Dodaj do ulubionych

Drugi list Wałęsy do Radia Maryja

17.02.05, 07:12
Komuna to było małe piwo w porównaniu z LPR, Radiem Maryja itp...
Obserwuj wątek
    • szymonowic Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:15
      skoro macierewicz i wrzodak twierdzą, że wałęsa ma zatruty umysł to na 100 %
      musi tak być. to światli i mądrzy ludzie. trudno z nimi dyskutować. Rydzyk na
      premiera !!!
      • wyrywny Były ZSL-owiec krytykuje Wałęsę? 17.02.05, 08:14
        Były ZSL-owiec krytykuje Wałęsę? Paranoja! Pewnie za to, że nie chodził
        na "komisje współdziałania" z PZPR! Hi, Hi, Hi, Hi, ale jaja!
        Zobacz www.man.pl/~nowa
        • clr Re: Były ZSL-owiec krytykuje Wałęsę? 17.02.05, 08:44
          To nie sa jaja ale wstyd. Pisze wstyd bo ludzie sie zapominaja - nawet Ci co
          pretenduja reprezentowac Polske.
          Pan Walesa jest (byl) demokratycznie wybranym prezydentem ( WIEKSZOSCIA GLOSOW).
          Moze powiem cos smiesznego, ale nie wszystko co zrobil i co robi jest zle - Pan
          Walesa naprawde jest bardziej szanowany za granica niz w kraju - wiem to jako
          ze obserwuje to uwaznie w ciagu minionych lat wlasnymi oczyma.
          PS. Przy okazji - Zechce pan przyjac wyrazy szcunku Panie Prezydencie.
          • forever.pl mitoman 17.02.05, 11:21
            mitomani to dobre określenie na 'psycholi od Rydzyka'

--
            RYDZ.forever

.
            • john_wayne Od dwóch dni GW nie umożliwia umieszczania komenta 17.02.05, 15:42
              Od dwóch dni GW nie umożliwia umieszczania komentarzy zaraz po ukazaniu się
              niektórych artykułów. Czeka aż Polonia Amerykańska pójdzie spać, czyli do rana
              w Polsce. Czego się boicie? Psuliśmy Waszą krecią robotę na Narodzie Polskim?
              • tereferekuku1 kiedy poglądy nie wyrażają myśli michnika ..... 17.02.05, 16:27
                posty idą do czeronego kubełka.hehehehehehe dyskutuj z michnikową bandą a
                napewno wkrótce szlag cie trafi albo...... zaczeniesz myśleć w rónie kretynski
                sposób co czerwony michnik.
        • studenci.sgh LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 08:49
          Panie Prezydencie, my studenci Szkoly Glownej Handlowej w Warszawie jestesmy z
          Toba!

Z pewnoscia masz autorytet i mozesz zagranica i wsrod Polonii "odkrecic"
          negatywny obraz Polaka. Pokaz swiatu, ze odcinasz sie od Radia Maryja, ze
          Polska idzie do przodu, ze jestesmy nowoczesnym, preznym Panstwem.

Rownoczesnie jedna prosba, wiemy ze taki masz styl i nawet Cie za to cenimy,
          ale Polska to nie Stany Zjednoczone i tutaj oryginalne porownania uchodza za
          prostackie. Mow jezykiem bardziej dyplomatycznym, nawet jeszcze ostrzejszym,
          ale dyplomatycznym. Spora grupa ludzi w Polsce mysli prosto: (Walesa: bufon i
          glupek). Panie Prezydencie zrownowazonym jezykiem wiecej Pan w Polsce osiagnie.

Historia i tak Pana doceni, tego nie zatra glosni krzykacze nacjonalistyczni.

Serdeczne Pozdrowienia i wyrazy szacunku.
          • tequila57 więcej krzyżówek - to rozwija elokwencję 17.02.05, 09:20
            więcej krzyżówek - to rozwija elokwencję
            • equisetum Re: więcej krzyżówek - to rozwija elokwencję 17.02.05, 10:46
              Znasz to z autopsji...?Literatka
          • m15 Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 09:32
            Pogratulowac stylu,pogratulowac.Cos w rodzaju;my lud pracujacy miast i wsi;
            Towarzysze dekonspirujecie sie.
            • studenci.sgh Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 09:40
              No skoro tak Ci sie to kojarzy. Ja akurat wiekszosc zycia spedzilem w USA,
              koledzy ukonczyli srednia szkole np. na Malcie i jest to tam naturalne.

To tak jak Parada Schumana w Polsce kojarzy sie z pochodami I maja co
              poniektorym, ktorzy maja zbyt silny kompleks PRLu.

Czy pochody i odezwy w Stanach tez kojarza Ci sie z komunizmem?
              Wiecej dystansu :)

Lechu jestesmy z Toba!
              • bebeyo Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 12:04
                jestem studentem sgh i nie życze sobie zebys sie wypowiadał w moim imieniu w
                zadnej sprawie. załóz sobie własny nick a nie przyklejaj tysiacom ludzi swoich
                pogladow.
                • studenci.sgh Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 16:14
                  Nie tysiacom, co najwyzej 5 osobom, ktore to pisaly. Nie napisalem "wszyscy
                  studenci SGH". To jak mamy sie nazwac? Piszemy we wlasnym imieniu. Zbyt szeroko
                  to zrozumiales.

A swoja droga to nie powiesz mi, ze jakis student SGH jest za Radiem Maryja,
                  Samoobrona czy LPR:)
                  • j.glusza Na SGH też mogą być kretyni! 17.02.05, 16:48
                    studenci.sgh napisał:

> Nie tysiacom, co najwyzej 5 osobom, ktore to pisaly. Nie napisalem "wszyscy
                    > studenci SGH". To jak mamy sie nazwac? Piszemy we wlasnym imieniu. Zbyt szeroko
                    > > to zrozumiales.
                    > > A swoja droga to nie powiesz mi, ze jakis student SGH jest za Radiem Maryja,
                    > Samoobrona czy LPR:)

JAK WIDAĆ TO WYJĄTKI SA TEŻ WSRÓD STUDENTÓW SGH. KRETYNIZM NIE ZNA GRANIC, WIĘC W SGH TEŻ MOGĄ BYĆ ZWOLENNICY RADIA MARYJA I LIGI POLSKICH RODZIN!
                • newbik Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 17:07
                  Rowniez jestem studentem sgh i mimo iz poniekad zgadzam sie z tym co
                  powiedziales / napisales - lecz nie ze wszytkim !
                  to uwazam iz nie powinienes sie wypowiadac w imieniu wszystkich studentow. Badz
                  wiec tak mily i uprzejmy i nie wypowiadaj sie w imieniu innych bez
                  wczesniejszego porozumienia z nimi bo jest to nie tyle plytkie co wrecz zalosne.
                  Jest takie - czy to fajne czy nie - powiedzenie, ktore idealnie pasujace do
                  sytuacji - "nic o nas bez nas" !

A co do Radia Maryja - to uwazam ze chyba pierwszy raz tak znana osoba
                  publiczna, jaką niewatpliwie jest Lech Walesa, powiedziala wreszcie prawde i
                  musze tu zaznaczyc ze podziwiam odwage bylego prezydenta gdyz piszac juz
                  pierwszy list musial miec swiadomosc na jaka ewentualna fale krytyki fanatykow
                  tego radia sie "natnie". A ze niektore formacje z naszej sceny politycznej
                  staraja sie wykorzystac moment i zdobyc kilka dodatkowych glosow by sie
                  utrzymac na jakze w tym momencie niepewnych stolkach to mnie absolutnie nie
                  dziwi. Swiadczy to jedynie o nich i o tym jak malo znaczaca jest dla nich
                  poprawa zycia spoleczenstwa i dobro naszego kraju jak rowniez o wielu innych
                  cechach, ktorych tu nie bede wymienial bo nie mam ochoty pisac o czyms
                  oczywistym i godnym potepienia.

Ogolnie p. Prezydencie - jestem z toba i z wiekiem coraz wiecej szacunku
                  nabieram odnosnie p. osoby.
                  Pzdr.
          • maria291 Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 09:53
            Szanowny Panie Prezydencie! W Panu nadzieja, ze pomoze Pan wielu porzadnym
            ludziom zrozumiec ,ze nienawisc jest sprzeczna z nauka Kosciola. Tym biednym,
            otumanionym ludziom trzeba pomoc, aby sobie to uswiadomili. Sianie nienawisci
            to zgorszeniem, ktore wedlug Katechizmu Kosciola Katolickiego jest powaznym
            wykroczeniem(2326). Lacze wyrazy szacunku Maria
          • zygi50 Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 16:05
            Czatam Was i serce rosnie a juz myslalem ze w polsce rydzykiem zakwitlo-niech
            ta Polska bedzie wreszcie normalna a kandydaci do sejmu niech przestana lizac
            d....pska tym w sutannach niech licza na szarego czlowieczka ktoremu moga cos
            ofiarowac swoja praca.
            • andrzej991 Re: LECHU nie poddawac sie ! 17.02.05, 16:10
              Popieram Zygi 50
        • martin_j Ku.. mac!!!! 17.02.05, 09:42
          Jestescie wszyscy chorzy!!! LPR to sa sfrustrowani kolesie nie majacy innego
          pomyslu na zycie... Gardze nimi jak psami...
          A co do Walesy to jest on dla mnie wielkim symbolem i mimo to ze jego dzialania
          pozniejsze oceniane sa przewaznie negatywnie to jest on niezaprzeczalnym bohaterem.
          Dziwny to ku.. kraj ta Polska...
          Wszedzie go szanuja tylko nie unas
          Wstydzcie sie do ku.. nedzy!!!!
        • wilczysko1 PZPR-rowski aparatczyk, dyrektor PGR jest teraz 17.02.05, 10:42
          filarem ideowym LPR i reprezentuje masy Ciemnogrodu w Unii Europejskiej -
          pogratulować - ten to samego Feliksa Edmundowicza przebił.
      • sznaucer465 WRZODAK TY ŁAJZO CO ZROBIŁEŚ Z URSUSEM 17.02.05, 08:42
        Brawo Wałęsa!!!! Niech Wrzodak rozliczy się z "URSUSA" i zamknie gębę!!!! A z
        sejmu wypieprzyć szczególnie wszystkich lekarzy i nauczycieli bo to
        nieudacznicy.
        • kropekuk Wrzodak - agent SB: ci kolo 40tki powinni jeszcze 17.02.05, 13:48
          co nieco pamietac...ILE istnien ludzkich ma na rozkladzie?
      • preczzcenzura wybiorcza mentorem walesy - tego jeszcze nie bylo 17.02.05, 11:42
        chyba trudo o bardziej jaskrawy przyklad prostytucji intelektualnej.
      • sebxx Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 14:49
        Tobie się chyba wełbie poprzewracało. Chcecie stworzyć nacjonalizm skrajnej
        prawicy w Polsce? Palić-nie, pić nie, bzykać-nie, Radiomaryja Tak.powodzenia.
      • gapro1 Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 17:52
        Ojciec dyrektor, boguś pęk, wrzodak, maciarewicz itp. ..., jak to będzie
        cudownie w tym kraju, że ho ho. Komuna to pryszcz.
    • pczarnecki Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:16
      Kim się przejmować?Żałosnym Maciarewiczem,tragicznoumysłowym Wrzodakiem czy
      Pękiem,który nie zasługuje nawet na miano błazna.Nie ma kim,a ich poglądy i
      apele...Koń by się uśmiał...
      • r0b0l Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:41
        niby nie ma kim ale malarzem adolfem też się nie przejmowano.
        a radioryj i ekipa rosną w siłę i jeśli przypadkiem uzyska ta szajka
        odpowiednio duże poparcie wśród zaklamanych dewotów to mogą zaplonąć stosy
        Jest wiele przykładów na współczesną glupotę ludzi: rozmaite sekty czy choćby
        obecne rządy LSD, ludzie wybrali.
        I może się podobnie zdarzyć bo nie ma na kogo zagłosować.
        A rozumek mieć trzeba i płacić i głosować jak ociec rydzyk każom
        • lisle BRAWO LECHU ZA ODWAGE !!!! 17.02.05, 08:02
          MALPOM CZAS WYPOWIEDZIEC WOJNE BO CHWILA NIEUWAGI I TE OSZOLOMIONE PRZYGLUPAWE
          SZYMPANSY BEDA NAMI RZADZIC !!!!!!!!!!!!!!!!! A NAROD GLUPI NIESTETY I JAK MOZNA
          TRZA MU TE SLEPE GALY OTWIERAC !!
        • norie137 Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 11:29
          Szanowny Panie Prezydencie. Serdecznie dziekuje, za odwazna i mam nadzieje
          skuteczna reakcje na paranoiczne oszolomstwo Rydzyka i diabelskiej spolki. Oni
          nigdy nie znali granic przyzwoitego zachowania, a szambo ktore codziennie
          produkuja rozlalo sie juz za mocna. To zaczyna przypominac Niemcy z lat przed
          1933!!! Nie rozumiem jednak dlaczego Wypowiedzi bp. Pieronka i bp. Glodzia sa
          tak skrajne. Jeszcze raz dziekuje Panie Prezydencie, ze znowu broni Pan
          demokracji, tym razem przed jadowitym ciemnogrodem antysemitow i nacjonalistow.
          Goraca pozdrawiam.
      • zuzia_zuzia Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:16
        Lech Wałęsa podobnie jak Leszek Miller kończy. Atakując niezależne od siebie
        media pozbawił się elektoratu. Ludzie Kwaśniewskiego i lewicy, którzy teraz go
        chwalą za ten atak, nigdy go nie popierali i nigdy go nie poprą. Potraktują to
        instrumentalnie, wykorzystają do swoich celów i koniec. Druga strona naocznie
        przekonała się o panicznej reakcji Wałęsy i chęci nałożenia przez niego cenzury.
        W sumie dobrze,że nie było systemu prezydenckiego i że pan prezydent jednym
        dekretem nie może zlikwidować niezależnego od siebie medium. W tym momencie
        czołowy argument Wałęsy - nie dali mi rządzić dekretami - upada.
        • dem0kryt Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 11:54
          Wypraszam sobie Zuziu. Ja głosowałem na Wałęsę przeciwko Tymińskiemu i przeciwko
          Kwaśniewskiemu. Nie zawsze się z nim zgadzam, uważam, że popełnił wiele, może
          zbyt wiele błędów, ale mam dla niego wciąz wiele szacunku. I doceniam w pełni
          to, co zrobił dla Polski.

Co do tego "ataku na wolne media". Nie sądzę, aby celem Wałęsy było zamykanie
          Radyja. On chce jedynie zwrócic ludziom uwagę na treści poruszane w nim i na to,
          że to Radyjo służy tak naprawdę interesom jego Dyrektora. Wiele razy spotykałem
          się z niewybrednymi atakami kręgów radiomaryjnych na GW, Politykę, Tygodnik
          Powszechny i inne media o orientacji, nazwijmy to, lewicowo - centrowej.
          Niekiedy ataki te przybierały formę brutalnej napaści, sugerując np. agenturalny
          charakter tych mediów. Ale pewnie Twoim zdaniem to nie był "atak na wolne media"
          ani tym bardziej "atak na wolność słowa". Frazy "wolne media" i "wolność słowa"
          przysługują bowiem wyłącznie Radyju.

Co do mnie - nie żądam zamknięcia Radyja, choć go nie słucham i nie zgadzam się
          z lansowanymi tam poglądami. Ale mamy wolność słowa i funkcjonowanie tego typu
          mediów jest jednym z kosztów tej wolności. Słowa Wałęsy traktuję, jak to już
          napisałem, tylko jako ostrzeżenie dla ludzi: to Radio mąci, zdobądźcie się na
          krytycyzm wobec niego. Bo zdrowy krytycyzm trzeba zachować korzystając z każdego
          źródła informacji... No chyba, że jestes osobą wierzącą i czytasz akurat Biblię.
          Wtedy wystarczy po prostu wiara. Ale Radyjo Biblią nie jest, a Rydzyk to wbrew
          pozorom nie Pan Bóg.
          • zuzia_zuzia Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 12:36
            > Wypraszam sobie Zuziu. Ja głosowałem na Wałęsę przeciwko Tymińskiemu i przeciwko
            > Kwaśniewskiemu.

No właśnie, ja też głosowałam tak jak Ty.
            Kiedy nadejdą takie czasy abyśmy mogli zagłosować za kimś, a nie głosować
            koninkturalnie przeciwko kilku złym kandydatom ?
            • j.glusza Oj, Zuziu... 17.02.05, 17:00
              zuzia_zuzia napisał:

> > Wypraszam sobie Zuziu. Ja głosowałem na Wałęsę przeciwko Tymińskiemu i pr
              > zeciwko
              > > Kwaśniewskiemu.
              >
              > No właśnie, ja też głosowałam tak jak Ty.
              > Kiedy nadejdą takie czasy abyśmy mogli zagłosować za kimś, a nie głosować
              > koninkturalnie przeciwko kilku złym kandydatom ?

Wydaje mi się, że mieszkasz we Wrocławiu w okolicach ul. Bujwida. Weź Kazia pod pachę i idź do Orzecha pomodlić się!
              • zuzia_zuzia Re: Oj, Zuziu... 17.02.05, 17:30
                Nie to nie ta Zuzia. Pozdrowienia.
    • kombinatorek A KIEDY TRZECI, CZWARTY, PIATY, SETNY????????????? 17.02.05, 07:18
      czekamy z niecierpliwoscia
    • wamer Nowa krucjata Lecha 17.02.05, 07:22
      Zaskakuje ostrość listu Lecha Wałęsy do RM. Niestety nie zapanowała po raz
      kolejny nad swoimi emocjami dając do ręki swoim przeciwnikom masę argumentów
      (oszołom, wariat, prostaczek itd. itp.). Nowy pomysł Lecha to dobry sposób na
      wyładowanie potencjalu i energii na pożyteczną sprawę. Aż dziw bierze, że
      radio, w którym słuchaczki modlą się "za wszystkich ludzi na świecie, prócz
      Prymasa Glepma" przy biernej reakcji prowadzących dzialało do tej pory bez
      większych przeszkód. Trzeba zacząć działać bo już są glosy o powstaniu "partii
      mocherowych beretów", czyli fanatycznie oddanych staruszek i staruszków,
      którzy zagubieni w trudnej rzeczywistości ślepo wierzą we wszystko co powie
      Ojciec Dyrektor

(mój adres: stalglowno@interia.pl)
    • szczurbiurowy Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:25
      Pan Prezydent otrzepał się i poszedł dlaej.
      Najbardziej w tym wszystkim będzie reakcja Polonii. LW jest dalej legendą, a
      RM - istotnym czynnikiem opiniotworczym. Wszystko razem może się skończyć
      zniechęeceniem do spraw krajowych.
      • r0b0l Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:52
        polonia, szczególnie hamerykanska się już od dawna nie liczy. bo sama
        zniechęcona bo lekceważona przez wszystkich i wszystko, bo widzi że
        dotychczasowe , niewielkie dzialania nie przyniosly żadnych efektów, bo i
        poziom intelektualny niziutki, akuratny dla poziomu radyja co mna ryja.

Martwi mnie bardziej moda na opluwanie byłego Prezydenta, brak jakiejkolwiek
        jedności i konstruktywnego myślenia wśród postępowych ugrupowań politycznych,
        słabość państwa ekonomiczna, polityczna, brak autorytetów i w ogóle brak
        czegokolwiek i kogokolwiek.

Idealna okazja dla maniaków chcących zostać dyktatorami.Chyba że towarzysze z
        LSD podpuścili Rydza żeby naród w strachu przed stosami znów na nich zagłosował.
        No bo Partia nadal trwa
      • davidmorst Re: Lech Wałęsa jest czarną legendą Polonii 17.02.05, 21:37
        Na miejscu Wałęsy nie ryzykowałbym teraz spotkania z Polonią, z wyjatkiem
        emigracyjnych agentów, oczywiście.
        Poza tym, dzieła budowy Centrum Polonijnego podjął się O.T.Rydzyk.
        Wałęsa w tym kierunku nawet palcem w bucie nie kiwnął, a przecież okupował przez
        wiele lat stanowisko prezydenta.
    • hudriwudri Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:27
      Podpisuje sie pod tym co pisze Pek. Wczoraj widzialem w TVN reportaz o tym
      jak ta pani (nazwisko mi ulecialo), dzialaczka Solidarnosci od zwolnienia
      ktorej zaczal sie strajk w Stoczni Gdanskiej, walczy o odszkodowanie za czas
      spedzony w komunistycznych wiezieniach i nie moze nic od sadow dostac, bo sie
      podobno przedawnilo. Opowiadala, ze bedac w szpitalu miala na bilet w tylko
      jedna strone, ale nie chce pieniedzy z budzetu, tylko z tych wielotysiecznych
      emerytur, ktore wyplacane sa obecnie jej oprawcom. To jest hanba ! A kto
      wzmacnial swoja lewa noge ?
      • szalonyprofesor Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:32
        To szkoda, ze Ci akurat to nazwisko ulecialo. A czy w czasie strajkow w Stoczni
        widziales tam moze Wrzodaka, Maciarewicza albo Ojca Dyrektora?
      • eeeee1 Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:52

Podpisuje sie obiema rekami pod tym co powiedzial Pek. Walesa mial tak
        niepowtarzalna okazje zrobienia czegos pozytecznego i ogromne mozliwosci by to
        zrobic a wszystko po prostu spartolil. Moze ryby lepiej lowi. Nie wiem, bo nie
        ogladam.

Panie Byly Prezydencie, jakkolwiek Panski glos w sprawie Radia Maryja jest
        sluszny to jednak spoleczenstwo Panu nie zapomni Panskiego Kompletnego Braku
        Kompetencji, Calkowitej Ignorancji i Olbrzymiej Indolencji.

---
        a w Nowej Hucie nadal bandytyzm
    • lk-b-01 Rydzyk, Pęk, Wrzodak, Macierewicz-sumienia narodu 17.02.05, 07:36
      komuno wróć!!!!
      • kropekuk Rydzyk, Pek i Wrzodak wlasnie chca tej komuny - 17.02.05, 13:50
        vide: ich komunistyczne zyciorysy. Tylko, do qrwy nedzy, CO robi w tej kompani
        tak dzielny i bezkompromisowy za komuny Macierewicz? Czyzby jakas brzydka
        choroba sie mu rozwijala?
    • krisleszno Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:47
      LPR - przeciez to to samo co partia radia Maryja - banda zapatrzonych w siebie
      wiesniaków wykorzystujących zapatrzonych w narodowe idealy(kosciol, ojczyzna)
      obywateli... Panowie dajcie spokoj kogo wy bronici - Rydzyka - nie osmieszajcie
      sie bardziej. A co do psucia przez pama przezydenta Wałęsę to pytanie jest takie
      - Gdzie wy byliście jak pan prezydent "psuł" - pod spudnica mamusi?? Czy
      kręciliście na boku przeciw Polsce i na własny pożytek.......
      • twarrdy Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 07:51
        Pęk w ZSL był. Legitimację przyjął w 1984 roku.

Bronił i umacniał. Po linii i na bazie. To typowy sprzedawczyk.
    • jm19 Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 08:05
      Gratuluję Radiu Maryja celnej i mądrej odpowiedzi panu Wałęsie. Nic dodać, nic
      ująć.
      Opinia pana Wałęsy, tu cytuję "zbliżają się wybory i chłopcy próbują wieszać
      się na różnych tematach", to czysty przejaw bezmyślności tego pana.
      Pęk jest w Europarlamencie i do roku 2009 nie musi się w ogóle martwić o żadne
      wybory. Inni politycy odpowiadają jedynie na chamski atak Wałęsy, do czego mają
      nie tylko prawo, ale i obowiązek i na niczym się nie wieszają!
      Jak można twierdzić, że "to co oni teraz mówią, tylko utwierdza mnie w tym, że
      miałem rację" Trzeba być humorystą lub bezrozumnym człowiekiem, żeby totalną
      krytykę traktować jako potwierdzenie swoich racji!? Taka mentalność i takie
      myślenie znakomicie pasują do dawnego głupkowatego stwierdzenia pana
      Wałęsy: "jestem za a nawet przeciw"!
      Jeżeli chodzi o głópkowate kalambury słowne i tu cytuję pana Wałęsę "ojcowie
      Radia Maryja zbierają brzytwy, które potem oddają nieodpowiedzialnym małpom"!?,
      to jedna drobna uwaga panie Wałęsa. W Radiu Maryja występują ludzie, a nie
      małpy. Dziwi mnie, że jako chrześcijanin nie rozumie pan tego (chyba, że
      uprawia pan jakiś nowy postmodernistyczny darwinizm?!).
      Jeżeli już o małpach mówimy, to powiedziałbym tak:
      - DAJ MAŁPIE ZEGAREK, TO GO ZJE.
      - DAJ WAŁĘSIE LAPTOPA, TO ZACZNIE PISAĆ GŁUPKOWATE "LISTY OTWARTE".
      - ZABIERZ WAŁĘSIE LAPTOPA, TO ZACZNIE ROZWIĄZYWAĆ KRZYŻÓWKI.
      Pana drugi list, to szczyt hipokryzji i fałszu, nie licząc nieuprawnionych
      epitetów i obelg. Tym drugim listem pogrążył się pan ostatecznie!
      Pana domorosła "pseudoanaliza socjologiczna" na temat tego, kto
      jest "psycholem" jest żałosna. Te sformułowania
      typu "rozbijacze", "oszołomy", "reżyserzy tumanienia", itd. mają się nijak do
      deklarowanej "budowy Cywilizacji Miłości w imię Boskiej Chwały". To wszystko to
      jest "pomieszanie z poplątaniem".
      Swoim listem wyzwolił pan najbardziej ciemne strony charakteru narodowego
      Polaków, a mianowicie irracjonalną falę nienawiści i wrogości do religii
      katolickiej i Kościoła Katolickiego, której rozmiary prezentowane na Forum
      wręcz porażają. Jest ona prezentowana przez małe, niemniej widoczne i krzykliwe
      grono ateistów i wrogów Kościoła, których egzemplifikacją są różne
      Szyszkowskie, Środy, Owsiaki, itp. Ponosi pan za tą publiczną demoralizację
      wielką odpowiedzialność moralną!
      Ten festiwal nienawiści do Kościoła instytucjonalnego ma miejsce w momencie,
      gdy prezydent Ukrainy przysięga na prawosławną biblię a w Moskwie żadna
      uroczystość państwowa nie odbędzie się bez udziału przedstawiciela cerkwi, jako
      jednej z najważniejszych osób.
      Te bezmyślne ataki na Kościół (przy okazji komentowania pana listu), osłabiają
      siłę państwa polskiego, które w ten sposób staje się zagrożone jak nigdy dotąd
      (jeżeli państwa nie spaja wiara oraz religia ojców, to co?). Jeżeli ktoś na
      forum Wyborczej pisze "sale gimnastyczne zamiast gościołów", to albo jest
      chory, albo jest to antypaństwowa prowokacja! Każdy myślący Polak
      napisałby "sale gimnastyczne obok kościołów".
      Jak pan poczyta trochę historii, to dowie się pan, że podobne ataki na kościół
      instytucjonalny miały miejsce w Polsce w XVIII wieku (tuż przed rozbiorami).
      Niech pan więc wyciągnie wnioski ze swoich nieodpowiedzialnych zachowań i na
      litość boską przestanie się wreszcie publicznie wypowiadać, zwłaszcza na tematy
      wiary!
      I na koniec jeszcze jedno pytanie: po co pan ze swoimi głupkowatymi "listami
      otwartymi" wybrał się do Gazety Wyborzczej!?
      Niech pan zapamięta sobie na całe życie: Z MICHNIKIEM NIE IDZIE SIĘ DO LASU NA
      GRZYBY, BO NIE TYLKO, ŻE GRZYBÓW SIĘ NIE NAZBIERA, ALE I KOSZYK STRACI!
      Przykro mi bardzo, że taki smutny jest pana koniec. Zamiast pisać brednie do
      Radia Maryja, lepiej by się pan zastanowił, jak pomóc w trudnej sytuacji
      życiowej PANI ANNIE WALENTYNOWICZ, na któej plecach doszedł pan do władzy i
      zaszczytów państwowych i politycznych. Los PANI WALENTYNOWICZ powinien być pana
      wyrzutem sumienia do końca życia!
      • krisleszno Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 08:10
        Radio maryja może i radio ale nie maryja - to radio obraża kościół na całej lini
        niema w nim nic poza podjazdową polityka Wielkiego Brata Rydzyka ukierunkowana
        na zgarnięcie jak największej kasy - w cywilizowanych krajach takie instytucje
        jak rydzyka nazywa się SEKTA a w Polsce no cóż to jest tylko polska i za dużo tu
        naiwnych ludzi...... A co do pana Wałęsy to brawoooo - bo wszyscy mówią na boku
        o Rydzyku a on potrafił powiedziec to na forum i nie interesuje mnie z jakich
        pobudek to robi najważniejsze jest to że może niektórzy zaczną się zastanawiać
        nad działalnościa tego sekciarza.....
      • casabon Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 08:51
        Szanowny jm19! A czy nie lepiej by było oddzielić sprawy kościoła od spraw
        państwa? Pomijając powyższe wywody i wartościujące opinie- trzeba miec
        świadomość, iż określone przyczyny rodzą okreslone skutki. Do Pana Wałęsy mozna
        mieć różny stosunek i ocenę, ale daleki bym był od tego, by posądzać go o chęć
        tworzenia zamętu i szczucia ludzi przeciwko sobie. Pękła pewna bariera
        milczenia- nie po raz pierwszy, ale na pewno z taką siłą. Radio Maryja wpisało
        się w krajobraz medialny, polityczny ale przedewszystkim kulturowy naszej
        rzeczywistości. To że są tam wyrażane poglądy o "kontrowersyjnej"
        i "merytorycznie wątpliwej" treści, nie jest niczym nowym, przyzwyczailiśmy sie
        do tego że jest taka rozgłośnia w Toruniu, z takim panem w okularach, który od
        czasu do czasu z czymś wyskoczy. Dlaczego "merytorycznie wątpliwej"? Załóżmy na
        chwilę okulary ojca Rydzyka, spójrzmy na świat jego oczami- co przez nie widać?
        Jakiś koszmarny świat, gdzie zło czai się na każdym rogu, wszyscy są w zmowie,
        wszyscy są zaślepieni, ogłupiali, oszukani! Jestem tylko ja- ojciec dyrektor,
        ten który wie, który poznał, który prowadzi garstkę "sprawiedliwych" na wojnę z
        czymś do końca nieokreślonym- ponieważ spisek jest już tak powszechny i
        rozlany, że nie wiadomo kto wróg, a kto przyjaciel... Nie ma diologu, są
        aksjomaty, z którymi się nie dyskutuje. Gdyby jeszcze owe aksjomaty niekiedy
        zawieszone w ewangeli nie przeczyły sobie wzajemnie- było by pół biedy. Ale to
        jest jakiś mętlik który trzyma się w kupie tylko dzięki grawitowaniu wokół
        charyzmatycznej osobowości Rydzyka. To bardzo drastyczna odmiana schoalstyki,
        tylko,że tu nie dyskutuje się z Arystotelesem czy św. Tomaszem, tu jest
        samozwańczy probierz tego co dobre, a tego co złe. To jest przyczyna. Na skutek
        przyszło nam czekać ponad 11 lat. Pan Wałęsa jest skutkiem. Skutkiem o tyle
        zaskakującym, iż prędzej spodziewalibyśmy się po drugiej stronie kogoś z centro-
        lewicowego obszaru poglądów. Gdyby któryś z posłów lewicy wysłał podobnej
        treści list do RM. sprawy by nie było, ot kolejna, naturalna i logiczna wymiana
        ciosów. To co zrobił pan Wałęsa po prostu zabolało.
        • jm19 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 10:50
          Odpowiedzi dla sympatycznych: "watermann" oraz"casabon".
          1.
          Wałęsa pisząc taki list do RM atakuje Kościół. Podejrzewam, że Wałęsa tego nie
          wie, ale to tym gorzej dla niego!
          2.
          Właśnie odsłuchałem przed chwilą w komputerze audycji (cz.1) z panem
          Wyszkowskim. Znakomity program, spokojna, sensowna argumentacja, mnóstwo
          ciekawych faktów historycznych, o których nie miałem pojęcia. Gdyby nie Radio
          Maryja, rozmowa z panem Wyszkowskim nigdy by się nie odbyła! Atakowanie za to
          Radia Maryja, to nie tylko wstyd dla pana Wałęsy ale i wielki grzech, z którego
          pan Wałęsa powinien się jak najszybciej wyspowiadać!
          3.
          Problem jest w tym. że w Polsce wszelka wolna i niezależna myśl katolicka (za
          wyjątkiem tej, która w ogóle nie jest wygłaszana!) jest brutalnie atakowana
          i "osaczana" w lewicowych lub ateistycznych niestety mediach. Widać przemożne
          dążenie by Kościół zszedł do katakumb.
          W tym kontekście radziłbym bardziej obserwować naszych najbliższych sąsiadów.
          Na naszych oczach powstaje nowe mocarstwo regionalne - Ukraina, o bardzo silnym
          religijnym obliczu (zarówno w świeckiej tradycji jak też w mentalności ludzi),
          nie mówiąc już o odradzającej się na gruncie wiary prawosławnej imperialnej
          Rosji. Jeżeli nie zaczniemy sensownie odczytywać znaków czasu (pracować nad
          wartościami etyczno-moralnymi narodu, wynikającymi z chrześcijaństwa), to
          niechybnie przepadniemy naprzód jako naród a potem jako państwo (tak było
          dokładnie w przypadku Targowicy - zaczęło się od kontestowania kościoła
          katolickiego i zupełnego relatywizmu religijnego!).
          4.
          Radio Maryja traktowane jest jako taki "dyżurny chłopiec do bicia", tylko
          dlatego, że jest inne! Jak to się ma do wyznawanej podobno zasady pluralizmu i
          wolności słowa? Przeciwnicy Radia za wyjątkiem steku obelg, nie podejmują
          żadnej merytorycznej dyskusji (na poziomie Wałęsy oraz z Wałęsą żadna
          merytoryczna dyskusja nie jest możliwa).
          5.
          Wałęsa twierdzi:
          Solidarność to ja, a Gwiazdowie, Walentynowicz i inni twierdzą -Solidarność to
          my.
          Wałęsa twierdzi:
          państwo to ja (dajcie mi więc prawo do wydawania dekretów) a demokratyczne siły
          w państwie twierdzą - państwo to my, i domagają się pluralizmu i demokracji.
          Wałęsa twierdzi:
          mam patent na wszelką mądrość publiczną, tylko moje się liczy (JA, JA,
          JA, ...), a inni uważają -przemiany w Polsce, to zbiorowy dorobek wszystkich
          Polaków.
          6.
          Co to znaczy oddzielenie Kościoła od Państwa? Na gruncie etyczno-moralnym nie
          jest to w ogóle możliwe! Jak i po co chce pan to zrobić, jeżeli znakomita
          większość społeczeństwa jest katolicka i wierząca? Jeżeli tak, to w imię czego
          i na jakiej podstawie chce pan dyskryminować tą większość?
          7.
          Gdyby państwo rozumiało i stosowało społeczną naukę kościoła, to już dawno nie
          byłoby bezrobocia, grzebania w śmietnikach, przymierania głodem, przestępczości
          na tle ubóstwa i mędzy, itd. itp.
          Nie sądzę, by wyznawał pan zasadę: przez cały tydzień tarzaj sie w błocie, a w
          niedzielę pójdź do kościoła. To jest właśnie w praktyce oddzielenie państwa od
          kościoła!
          8.
          Szalenie mnie zdziwiła opinia prezentowana publicznie przez pana Krzysztofa
          Janika, który komentując odrzucenie projekru głupkowatej ustawy lansowanej
          przez SLD (tzw. ustawy antyaborcyjnej), twierdził, że nie zajmując sie
          chomoseksualistami, cofamy sie do lat 60-tych, przy czym za przykład "postępu"
          w tej sprawie uważa "dekadencki zachód"! Otóż ostatnie, co możemy teraz zrobić
          to naśladować dekadencki zachód, jeżeli chodzi o funkcjonowanie społeczeństwa.
          Te społeczeństwa są chore, a tzw. turbokapitalizm dopełnia tylko skali
          nieszczęścia.
          9.
          Przykładem tego jest w Polsce Lech Wałęsa.Takie połączenie komunisty (pracował
          w czasach zagęszczonej komunistycznej mitlogii, gdzie ze stoczni wszystko można
          było sobie wynieść) z kapitalistą, który dzięki przypadkowemu zbiegowi wypadków
          i okoliczności korzysta z "dobrodziejstw" kapitalizmu, nie musząc na te
          dobrodziejstwa w pocie czoła zapracować. Dlatego z taką "lekkością bytu" gada
          różne brednie, popadając przy tym w chorobliwą manię wielkości (proponowałem,
          walczyłem, chciałem - tylko mi nie pozwolono). Na tą chorobę nie ma lekarstwa
          (zwłaszcza, że na starość się ona pogłębia). Dobrze by było, żeby tak na
          miesiąc zamienił się on rolami z Panią Walentynowicz:
          ona jego pensję, samochód, ochroniarza, a on jej eneryturę!
          Jestem pewien, że przez ten miesiąc Polska by odetchnęła przynajmniej od tych
          bredni wygłaszanych przez Wałęsę. Jestem przekonany, że o wiele więcej
          ciekawych i przede wszystkim uczciwych rzeczy miała by nam do powiedzenia Pani
          Anna Walentynowicz, pomimo że nie korzystałaby z laptopa.
          • xabc123 Zwolennicy Rydzyka ukorzcie się !!! 17.02.05, 12:36
            Opamiętajcie się i wróćcie na łono Kościoła !

Rydzyk powinien na kolanach przejść z Torunia do Warszawy
            i błagać Księdza Prymasa o przebaczenie za to,
            że stał się sługą szatana, rozpowszechniając kłamstwo i nienawiść
            w swoim radiu, bluźnierczo wykorzystując do tego Święte Imię Maryji.

XX
          • casabon Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 12:45
            Postaram się także w punktach, idąc za tropem ;)
            ad1
            Czy Wałęsa atakuje Kościół, tego niestety w szerszym kontekście nie jestem w
            stanie ocenić. Atakuje pewien jego przejaw, pewną formę działalności, która w
            strukturach demokratycznego Państwa nie może być agresywnym monologiem. Od
            czasu do czasu słucham RM i przy każdej z „dyskusji” (nieistotne na jaki
            temat), obydwie strony w zasadzie mówią to samo. Nigdy nie miałem okazji
            słuchać audycji w której brał by udział przeciwnik ideologiczny RM. Podobnie
            rzecz się ma z referatami wygłaszanymi przez „specjalistów”- jednostronnne,
            monochromatyczne- bez wycieczek skłaniających do refleksji, wszystko podane-
            tylko jeść ;). Wszystko w porządku, gdyby audycje dotyczyły szydełkowania, czy
            gotowania. roztrząsanie połeczno- gospodarczych problemów w sposób jednostronny
            jest wg. mnie oczywistym zafałszowaniem ( dopóki nie ma antytezy, obraz jest
            niepełny)
            ad2
            Także słuchałem tej audycji i nie wiem o co tyle szumu, miałbym 10 innych
            wypowiedzi z anteny RM, które nadawały by się pod wnikliwą analizę prokuratury
            ad3
            Nie zgadzam się. Tygodnik Powszechny- spełnia większość kryteriów wiarygodnego
            i obiektywnego medium, które przy zachowaniu kanonu ideologicznego potrafi
            niekiedy bardzo dosadnie zabrać głos.... zresztą sam ks. Boniecki
            to „intelektualny dynamit” w skórze miłego i grzecznego duchownego. W ogromnej
            ilości kwestii sie z nim nie zgadzam ( to są już sprawy światopoglądowe), ale
            na tym poziomie można- ba trzeba! dyskutować
            ad4
            Ano jest chłopcem do bicia, samo sobie na to zasłużyło. jm19, nie można
            przechodzic obojętnie obok niekiedy ewidentnych, antyhumanistycznych haseł,
            jakie radio głosi. Kurcze, RM jest zamkniętą poglądowo strukturą, gdzie nie
            masz szans porozumienia, jeżeli nie myślisz tymi samymi kategoriami. Coś co się
            nie rozwija ulega stopniowej degradacji ( spójrz na całą historyczną doktrynę
            chrześcijaństwa- toż to jeden wielki wulkan ideii- tu tkwi jego siła!) Bycie
            konserwatywnym nie poolaga na ślepym klepaniem formułek i argumentacją
            typu : „Tak ma być, bo tak i koniec! Bo tak chce Bozia itp.” Gdyby RM skupiło
            się na szeroko pojętej- nazwijmy to- sferze sacrum; gdyby „wdrażało” ewangelię
            w umysłach słuchaczy na zasadzie zrozumienia i uszanowania odmienności- to
            każdy atak na rozgłośnie byłby rzeczywistym zamachem na wolność wyznania.
            ad5
            Wiemy jakim typem osobowości jest Pan Wałęsa, często działa w afekcie. Wiele
            pada pochwał i wiele ciężkich i obelżywych słów. No cóż tu każdy ma swój osąd.
            To że nasz były Prezydent cierpi na delikatną odmianę megalomani- wg. mnie
            dodaje mu tylko uroku. Czy słusznie- myślę, że historia w pewnym sensie mu
            bardzo dużo wybaczy.
            ad6
            Odzielenie Kościoła od Państwa- jak najbardziej. Nie chciałbym by doktryna
            religijna dotykała spraw gospodarczych czy ekonomicznych, ba nawet społecznych.
            Inną rzeczą jest określenie stanowiska w danej sprawie- często ostro i
            bezwzględnie- o to chodzi, musi być słyszalny! „Halo, halo- aborcja? Chyba
            wszyscy postradali zmysły- nie zgadzamy się, jesteśmy przeciw. Dlaczego? Ano
            między innymi dlatego.....” i tu pada lista kontrargumentów. Ale jeżeli pojawia
            się sporna kwestia, dotycząca jakiegoś tam odsetka społeczeństwa, wówczas
            oprócz veta, Kościół musi mieć alternatywną propozycję, coś w zastępstwo.
            Jeżeli problem jest namacalny, to propozycja Kościoła równiez musi być
            namacalna. Nie może być formółką, abstrakcyjną i oderwaną od rzeczywistości.
            Kościół ma nas zachęcać do pracy nad sobą, swoim otoczeniem, Państwem, ale
            nigdy w życiu w formie pustych, oderwanych od kontekstu, dogmatycznych klepanin.
            ad7
            Zgadzam się. Z tym, że nie Państwo w formie zinstytucjonalizowanej, ale tacy
            zwyczajni, szarzy obywatele na ulicy, w domu, pracy. I niekonieczna do tego
            jest nauka Kościoła- wystarczy rdzeń etyczny którejkolwiek ze światowych ludzi,
            coś na zasadzie- nie bądź drugiemu świnią ( przepraszam wszystkie świnki ;) )
            ad8
            W zasadzie twoje oburzenie jest jak najbardiej na miejscu, chciałbym tylko
            napomknąć iż owy „dekadencki zachód” jest jakieś 50 lat do przodu w każdej
            dziedzinie, a dekadencki to on bywał już parę razy w swojej historii i jakoś
            się z tego podnosił...by na przykład wypluć ze swoich zgniłych trzewi takiego
            Kanta, czy Hegla itp. Dla mnie BOMBA ;)
            ad9
            Pani Walentynowicz mogła by się okazać jeszcze cięższym formatem niż Pan Wałęsa-
            nie możemy tego wykluczyć. Chyba lepiej mieć takiego „diabła z kapelusza”
            którego się zna, wie na co go stać- jednym słowem „oswojonego” ( przepraszam za
            niezgrabne określenie)
            Pozdrawiam!
            • jm19 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 13:40
              Dziękuję casabon.
              Sądzę, że nie różnimy się aż tak bardzo.
              Istota moim zdaniem tkwi w tym, że nie chcemy przyznać prawa do pluralizmu
              wszystkim tym, z którymi się "ideowo" nie zgadzamy. Stąd też zajmowanie
              pozycji "oblężonej twierdzy" lub "jestem najmądrzejszy geniusz" (niestety ta
              wada charakterologiczna dotyczy Lecha Wałęsy).
              Zarówno tygodnik Powszewchny (znikoma ilość czytelników) jak też Radio Maryja,
              postrzegane są jako instytucje skrajne lub konserwatywne i obrzucane epitetami
              (albo klerykalne oszołomy albo żydokomuna).
              Jeżeli nie odejdziemy od tego schematu, to jakakolwiek dyskusja bedzie
              niemożliwa, a Radio Maryja jako "osaczona twierdza", broniąc się przed atakami,
              będzie również popełniało błędy a nawet radykalizowało swoje poglądy i oceny,
              co będzie budziło sprzeciw, a co w demokracji jest dopuszczalne, jeżeli mieści
              się w ramach istniejącego prawa.
              Uważam jednak, że problemy Radia Maryja, to wynik zaniechań i zaniedbań
              polityków, którzy zachłystując się kapitalizmem a zwłaszcza neoliberalizmem,
              zaniedbali w sposób skandaliczny wiele sfer życia społecznego (sytuacja służby
              zdrowia i bezrobocie, to jedynie wierzchołek góry lodowej).
              Okazuje się, że dyktatura proletariatu (proletariusze wszystkich krajów łączcie
              się!) została zastąpiona funkcjonariuszami zdegenerowanych, zdecentralizowanych
              struktur obywatelskiego społeczeństwa (obywatele wszystkich krajów łączcie
              się!). Okazuje się, że jest to o wiele gorsza forma dyktatury.
              Brak wiedzy na ten temat powoduje, że kompletnie nie rozumieją sie nawet
              profesorowie (ci o lewicowych poglądach z tymi o prawicowych, występującymi
              właśnie na antenie Radia Maryja i w telewizji Trwam). Stąd właśnie ta niebywała
              agresja wobec siebie całych grup kulturowych i światopoglądowych. Różnice
              poglądów mogą istnieć zawsze, ale nie może to prowadzić do zwierzęcej
              nienawiści i agresji.
              Sytuacja jest nierównoprawna (środowiska laickie i antyklerykalne mają
              zdecydowaną przewagę medialną, co jest ze szkodą dla rozwoju sensownej myśli
              społecznej). Zresztą widać to wyraźnie z treści wiekszości postów na tym forum
              (takie posty jak twoje należą do chlubnych wyjątków).

Polecam na ten temat trochę dobrej literatury:
              1.
              Ulrich Beck "Schoene neue Arbeitswelt - Vision Welltbuergergesellschaft"
              ("Nowy, wspaniały świat pracy - wizja światowego społeczeństwa obywatelskiego").
              2.
              Ruediger Safranski "Wieviel Globalisierung vertraegt der Mensch?" ("Ile
              globalizacji może znieść człowiek?").
              3.
              Hans Martin Schleyer - Stiftung: "Vom Betreuungsstaat zur Buergergesellschaft -
              kann die Gesellschaft sich selbst Regeln und Erneuern?" ("Od państwa
              opiekuńczego do społeczeństwa obywatelskiego - czy społeczeństwo może się samo
              odnawiać i relulować?").

Naszym nieszczęściem, jako państwa i narodu jest zastraszający brak wiedzy na
              temat tego, jak należy zmieniać nasze państwo. Nie tylko Wałęsa nie ma o tym
              zielonego pojęcia, ale niestety większość polityków (ostatnie wypowiedzi pana
              Rokity i Kaczyńskiego, również upoważniają do takiego wniosku).

Serdecznie pozdrawiam - jm19
          • nusia_o Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 12:47
            Panie jm19 cytuję Pana: "Na naszych oczach powstaje nowe mocarstwo regionalne -
            Ukraina, o bardzo silnym
            religijnym obliczu (zarówno w świeckiej tradycji jak też w mentalności ludzi),
            nie mówiąc już o odradzającej się na gruncie wiary prawosławnej imperialnej
            Rosji."

Czy z tej wypowiedzi należy wnioskować, iż Rosja jest dla pana przykładem
            państwa godnego naśladowania?

Jeśli tak, to bardzo przepraszam ale chyba Pan ogłupiał do reszty...
            • jm19 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 12:59
              Dla nusia_o.
              To co powiedziałem, jest aż nazbyt czytelne. Nie możemy sobie pozwolić na
              osłabianie pozycji kościoła katolickiego w Polsce (przez wewnętrzne jątrzenie i
              demontaż autorytetów), bo osłabiamy w ten sposób naród (jego dekompozycja i
              atomizacja) oraz państwo.
              Jest to opinia moich przyjaciół z Rosji i Ukrainy. Najbardziej ich dziwi u nas
              i zastanawia bicie jak w bęben w kościół oraz księży. U nich to by było nie do
              pomyślenia. Uważają, że jest to oznaka naszj słabości, którą ktoś może
              wykorzystać (nie jesteśmy Francją, która może sobie pozwolić na wiele rzeczy -
              nawet na programowy ateizm).
              • kurdesznadkurdeszami Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 13:21
                Popełniłeś błąd. Odsłoniłeś się. Nie wiara jest Twoim zmartwieniem lecz
                programowe wykorzystanie wiary dla realizacji politycznych ambicji. "Nie możemy
                sobie pozwolić..." Cyniczny manifest polityczny. Szkodzicie Kościołowi, Polsce,
                Narodowi. Macie nas za głupców...?
            • kurdesznadkurdeszami Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 13:42
              Moze lepszy byłby tylko Iran, nie wspominając o Afganistanie rządzonym przez
              Talibów (onegdaj).
          • pac42 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 14:18
            Napisał Pan:
            > Wałęsa pisząc taki list do RM atakuje Kościół.

To jakaś bzdura. Koścół to nie Radio M, to nie Rydzyk - jeśli Radio toleruje
            i czasem głosi poglądy SPRZECZNE Z NAUCZANIEM KOŚCIOŁA to nie reagowanie na to
            jest szkodliwe dla Kościoła!!!
            • jm19 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 16:49
              Jeżeli wczyta się Pan dobrze w treść wysyłanych postów, to Radia Maryja dotyczą
              tylko prymitywne inwektywy, a atakowany jest Kościół Katolicki. Już sam w kilku
              postach musiałem się tłumaczyć niektórym internautom ze swojego chrztu a także
              ż że nie jestem antysemitą ani Masonem (itd. itp). Nie chodzi o Radio Maryja.
              Ludziom chodzi o Kościół Katolicki (np. pejoratywne określenie "czarni"), który
              z jakichś powodów (przypuszczalnie zupełnie irracjonalnych) im się nie podoba.
              Cała pociecha w tym, że portal Gazety Wyborczej, to tylko cząstka Polaków i ich
              poglądów. Moim zdaniem i tak o wiele za duża, jak na naród, który wydał z
              siebie Papieża.
              Powoli dyskusja staje się wojną religijną, a nie dyskusją o ewentualnych
              błędach Radia Maryja. Ojca Rydzyka nie atakuje sie za konkretne poglądy, ale
              zato że nosi okulary i jeździ jakimś (jak sądzę drogim) samochodem? To zupełne
              odwócenie problemu!
          • polus Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 16:26
            > Dobrze by było, żeby tak na
            > miesiąc zamienił się on rolami z Panią Walentynowicz:
            > ona jego pensję, samochód, ochroniarza, a on jej eneryturę!
            > Jestem pewien, że przez ten miesiąc Polska by odetchnęła przynajmniej od tych
            > bredni wygłaszanych przez Wałęsę. Jestem przekonany, że o wiele więcej
            > ciekawych i przede wszystkim uczciwych rzeczy miała by nam do powiedzenia
            Pani
            > Anna Walentynowicz, pomimo że nie korzystałaby z laptopa.

To może niech o.Rydzyk okaże troche chrześcijańskiego miłosierdzia i sprzeda
            maybacha aby pomóc pani Walentynowicz??? Nie wykorzystuj podle p.Walentynowicz
            do brudnej rozgrywki.
            A poza tym wszystkie swoje argumenty sprowadzasz do zasady "A u was biją
            murzynów". Wałęsa atakuje Kościół??? Gdzie??? Przecież wyraźnie napisał że
            protestuje przeciwko uprawianiu szkodliwej polityki w Radiu Maryja i przeciwko
            tym co chcą wykorzystać wiarę milionów słuchaczy do doraźnych korzyści
            politycznych!!!
            A poza tym od kiedy Radio Maryja jest Kościołem??? Jan Paweł II reprezentuje
            Kościół, a jego nauki i nauki polityczne o.Rydzyka, panów Pęka, Macierewicza i
            innych wg mnie mocno się różnią. Przede wszystkim tym że Papież uwypukla w
            swoich kazaniach miłość i szacunek, a o.Rydzyk nienawiść i antysemityzm.

> Gdyby państwo rozumiało i stosowało społeczną naukę kościoła, to już dawno
            nie
            > byłoby bezrobocia, grzebania w śmietnikach, przymierania głodem,
            przestępczości
            > na tle ubóstwa i mędzy, itd. itp.

I to jest populizm!!! A gdzie prawa ekonomii????????? Komunizm zostawił nasz
            kraj w bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej i niestety koszty tego płacimy do
            dziś, ale wg mnie to było nieuniknione. Natomiast jestem pewien że dzięki
            ludziom związanym z LPR i o.Rydzykiem nie poprawi się a wręcz odwrotnie,
            zniszczą tą namiastkę stabilności którą teraz mamy. A trzeba powiedzieć że mamy
            olbrzymią szansę jako państwo aby tą stabilność - a przez to sytuację życiową
            milonów Polaków - zdecydowanie poprawić.

Życzę Panu prezydentowi Wałęsie powodzenia!!!
            • andrze_n co ty wiesz...nic. Maybachem jezdzi Jankowski w GD 18.02.05, 22:05
              a Rydzyk jest na kortach w Australii, i co?
      • langwer1 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 08:51
        Nic dodać nic ująć,ale dyskutowanie z LW.pozbawione jest sensu ,ten człowiek
        uodpornił się na wszelkie argumenty.Gratuluję trafności oceny byłego prezydenta
        i omawianej sytuacji.
      • werter-6 Do paskudnego JM19!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 11:18
        Polska nie jest państwem wyznaniowym!!!!!!!!!!A ty jesteś typowym przykladem
        brudnego kościelnego zascianka, ktory próbuje sobie zawlaszczyć przestrzen
        publiczną wam nienależną!!Twój język i jego (poetyka)powoduje u mnie "gęsią"
        skórkę.Zapamiętaj sobie homofobie, antysemito,prawdopodobnioe
        bezzębny "prawdziwy polaku" W
        asza fundamentalistyczna mżonka o Katomonolicie w Polsce nie przejdzie, bo
        takie spoleczenstwo nie istnieje.Mogę Tobie obiecać ze bacznie będziemy się
        przypatrywać poczynaniom pana Rydzyka end Company,i jak będzie trzeba, to nie
        cofniemy się przed skuteczną próbą ratowania naszego kraju
        przed "Iranizacją!!! ja Europejczyk
        • jm19 werter-6 17.02.05, 11:42
          Jesteś niestety podobny do tego Wałęsy.
          Irytuje cię nawet zwykłe myślenie i boisz się prawdy jak dżumy i cholery razem
          wziętych.
          To bardzo smutne dla mnie, gdyż posługujemy się tym samym językiem a może nawet
          obydwaj jesteśmy ochrzczeni?
          Twoja biologiczna pogarda i nienawiść do ludzi inaczej myślących zasmuca mnie w
          najwyższym stopniu.
          Z takimi jak ty nic się w tym kraju nie da zrobić. Niestety w demokracji nie
          można cię lekceważyć. Dlatego próbuję zniżać się do twojego poziomu i chociąż
          jedną pozytywną myśl ci przekazać. Może zostanie zapamiętana w twoich
          kwadratach?
          • werter-6 Tego Walęsy??? a kim ty jesteś?? 17.02.05, 12:35
            Nie jesteś mu godzien czyścic butów!! Ty zawistny "polaku"" Zdradzilo Cię to
            pytanie!!! Antysemito, szczekaj sobie kundelku, Prezydent Walęsa nawet nie wie
            o Twoim istnieniu, a wiem, jak bardzo, jak bardzo chcialbyś zaistnieć!!!
            • kicior99 Re: Tego Walęsy??? a kim ty jesteś?? 17.02.05, 13:48
              hmmm... podoba mi sie Twoje stwierdzenie o wyznaniowosci panstwa. W tym
              kontekscie 99 proc. wypowiedzi broniacych "Mariolki" nadaja sie do odrzucenia,
              niestety. Smutne i prawdziwe. Jakie to szczescie ze nie mieszkam juz w Polsce.
              • tereferekuku1 Re: Tego Walęsy??? a kim ty jesteś?? 17.02.05, 16:30
                podzielam twoje szczęscie i rad jestem że takie gówna wyemigrowały .nie wracaj
                przypadkiem !!!
                • werter-6 [...] 17.02.05, 18:20
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • tereferekuku1 Re: Ale On wyjechal, aby nie patrzeć na takie żal 17.02.05, 18:48
                    cierpienia głupiego wertera cd ?buhuhahaha
                    Gdy ludzie nie mieli dziury w du--pie.............
                    takie jełopy by się nie urodziły.
          • kurdesznadkurdeszami Re: werter-6 17.02.05, 15:25
            ...no popatrz, "może nawet ochrzczeni"... a jeżeli nie? Nie krępuj się. Pokaż
            nam swoją "tolerancję". Papież mówi, że antysemityzm jest grzechem? Przecież
            się myli, Ty to wiesz lepiej.
            • jm19 Re: werter-6 17.02.05, 16:27
              Szanowny internauto!
              Tak się składa, że wszyscy moi dawni znajomi, którzy zrobili kariery w PZPR i w
              PRL, to ochrzczeni, byli ministranci, którzy z sobie tylko znanych powodów
              plują tera publicznie na na Kościół Katolicki. I nic nie pomogło to, że ich
              przyzwoici rodzice zanieśli ich kiedyś do chrztu. Ciekaw jestem jak
              zinterpretowaliby takie zjawisko badacze religii i kultury?
              Niestety nie jest moja wina, że polska od zawsze jest (i mam nadzieję, że
              zawsze będzie) krajem chrześcikańskim. Nie zamierzam wyrzekać sie narodowej
              tożsamości!
              Czepiając sie mojego chrztu, obrażasz nie tylko mnie, ale nieomal wszystkich
              Polaków. I nie ma to nic wspólnego z wolnością ani z demokracją.
              Tego typu dyskusja udowadnia, że Wałęsa pisząc swoje niemądre listy otwarte,
              prowokuje ludzi - w imię nowoczesności i postępu - do obrażania uczuć
              religijnych, przez zadawanie niedorzecznych pytań, które zawsze należy
              pozostawić wyborowi, wolnej woli, rozumowi i sumieniu człowieka.
              wypada mi tylko wspólczuć.
              I nie ma to nic wspólnego z przekonaniami religijnymi. jest to próba "włażenia
              z butami" do duszy drugiego człowieka.
              • kurdesznadkurdeszami Re: werter-6 17.02.05, 16:38
                "Czepiając się mojego chrztu..." To właśnie Ty zrobiłeś z niego argument. Teraz
                to ja się czepiam? Cienka manipulacja.
              • werter-6 Biedny JM19!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 18:17
                Sobie wspólczuj biedaku!!!!!!!!!!!11 i tylko sobie!!!!!!
        • zibi1604 [...] 18.02.05, 09:40
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kurdesznadkurdeszami Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 11:28
        Przyganiał kocioł.....Nie potraficie się wyzwolić ze swojej maniery opluwania
        jadem. Po WOŚP "jeździliście" przez miesiąc z zaangażowaniem godnym lepszej
        sprawy. Teraz wskazujecie kolejnego wroga Polski, Polaków i Wiary. To Wałęsa.
        Zatruwacie ludzi jadem nienawiści. Babcie z Rodziny Radia Maryja wychodziły z
        kościoła i pluły na kilkunastoletnich wolontariuszy WOŚP. To WASZ sukces.Brawo.
      • kropekuk To ty, "glopkowaty" jestes z poziomu ZSL-owca Peka 17.02.05, 13:52
        Reszty BLEDOW ORTOGRAFICZNYCH nawet nie chce mi sie wyliczac. Wot i
        poziom "elektorata Radyja...
        • henryad Re: To ty, "glopkowaty" jestes z poziomu ZSL-owca 22.02.05, 08:23
          Kropekuk pyszny półgłówku, wreszcie wyjedź do swojego Izraela, tam Sharon
          bardzo cię oczekuje i kochaj ''swoich'' Arabów w Arabi, miłością jak zaskroniec
          żabę. Biedny potłuczony sadysto.

kropekuk napisał:

> Reszty BLEDOW ORTOGRAFICZNYCH nawet nie chce mi sie wyliczac. Wot i
          > poziom "elektorata Radyja...
      • pac42 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 14:10
        Napisał Pan:

> Swoim listem wyzwolił pan najbardziej ciemne strony charakteru narodowego
        > Polaków, a mianowicie irracjonalną falę nienawiści i wrogości do religii
        > katolickiej i Kościoła Katolickiego, której rozmiary prezentowane na Forum
        > wręcz porażają.

Irracjonalną falę nienawiści i wrogości do religii katolickiej i Kościoła
        Katolickiego wyzwala przede wszystkim nieodpowiedzialna działalność Ojca
        Rydzyka.
        Jestem praktykującym katolikiem od sześćdziesięciu lat i muszę przyznać, że
        największe kryzysy wiary w moim życiu spowodowała nienawiść do wszyskich
        inaczej myślących, traktowanie ich jako największych wrogów Kościoła i Narodu
        głoszona z anteny Radia Maryja (przede wszystkim przez osoby jednostronnie
        zaproszone do dyskusji, przez osoby telefonujące do studia - ale nie ulega
        wątpliwości, że ich poglądy są aprobowane i popierane przez Ojców).

> Niech pan więc wyciągnie wnioski ze swoich nieodpowiedzialnych zachowań i na
        > litość boską przestanie się wreszcie publicznie wypowiadać, zwłaszcza na
        > tematy wiary!

Nie rozumiem dlaczego według "jm19" potępianie antysemityzmu, nacjonalizmu,
        pychy z posiadania "jedynie słusznych" poglądów, szerzenia kłamstw (chociażby w
        sprawie rzekomej niezgody Ojca Świętego na wejście Polski do Unii
        Europejskiej), głoszenia nienawiści jest dla katolika niedozwolone? - wprost
        przeciwnie - katolik widzący działania sprzeczne z nauczaniem Chrystusa jest
        obowiązany do zareagowania.
        Smutne jest, że dobra działalność Radia Maryja - propagowanie wspólnych
        modlitw, wygłaszanie religijnych pogadanek, rekolekcji, transmisje Mszy
        Świętych itd - jest w dużej mierze niwelowana przez nieodpowiedzialną
        działalnośc polityczną Ojca Dyrektora - dzielenie ludzi na tych dobrych (co
        mają poglądy, które my głosimy) i wrogów (wszystkich innych).
      • hercia2 Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 17.02.05, 18:17
        Jesli ktos pisze "głópkowate", to od razu wiemy, z kim mamy do czynienia. To
        nawet dobrze, ze jego GLUPKOWATE uwagi sa krytyczne wobec Lecha Walesy, bo
        dzieki temu jeszcze dosadniej mozna sklasyfikowac krytykow. Walesa nie jest
        moze dzis najpopularniejszy, ale jeszcze raz pokazal, ze potrafi byc wielki. Bo
        otwarcie powiedziec prawde o Radiu Maryja wymaga wielkiej odwagi. Moze wreszcie
        przelamane zostanie tabu i ludzie zaczna glosno mowic, ze Radio Maryja jest
        piekne w zalozeniu, ale wykorzystywane do szerzenia nienawisci wobec wszystkich
        dookola. Taka plujka, jak ktos chce sobie popluc, to dzwoni do Ojca Rydzyka, a
        ten mu daje blogoslawienstwo. Szkoda, bo radio katolickie jest w polsce
        potrzebne, ale Rydzyk nie wie, co to katolicyzm i chyba religia w ogole.
      • jbork Do administratora serwera 18.02.05, 10:56
        Wiem, że cenzura już dawno nie istnieje i wolność słowa itp., ale proszę się
        zastanowić nad jej przywróceniem, przynajmniej na tym forum, bo ludzi z takimi
        poglądami nie powinno się dopuszczać do dyskusji, gdyż... oni nie chcą dyskusji,
        a jedynie wyrażają swoje skrajnie nacjonalistyczne poglądy. A takie się zwalcza.
      • jbork Re: Anynarodowe listy Wałęsy! 18.02.05, 10:59
        Skąd się człowieku urwałeś? Które wariatkowo kończyłeś? Kto ci dał dostęp do
        komputera? A może żeś z bojówek nowo powstałej Partyi? Powinnem się zacząć bać?
    • krenglik Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:05
      Tak jest za komuny nie było aż tak zaślepionych ludzi podążających za fałszywym
      prorokiem jakim jest ojciec Rydzyk. Broń nas Boże przed człowiekiem który
      wykorzystuje twe nauki, do szerzenia zła i nienawiści. Który kryjąc się za
      kołderką religii mówi, że kto jest przeciw niemu jest przeciw wierze i przeciw
      kościołowi.(tak jak kiedyś przeciw partii) W ten sposób tylko on ma monopol na
      prawdę. Gdyby on dostał władzę to nadeszłyby czasy gorsze od komuny, będą się
      rozliczać z każdym niewygodnym dla siebie politykiem, ale na politykach się nie
      skończy, będą naprawiać wszelkie zło, znikną gumki i pornografia, przepędzą
      innowierców; a polaków zaczną obserwować czy nie podążają złą drogą "przeciw
      wierze czyli partii ojca rydzyka" Już to kiedyś przerabialiśmy tylko pod innym
      sztandarem.
    • umbertol Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:12
      Panie Lechu, tak trzymać i nie odpuszczać. Radio Maryja i z nim związani to rak
      polskiej demokracji, więc trzeba go sukcesywnie wycinać i liczyć na reemisję...
    • mrrek Przykro, "Lechu", ale Pęk ma rację .... 17.02.05, 08:22
      Choć Cię pamiętam z Sierpnia, choć się cieszyłem z tego Nobla, choć, siedząc w
      Arłamowie, byłeś naszą nadzieją, choć dwa razy na Ciebie głosowałem w wyborach,
      to teraz - za Pękiem - powiem Ci: idź na ryby, Twój czas dawno minął, a teraz
      potrafisz tylko głupoty opowiadać. Idź odpocząć, i pociesz się, że Kwach też
      pójdzie na rybki, może nawet w skarpetkach.
    • gosia_chello Pierwszy list byl gorszy niestety-szansa stracona 17.02.05, 08:23
      Ten drugi list jest bardziej wywazony niz poprzedni. Przypuszczam, ze ktos
      prezydentowi pomagal w jego redakcji. Moze syn ?
      Ten pierwszy list byl zbyt emocjonalny i niestety pojawialy sie w nim niedobre
      sformulowania. Tu juz jest lepiej, ale obawiam sie, ze po tym pierwszym
      napastliwym, obecne w tym liscie odwolania do tresci religijnych, nie trafia
      juz do przekonania sluchaczom Radia Maryja. Szansa zostala zaprzepaszczona.
      Pierwszy list byl naprawde zbyt agresywny i obrazal sluchaczy. Tak prezydencie,
      to Panu nie przystoi - najpierw trzeba myslec, potem trzeba dzialac. Choc wiem,
      ze Pan jest czlowiek emocjonalnym i trudno bylo nie zareagowac, tu w tym
      wypadku to nie bylo dobre. Trzeba bylo sie przespac z emocjami i rano by Pan na
      trzezwo podszedl do tematu.
    • r.buczynski Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:25
      zwolennik o.rydzyka
      szanowny pnie walesa,nie potrafię zroumieć skąd u pana taki jad w stosunku do
      radaia maryja. może stąd, ze ok. rok temu był pan gościem tv trwam i
      zdecydowana większość telewidzów zdecydowanie skrytykowala pana dotychczasową
      działalność publiczną, a pan jak zauważyłem jest bardzo łasy na pochwałki i
      lizusowstwo, a tu ... w tv trwam rzetelna krytyka, na którą pan niekiedy bardzo
      ostro ,niekiedy wręcz niekulturalnie reagował. A poza tym Pan w tym programie
      poza fazą zdenerwowania tylko JA,JA,JA...Po drugie, również nie potrafię
      zrozumieć skąd taki jad wobec o.Rydzyka z jednoczesnym uwielbieniem
      michnika,geremka,kuronia, którzy wiele złego po "89r uczynili dla polskiego
      KOścioła skoro pan dość często deklaruje swoje przywiązanie do wiary.Generalnie
      ocenia Pana działalność przez ostatnie 15 lat b. negatywnie, można rzec"miałeś
      cham.. złoty róg został ci się ino sznur(polityczny)-ale z tego co pan
      deklaruje, to znowu pewnie Pan "będzie musiał" wystartować w wyborach
      prezydenckich.Może to idobrze,będzie troche ciekawiej i śmieszniej, i znowu 2%
      poparcia.Pozdrawiam o.Rydzyka(trochę ostatnio za mało polityki w radio
      maryja,przydał by się również w tv trwam codzienny program publicyst. typu
      M.Olejnik)
      • azhag Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:56
        > Po drugie, również nie potrafię
        > zrozumieć skąd taki jad wobec o.Rydzyka z jednoczesnym uwielbieniem
        > michnika,geremka,kuronia, którzy wiele złego po "89r uczynili dla polskiego
        > KOścioła skoro pan dość często deklaruje swoje przywiązanie do wiary

A ja nie potrafie zrozumiec co dla wiary zrobił rzeczony o.Rydzyk? z wielka
        checia bym sie dowiedzial...
    • neronek1 ojcowie z Radia Maryja zbierają brzytwy, 17.02.05, 08:26
      , które potem oddają nieodpowiedzialnym małpom. świete słowa !!! panie
      prezydencie !!!!!bardzo dobre porównanie! dziekuję za prawde której panu
      nigdy nie brakuje ! POZDRAWIAM

• timekiller Lechu the Beściak 17.02.05, 08:27
      Gratuluję Panu Lechowi Wałęsie cywilnej odwagi, że wreszcie ktoś pogonił to
      całe towarzystwo idiotów i opieprzył. Należało się im to od dawna. On jako
      jedyny potrafił się temu sprzeciwić i pokazał swoją klasę, inni podrzędni
      politycy nie dorastają mu do pięt. Mam nadzieje że kiedyś parafrazując hasło
      reklamowe MM "Polska nie będzie dla idiotów" i radykalizmów.
      Pozdro.
    • maly533 Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:33
      Nie byłem zwolennikiem Pana Prezydenta, ale jest to jednak człowiek, który
      widzi co sie dzieje obecnie w naszej RP. Broni wartości i dorobku III RP,
      której jest żywą historią. Radio Maryja sieje nienawiść wśród Polaków, czy tak
      nauczał Jezus? Uważam to radio za sektę, a jak wiadomo z sektami sie walczy, bo
      piorą mózgi ludziom, wpajając im nienawiść.
      • 9111951u Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:36
        Broni dorobku ?
        np. wolności słowa !
        piękny przykład !
        A w domu wszyscy zdrowi ?
        Jak byś się poczuł, gdyby ci starano się zabronić pisać na forum to co
        myślisz ?
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Pęk, bodajbyś pęk ! 17.02.05, 08:36
      ;-)))

• ayran Nadą się i Pęk 17.02.05, 13:28
        aż słychać było stęk
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nadą się i Pęk 22.02.05, 08:25
          :-))))
    • maly533 Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:44
      Czy ja mówiłem o wolności słowa, zastanów sie? Radio Maryja jest rozgłośnią
      szerzącą nienawiść w Polsce, i tak samo pędzi do żłobu, aby sie nachapać? LPR
      inaczej? tak samo jeśli dojdzie do władzy (Boże nie pozwól na to)będzie chciało
      sie nachapać. Poczytaj książki Panów 3-Giertychów to zobaczysz jaką oni chcą
      Polskę, gorzej będzie niż za Stalinizmu, Święta Inkwizycja?
    • tylkoniepis Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:44
      LPR Radio M ... to komuna właśnie może nie bolszewicka ale gospodarcza lewica absolutnie z narodowym odcieniem ... no taki narodowy socjalizm - niech zrobią partię jedną najlepiej NSPAP i wszystko jasne
    • quasimdo Pęk - Czomolungma intelektu 17.02.05, 08:45
    • watermann Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 08:56
      jm19 - Nie zauwazyles, Tytanie Intelektu, ze Walesa nie atakuje Kosciola, tylko
      RM? RM i Kosciol nie maja ze soba NIC wspolnego. Jesli nie wierzysz, to zapytaj
      o zdanie kogos z Episkopatu Polski.

buczynski - to, ze jestes sluchaczem RM widac od razu. NIe musiales tego nawet
      pisac. Czlowieku, Ty nawet nie umiesz pisac w jezyku ojczystym! Wracaj do
      podstawowki, bo sie kompromitujesz.

• wielka.wisnia Re: Drugi list Wałęsy do Radia Maryja 17.02.05, 09:02
      Lechu daj spokuj Z lPR i Rydzykiem nie wygrasz oni sA tak zaślepienii
      nienawiścia do przeciwników że nie widzą nic poza swymi interesami.Lechu odpuść
      sobie tego nie zmienissz a emerytki szybko się sypią.
    • tabed za póżno 17.02.05, 09:14
      szanowny Panie LW - na zło trzeba reagować przed, a nie po krzywdzie, teraz
      Pana boli postępowanie rydzyjka? A kiedy gnojono innych, to gdzie był "światły"
      autorytet? Bardzo dobrze się stało, być może tym razem nauka nie pójdzie w las.
      Życzę obfitych połowów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka