gromoslaw.grzmolinski 06.02.05, 13:52 Wyświetlmy wybiórcze pewne dane personalne. 1/ IPN BU 00335/93-Manfred Gorywoda. Imie i nazwisko kojarzy mie z wysokim członkiem byłej PZPR.Jest tylko jedna pozycja z takimi danymi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierre_doua Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 13:56 Troche mnie to zastanawia. Mnie Gorywoda kojarzy sie z Krakowem, a tu wszyscy twierdza, ze BU to Warszawa. Moze sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 14:01 Byloby to dziwne, gdyby to byl ten Gorywoda: pl.wikipedia.org/wiki/Manfred_Gorywoda bo przeciez partyjni, a tym bardziej wysocy funkcjonariusze partii podobno nie byli agentami. Odpowiedz Link Zgłoś
gromoslaw.grzmolinski Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 14:20 IPN BU 002086/1207-Andrzej Krzysztof Wróblewski.Nazwisko i imiona kojarzą mi sie z znanym publicysta końca PRL i poczatku przemian ustrojowych.Oczywiście to tylko skojarzenia na podst. zbieżności imion i nazwiska pszkodowanego ujawnieniem na liście. Ostatnio mozna zauwazyc aktywizację w "Aferze teczkowej" jego bodajże syna Tomasza Wróblewskiego,może robi ściemę.Jeśli sie mylę sprostujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 14:26 Parę dni temu spędziłam trochę czasu w redakcji krakowskich ARCANÓW przy przeglądaniu starych numerów, by wybrać te, które mnie interesują. Zadzwonił telefon i bezwiednie dotarło do mnie, że dzwoni ktoś z Gdyni i pyta gdzie może kupić nową książkę, wydaną właśnie przez ARCANA. Osoba ta dostała informację, że za parę dni i to właśnie w Gdyni odbędzie w jakiejś księgarni promocja tej książki. Pracownik Arcanów był tak uprzejmy, że obiecał się dowiedzieć jaka to księgarnia (to nie było jeszcze wiadome) i gdzieś zadzwonił. Kiedy ten z Gdyni ponownie zadzwonił usłyszał, że nic z tego, bo właściciel księgarni wycofał się tłumacząc, że w środowisku jest duży opór i on nie chce mieć kłopotów. A jaja to kisążka? Oczywiście kupiłam jak pobieznie zapoznałam się z zawartością i zrozumiałam skąd ten opór. "Oczami bezpieki. Szkice i materiały z dziejów aparatu bezpieczeństwa PRL", autor Sławomir Cenckiewicz (pracownik IPN i Instytutu Historii UG). Domniemam, że chodzi (ten opór) o rozdziały: III.3 - "Słuzba bezpieczeństwa wobec Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża (do sierpnia 1980 r.) III.5 - "Od "Klanu" do "renesansu". Operacje SB wobec kierownictwa "S" w latach 1980-1988" III.7 - "Sejmik" i "Debata". SB wobec I Krajowego Zjazdu Delegatów NCZZ "Solidarność". Zgrozą wieje ale szalenie pouczające a co więcej zachowały się dokumenty (prezentowane w książce" na podstaqwie których wielu ludzi uczestniczących w tych wydarzeniach może rozszyfrować kto i na kogo donosił, kto uczestniczył w "dezintegracji" i "dezinformacji" i dlaczego. Wiedza to może być porażająca dla wielu i nie tylko dla gdańszczan. Z książki (tam jest omówione mnóstwo innych spraw, dotąd nieznanych) wynika jasno, że trzeba będzie zweryfikować również historię "S" oraz postawy wielu jej ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gromoslaw.grzmolinski Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 14:37 IPN BU 001121/797- Janusz Atlas,zanany dziennikarz,dwa nazwiska,drugie kobiece.Moze zbiezność imion i nazwisk? Odpowiedz Link Zgłoś
aaniia Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 14:40 gdzie można znalęźć wwzór pozwu sądowego o odszkodowanie od IPN Odpowiedz Link Zgłoś
gromoslaw.grzmolinski Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 14:54 aaniia napisała: > gdzie można znalęźć wwzór pozwu sądowego o odszkodowanie od IPN IPN tą listę ujawnił?????????,pierwsze słyszę?????? Odpowiedz Link Zgłoś
gromoslaw.grzmolinski Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 15:13 IPN BU**********-Lisowiec,trzy nazwiska o imionach Adam,Borys,Walenty. Jakiś Lisowiec,obywatel radzecki był jak ploty chodziły w czasach wczesnego PRL rezydentem radzieckiego wywiadu na Polskę.Zmarł pod koniec lat 70-ych. Odpowiedz Link Zgłoś
sabat99 Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 15:27 Lista sięga historycznie w głąb ŚWIATŁO JÓZEF (FLEISCHFARB IZAK) - IPN BU 0193/7549 Odpowiedz Link Zgłoś
gromoslaw.grzmolinski Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 15:33 sabat99 napisał: > Lista sięga historycznie w głąb > > ŚWIATŁO JÓZEF (FLEISCHFARB IZAK) - IPN BU 0193/7549 Masz absolutą rację. Mógłbym przytoczyc jeszcze parę nazwisk,ale i tak byłoby to potwierdzenie pewnej reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: IPN BU********/******** 06.02.05, 15:37 zawsze się naonczas śmiałem, że powinien się nazywać Golibroda :) Odpowiedz Link Zgłoś