Dodaj do ulubionych

Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i nie...

• kozaczek3 Życiński,jeden z nielicznych inteligentnych i mądr 23.06.05, 22:41
      ych biskupów w episkopacie polskim.
      Nie czytałem wszystkich jego wypowiedzi, ale te, które przeczytałem utwierdzają mnie w tym przeświadczeniu.
      Amen.
      • ogromnejadra Wybitnego polaka można od razu poznać. Ja też 23.06.05, 22:49
        uwielbiam życińskiego
    • ewa9823 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:42
      mam wiele szacunku dla Arcybiskupa
      • emeryt21 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 23:00
        Podzielam zdanie Arcybiskupa,ze oskarzanie Belki o wspolprace z SB jest
        niemoralne.Gorzej,to jest po prostu swiadome zaklamanie Gertycha.Na miejscu
        Belki ja tez odpowiedzialbym tak jak on na pytanie o wspolprace i o
        podpisywanie dokumentow.Przeciez to byla normalna procedura otrzymywania
        paszportu na wyjazd do krajow kapitalistycznych.Gertych jest za mlody,zeby
        odczuc to na swojej skorze,ale jego "tatulo" napewno podpisywal takie "kwity"
        niejeden raz.Zatem jest synem wspolpracownika SB,to dzialo sie w jego domu.Nie
        mogl nie wiedziec o tym i dlaczego wowczas nie protestowal,nie wsypal ojca jak
        Pawka Morozow?Nie wiecie kto to jest?To bohater lektury szkolnej,ktory donosil
        na ojca.My,starsi zylismy w takich czasach i nie mysle,ze
        podpisanie "instrukcji wyjazdowej" moze byc czynem nagannym i wcale nie oznacza
        wspolpracy-donosicielstwa.
    • abba15 Re: Raczej twoja indolencja umysłowa. 23.06.05, 22:47
      spoko
    • tadeuszosinski48 Giertych-Arcybiskup daje ci szansę.UCZ się Romuś! 23.06.05, 22:53
      • joannabarska Krotko, jasno, dobitnie! 23.06.05, 23:01
        Abp Józef Życiński uważa oskarżanie premiera o współpracę z SB "za głęboko
        niemoralne i nieodpowiedzialne pod względem logicznego uzasadnienia".

Zdaniem metropolity lubelskiego, w sprawie teczki Marka Belki dochodzi
        do "zacierania zasadniczej różnicy między współpracą z SB wyrażaną w
        dobrowolnych donosach a wymuszonym podpisywaniem instrukcji".

"Nie wolno stawiać na tym samym poziomie podpisu, od którego SB uzależniała
        wyjazd za granicę - i który był aktem desperacji bezsilnych ludzi w poczuciu
        absurdalności instytucji, z którymi nie mogli podjąć nierównej walki - i
        donosów, które były aktem osobistego zaangażowania i szkodziły ludziom" -
        powiedział metropolita lubelski w czwartek dziennikarzom.

Zdaniem abp. Życińskiego, "komentarze i agresywna retoryka towarzysząca sprawom
        premiera" to przykład sytuacji, w której "ludzkie dramaty związane z
        działalnością SB w PRL usiłuje się obecnie podporządkowywać interesom
        partyjnym".

"Dlatego też wyrażam kategoryczny sprzeciw i uznaję za niemoralne te działania,
        w których nakręca się spiralę populistycznej brutalności podporządkowując
        godność człowieka prawom partyjnych korzyści i lekceważąc tę godność z
        perspektywy interesów swojej partii" - powiedział arcybiskup.

"Tworzy się przez to klimat uprzedzeń wobec lustracji i IPN sugerując, że
        poznawanie prawdy musi iść zawsze w parze z lekceważeniem podstawowych zasad
        moralnych i z lekceważeniem odpowiedzialności za słowo" - dodał.

Arcybiskup zaznaczył, że wypowiedź premiera przed komisją śledczą - "to jest
        osobne zagadnienie". "Trzeba odróżniać między odpowiedzią przed komisją a
        odpowiedzialnością za przypisywaną mu współpracę z SB. Ja protestuję przeciwko
        traktowaniu jako kolaborantów tych, którzy w akcie desperacji podpisywali
        jakieś zobowiązanie i jakąś narzuconą im formułę, i uważam za przejaw UBerracji
        oskarżanie kogokolwiek na podstawie samych zapisków oficera SB. W tym wypadku
        zapiski są jedynym źródłem oskarżeń poza podpisem na instrukcji" - podkreślił
        metropolita.
        =========================================================
        Przytaczam za Onetem i chciałabym podkreślić, że często nie zgadzałam sie z
        opiniami lubelskiego arcybiskupa, ale w danym przypadku myślimy - oceniając
        ogólnie - tak samo.

• meritum3 [...] 23.06.05, 22:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • abba15 Re: No widzisz, że można po ludzku :-))! 23.06.05, 23:22
      uchachany napisał:

Po ludzku Giertych to temat zastępczy
      • uchachany Re: No widzisz, że można po ludzku :-))! 23.06.05, 23:28
        A wcale nie. Po prostu chciałem zwrócić Ci uwagę, że tu nie ma takiej prostej
        analogii z pobożną dykteryjką o nieskazitelnym Świętym Jerzym i podłym smoku,
        przez niego zdemaskowanym, tylko sytuacja jest taka bardziej gogolowska: "A
        jest u nas jeden porządny - ale i on świnia...".
    • andrzej32a Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 23:44
      wreszcie jakis glos rozsadku. W tej nagonce politycznej smieja sie tylko SB-cy,
      to nie ich sie teraz pietnuje i sciga lecz ofiary systemu.
      • ewa9823 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 23:47
        dziękuję Arcybiskupowi i jestem pełna podziwu dla odwagi.. o którą dzisiaj już
        nie jest łatwo...
        • ogromnejadra Wielka odwaga, wielki człowiek, wielka mądrość. 23.06.05, 23:51
          I oczywiście opluwany...
    • avin ARCYBISKUPOWI DO ROZUMU 24.06.05, 00:03
      Naciski jakim poddany to ewentualna odmowa paszportu. Co grozilo Belce w
      przypadku odmowy wspolpracy?
      SWIETY SPOKOJ! Grozbe stanowilo zobowiazania sie do wspolpracy i nie wywiazania
      sie z niego i niech biskupowi arcywyobraznia jaka.
    • tomekjeden Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 24.06.05, 00:12
      Z pewnym zadowoleniem - proszę tutaj wybaczyć mi egotyzm - mogę stwierdzić, że
      ksiądz Arcybiskup Życiński trochę jakby "powiela", to co napisałem w tej sprawie
      kilka dni temu. Nie idzie tu, oczywiście o powielanie sensu stricto, tylko o
      podstawowe logczne i spójne pod względem etyki myślenie. Jako szary obywatel
      bardzo się cieszę z takiej wspólnej oceny. Oczywiście, Arcybiskupowi do pięt nie
      dorastam. Przepraszam więc za swój egotyzm, który pozwolił mi ten post napisać.
    • pan.to.nima W cywilizowanych panstwach 24.06.05, 00:17
      politycy nie komentuja prawd wiary i tajemnic rozancowych, a kler nie miesza sie do polityki.
      Ale biskupowi nie od dzis bardzo daleko.
      Powodzenia w Rzymie.

Belka byl adiunktem w katedrze ekonomii za przeproszeniem politycznej.
      Byla to kariera nie tyle naukowca, co partyjnego politruka.
      W owych czasach ekonomii politycznej nauczano rowniez w akademiach
      muzycznych, plastycznych i teatralnych wypelniajac wole KC PZPR.
      Nie parali sie tym "bezsilni ludzie", ale kolejne pokolenia utrwalaczy
      wladzy ludowej. To tacy jak Belka tworzyli absurdalnosc instytucji i z nimi nie mozna bylo podjac rownej walki.

Pisze biskup "Podpis ... który był aktem desperacji bezsilnych ludzi w poczuciu absurdalności instytucji, z którymi nie mogli podjąć nierównej walki".
      A niechze sie biskup publicznie nie osmiesza!

Po ujawnieniu TW Hejmo prymas Glemp stwierdzil sie, ze on nie boi sie demaskowania TW w sutannach i ze nalezy to robic.
      Bunczuczna odpowiedz Glempa siedzacego okrakiem na teczkach 10% swoich podwladnych ktorzy wspolpracowali oznaczala "No, pokazcie, co tam jeszcze
      macie i czym mnie chcecie szantazowac."

Wyglada, ze goryle prezia odpowiedzieli niezwlocznie,

a biskup Życiński dzis gasi pozary.
    • ladne_sny [...] 24.06.05, 00:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wlodek111 wysmiac idiotow 24.06.05, 01:30
      na pytanie czy bylem agentem sb, wywiadu, kotrwywiadu i PZU - odpowiadam: "w
      moim najswietszym przeswiadczeniu - TAK". Szczegolow, zgodnie ze zlozona
      obietnica o zachowaniu kontaktow w tajemnicy, nie udziele.....
      I jak to wyglada z punktu widzenia przepisow lustracyjnych? Czy giertychy,
      wrzodaki, kaczory i rokity oraz IPN moze uznac mnie w mysl ustawy, za klamce
      lustracyjnego? Czy bedzie mozna mnie za to przesladowac uniemozliwiajac
      zasiadanie w najwyzszych wladzach? ;}
    • sodoma111 LIST OTWARTY DO arb. ZYCINSKIEGO 24.06.05, 02:17
      Chrystus nie podpisal ugody z Annaszem, Kajfaszem czy Pilatem. Takze Mojzesz i
      Aron ktorzy prawdopodobnie beda dla arb. duzym autorytetem, NIE UGODZILI SIE Z
      FARAONEM i nie donosili na swoj narod. Ci ktorzy obecnie wspolpracuja z
      organizacjami ANTYkatolickimi sa o wiele bardziej niebezpieczni niz agenci
      komunistyczni. Daza do przejecia, podzielenia i kompromitacji Kosciola w
      oczach wiernych. Ciekaw jestem dlaczego niektorym oficjalom Kosciola "wolna
      prasa" poswieca nieproporcjonalnie duzo uwagi? WIEM WSZYSTKO co trzeba.
      • tadeuszosinski48 Re: LIST OTWARTY DO arb. ZYCINSKIEGO 24.06.05, 09:00
        napisales,ze Mojzesz i Aron winni byc duzym autorytetem dla arcybiskupa,
        rozumiem,ze takze dla ciebie sa duzymi autorytetami.
        a zatem troche prawdy z Biblii:
        1.Mojzeszowi Bog Jahwe dal 10 przykazan na tablicach kamiennych,ktore ty takze
        wyznajesz jako ucziwy,broniacy wartosci wiary,moralnosci,katolik
        2.Aron,to ten co wprowadzil narod wybrany,decyzja Boga Jahwe,do ziemi obiecanej
        gdyz wczesniej ten sam Bog,za nieposluszenstwo Mojzesza.nie pozwolil mu wprowa
        dzic narodu,ktory prowadzil przez 40 lat przez pustynie,do tejze ziemi
        A zatem skoro dla ciebie duzymi autorytetami sa Mojzesz i Aron,to rozumiem,ze
        najwiekszym autorytetem dazysz Boga Jahwe,Ojca Jezusa?! czy tak?
    • darl kapusie nawzajem sobie poręczają 24.06.05, 07:54
      kapusie nawzajem sobie poręczają
    • rafi2475 Głos rozsądku 24.06.05, 08:18
      Lustrujmy, ale z rozwagą i z poszanowaniem drugiego człowieka. Brawo
      Arcybiskupie! Takiego głosu Kościoła potrzebujemy!
      • tadeuszosinski48 Re: Głos rozsądku 24.06.05, 09:03
        pewnie min.dlatego Benek XVI,awansuje arcybiskupa do Watykanu na miejsce
        kardynala Zenona Grocholewskiego - ulubionego przez JP2.
    • zkris11 ON JEST GEJEM!!! 24.06.05, 08:19
      • tadeuszosinski48 Re: ON JEST GEJEM!!! 24.06.05, 09:28
        moze lubi biseksualistow ? - ale byloby fajnie z arcybiskupem katolickim
        seks w jego sypialni w palacu arcybiskupim!
    • galba To nie jest to słynne "mieszanie się do polityki"? 24.06.05, 09:04
      Ponoć GW zawsze była temu przeciwna?

G.
      • matkakobiet Re: To nie jest to słynne "mieszanie się do polit 24.06.05, 10:44
        a czy arcbiskup nie jest też człwoeik a w tym kraju jest wolnośc słowa on nie
        wyppowiedział się w imieniu kościoła ani nie wypowiedział tych słow podczas
        kazania w kosciele robi to na własną rękę i ma do tego prawo żyjemyw demokracji
        chyba co?
    • superkulfon disco polo w polityce i dziennikarstwie ciag dalsz 24.06.05, 09:36
      Mamy 18% bezrobocia, najbardizej zacofane regiony w UE sa w polsce a
      dziennikarze i politycy juz drugi tydzien walkuja jakis swistek papieru
      podpisany 20 lat temu. Ida wybory, kiedy to krzykliwe politycznodziennikarskie
      disko polo zniknie i zostanie jedynie w formie szczatkowej w tvn 24? Ida wybory
      i nie takich dyskusji trzeba. A czy belka byl agentem? A na kogo donosil? No
      nikogo. Jakich informacji wywiadowczych dostarczal? Zadnych. Wiec nie byl
      agentem. Jak ktos podpisze umowe o prace a potem do tej pracy nie bedzie
      przychodzil to znaczy ze nie pracowal. Proste jak budowa cepa
    • pancho_paco partyjny aktywista PZPR Belka 24.06.05, 09:37
      Czegoś nie rozumię - aktywista PZPR - partii dla której pracował cały aparat SB
      opiera się przed współpracą, niczego nie będzie pisał, ale pięć razy się
      spotyka, dostarcza informacje, ba jedna (opracowanie ekonomiczne profesora)
      jest wysoko oceniona. Ludzie myślę, że było tak:
      - facet zna mechanizmy postępowania SB - wie, że wobec aktywnego działacza,
      naukowca oddanego Partii zbyt daleko się nie posuną,
      - robi uniki, bo w roku 1984 jako człowiek w miarę inteligentny (naukowiec)
      widzi, że to musi pier....ć,
      - z natury leniwy i bezczelny (widać to nawet teraz w zachowaniu) ma w du.ie
      obowiązki członka Partii i robi robotę na pół gwizdka (co mu mogą, oni mogą
      Panu Majstrowi ....)
      - kłamał wcześniej, kłamie teraz, bo tylko rodzicom się nie kłamie jak uczył
      wczoraj dzieci,
      TO ŻE BYŁ BYLEJAKIM AGENTEM NIE ZNACZY ŻE NIE BYŁ AGENTEM
      TO ŻE BYŁ BYLE JAKIM DORADCĄ PREZYDENTA NIE ZNACZY ŻE NIE BYŁ DORADCĄ PREZYDENTA
      TO ŻE JEST ....
    • jm19 Abp Życiński mnie przeraża!!! 24.06.05, 10:02
      Czcigodny Księże Arcybiskupie!

Co się z Księdzem dzieje, na jeszcze nie tak przecież stare lata?!
      Skąd ten koszmarny relatywizm moralny?
      Ciężko żałuję teraz, że w latach 1985/86 przez trzy semestry uczęszczałem w
      Krakowie (ul. Augustiańska) na podyplomowe seminarium z zakresu filozofii
      (świetne dyskusje na temat filozofii Wittgensteina).
      Obecnie nie poznaję Księdza Arcybiskupa. Skąd to "zaprzedanie się" Gazecie
      Wyborczej oraz Rzeczpospolitej? Skąd to zadziwiające "produkowanie" w tych
      gazetach "państwowotwórczych", bardzo szkodliwych społecznie artykułów?
      Nie wiem doprawdy, czy to czysty relatywizm moralny, czy też relatywizm
      zabarwiony dodatkowo postmodernizmem?
      Czy nie ogarnia czasami Księdza Arcybiskupa zwyczjne poczucie a nawet uczucie
      wstydu?
      Relatywizowanie zakłamania pana Belki jest w oczach filozowa i księdza po
      prostu żałosne!
      Nie ma znaczenia to, czy i jak p. Belka donosił na bliźnich! Być może, były
      takie dowody, tylko że teczka p. Belki została dokładnie
      wcześniej "zlustrowana" i wyczyszczona. Było po temu bardzo dużo czasu i wiele
      mozliwości (tak jak to uczyniono w przypadku imiennika Księdza - sławnego Ziuta
      Oleksego!).
      To jednak, co zostało w teczce pana Belki nie pozostawia żadnych wątpliwości.
      Świadczy dobitnie o tym, że p. Belka dla chleba i kariery zawodowo-politycznej,
      zobowiązał się do współpracy. I to Księże Arcybiskupie kończy dowód!!!
      Następnie w sposób haniebny pan Belka skłamał publicznie wypierając się tej
      współpracy. Dodatkowo skłamał pod przysięgą!!!!!
      Jest to czyn tak haniebny, że w normalnym, dekmokratycznym kraju (Polska
      niestety nie jest takim krajem. W polsce cnotą wśród polityków jest kłamstwo -
      poczynając od prezydenta RP!!!) za coś takiego wylatuje się na zbity pysk z
      obiegu politycznego i to dożywotnio!!!
      Tymczasem on brnie w tym kłamstwie, pokazuje jakąś teczkę, nadgryzione jabłko,
      robiąc z siebie kompletnego idiotę!!!
      Dzielnie broni go kłamca-prezydent, opowiadając rano w radiu jakieś dyrdymały i
      przewrotne dowody niewsprost.
      Jak Księdzu Arcybiskupowi nie wstyd dołączać do tej parady kłamców i uzasadniać
      filozowicznie i moralnie czyny niegodne a nawet karalne???
      Dodatkowo kłamstwo to czynione jest publicznie i na publiczny użytek. Przecież
      to jawne zgorszenie!!!
      Kiedy Ksiądz Arcybiskup zamierza się z tego ciężkiego grzechu wyspowiadać???
      Wobec tak relatywnej moralnie postawy, nie ma Ksiądz Arcybiskup żadnego
      moralnego prawa kreowania się na autorytet moralny Polaków i narodu!!! Artykuły
      Księdza Arcybiskupa w Gazecie Wyborczej i Rzeczpospolitej są już dla mnie tylko
      bezsensownym bełkotem!!!

Na koniec proszę dobrze zapamiętać:

1.
      TYLKO PRAWDA NAS WYZWOLI!

2.
      KTO KŁAMIE - TEN KRADNIE, KTO KRADNIE - TEN I ZABIĆ MOŻE!
      • tadeuszosinski48 Twój relatywizm moralny jm19 wygląda tak: 24.06.05, 10:45
        na koniec piszesz:
        1.TYLKO PRAWDA NAS WYZWOLI

OTO PRAWDA Z BIBLII,która ty uznajesz jako Słowo Boże,
        a zatem cytat z Biblii-Ksiega Dziejow Apostolskich,17 rozdzial,wersety22-34,
        gdzie Pawel zwraca sie w Atenach na Aeropagu do "mezow atenskich":
        (...)Bog,ktory uczynil swiat(...)nie mieszka w swiatyniach reka zbudowanych
        ani nie jest obslugiwany rekami ludzkimi(...)nie powinnismy mniemac,ze
        Istota Boska jest podobna do zlota,albo srebra,albo kamieniado czegos
        wyrzezbionego dzieki kunsztowi i pomyslowosci czlowieka(...)
        No i co ty na to relatywisto moralny,oddany prawdzie katoliku?!
        Dlaczego oodajesz czesc Bogu przed figurkami z gliny,zlota,srebra,upiekszonych
        reka ludzka,skoro Bog NIE JEST do nich podobny i NIE CHCE by mu oddawac czesc
        i chwale w "swiatyniach reka zbudowanych",hipokryto i obludniku?!
        Lepiej zalatw mi seks w palacu arcybiskupim,jezeli lubi biseksow,o czym pisal
        wczesniejszy autor postu,ze ON JEST GEJEM.
        • jm19 Re: Twój relatywizm moralny jm19 wygląda tak: 24.06.05, 11:54
          Nie rozumiesz najwyraźniej czcigodny tadeuszuosiński, co to jest relatywizm
          moralny. Odsyłam cię do "Zniewolonego umysłu" Czesława Miłosza.
          Lektura tej książki w najkrótszy spoób przybliży cię to tej kategorii
          semantycznej. Reszta to już dobra wola i umiejętność uczenia się.

Relatywizm moralny Arcybiskupa polega na tym, że przechodzi on obojętnie obok
          ewidentnie nagannego zachowania, jakim jest kłamstwo czynione publicznie przez
          polityka (ba, nawet przez premiera).
          Przechodzenie obojętnie wobec takiego wykroczenia wobec moralności, jest
          naganne. Również naganne jest bronienie kłamcy, gdyż to zupełnie wywraca nasz
          system norm moralnych oraz zasady zwykłej przyzwoitości. Zrozum, że nie chodzi
          tutaj o to, żeby ukarać Belkę za współpracę z SB, ale żeby ukarać go za
          publiczne kłamstwo! Karą za coś takiego dla polityka, jest jego dymisja i
          wycofanie się z zycia publicznego.
          Kłamca jest niewiarygodny. Do kłamcy nie możemy mieć zaufania!!!

A teraz na temat twojego pokrętnego tekstu (wydaje mi się, że nie bardzo
          rozumiesz to co piszesz i przytaczasz wersety z Dziejów Apostolskich chyba
          tylko po to, by ośmieszyć Pismo Święte?!).

1.
          Rozumiem, że ty nie uznajesz OTO PRAWDY jako słowa Bożego? - wersety z Dziejów
          Apostolskich są w tym przypadku zupełnie nie na temat!!!

2.
          Dlaczeo czepiasz się ludzi?
          Co to znaczy ODDANY PRAWDZIE KATOLIKU? (czy nie podoba cie się PRAWDA? czy
          KATOLICY? czy też jedno i drugie?).

3.
          Reszta twoich chorych wywodów nie zasługuje niestety na odpowiedź, gdyż byłaby
          to obraza ludzi myślących.
          Oto do czego prowadzi ideologoczne zaślepienie i bezmyślne przytaczanie tekstów
          biblijnych!

4.
          NIE WYSTARCZY COŚ PISAĆ, TRZEBA JESZCZE PISAĆ DO RZECZY!
      • afik42 Troche o absolutyzmie "jm19" 24.06.05, 16:38
        Marek Belka nie powinien wypierac sie faktu podpisania dokumentu
        pt. "Instrukcja wyjazdowa". Ale czy przeczaca odpowiedz na pytanie o podpisanie
        zobowiazania wspolpracy z SB jest w tym swietle klamstwem tego do konca nie
        jestem pewien.

Kilka uwag do niekltorych wypowiedzi "jm19":

> "Relatywizowanie zakłamania pana Belki jest w oczach filozowa i księdza po
        prostu żałosne!"

Uwagi arcybiskupa Zycinskiego odnosily sie do postepowania Marka Belki w
        realiach tamtych lat, ocene samego zas oswiadczenia w sprawie podpisywania
        zobowiazania do wspolpracy z SB arcybiskup Zycinski wyodrebnil, jak rozumiem,
        jako osobne zagadnienie.

> "Nie ma znaczenia to, czy i jak p. Belka donosił na bliźnich!"

Alez dokladnie na odwrot! To CZY Belka DONOSIL na bliznich ma fundamentalne
        znaczenie. To natomiast czy skladal jakiekolwiek obietnice na ten temat,
        slownie lub na pismie, znaczenie ma co najwyzej drugorzedne. Tu, autorka tych
        uwag najwyrazniej przywiazuje wage do gestow, symboli – FORMY, ignoruje zas
        TRESC. Sama zatem popelnia „grzech” relatywizacji.

Konsekwencja takiego typu myslenia moze byc pelne uznanie wrednego kapusia co z
        wlasnej woli DONOSIL na bliznich za osobe calkowicie w porzadku, byle by tylko
        przyznal sie (moze nawet tym sie chelpic).

> "Być może, były takie dowody, tylko że teczka p. Belki została dokładnie
        wcześniej "zlustrowana" i wyczyszczona."

Otoz wcale nie tak dokladnie skoro owa instrukcja w tej teczce pozostala. Jest
        to ponadto przyjecie pewnego zalozenia w najmniejszym stopniu nie poparte
        dowodami.

> "To jednak, co zostało w teczce pana Belki nie pozostawia żadnych
        wątpliwości. Świadczy dobitnie o tym, że p. Belka dla chleba i kariery zawodowo-
        politycznej, zobowiązał się do współpracy."

Marek Belka podpisal instrukcje i nie powinien tego sie wypierac. Co do mnie,
        mam „w nosie” czy i ile Belka podpisal podobnych zobowiazan. Liczy sie co z tym
        potem robil. "jm19" najwyrazniej nie zna realiow tamtych lat. Podpisywanie
        „zobowiazan” nastepowalo nie z inicjatywy roznych Markow Belkow ale bylo
        praktycznie wymuszane przez SB. Pomijajac juz konsekwensje odmowy zlozenia
        obietnicy, warto pamietac tez o generalnej zasadzie, ze przyrzeczenia skladane
        pod presja, wymuszane, nie maja mocy wiazacej i nie moga byc interpretowane na
        niekorzysc „oskarzonego”.

> "Następnie w sposób haniebny pan Belka skłamał publicznie wypierając się tej
        współpracy. Dodatkowo skłamał pod przysięgą!!!!!"

Co do wypierania sie wspolpracy to fakty wyraznie wskazuja na to, ze nie
        wspolpracowal. Obiecal wspolpracowac ale tej obietnicy, wyraznie zloonej na
        odczepnego, wcale nie wykonal.

A tak, na marginesie... Roman Giertych zas zamiast zadawac glupie pytania o
        podpisywaniu obietnic wspolpracy z SB powinien byl dociekac czy takie obietnice
        byly w rzeczywistosci realizowane. Bardzo wielu ludzi w tamtych latach (kiedy
        wcale nie bylo wiadomo czy i kiedy ow system padnie) podpisywalo
        rozmaite „lojalki”, pod presja i wrecz szantazem; jeszcze raz – LICZY SIE ICH
        RZECZYWISTE POSTEPOWANIE!

• moja_poczta1 Szczere gratulacje i podziw dla Jego Ekscelencji ! 24.06.05, 10:52
      Wypowiedź Arcypiskupa J.Życinskiego jest wspaniałym dowodem na to, że w swojej
      ocenie kieruje się rzetelną oceną faktów, tymbardziej, że /jak można się
      domyslać/, Pan M. Belka nie jest przecież Jego ulubieńcem. Potwierdza to tezę,
      że normy etyczne i moralne są uniwersalne, a nie dopasowywane do sytuacji,
      ludzi, czy opcji politycznych...
    • incognitto ??????? 24.06.05, 11:39

>Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

a co tam byłoo takiego, że nastąpiło złamanie regulaminu?
      o ile dobrze pamietam jescze wczoraj był tu wpis o brataniu sie czerwonych z
      czarnymi
      przecież to prawda
      tak (zwłaszcza bp Zycińskiego) widza niektorzy (ja również) obywatele i katolicy
      • incognitto powyższe dotyczy pierwszego postu w wątku 24.06.05, 11:40

• ultramariner Jak wyjeżdżał ks. Życiński? 24.06.05, 12:22
      Bp Życiński to kapelan PD, UW i innych TW... to wiadomo od dawna. Dlaczego?
      nasuwa mi sie taka hipoteza: jest wiadomym powszechnie, że ks. Życiński w
      czasach komuny wielkokrotnie wyjeżdżał na stypendia na tzw. zachód. W takim
      razie również musiał podpisywać równie "niewinne" instrukcje. Czy sie z nich
      wywiązywał? Logika wskazywałaby, że tak. W innym wypadku nie dostawałby
      paszportu, na kolejne stypendia i wyjazdy naukowe. Na kogo mógł "nadawać"?
      Chocby na o.J.M.Bocheńskiego OP z którym miał kontakty, a którego światowa
      komuna nienawidziła za serię naukową "Sovietica", w której pokazywał naukowemu
      swiatu prawdziwe oblicze komunizmu, którym większość zachodniego środowiska
      akademickiego sie fascynowała.
      Ale to tylko hipoteza...
    • alex.4 Życimski a prawica 24.06.05, 13:30
      Polska prawica głosi, że słucha kościoła. teraz gdy jedna z najwazniejszych
      osób w polskim kościele, która niedługo awansuje i stanie się jedną z
      wazniejszych person w Watykanie wypowiada się rozsądnie, to nasi prawicowcy
      atakują arcybiskupa.. a gdzie jest ich katolicyzm, ich słuchanie głosu
      kościołą... żałosne
    • agtom11 Życński obroncą donosicieli!!!!!!!!!!! 24.06.05, 15:17
      Biskup Życiński /polska szara eminencja d/s propagandy/zawsze ma swoją opinie
      na temat czy coś jest moralne czy niemoralne w/g niego i które chce narzucić
      ludzią.
      Ale ten nieformalny minister od tumanienia ludzi podpierając sie autorytetem
      kościoła zapomina że to już nie czasy przedwojenej ciemnoty ktora w tym czasie
      panowała w polsce,gdzie ludzie oprócz książeczki od nabożeństwa/i tylko tych co
      umieli czytać a była to tylko znikoma część ludzi/reszta społeczeństwa było
      analfabetami/i takim ludzią panujący w tym czasie kościół mógł co chciał i jak
      chciał narzucić swój nawet absurdalny i niemający nic rzeczywistościa pogląd i
      musiał być w rozumieniu dla tych analfabetów -prawdą.
      Ale dziś panie ministrze propagandy mamy inne czasy i takie dyrdynały które pan
      biskup wypuszcza ze swych wąziutkich usteczek powodują tylko u ludzi
      oświeconych
      tylko śmiech a także pogarde dla tego co ten oświecony biskup wypowiada.
      On się poprostu takimi bajkami ośmiesza w oczach znacznej części społeczeństwa.
      A biskup Życinski niech się ocknie i zauważy że naród dawno już przejrzał na
      oczy i to co sądzi o jakięś sprawie to wyłącznie jego osobiste przemyslenia i
      ocena.
      Ludzie szanowny biskupie już nie potrzebują takich podpowiadaczy obojętnie
      jakiej są maści czy czerwonej czy czarnej a tej czarnej szczególnie bo ta siła
      jeszcze niepotrafilła się wyzwolić ze swej ciemnej doktryny która może była
      aktualna gdy panowała ciemnota wśród przedwojenej ludności/
      Pan biskup zamiast nauki moralności niech się zajmnie swoimi sprawami
      służbowymi bo w tej swojej czarnej owczarni ma bardzo dużo do zrobienia w
      sprawach moralności tej czarnej trzódki. POWODZENIA-a nas zostaw w spokoju ty
      kameleonie!!!!!!!!!!!!.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka