Dodaj do ulubionych

Odebranie Orderu Orła Białego to mus !

30.05.26, 22:17
Ostatnie wypowiedzi Szafa MSZ w sprawie propozycji odebrania Orderu Orła Białego Prezydentowi Ukrainy w nawiązaniu do przyczyn Katastrofy Smoleńskiej odbieram jako polityczną uzgodnioną deklarację zastąpienia Marszałka Sejmu w kandydowaniu do premierostwa po dobrowolnym ustąpieniu Premiera Tuska.
Obserwuj wątek
    • adam.eu Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 30.05.26, 23:10
      Jak logicznie wytłumaczyć, że pod względem antylogiki bijesz na głową forumowiczów?
      • no-popis Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 07:31
        adam.eu napisał:

> Jak logicznie wytłumaczyć, że pod względem antylogiki bijesz na głową forumowic
        > zów?
        Tradycyjny wniosek bez argumentów jako to u fanatycznych hejterów.
        • stasi1 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 09:51
          Ale czy u mazali czy Adama? Bo że wypowiedź mazali jest bez sensu to chyba każdy przyzna
          • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 11:16
            stasi1 napisał:

> Ale czy u mazali czy Adama? Bo że wypowiedź mazali jest bez sensu to chyba każd
            > y przyzna

Moja wypowiedź ma głęboki sens bo zakłada, że po utworzeniu wspólnej reprezentacji ekipy rządzącej Premier Tusk może spokojnie dobrowolnie zrezygnować z premierostwa i w ten sposób stworzyć odpowiednie warunki polityczne do utworzenia w Polsce systemu parlamentarnego dwupartyjnego o czym pisałem kanaście a nawte kilkkadziesiąt lat temu na FK !
            • adam.eu Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 11:59
              "Moja wypowiedź ma głęboki sens bo zakłada, że po utworzeniu wspólnej reprezentacji ekipy rządzącej Premier Tusk może spokojnie dobrowolnie zrezygnować z premierostwa i w ten sposób stworzyć odpowiednie warunki polityczne do utworzenia w Polsce systemu parlamentarnego dwupartyjnego o czym pisałem kanaście a nawte kilkkadziesiąt lat temu na FK !"

Widzę, że brniesz dalej. Coraz to bardziej rozumiem opinię wydaną przez a Hrabiego, która już podjął znacznie wcześniej.
              • opa34 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 12:08
                Grasz z golebiem w szachy
                • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 15:20
                  opa34 napisał(a):

> Grasz z golebiem w szachy

I w dodatku przegrywa
              • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 12:29
                adam.eu napisał:

> "Moja wypowiedź ma głęboki sens bo zakłada, że po utworzeniu wspólnej reprez
                > entacji ekipy rządzącej Premier Tusk może spokojnie dobrowolnie zrezygnować z p
                > remierostwa i w ten sposób stworzyć odpowiednie warunki polityczne do utworzeni
                > a w Polsce systemu parlamentarnego dwupartyjnego o czym pisałem kanaście a nawt
                > e kilkkadziesiąt lat temu na FK !
                "
                >
                > Widzę, że brniesz dalej. Coraz to bardziej rozumiem opinię wydaną przez a Hrabi
                > ego, która już podjął znacznie wcześniej.
                >

Mój drogi nie mędrcze!

Moje przypuszczenia jeśli cię drażnią to ich nie czytaj. Konstytucja pozwala mi wyrazać swoje myśli zgodnie z obowiązującym prawem ( netetykietą)
            • stefan4 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 23:07
              mazala2:
              > Moja wypowiedź ma głęboki sens

Do słowa ,,sen'' przylepiło Ci się jakieś ,,s''. Ale nie przejmuj się, wszyscy popełniamy literówki.

mazala2:
              > o czym pisałem kanaście a nawte kilkkadziesiąt lat temu na FK !

Pisałeś ,,kanaście a nawte kilkkadziesiąt'' lat temu, a ciągle się nie sprawdziło... Pora przyjrzeć się krytycznie tym niesprawdzającym się głębokim snom, bo coś w nich jakby szwankuje.

- Stefan
            • stasi1 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 03.06.26, 10:09
              Dla ciebie może ma i sens dla innych.
              Jeśli uważasz że cały świat zwariował może okazać się że to ty zeariowales
              • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 03.06.26, 12:00
                stasi1 napisał:

> Dla ciebie może ma i sens dla innych.
                > Jeśli uważasz że cały świat zwariował może okazać się że to ty zeariowales

Osiągasz Himalaje najgłębszych myśli. Podziel się nimi z nami.
      • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 11:24
        adam.eu napisał:

> Jak logicznie wytłumaczyć, że pod względem antylogiki bijesz na głową forumowic
        > zów?
        >

Czas płynie ( zmienia się twoje położenie w czasoprzestrzeni) a ty jak dziecko we mgle.
        • adam.eu Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 12:13
          "Czas płynie ( zmienia się twoje położenie w czasoprzestrzeni) a ty jak dziecko we mgle."

I nie rozumiem Twojej roli, Twojego posłannictwa w historii Polski, a nawet świata?
          • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 12:30
            Mój drogi nie mędrcze!

Moje przypuszczenia jeśli cię drażnią to ich nie czytaj. Konstytucja pozwala mi wyrazać swoje myśli zgodnie z obowiązującym prawem ( netetykietą)
            • adam.eu Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 13:18
              "Moje przypuszczenia jeśli cię drażnią to ich nie czytaj. Konstytucja pozwala mi wyrazać swoje myśli zgodnie z obowiązującym prawem ( netetykietą)"

Przepuszczam, że bardziej zależy Ci, abym nigdy nie krytykował Twoich wpisów bez względu na ich absurdalność.
              Jedną z wystarczających przesłanek spełnienia Twojej prośby jest zaprzestanie publikowania na forum takich pokrętnych wpisów .
              • m.c.hrabia Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 14:39
                mów prawdę, wpisów debilnych zamieszczanych przez zdziecinniałego staruszka
                • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 15:19
                  m.c.hrabia napisał:

> mów prawdę, wpisów debilnych zamieszczanych przez zdziecinniałego staruszka

Starałem już dawniej wytłumaczyć ci, że postawa jaką zajmujesz w stosunku do spraw dla ciebie niezrozumiałym wynika zapewne z niedosytu informacji o meandrach polityki rzeczywistej a nie tej , o której tu wypisujemy różne głupstwa.
                  • m.c.hrabia Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 16:11
                    bełkot strca
            • boggi_dan Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 14:29
              mazala2 napisał:

> Mój drogi nie mędrcze!
              >
              > Moje przypuszczenia jeśli cię drażnią to ich nie czytaj. Konstytucja pozwala mi
              > wyrazać swoje myśli zgodnie z obowiązującym prawem ( netetykietą)
              >
              Nie zrażaj się. Czas naprawić błąd sługi Ukrainy - Andrzeja Dudy prezydenta już byłego.
              • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 15:14
                boggi_dan napisał:

> mazala2 napisał:
                >
                > > Mój drogi nie mędrcze!
                > >
                > > Moje przypuszczenia jeśli cię drażnią to ich nie czytaj. Konstytucja pozw
                > ala mi
                > > wyrazać swoje myśli zgodnie z obowiązującym prawem ( netetykietą)
                > >
                > Nie zrażaj się. Czas naprawić błąd sługi Ukrainy - Andrzeja Dudy prezydenta już
                > byłego.

Nie był Duda sługą Ukrainy, Czy popełnił błąd czy tylko próbował wtedy zaakcentować poparcie dla postawy Zelenskiego zanim dotarło do nas, ze ów ":nie ma kart", Po czasie dowiemy się. czy to nie był swoisty "test"?
    • j-k Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 31.05.26, 00:05
      Zelenskiemu

moze od tego zaczniesz, ?
      • mazala2 Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 31.05.26, 11:18
        j-k napisał:

> Zelenskiemu
        >
        > moze od tego zaczniesz, ?

Wtedy kiedy przyznawano ten order nie było jeszcze zarysowanego porozumienia między mocarstwami co do kształtu i państwa ukrainskiego.
        • taziuta Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 31.05.26, 15:37
          mazala2 napisał:

> Wtedy kiedy przyznawano ten order nie było jeszcze zarysowanego porozumienia między mocarstwami co do kształtu i państwa ukrainskiego.

A dzisiaj już jest? Czy Ukraina o tym wie?
          • mazala2 Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 31.05.26, 15:40
            taziuta napisał:

> mazala2 napisał:
            >
            > > Wtedy kiedy przyznawano ten order nie było jeszcze zarysowanego porozumie
            > nia między mocarstwami co do kształtu i państwa ukrainskiego.
            >
            > A dzisiaj już jest? Czy Ukraina o tym wie?

Myślę, że opinia publiczna raczej nie wie, może część niewielka domyśla się .
            • stefan4 Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 31.05.26, 23:12
              mazala2:
              > Wtedy kiedy przyznawano ten order nie było jeszcze zarysowanego porozumienia
              > między mocarstwami co do kształtu i państwa ukrainskiego.

taziuta:
              > A dzisiaj już jest? Czy Ukraina o tym wie?

mazala2:
              > Myślę, że opinia publiczna raczej nie wie, może część niewielka domyśla się .

Czyli treść porozumienia między mocarstwami co do ,,kształtu i państwa ukrainskiego'' znają tylko mocarstwa, Mazala2 oraz niewielka domyślna część opinii publicznej.

A te mocarstwa to, jak rozumiem, towarzysze Putin, Trump i Xi Jinping. Bo któż inny mógłby być tak mocarny, żeby znać treść porozumienia co do ,,kształtu i państwa ukrainskiego''?

- Stefan
              • mazala2 Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 01.06.26, 08:54
                stefan4 napisał:

> mazala2:
                > > Wtedy kiedy przyznawano ten order nie było jeszcze zarysowanego porozumie
                > nia
                > > między mocarstwami co do kształtu i państwa ukrainskiego.
                >
                > taziuta:
                > > A dzisiaj już jest? Czy Ukraina o tym wie?
                >
                > mazala2:
                > > Myślę, że opinia publiczna raczej nie wie, może część niewielka domyśla s
                > ię .
                >
                > Czyli treść porozumienia między mocarstwami co do ,,kształtu i państwa ukrainsk
                > iego'' znają tylko mocarstwa, Mazala2 oraz niewielka domyślna część opinii publ
                > icznej.
                >
                > A te mocarstwa to, jak rozumiem, towarzysze Putin, Trump i Xi Jinping. Bo któż
                > inny mógłby być tak mocarny, żeby znać treść porozumienia co do ,,kształtu i p
                > aństwa ukrainskiego''?
                >
                > -stefan

No, nareszcie. 👍🍷
                • adam.eu Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 01.06.26, 09:52
                  > A te mocarstwa to, jak rozumiem, towarzysze Putin, Trump i Xi Jinping. Bo któż
                  > inny mógłby być tak mocarny, żeby znać treść porozumienia co do ,,kształtu i p
                  > aństwa ukrainskiego''?
                  >
                  > -stefan

"No, nareszcie. 👍🍷"

Napisał katolik, bezkrytyczny sługa tych mocarstw.
                  Katolik nie mając odwagi skrytykować Trumpa za podszywanie się pod papieża, a nawet nie krytykujący Trumpa za zdjęcia Trumpa przedstawiającego go jako Jezusa.
                  Kim Ty jesteś?
                  • stefan4 Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 01.06.26, 10:13
                    adam.eu:
                    > Napisał katolik, bezkrytyczny sługa tych mocarstw.

To brzmi jak poważne oskarżenie...

A ja mam wrażenie, że Mazala2 nie zasługuje na nic poważnego. Jego nadęte posty, szczególnie te wielometrowe tasiemce spod ,,Prawej Ręki'', są tak pocieszne, że aż szkoda by była, gdyby miało ich nam zabraknąć. Czy ktoś inny jest w stanie tak Cię rozbawić jak Mazala2?

- Stefan
                    • mazala2 Re: Przyznanie Orderu Orła Białego to glupota. 01.06.26, 16:12
                      stefan4 napisał:

> adam.eu:
                      > > Napisał katolik, bezkrytyczny sługa tych mocarstw.
                      >
                      > To brzmi jak poważne oskarżenie...
                      >
                      > A ja mam wrażenie, że Mazala2 nie zasługuje na nic poważnego. Jego nadęte post
                      > y, szczególnie te wielometrowe tasiemce spod ,,Prawej Ręki'', są tak pocieszne,
                      > że aż szkoda by była, gdyby miało ich nam zabraknąć. Czy ktoś inny jest w sta
                      > nie tak Cię rozbawić jak Mazala2?
                      >
                      > - Stefan
                      >

Uzasadnione wątpliwości, dzięki.🍸
    • pies.na.czarnych Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 10:43
      Czasy Pisu❗️🤡 x.com/LukaszSzczery/status/2060768663125324270?s=20
    • qwardian Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 10:55
      Gdyby Bandera był Prezydentem PL, też by mu odebrał i ostatecznie rozwiązał problem piątej kolumny z Czerskiej und Wiertniczej..
      • at.attin Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 11:19
        Jesteś Niemcem, ciapku? Widzę, że kolejny banik potrzebny na chorą główkę.
        • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 11:22
          at.attin napisała:

> Jesteś Niemcem, ciapku? Widzę, że kolejny banik potrzebny na chorą główkę.

Masz wzrok do pozazdroszczenia. Widzisz co jest niewidoczne.
      • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 31.05.26, 11:21
        qwardian napisał:

> Gdyby Bandera był Prezydentem PL, też by mu odebrał i ostatecznie rozwiązał pr
        > oblem piątej kolumny z Czerskiej und Wiertniczej..
        >

Urzędujący prezydent Ukrainy został wyznaczony, tak myślę, ze względu na inny biznes niż ten do , którego został zmuszony przez Trumpa.
    • no-popis To łagodna reakcja 31.05.26, 12:57
      Wyobraźmy sobie, że nadajemy jakiejś ulicy imię Polaka przywódcy jakiegoś pogromy na Żydach.
      Spróbujmy wyobrazić sobie reakcję państwa Izrael.
      • adam.eu Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 13:05
        Masz przykład jakiegoś takiego Polaka?
        • m.c.hrabia Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 14:43
          Polaka może i nie , ale takie AK to mniejsi braci UPA
          • taziuta Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 15:40
            m.c.hrabia napisał:

> Polaka może i nie , ale takie AK to mniejsi braci UPA

Nie zapominaj o żołnierzach wyklętych. Może skala ciut mniejsza ale zbrodnie już nie.
          • j-k AK nie pomylilo ci sie z NSZ ? 31.05.26, 15:47
            m.c.hrabia napisał:

AK nie pomylilo ci sie z NSZ ?
            .
            pl.wikipedia.org/wiki/Narodowe_Si%C5%82y_Zbrojne
            • bobislaw.borboje Re: AK nie pomylilo ci sie z NSZ ? 09.06.26, 08:30
              Chyba pomyliło. NSZ nie kolaborowały z sowietami w ramach "planu Burza".
              UPie też się zdarzało kolaborować z sowietami, chociaż częściej z Niemcami.
          • niepoprawnylogin1980 Re: To łagodna reakcja 01.06.26, 01:34
            Już wiem czemu ciągle piszesz o Tworkach.
          • no-popis Re: To łagodna reakcja 08.06.26, 06:11
            m.c.hrabia napisał:

Dla komunistów i ich intelektualnych potomków po WUMLach i innych szkoleniach...możliwe.
            Historia jednak , pisana nie tylko polskimi rękami, mówi coś odwrotnego, patologiczny frustracie.
            To tak jakby porównać rewolucję polityczną w parlamencie brytyjskim w 1917 roku z bolszewicką rewolucją polityczną w tym samym roku.
            Systematycznie udowadniasz jak bardzo potrzebny był i jest IPN, jak bardzo zakłamana historia tkwi w głowach ofiar intelektualnych komunizmu, do których należysz. Takie ofiary nawet nie wiedzą, że są ofiarami.
        • mazala2 Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 15:30
          adam.eu napisał:

> Masz przykład jakiegoś takiego Polaka?
          >

Za Moją Prawą Ręką :

"Badanie historii pogromów w Polsce pokazuje, że te tragiczne wydarzenia rzadko były planowane odgórnie przez jednego „głównego architekta”. Najczęściej były wynikiem nagonki politycznej, celowo podsycanych plotek lub bezczynności i chaosu w szeregach ówczesnych służb.

Możemy jednak wskazać konkretne postacie – liderów politycznych, lokalnych komendantów czy podżegaczy – których działania bezpośrednio doprowadziły do wybuchu przemocy.

Przed II wojną światową (Dwudziestolecie międzywojenne)
          W tym okresie przemoc wobec Żydów miała głównie podłoże nacjonalistyczne i ekonomiczne. Często przybierała formę zamieszek podczas bojkotów żydowskich sklepów, organizowanych przez skrajną prawicę.

Adam Doboszyński – to jeden z najbardziej wyrazistych przykładów bezpośredniego organizatora antysemickiej akcji zbrojnej. W czerwcu 1936 roku stanął na czele tzw. „wyprawy myślenickiej”. Doboszyński, będący członkiem Stronnictwa Narodowego, opanował wraz ze swoimi uzbrojonymi bojówkarzami miasto Myślenice. Przejęli pocztę, rozbroili posterunek policji, a następnie splądrowali i zniszczyli kilkanaście żydowskich sklepów oraz próbowali podpalić synagogę.

Lokalni działacze Endecji i ONR – w przypadku głośnych pogromów w Przytyku (1936) czy Brześciu (1937) trudno wskazać jednego imiennego wodza. Były to zamieszki wywołane agresywną propagandą i blokadami handlowymi organizowanymi przez lokalne struktury Obozu Narodowo-Radykalnego i Stronnictwa Narodowego. Przekształcały się one w gwałtowne starcia z udziałem lokalnej ludności.

Po II wojnie światowej
          Powojenne pogromy (głównie w latach 1945–1946) wybuchały najczęściej pod wpływem średniowiecznych przesądów o „mordzie rytualnym” dzieci, a tragiczny bilans ofiar był bezpośrednio związany z postawą nowej, komunistycznej władzy.

Pogrom Kielecki (4 lipca 1946 r.)
          W Kielcach zginęło 40 Żydów. Kluczową rolę w eskalacji wydarzeń odegrali konkretni funkcjonariusze państwowi:

Stefan Mazur – plutonowy Milicji Obywatelskiej. To on przesłuchiwał ojca rzekomo porwanego chłopca (Henryka Błaszczyka) i wraz z nim ułożył fałszywą wersję wydarzeń, wskazując jako miejsce przetrzymywania dziecko dom przy ul. Planty 7. Następnie wysłał tam patrol milicji, co formalnie zapoczątkowało zgromadzenie się wrogiego tłumu.

mjr Władysław Sobczyński (właśc. Spytek) – szef Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego (WUBP) w Kielcach. Wykazał się całkowitą biernością i wydał decyzje, które uniemożliwiły szybkie rozproszenie tłumu. Zabronił użycia siły przeciwko agresywnej rzeszy, a podlegli mu funkcjonariusze zamiast chronić budynek, brali udział w rozbrajaniu i biciu mieszkańców.

Cywilni podżegacze – po pogromie sądy wojskowe skazały na karę śmierci kilkunastu cywilów, którzy fizycznie przewodzili tłumowi i bezpośrednio dopuszczali się morderstw (m.in. Antoni Paszkowski).

Pogrom Krakowski (11 sierpnia 1945 r.)
          Podobnie jak w Kielcach, zamieszki wokół synagogi Kupa na Kazimierzu zaczęły się od plotki o rzekomym mordowaniu dzieci przez Żydów. W tłumie aktywnie działali i podsycali agresję m.in. funkcjonariusze Straży Kolejowej oraz milicjanci, którzy zamiast zaprowadzić porządek, ulegli nastrojom antysemickim lub wręcz kierowali atakami na domy żydowskie.

Warto dodać (Okres okupacji):
          Jeśli pytałeś również o wydarzenia z lat 1939–1945, symbolem zbrodni z udziałem polskiej ludności stało się Jedwabne (lipiec 1941). Tam, pod niemiecką inspiracją i przymusem, ale przy aktywnym udziale polskich mieszkańców, doszło do mordu na żydowskich sąsiadach. Jako jednego z głównych organizatorów z ramienia lokalnych struktur wskazuje się ówczesnego burmistrza Mariana Karolaka, który współpracował z niemieckimi żandarmami przy logistyce tej zbrodni."
          • adam.eu Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 17:58
            "Za Moją Prawą Ręką :"

A kim lub czym jest ta "Twoja Prawa Reka"?

Tak piszesz, jakby ONA kierowała Tobą, jakby Ci podszeptywała, co masz robić.

Ale wracając do osób, które wymieniłeś to wszyscy mają jedną cecha, są praktycznie nieznani opinii publicznej. Tymczasem Banderę na Ukrainie to znają wszyscy jako bohatera narodowego.
            Prawie nikt z nich nie wie, że w ogóle była rzeź wołyńska, a pewnie nawet Ci co wiedzą bo są tacy to i tak część z nich nie przypisuje sprawczości Banderze.

Porozmawiaj na ten temat z Prawą Ręką, jeżeli już tak jej ufasz.
            • mazala2 Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 18:10
              adam.eu napisał:

> "Za Moją Prawą Ręką :"
              >
              > A kim lub czym jest ta "Twoja Prawa Reka"?
              >
              > Tak piszesz, jakby ONA kierowała Tobą, jakby Ci podszeptywała, co masz robić.
              >
              Prawa Ręka to AI Gemini googlpwski mówiący i piszący algorytm.
        • no-popis Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 15:43
          adam.eu napisał:

> Masz przykład jakiegoś takiego Polaka?
          >

Znajdż sobie w google. Masz chyba przyjemność masochisty w kompromitowaniu się.
          • adam.eu Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 18:00
            No popisie, zerknij do postu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,180048265,180048265,Odebranie_Orderu_Orla_Bialego_to_mus_.html?p=180050193
            • no-popis Re: To łagodna reakcja 08.06.26, 06:12
              adam.eu napisał:

> No popisie, zerknij do postu:
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,180048265,180048265,Odebranie_Orderu_Orla_Bialego_to_mus_.html?p=180050193
              ...no i ?
      • qwardian Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 14:57
        Nie było żadnej reakcji moich braci z IL, a krytyczne słowa pochodzą z Paryża. Ulica Władysława Szpilmana znajduje się na Mokotowie...

Wiera Gran, przedwojenna pieśniarka oskarżała Władysława Szpilmana o służbę w żydowskiej policji w warszawskim getcie i znęcanie się nad ludźmi. Twierdziła, że widziała go w policyjnej czapce, jak „wywlekał kobiety za włosy”.
      • mazala2 Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 15:15
        no-popis napisała:

> Wyobraźmy sobie, że nadajemy jakiejś ulicy imię Polaka przywódcy jakiegoś pogro
        > my na Żydach.
        > Spróbujmy wyobrazić sobie reakcję państwa Izrael.
        >
        >
        Takie sytuacje byłyby nieporównywalne.
        • qwardian Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 15:23
          Benito Mussolini też ma Order Orła Białego, jest moim wielkim przyjacielem. Spotykaliśmy się razem w Wilczym Szańcu...
          • mazala2 Re: To łagodna reakcja 31.05.26, 15:33
            qwardian napisał:

> Benito Mussolini też ma Order Orła Białego, jest moim wielkim przyjacielem. Spo
            > tykaliśmy się razem w Wilczym Szańcu...
            >

Pamiętam, wypiliście nawet bruderszafta :)
            • j-k warto wiedziec, ze Benek nie byl antyzydowski 31.05.26, 15:50
              mazala2 napisał:

> qwardian napisał:
              >
              > > Benito Mussolini też ma Order Orła Białego, jest moim wielkim przyjaciele
              > m. Spo
              > > tykaliśmy się razem w Wilczym Szańcu...
              > >
              >
              > Pamiętam, wypiliście nawet bruderszafta :)

warto wiedziec, ze Benek nie byl antyzydowski - do antysemityzmu przymuszal go dopiero Hitler.

i tym sie rozni faszyzm od nazizmu - to uwaga dla Mlodzi.
              • mazala2 Re: warto wiedziec, ze Benek nie byl antyzydowski 31.05.26, 15:54
                j-k napisał:

> mazala2 napisał:
                >
                > > qwardian napisał:
                > >
                > > > Benito Mussolini też ma Order Orła Białego, jest moim wielkim przyj
                > aciele
                > > m. Spo
                > > > tykaliśmy się razem w Wilczym Szańcu...
                > > >
                > >
                > > Pamiętam, wypiliście nawet bruderszafta :)
                >
                >
                > warto wiedziec, ze Benek nie byl antyzydowski - do antysemityzmu przymuszal go
                > dopiero Hitler.
                >
                > i tym sie rozni faszyzm od nazizmu - to uwaga dla Mlodzi.

Wątpię raczej.:(
          • x2468 Re: To łagodna reakcja 04.06.26, 09:25
            Nie tylko Mussolini, również Piotr I Wielki, Katarzyna I, Fryderyk II Wielki, Dziwisz itd.
            • m.c.hrabia Re: To łagodna reakcja 04.06.26, 09:29
              no i Antek świr
              • mazala2 Re: To łagodna reakcja 04.06.26, 19:50
                m.c.hrabia napisał:

> no i Antek świr

Urzędujący Prezydent Ukrainy cieszy się prawdopodobnie podobnym uznaniem i poparciem jak ty na FK
    • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 02.06.26, 06:54
      Trudno sobie wyobrazić, moim zdaniem, bardziej sprzyjające okoliczności do samorezygnacji z premierostwa od tych jakie zaistniały aktualnie w Świecie i w Kraju
      • m.c.hrabia Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 02.06.26, 07:08
        Brak wyobraźni u zdziecinniałego starca to nic dziwnego
        • no-popis król jest nagi 08.06.26, 06:15
          m.c.hrabia napisał:

> Brak wyobraźni u zdziecinniałego starca to nic dziwnego
          Coś trzeba robić jak za przywództwa Tuska wszystkich nas ogrywają i jedziemy w każdej kwestii w "drugim wagonie".
          Przykład kolejnej ochdziesiątej klęski tego rządu:
          W czerwcu br ogłoszono nową pulę aż 33 kluczowych nominacji ambasadorskich w strukturach Unii Europejskiej , na których nie znalazł się ani jeden przedstawiciel Polski.
    • albwu Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 03.06.26, 21:02
      Jeżeli teraz odbierzemy Order Orła Bialego Prezydentowi Ukrainy to jaki będzie następny krok ze strony Ukrainy. Na pewno nie anulują decyzji o nazwie jednostki wojskoej. To co zrobią będzie wymagało reakcji ze strony polskiej, na co Ukraina będzie musiała odpowiedzieć. I Tak doprowadzimy do sytuacji, że stosunki z Ukrainą będą gorsze niż obecnie z Rosją.
      • stefan4 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 03.06.26, 23:33
        albwu:
        > I Tak doprowadzimy do sytuacji, że stosunki z Ukrainą będą gorsze niż obecnie z Rosją.

Tak właśnie. Lepiej myśleć i w każdej sytuacji zastanawiać się nad konsekwencjami, niż unieść się emocją i ,,honorem''; i w tym uniesieniu pogarszać sytuację.

- Stefan
      • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 04.06.26, 07:49
        albwu napisał:

> Jeżeli teraz odbierzemy Order Orła Bialego Prezydentowi Ukrainy to jaki będzie
        > następny krok ze strony Ukrainy. Na pewno nie anulują decyzji o nazwie jednostk
        > i wojskoej. To co zrobią będzie wymagało reakcji ze strony polskiej, na co Ukr
        > aina będzie musiała odpowiedzieć. I Tak doprowadzimy do sytuacji, że stosunki z
        > Ukrainą będą gorsze niż obecnie z Rosją.

Odebranie orderu dotyczy człowieka a nie państwa ponieważ decyzja o nazwaniu jednostki była decyzją osobista prezydenta a nie odpowiedniego organu państwa.
        Moim zdaniem, prezydent Ukrainy ( z pewnie procentowym poparciem Ukraińców) daje sygnał polityczny o gotowości ustąpienia z urzędu.
        • m.c.hrabia Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 04.06.26, 07:57
          Jak zwykle brednie wygaszacza macała
    • x2468 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 04.06.26, 08:13
      Tylko ekstraordynaryjny "musk" złajdaczonej prawicy może odebrać Zełenskiemu coś czego on nie posiada.
      • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 04.06.26, 08:20
        x2468 napisał:

> Tylko ekstraordynaryjny "musk" złajdaczonej prawicy może odebrać Zełenskiemu co
        > ś czego on nie posiada.
        >
        I wtedy będzie bogatszy
    • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 07.06.26, 21:17
      Jutro być może przekonamy się co Kapituła Orderu Białego uczyni z "musem" czy innymi słowy zapadnie decyzja o pozbawienie Prezydenta Ukrainy Orderu Orła Białego.
      • boggi_dan Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 10:16
        Dzisiaj będzie wiadomo. Nie wyobrażam sobie by było inaczej.
    • no-popis Ukraina będzie wrogiem Polski 08.06.26, 06:18
      Ukraina doi z kasy wszystkich. Jeden Trump miał odwagę postawić Zeleńskiego na baczność.
      Ukraina, ze swoją doświadczoną armią, ze swoim nazizmem czy banderyzmem, ze swoimi roszczeniami do części południowo wschodnich województw, będzie naszym wrogiem i to bardzo niebezpiecznym wrogiem.
      • taziuta Re: Ukraina będzie wrogiem Polski 08.06.26, 06:28
        no-popis napisała:

> Ukraina doi z kasy wszystkich. Jeden Trump miał odwagę postawić Zeleńskiego na
        > baczność.

Trump i odwaga? Toż to oksymoron.

> Ukraina, ze swoją doświadczoną armią, ze swoim nazizmem czy banderyzmem, /.../

Piszesz jak ruska onuca.
        To ich pomysł, że Ukrainą rządzą naziści. Widzę, że przebiło się do zakutych pał polskich nazioli. :(
        • no-popis Re: Ukraina będzie wrogiem Polski 08.06.26, 07:13
          taziuta napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > Ukraina doi z kasy wszystkich. Jeden Trump miał odwagę postawić Zeleńskie
          > go na
          > > baczność.
          >
          > Trump i odwaga? Toż to oksymoron.
          Nie, to nie jest oksymoron.
          Żle zrozumiałaś co to jest oksymoron.
          Oksymoron to jest Tusk i prawda lub Tusk i odwaga

> > Ukraina, ze swoją doświadczoną armią, ze swoim nazizmem czy banderyzmem,
          > /.../
          >
          > Piszesz jak ruska onuca.
          > To ich pomysł, że Ukrainą rządzą naziści. Widzę, że przebiło się do zakutych pa
          > ł polskich nazioli. :(
        • x2468 Re: Ukraina będzie wrogiem Polski 08.06.26, 08:09
          Jełop Polski stara się o względy i łaskę Putina.
      • niegracz Re: Ukraina będzie wrogiem Polski 08.06.26, 08:23
        no-popis napisała:
        . Jeden Trump miał odwagę postawić Zeleńskiego na
        > baczność.

\- Jeden Trump wyłamał się ze stanowiska państw Zachodu i przyjł Putina
        na czerwonym dywanie; straszny i kosztowny ruch;
        szkodliwy dla przebiegu wojny obronnej Ukrainy przeciw agresji Rosji.
    • x2468 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 08:12
      Mus, szczególnie teraz przed rozmowami o odbudowie Ukrainy, to pomoże polskim przedsiębiorcom w zdobyciu intratnych kontraktów od rządu wolnej Ukrainy.
      • x2468 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 09:04
        Pierwsze reakcje Ukrainy już są. Zełenski poleciał do Londynu nie jak zwykle przez Jasionkę lecz przez Mołdawię, Słowację, Czechy, Niemcy i Holandię omijając Polskę.
        Możecie jełopy żameldowac Putinowi wykonanie zadania.
        • m.c.hrabia Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 09:29
          Odbierajcie, odbierajcie
        • hordol Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 10:56
          A jaką mamy korzyść gdy Żeleński lata przez Polskę? Stracimy opłaty za jego tranzyt? Pewnie i tak ich nie placil
          • x2468 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 22:11
            Zobaczysz przy umowach o odbudowę Ukrainy.
      • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 12:43
        x2468 napisał:

> Mus, szczególnie teraz przed rozmowami o odbudowie Ukrainy, to pomoże polskim p
        > rzedsiębiorcom w zdobyciu intratnych kontraktów od rządu wolnej Ukrainy.
        >

Myślisz, że o kontraktach związanych z odbudową Ukrainy będą decydowali sami Ukraincy?
    • boggi_dan Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 10:30
      Ten pajac wiceminister nauki Andrzej Szeptycki, który w wywiadzie radiowym określił członków UPA jako "trochę takich ukraińskich żołnierzy niezłomnych". Do wyrzucenia.
      • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 12:41
        boggi_dan napisał:

> Ten pajac wiceminister nauki Andrzej Szeptycki, który w wywiadzie radiowym okre
        > ślił członków UPA jako "trochę takich ukraińskich żołnierzy niezłomnych". Do wy
        > rzucenia.

Ten interesujący człowiek z czyjej rekomendacji został członkiem polskiego rządu, wie kto?
        • x2468 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 15:58
          O Generale WP Stanisławie Szeptyckim:

„...Podczas walk nad Stochodem płk hr. Szeptycki wyróżnił się wybitnymi zaletami dowódczymi, wyjątkowym opanowaniem, spokojem osobistym w krytycznych chwilach, szczególną umiejętnością prawidłowej oceny sytuacji, dużym stopniem inicjatywy oraz zdecydowaniem. To, iż początkowy kryzys został zwycięsko przezwyciężony a starcie zostało zakończone ostatecznie pełnym zwycięstwem zawdzięczamy w pierwszym rzędzie jego osobistemu zaangażowaniu i talentowi dowódczemu.”
    • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 21:24
      Karty w sprawie odebrania Orderu pozostają w rękach Prezydenta, który, moim zdaniem, spokojnie czeka na samodymisję Premiera
      • x2468 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 22:13
        Czeka i to by było na tyle. Do niczego innego nie jest zdolny twój domniemany prezydent..
      • taziuta Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 22:14
        mazala2 napisał:

> Karty w sprawie odebrania Orderu pozostają w rękach Prezydenta, który, moim zdaniem, spokojnie czeka na samodymisję Premiera

A kiedy ta samodymisja nastąpi?
      • stefan4 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 08.06.26, 23:52
        mazala2:
        > Karty w sprawie odebrania Orderu pozostają w rękach Prezydenta

Do tego nie potrzeba kart, wystarczy pojedyncze uderzenie batyrowego bejzbola, jak to na ustawce. Ale on jakoś przestał się palić do tego idiotycznego pomysłu. Może ktoś mu przemówił do rozsądku i okazało się, że jakiś ślad tego rozsądku jeszcze w Prezydencie drzemie? — ale być może to jest moje myślenie życzeniowe, a on po prostu dostał rozkaz od jakiegoś swojego zagranicznego mocodawcy, że ma przestać szaleć.

- Stefan
        • x2468 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 09:36
          Wątpię, codziennie ćwiczy na siłowni moc i silę przebicia a powszechnie wiadomo że tą najpotężniejszą ma baran.
        • no-popis Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 11:20
          stefan4 napisał:

> mazala2:
          > > Karty w sprawie odebrania Orderu pozostają w rękach Prezydenta
          >
          > Do tego nie potrzeba kart, wystarczy pojedyncze uderzenie batyrowego bejzbola,
          > jak to na ustawce.
          Takie zachowania to mają autorytety Tuska jak Murański, w tym na tym forum i robią to w realu, i nie są to fakty wyssane z buraka.
        • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 15:00
          stefan4 napisał:

> mazala2:
          > > Karty w sprawie odebrania Orderu pozostają w rękach Prezydenta
          >
          > Do tego nie potrzeba kart, wystarczy pojedyncze uderzenie batyrowego bejzbola,
          > jak to na ustawce. Ale on jakoś przestał się palić do tego idiotycznego pomysł
          > u. Może ktoś mu przemówił do rozsądku i okazało się, że jakiś ślad tego rozsąd
          > ku jeszcze w Prezydencie drzemie? — ale być może to jest moje myślenie ży
          > czeniowe, a on po prostu dostał rozkaz od jakiegoś swojego zagranicznego mocoda
          > wcy, że ma przestać szaleć.
          >
          > - Stefan
          >
          Grafomańsko i prymitywnie. Ryzykujesz status forumowego inteligenta. Szkoda.
        • niegracz Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 10.06.26, 12:56
          Tusk się kompromituje nie zajmując jednoznacznego stanowiska i wskazując że to Prezydenci Nawroski i Zełenski maja się dogadać..
          on umywa rączki...
          • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 10.06.26, 13:28
            niegracz napisał:

> Tusk się kompromituje nie zajmując jednoznacznego stanowiska i wskazując że to
            > Prezydenci Nawroski i Zełenski maja się dogadać..
            > on umywa rączki...
            >

Dziwi cię to. Odrywa z powodzeniem swoją rolę.
      • qwardian Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 14:45
        Skromnym zdaniem należy pozbawić Orderu Orła Białego, uzurpatora Zełeńskiego i udekorować pośmiertnie Banderę, bo tylko prawdziwy na to zasługuje..
        • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 14:56
          qwardian napisał:

> Skromnym zdaniem należy pozbawić Orderu Orła Białego, uzurpatora Zełeńskiego i
          > udekorować pośmiertnie Banderę, bo tylko prawdziwy na to zasługuje..
          >

Gdyby Tusk był prezydentem pewnie bu od Grasia usłyszał taką radę.
          • boggi_dan Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 15:04
            Polska nie pomaga Ukrainie wyłącznie z własnej woli i w oparciu o swój suwerenny interes. Od lat widać, że kluczowe decyzje geopolityczne zapadają poza Warszawą, a polskie władze pełnią raczej rolę wykonawcy polityki narzucanej przez zachodnie centra wpływu. W efekcie miliardy złotych i ogromne zasoby są kierowane na podtrzymywanie państwa, które bez zagranicznego wsparcia nie byłoby w stanie funkcjonować. Przedstawia się to jako pomoc, ale coraz więcej obywateli widzi w tym przede wszystkim przedłużanie wojny, pogłębianie kosztów gospodarczych i osłabianie własnego kraju. Polska ponosi wydatki, bierze na siebie ryzyko bezpieczeństwa i mierzy się z konsekwencjami społecznymi, podczas gdy zwykłym Polakom mówi się, że nie mają prawa zadawać pytań o sens tej polityki. Prawdziwa pomoc powinna prowadzić do zakończenia konfliktu. I amen.
            • stasi1 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 15:44
              To przecież wszyscy wiedzą że gdyby nie polska pomoc w 22 roku nie wiadomo czy Putin już by nie siedział w Kijowie. I chwała Kaczyńskiemu za to że jednak interes polski podniósł powyżej interesu PiS
              • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 15:55
                stasi1 napisał:

> To przecież wszyscy wiedzą że gdyby nie polska pomoc w 22 roku nie wiadomo czy
                > Putin już by nie siedział w Kijowie. I chwała Kaczyńskiemu za to że jednak inte
                > res polski podniósł powyżej interesu PiS

Moim zdaniem swiadomie zrezygnowano z zajęcia Kijowa.
                • stasi1 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 10.06.26, 17:38
                  Tak świadomie zabrakło im sił. Albo sie przestraszyli że wtedy Polska Ukrainie pomagała
            • mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 16:03
              boggi_dan napisał:

> Polska nie pomaga Ukrainie wyłącznie z własnej woli i w oparciu o swój suwerenn
              > y interes. Od lat widać, że kluczowe decyzje geopolityczne zapadają poza Warsza
              > wą, a polskie władze pełnią raczej rolę wykonawcy polityki narzucanej przez zac
              > hodnie centra wpływu. W efekcie miliardy złotych i ogromne zasoby są kierowane
              > na podtrzymywanie państwa, które bez zagranicznego wsparcia nie byłoby w stanie
              > funkcjonować. Przedstawia się to jako pomoc, ale coraz więcej obywateli widzi
              > w tym przede wszystkim przedłużanie wojny, pogłębianie kosztów gospodarczych i
              > osłabianie własnego kraju. Polska ponosi wydatki, bierze na siebie ryzyko bezpi
              > eczeństwa i mierzy się z konsekwencjami społecznymi, podczas gdy zwykłym Polako
              > m mówi się, że nie mają prawa zadawać pytań o sens tej polityki. Prawdziwa pomo
              > c powinna prowadzić do zakończenia konfliktu. I amen.

Podobnie. moim zdaniem, miała się rzecz z transformacją ustrojową. Podobnie ma się współczesna droga ku globalizacji. Interes bardzo nielicznych ponad interesem ogółu ludzkości. Akcenty tego problemu wyraźne są w Magnifica Humanitas
    • m.c.hrabia Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 09.06.26, 16:33
      ciekawe kto wgra na debilnej decyzji ćpunka ?

• mazala2 Re: Odebranie Orderu Orła Białego to mus ! 10.06.26, 12:50
        m.c.hrabia napisał:

> ciekawe kto wgra na debilnej decyzji ćpunka ?
        >
        >
        >

Wygra, moim zdaniem, naród Ukraiński i Polski a stracą neoliberalne elity w obu narodach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka