rudeboys 28.08.05, 18:27 czy ktoś wie czyją własnością była willa w której od lat mieszka generał Jaruzelski. dziś napomknął o tym marek nowakowski z wprostu w programie tvn24, ale "nie pozwolono" mu dokończyć :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bracia_zbrojek Re: Pewnie Tusk nie wpisał jej do oświadczenia ;) 28.08.05, 18:45 Willę to moze miec dzis tylko Wałęsa i spółka. Odpowiedz Link Zgłoś
mgr.prezio Do 1968 mieszkał w niej jakiś syjonista. 28.08.05, 18:49 rudeboys napisał: > czy ktoś wie czyją własnością była willa w której od lat mieszka generał Jaruze > lski. dziś napomknął o tym marek nowakowski z wprostu w programie tvn24, ale "n > ie pozwolono" mu dokończyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: pytanie o wille 28.08.05, 19:10 > czy ktoś wie czyją własnością była willa w której od lat mieszka generał Jaruze > lski. A co? Chcesz ją kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Re: pytanie o wille 28.08.05, 19:24 Jeśli kradziona trzeba ją oddać. Hipoteza, że willa została przez komuchów ukradziona jest, w świetle historii mieszkalnictwa nomentklaturowego, bardzo prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: pytanie o wille 28.08.05, 19:28 Niedawno czytałam, ze została ona wykupiona przez Jaruzelskiego. Wcześniej była przejeta na Skarb Państwa. Obecnie stara się o jej odzyskanie spadkobierczyni chyba. Nie pamiętam nazwiska. Coś mi się kojarzy że to jest córka bliskiego współpracownika Piłsudskiego i uczestnika wojny roku 1920. Ale nie jestem tego pewna. Może w tym spadku po Pisudczyku chodzi o inną nieruchomość? Było to w Rzeczpospolitej na stronie warszawskiej. Jęśli nie wyrzuciłam do makulatury to zaraz sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:02 sawa.com napisała: > Niedawno czytałam, ze została ona wykupiona przez Jaruzelskiego. Wcześniej była > > przejeta na Skarb Państwa. Obecnie stara się o jej odzyskanie spadkobierczyni > chyba. Nie pamiętam nazwiska. Coś mi się kojarzy że to jest córka bliskiego > współpracownika Piłsudskiego i uczestnika wojny roku 1920. Ale nie jestem tego > pewna. Może w tym spadku po Pilsudczyku chodzi o inną nieruchomość? Było to w > Rzeczpospolitej na stronie warszawskiej. Jęśli nie wyrzuciłam do makulatury to > zaraz sprawdzę. Sprawdziłam. ta ostatnia publikacja odnosiła się jednak do innej nieruchomości. Jestem jednak przekonana, ze o zwrot willi w której mieszka (i wykupił ją od państwa) Jaruzelski starają się spadkobiercy byłych właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:03 nie pamietam czyja, ale czytałem, ze została skonfiskowana właścicielom a potem Jaruzel kupił ją od Skarbu Państwa za jakieś smieszne pieniądze, równowartość 3 duzych fiatów:( Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:21 Był taki piękny czas, że niemal wszyscy wykupywali swoje mieszkania [(niestety, nie mieszkaałem w willi :( ] za jakieś śmieszne pieniądze. Ale żeby kupić fiata bez talonów (koneksji partyjnych) śmieszne pieniądze nie wystarczały... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:34 czyli nic się nie zmieniło,żeby mieć trzeba być.dzisiaj najlepiej u kaczorów lub Donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: pytanie o wille 28.08.05, 20:40 Młodym małżeństwom dobrze. Im Prezio rozdaje od 10 lat mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
maliniak_1950 Dom Wałęsy na Polanki to mały pikuś... 28.08.05, 20:57 ... w porównaniu z .... Mieszkającą dziś w USA rodzinę Przedpełskich wywłaszczono pod pretekstem konieczności odbudowy stolicy. Ale... generałowi willę sprzedano za śmieszne pieniądze. Dzisiaj warta jest fortunę. Gen. Jaruzelski za willę przy ul. Ikara 5, położoną w elitarnej części warszawskiego Mokotowa, zapłacił 30 lat temu 340 tys. złotych. To suma, która wówczas wystarczała na kupno... dwóch dużych fiatów. Obecnie - jak szacują specjaliści od rynku nieruchomości - willa i działka są warte od 2 mln 500 tys. zł do 2 mln 700 tys. złotych. - To była jawna grabież. Najpierw wywłaszczano właścicieli, a później sprzedawano ich domy za bezcen partyjnym notablom. W tym przypadku było podobnie - mówi nam Mirosław Szypowski, prezes Polskiej Unii Właścicieli Nieruchomości. Cel był szczytny Dom, który zajmuje gen. Jaruzelski, przeszedł na Skarb Państwa tuż po wojnie. Podobnie jak wiele innych, zabrano go właścicielom w oparciu o dekret z 1946 r., który mówił: wywłaszcza się w celu "umożliwienia odbudowy i rozbudowy Warszawy". - Od połowy lat 70. nieruchomości zabrane właścicielom na podstawie dekretu z 1946 r. zaczęto sprzedawać za śmieszne pieniądze - mówi Mirosław Szypowski. - Było to jawne bezprawie - dodaje. Tak było również w przypadku willi przy ul. Ikara 5. Budynku nigdy nie wyburzono, a zamiast na cel społeczny: odbudowę stolicy - grunt i dom sprzedano Jaruzelskiemu. Prawne możliwości odzyskania własności są dzisiaj mizerne. Jednak od strony moralnej sprawa jest jednoznaczna. Nie pogodzą się Jedynego spadkobiercę okazałej willi na warszawskim Mokotowie, gdzie od 16 lat mieszka gen. Jaruzelski, Jana Michała Ryszarda Przedpełskiego (80 l.), znaleźliśmy w nowojorskiej dzielnicy Queens. Przedpełski pamięta dom z młodych lat: obszerny, dwupiętrowy, z pięcioma pokojami i strychem, w ogrodzie kwiaty, drzewo czereśni... - Chcemy, żeby Wojciech Jaruzelski wyprowadził się z ulicy Ikara 5 - mówi Ryszard Przedpełski, syn spadkobiercy domu. W 1971 roku Prezydium Rady Narodowej w Warszawie orzekło o przejściu domu wraz z działką na własność państwa. Rok później użytkownikiem zostało Ministerstwo Obrony Narodowej, na czele którego stał Wojciech Jaruzelski. - Wprowadził się do willi i zamieszkał tam razem ze swoją rodziną - podkreśla Ryszard Przedpełski. Kilka lat lat później doszło do jej kupna. - Kiedy byłem w maju w Warszawie, w bramie willi zostawiłem Jaruzelskiemu list. Generał nie odpowiedział. Mimo prób nie udało się nam spotkać z generałem. Wyjechał na miesięczny urlop. Zapłacił jak za dwa duże fiaty Generał Wojciech Jaruzelski nabył willę przy ul. Ikara 5, położoną w elitarnej części warszawskiego Mokotowa, w 1979 roku. Zapłacił za nią wówczas 340 tys. złotych - czyli około 87 ówczesnych krajowych pensji (średnia płaca wynosiła wtedy 3913 zł.). W przeliczeniu na samochody - wtedy dobro deficytowe - Jaruzelski zapłacił za dom kwotę, za którą można było kupić na giełdzie samochodowej prawie dwa duże fiaty. Ten samochód, który w PRL-u był szczytem marzeń wielu Polaków, kosztował wówczas około 200 tys. zł. Obecnie willa warta jest - jak szacują specjaliści od rynku nieruchomości - od 2 mln 500 tys. zł do 2 mln 800 tys. złotych. To był nasz dom Ryszard Przedpełski, syn spadkobiercy ma na szyi długi szal, jedyną pamiątkę, jaka została po rodzinnym domu w Warszawie. autor: Nowy Jork, Warszawa/Małgorzata Juszczak, Super Express USA, GZ GZ " wtorek, 05 lipca 2005 Odpowiedz Link Zgłoś