Dodaj do ulubionych

DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKIEGO

12.05.05, 08:12
Jako, że jestem zwolennikiem demokracji, to pewnie gdybym żył w Jego czasach
byłbym Mu przeciwny. Perspektywa tak długiego czasu pozwala mi jednak
spojrzeć na tę postać z dystansem i... docenić Jego integrującą dla Nas rolę.
Pomyślmy, gdyby nie było Tego Naszego ,,Dziadka'', to nie było by legionowej
legendy, nie było by osoby skupiającej wokół siebie patriotów przed i w tych
gorących czasach, kiedy to wracał z Magdeburga i... ,,jak inni, sam nie
wiedział co ma robić, ale że zachował milczenie, to wszyscy pomyśleli że wie
co zrobić należy...'' i zaufano mu... I tak zaczął się Jego walny wpływ na
kształtowanie polskiej państwowości w tamtych przełomowych i nowatorskich
czasach. Kiedy to od podstaw trzeba było budować państwo i przeciwstawiać się
ówczesnej ,,niewolniczej'' mentalności. Kiedy trzeba było przeciwstawić się
bolszewickiej nawale i ratować kraj. Tak zaczęła się Jego polityka trzymania
równego dystansu między Berlinem a Moskwą. Trzeźwa politka międzynarodowa i
twarde postępowanie względem rodzimych oszołomów.
Tak jak już mówiłem, gdybym żył w Jego czasach, pewnie byłbym przeciwko
zamachowi majowemu i ,,takim metodom''. Widząc jednak dzisiejszych
spadkobierców Jego ówczesnych przeciwników i ich obecne wyczyny, wcale się
nie dziwię ,,irytacji'' Józefa Piłsudskiego i Jego próbie zaprowadzenia
porządku.
Wszyskich Rodaków Bardzo Serdecznie Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • gosc.z.korony ! 12.05.05, 08:59
    • pat_i_kot Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 12.05.05, 09:38
      Nie żył w czasach triumfu demokracji, to była zupełnie inna rzeczywistość i
      międzynarodowa i wewnętrzna. Absolutnie mie można osądzać go według
      dzisiejszych standartów. Po prostu wywalczył dla Polski niepodległość, dobre
      granice i dał kilka pomysłow geopolitycznych. Jeden z nich- wspieranie i
      budowanie państw pomiędzy Rosją a Polską realizujemy przecież obecnie. To był i
      jest wzór do naśladowania, niech polscy politykierzy od prawa do lewa patrzą na
      jego życie i uczą się postawy propaństwowej.
      • gosc.z.korony RACJA! 12.05.05, 11:10
      • oszolom.z.radia.maryja Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 12.05.05, 11:38
        Piłsudski ma swoje zasługi ale jest też kilka poważnych rys na jego
        życiorysie..ta największa to zamach majowy..tak się akurat sklada że 12 maja to
        także 79 rocznica przewrotu majowego w wyniku którego obalono legalne wybrane w
        wyborach demkratycznych władze...omal nie spowodowal wybuchu wojny domowej.
        Poza tym był miłośnikiem kawalerii konnej a kawaleria już wówczas stawała się
        anachronicznym przeżytkiem..to spowodowało że koniki starły się z
        czołgami...wynik łatwy do przewidzenia
        • gosc.z.korony ,,koniki starły się z czołgami...'' 12.05.05, 12:12
          - hmmm... Kolega zapomniał, że to już nie była epoka Marszałka, który swoje
          najlepsze lata miał za sobą. Natomiast prawdziwy problem polega na tym, że nie
          znalazł się nikt, kto by mógł upartemu ,,Dziadkowi'' wypersfadować koników na
          korzyść czołgów. Znowu było tak, że całe myślenie za kraj opierało się na
          jednym tylko człowieku. A skutki tego były jak zwykle opłakane.
          A co do zamachu majowego - to cieszę się, że znalazł się w ówczesnym czasie
          ktoś, kto zaszedł drogę osobnikom pokroju Dmowskiego. Bo gdyby oni doszli do
          władzy, bylibyśmy dołączyli do krajów tak ,,świetnych'' jak: III. Rzesza, czy
          Włochy Mussoliniego.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: ,,koniki starły się z czołgami...'' 12.05.05, 14:01
            marszałek Piłsudski umarł w 1935..wojna wybuchła 4 lata później, trudno w 4
            lata nadgonić zmarnowane 15 wcześniejszych.zresztą gen Rydz Śmigły też
            miał "ała" na punktcie kawalerii konnej choć nie takiego jak Piłsudski...na
            dobrą sprawę przemysł zrojeniowy zaczął się rodzić dopiero od 1936..gdy
            wdrażanow życie COP...a wiperw trzeba było przetestowac prototypy broni
            samolotów urządzeń itd... a czasu było niewiele
      • samentu To pewnie Hitlera i Stalina też nie mozna 12.05.05, 11:40
        osądzać według współczesnych standartów?
    • samentu To nie mój dziadek!!! rodzin pomordowanych też nie 12.05.05, 11:39
      1. legenda legionowa mój drogi jest takim samym produktem propagandy jak
      legendy o Hitlerze miłującym pokój i Stalinie pocieszycielu rodzących matek
      takie argumenty trafiają jedynie do prostaczków nie umiejących samodzielnie
      mysleć
      2. Józef Klemens nie miał wiele wspólnego z wyzwalaniem Polski, bo Legiony były
      za małą formacją, dowodził nimi austyjacki oficer, a szefem sztabu był nie
      Wąsacz a Wł Sikorski zaś sam Józef Klemens po odmowie przysięgi do końca wojny
      był internowany jako poddany rosyjski w warunkach nieporównanie lepszych niż
      jego podwładni też pochodzący zza Buga
      3. gdy przyjechał w listopadzie 1918 roku Polska miała rząd, armię, walutę,
      system prawny - była sojusznikiem Niemiec, które właśnie przegrały wojnę
      co więcej miała tez rząd i armię emigracyjną uznaną przez aliantów i też bez
      Józefa Klemensa w składzie!
      4. Józef Klemens w 1926 z pobudek osobistej niezaspokojonej ambicji i rządzy
      władzy połączonej ze strachem przed odpowiedzialnoscią wywołał wojnę domową
      5. przez 10 lat sprawował władzę dyktatorską - mordował opozycyjnych oficerów,
      cenzurował media, zwalniał z pracy opozycjonistów, osobiście kierował bezpieką
      II Oddziałem Sztabu Generalnego - notorycznie zdarzały się napasci pobicia i
      gwałty na działaczach opozycji
      6. defraudował pieniądze budżetowe na prywatne cele
      7. sfałszował proces uchwalania nowej konstytucji
      8. tłumił strajki przy pomocy policji uzbrojonej w ostrą broń - zabici idą w
      setki
      9. wiedza gospodarcza dziadziunia przyczyniła się do 30% bezrobocia
      10. ogromna wiedza wojskowa pozwoliła na stwierdzenia ża czołgi i samoloty na
      polu walki nie są potrzebne w ogóle:) co we wrześniu 1939 skutkowało tragicznie
      dla rodaków
      11. no i na końcu zbudował monopartyjne państwo hiperkorupcji i nepotyzmu
      w którym prawicowe szumowiny rozkradały co tylko im w rękę wpadło
      • bracia_zbrojek Re: To nie mój dziadek!!! rodzin pomordowanych te 12.05.05, 11:45
        "samentu" - jestes endek czy "komuch"?
      • gosc.z.korony Kolega tak na tego NASZEGO DZIADKA naskoczył 12.05.05, 12:45
        I rysuje Kolega portret złowrogi... ale nie pomyślał o tym, czemu ów DZIADEK
        NASZ zapobiegł, ,,przewracając'' Polskę w maju. A zapobiegł, jeśli nie chaosowi
        i stopniowej degeneracji państwa, to przjęciu władzy przez ludzi pokroju Romana
        Dmowskiego. Po których niczego lepszego niż terroru spodziewać się nie było
        można. Terroru przy którym ,,dziadkowa'' sanacja byłaby dziecinnym snem.
        Kolega oczywiście się oburzy i zapyta o przesłanki mojego twierdzenia. A ja
        oprę się na analizie wcześniejszych ,,dokonań'' Dmowskiego i jego do
        Piłsudskiego stosunku. Otóż Dmowski od lat, mimo oczywistej patriotycznej linii
        Piłsudskiego, wrogo się odnosił do wszelkich przejawów odmiennych koncepcji
        walki o niepodległość i kształtowania ustroju przyszłej Polski. Roman Dmowski
        posuwał się nawet do tego, że swoje koncepcje forsował kosztem przeciwników
        politycznych. I to bez żadnego względu na ewentualne korzyści dla ,,sprawy
        ogólnej''. Mam tu na myśli np. sabotaż infomacyjny starań Piłsudskiego o pomoc
        dla ewentualnego powstania, którą to przekazać mieli wojujący z Rosją
        Japończycy. Czy też kierowną przez Dmowskiego akcję ,,zwalczania sił chaosu''
        polegającą na współpracy z rosyjskim zaborcą przy rozprawianiu się z bojowcami
        PPS. A także kuriozalną koncpecję Dmowskiego - konstruowania ,,siły rozumnie
        ugodowej'' z zaborczą Rosją, której to Piłsudski był ,,organicznym''
        przeciwnikiem. Dmowskiemu, przy tym wszystkim chodziło o kształtowanie stricte
        jednolitej postawy przedstawicieli Narodu Polskiego, co z gruntu wykluczało
        wszelkie rozbieżności. Wniosek nasuwa się zatem jeden: gdyby Roman Dmowski
        doszedł do władzy, to w bezwzględny sposób wyeliminowałby wszelką opozycję,
        skoro już wcześniej dał się poznać jako człowiek nie stroniący w politycznej
        walce od kolaboracji i wydawania rodaków wrogowi.
      • alf.net Riposta - kłamać skutecznie można wtedy...... 14.05.05, 02:08
        ...GDY NIE DA SIĘ TEGO SPRAWDZIĆ! Nie zapominaj o tym.

Napisałem ci 2 strony odpowiedzi na każdy wypocony z ciebie punkt, obrażający
        już nie tylko Marszałka, ale każdego myślącego człowieka. Ponieważ "sie wzieło
        i skasowało" nie mam siły na powtórkę, chyba bym mnie przegięło!

Skonstatuję tylko tyle - nie siej lepperowsko-goebbelsowskiej propagandy,
        zostaw te porąbane poglądy dla swojej "kanapy" - bo po tej wypowiedzi (zreszta
        nie jedynej w tym wątku) - nie mam wątpliwości, że szkoleniówką jest jedynie
        minipartyjna minibibuła. Jeśli jesteś młody - żle zaczynasz, jeśli w średnim
        wieku - zacznij sie modlić, bo na nauke już za późno, jeśliś stary (w co
        wątpię) - nie ma ratunku!
        • alf.net Re: Riposta - kłamać skutecznie można wtedy...... 14.05.05, 02:10
          Ten post powyżej - to odnośnie wypocin "samentu" - wyliczanki
          punktowanej "zbrodni" Piłsudskiego" !
      • kogut15 Re: To nie mój dziadek!!! rodzin pomordowanych te 14.05.05, 12:33
        samentu napisał:

> 1. legenda legionowa mój drogi jest takim samym produktem propagandy jak
        > legendy o Hitlerze miłującym pokój i Stalinie pocieszycielu rodzących matek
        > takie argumenty trafiają jedynie do prostaczków nie umiejących samodzielnie
        > mysleć

Ja znam fakty historyczne z życia legionów... o legendzie nic mi nie wiadmomo...
        może dlatego, że już nie czytuję bajek...

> 2. Józef Klemens nie miał wiele wspólnego z wyzwalaniem Polski, bo Legiony były
        >
        > za małą formacją, dowodził nimi austyjacki oficer, a szefem sztabu był nie
        > Wąsacz a Wł Sikorski zaś sam Józef Klemens po odmowie przysięgi do końca wojny
        > był internowany jako poddany rosyjski w warunkach nieporównanie lepszych niż
        > jego podwładni też pochodzący zza Buga

Kwestia interpretacji

> 3. gdy przyjechał w listopadzie 1918 roku Polska miała rząd, armię, walutę,
        > system prawny - była sojusznikiem Niemiec, które właśnie przegrały wojnę
        > co więcej miała tez rząd i armię emigracyjną uznaną przez aliantów i też bez
        > Józefa Klemensa w składzie!

A tu mnie rozśmieszyłeś/łaś... W listopadzie 1918 Polska miała rząd tymczasowy,
        a dokładniej kilka rządów tymczasowych w jednym czasie, bo wogóle sieczka w
        Polskiej polityce i wszytkim innym była. Po powrocie J. Piłsudskiego chcieli mu
        przekazać władze, ale TO ON upatrzył sobie system republikański i zażyczył
        sobie, aby Polska była republiką... jakby chciał być królem, to zapewne do 1939
        Polska by była monarchią. Sojusznikiem niemiec mówisz? (śmiech) A kto na nas
        napadł w 1939? Polskie legiony walczyły po stronie Niemiec, ale gdy Niemcom
        zaczęła osuwać się ziemia spod nóg, zażądali złożenia przysięgi, co jak wszyscy
        wiemy zakończyło się tym, że 1 i 3 legion odmówiły, a jedynie 2 ją złożył. Od
        tamtej pory Niemcy obrócili się przeciwko nam, ale gdyby Piłsudski i Sosnkowski
        nie odmówili złożenia przysięgi, bylibyśmy po przegraniej stronie w tej wojnie,
        a co za tym idzie, raczej bysmy mogli sie pożegnać z niepodległością.

> 4. Józef Klemens w 1926 z pobudek osobistej niezaspokojonej ambicji i rządzy
        > władzy połączonej ze strachem przed odpowiedzialnoscią wywołał wojnę domową

Józef Piłsudski widząc, że istniejący rząd nie jest w stanie Polską rządzić, że
        przemierzy, ministrowie itd. zmieniają się, jak rękawiczki, że bezrobocie sięga
        40 (tak, 40% w skali całego kraju wynosiło wtedy bezrobocie) procent, że panuje
        w Polsce stagnacja gospodarcza (Co bardzo źle rokuje nowemu, a zarazem tak
        zniszczonemu Państwu, jakim była Polska po 1918 r.). To wszystko wpłynęło na
        przewrót majowy. Skoro był taki rządny władzy, dlaczego nie powołał się prezydentem?

> 5. przez 10 lat sprawował władzę dyktatorską - mordował opozycyjnych oficerów,
        > cenzurował media, zwalniał z pracy opozycjonistów, osobiście kierował bezpieką
        > II Oddziałem Sztabu Generalnego - notorycznie zdarzały się napasci pobicia i
        > gwałty na działaczach opozycji

Chyba się naczytałeś za dużo lektur, które przeszły przez ręce cenzury w latach
        powojennych :]. Ale skoro takie lektury lubisz, poczytaj sobie jeszcze to:
        www.pk.bezuprzedzen.pl/gwalka.shtml Powinno Ci się spodobać... Artykuł
        pod tytułem: "WALKA Z SANACJĄ I FASZYZACJĄ ŻYCIA SPOŁECZNO-POLITYCZNEGO W POLSCE
        MIĘDZYWOJENNEJ" :]

> 6. defraudował pieniądze budżetowe na prywatne cele

Ojaaa Jakby jeszcze zył, miałbys za taką wypowiedź piękną rozprawę o pomówienie
        :] :] :]

> 7. sfałszował proces uchwalania nowej konstytucji

Ooo... i jeszcze jeden :] :] :]

Dobra... konczę dyskusję z Toba, bo do rozmowy potrzeba drugiego człowieka, a
        moje słowa pewnie walną jak groch o scianę ;P
    • nick.kertiz Vwwwvvyyyzzzzżucić______ 12.05.05, 13:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20024607
      • gosc.z.korony Jesteś niesmaczny i tyle 12.05.05, 13:51
        • nick.kertiz Re: Jesteś niesmaczny i tyle 12.05.05, 14:37
          Nie, to ty jesteś niesmaczny, bo płaszczysz się przed tyranem odpowiedzialnym
          za zabijanie ludzi.
          Wampir nie żył w średniowieczu, tylko był aktywnym politykiem w dwudziestym
          wieku. Polska w latach dwudziestych była demokratycznym państwem. Dla
          porównania - innym przywódcom demokratycznych państw, też już historycznym,
          stawiano tak poważne zarzuty, że musieli odejść, weźmy pod uwagę Nixona. A
          jednak jeśli porównać stawiane przez poważnych komentatorow zarzuty wobec
          Nixona, a zarzuty wobec Wampira, to widać, jak ogromna różnica dzieli kogoś,
          kto jest kontrowersyjnym politykiem z nie do końca czystą kartą, od kogoś, kto
          jest rzezimieszkiem ubabranym krwią.

Jesteś niesmaczny ze swoimi hołdami.
          • gosc.z.korony Twoje skandaliczne obelgi kierowane są pod adresem 12.05.05, 15:48
            człowieka, który przez całe życie walczył i pracował dla Twojego Kraju. Nieraz
            w arcycięzkich chwilach ratował morale Twojego Kraju i stał się legendą Twojego
            Kraju.
            Powiem Ci coś jeszcze: obecna Polska pod wieloma względami przypomina II. RP
            ale bez Marszałka. Teraz też odżywa ten sam ponury żywioł, który w latach
            dwudziestych i trzydziestych istotnie, jak mówisz, PŁASZCZYŁ się u stóp ale...
            Romana Dmowskiego, postaci - tak jak pisałem we wcześniejszych postach - ze
            wszechmiar kontrowersyjnej. Postaci, która dla realizacji swych dążeń nie
            stroniła od faktycznej zdrady, czy jeszcze gorzej - niszczenia politycznych
            przeciwników rękami carskich władz - niszczenia przeciwnkiów ale przecież
            RODAKÓW. I to samo dzieje się teraz. Wystarczy posłuchać wypowiedzi aktywistów
            LPR, czy Młodzieży Wszechpolskiej, by przekonać się że mamy do czynienia z
            czystą dmowszczyzną w stylu: ,,nie zgadzasz się ze mną toś nie Polak''.
            Zaprawdę wredne to, niesprawiedliwe i strice: DMOWSKIE.
            A co się tyczy mojej postawy, to mylisz szacunek z ,,płaszczeniem się'', bo
            człowiek żyjący, względem zmarłego, nie ma żadnych powodów by się, jak
            mówisz: ,,płaszczyć''.
            • eryk2 Amen! 12.05.05, 17:13
              Nic dodać, nic ująć, Panie Koroniarzu!!!
              W mojej rodzinie Komendant jest otoczony czcią, miłością i szacunkiem - mój
              dziadek był członkiem POW, potem zawodowym wojskowym w II RP. Moja mama po 12 V
              1935 r. nosiła jako dziecko żałobę. Ja dzisiaj uczciłem ze studentami dzień
              śmierci Marszałka; podkreśliłem przy tym, że dzisiejsze gazety (włącznie
              z "Wyborczą") wolą więcej pisać o rosyjskim fuehrerku Putinie niż o najbardziej
              zasłużonym dla niepodległości Polski Rodaku. Jak mawiano o Dziadku: "Umarł i
              została po Nim czapka, szabla i Kasztanka" - kłamstwa nt. defraudacji pieniędzy
              są świadectwem poziomu oszczerców. Podobnie zarzuty o wysługiwaniu się Austrii -
              czyżby za to zamknięto Go w Magdeburgu? Czy reprezentował interesy austriackie
              w okresie sprawowania przez siebie władzy w Polsce? Komuchy i endecy będą do
              końca świata nienawidzić Jego Osoby, robili to od samego początku, plując na
              Marszałka jeszcze za Jego życia.
              Pozdrawiam wszystkich piłsudczyków - ludzi etosu niepodległościowego i hasła
              walki o wolność waszą i naszą (zwłaszcza w kontekście pomarańczowej rewolucji
              na Ukrainie - pół roku temu wędrowałem po Kijowie śladami Piłsudskiego i
              Petlury w r. 1920)!
              • gosc.z.korony Pozdrawiam bardzo serdecznie! 14.05.05, 09:06
                Mój dziadek był natomiast oficerem w wojskach, które opowiedziały się po
                stronie władz przeciwko którym wystąpił Józef Piłsudski.
                Mimo, że rozumiem i doceniam przesłanki którymi kierował się mój antenat, to
                jednak doceniam też wkład i zasługi Marszałka dla kraju.
                Przesyłam ukłony!
            • nick.kertiz Re: Twoje skandaliczne obelgi kierowane są pod ad 12.05.05, 19:56
              gosc.z.korony napisał:

> człowieka, który przez całe życie walczył i pracował dla Twojego Kraju.
              Nieraz
              > w arcycięzkich chwilach ratował morale Twojego Kraju i stał się legendą
              Twojego
              >
              > Kraju.

To nie są dobre argumenty. Gdybyśmy nie byli Polakami, tylko Niemcami, to
              mógłbyś to samo napisać o Hitlerze.

> Powiem Ci coś jeszcze: obecna Polska pod wieloma względami przypomina II. RP
              > ale bez Marszałka. Teraz też odżywa ten sam ponury żywioł, który w latach
              > dwudziestych i trzydziestych istotnie, jak mówisz, PŁASZCZYŁ się u stóp
              ale...
              > Romana Dmowskiego, postaci - tak jak pisałem we wcześniejszych postach - ze
              > wszechmiar kontrowersyjnej. Postaci, która dla realizacji swych dążeń nie
              > stroniła od faktycznej zdrady, czy jeszcze gorzej - niszczenia politycznych
              > przeciwników rękami carskich władz - niszczenia przeciwnkiów ale przecież
              > RODAKÓW. I to samo dzieje się teraz. Wystarczy posłuchać wypowiedzi
              aktywistów
              > LPR, czy Młodzieży Wszechpolskiej, by przekonać się że mamy do czynienia z
              > czystą dmowszczyzną w stylu: ,,nie zgadzasz się ze mną toś nie Polak''.
              > Zaprawdę wredne to, niesprawiedliwe i strice: DMOWSKIE.

Narodowcy są w tej wizji nazbyt demonizowani. Fakty są takie, że byli
              koalicjantami w rządzących gabinetach przed puczem dokonanym przez Wampira i
              okazało się (z dystansu, który zapewniła nam historia), że te gabinety nie
              prezentują się wcale tak tragicznie, a już na pewno lepiej niż rządy następców
              z grona szajki dowodzonej przez Wampira, którzy przyszli już na gotowe (mieli
              Polskę już zorganizowaną).
              Natomiast później, w opozycji, mam wrażenie, że narodowcy troszeczkę dziczeli,
              miast się cywilizować, przy czym właściwym kontekstem tego procesu było
              obniżenie standardów wynikające z sukcesu przestępczej akcji szajki.

> A co się tyczy mojej postawy, to mylisz szacunek z ,,płaszczeniem się'', bo
              > człowiek żyjący, względem zmarłego, nie ma żadnych powodów by się, jak
              > mówisz: ,,płaszczyć''.

Nie będe sie upierał, może w Twoim przypadku to szacunek, a nie płaszczenie
              się. Jednak istnieje zjawisko szacunku dla siły zwycięzców, które nie musi być
              związane z osobistym losem. Nie tylko dlatego, że zwycięzca jest postacią
              historyczną (jak w przypadku Wampira), dystans może brać się z czegokolwiek,
              czegokolwiek, co sprawia, że darzący takim szacunkiem jest niezależnym
              obserwatorem. Otóż szacunek dla siły zwycięzców zawsze może kojarzyć się z
              płaszczeniem się jako przeciwieństwo szacunku dla słabszych, przegranych, ale
              za to tych, którzy byli po słusznej stronie.
      • alf.net Re: Vwwwvvyyyzzzzżucić______ 14.05.05, 02:23
        Synu, zacznij sie wreszcie leczyć, bo na rozum już za późno!
    • taki.sobie.znikad RP potrzebowalaby Pilsudzkiego chociaz na 2 lata ! 12.05.05, 13:55
    • indris DZIŚ 70. ROCZNICA... 12.05.05, 19:48
      ...więc już można mówić krytycznie. Otóż najgorszą rzeczą, jaką zrobił
      Piłsudski, było wprowadzenie zafałszowanego ustroju. Fałsz polegał na tym, że
      Piłsudski był faktycznym dyktatorem, ale władzę formalną sprawowały po maju
      1926 inne osoby.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: DZIŚ 70. ROCZNICA... 12.05.05, 20:25
        u mnie w Wielkopolsce raczej nie znajdziecie chwalców Marszałka..przeciez on
        był wrogiem powstań śląskich i wielkopolskiego...tego mu nie zapomnimy
    • glinkakaolinowa Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 12.05.05, 23:26
      Jestem pod wrażeniem ilości obelg pod adresem tak wspaniałego Polaka. Jestem
      wręcz prerażona niektórymi postami, ale cóż, taki naród. Ja, moja rodzina, moje
      dzieci pamiętamy o Marszałku i Legionach.
      • yossarian18 Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 12.05.05, 23:29
        A ja pamiętam o ofiarach zamachów terrorystycznych organizowanych przez OB PPS
        na czele której stał J. Piłsudski, o ofiarach zbrodni majowej, o tysiącach
        więźniów politycznych w sanacyjnych więzieniach...
        • oszolom.z.radia.maryja Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 12.05.05, 23:54
          i o Berezie Kartuskiej ..to można by nazwać polskim obozem
          koncentracyjnym..wstyd i hańba na naszej historii..obozy tworzone w czasie II
          wojny światowej polskie już nie były
          • yossarian18 Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 12.05.05, 23:57
            Moze obozem koncentracyjnym Bereza to nie byla. Raczej obozem odosobnienia o
            zaostrzonym rygorze. Jakie tam panowaly warunki? Radze poczytac Pamietniki
            Witosa, pisze tam o pastwieniu sie nad wiezniami, np. budzeniu co pol godziny.
            • wielki_wuj Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 14.05.05, 16:10
              A o ministrze Czechowiczu nikt nie pamięta? A o generale Zagórskim? Albo o tym
              jak większością 11/20 uchwalono konstytucję, choć musiano 2/3? A po 1926 nie
              strzelano do robotników i chłopów?
              • yossarian18 Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 14.05.05, 17:23
                O! Dobrze, ze przypomniales nazwisko tego zlodzieja i aferzysty.
                W kontekscie gen. Zagorskiego nalezy wymienic rowniez nazwisko gen.
                Rozwadowskiego, dowodca obrony Warszawy przed puczystami, ktory po zwyciestwie
                Pilsudskiego zostal zaszczuty i zmarl juz w 1928r.
                Strzelano i to wielokrotnie.
                • wielki_wuj Re: DZIŚ 70. ROCZNICA ŚMIERCI MARSZAŁKA PIŁSUDSKI 16.05.05, 20:41
                  Ja czytałem nawet, ze Rozwadowski zachorował i umarł zaraz po wizycie w
                  Belwederze, ale wolno działająca trucizna to chyba nieprawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka