Dodaj do ulubionych

Czy ja snie - czy to prawda ??!!!

IP: *.proxy.aol.com 15.06.02, 19:34
Mieszkam w "eurokolchozie" jak o nim mowia panowie spod znaku LPR. Jezeli w
tych prawdziwych bylo tak jak tutaj, to zycze Polsce mozliwie szybkiego
znalezienia sie w nim. Nie o tym jednak chce pisac. To sprawa na inne dyskusje.
Tym razem chcialbym zajac sie bardzo konkretnym problemem polskich zasilkow
chorobowych. Wyczytalem w polskiej prasie o polskich "postsovieticus
biznesmanach" oraz roznej masci notablach zarabiajacych ogromne pieniadze,
ktorych moglby im pozazdroscic niejeden amerykanski czy zachodnioeuropejski
biznesman z dziada pradziada. Ponoc dyrektor byle gownianego polskiego banku
zarabia trzykrotnie wiecej niz dyrektor Centralnego Banku USA. Skad biora szmal
na wyplacanie sobie tych zgrabnych pensyjek ? Nie ma tajemnic. Chodzi o zyski
osiagniete dzieki bandyckim roznicom w oprocentowaniu kredytow i wkladow.
Chodzi mi dalej znowu nie o to konkretnie, ale o to jak wyglada w tym wszystkim
sprawa roznego rodzaju zasilkow i emerytur. Wyobrazmy sobie dziure w ZUS-
owskiej kasie, a tym samym w budzecie panstwa spowodowana wyplacaniem zasilkow
chorobowych czy rent bankierom, ktorzy zarabiaja po ok. 400 tys. PLN. W
przepisach ZUS nie doczytalem sie limitowania wyplat z tego tytulu.
W "eurokolchozie", jak go nazywaja "rydzykowi medrcy", dawno wymyslono tzw.
maxima swiadczen z ubezpieczen spolecznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rob Roy dalszy ciag IP: *.proxy.aol.com 15.06.02, 19:49
      Przepraszam. Zbyt szybko kliknalem na wyslij.
      Podam dla przykladu Francje. Tutaj jezeli choruje nawet sam prezydent Chirac,
      czy dyrektor Banque deb France, nie maja prawa do otrzymania od ubezpieczalni
      wyzszego niz rownego 3630 PLN miesiecznego zasilku z ubezpieczalni, jezeli
      choruja do 6 miesiecy, a 438 1PLN, jezeli ponad.Osoby, majace ponad troje
      dzieci korzystaja z nadzwyczajnych przywilejow, ale maksymalna kwota zasilku
      nawet dla nich wynosi "tylko" rownowartosc 5841 PLN miesiecznie.
      Czy ktos moglby mi odpowiedziec na pytanie jaki zasilek chorobowy pobiera
      sfrustrowany dyrektor prowincjonalnego polskiego banku, ktory kaze sobie
      wyplacac 400 tys PLN pensji mesiecznie? Wyobrazam sobie, ze wg polskich
      przepisow moze dostac nawet te 400 tys lub w najgorszym przypadku 320 tys. PLN..
      Czy ja jestem w bledzie czy to prawda ?
      • Gość: Leonid Re: dalszy ciag IP: 195.205.230.* 15.06.02, 20:22
        Chciałbym to usłyszeć od tow.Wiatra. A swoją drogą może ktoś wie ile zarabia
        wyżej wymieniony? U nas nawet zarobki prezesów TVP utrzymywanej w znacznym
        stopniu ze składek społeczeństwa są tajne.
        • Gość: Rob Roy Do Leonida IP: *.proxy.aol.com 15.06.02, 21:47
          Zarobki jako takie moga byc tajne. Chodzi przeciez o bezpieczenstwo. Nie moga
          byc natomiast tajne i w partacki sposob opracowane przez ludzi zlejk woli
          zasady wyplacania zasilkow z funduszy spolecznych. Chodzi o przyujecie
          przyzwoitych na polskie warunki maksymalnych kwot wyplat z tych funduszy. Zdaje
          sie, ze nawet nikt specjalnie nie kontaktuje o co chodzi, a szkoda, bo to
          bardzo wazne.
          • Gość: Kraken Re: Do Rob-Roy IP: *.ipt.aol.com 16.06.02, 23:48
            Gość portalu: Rob Roy napisał(a):

> Zarobki jako takie moga byc tajne. Chodzi przeciez o bezpieczenstwo. Nie moga
            > byc natomiast tajne i w partacki sposob opracowane przez ludzi zlejk woli
            > zasady wyplacania zasilkow z funduszy spolecznych. Chodzi o przyujecie
            > przyzwoitych na polskie warunki maksymalnych kwot wyplat z tych funduszy. Zdaje
            >
            > sie, ze nawet nikt specjalnie nie kontaktuje o co chodzi, a szkoda, bo to
            > bardzo wazne.

-Kr,Zapewniam cie,ze kontaktuja,tylko tak juz sie przyzwyczaili do tej kupy
            gowna jakim stala sie Polska pod rzadami tych roznych "naprawicieli",ze po prostu
            nie robi to na nikim wrazenia-tez dziwie sie,jak to mozliwe,ze byle "dyrektor"
            byle smierdzacego 'banku" zarabia w Polsce po 350-400 tys zl,podczas gdy np
            Greenspan cos okolo 15,000$.
            Co do wysokosci zasilkow nie chce sie spierac-ale sam jestem na zasilku
            powypadkowym(w pracy) i otrzymuje 75% swego gross income,nie wiem czy istnieje w
            USA jakis limit swiadczen chorobowych,ale w Polsce,jesli taki "dyrechtor"ma leb
            na karku,to moze brac zasilek "chorobowy" nawet w wys 100% pensji przez baaardzo
            dlugi okres czasu-stad miedzy innymi taka zapanowala epidemia wsrod synekurzystow
            poprzedniej opcji politycznej po zwyciestwie SLD-takie slabowite siem okazali,ze
            niemal co drugi zapadnal na zdrowiu.I moge sie zalozyc,ze teraz "rozgladaja sie"
            za przyzwoita renta-no bo przecie to uni dla ty Polski poswiencil siem!!
            • Gość: Rob Roy Re: Do Rob-Roy IP: *.proxy.aol.com 17.06.02, 00:38
              Nie slyszalem niestety, aby jakakolwiek partia polska miala zamiar zajac sie ta
              sprawa. Takie np. LPR, ktorego tu pelno na forum i niby oredownik biednych,
              zajmuje sie jakimis gownami w rodzaju Harry Pottera, albo nastepni oredownicy -
              Platforma Obywatelska, czy Unia wolnosci. Mam nadzieje, ze zajmie sie ta sprawa
              UE.
            • Gość: Casey Re: Do Kraken IP: *.proxy.aol.com 17.06.02, 01:18
              Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Zapewniam cie,ze kontaktuja,tylko tak juz sie przyzwyczaili do tej kupy
              > gowna jakim stala sie Polska pod rzadami tych roznych "naprawicieli",ze po pros
              > tu
              > nie robi to na nikim wrazenia-tez dziwie sie,jak to mozliwe,ze byle "dyrektor"
              > byle smierdzacego 'banku" zarabia w Polsce po 350-400 tys zl,podczas gdy np
              > Greenspan cos okolo 15,000$.
              > Co do wysokosci zasilkow nie chce sie spierac-ale sam jestem na zasilku
              > powypadkowym(w pracy) i otrzymuje 75% swego gross income,nie wiem czy istnieje
              > w
              > USA jakis limit swiadczen chorobowych,

KRAKEN. Zasilek ktory Ty otrzymujesz po wypadku w pracy jest wyplacany przez
              firme ubezpieczeniowa twojego pracodawcy.

Jesli sie zachoruje; do 6-ciu miesiecy jest wyplacany zasilek przez departament
              pracy z funduszu, na ktory placa skladke pracownicy i pracodawcy. Podobnie jak
              zasilek na bezrobociu i prawdopodobnie w takiej samej wysokosci.
              W stanie New Jersey jest on 60% srednich zarobkow tygodniowych naliczanych z
              czterech przepracowanych kwartalow nie liczac ostatniego. Limit tego zasilku w
              tym roku roku jest $475.00 Plus do 15%(total), na niepracujacego wspolmalzonka i
              dwoje dzieci.
              Nie jestem pewien czy te liczby odnosza sie do wszystkich stanow, czy tylko NJ.

ale w Polsce,jesli taki "dyrechtor"ma leb
              >
              > na karku,to moze brac zasilek "chorobowy" nawet w wys 100% pensji przez baaardz
              > o
              > dlugi okres czasu-stad miedzy innymi taka zapanowala epidemia wsrod synekurzyst
              > ow
              > poprzedniej opcji politycznej po zwyciestwie SLD-takie slabowite siem okazali,z
              > e
              > niemal co drugi zapadnal na zdrowiu.I moge sie zalozyc,ze teraz "rozgladaja sie
              > "
              > za przyzwoita renta-no bo przecie to uni dla ty Polski poswiencil siem!!

• Gość: Kraken Re: Do Casey IP: *.ipt.aol.com 17.06.02, 01:24
                WIELKIE DZIEKI ZA INFORMACJE!!!jesli chodzi o wysokosc zasilkow,to jest to
                jednak chyba w gestii stanowej!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka