IP: *.proxy.aol.com 19.03.01, 06:59

Jezeli ktos z Was chcialby przeczytac cos ciekawego
o tej kurwie Michniku, to polecam:

http://www.maloca.com/red.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: linxfeld Re: Michnik IP: *.waw.pdi.net 19.03.01, 16:58
      szkoda, ze nie ma pryszczycy na taką świnię, ktora tak o Adamie Michniku
      napisała.

Artykul Michnika w Gazecie jest swietny.
      Co do antysemityzmuw Polsce, to odczulem go juz jako 10 letni chlopiec bedac na
      wakacyjnej kolonii. Z powodu nazwiska i wygladu mojego ojca codziennie bylem
      bity przez wspoluczestnikow kolonii.
      • Gość: GS Re: Michnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.01, 03:59
        To godne ubolewania, że biłeś bity na koloniach.
        Jednak czy z tego powodu uważasz za uprawnione uprawianie takiej dwulicowości
        jak publikowanie czego innego dla przypodobania się Polakom i czego innego dla
        amerykańskich Żydów?
        Czytając polską wersję artykułu o Jedwabnem myślałem: po raz pierwszy od wielu
        lat mogę zgodzić się z Michnikiem. Czyżby to był jakiś przełom. Jednak
        Michnik i tym razem pokazał swoją klasę: wersja w New York Times różni się od
        wersji w G.Wyborczym. Wersja dla NYT dzięki ubytkom (niedopowiedzeniom, które w
        polskiej wersji są dopowiedziane) i naddatkom nabiera w wielu miejscach
        charakteru insynuacji włączającej się w nurt typowych antypolskich bzdur w
        kwestii holocaustu. Jest to obrzydliwy przykład par excellance dwulicowości.
        Polecam omówienie różnic na ostatniej stronie Życia z 18.04.2001.

To, że wpisuje się to w antysemicki stereotyp dwulicowego Żyda, to nie moja
        wina.
        Proszę o pozytywne przykłady, które by równoważyły nawałę kłamstw w kwestii
        Polskiej odpowiedzialności za holocaust. Niestety są dużo słabiej słyszalne.
        Staram się wykazywać dobrą wolę, ale gdy po prostu jestem rzeczowy, a nie tylko
        przytakuję zostaję określony jako antysemita. Co mam robić?
        Skoro jesteś Żydem, powiedz mi.

Grzegorz Strzemecki
        gstrzemecki@wp.pl

• Gość: ww Re: Michnik IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 19.04.01, 23:23
          Czytalem artykul w New York Times pare tygodni temu, ale nie zauwazylem
          powaznych roznic w porownaniu z wersja GW. Nie mam prenumeraty NYT, tak wiec
          nie moga przeczytac tego arykulu na sieci. Czy ktos moze podac jakis link
          gdzie moglbym przeczytac wersje NYT
          • Gość: GS Re: Michnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.01, 03:36
            W uzupełnieniu do sprawy dwóch wersji artykułu Michnika, to czytałem go (nie
            wiem czy przedrukowanego w całości, czy w obszernych fragmentach w "Życiu"
            (Wołka). Było to dla mnie wydarzenie, bo rzeczywiście brzmiało to, jak na AM
            wyjątkowo przyzwoicie. No i oczywiście fakt, że NYT to równocześnie wydrukował
            - jak na tę gazetę, to też wydawało się wydarzeniem.
            O różnicach w obu tekstach dowiedziałem się z listu czytelnika do "Życia",
            który przesyłam. Nie dysponuję w tej chwili żadną wersją artykułu Michnika -
            być może jest osiągalna w internetowym archiwum GW oraz, jak wynika z owego
            listu w "Życiu" w internetowym NYT.
            Z pewnością lepiej byłoby mieć te rozbieżności staranniej udokumentowane, ale
            trzeba by na to znaleźć więcej czasu. Przyznaję też, że G.Wyborczego nie kupuję
            i nie czytuję, chyba że muszę. Uważam, że całokształt działalności AM nadaje
            sprawie wiarygodność. Niemniej jednak, gdyby ktoś z dyskutantów miał więcej
            informacji na ten temat, chętnie bym się z nimi zapoznał. Oczywiście także
            wtedy, gdyby informacje w liście byłyby nieprawdziwe.

Pozdrawiam wszystkich , dołączam list z Życia.

Grzegorz Strzemecki

Oto treść listu:

Chciałbym wyrazić panu Adamowi Michnikowi uznanie za jego ostatni artykuł "Szok
            Jedwabnego", który dzięki Internetowi miałem okazję przeczytać w wersji z "The
            New York Times" (How Deep the Guilt?", 17 marca) i tej oryginalnej z "Gazety
            Wyborczej".
            Niestety, porównanie artykułów opublikowanych w "GW" i "NYT" ujawnia sporo
            różnic. Nie zmieniają one może ogólnej wymowy tekstu, zmieniają jednak wiele
            "niuansów", by nazwać to łagodnie. Najwięcej cięć jest w cytowanym przez Adama
            Michnika apelu pióra Zofii Kossak-Szczuckiej z 1942 roku. Pomimo jasnego
            komentarza, iż łatwo w nim dostrzec antysemickie stereotypy, zniknęły zeń całe
            paragrafy, w których autorka stawia zarzut milczenia o odpowiedzialności za
            Holocaust nie tylko aliantów, ale również wpływowych ośrodków żydowskich.
            Zniknęły też z artykułu pana Michnika całe zdania, budujące kontekst
            historyczny problemów polsko-żydowskich. Cięcia nie dotknęły jednak drugiej
            części artykułu, będącej swoistym rachunkiem polskiego sumienia. Na szczęście
            jest ona także wezwaniem do wyważonej oceny przeszłości przez obie strony.
            Całość sprawia wrażenie kombinacji potknięć (?) w tłumaczeniu i stronniczej
            edycji tekstu. Oto kilka przykładów (tłumaczenie moje). Całe istotne zdanie w
            paragrafie traktującym o stosunkach polsko-żydowskich pod zaborami zmieniło
            sens. "Antysemityzm - tak jak we wszystkich krajach tego regionu
            zamieszkiwanych przez Żydów - był spoiwem ideologicznym wielkiego obozu
            ideologicznego - Narodowej Demokracji". W NYT natomiast czytamy: "Antysemityzm
            był spoiwem ideologicznym wielkich nacjonalistycznych formacji politycznych".
            Mowa tylko o Polsce. W rezultacie namnożyły się nam endecje i wychodzi na to,
            że wyznacznikiem polskości pod zaborami był antysemityzm! W zdaniu "Dla
            antysemitów, których nie brakuje na marginesach polskiego życia
            politycznego..." zamieniło się "których nie brakuje" na "których jest mnóstwo"
            (ew. "są liczni").
            Dla odmiany przybyły natomiast w wersji z "NYT" dwa zdania. Wersja "GW" kończy
            się na myśli: " Przecież gdzieś w podświadomości ludzie w Polsce pamiętają, że
            to oni wprowadzili się do mieszkań opuszczonyc
    • Gość: Indris Re: Michnik IP: 213.135.34.121, 213.135.34.30, 213.135.34.* 19.03.01, 17:24
      Po ewentualnym przejrzeniu (tytuł "czerwone skunksy" daje pojęcie o stylu tej publikacji) polecam stronę
      http://www.duke.edu/web/primate/links.html
      Lemury są tak śliczne, że warto sobie na nie popatrzeć po takiej lekturze.
      Można zresztą zjjrzeć ta i bez tej lektury. Moim zdaniem - zdrowiej.
      • Gość: ... Re: Michnik: do Indris IP: 207.61.17.* 19.04.01, 18:25
        Gość portalu: Indris napisał(a):

&#62 Po ewentualnym przejrzeniu (tytuł "czerwone skunksy"
        daje pojęcie o stylu tej p
        &#62 ublikacji) polecam stronę
        &#62 http://www.duke.edu/web/primate/links.html
        &#62 Lemury są tak śliczne, że warto sobie na nie popatrzeć
        po takiej lekturze.
        &#62 Można zresztą zjjrzeć ta i bez tej lektury. Moim
        zdaniem - zdrowiej.

Pan Partyka?
    • Gość: Thomas Re: Michnik IP: 216.18.31.* 19.04.01, 17:42
      Do Grzegorza, Dziekuje za Pana list. Po przeczytaniu dwuch wersji w NYT i GW
      artykulu A. Michnika nasuwa sie tylko jedna konkluzja. A. Michnik udowodnl na
      lamach prasy jego moralne bankructwo. Kim jestes A. Michnik?.
    • Gość: ewa Re: Michnik IP: *.proxy.aol.com 19.04.01, 20:01
      Gość portalu: marek napisał(a):

&#62
      &#62 Jezeli ktos z Was chcialby przeczytac cos ciekawego
      &#62 o tej kurwie Michniku, to polecam:
      &#62
      &#62 http://www.maloca.com/red.ht

Cholera czemu ten DUREN ma taki sam adres jak moj????
      Michnik to arcy ciekawa postac.

• Gość: Maya Re: Michnik IP: *.nsw.bigpond.net.au 20.04.01, 05:25
        EWA SPADLA Z DRZEWA...A MOCNO SIE POTLUKLA!!
        "POSTAC ARCY CIEKAWA", NIE OZNACZA SZLACHETNA i MORALNA...DROGIE DZIECKO!
        KIEDYS TYCH SLOW, A MOZE JUZ NIEDLUGO, BEDZIESZ SIE BARDZO WSTYDZIC.
        ALE COZ, NAIWNOSC I NIESWIADOMOSC,NIE PODLEGA NAGANIE, ALE ZA TO
        KROTKOWZROCZNOSC ...BARDZO!!
        Nie oczekuje na respondencje
        Bye!
    • Gość: XXX Re: Michnik IP: 216.18.31.* 20.04.01, 17:12
      Michnik i jemu podobni to oni tworza antysimityzm w Polasce. Antysimityzm jest
      to naturalna reakcja spoleczenstwa na ich (Micnik i jemu podobni) polityczna
      krotkozwrocznosc.
    • Gość: Dentysta Michnikowi smierdzi z ryja IP: *.as4.nwbl1.wi.voyager.net 22.04.01, 16:47
      • Gość: Weteryna Re: Michnikowi smierdzi z ryja IP: 206.112.110.* 24.05.01, 08:53
        Dentysta, zakladaj maske nastepnym razem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka