mirek.sz 24.05.05, 09:28 Dlaczego wogóle nie piszecie o karach za jazdę po spożyciu alkoholu?? Ten temat kompletnie nie istnieje w mediach, a jest nieporównywalnie ważniejszy niż kary za przeterminowane prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grissley NIE TRZEBA ICH WYMIENIAC 24.05.05, 09:47 Wymiana praw jazdy zostala zarzadzona rozporzadzeniem ministra infrastruktury, oslawionego slawa najgorszego ministra III RP, Marka (Winnietou) Pola. Tymczasem w ustawie zapisano, ze dokumenty uprawniajace do kierowania pojazdami mechanicznymi zachowuja swoja waznosc do czasu ich wymiany. Czyli dopoki ich nie wymienimy, sa wazne. Ergo - masz stare prawko, nie wymieniles, czyli jest wazne. Ustawa jest aktem prawnym nadrzednym w stosunku do rozporzadzenia, wiec rozporzadzenie mozna, za przeproszeniem, olac. Jest ono kolejnym przejawem ignorancji i nieznajomosci prawa bylego juz - na szczescie - ministra Pola. W przypadku kontroli policyjnej wystarczy odmowic przyjecia mandatu i poprosic o skierowanie sprawy do sadu grodzkiego. Sad musi przyznac nam racje, poniewaz - w przeciwienstwie do nieudanego ministra - stoi on na strazy prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Wreszcie jakis glos rozsadku. Masz 100% racji. 24.05.05, 10:06 Oczywiscie pismacy z wszystkich bez wyjatku mediow sa za glupi, albo za leniwi zeby sprawdzic cala sprawe od strony prawnej i umieja tylko nawolywac do wymiany praw jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka BRAWO Policja- w końcu wzięli się za przestępców ! 24.05.05, 11:12 proponuję jeszcze wprowadzić mandaty za nieporządki na podwórku (posesji) i brak kwiatów w skrzynkach na balkonach. Odpowiedz Link Zgłoś
menx Re: NIE TRZEBA ICH WYMIENIAC 24.05.05, 11:12 Witam, no ok, wygląda to całkiem logicznie że nie mogą nas zmusić do wymiany... ale czy jest jakaś opinia prawna na ten temat? Bo odnoszę wrażenie że z policjantem dyskusja będzie raczej żadna a z sądem? Ja nie mam ochoty mówić w pracy że idę do sądu grodzkiego bo nasz ustawodawca wypuścił bubla prawnego. Po za tym dlaczego mam płącić 80 czy ileś tam zł żeby dostać plastikowe coś co i tak zaraz okaże się niezgodne z jakąś tam dyrektywą unijną czy coś tam... Więc za rok - dwa będziemy znowu musieli wymieniać prawka. A i ijeszcze jedno dlaczego 80PLN ????? a czemu nie od razu 150,- albo skoro tak to czemu nie 300,- po co się rozdrabniać? Coś mi mówi że z tego będzie kolejna afera na miarę komisji sejmowej.... Ale może o to chodzi.... przypomina mi się fragment filmu : "....czasy się zmieniają a Pan ciągle w komisji...." wracając do tematu, Pytanie: czy jest jakieś orzeczenie już w tej sprawie? (precedens choć na razie w polsce nie ma jeszcze prawa precedensowego niestety) Pozdrawiam, Pawel. Odpowiedz Link Zgłoś
grissley Re: NIE TRZEBA ICH WYMIENIAC 24.05.05, 11:50 Z policjantem rozmowa jest zadna. Zrobi co chce, a potem mozna co najwyzej zlozyc zazalenie na jego prace. Ale mozna odmowic przyjecia mandatu - wtedy sprawe rozstrzygnac musi sad. A sad musi dzialac w ramach ustalonego porzadku prawnego - i tutaj sprawa jest jasna. Ustawa to ustawa, rozporzadzeniem niezgodnym z ustawa mozna sobie d* podetrzec, jest po prostu niewazne z mocy prawa (jesli dwa akty prawne przecza sobie wzajemnie, to wazny jest ten, ktory ma wyzsza range. Ustawa jest natomiast najwyzszym ranga aktem prawnym w Polsce. Nad ustawami goruje jedynie konstytucja, ktora de facto tez jest ustawa - ustawa zasadnicza) Precedensu jak na razie nie ma - nikomu nie chce sie bujac w sadzie i wszyscy grzecznie wymieniaja prawka. Mysle, ze taki byl zreszta zamysl ministerstwa. "Nie mozemy tak robic, ale ludzie i tak sie posluchaaja, dla swietego spokoju. A w kasie pojawi sie dodatkowe pare zl". Odpowiedz Link Zgłoś
yaco11 Re: NIE TRZEBA ICH WYMIENIAC 24.05.05, 12:11 Art. 150. 1. Prawa jazdy i inne dokumenty uprawniające do kierowania pojazdami lub potwierdzające dodatkowe kwalifikacje i wymagania w stosunku do kierujących pojazdami, wydane na podstawie dotychczasowych przepisów, zachowują ważność do czasu ich wymiany dokonywanej na koszt osoby uprawnionej w zakresie na jaki zostały wydane. Osoba uprawniona dokonująca wymiany jest obowiązana do uiszczenia opłaty ewidencyjnej. 2. Minister właściwy do spraw transportu, uwzględniając wszystkie wydawane przed dniem wejścia w życie ustawy dokumenty uprawniające do kierowania pojazdem oraz koszty związane z ich wymianą, określi, w drodze rozporządzenia, warunki i terminy wymiany praw jazdy i innych dokumentów uprawniających do kierowania pojazdami lub potwierdzających dodatkowe kwalifikacje kierujących pojazdami oraz wysokość opłat za ich wymianę [18]. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_piotr Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 09:48 A czy Prawo Jazdy może stracić ważność (gdy nie zapisane na nim takie ograniczenie - tzn jest bezterminowe)? Czy jest to zgodne z prawem? Czy to nie sąd orzeka o zakazie prowadzenia pojazdów (a wiec pozbawia ważności nasze Prawo Jazdy)? Czy prawojazdy poswiadcza nasze umiejętności potwierdzone odpowiednim egzaminem? Czy nowy wzór prawajazdy powoduje że tracimy te umiejętności? Czy przepisy prawa mogą działać wstecz? (tzn jak kilkanaście lat temu zdałem egzamin i otrzymałem prawojazdy ważne bezterminowo to można zgodnie z prawem wydać nowe przepisy stwierdzające że to co dzieło sie wiele lat tem jest bezprawne). Czy może chodzi o to aby ktos zarobił? Może Gazeta spróbowała by odpowiedzieć na te pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 09:56 karac panie wladzo ,karac ,jeszcze raz karac gdy nie ma za co to za niemanie swiatel w dzien ,za jazde ze swiatlami w nocy,za cokolwiek,niech naród wie kto tu rzadzi i niech nabiera pokory,brawo minister kalisz Odpowiedz Link Zgłoś
tomziczek Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 10:17 Policja pokazuje od czego naprawde jest - od sprzedawania narkotykow (ostatnia afera z KGP) i od przypieprzania sie do normalnych ludzi. Do kierowania pojazdem powinny uprawniac zdany egzamin i zapisy w komputerach a nie papier taki czy inny. Co to ma do rzeczy jaki masz dokument, jesli zostal on wydany przez panstwowy urzad. W Anglii gdzie mieszkam nie trzeba miec zadnych dokumentow przy sobie. Ani prawa jazdy, ani dowodu rejestracyjnego, ani ubezpieczenia. Wszystko trzymamy w domu, bierze sie te papiery tylko jak wyjezdza sie za granice. Dodam, ze po zdanym egzaminie na prawo jazdy mozna jezdzic od razu, mimo iz prawo jazdy przychodzi poczta dopiero po kilku dniach. Podpis egzeminatora w dokumentach egzaminacyjnych jest swiety. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris Kolejny przejaw opresyjnosci panstwa. 24.05.05, 10:57 Mam prawo jazdy wydane przez urzad bezterminowo i mam w dupie to ze kolesie chca sobie zarobic na wymianie. Wypad z baru, bojkotujmy policje i to panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
job_twoju_mac Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 11:38 A dlaczego mandaty?? Ci ludzie jechali bez ważnego dokumentu uprawniającego do prowadzenia samochodu! To tak, jakby nie mieli prawa jazdy w ogóle! A prawo w takich sytuacjach przewiduje karę pozbawienia wolności a samochód trafia na policyjny parking na długie lata! Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 11:42 niby ustawa stwierdza, że prawo jazdy (które - nadmienię - nie jest dokumentem, lecz uprawnieniem. ten śmieszny kartonik tylko potwierdza to uprawnienie. Czy jak gubisz dowód osobisty, to tracisz nazwisko, obywatelstwo i miejsce zamieszkania?) traci ważność? Nie. Ona tylko nadaje obowiązek wymiany dokumentu, ale to nie jest sytuacja jak z jazdą samochodem przed zdaniem egzaminu w WORDzie Odpowiedz Link Zgłoś
grissley Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 11:52 No i o to wlasnie chodzi, ze jedzie z WAZNYM dokumentem. To ze minister pol (celowo pisane z malej litery) stwierdza, ze cos jest niewazne, nie oznacza jeszcze, ze to faktycznie jest niewazne. Istnieje jeszcze cos takiego jak prawo, ktoremu minister pol - na szczescie - rowniez podlega. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_k Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 12:03 Czy mozecie podac nr tego nieszczesnego rozpieprządzenia ministra pola, i nr Ustawy ktora pozwala miec to rozpieprządzenie gdzieś? Odpowiedz Link Zgłoś
grissley Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 12:12 Pomysły Winnietou: -Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 29 kwietnia 2002 r. w sprawie wymiany praw jazdy (Dz.U.02.69.640) Ustawa prawo o ruchu drogowym: Art. 150. 1. Prawa jazdy i inne dokumenty uprawniające do kierowania pojazdami lub potwierdzające dodatkowe kwalifikacje i wymagania w stosunku do kierujących pojazdami, wydane na podstawie dotychczasowych przepisów, zachowują ważność do czasu ich wymiany dokonywanej na koszt osoby uprawnionej w zakresie, na jaki zostały wydane. Osoba uprawniona dokonująca wymiany jest obowiązana do uiszczenia opłaty ewidencyjnej. Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym: Art. 135. 1. Policjant: 1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie: d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,(a nie termin wymiany). Odpowiedz Link Zgłoś
niki27 Przegrałbyś w sądzie 24.05.05, 12:23 Bo ci sędzia powie, że art.150.1-2 należy czytać łacznie, tj. ustawa daje delagcję ministrowi, by ten w rozporządzeniu określił do kiedy prawo jazdy musi być wymienione. Czyli nie jest tak - jak mówisz - że tylko rozporządzenie określa datę. Podstawę prawną dla określenia daty jest więc pośrednio ustawa, ergo nie ma mowy o konflikcie prawnym. Zresztą jak jesteś taki mądry, to daj się złapać, nie przyjmij mandatu, a następnie zrelacjonuj, co takiego zwojowałeś w sądzie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 12:04 Ja tam rozumiem potrzebe wymiany prawa jazdy. Panstwo boi sie, ze takie stare, jak ja mam, latwo podrobic. A zatem proponuje,z eby panstwo mi wymienilo - mi nie zalezy, bo mam bezterminopwe, ale jak panstwo zaproponuje np. zebym przyszedl do urzedu na godzine 15:15 i gdzie bedzie na mnie czekalo nowe i zostawiajac stare odbiore nowe, pieczatka podpis i do widzenia i jeszcze panstwo za to zaplaci, to jestem gotrow poswiecic te pare minut na wizyte w urzedzie. Jezeli mam wymieniac prawko, bo tak sobie gluPOL wymyslil, i jeszcze za to placic - niech sie paluja. jest jeszcze jedna ciekawa kwestia - z doswiadczen kolezanki Kolezanka pracowala w Londynie. Tam, aby pracowac potrzebne jest brytyjskie prawko jazdy. Poszla do urzedu, wymienili jej praktycznie od razu polskie na brytyjskie. Teraz wracala do polski, poszla i mowi "odmiencie mi" a oni "nie, z brytyjskiego na Polskie, to Pani w Polsce odmienia". Przyjechala i co sie dowiedziala w urzedzie? ZE JAK ZAPLACI 70 ZLOTYCH I ZLOZY TO BRYTYJSKIE PRAWO JAZDY TO DOSTANIE OD NICH TAKI KWITEK, KTORY JA UPOWAZNI DO ZDAWANIA EGZAMINU BEZ ZASWIADCZENIU O UKONCZENIU KURSU!!! To ja przepraszam, to co ona, w tej anglii stracila uprawnienia, ze musi od nowa wyrabiac? (ona oczywiscie glupia nie jest i nawet nie sprawdzala w przepisach jak to prawnie wyglada, bo nie ma czasu na jezdzenie bez prawka, tylko po prostu poszla do innego oienka i zglosila utrate prawka. Teraz ma dwa - polskie i brytyjskie... Odpowiedz Link Zgłoś
yagres Re: Mandaty za stare prawa jazdy 24.05.05, 12:21 Przypominam, że jakikolwiek OBOWIĄZEK na obywateli może być nałożony tylko w ustawie. Rozporządzenie pola jest gó...wart. Odpowiedz Link Zgłoś
grissley Poczytajcie sobie 24.05.05, 12:22 www.ifp.pl/phpbb/viewtopic.php?p=93176& Odpowiedz Link Zgłoś