Dodaj do ulubionych

pytanie o wille

28.08.05, 18:27
czy ktoś wie czyją własnością była willa w której od lat mieszka generał Jaruzelski. dziś napomknął o tym marek nowakowski z wprostu w programie tvn24, ale "nie pozwolono" mu dokończyć :)
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Pewnie Tusk nie wpisał jej do oświadczenia ;))) 28.08.05, 18:30

• bracia_zbrojek Re: Pewnie Tusk nie wpisał jej do oświadczenia ;) 28.08.05, 18:45
        Willę to moze miec dzis tylko Wałęsa i spółka.
    • mgr.prezio Do 1968 mieszkał w niej jakiś syjonista. 28.08.05, 18:49
      rudeboys napisał:

> czy ktoś wie czyją własnością była willa w której od lat mieszka generał
      Jaruze
      > lski. dziś napomknął o tym marek nowakowski z wprostu w programie tvn24,
      ale "n
      > ie pozwolono" mu dokończyć :)
      • hrabia.m.c Re: Syjoniści do synaju:::)))))))))))))))))))))))) 28.08.05, 18:51

• p.smerf Re: pytanie o wille 28.08.05, 19:10
      > czy ktoś wie czyją własnością była willa w której od lat mieszka generał Jaruze
      > lski.

A co? Chcesz ją kupić?
      • nielubiegazety2 Re: pytanie o wille 28.08.05, 19:24
        Jeśli kradziona trzeba ją oddać.

Hipoteza, że willa została przez komuchów ukradziona jest, w świetle historii
        mieszkalnictwa nomentklaturowego, bardzo prawdopodobna.
      • sawa.com Re: pytanie o wille 28.08.05, 19:28
        Niedawno czytałam, ze została ona wykupiona przez Jaruzelskiego. Wcześniej była
        przejeta na Skarb Państwa. Obecnie stara się o jej odzyskanie spadkobierczyni
        chyba. Nie pamiętam nazwiska. Coś mi się kojarzy że to jest córka bliskiego
        współpracownika Piłsudskiego i uczestnika wojny roku 1920. Ale nie jestem tego
        pewna. Może w tym spadku po Pisudczyku chodzi o inną nieruchomość? Było to w
        Rzeczpospolitej na stronie warszawskiej. Jęśli nie wyrzuciłam do makulatury to
        zaraz sprawdzę.
        • sawa.com Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:02
          sawa.com napisała:

> Niedawno czytałam, ze została ona wykupiona przez Jaruzelskiego. Wcześniej
          była
          >
          > przejeta na Skarb Państwa. Obecnie stara się o jej odzyskanie spadkobierczyni
          > chyba. Nie pamiętam nazwiska. Coś mi się kojarzy że to jest córka bliskiego
          > współpracownika Piłsudskiego i uczestnika wojny roku 1920. Ale nie jestem
          tego
          > pewna. Może w tym spadku po Pilsudczyku chodzi o inną nieruchomość? Było to w
          > Rzeczpospolitej na stronie warszawskiej. Jęśli nie wyrzuciłam do makulatury
          to
          > zaraz sprawdzę.

Sprawdziłam. ta ostatnia publikacja odnosiła się jednak do innej nieruchomości.
          Jestem jednak przekonana, ze o zwrot willi w której mieszka (i wykupił ją od
          państwa) Jaruzelski starają się spadkobiercy byłych właścicieli.
    • gieroy_asfalta Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:03
      nie pamietam czyja, ale czytałem, ze została skonfiskowana właścicielom a potem
      Jaruzel kupił ją od Skarbu Państwa za jakieś smieszne pieniądze, równowartość 3
      duzych fiatów:(
      • chilly Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:21
        Był taki piękny czas, że niemal wszyscy wykupywali swoje mieszkania [(niestety,
        nie mieszkaałem w willi :( ] za jakieś śmieszne pieniądze. Ale żeby kupić fiata
        bez talonów (koneksji partyjnych) śmieszne pieniądze nie wystarczały...
        • venus99 Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:34
          czyli nic się nie zmieniło,żeby mieć trzeba być.dzisiaj najlepiej u kaczorów
          lub Donalda.
        • t-800 Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:40
          Młodym małżeństwom dobrze. Im Prezio rozdaje od 10 lat mieszkania.
    • maliniak_1950 Dom Wałęsy na Polanki to mały pikuś... 28.08.05, 20:57
      ... w porównaniu z ....

Mieszkającą dziś w USA rodzinę Przedpełskich wywłaszczono pod pretekstem
      konieczności odbudowy stolicy. Ale... generałowi willę sprzedano za śmieszne
      pieniądze. Dzisiaj warta jest fortunę. Gen. Jaruzelski za willę przy ul.
      Ikara 5, położoną w elitarnej części warszawskiego Mokotowa, zapłacił 30 lat
      temu 340 tys. złotych. To suma, która wówczas wystarczała na kupno... dwóch
      dużych fiatów. Obecnie - jak szacują specjaliści od rynku nieruchomości -
      willa i działka są warte od 2 mln 500 tys. zł do 2 mln 700 tys. złotych.
      - To była jawna grabież. Najpierw wywłaszczano właścicieli, a później
      sprzedawano ich domy za bezcen partyjnym notablom. W tym przypadku było
      podobnie - mówi nam Mirosław Szypowski, prezes Polskiej Unii Właścicieli
      Nieruchomości.
      Cel był szczytny
      Dom, który zajmuje gen. Jaruzelski, przeszedł na Skarb Państwa tuż po wojnie.
      Podobnie jak wiele innych, zabrano go właścicielom w oparciu o dekret z 1946
      r., który mówił: wywłaszcza się w celu "umożliwienia odbudowy i rozbudowy
      Warszawy".
      - Od połowy lat 70. nieruchomości zabrane właścicielom na podstawie dekretu z
      1946 r. zaczęto sprzedawać za śmieszne pieniądze - mówi Mirosław Szypowski. -
      Było to jawne bezprawie - dodaje.
      Tak było również w przypadku willi przy ul. Ikara 5. Budynku nigdy nie
      wyburzono, a zamiast na cel społeczny: odbudowę stolicy - grunt i dom
      sprzedano Jaruzelskiemu. Prawne możliwości odzyskania własności są dzisiaj
      mizerne. Jednak od strony moralnej sprawa jest jednoznaczna.
      Nie pogodzą się
      Jedynego spadkobiercę okazałej willi na warszawskim Mokotowie, gdzie od 16
      lat mieszka gen. Jaruzelski, Jana Michała Ryszarda Przedpełskiego (80 l.),
      znaleźliśmy w nowojorskiej dzielnicy Queens. Przedpełski pamięta dom z
      młodych lat: obszerny, dwupiętrowy, z pięcioma pokojami i strychem, w
      ogrodzie kwiaty, drzewo czereśni...
      - Chcemy, żeby Wojciech Jaruzelski wyprowadził się z ulicy Ikara 5 - mówi
      Ryszard Przedpełski, syn spadkobiercy domu.
      W 1971 roku Prezydium Rady Narodowej w Warszawie orzekło o przejściu domu
      wraz z działką na własność państwa. Rok później użytkownikiem zostało
      Ministerstwo Obrony Narodowej, na czele którego stał Wojciech Jaruzelski.
      - Wprowadził się do willi i zamieszkał tam razem ze swoją rodziną - podkreśla
      Ryszard Przedpełski. Kilka lat lat później doszło do jej kupna.
      - Kiedy byłem w maju w Warszawie, w bramie willi zostawiłem Jaruzelskiemu
      list. Generał nie odpowiedział.
      Mimo prób nie udało się nam spotkać z generałem. Wyjechał na miesięczny
      urlop.
      Zapłacił jak za dwa duże fiaty
      Generał Wojciech Jaruzelski nabył willę przy ul. Ikara 5, położoną w
      elitarnej części warszawskiego Mokotowa, w 1979 roku. Zapłacił za nią wówczas
      340 tys. złotych - czyli około 87 ówczesnych krajowych pensji (średnia płaca
      wynosiła wtedy 3913 zł.). W przeliczeniu na samochody - wtedy dobro
      deficytowe - Jaruzelski zapłacił za dom kwotę, za którą można było kupić na
      giełdzie samochodowej prawie dwa duże fiaty. Ten samochód, który w PRL-u był
      szczytem marzeń wielu Polaków, kosztował wówczas około 200 tys. zł.
      Obecnie willa warta jest - jak szacują specjaliści od rynku nieruchomości -
      od 2 mln 500 tys. zł do 2 mln 800 tys. złotych.
      To był nasz dom Ryszard Przedpełski, syn spadkobiercy ma na szyi długi szal,
      jedyną pamiątkę, jaka została po rodzinnym domu w Warszawie.

autor: Nowy Jork, Warszawa/Małgorzata Juszczak, Super Express USA, GZ GZ "
      wtorek, 05 lipca 2005
      • rudeboys to się wyjaśniło 28.08.05, 22:09
        dzięki

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka