Dodaj do ulubionych

Środa: zostaję na stanowisku

• Gość: leki Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: 80.241.130.* 13.12.04, 17:31
      jak widzę taki słowotok, to od razu mnie korci, aby odpowiedzieć, zostawmy
      reutersa, catholics for choice i inne cytowane źródła; zastanówmy sie lepiej
      nad wypowiedzią p. Środy i jej kontekstem:

1. po pierwsze, okoliczności w jakich p. Środa wypowiedziała swoje stwierdzenia
      są niejasne; ona sama (a za nią GWyborcza) stwierdziła, że to było na korytarzu
      w odpowiedzi na pytania dziennikarza Reutersa o rolę KK w przemocy wobec kobiet
      (pyania chyba były z tezą) - w takim przypadku, jeżeli pominąć brak
      przytomności umysłu Środy w odpowiadaniu dziennikarzom, to cała afera może
      wydawać się przesadzona. Jednakże, Rzepa podaje, że takie stwoerdzenia padają w
      oficjalnych materiałach z konferencji autoryzowanych przez p. Środę a tego już
      nie można wytłumaczyć pośpiechem, słabym angielskim etc.

2. teza o kulturowym związku KK z przemoca wobec kobiet nie jest nigdzie
      potwierdzona ani również teza o takim związku pomiędzy
      religiami "patriarchalnymi" tj. o przewadze postaci męskich (czyli wszystkie
      wielkie religie, ponieważ nie ma żadnej istotnej religii, w której centralną
      rolę odgrywałaby postać żeńska - zanik religii matriarchalnych jako fakt
      historyczny świetnie opisuje Fromm, polecam lekturę zamiast róznych stron
      internetowych); to jest extra temat na pracę naukową , socjologczną lub
      antorpologiczną, ale nie na publiczne twierdzenia osoby na stanowisku
      politycznym (tu Belka ma całkowitą rację) podawane jako potwierdzony,
      obiektywnie istniejący fakt społeczny!!! to może wkurzyć nawet gościa który nie
      chodzi do Kościoła, takiego jak ja

3. dalsze cytaty z Reutersa sugerują jak sądze że kobietom na świecie będzie
      dopiero dobrze gdy wszystkie religie "patriarchalne" znikną!!! potwierdzeniem
      tej tezy mogłyby byc badania stwierdzające że np. w ZSRR kobiety nie były bite
      ani gwałcone; to się wpisuje w modę bicia w każdą religię i każde zdecydowane
      niepermisywne poglądy jako "nietolerancyjne"; będzie nam wszystkim lepiej jak
      szkodliwe przesądy znikną, he, he

4. argument czysto merkantylny, tj. "ja jako wnerwiony podatnik": skoro w
      POlsce nie ma honorowych zabójstw a konferencja była temu poświęcona to po jaką
      cholerę p. Sroda jedzie tam za pieniądze podatników (jeżeli ją to interesuje
      jako naukowca to niech się stara o granta)??? to z kolei jest całkiem
      charakterystyczne dla funkcjonowania tego urzędu, w ramach którego rozdaje się
      różowe okulary, chadza na różne demosntracje dobrej woli i jeździ na
      bezprzedmiotowe konferencje

5. teza o "ukrzyżowaniu" Środy jest jak widać przesadna i chyba nawet dla
      niekatolików nieco niesmaczna....

6. co ma wspólnego z tą całą historią niechęć KK do cudzołóstwa i seksu
      przedmałżeńskiego? (te zakazy zresztą odnoszą się do obu płci, z tego co wiem),
      nie zmienia to faktu, że w olbrzymiej większości kultur pobłażliwość dla
      cudzołóstwa męskiego jest większa; jak zwykle w takich dyskusjach - groch z
      kapustą i wszystko ze wszystkim; pomijając seks przedmałżeński jako specyficzny
      problem związany z sakramentalnością małżeństwa, chyba nikt nie lubi być
      zdradzany? na szczęście istnieją catholics for choice, wyzwoleni z takich
      pierdół (tylko że chyba już nie są katolikami...)

PS. programów telewizyjnych "krzyżujących" nie widziałem
      • Gość: Antyanatema Słowotok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:56
        Co za zlepek bredni z popisami! Objętość tego tekstu ma chyba służyć temu, by
        trudniej było w nim dostrzec kompletny brak logiki, pomieszany z kłamstwami. Na
        użytek średnio oczytanych - powołanie się na Fromma, absolutnie bez związku z
        tematem (co ma zanik religii matriarchalnych do przemocy w rodzinie powszechnie
        tolerowanej w tradycyjnych katolickich rodzinach?) (Które religie nazywa się
        patriarchalnymi, wiadomo, nie każda religia jest teizmem, etc, etc.) A jak to
        miło rozstrzygać ex cathedra, że: stwierdzenie JEST (bo ja tak mówię) niejasne,
        coś MOŻNA, a czegoś NIE MOŻNA, pocytować sobie parę wyrażeń po angielsku... Co
        za uciecha! Proponuję na przyszłość lepiej ukrywać swoje kompleksy. A nuż
        przyjdzie jednak matriarchat, i jakaś baba wyśmieje...
    • Gość: Homo sapiens Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: 81.15.183.* 13.12.04, 17:36
      Rodacy! Uwazam, ze osoba pelnomocnika ds.rownosci kobiet i mezczyzn jest
      naprawde zbedna!!! Przeciez w kazdej niemal dziedzinie gospodarczej i
      politycznej widac zwiekszajaca sie liczbe kobiet, jakze czesto znacznie
      lepszych fachowcow niz mezczyzni. Zakompleksiale feministki z p. Sroda na czele
      wnosza za duzo balaganu w zycie spoleczne, chyba ze taka jest ich rola.
      Zobaczcie, przeciez polityka i niekompetenti politycy tak nas porozniaja!!! Nie
      dajmy sie zwariowac !!!
    • Gość: borsuk Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 17:42
      " A zanim zaczniecie na mnie krzyczeć, pomyślcie chwilę.
      > Patriarchat (o kótrym pani Środa mówiła) jest znacznie starszy, niż Kościół.
      > Może pomyślcie, jaka byłaby sytuacja społeczne kobiet, gdyby NIE BYŁO 2000
      lat
      > chrześcijaństwa?
      >
      > Nie wiecie? To popatrzcie na kraje, które tego doświadczenia 2000 lat nie
      mają.
      >
      > Na Afrykę. Na Azję (i tę postkomunistyczną, i tę buddyjsko - konfucjańską).
      Na
      > kraje Islamu. Gdzie najmniej jest przemozy wobec kobiet?
      >
      > Gdzie działały (...bo miały szansę działać!) ruchy feministyczne i inne ruchy
      > równouprawnienia kobiet? W krajach Islamu? W Azji? W Afryce?
      >
      > Może warto pomyśleć, zanim się coś głupiego powie? NAWET, jak się jest
      > profesorem?"

Hola hola, wolnego, Puchatku. Jeśli konsekwentnie pójść za tą logiką, to
      wyjdzie na to, że właściwie kobiety w Europie nie powinny domagać się
      równouprawnienia, tylko nieustannie dziękować za to, że mają ile mają, bo
      przecież gdzie indziej miałyby mniej. To jest logika z cyklu "Cóż za ludzkie
      panisko - mógł zastrzelić, a tylko dał po mordzie".

Swoją drogą, pogląd, że istnienie ruchu na rzecz równouprawnienia kobiet jest
      zasługą chrześcijaństwa, wydaje mi się mocno wątpliwy. Przecież to nie
      spuścizna tych 2000 lat, tylko znacznie młodszych tradycji oświeceniowych. A
      niechęć Kościoła do tego ruchu jest elementem jego ogólnej niechęci do
      oświecenia. Stopniowo słabnącej, ale jednak.

Mówiąc grubym skrótem: Kościół, nawet gdy stanowczo opowiada się przeciw
      przemocy wobec kobiet, nie postuluje ich równouprawnienia - raczej apeluje do
      mężczyzn, żeby "lepiej traktowali kobiety". Ale cały czas zakłada podział ról i
      hierarchię.

I w tym sensie Środa mówi do rzeczy: opowiadając się po stronie tej hierarchii,
      Kościół pośrednio działa na rzecz rozmaitych nadużyć. Zapewne gdzie indziej
      podobną rolę pełnią inne światopoglądy i instytucje religijne... ale ona mówiła
      akurat o Polsce i wcale nie twierdziła, że Polska to jakiś wyjątek.

Bardzo się cieszę, że Belka nie uległ nagonce i jej nie zdymisjonował.
      • Gość: wolny Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: 130.161.57.* 13.12.04, 17:46
        Uklon dla rozsadnej opinii jakich tak malo sie tu widuje. Zgadzam sie na calej lini.
        • Gość: volk Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.cable.mindspring.com 13.12.04, 18:03
          zamiast zgadzac sie z kazda opinia wymysl cos swojego.
    • Gość: P-77 Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:45
      Sprawa zamknięta, nie tak jakbym oczekiwał, ale przynajmniej premier pokazał,
      że pogląd p. Środy nie jest stanowiskiem rządu jednoznacznie się od niego
      dystansując.
      Do zwolenników Środy - macie rzecznika w randze ministra - ceiszcei sie bo za
      pół roku, najdalej za dziewięć miesięcy będzie inny urząd, inny pełnomocnik i
      inne będzie głosił poglądy. Mam nadzieję, że jemu też przyznacie "obywatelskie"
      prawo do mówienia tego co uważa.
      • kataryna.kataryna Re: Środa: zostaję na stanowisku 13.12.04, 20:11
        > Do zwolenników Środy - macie rzecznika w randze ministra - ceiszcei sie bo za
        > pół roku, najdalej za dziewięć miesięcy będzie inny urząd, inny pełnomocnik i
        > inne będzie głosił poglądy. Mam nadzieję, że jemu też
        przyznacie "obywatelskie"
        >
        > prawo do mówienia tego co uważa.

Wolne zarty :)
        Wystarczy porownac potraktowanie Nizankowskiego i Srody, zeby widziec, ze
        bezkarnie glosic mozna tylko "postepowe" bzdury.

Najbardziej mnie smiesza te gadki o ogromnej odwadze Srody. Wielka mi odwaga,
        powiedziec cos po kryjomu za granica a potem tlumaczyc, ze nie to sie mialo na
        mysli. Gdyby rzeczywiscie chciala zaczac dyskusje nt przemocy w rodzinie to by
        ja zaczela w Polsce a nie w Szwecji gdzie pewnie liczyla, ze sie nikt nie dowie
        co tam paplala.
        • Gość: tja Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.arcor-ip.net 13.12.04, 20:38
          kataryna.kataryna napisała:

> > Do zwolenników Środy - macie rzecznika w randze ministra - ceiszcei sie b
          > o za
          > > pół roku, najdalej za dziewięć miesięcy będzie inny urząd, inny pełnomocn
          > ik i
          > > inne będzie głosił poglądy. Mam nadzieję, że jemu też
          > przyznacie "obywatelskie"
          > >
          > > prawo do mówienia tego co uważa.
          >
          >
          >
          > Wolne zarty :)
          > Wystarczy porownac potraktowanie Nizankowskiego i Srody, zeby widziec, ze
          > bezkarnie glosic mozna tylko "postepowe" bzdury.

Kataryna rozczarowalas mnie
          >
          > Najbardziej mnie smiesza te gadki o ogromnej odwadze Srody.

Bo jest odwaga to co widzi wielu tylko nie mowi bo sie boji wlasnie.

Wielka mi odwaga,
          > powiedziec cos po kryjomu za granica a potem tlumaczyc, ze nie to sie mialo
          na
          > mysli.

"po kryjomu za granica " - zartujesz chyba ? Albo cos cie sie pomerdalo ?

Gdyby rzeczywiscie chciala zaczac dyskusje nt przemocy w rodzinie to by
          > ja zaczela w Polsce a nie w Szwecji gdzie pewnie liczyla, ze sie nikt nie
          dowie

Zrobila bardzo dobrze - tez tak bym zrobila . I dobrze ze opinia miedzynarodowa
          sie dowie o tym co sie w PL wyprawia . Gdyby powiedziala w Polsce to by
          szumowiny klerykalne zrobily z nia to co zrobiono z Nieznalska.
          A tak to jest szansa ze wkrotce beda sie polskie szumowiny tlumaczyc ....

>
          > co tam paplala.

Ty tez jestes okazuje sie pleciuga , plec pleciugo byle dlugo....
          >
        • Gość: alicja Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.net.autocom.pl 14.12.04, 03:07
          Twoja wypowiedź nie jest szczera i jest nierozsądna. Takie podejście trąci
          ciemnogrodem intelektualnym typu: Hantke i szerzący się analfabetyzm.
          Nigdy nie widziałam prof.Środy zbyt odważnej, ale często słyszę jej prawdziwe
          komentarze na temat powodu krzywd dużej częsci polskiego społeczeństwa. Ty
          kiedyś w podobnym stylu wypowiadałaś się. Czyżbyś zahaczyła o prawicę
          ekstremalną?
    • Gość: Prawdziwy Polak BRAWO PREMIERZE ZA PRAWDĘ SIĘ NIE KARZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:57
      • Gość: q Re: BRAWO PREMIERZE ZA PRAWDĘ SIĘ NIE KARZE IP: *.net24.prv / 195.205.23.* 13.12.04, 18:07
        No chyba że Niżankowskiego
        • Gość: P-77 Re: Dwa banały + kłamstwo = prawda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:18
          No, no, nie wiedziałem.
          Wyjaśniam.
          Banał pierwszy - Kościół nie wspiera bezpośrednio przemocy wobec kobiet.
          Banał drugi - przemoc wynika z kultury a ta z religii.
          Kłamstwo - Kościół nie sprzeciwa się przemocy wobec kobiet.
          • Gość: Old Lady Re: CZAS NA AKCJE IP: *.res.east.verizon.net 13.12.04, 19:03
            Tez sie zastanawialam dlaczego ta ekscytacja, przeciez gdy sie troche zna SLD,
            to nalezy sie spodziewac do jakich wnioskow badawczych prof Sroda mogla dojsc.
            Mysle, ze jest to spowodowane nie naukowymi wyjasnieniami pani profesor (ktorych
            prac wiekszosc zwolennikow/przeciwnikow jej argumentacji i tak nie czytala) a
            frustracja na kosciol. Jak to powiedzial ks.prof Tischner: "Nie znam nikogo,
            kto by stracil wiare z powodu swojego sekretarza partii, ale z powodu swojego
            ksiedza proboszcza - owszem". Niestety tolerowanie przez kosciol takich kwiatkow
            jak chociazby Radio Maryja ktorego audycje powaznie gwalca intelekt a o
            odnoszeniu sie do kobiet- sluchaczek nie wspomne, utrwala reputacje kosciola
            jako siedliska zacofania i "kobietozerczosci". W polskim kosciele po
            deklaracjach o godnosci kobiety przyszedl czs na czyny.
            • Gość: volk Re: CZAS NA AKCJE IP: *.cable.mindspring.com 13.12.04, 20:03
              jasne "stara kobieto" nauczylo sie dwoch slow po angielsku i sie madrzy..z czym
              do ludzi!
              zajmij sie swoim skorumpowanym srodowiskiem.
              • Gość: Old Lady Re: CZAS NA AKCJE IP: *.res.east.verizon.net 13.12.04, 21:15
                Widze ze z calego postingu zrozumiales tylko dwa slowa i to jeszcze zle
                przetlumaczyles na polski, ale jak na ciebie to i tak dobrze.
                • Gość: volk Re: CZAS NA AKCJE IP: *.cable.mindspring.com 14.12.04, 02:28
                  no dobrze uczynilem to celowo..na Lady to trzeba sobie zasluzyc lub sie nia
                  urodzic.
      • Gość: agora7 Re: BRAWO PREMIERZE ZA PRAWDĘ SIĘ NIE KARZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:32
        Gora rozsadek!Pan Premier ma klase i odwage - chociaz przeciwnik nielatwy;
        zaklamany , falszywy i podstepny.
        • Gość: volk Re: BRAWO PREMIERZE ZA PRAWDĘ SIĘ NIE KARZE IP: *.cable.mindspring.com 13.12.04, 20:04
          przygarnal kociol garnkowi.
    • Gość: czytelniczka Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.aster.pl 13.12.04, 18:24
      Zadałaś lub zadałeś sobie tyle trudu a wygląda na to , że odezwał się tylko
      obrońca Sekielskiego. Na forum każdy wyraża swoją opinię i wcale nie ma zamiaru
      jej zmieniać.Przekonałam się o tym ju
    • Gość: Londo Sroda to znerwicowane babsko od sledzi z bazaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:33
      Ta kobieta jest glupia i strasznie pyskata. Kto temu babsku nadal stopnie
      naukowe? Dla niej szkoda kleszczy na Rozyckim!
    • Gość: Czesiek Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:34
      Myślałem Panie Premierze, że jest pan chłopem z jajami, a jest pan sługusem
      kleru.Pani Srodzie należy się wielka premia a nie nagana. Takich kobiet
      potrzebuje polska.
      • Gość: cezar Czesiu! "Myślałem" Zaraz takie wielkie słowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:08
        Przecież pisałeś to na siedząco więc i tak skromny rozumek sobie przygniotłeś!
        Jakże mogłeś jeszcze "myśleć?!?!
      • Gość: volk Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.cable.mindspring.com 13.12.04, 20:05
        juz niedlugo beda takich profesorow potrzebowac do pasania swin..bo gdzie oni
        sie nadaja?
    • Gość: Iza I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:43
      Bardzo dobrze, że pani Środa pozostała pełnomocniczką, może coś się zmieni w
      tym ciemnogrodzie - Polsce. Smutne jest tylko to, że jej wypowiedź nie wywołała
      dyskusji o przemocy wobec kobiet, ale prawicową nagonkę.
      • Gość: cezar Izuniu! Narzeczony cię bija?! Ależ przecież on też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:12
        z lewicy, to o co ci chodzi?! Ma zacząć chodzić do kościoła?! A może go
        denerwuje ten wujek Che na twoim biuście?! Może on jest o niego po prostu
        zazdrosny?! Spróbuj biegać bez tej koszulki, może to coś da! Jak nie, zmień
        narzeczonego. Może będzie słabszy!?
      • Gość: Czwartek Premier-Belka-Repry-MENDA IP: *.i.pppool.de 13.12.04, 19:14
        Belka nie rzuca klody pod nogi Srody.
        Szemrane marcowe "profesory" marksizma
        -leninizma zawsze wieta- rozumieta
        sie dogadaja.
    • Gość: czytelniczka Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.aster.pl 13.12.04, 18:43
      Zadałaś lub zadałeś sobie tyle trudu a wygląda na to , że odezwał się tylko
      obrońca Sekielskiego. Na forum każdy wyraża swoją opinię i wcale nie ma zamiaru
      jej zmieniać.Przekonałam się o tym już dawno. Dla mnie też zarówno Sekielski jak
      i cała reszta dziennikarzy z TVN gonią tylko za sensacją i oglądalnością a
      obiektywizm się nie liczy. Zeby znać Janinę Pradowską trzeba czytać a to jest
      strasznie dla wielu męczące.Dlatego funkcjonuje komunał "tuba lewicy" choć mało
      kto wie o czym Ona pisze.
      A prześwietlenia nie oglądałam bo z reguły nie oglądam już TVN.
      Pani Profesor Środa zostaje i to jest najważniejsze.
      • Gość: Jędrzej W związku z ukrzyżowaniem "Pani Profesor" IP: *.chello.pl 13.12.04, 23:42
        - proponuję, by od przyszłego roku Wielkanoc obchodzić w Polsce w środę zamiast
        w niedzielę!
    • Gość: alicja Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.net.autocom.pl 13.12.04, 19:03
      Gość portalu: Janek napisał(a):

> Jednak lobby antyklrykale górą.>>>

To nie lobby antyklerykalne górą, ale strach nawet rządu przed księżmi
      pomimo tego, że jest to wbrew nauce Chrystusa. Postawą premiera jestem bardzo
      rozczarowana. Ks. prof. Boniecki jest innego zdania niż nasze księżowskie
      pachołki rządowe i wszelkie pieronkowskie.

• Gość: cezar Alicjo! To wy tam na zebraniach naukę Chrystusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:15
        studiujecie?!?!? Myślałem, że nowa lewica chce jeszcze raz ruszyć z posad bryłę
        świata, a wy katechizm czytacie?!? A fe!!!
        • Gość: alicja Re: Alicjo! To wy tam na zebraniach naukę Chrystu IP: *.net.autocom.pl 14.12.04, 02:18
          Gość portalu: cezar napisał(a):

Myślałem, że nowa lewica chce jeszcze raz ruszyć z posad bryłę
          > świata, a wy katechizm czytacie?!? A fe!!!
          Daj spokój z tą nową lewicą. Ja jestem bezpartyjna i mam alegrię partyjną
          i klerykalną. Pzdr.

• Gość: tja Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.arcor-ip.net 13.12.04, 19:17
        Gość portalu: alicja napisał(a):

> Gość portalu: Janek napisał(a):
        >
        > > Jednak lobby antyklrykale górą.>>>
        >
        > To nie lobby antyklerykalne górą, ale strach nawet rządu przed księżmi
        > pomimo tego, że jest to wbrew nauce Chrystusa.

Tez tak to widze - cala ta dyskusja albo jak kto chce awantura
        to dowod nie do zbicia ze Magdalena Sroda ma racje.
        Przerazajace jest to ze panom w polsce trudno to zauwazyc.

Postawą premiera jestem bardzo
        > rozczarowana.

Ja tez " i wilk syty i owca cala" niby , a tak naprzawde
        nastepna polska niemoznosc , niezdolnosc do myslenia , niezdolnosc do
        postrzegania zwiazkow przyczynowo-skutkowych.

Ks. prof. Boniecki jest innego zdania niż nasze księżowskie
        > pachołki rządowe i wszelkie pieronkowskie.

I co mozna powiedziec , dobranoc Polsko , moze za 125 lat
        ale to nie ja juz ....
        >
        >
        >
        >
        • Gość: alicja Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.net.autocom.pl 14.12.04, 02:28
          Gość portalu: tja napisał(a):
          Wierzę, że takie bezczelne rokito czy dornopodobne bezideowce nie rodzą się
          ale chwilowo kształtuje ich antypaństwowy sejm. Wierzę, że pokolenie
          dzisiejszych 18 latków inteligencją i rozumem zegnie im kręgosłupy i wyrzuci do
          lamusa. To ich jedyne miejsce. A jaki jest księżowski /w 80%/ pomiot też
          mdli gdy się słucha i patrzy. Czy katolicka wiara i Rydzyk to ta sama PARAFIA?
          Nigdy!! - jeżeli ma istnieć KrK. Pozdrawiam Cię.alicja

• Gość: Old Lady Re: Czy mozesz powiedziec co mialas na mysli IP: *.res.east.verizon.net 13.12.04, 19:30

> To nie lobby antyklerykalne górą, ale strach nawet rządu przed księżmi
        > pomimo tego, że jest to wbrew nauce Chrystusa.

Co jest wbrew nauce Chrystusa: lobby antyklerykalne, strach rzadu przed ksiezmi?

> Postawą premiera jestem bardzo
        > rozczarowana. Ks. prof. Boniecki jest innego zdania niż nasze księżowskie
        > pachołki rządowe i wszelkie pieronkowskie.

Mysl zbyt gleboka nie rozumiem, czy mozesz wyjasnic?
        • Gość: alicja Re: Czy mozesz powiedziec co mialas na mysli IP: *.net.autocom.pl 15.12.04, 19:53
          Gość portalu: Old Lady napisał(a):

> Myśl zbyt gleboka nie rozumiem, czy mozesz wyjasnic>>>.
          Politycy i dorobkiewicze idą grupami z ksieżmi pod rękę. Np. tak zrobił
          pan prezydent, a później konkurował z nim premier. Zawsze takie nielewicowe
          romanse kończą się kolejną potężną dawką finansową dla KrK.. Oddaje się tysiące
          hektarów ziemi kościołowi za symboliczną złotówkę, zbędne budynki szkolne,
          kamienice itd. powstają partie klerykalne o zabarwieniu jakby rodzimego
          faszyzmu. Każdy z idących pod rękę z KrK dostaje potężnego kopa gdy już nie ma
          nic finansowego do ofiarowania. I tak to się kręci.
    • Gość: alicja Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.net.autocom.pl 13.12.04, 19:42
      Zakłamanie katolickie osiąga apogeum głupoty. Jest nie tylko kłamliwe, ale jest
      przerażające. To jakby swoisty faszyzm. Faszyzmem powiało w rzeszowskim podczas
      kazania na ceremonii jakiejś rolniczej mszy św. o godz.11. W podobnym
      duchu gadał ks. Pieronek. Pochanke nie jest samodzielną, niezależną dziennikarką
      ale czytadłem TVN, więc wyłączam ją z opiniotwórczej kasty.Ale Ks.prof.BONIECKI
      swoim zwyczajnym, ludzkim komentarzem nie znęcał się nad panią prof.Środą i nie
      udawał obrażonego prawdą o polskim, ślepym, rodzinnym klerykaliźmie. Czyli ON
      szanuje cały NARÓD POLSKI bez wyróżnień. Ta wypowiedź jest jaskółką na
      nieklerykalne jutro. Pan PREMIER RP po praniu mózgu u Glempa nie zadziwia
      fatalnym komentarzem i reprymendą pod adresem pani profesor.
      Gość portalu: niemy świadek napisał(a):
      > W ciagu ostatnich dni Sroda poddana zostala nagonce medialnej. ....>>>

Bardzo Ci dziękuję za obszerne i ludzkie omówienie problemu.Pozdr. Alicja

• Gość: Juras Co to znaczy? IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.04, 20:56

"Ale Ks.prof.BONIECKI swoim zwyczajnym, ludzkim komentarzem nie znęcał się nad
        panią prof.Środą i nie udawał obrażonego prawdą o polskim, ślepym, rodzinnym
        klerykaliźmie. Czyli ON szanuje cały NARÓD POLSKI bez wyróżnień. Ta wypowiedź
        jest jaskółką na nieklerykalne jutro."

Chcialbym, abys sprecyzowala to twoje "nieklerykalne jutro"?
        Czy ma ono polegac na tym, ze "oswieceni" Euro-Polacy wina za wszystkie plagi
        egipskie, o przepraszam - polskie, beda mieli prawo obciazac ludzi wierzacych,
        a "oskarzonym" wolno bedzie jedynie pochylic z pokora glowe i nie udawac
        obrazonych? Ze "postepowym" wolno bedzie wysmiewac sie z wszystkich swietosci
        ludzi wierzacych, wyszydzac ich
        nazywac "zasciankiem", "wstecznictwem", "ciemogrodem", przypisywac im wine za
        gwalcenie i maltretowanie kobiet, a atakowani beda mieli prawo jedynie
        do "nastawienia drugiego policzka"?
        No coz, nie bardzo rozumie co taka "nieklerykalna" przszlosc bedzie miala
        jeszcze wspolnego z tolerancja, ba nawet z demokracja?...

Pozdrowienia

Juras
        • Gość: lokalny7 Re: Co to znaczy? -no właśnie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:21
          Oprócz czytania mógłbyś się "Juras" nauczyć rozumienia tekstów które czytasz!
          • Gość: Juras Re: Co to znaczy? -no właśnie??? IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.04, 22:50
            Gość portalu: lokalny7 napisał(a):

> Oprócz czytania mógłbyś się "Juras" nauczyć rozumienia tekstów które czytasz!

Jesli juz decydujesz sie odpowiedziec na nie do Ciebie skierowany post, to
            przynajmniej odpowiedz na postawione przeze mnie pytanie, a nie zarzucaj mi
            ociezalosci umyslowej...

Dalej nie rozumie tego "nieklerykalnego jutra"...
            Czy ma ono wygladac tak, jak to przedstawilem?

Pozdrowienia

Juras
        • Gość: alicja Re: Co to znaczy? IP: *.net.autocom.pl 14.12.04, 02:53
          Gość portalu: Juras napisał(a):

> Chcialbym, abys sprecyzowala to twoje "nieklerykalne jutro"?...>>>
          Nieklerykalne jutro w Polsce będzie wówczas gdy księża staną się znowu pobożni
          i będą wreszcie czcić i wyznawać nauki Chrystusa. Również gdy kler przestanie
          okradać Naród udawaniem potrzeby funkcjonowania potwornie drogich instytucji
          kapelanów i dotrzyma zobowiązania, że nauka religii w szkole jest na koszt
          Krk. Tak zobowiązał się ks.k.Glemp i Samsonowicz. ,,Kapelan bezrobotnych"????
          Nawet CI biedni, upokorzeni przez towarzystwo solidarnościowe muszę dawać kasę
          na obrzydliwie bogaty kościół. Itp,itp,itp.....Dlaczego głodni nie idą do do
          tego bogatego kościoła po chleb i pracę? Dożywianie u Brata Alberta w Krakowie
          finansuje??????? no kto?? Finansuje MAGISTRAT!!! A za nasze pieniądze rozdają
          chleb kościelni. To nie jest reguła w Krk, ale przważa ta reguła.
          • Gość: Juras Re: Zgadzam sie czesciowo... IP: *.bund.de 14.12.04, 13:16

> Nieklerykalne jutro w Polsce będzie wówczas gdy księża staną się znowu pobożni
            > i będą wreszcie czcić i wyznawać nauki Chrystusa. Również gdy kler przestanie
            > okradać Naród udawaniem potrzeby funkcjonowania potwornie drogich instytucji
            > kapelanów i dotrzyma zobowiązania (...)

Tytulem wstepu:
            Mieszkam w Niemczech, konkretnie w Berlinie, ale z racji pracy w instytucie
            zajmujacym sie doradctwem gremiow politycznych w tym kraju, mam szeroki dostep
            do wydawnictw polskich. Prywatnie odbieram polskie rozglosnie radiowe i
            telewizyjne, odwiedzam czesto Polske, mam nawet krewnych w Krakowie...
            Pisze o tym nie po to, zeby sie chwalic, ale aby podkreslic moje niezle
            rozeznanie "w temacie" polski Kosciol, poszerzone dodatkowo mozliwosciami
            porownan z sytuacja Kosciola w Niemczech, oraz potrzebna perspektywe,
            pozwalajaca na mniej emocjonalne podejscie do calego zagadnienia.

Dlaczego tak generalizujesz? Przeciez nikt rozsadny nie zaprzeczy, ze takze i w
            polskim Kosciele jest jeszcze wiele do naprawienia, ze wielu kaplanow
            rzeczywiscie w nosie ma jakies tam "powolanie do sluzby", a na kaplanstwo
            patrzy raczej jak na intratny zawod lub droge do osobistej kariery, ze istnieja
            zjawiska wrecz zbrodnicze (pedofilia, defraudacje wielkich pieniedzy itp.), ale
            czy wolno rozciagac te zarzuty na CALY Kosciol (ktory notabene tworzy tez, a
            moze przede wszystkim tzw. Lud Bozy czyli "zwykli" wierni!)? Dlaczego
            zapominasz o prostym fakcie, ze obok tych patologii, w Kosciele pracuje wielu
            skromnych, oddanych, ofiarnych duszpasterzy (Tobie moze i niepotrzebnych, ale
            co z nami?), ktorych sie po prostu NIE DOSTRZEGA, a czasem nawet krzywdzi,
            wrzucajac ich bezmyslnie do wspolnego kotla z autentycznymi lajdakami?
            Odpisujac komus na tym forum, porownalem w/w niedopuszczalne generalizowanie do
            zlej opini, jaka w ogolnym odczuciu ma podrozowanie samolotem, ktore uwaza sie
            za najbardziej niebezpieczne, podczas kiedy jest dokladnie odwrotnie! A wiesz
            czemu sie tak dzieje? Bo setki tysiecy bezpiecznych (i komfortowych!) lotow
            przyslaniaja niezwykle spektakularne, choc rzadkie KATASTROFY!
            Takze dobro, skromnosc, pomoc i zaangazowanie na rzecz bliznich tysiecy ludzi
            Kosciola jest zupelnie nie dostrzegane, bo jest po prostu NIECIEKAWE i zupelnie
            nie nadaje sie na naglowki prasowe....
            Megaloman Jankowski, pedofil z Tylawy, torunski "grzybek" i ich wyczyny, to sa
            dopiero NEWS'y!

Byc moze kiedys to sie zmieni, ale poki co obecnosc i rola kosciolow w
            wiekszosci krajow europejskich sa po prostu NIEZBEDNE! Abstrahujac juz od
            potrzeb szarych czlonkow KK, ktorzy bez poslugi kaplana obejsc sie nie moga,
            instytucja ta wypelnia wiele niezwykle waznych spolecznie nisz i wykonuje
            zadania, do ktorych nikt sie nie jakos garnie! Wystarczy chocby tylko
            uswiadomic sobie, ze to wlasnie osoby duchowne (zakonnice) opiekuja sie np.
            najbardziej uposledzonymi (nie mowie w tej chwili o psychicznie chorych, ale o
            ludzkich "potworkach"), wlasnie dlatego, ze jego (Kosciola) nauka jest
            konsekwentna i wstawia sie on w obronie nawet takiego, "spolecznie
            nieatrakcyjnego" zycia...
            Fenomen istniejacego juz ponad dwa tysiaclecia Kosciola (mimo burzliwych i nie
            zawsze chwalebnych dziejow) kazdemu rozsadnemu czlowiekowi musi przeciez cos
            mowic.
            Upadaly cesarstwa, krolestwa, tysiacletnie rzesze, ideologie obiecujace ludziom
            solidarna szczesliwosc, a Kosciol trwa... Dlaczego? Bo mimo wad, jakimi
            obciazona byc musi kazda przez ludzi tworzona organizacja, W SWEJ ZNAKOMITEJ
            WIEKSZOSCI jest zdrowy! Teoria ewolucji spoleczenstw powiada, ze w wypadku
            kiedy w jakims zjawisku dominuja cechy negatywne, zjawisko to musi ulec
            saomdestrukcji, nie ma po prostu prawa bytu! Przetrwa tylko to, w czym dominuja
            cechy pozytywne.

Piszesz o lokalnych (krakowskich) nieprawidlowosciach... Byc moze masz racje.
            Gdyby jednak nawet tak bylo, a przeciez nie jestes bezposrednio zaangazowana, a
            co za tym idzie, Twoje wiadomosci pochodza z drugiej reki i moga byc nie
            prawdziwe, ale czy jakies tam niedopatrzenia lub zle rozwiazania stawiaja pod
            znakiem zapytania cala instytucje KK? W Niemczech wielu ateistycznych politykow
            (np. z Partii Zielonych), na ktorych niemiecki Kosciol nie ma zadnego - ani
            bezposredniego ani posredniego - wplywu, BRONI pozycji tegoz Kosciola, widzac w
            nim niezbedna spolecznie (o spusciznie kulturowej nawet nie wspomne!)
            instytucje, bez ktorej trudno byloby wyobrazic sobie dobrze funkcjonujace
            spoleczenstwo! Mimo pustawych kosciolow, mimo laicyzacji lub "prywatyzacji"
            wiary w Boga, Kosciol uwaza sie za KONIECZNIE potrzebny! Czyzby i ci swiatli
            ateistyczni Europejczycy czegos nie rozumieli? Raczej watpliwe!

Takze i Tobie radze zastanowic sie nad tym o czym tu napisalem, bo sprawa wcale
            nie jest taka prosta! A zwroc uwage, ze wcale nie pisalem o niezbednosci
            Kosciola w spoleczenstwie z pozycji gleboko wierzacego katolika, za jakiego sie
            uwazam! Nie argumentowalem teoria NADPRZYRODZONOSCI Kosciola, i jego SWIETOSCI,
            bo przeciez NIE MUSI Cie to wcale intereswac! A przeciez ludzie mi podobni tez
            sa czlonkami spoleczenstwa i tez MAJA PRAWA do WLASNEGO ZDANIA, nieprwadaz? A
            nam KAZDY Kosciol jest niezbednie potrzebny, nawet jesli bola nas grzechy
            niektorych przedstawicieli jego hierarchii...

Sle pozdrowienia

Juras
            • Gość: alicja Re: Zgadzam sie czesciowo... IP: *.net.autocom.pl 15.12.04, 19:26
              Gość portalu: Juras napisał(a):

Takze i Tobie radze zastanowic sie nad tym o czym tu napisalem, bo sprawa wcale
              > nie jest taka prosta! A zwroc uwage, ze wcale nie pisalem o niezbednosci
              > Kosciola w spoleczenstwie z pozycji gleboko wierzacego katolika, za jakiego
              sie uwazam! >>>>>

Przeczytałam Twoją wypowiedź bardzo uważnie. W większości podzielam ją.
              Staliśmy się biednym krajem finansowo i po chrześcijańsku. Księża polscy
              są dumni z papieża Polaka, ale poza nielicznymi nie stosują się do jego nauki.
              Przeraża mnie gigantyczne bogactwo kościoła, które spożytkowane jest naogół na
              uciechy księżowskie i jego rodzinnego otoczenia. A przecież na każdym kroku
              widać gigantyczną biedę. Dla mnie np.Licheń ze swoim ogromem to bluźnierstwo
              nie świątynia. A trafiłam do tego świętego miejsca gdy była tam maleńka i ważna
              dla katolika świątynia. Wówczas mogłam się modlić. Teraz nie da się tam modlić.
              Czy to upadek polskiego, kiedyś pobożnego przecież kościoła? Oby nie.
              Pozdrawiam. alicja

• Gość: niemy świadek Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.tpsa.techsys.pl 14.12.04, 04:32
        klaniam sie unizenie:)
        i ciesze sie jak dzieciak z docenionej pracy;o)
        pozdrowienia

ps. co do forumowiczow masz calkowita racje, zreszta nie tylko w tym....
        • Gość: tja Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.arcor-ip.net 14.12.04, 05:03
          Nie wiem za co Sroda dostac mialaby reprymende.
          Padaly "argumenty" ze kala gniazdo .
          Nie bardzo potrafie zrozumiec dlaczego toleruje sie przemoc , gwalty
          maltretowanie kobiet i dzieci a jakby nie toleruje mowienia o tym.
          Tak jakby nie mowienie o smutnej , tragicznej obyczajowosci mogloby
          spowodowac ze takiej nie ma . Tymczasem ma Pani Sroda racje
          "dobrotliwi " przedstawiciele kosciola proponuja zamiast
          rzeczowej dyskusji "kwas na feministyczny beton",
          Czym jest takie nazwanie kobiet "nieprawomyslnych" jak
          wrogim stosunkiem do kobiet reprezentantow kosciola .
          Nie da sie z nimi rozmawiac jeszcze . Brawo Pani Sroda , moze sie cos ruszy
          w tych tepych lbach . Przykro mi ze tak Pania Magdalene to zacietrzewione
          dziadostwo potraktowalo , nie bylo i nie ma powodu do reprymendy.
          Gratuluje Pani Srodzie ze wreszcie powoli zaczyna sie mowic o przyczynach
          chorob spolecznych - przemoc wobec kobiet tak jest , tolerowana przez kosciol.
          To przedstawiciele kosciola nam kobieta kaza "nosic krzyz" gdy mamy
          problemy z lobuzami , mamy sie pogodzic z losem itp.
          Taki stosunek do patologii spolecznych jest tym o czym mowila Pani Sroda
          kosciol jest takze za te patologie odpowiedzialny.

• Gość: erazm Poniedziałek, czyli Środa ;-) IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 19:52
      Dobrze, że zostaje.
      • Gość: volk Re: Poniedziałek, czyli Środa ;-) IP: *.cable.mindspring.com 13.12.04, 20:08
        oby do niedzieli
    • Gość: Środek_nacisku Brawa dla Premiera ! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 19:59
      A Środa ma rację - Kościół przyczynia się do mnożenia ofiar przemocy wśród
      kobiet. Wychowane w tradycyjnej, patriarchalnej rodzinie, nie mają dość odwagi,
      determinacji i poczucia własnej wartości, by zdecydowanie reagować na chamstwo,
      kłamstwo, podłość i agresję. A bezwolna ofiara czyni oprawcę jeszcze bardziej
      bezwzględnym. Wiem to z własnego doświadczenia.
      • Gość: Ted Mo baba racje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.04, 20:08
        Ta baba mo racje. Nie wim czymu sie te inne barany tak podniecaja. To jes
        naprowde dobra kobita i godo sama prawda. Jo mom nadzieje, ze bedzie tak dali
        robila i nie do sie uciskac przez gupich baranow
      • Gość: volk Re: Brawa dla Premiera ! IP: *.cable.mindspring.com 13.12.04, 20:08
        jasne mieszkasz przecie w Lublynie a tam Ukraina jak nic..ksiedza to tam nie
        zobaczysz..
      • Gość: Frania Faktycznie jesteś Środkiem nacisku na spojenie IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 13.12.04, 20:26
        łonowe. Pary kojarzone są faktycznie przez Kościół na zasadzie łapanki.
    • Gość: Szutkiewicz Adolf Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.telia.com 13.12.04, 20:07
      I znowu powrót do PZPR-u:nagana partyjna,upomnienie i nikt się nie liczy
      ze zdaniem społeczeństwa,ich uczucjami religijnymi.Liczyłem,że profesor Belka
      zmieni linję Millera,ale komuch chroni komucha.Jaka współpraca Srody z
      kościołem? o ile nawed i jest to nic innego jak nóż w plecy dla kościoła
      przez Srodę.Duży błąd panie Belka.
    • Gość: Ted Ta baba mo racje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.04, 20:13
      Jo mysle, ze ta baba mo racje. Nie wim czymu sie te inne barany tak podniecaja.
      To jes naprowde dobra kobita i godo sama prawda. Jo mom nadzieje, ze bedzie tak dali
      robila i nie do sie uciskac przez gupich baranow
    • Gość: dfe Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:23
      Niech da sprostowanie do Reutera, jęsli tego nie powiedziała
      • Gość: mord Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.arcor-ip.net 13.12.04, 20:25
        was trzeba porostu zabijac - panow.
        poprostu zabijac bijac .
        Zabijac za to co nam robicie , poprostu mordowac .
      • Gość: Ted Ta kobita nie powina nic prostowac IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.04, 20:26
        Ta ministrowa powiada same prowdziwe rzeczy i dlotego nie powina nic prostowac
    • Gość: Paskuda Środa: zostaję na stanowisku aby .... IP: *.ns.aliant.net 13.12.04, 20:39
      I dobrze, bo to nie byl powod do zwolnienia, ale --------

teraz jest dodatkowa motywacja do dzialania, bo sytuacja kobiet (i mezczyn)nie
      jest latwa. Radykalne zmiany zamieniaja przystosowanych w nieprzystosowanych,a
      w Poslce owe "radykalne" zmiany to 200 ostanich lat. Nic dziwnego, ze
      ludzie ledwie to znosza i wybuchja z byle powodu, wlacznie z tym Forum.

Mam nadziej ze pani prof, Sroda wykaze sie na swoim stanowisku, o ktos napisze
      w podziekowaniu napisze kiedys ksiazke "O CZLOWIEKU KTORA BYLA SRODA" lepsza
      niz Chestertona "O czlowieku ktory byl czwartkiem".
    • Gość: Adam Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:48
      Jednak lobby klerykalne dołem.
      • Gość: Henryk Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: 82.160.16.* 13.12.04, 20:58
        :))
    • Gość: Henryk Dzielna z P. Srody Kobieta, w "katolickiej" RP- IP: 82.160.30.* 13.12.04, 20:54
      -głośić oczywiste prawdy, wbrew powszechnej bojażni wszystkich (bez mała) elyt"??:))
    • Gość: Polska Belka stracił u mnie wszystko, co miał IP: *.chello.pl 13.12.04, 21:01
    • Gość: jm Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.77.classcom.pl 13.12.04, 21:06
      Nie wiem doprawdy, jak można wypisywać takie pseudonaukowe brednie i to w
      takiej objętości. Przypadkowo miałem okazję słyszeć i widzieć p. nomen omen
      Środę w czasie dyskusji panelowej w TV. Totalne chamstwo, arogancja,
      zagadywanie i zakrzykiwanie innych dyskutujących. Zupełny koszmar. Pełna
      ortodoksja. Specjalnie mierzyłem stoperem czas wypowiedzi poszczególnych
      uczestników tego panelu, a było tam naprawdę paru sensownych facetów, którzy
      nie mogli się przebić z żadną sensowną myślą gdyż w sposób totalitarny i
      chamski byli zagadywani na śmierć prze facetkę o wdzięcznym nazwisku Środa.
      Dziwi mnie argumentacja i uzasadnienie p. Belki, tu cytuję: "język naukowy i
      uniwersytecki". Szanowny p. Belka, to nie był żaden naukowy ani uniwersytecki
      język. To był pseudonaukowy bełkot, bardzo szkodliwy społecznie, sprzeczny z
      polską racją stanu, poczuciem więzi historycznej i kulturowej z polskim
      Narodem. P. Środa została wyprana (przypuszczalnie w czasach zagęszczonej
      mitologii PRL) z wszelkiej emocjonalnej więzi z polską kulturą i tradycją.
      Tylko patrzeć jak Patriarcha Moskiewski uzna Polskę za obszar kanoniczny
      prawosławia. No bo, jeżeli ktoś w tym naszym kraju publicznie głosi takie
      brednie (by nie powiedzieć bluźni) to jasne jest, że kraj wymaga religijnej
      pracy misyjnej, a bracia Słowianie rodem z Moskwy chętnie nam w tym pomogą. Czy
      p. Belka nie zdaje sobie sprawy z tego nie tylko przecież potencjalnego
      zagrożenia. Trzymanie się religii i tradycji katolickiej, to wręcz nasza racja
      stanu. Przecież niedawno p. Kuczma na spotkaniu w Charkowie w przypływie
      szczerości powiedział, że tu cytuję: "Chełm i Przemyśl to rdzenne, etniczne
      ziemie ukraińskie". Ten sam Kuczma z którym prezydent wszystkich Polaków tak
      się lubi obłapiać i ściskać!.
      Panie premierze Belka, jest mi po prostu wstyd za Pana decyzję. Pozostawienie
      na stanowisku p. Środy, to wręcz wynagrodzenie jej za to co zrobiła, to przejaw
      braku demokracji (brak demokracji to też nieodpowiedzialna wolność, czyli taka
      wolnośc, która szkodzi innym - w tym przypadku żywotnym strategicznym interesom
      państwa poskiego i Narodu polskiego). Chyba jest Pan bardzo zmęczony swoimi
      obowiązkami, jeżeli twierdzi Pan, że jest to i tu cytuję Pana "język
      polityki". To co powiedziała publicznie p. Środa, to jest Panie Premierze tylko
      i wyłącznie pseudointelektualny bełkot, który nie przystoi nawet pijanemu
      furmanowi, a co dopiero członkowi rządu RP. Wstyd mi Panie Premierze.
      • Gość: lokalny7 Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:26
        lecz się "jm"dyskusja z Tobą jest bezcelowa !!!
        • Gość: jm Re: ŚRODA ZOSTAŁA UKRZYŻOWANA W KAT. POLSCE IP: *.77.classcom.pl 14.12.04, 01:22
          Przykro mi "lokalny7", że ktoś nieopatrznie wpoił ci (niestety) sztukę
          czytania. Daruj to sobie i nie blokuj wiecej dostępu do internetu. I tak nie
          jesteś w stanie nic a nic zrozumiec z całej tej dyskusji (no może za wyjątkiem
          płaskich epitetów, których ja nie używam). Niestety na poziomie chodnika nie
          jestem w stanie podjąć z tobą dyskusji. Nie mam na to czasu. I jeszcze jedna
          pożyteczna rada: szanuj religię i tradycję swoich ojców oraz dziadów, byś się
          kiedyś nie obudził w innym kraju i z batem nad głową.
    • Gość: wojtek Re: Środa: zostaję na stanowisku IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 13.12.04, 21:28
      jeszcze tego brakowalo zeby klechy rzadzily krajem, niech najpierw zrobia
      porzadek w seminariach wg swojej moralnosci a potem beda leczyc spoleczenstwo
    • Gość: Euro mam juz ich dosc dosc IP: *.adsl.proxad.net 13.12.04, 21:40
      Szybko zrobmy to IV rzeczpospolita!!
    • Gość: Jędrzej Ale się "niemy świadek" nagadał. IP: *.chello.pl 13.12.04, 21:42
      Jak na niemego, imponująca objętością wypowiedź. Także i p. Środa, jak
      na "ukrzyżowaną", prezentuje świetną formę i samopoczucie. Nic dziwnego,po
      została przecież na wpływowym i zapewne lukratywnym stanowisku.
      • Gość: tja Re: Ale się "niemy świadek" nagadał. IP: *.arcor-ip.net 13.12.04, 22:04
        Gość portalu: Jędrzej napisał(a):

> Jak na niemego, imponująca objętością wypowiedź. Także i p. Środa, jak
        > na "ukrzyżowaną", prezentuje świetną formę i samopoczucie. Nic dziwnego,po
        > została przecież na wpływowym i zapewne lukratywnym stanowisku.

Sroda jest na stanowisku .
        I dobrze - zobaczymy co sie zrobi.
        Ja zamiast "noszenia krzyza" ktory proponuke kosciol igrajac z poczuciem winy
        proponuje zwykla eliminacje. Jesli cie mltretuje buchaj , gwalci
        to wez noza i zarznij . To jest rozwiazanie. zanim cie degenetat zniszczy
        pozbadz sie degenerata. Nie ma pardon. Albo wszyscy pojdziemy na dno.
        Nie ma litosci dla nas - kobiet . Koniec . Niezdolnosc do dialogu
        niezdolnosc do akceptacji wyartykulowanych doswiadczen zostaje radykalizm
        Kiedys popelnialysmy - popelniamy ciagle jeszcze samobojstawa .
        Czas na skierownie agresji nie wobec siebie a wobec tych ktorzy z zycia robia
        pieklo - czas na mord. Sroda probowala cos opowiedziec - nikt sluchac nie chce .
        W nosie z Siroda - dziewczyny do narzedzi...i chemi....
        • Gość: Jędrzej wezwanie do czynu IP: *.chello.pl 13.12.04, 23:27
          Gość portalu: tja napisała:

[...] Jesli cie mltretuje buchaj , gwalci
          > to wez noza i zarznij. [...] Sroda probowala cos opowiedziec - nikt sluchac
          nie chce. W nosie z Siroda - dziewczyny do narzedzi...i chemi....

-------------------

Ciekawe, że to wezwanie do mordu opublikowałaś w odpowiedzi na mój właśnie
          post. Nie widzę związku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka