. Tak jak w ruchu lądowym.
                • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:46
                  " Ratuje i słusznie tylko dlaczego na koszt ogółu"

A dlaczego na koszt ogółu tzw. służba zdrowia ratuje np. kobiety w ciąży? Przecież chyba nie zaszły w ciążęz obowiązku?

"Kierowca musi się ubezpieczyć[...]"

Tak - OC, na wypadek gdyby komuś wyrządził szkodę. Nie pokrywa z tego kosztów np. leczenia czy ratownictwa w sytuacji wypadku.
          • kaminska-j Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 07:40
            A jeśli pijak w starej nysce wjedzie w trzeźwego w drogim samochodzie? 😏
            • x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:17
              To pijak powinien płacić chyba ze ma ubezpieczenie które za niego zapłaci.
      • stasi1 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 07:57
        Był kiedyś pomysł aby ubezpieczenie pokrywało koszty leczenia kierowców w wypadkach, ale nie przeszedł
        • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 16:36
          " Był kiedyś pomysł aby ubezpieczenie pokrywało koszty leczenia kierowców w wypadkach, ale nie przeszedł"

Leczenie leczeniem, wielu płaci składki na NFZ, więc są ubezpieczeni. Ale wielu zanim dotrze na etap leczenia, to najpierw muszą być np. wyciągnięci z wraku samochodów. I tutaj widzę pole do popisu kaminskiej i x2468.
          • x2468 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 17:24
            Nie dla mnie lecz np Straży Pożarnej która wystawi rachunek winnemu tej konieczności.
            • sverir Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 18:44
              " Nie dla mnie lecz np Straży Pożarnej która wystawi rachunek winnemu tej konieczności."

O, doskonały pomysł. I w ten sposób będzie można oszczędzić na wydatkach publicznych na bezpieczeństwo, bo koszty funkcjonowania wszelkich służb będą pokrywać obywatele w ramach komercyjnych ubezpieczeń, a jeśli nie będą chcieli- w formie zapłaty za realizację usług. To pozwoli obniżyć koszty funkcjonowania państwa i obywatele będą płacić tylko za rzeczywiście zrealizowane usługi na ich rzecz.
              Ciekawe, ilu obywateli nie będzie na to stać?
              • stasi1 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 14.03.26, 19:04
                Jakby przeszło to nie było by że chcesz się ubezpieczać czy nie
    • wielki-bu-4321 Re: A ja jestem za płatnym ratowaniem rodaków 11.03.26, 16:39
      Otóż.
      Chcącemu nie dzieje się krzywda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka