Dodaj do ulubionych

Filmowcy świętują, nadawcy zapowiadają dalszą w...

19.05.05, 08:18
To skandaliczne.Tworzyć posadki,etaciki i kasę dla wybranej grupki kosztem
innych,a właściwie nas wszystkich.Telewizje kablowe płacą ogromny i
wystarczący haracz,a my abonament,i nie na super pensje dla p.Waniek,reszty
KRRiT czy gwiazdorów tv,ale głównie na produkcję filmowo-telewizyjną.
Od dawania pieniędzy są banki.W nich twórcy filmowi ,na własne ryzyko ,winni
brać kredyty i udaną produkcją spłacać, biorąc pieniądze za emisje,sprzedaż
kaset,krążków etc.,zasłużenie i uczciwie zgarniając duże gratyfikacje z tego
tytułu i w długim czasie.
Myślę,że ktoś tu zablokuje ten szaleńczy pomysł,a jeśli nie to z pewnością
zrobi to Trybunał Konstucyjny.
Obserwuj wątek
    • gorf Re: Filmowcy świętują, nadawcy zapowiadają dalszą 19.05.05, 10:29
      'w stosunku do dochodów, jakie uzyskują, nałożony podatek jest niewielki'

hehe... nawet latwo to policzyc, w ktora strone sie nie obejrzec 1.5%. Nie wiem
      czy ustawa jest sluszna czy nie, uwazam raczej ze te 1.5% powinno leciec z
      biletow kinowych badz tez abonamentu TV (ktory i tak wszyscy placa, a
      przynajmniej powinni), lub abonamentow telewizji kablowych i satelitarnych. w
      koncu konsumentami tych filmow maja byc wlasnie ich widzowie, wiec niech za to
      placa. Sam chetnie dorzuce. A na argument, ze ceny biletow moga wzrosnac
      odpowiedz jest taka jak cytat na poczatku posta: 'w koncu 'w stosunku do ceny'
      nalozony podatek jest niewielki'
      • forresty Re: Filmowcy świętują, nadawcy zapowiadają dalszą 19.05.05, 11:21
        1,5% to niewielkie pieniądze. Co tam, mieć lub nie 70 mln PLN to drobiazg w
        budżecie przecież. ja rozumiem że Waltery i Solorze to bogate ludziska, może i
        dorobili się fortuny na układach i niejasnych zasadach przyznawania koncesji ale
        od tego jest prokuratura i sądy a nie ludowi trybuni którzy teraz wyciąają łapę
        i mówią :dawać kase albo do paki. No przecież Causesku takich pomysłów używał.
        mam nadzieję że Trybunał Konstytucyjny spuści tę ustawę do klozetu - czyli tam
        gdzie jej miejsce, bo kulturę należy wspierać ale nie takimi zbójeckimi metodami.
        jak pan Zanussi czy Wajda ma za złe że Waltery za dużo zarabiają i w dodatku nie
        za bardzo uczciwie to niech złozą doniesienie o podejrzeniu popełnienia
        przestępstwa przez posłów , Krajową Radę Czarzastego i samych zainteresowanych
        którzy działali na szkodę państwa.
        Po prostu nie rozumiem logiki tego aktu prawnego. A jakby nie było produkcji
        amerykańskich to ile by ściągnęli z kin, z multipleksów i telewizji? GROSZE bo
        puzczanoby polskie badziewie którego nikt w Polsce praktycznie nie chce oglądać
        nie mówiąc już o Europie. Jakies katastroficzne filmy w postaci Ediego, Wesela
        każe nam sie uznawać za wiekopomne dieła. Tylko ja takie obrazki widze co dzień
        za płotem mego podwórka. Ludzie ciągną złom, chleją wóde i tanie wina i nie
        potrzebuje żeby ktoś mnie w kwestii ważnosci spraw społecznych uświadamiał
        poprzez kino. Skończyły sie chyba czasy gdy artyści porzez sztukę walczyli ze
        wszelkiej maści dewiacjami i prostowali kręgosłupy wszelkiej maści
        odszczepieńcom, a dalej w kinie dominuje fascynacja jakimiś zbrodniami,
        turpizmem, dekadentyzmem, społeczną biedą - słowem kino społecznie zaangażowane.
        Mam dość takich produkcji i tych twórców. Niech własne ambicje zaspokajają z
        własnych kiszeni. Poza tym kim byliby ci ludzie gdyby nie socjalistyczne
        przekonanie o propagandowym znaczeniu kina? Byli noszeni na rekach przez 40 lat
        - niech teraz splacą dług wdziecznosci i umożliwia działalność młodym ludziom
    • andrzej.aw Re: Filmowcy świętują, nadawcy zapowiadają dalszą 19.05.05, 12:12
      Grupka sie dogadala, a ludzie, ktorzy nie maja kasy na kino dostana po
      kieszeni, a te filmy "mlodych tworcow" trafia z czasem na zakurzona polke
      ewentualnie jako wrzutka do badziewnych gazet. Skoro ludzie nie chca ogladac
      tych wypocin naszych mistrzow, to niech nie ogladaja, beda tylko za to placic,
      bez ogladania.
      Polscy artysci sami sobie wybrali taki zawod, a teraz skomla w telewizji jak
      zebracy i strasza nas, ze znikna?!:) zenada. A w programach typu "mamy cie" nie
      rzadko pokazany jest artystyczny swiatek w pieknych willach, drogich knajpach
      etc.
      A mlodzi artysci.... ani jednego nieznanego mlodego artysty nie widzialem w
      spocie reklamowym, byly tam tylko stare wygi, ktorzy pewnie piersi skorzystaja
      z tych srodkow. Powstana znowu jakies koszmarne dziela na ktore beda chodzic
      tylko dzieci w czasie lekcji.
    • emerytka.z.rzeszowa Pan Krause 19.05.05, 17:04
      <<Kazimierz Kutz ocierał oczy, a poseł Piotr Gadzinowski, który nad tą ustawą
      pracował przez półtora roku, ocierał nos - mówił Krzysztof Krauze>>.

Czyżby Krzysztof Krauze, słynny pogromca ubeków (vide: haniebny film "Gry
      uliczne", który doszczętnie skompromitował polską kinematografię na Zachodzie i
      w Rosji, utwierdzając stereotyp Polaka jako fanatycznego antykomunisty i
      burzyciela porządku jałtańskiego w Europie) oraz bliski przyjaciel (polityczny,
      ale nie tylko) niejakiego Wildsteina zaznajomił się w trakcie prac nad Ustawą z
      Piotrem Gadzinowskim? Jeśli tak, to byłby to jeden z plusów uchwalenia jej w
      tym kształcie. Być może Pan Krzysztof nauczy się czegoś od Pana Piotra (bo
      Jurek Urban nie chciałby się chyba z nim spotkać), np. jaką tematyką
      zainteresować widzów w Polsce, bo sam przez 15 lat na nic ciekawego nie wpadł...

--
      "Człowiek nieraz wrzeszczy, że mu zabrano prawa, podczas gdy tylko pozbawiono
      go nałogów".
      Aleksander Świętochowski (1849-1938)

- walczmy o prawdę na temat Białorusi! Nie dajmy się zbałamucić złym ludziom! W
      Mińsku byłam, smaczne piwo piłam i żadnej krzywdy nie doznałam!
      ... A kawę podano z mlekiem, w eleganckich filiżankach. Kawiorek był aż z
      Astrachania!
    • asienka32 Fajnie, bedziemy mieli wiecej ambitnych filmow 19.05.05, 17:14
      dla koneserow, bo normalni ludzie tego ogladac nie dadza rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka