Dodaj do ulubionych

IPN: prawica bierze teczki

09.01.06, 07:06
Bolszewicki IPN? Można być podłym, zakłamanym, fałszować historię, i to
wszystko nic. Ważne żeby być zoologicznym antykomunistą! To podstawowy
wyróżnik sine qua non dla członka nowego kierownictwa IPN. To też będzie
firmować swoim nazwiskiem nasza kochana Zyta? Na zasadzie: po pierwsze
finanse, głupki? A etyczny knebel dla dziennikarzy, ksenofobia, homofonia,
więcej państwa w państwie i Dorna w Dornie, to tylko dziecięca choroba
kaczyzmu, Zyto? :-)
Obserwuj wątek
    • altspringe Chłopaki z GW jak zwykle judzą 09.01.06, 07:11
      • taziuta Re: A inni już się podlizują nowym Panom :) 09.01.06, 07:14
        • rbrbr Re: A inni już się podlizują nowym Panom :) 09.01.06, 12:45
          Teraz to dopiero się zacznie gra teczkami. A o teczce Jarosława ni widu ni słychu.
      • sclavus Re: Chłopaki z GW jak zwykle judzą 09.01.06, 11:25
        Altspringi, jak zwykle, jak tylko coś nie po ichniemu albo w oczka kłuje... to
        wytaczają "argument koronny" - GW judzi, kłamie itp....
      • werrka Re: Chłopaki z GW jak zwykle judzą 09.01.06, 12:49
        HMMM... już naprawdę nie wiem kim jest Janusz Kurtyka. Pamiętam go jako spokojnego, bardzo zrównoważonego, inteligentnego i pracowitego chłopca:))) Pamiętam, jak doskonale szły mu olimpiady historyczne za czasów sekretarza Gierka:))). Zadziwiał nas jego licealny związek z jego ówczesną dziewczyną, obecną żoną:). Nigdy nie był osobą serdeczną i ciepłą w stosunku do ludzi, czym zdecydowanie różni się od swojego brata Andrzeja, ale to nie oznacza (chyba?) psychicznej tendencji do wyrachowania (?). Wydawałoby się, że jeżeli jest się wychowywanym przez tak cudowną osobę jaką była matka Janusza to można wyrosnąć tylko i wyłącznie na przyzwoitego człowieka. W każdym bądź razie mam mieszane uczucia obserwując wolty Janusza w IPN:(. Zastanawiam się jak ktoś o tak dużym potencjale intelektualnym mógł wdepnąć w fanatyzm prawicowo-ultrakatolicki. Smutno mi się tak jakoś zrobiło, czyżby parszywiały nam charaktery z biegiem lat? :(. A ja się zastanawiam dlaczego 80% moich znajomych jest młodsza ode mnie o 10-15lat:)))))), pewnie uciekam przed rozczarowaniem :)
    • pan.na.wlosciach [...] 09.01.06, 07:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bikej5 Re: Oho, Instytut Parchatej Nienawiści odchodzi 09.01.06, 10:30
        pan.na.wlosciach napisał:

> w przeszłość. Miejmy nadzieję, że nowopowstały Instytut Pamięci Narodowej
        > odkręci te wszystkie kłamstwa o Jedwabnem!
        Wymień kilka..czekam..
        • 9111951u Re: Oho, Instytut Parchatej Nienawiści odchodzi 09.01.06, 11:11
          no to po koleii
          1.Polacy wydali rozkaz Niemcom ,ze mają zabić wszystkich Żydów nikogo nie
          oszczędzać
          2. Polacy zmusili wojskowy magazyn paliw do wydania im na gębe niezbednej
          ilości nafty czyli paliwa wojskowego
          3. Niemców jak wiadomo w Jedwabnem nie było, tak jak nie było rozkazu Heydrycha
          o tym aby nie rzucali się w oczy podczas tych akcji oczyszczających
          4. Polacy wybijali złote zęby , dlatego tyle tego znaleziono w mogiłach
          5. Zeznania żydowskich świadków, którzy świadkami nie byli bo być nie mogli
          6. Na dodatek biskup chciał łapówki od Żydów a słowa nie dotrzymał.
          7. Łuski pod spalonym tułowiem tego z wąsami wyprodukowano już po 1941 r.
          Takie i inne

Ile tego jeszcze ci wymieniać
          • kropek_oxford A GDZIE ty to masz w materialach IPN i czymkolwiek 09.01.06, 11:33
            o jakiejkolwiek wartosci prawnej? A ze jakis Gross czy jakas Bikont to sobie
            pisze to i dobrze - inne pismaki maja pretekst, by z w.w. polemizowac :)))
            • 9111951u Re: A GDZIE ty to masz w materialach IPN i czymko 09.01.06, 12:44
              Czy to czasem w materiałach oficjalnych IPNu niejaki Ignatiew nie zapisał , że
              główną winę za mord ponosi "grupa miejscowej ludności". To też fatamorgana ?
          • bladatwarz Tu wiecej 09.01.06, 12:07

,,2 lutego 2001 "Życie" opublikowało bardzo znaczący wywiad z Bogdanem Musiałem,
            jednym z najwybitniejszych niemieckich historyków młodego pokolenia. Musiał
            bardzo krytycznie ocenił książkę Grossa, zarzucił mu bardzo wiele pominięć i
            absurdalnych tez, skrytykował tendencyjne uogólnienia, rzucające na całe
            społeczeństwo polskie odpowiedzialność za mord w Jedwabnem. Skrytykował również
            tak mocno występujące u Grossa wybielanie roli Żydów "odpowiedzialnych za
            komunistyczne zbrodnie", o której piszą dużo obiektywniejsi od Grossa badacze
            żydowscy, choćby Ben-Cion Pinchuk.

Cieszę się, że właśnie w "Głosie" (z 3 lutego) ukazała się jak dotąd
            najciekawsza reakcja na szkic prof. Strzembosza - obszerny artykuł Antoniego
            Macierewicza, w pełni popierający tezy polskiego historyka, protestującego
            przeciwko zafałszowywaniu obrazu stosunków polsko-żydowskich. Nawiązywałem już
            do stwierdzeń A. Macierewicza na łamach "Niedzieli". Myślę, że szczególnie
            istotny jest jeden z jego głównych wniosków: "Fakty nie pozostawiają wątpliwości
            - Żydzi w Jedwabnem, jak i na całym terenie okupacji sowieckiej stanowili trzon
            aparatu represji, do ostatniej chwili wydawali polskich patriotów w ręce NKWD i
            przygotowywali kolejne transporty wywózek na Sybir".

www.geocities.com/jedwabne/jedwabne_a_zbrodnie_na_kresach_1.htm
      • kropek_oxford Tu sie, szczesliwie b. mylisz: i Kaczki, i ow 09.01.06, 11:30
        zespol sa rownie odlegle od komunizmu, jak i od nazizmu - nazioli, podobnie jak
        komuchow, nikt w PiS nie bedzie bronil. Z Dornem i Wassermannem na czele ;)
    • kcg Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 07:18

cygnus11 06.01.06, 21:46 + odpowiedz

ho ho ho zaczyna sie. likwidacja ipn. stary wyluzuj. od komuchow od 60 lat
      slysze: patrzmy w przyszlosc itp. Mam cholera tego dosyc. A jA CHCE ipn I CHCE
      POZNAC WSZYSTKICH UBEKOW I SB-KOW I CO ROBILI I JAK GNOILI TEN NAROD I GNEBILI
      TEN KRAJ. MAM PRAWIE 50 LAT I DOPIERO OD 16 LAT ZYJE W WOLNOSCI I K..WA MAC MAM
      DOSYC UDAWADNIANIA ZE BIALE JEST BIALE Z CZARNE JEST CZARNE, JAK DLUGO JESZCZE.Nie przeprosze Przewoznika
      Z prezesem IPN Januszem Kurtyka rozmawiaja Agnieszka Kublik i Monika Olejnik 06-01-2006, ostatnia aktualizacja 06-01-2006 19:39
      • 9111951u Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 07:41
        Wyborcza jest przerażona: "prawica bierze teczki", woła głośno.
        Otóz upublicznienie wszystkich zasobów IPNu Narodowi , to oddanie ich prawicy.
        Dlaczego wyborcza boi się Narodu , oto jest pytanie.
        • fritz.fritz Prawdziwym rodzynkiem jest Dr. Walicki, 09.01.06, 09:52
          badacz dziejów Żydów ktory "zarzucił Gontarczykowi m.in. "naginanie niektórych
          faktów, a przemilczanie innych", "humorystyczne wręcz błędy". (...)"

Przyklad humorystycznych bledow wedlug Walickiego:

"Gontarczyk dąży do wpojenia czytelnikowi przekonania, iż Żydzi stanowili obce,
          zamknięte społeczeństwo,"
          Tja, Zydzi stanowili jak najbardziej zamkniete spoleczenstwo. Ono bylo tak
          zamkniete, ze uniemozliwiala Zydom ukrywac sie, wtopic w spoleczenstwo polskie.
          O tym mowia wszyscy Zydzi, rowniez ci, ktorzy przezyli okupacje w Polsce.
          Bardzo prominentnym Zydem, ktory na ten tamat mowil rozwniez w telewizji
          niemieckiej, jest Reich-Ranicki.

Twierdzenia Walickiego, ze tak nie bylo jest wrecz idiotyzmem najwyzszej klasy,
          albo gorzej, przeklamywaniem oczywistych faktow. Te przeklamywanie jest tak
          oczywiste, jak np. twierdzenie, ze Auschwitz jako miejsce zaglady nie istnial.

Grupa okolo 2-3% polskich Zydow, a wiec Polakow, ktorzy stali sie czescia
          polskiego spoleczenstwa i ktorzy byli bardzo czesto wspanialymi ludzmi, byla
          wyjatkiem potwierdzajacym fakt istnienia zamknietego spoleczenstwa zydowskiego.

I dalszy ciag watpliowsci pana Walickiego (przynajmniej to daje do zrozumienia
          GW; moze GW manipuluje i klamie?)

"... którego jednym z podstawowych celów było działanie na szkodę Polski i
          Polaków,..."

Zydzi byli zdecydowanymi wrogami odzyskania przez Polske niepodleglosci. Jest
          na ten temat mase publikacji z konca XIX i do lat 20 poprzedniego wieku.
          Mam nadzieje, ze w koncu zostana one zebrane i w formie antologii wydane, co
          umozliwiloby analize historykom i ukazanie problemu zydowskiego, za jakim byli
          skonfrontowani Polacy po odzyskani niepodleglosci: izolujaca sie grupa
          narodowosciowa, liczaca ponad 10% ludnosci panstawa ( w Polsce przedwojennej
          populacja wynosila 35 mln, zylo 3.5 mln Zydow i 28.5 mln Polakow, reszta:
          przede wszystkim Ukraincy, Bialorusini i Niemcy), silna ekonomicznie i wrogo
          nastawiona do Polski i Polakow. W czasie wojny z Rosja maszerowali razem z
          komunistami na Polske.

No i dalej:
          "... przede wszystkim drogą wyzysku ekonomicznego,..."

To jest przeciez antysemicki slogan: oczywiscie ze chcieli zarobic, tak samo
          jak Biedronka, STOEN czy Carrefur.

"... ale także narzucania swej ideologii.." - pisze w swej recenzji Walicki.
          Oczywiscie, ideologia ta polegala na zapobiezeniu powstania panstwa polskiego,
          na "europejskiej wrecz integracji" - uzywajac dziesiejszej nomenklatury - z
          Niemcami, a wiec na integracji z Niemcami i na stworzeniu panstwa zydowsko-
          polskiego... w oparciu o Niemcy.

Rasistowskie i polskozercze nastawianie zydowskiej diaspory na swiecie dzisiaj
          jest niezaprzeczalnym faktem. Instytut Wiesentala jest tego swietnym
          przykladem, niestety jednym.

Co prawda w ciagu ostatnich 2-3 lat nastapilo pewne rozluznienie w froncie
          nienawisci do Polski, ale to jest rowniez wszystko.

Jestem naprawde ciekawy, kiedy te wszystkie rodzynki z tworczosci zydowskiej na
          temat Polski zostana wreszcie zebrane ( to jest bardzo duza praca historyczna )
          i wydane, bez zadnych komentarzy, po prostu jako zbior dokumentow.

Brak tego zbioru jest rowniez bardzo znamienny, zwlaszcza jezeli sie uwzgledni
          jak bardzo Zydzi chwala sie i sa dumni z wlasnej tworczosci.

• icchaq Re: Prawdziwym rodzynkiem jest Dr. Walicki 09.01.06, 15:48
            Pierwsze pytanie do zwolennika poglądu, że Żydzi stanowili obce, zamknięte
            społeczeństwo": dla kogo przeznaczone były gazety w języku polskim, takie jak
            "Nasz Przegląd" czy "Głos Poranny", w których większość nekrologów (lub
            wszystkie) zaczynały się od b.p. (a nie ś.p.). Czyżby dla tych obcych i
            izolujących się od polskości, polskiej kultury Żydów?
      • starywiarus BIAŁE JEST BIAŁE, A CZERWONEGO JUŻ NIE POTRZEBA 09.01.06, 10:38
        kcg napisał:

> MAM PRAWIE 50 LAT I DOPIERO OD 16 LAT ZYJE W WOLNOSCI I K..WA MAC MAM
        > DOSYC UDAWADNIANIA ZE BIALE JEST BIALE Z CZARNE JEST CZARNE, J

Amen, zwłascza, że czerwone przeważnie zostało takie jak było...
    • greg958 Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 07:45
      a świstak siedzi w Moskwie i ODWIJA te sreberka...
      • 9111951u Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 07:50
        dziwnym trafem wyborcza boi się : "Nazwiska nowych szefów ipeenowskich archiwów
        wskazują na to, że Instytut przygotowuje się na projektowane przez PiS
        przejęcie zadań lustracyjnych i upublicznienie teczek*". Odkrywanie Narodowi
        tego co o nim zebrał aparat ubeckoesbecki jest zdaniem wyborczej "braniem przez
        prawicę".

• bagarmosen Re: IPN: prawica bierze teczki a JEDWABNE!!! 09.01.06, 07:49
      co takiego JEST DO UKRYCIA W JEDWABNEM??????????? .że GW podnosi
      taki raban ?????.GW niech zaapeluje do ORGANIZACJI ŻYDOWSKICH ABY
      POZWOLIŁY DOKOŃCZYC!!!!!!!!!! PRACE W JEDWABNEM. najwyższy czas
      na PRAWDĘ!!!!!!!!!
      • kotek.filemon Re: IPN: prawica bierze teczki a JEDWABNE!!! 09.01.06, 10:53
        > co takiego JEST DO UKRYCIA W JEDWABNEM???????????

Absolutnie nic. Przecież Jerzy Robert (dwojga imion) Nowak, Ryszard (tym razem
        jedno imię) Bender oraz (mój ulubiony) Henryk Pająk napisali już wszystko. Naród
        (przez duże N) poznał całą Prawdę (przez duże P).
        • 9111951u Re: IPN: prawica bierze teczki a JEDWABNE!!! 09.01.06, 10:58
          chyba coś ci się pokićkało, o Jedwabnem to Gontarczyk i Włodarczyk pisali ale
          jakoś ich w mediach tzw. publicznych nie cytowali.
    • pat.knight Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 08:10
      Boże Drogi ale Wyborcza się boi, to już nawet nie jest śmieszne to tragiczne. A
      swoją drogą skąd wie, że te nominacje są ostateczne:)
    • bloczek4 To rzeczywiście zastanawiające 09.01.06, 08:22
      Nadredaktor od wielu miesięcy o niczym innym nie pisze, co sobota mamy kolejny
      sążnisty esej pana Michnika, wspomagany innym artykułem o jedynie słusznej
      wymowie. Przez Polskę przetoczyły się wybory, zmiany rządów, prezydenta,
      bierzemy udział w wojnie, pewnie bedziemy szli na następną, coraz gorzej ze
      stosunkami z Rosją, UE się rozpiernicza, ale dla GW najważniejszą sprawą jest
      zapobiezenie lustracji. Co jest ciekawe o tyle, że jedyną chyba parlamentarną
      siłą która lustracji się sprzeciwia jest SLD i (chyba) Samoobrona. O ile
      pamietam kampanię wyborczą, PO swoje pomysły lustracyjne miała jeszcze
      radykalniejsze i dalej idące niż PiS. O co w tym, k... chodzi?
      • 2507r Re: To rzeczywiście zastanawiające 09.01.06, 08:41
        Upublicznienie "resztek" archiwów IPN będzie ocenzurowane - tajni
        współpracownicy z PiS-u na pewno nie zostana ujawnieni, tylko "komuchy". I to
        będzie "kacza" , dziejowa sprawiedliwość. Czy nie za dużo pary idzie w
        gwizdek - zamiast rozwiązać problemy służby zdrowia, zapobiec poniżającemu
        exodusowi młodych lekarzy, pielęgniarek do krajów zachodnich będziemy grzebać
        w marnych, niespalonych resztkach akt.
        Współczuję takim ludziom, którzy jak ks. Maliński nie będą w stanie wytłumaczyć
        się z tego, że nie są wielbłądem.
        • 9111951u Re: To rzeczywiście zastanawiające 09.01.06, 10:27
          2507, kolejnym funkcjonalnym co to nie rozumie nic z tego co czyta. Otóz cały
          materiał ma być dla wszystkich dostępny. Dla niego jest to kacza sprawiedliwość.
          Na dodatek boi się,ze prawda nas nie wyzwoli, bo to żadna sprawiedliwość
          dziejowa, jeno resztki niespalone.Ten dureń nawet nie wie,że to było tak
          zorganizowane,że spalić całości po prostu nie sposób.
        • rekontra Re: To rzeczywiście zastanawiające 09.01.06, 10:38
          > Współczuję takim ludziom, którzy jak ks. Maliński nie będą w stanie wytłumaczy
          > się z tego, że nie są wielbłądem.

nie jesteś w temacie
        • seawolfie Re: To rzeczywiście zastanawiające 09.01.06, 10:49
          Ha, ha, hi,hi! Tego jaszcze nie grali Nie ujawniac archiwów, utrzymac cenzurę,
          bo pielęgniarki wyjeżdżają. Hi,hi, co za rozpaczliwa desperacja ubeków. Juz nie
          wiedza jakich argumentów użyć, by opóznic ujawnienie prawdy. Ale mam uciechę,
          po tylu latach, doczekałem sie , że ubeckie szmaty strach za d... ścisnął!
        • kropek_oxford Musze cie zmartwic: te polskie mlode pielegniarki, 09.01.06, 11:50
          co szukaja pracy w UK, bardzo rzadko sa do niej przyjmowane. Bo, w
          przeciwienstwie do kolezanek w wieku srednim, nawet na tzw. auxiliaries sie po
          prostu NIE NADAJA: w NHS nosza one nieoficjalna ksywke "Polish princesses" - tu
          naprawde irytuje postawa, ze "pacjent dla pielegniarki", i sam sie mozesz o tym
          przekonac:)
          • seawolfie Re: Musze cie zmartwic: te polskie mlode pielegni 09.01.06, 12:01
            kropku, wiem doskonale, mam to samo u siebie- polskie stewardessy i stewardzi
            to "pain in the back side". Kiepska motywacja, roszczeniowość, kłótliwość,
            ALKOHOL. Co mnie irytuje szczególnie, uważają, że mam im zapewniać specjalne
            prawa z racji narodowości. Zresztą, wchodzą na nasze miejsce Bułgarzy, Rumuni,
            którzy pracują za pół ceny, jeszcze taniej, niz Ukraińcy. Najlepiej mi sie
            pracuje , gdy mam w swojej załodze 26 narodowości i żadnego Polaka. Poważnie.

Ale tu mowa o wykorzystywaniu najbardziej egzotycznych i surrealistycznych
            pretekstów , by zaatakować lustrację.
      • kropek_oxford Mysle, ze najblizej prawdy byl Chojecki w swym 09.01.06, 11:45
        otwartym liscie do Michnika: to nie obrona przed ujawnieniem ubeckiej
        wspolpracy z czasow opozycji (tu i Chojecki uznaje Michnika za godnego
        szacunku - a w tym towarzystwie starej "konspiry" sie WIE!) - to OBRONA UBECKO-
        GOSPODARCZEGO UKLADU III RP.
    • rekontra ciężkie czasy idą 09.01.06, 08:48
      Zastępca Nawrockiego dr Piotr Gontarczyk (rocznik 1970) to autor
      książki: "Święty". Publikacja ma dowodzić, że prezydent Szczecina Marian
      Jurczyk, mimo że został oczyszczony przez sąd lustracyjny, był jednak agentem
      SB. Dr Gontarczyk jest specjalistą od historii PPR i GL. Kontrowersje wywołała
      jego książka "Pogrom. Zajścia polsko-żydowskie w Przytyku 9 marca 1936 r. Mity,
      fakty, dokumenty". Książka należy do żelaznego repertuaru prawicowych księgarń.

to jest okropne - prawicowe księgarnie są w Polsce. No i ten Jurczyk.
      A historyk ma kłamać?

Jest także autorem całkowicie przemilczanej pracy, swietnej pracy "Polska
      Partii Robotniczej -droga do władzy 21941 - 1944" w której rozprawia się z jej
      mitem. Także jest współautorem trzytomowej pracy "Tajne oblicze GL-AL."

Jakże okropny tytuł TAJNE OBLICZE.

"W jednym z numerów "Arcanów"nowy zastępca głównego archiwisty IPN umieszcza
      takie credo: "wydaje się, że jedyną drogą do poznania pełnej prawdy, będzie
      pełne otwarcie wojskowych i cywilnych archiwów Instytutu"."

trzeba było zacząć od credo, bardziej czytelny byłby ten atak na Gonatarczyka.
      Bo nagonka na Kurtykę trwa. I to jest najlepsza dla neigo rekomendacja.

Ciężkie czasy idą.

• t324911 Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 09:05
      To jeszcze jakies zostaly ??. Myslalem ze juz komuchy wszystkie swoje teczki
      zabraly . A to pech jeszcze jakies widac zostaly , musi przoczyli .
      • seawolfie Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 10:52
        "To jeszcze jakies zostaly ??. Myslalem ze juz komuchy wszystkie swoje teczki
        > zabraly . "

Najwyrażniej taziuta nie zdążył zniszczyć swojej, dlatego teraz taki nerwowy,
        biedaczek!
        • sclavus Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 12:10
          seawolfie napisał:

> "To jeszcze jakies zostaly ??. Myslalem ze juz komuchy wszystkie swoje teczki
          > > zabraly . "
          >
          > Najwyrażniej taziuta nie zdążył zniszczyć swojej, dlatego teraz taki nerwowy,
          > biedaczek!

Zwalając na kogoś, chcesz siebie wybielić????
      • 9111951u Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 10:56
        Wszystko, przez ten system tak zorganizowany, ze teczkę mozna spalić, ale
        pozostają inne dowody i to jest najstraszniejsze.
    • realista1000 Będzie płacz i zgrzytanie zębów! Ach, ten powiew 09.01.06, 10:12
      wolności! "Nowaki" cykają, "Ketmany" truchleją!
    • stan123 Nareszcie bedzie troche prawdy z IPN-u 09.01.06, 10:24
      Dzieki PiS-owi cos sie zmienia. Za duzo nam pluto w twarz o Jedwabnym i
      przemilczano zbrodnie Zydow z UB (90%+ do '56). To 'okupacja moralna' aby nasze
      wlasne pisma byly przeciwko nam! Odtad bedzie 'wszystko' odtajnione i bedziemy
      mogli sami wyrabiac sobie opinie a nie to co Unia Wolnosci i ich zausznicy nam
      dotychczas podawali. A propos, p. Jurczyk byl agentem UB choc niezbyt chetnym
      do wspolpracy. Mieli z nim wiele klopotow i podobno postanowili go nie uzyc w
      krytycznym momencie (zastapil go Bolek i Gdansk). Ale to wszystko powinno byc
      teraz do przejrzenia w IPN-ie.
      • taziuta [...] 09.01.06, 10:33
        • seawolfie Re: Dzięki PiS'owi budzą się demony :-( 09.01.06, 10:44
          To ty żyjesz dniem wczorajszym, co widać po twojej histerii, by jak najdłużej
          opóznić ujawnienie archiwów, chodzi ci, by twoje dzieci nie dowiedziały się,
          jaką byłeś szmatą? Nic z tego, już tego nie zatrzymacie, ubeckie śmiecie,
          zwolennicy kłamstwa i cenzury!

:-0)))))
          • sclavus Re: Dzięki PiS'owi budzą się demony :-( 09.01.06, 11:33
            seawolfie napisał:

> To ty żyjesz dniem wczorajszym, co widać po twojej histerii, by jak najdłużej
            > opóznić ujawnienie archiwów, chodzi ci, by twoje dzieci nie dowiedziały się,
            > jaką byłeś szmatą? Nic z tego, już tego nie zatrzymacie, ubeckie śmiecie,
            > zwolennicy kłamstwa i cenzury!
            >
            > :-0)))))

oj kundlu morski, ty kundlu... jeszcze teczki nie otworzyłes... jeszcześ na
            smyczy a juą od szmat wyzywasz....
            Właśnie to daje jasny obrazek... waszych "poczynań"....
            Mówię: brawo.... :-(((
            • seawolfie Re: Dzięki PiS'owi budzą się demony :-( 09.01.06, 11:48
              Oho, następny dyżurny komuch sie odezwał, ty tez nie zdążyłeś zatrzeć śladów,
              SB- cki kundlu?

Mam ogromna satysfakcje, gdy czytam wasze wściekłe , histeryczne wypowiedzi do
              ostatka usiłujące opóznić ujawnienie prawdy. Ale wy juz wiecie, że
              przegraliście, że nie da się utrzymac kłamstwa i cenzury. Stąd ta frustracja i
              bezsilne obelgi. Podkreślam- bezsilne, bo juz sie nie da zapuszkować, strzelic
              w tył głowy, zabić przez "nieznanych sprawców", co przez dziesięciolecia było
              sposobem załatwiania takich spraw przez lewicę.

Im bardziej ujadasz, sclavus, tym większą mam frajdę. Gdybyś jeszcze był trochę
              bardziej dowcipny i błyskotliwy, zamiast byc takim tępym , ponurym,
              zgorzkniałym typem, byłoby przyjemniej. Ale i tak jest śmiesznie, w sposób
              przez ciebie niezamierzony.
              • sclavus Re: Dzięki PiS'owi budzą się demony :-( 09.01.06, 14:13
                seawolfie napisał:

> Oho, następny dyżurny komuch sie odezwał, ty tez nie zdążyłeś zatrzeć śladów,
                > SB- cki kundlu?
                >
                > Mam ogromna satysfakcje, gdy czytam wasze wściekłe , histeryczne wypowiedzi
                do
                > ostatka usiłujące opóznić ujawnienie prawdy. Ale wy juz wiecie, że
                > przegraliście, że nie da się utrzymac kłamstwa i cenzury. Stąd ta frustracja
                i
                > bezsilne obelgi. Podkreślam- bezsilne, bo juz sie nie da zapuszkować,
                strzelic
                > w tył głowy, zabić przez "nieznanych sprawców", co przez dziesięciolecia było
                > sposobem załatwiania takich spraw przez lewicę.
                >
                > Im bardziej ujadasz, sclavus, tym większą mam frajdę. Gdybyś jeszcze był
                trochę
                >
                > bardziej dowcipny i błyskotliwy, zamiast byc takim tępym , ponurym,
                > zgorzkniałym typem, byłoby przyjemniej. Ale i tak jest śmiesznie, w sposób
                > przez ciebie niezamierzony.

Wściekłe i histeryczne są twoje...
                Nigdy nie czytasz tego co piszesz??? Spójrz przynajmniej rza w lustro... ja juz
                sie boje tego co zobaczysz.....
            • realista1000 Taktyka wilczych stad, czyli pomoc niezbyt mądremu 09.01.06, 12:26
              dyżurnemu GW! Na odsiecz, sclavus, na odsiecz! To nic nie da, "gorące"
              teczuszki już czekają w IPN na ujawnienie! I wyjdą świństewka, sclavus, wyjdą!
              Tak jak w przypadku przyjaciela z GW, tow. Maleszki, który też zwalczał
              otwarcie archiwuw IPN, dopóki nie ujawniono, że sam agentem był! przyjdzie
              emigrować, albo za kratki!
              • bikej5 Re: Taktyka wilczych stad, czyli pomoc niezbyt mą 09.01.06, 12:29
                realista1000 napisał:

> dyżurnemu GW! Na odsiecz, sclavus, na odsiecz! To nic nie da, "gorące"
                > teczuszki już czekają w IPN na ujawnienie! I wyjdą świństewka, sclavus, wyjdą!
                > Tak jak w przypadku przyjaciela z GW, tow. Maleszki, który też zwalczał
                > otwarcie archiwuw IPN, dopóki nie ujawniono, że sam agentem był! przyjdzie
                > emigrować, albo za kratki!
                a w kibitkach będą wysyłać??A za kratki to na dziki zachód???do dzielnego szeryfa???
                • realista1000 Nie, kochasiu wywalą z pracy (no, może nie z "GW") 09.01.06, 12:46
                  dadzą wilczy bilecik i będziesz pracował przy robotach interwencyjnych - 10
                  godz. dziennie i za 700 zł miesięcznie! Rączki zgrubieją, odzwyczają sie od
                  pióra, intelekt zupełnie zaniknie, a Adaś, ręczę, jałmużną nie wesprze, bo
                  będzie siedział na Kanarach! Wyrobnik!
                  • bikej5 Re: Nie, kochasiu wywalą z pracy (no, może nie z 09.01.06, 12:55
                    realista1000 napisał:

> dadzą wilczy bilecik i będziesz pracował przy robotach interwencyjnych - 10
                    > godz. dziennie i za 700 zł miesięcznie! Rączki zgrubieją, odzwyczają sie od
                    > pióra, intelekt zupełnie zaniknie, a Adaś, ręczę, jałmużną nie wesprze, bo
                    > będzie siedział na Kanarach! Wyrobnik!
                    jak sie cieszę bom myślała ,że..wywiezą mnie nieszczęsną hen,hen!!!
                  • sclavus Re: Nie, kochasiu wywalą z pracy (no, może nie z 09.01.06, 14:18
                    realista1000 napisał:

> dadzą wilczy bilecik i będziesz pracował przy robotach interwencyjnych - 10
                    > godz. dziennie i za 700 zł miesięcznie! Rączki zgrubieją, odzwyczają sie od
                    > pióra, intelekt zupełnie zaniknie, a Adaś, ręczę, jałmużną nie wesprze, bo
                    > będzie siedział na Kanarach! Wyrobnik!

widzę, że się już czujesz wśród "zwycięzców rewolucji moralno-kaczej"....
                    Niech ci bóg-rydzyk błogosławi...
              • sclavus Re: Taktyka wilczych stad, czyli pomoc niezbyt mą 09.01.06, 14:17
                realista1000 napisał:

> dyżurnemu GW! Na odsiecz, sclavus, na odsiecz! To nic nie da, "gorące"
                > teczuszki już czekają w IPN na ujawnienie! I wyjdą świństewka, sclavus,
                wyjdą!
                > Tak jak w przypadku przyjaciela z GW, tow. Maleszki, który też zwalczał
                > otwarcie archiwuw IPN, dopóki nie ujawniono, że sam agentem był! przyjdzie
                > emigrować, albo za kratki!

Kochanieńki... ja się nie martwię i teczek się nie boję....
                Wszystkim, którzy tu ujadacie jak wściekłe kundle (przepraszając kundle za
                porównanie ich do was), życzę mojego życiorysu... i to bez żadnej blagi...
                Z tym większą mocą powtórze: nie masz większego gówna jak kato-prawica,
                narodowa polska....
                :-(((
        • 9111951u Re: Dzięki PiS'owi budzą się demony :-( 09.01.06, 10:48
          to straszne, żeby wiedzieć to samo co wie Moskwa dzieki mikrofilom, do czego to
          dochodzi,że Naród ma wiedzieć to samo co wie Moskwa. Kto to słyszał, kto do
          tego dopuszcza ? Na pewno jakiś demon.
        • sclavus Re: Dzięki PiS'owi budzą się demony :-( 09.01.06, 11:31
          taziuta napisał:

> Widzę, że poje*ańców, którzy żyją dniem wczorajszym, jest mrowie na tym forum.
          > I zdaje się, że to wasz stan jest nie uleczalny. Jak już się nasycicie gnojem
          z
          >
          > teczek, to za co się weźmiecie, wy bolszewicy spod znaku cwanej kaczki? :-)
          >
          > stan123 napisał:
          >
          > > Dzieki PiS-owi cos sie zmienia. Za duzo nam pluto w twarz o Jedwabnym i
          > > przemilczano zbrodnie Zydow z UB (90%+ do '56). To 'okupacja moralna' aby
          >
          > > nasze wlasne pisma byly przeciwko nam! Odtad bedzie 'wszystko' odtajnione
          > i
          > > bedziemy mogli sami wyrabiac sobie opinie a nie to co Unia Wolnosci i ich
          >
          > > zausznicy nam dotychczas podawali. A propos, p. Jurczyk byl agentem UB ch
          > oc
          > > niezbyt chetnym do wspolpracy. Mieli z nim wiele klopotow i podobno
          > > postanowili go nie uzyc w krytycznym momencie (zastapil go Bolek i Gdansk
          > ).
          > > Ale to wszystko powinno byc teraz do przejrzenia w IPN-ie.
          > >

Ja wiem za co się wezmą.... stalinowskim wzorem, ża własnych przodków... bo
          jak "oczyścić - to oczyścić... a raz rozpędzonej machiny oczyszczającej,
          zatrzymać się nie da....
          Ostatni etap, to samooczyszczające unicestwienie... i byłoby bardzo dobrze,
          gdyby od tego zaczęli....
          • realista1000 Sclavus, czarnowidzu, coś ty, moherowy beret? 09.01.06, 12:31
            Przefarbowujesz się? No co ty! Przestań!
            • bikej5 Re: Sclavus, czarnowidzu, coś ty, moherowy beret? 09.01.06, 12:32
              realista1000 napisał:

> Przefarbowujesz się? No co ty! Przestań!
              A Twój kołtun na irokeza przerobiłeś????
              • realista1000 Re: Sclavus, czarnowidzu, coś ty, moherowy beret? 09.01.06, 12:49
                Chcesz po indiańsku? To masz, ty wstrętny, ostatni (no może jeden z ostatnich),
                czerwony Mohikaninie!
                • bikej5 Re: Sclavus, czarnowidzu, coś ty, moherowy beret? 09.01.06, 12:53
                  realista1000 napisał:

> Chcesz po indiańsku? To masz, ty wstrętny, ostatni (no może jeden z ostatnich),
                  >
                  > czerwony Mohikaninie!
                  ach,ach...bęc już leżę...ręka cała???martwię się.o Was widzicie:(
                • sclavus realista? - pic na wodę... 09.01.06, 14:25
                  realista1000 napisał:

> Chcesz po indiańsku? To masz, ty wstrętny, ostatni (no może jeden z
                  ostatnich),
                  >
                  > czerwony Mohikaninie!

Tyle z mohairem mam wspólnego ile im odporu daję...
                  Żyją, którzy tego nijak zauważyć nie potrafią...
                  Podpowiadam: ci z intelektem poniżej nieprzeciętnej.... niskiej...
                  ... i to oni śmią się nazywać realistami... hihihihihi... :-(((
            • sclavus Re: Sclavus, czarnowidzu, coś ty, moherowy beret? 09.01.06, 14:22
              realista1000 napisał:

> Przefarbowujesz się? No co ty! Przestań!

Czy tobie zdarza się czytać uważnie coś więcej niż Nasz Dziennik, Niedzielę i
              brewiarz??? Nie sądzę... Po twoich odzywkach można wypośrodkować, że nawet te
              trzy ulubiono-obowiązkowe czytasz po łebkach...
              Może ty jesteś z tych, co to dwa razy muszą sami przeczytać, zeby można im było
              cokolwiek wytłumaczyc???
        • realista1000 Taziuta, drżenie rączek i głosu, bo teczka w IPN? 09.01.06, 12:20
          Ano widzisz, fortuna kołem sie toczy! I nic nie pomoże stek bluźnierstw! na
          kolana, taziuta, na kolana i przepraszać za ubecką przeszłość!
          • bikej5 Re: Taziuta, drżenie rączek i głosu, bo teczka w 09.01.06, 12:24
            realista1000 napisał:

> Ano widzisz, fortuna kołem sie toczy! I nic nie pomoże stek bluźnierstw! na
            > kolana, taziuta, na kolana i przepraszać za ubecką przeszłość!
            Wrócił z rubieży???onuce całe???to teraz trza zimny prysznic wziąć..głowa musi być...trzeżwa ..czekają nowe zadania...
            • realista1000 Przyszedł bikej5 w sukurs, przyszedł! Strach łączy 09.01.06, 12:28
              ludzi! Prawie tak jak miłość, tylko zakochani na siebie nie donoszą, ha, ha!
              Chociaż... kto WAS tam wie?
              • bikej5 Re: Przyszedł bikej5 w sukurs, przyszedł! Strach 09.01.06, 12:31
                realista1000 napisał:

> ludzi! Prawie tak jak miłość, tylko zakochani na siebie nie donoszą, ha, ha!
                > Chociaż... kto WAS tam wie?
                Waść wsztstko wie lepiej litości!!!!Tylko nie bijta...jam sierotka...hi,hi
                • realista1000 Re: Przyszedł bikej5 w sukurs, przyszedł! Strach 09.01.06, 12:54
                  Sierotka Marysia? Taką ksywę masz wśród swoich "chłopców" na Dworcu Centralnym?
                  No to czemu, strugasz pana, i podpisujesz sie po męsku? Wiedziałem, że z tobą
                  coś nie tak, ale nie martw sie, to tylko odmienna orientacja!
                  • bikej5 Re: Przyszedł bikej5 w sukurs, przyszedł! Strach 09.01.06, 12:57
                    realista1000 napisał:

> Sierotka Marysia? Taką ksywę masz wśród swoich "chłopców" na Dworcu Centralnym?
                    >
                    > No to czemu, strugasz pana, i podpisujesz sie po męsku? Wiedziałem, że z tobą
                    > coś nie tak, ale nie martw sie, to tylko odmienna orientacja!
                    cienki jesteś..nie łapiesz dowcipów..a tak dobrze sie bawiłam....:)))
                    • sclavus Re: Przyszedł bikej5 w sukurs, przyszedł! Strach 09.01.06, 14:29
                      bikej5 napisała:

> realista1000 napisał:
                      >
                      > > Sierotka Marysia? Taką ksywę masz wśród swoich "chłopców" na Dworcu Centr
                      > alnym?
                      > >
                      > > No to czemu, strugasz pana, i podpisujesz sie po męsku? Wiedziałem, że z
                      > tobą
                      > > coś nie tak, ale nie martw sie, to tylko odmienna orientacja!
                      > cienki jesteś..nie łapiesz dowcipów..a tak dobrze sie bawiłam....:)))

... taki to z niego realista....
                      Jedyne co na podołku mu sie gnieździ, to "prawdy światłe i jedyne"... no może
                      jeszcze pewne "przekonania", na zasadzie: przekonany jestem, że...
          • sclavus Re: Taziuta, drżenie rączek i głosu, bo teczka w 09.01.06, 14:26
            realista1000 napisał:

> Ano widzisz, fortuna kołem sie toczy! I nic nie pomoże stek bluźnierstw! na
            > kolana, taziuta, na kolana i przepraszać za ubecką przeszłość!

Dupaś Jaś z rozmową na migi....
    • palestrina2005 Nareszcie rozliczą KOMUCHÓW 09.01.06, 10:33
      Trzeba w końcu kończyć z tą czerwoną mafią, to w Polsce będzie lepiej.
      • puuchatek Re: Nareszcie rozliczą KOMUCHÓW 09.01.06, 10:48
        No jasne, otówrzmy archiwa, a wtedy w Polsce na pewno będzie lepiej... A jeśli nie lepiej, to przynajniej śmieszniej... ;)))

Prawda jest taka, że 90% społeczeństwa ma w d... teczki i IPN. Problem polega na tym, że dotąd to był instytut naukowy, badający historię, a dopiero na drugim miejscu "organ ścigania". Teraz się to odwróci - jakiekolwiek badania naukowe będą służyy wyłącznie odstrzałowi.

Nie miałbym nic przeciwko temu, żeby ludzie, którzy naprawdę zrobili coś złego, zostali z tego rozliczeni. Obawiam się jednak - a liczne przykłady z ostatniego piętnastolecia to potwoerdzają... - że skończy się jak zwykle na duzym smrodzie, wrzaskach, oskarżeniach i licytacji, kto był większym patriotą.

Jeśli uważacie, że to coś zmieni, że "sprawiedliwości stanie się za dość" - to chyba jesteście strasznie naiwni. Jedynym skutkiem będzie kolejna odsłona "polskiego piekła".

Nie wierzycie? Zobaczycie :)
        • 9111951u Re: Nareszcie rozliczą KOMUCHÓW 09.01.06, 10:50
          Moskwa pewno ma też to w czterech literach, dlatego balon próbny z niejaką
          Niezabitowską wypuściła, a niejaki Kieres szybko potwierdził,ze mikrofilm
          prawdziwy jest.
      • kropek_oxford O, naiwna! A jak to sobie "lepiej" wyobrazasz? 09.01.06, 11:57
        Konfiskata komuszego mienia i jego oficjalne przekazanie tym o czystych rekach,
        bo nic nie robili? A moze wsadzenie komuchow i szaber komuszego mienia, jak
        to "lud ciemny" (cytat z J.Kurskiego) juz w powojennej historii Polski
        przerabial - tyle ze byl to szaber panskiego, a nie komuszego. I tez
        dla "ciemnego ludu" miala to byc "sprawiedliwosc dziejowa".
      • sclavus Re: Nareszcie rozliczą KOMUCHÓW 09.01.06, 12:14
        palestrina2005 napisał:

> Trzeba w końcu kończyć z tą czerwoną mafią, to w Polsce będzie lepiej.

Jakoś tak 16 lat kończycie komuchów, a nawet wykańczacie i ... ciągle wam
        przybywa....
        Obsesja... na punkcie wykańczania....
        ... To już niedługo sami za siebie sie weźmiecie...
    • seawolfie Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 10:40
      Juz po samym tytule Wyborczej zbiera mi sie na wymioty. Co za manipulacja,
      jakaś paranoja, kompletna obsesja Michnixa na temat lustracji. Musza mieć
      straszne "smrody" do ukrycia. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić innej
      motywacji do przeciwstawiania się prawdzie, do obrony kłamstwa i cenzury.

Co do Jurczyka, to sąd nie zaprzeczył ,że donosił, stwierdził, że szkodliwość
      była niewielka. Dosłownie! Kolejna paranoja, nie był agentem, bo był, ale
      kiepskim! Wspaniale, że wreszcie ujawni się to całe ubeckie bagno!
      • sclavus Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 14:31
        seawolfie napisał:

> Juz po samym tytule Wyborczej zbiera mi sie na wymioty. Co za manipulacja,
        > jakaś paranoja, kompletna obsesja Michnixa na temat lustracji. Musza mieć
        > straszne "smrody" do ukrycia. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić innej
        > motywacji do przeciwstawiania się prawdzie, do obrony kłamstwa i cenzury.
        >
        > Co do Jurczyka, to sąd nie zaprzeczył ,że donosił, stwierdził, że szkodliwość
        > była niewielka. Dosłownie! Kolejna paranoja, nie był agentem, bo był, ale
        > kiepskim! Wspaniale, że wreszcie ujawni się to całe ubeckie bagno!

TY to chba jeszcze z 50 lat ujawniania masz przed sobą...
      • r_58 Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 21:17
        Seawolfie, czytam Twoje wypowiedzi i zastanawiam się, na czym Ci bardziej
        zależy, na poznaniu prawdy czy też na zgnojeniu ludzi, którzy mieli
        jakiekolwiek związki z eSBecją. Pierwsza motywacja jest OK, prawda oczyszcza,
        to zrozumiałe, ale u podstaw drugiej leżą niskie pobudki. Próbuję sobie
        wyobrazić, na podstawie czytanych postów, jakim jesteś człowiekiem. Przyznam,
        stanowisz dla mnie zagadkę, ale nie wierzę w to, żeby Cię rajcowało dołowanie
        ludzi dla samej zasady. Myślę, że Ciebie wkurza ukrywanie prawdy.
    • soulworm [...] 09.01.06, 10:40
    • seawolfie Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 10:57
      Nie zdążyłeś zniszczyć swojej teczuszki, jak "twoi" rządzili? Myślałeś, że sie
      nigdy nie wyda, jaką byłeś szmzatą? Coś taki nerwowy, jak zawsze, gdy jest
      wzmianka o lustracji?
    • ar.co Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 10:57
      " prezesem Kurtyką wspólnie wykładają w przemyskiej Wyższej Szkole Zawodowej,
      gdzie rektorem jest członek kolegium IPN prof. Jan Draus.
      "Postać Drausa to ważny element personalnego układu, który zaczyna rządzić
      Instytutem.
      Kurtyka w kierowanym przez siebie oddziale IPN w Krakowie zatrudnił osobę z
      rodziny Drausa. Draus głosował za kandydaturą Kurtyki na prezesa. Z kolei, gdy
      siostra Drausa została wojewodą podkarpackim, zatrudniła u siebie dwoje
      pracowników zatrudnionych wcześniej przez Nawrockiego w rzeszowskim IPN
      (jednego na stanowisku wicewojewody)."
      Brawo! Kolejny przykład rewolucji moralnej! Polska Solidarna, z tym, że jedni
      są bardziej solidarni, drudzy mniej.
    • piglowacki historię i fakty się WYPROSTUJE SIC! 09.01.06, 11:00

pan.na.wlosciach napisał:

>Oho, Instytut Parchatej Nienawiści odchodzi w przeszłość.
      >Miejmy nadzieję, że nowopowstały Instytut Pamięci Narodowej
      >odkręci te wszystkie kłamstwa o Jedwabnem!

Dobrze kombinujesz. UTRWALACZOM MOHEROWEJ WAADZY zostało jeszcze „podzielenie”
      PO, zlikwidowanie Rady Polityki Pieniężnej i wymiana Prezesa NBP, wstawienie dr
      he, he, he J.Kochanowskiego na RPO, wymienienie członków SN i spacyfikowanie
      prza Zi0br0 Sądownictwa (szczególnie gospodarczego) oraz ustawienie pismaków
      (bo genialny Jaruś „gryzipiórkom” nie odpuści).

Czy zauważyliście info w prasie sprzed kilku / kilkunastu dni, że w PiS trwają
      prace nad NOWYM prawem prasowym. Przypuszcam, że przygotowuje je J.Kurski.

I wtedy „hulaj dusza piekła nie ma”. HISTORIĘ SIĘ WYPROSTUJE, trochę faktów
      dorobi, trochę faktów usunie, jednych się udupi (lista jest długa i stale
      będzie twórczo rozwijana), a z innych zrobi FENOMENÓW (jak z jednego z braci
      mniejszych), .., …

I Ci „fachowcy” gospodarczy z ZChN-u czy PC (którzy już raz totalnie roz…..
      gospodarkę za czasów AWS) lub nowego chowu UOP-ki (tacy „humaniści” z
      wykształcenia, a „fachowcy” w każdej dziedzinie wg jednego z braci mniejszych).

Jak się nie programu i strategii gospodarczej to SPRAWOWANIE WAADZY polega na
      codziennych demagogiczne SHOW OBJAWIEŃ i PROPAGANDY SUKCESU dla „ciemnego ludu”:

. jacy MY jesteśmy WSPANIALI
      . i jak WAM zrobimy DOBRZE.

i przygotowywaniu IGRZYSK, które niebawem będą nieodzowne by zaabsorbować
      uwagę „ciemnego ludu”. IPN dla UTRWALACZy MOHEROWEJ WŁADZY to instytucja
      strategiczna podobnie jak wszelkiej maści "mundurowe" służby aparatu przymusu.

„Matka Boska” Solidarności i do niedawna zagorzała zwolenniczka IV RP braci
      mniejszych ma bardzo niepochlebne mniemanie o „rozwoju sytuacji”.

RZ: wywiad z profesor J.Staniszkis: „Operetka Albo Koalicja”:
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060102/kraj/kraj_a_5.html

….”W decyzjach rządowych PiS wykazuje mały pragmatyzm. Raz coś uszczkną z planu
      Hausnera, innym razem skopiują jakiś pomysł PO. Natomiast w publicznym
      dyskursie pokazują inną twarz. Twarz partii ludowej. I robią ukłony, aby
      utrzymać parlamentarną koalicję z Samoobroną i LPR. Takie rozszczepienie między
      decyzjami a publiczną dyskusją stwarza bardzo taktyczną perspektywę: od
      wydarzenia do wydarzenia.”….

…”Krótka ławka. Upartyjniają państwo w większym stopniu, niż pozwalają na to
      kadry. Biorą ludzi marnych. A im bardziej marny, tym bardziej posłuszny, bo nie
      ma własnego kapitału społecznego. Na dodatek PiS nie zdaje chyba sobie sprawy,
      jak źle są odbierane sugestie o przyspieszonych wyborach. Dotychczas był to
      straszak na Samoobronę i LPR. Ale teraz zaczyna też spadać poparcie dla PiS. I
      moim zdaniem gdyby były na wiosnę wybory, wygrałaby je Platforma. Teraz dopiero
      zacznie się szantaż Leppera i Giertycha. Politycy PiS wpadli w pułapkę. To, że
      nie stworzono koalicji z Platformą, jest wbrew tendencjom, jakie są w Europie.”…

….”Mariusz Kamiński, który został powołany na pełnomocnika do stworzenia
      takiego urzędu, ma psychikę zadymiarza. Ten nowy urząd może okazać się
      kompromitacją. Zalążki tego, co może się stać, widać w raportach komisji
      śledczych. To często nie są nawet poszlaki, nie mówiąc już o rzetelnych
      materiałach dowodowych.”….

• iza.bella.iza Cuchnowski nadal kłamliwe insynuacje wypisuje 09.01.06, 11:03
      "podejrzanie szybko z kierowanego przez Kurtykę oddziału IPN wyszły informacje
      kompromitujące konkurenta Kurtyki w walce o fotel prezesa."

Jak czytam wypociny Cuchnowskiego, to mi się zakłamana propaganda PRL-u
      przypomina. Na czole ten gó..arz powinien mieć wytatułowane powiedzenie
      Goebbelsa "kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą".
      • sclavus Re: Cuchnowski nadal kłamliwe insynuacje wypisuje 09.01.06, 12:04
        iza.bella.iza napisała:

> "podejrzanie szybko z kierowanego przez Kurtykę oddziału IPN wyszły
        informacje
        > kompromitujące konkurenta Kurtyki w walce o fotel prezesa."
        >
        > Jak czytam wypociny Cuchnowskiego, to mi się zakłamana propaganda PRL-u
        > przypomina. Na czole ten gó..arz powinien mieć wytatułowane powiedzenie
        > Goebbelsa "kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą".

Jesteś cudowna.... jak ty wspaniale potrafisz prawdę w kłamstwo obrócić...
        zupełnie odwrotnie niż Goebbels....
    • helguera W IPN idzie ku lepszemu,dowód-GWtrzesie gaciami 09.01.06, 11:06
    • janul1 Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 11:09
      Wreszcie porządni i kompetentni ludzie zaczną pisać prawdziwą historię ostatniego półwiecza. Juz nie pod dyktando Michnika i SLD, którzy zrobili wszystko by ukryc prawdę.
      • soulworm Re: Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 11:25
        > Juz nie pod dyktando Michnika i SLD, którzy zrobili wszystko by u
        > kryc prawdę.

a pod czyje tym razem dyktando?
      • bikej5 Re: Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 11:37
        janul1 napisał:

> Wreszcie porządni i kompetentni ludzie zaczną pisać prawdziwą historię ostatnie
        > go półwiecza. Juz nie pod dyktando Michnika i SLD, którzy zrobili wszystko by u
        > kryc prawdę.
        "prawdziwa historia"?-a gdzie ona jest?czy ty człowieku nie wiesz ,że każdy kto sie dorwie do pióra pisze własną..interpretację dziejów???A co do prawdy...(tej ukrytej w Twoim mniemaniu)mogłeś jej szukać.."u porządnych i kompetentnych"-proponuję księgarnie,biblioteki...-wydania z pieczątką"przecenione"!Do dzieła!
        • sclavus Re: Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 11:45
          bikej5 napisała:

> janul1 napisał:
          >
          > > Wreszcie porządni i kompetentni ludzie zaczną pisać prawdziwą historię os
          > tatnie
          > > go półwiecza. Juz nie pod dyktando Michnika i SLD, którzy zrobili wszystk
          > o by u
          > > kryc prawdę.
          > "prawdziwa historia"?-a gdzie ona jest?czy ty człowieku nie wiesz ,że każdy
          kto
          > sie dorwie do pióra pisze własną..interpretację dziejów???A co do prawdy...
          (te
          > j ukrytej w Twoim mniemaniu)mogłeś jej szukać.."u porządnych i kompetentnych"-
          p
          > roponuję księgarnie,biblioteki...-wydania z pieczątką"przecenione"!Do dzieła!

Zauważ, że janul napisał: "prawdziwą historię".... a to znaczy, że on z góry
          wie, która jest "ta" prawdziwa... to zaś wskazuje, że trzeba janula zostawić,
          niech się dusi we własnym "prawdziwym" sosie...
          • kropek_oxford To po prostu jakis nieuk od Bubla lub Rydzyka. 09.01.06, 11:54
            "Lud ciemny", jak zwie takich...Jacek Kurski;)
        • realista1000 Re: Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 12:42
          Ty do tej pory pisałeś "własną..interpretację dziejów" i to było cacy, nie? A
          jak piszą inni to jest be! Strach zupełnie odebrał ci rozum! Myślisz
          nielogicznie, ale już chyba sam nie za bardzo wierzysz w to, co piszesz, nie? I
          słusznie!
          • bikej5 Re: Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 12:48
            realista1000 napisał:

> Ty do tej pory pisałeś "własną..interpretację dziejów" i to było cacy, nie? A
            > jak piszą inni to jest be! Strach zupełnie odebrał ci rozum! Myślisz
            > nielogicznie, ale już chyba sam nie za bardzo wierzysz w to, co piszesz, nie? I
            >
            > słusznie!
            jam niewiasta i strach mój okrrropny..już teraz chodzę w przebraniu po gumnie
            • realista1000 Re: Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 12:58
              Naczytałeś się "Chłopów" i szpanujesz! Kto dziś wie, oprócz ciebie i mnie, co
              to jest gumno? Albo jesteś pisarczykiem-naśladowcą, albo masz 40-45 lat!
              • bikej5 Re: Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 13:39
                realista1000 napisał:

> Naczytałeś się "Chłopów" i szpanujesz! Kto dziś wie, oprócz ciebie i mnie, co
                > to jest gumno? Albo jesteś pisarczykiem-naśladowcą, albo masz 40-45 lat!
                Sięgnij do teczki..będziesz miał wszystko podane na tacy...już teraz cała drżę ale co tam !dla tak miłego jegomościa złożę się w ofierze...no to do IPN marsz!
      • kropek_oxford Taak? Wiesz o tym? A skad? A moze podasz mi kilka 09.01.06, 11:40
        prac prof.Drausa? I jego ostatnie - poza polskie - miejsca pracy?
        • janul1 Koniec Imperium Zła - Agory 09.01.06, 12:47
          Tyle ujadania i ani jednego merytorycznego argumentu, typowe dla zaslepionycvh nienawiścią wiernych dzieci Michnika. Pisząc o historii miałem na mysli historię pisaną z uwzględnieniem wszystkich dostępnych źródeł, także tych z ubeckich teczek, choc oczywiście nie tylko. Wiedą o tym doskonale historyce z IPN, wystarczy poczytac ich prace, na jak roznorodnych zrodlach sie opierają. Ale Wy zamiast czytac potraficie tylko opluwac i powtarzac za Michnikeim bzdury i klamstwa. A do kropka_oxforda - ucz się chlopaczku trochę chociaż, bo nie skonczysz tego gimnazjum.
        • realista1000 Kropek, sclavus, bikej5 - trzy bliżniaki z GW! 09.01.06, 13:01
          A naśmiewaliście się z Kaczyńskich i leppera, a tu
          co? "T"owarzystwo "W"zajemnej adoracji, co?
          • sclavus Re: Kropek, sclavus, bikej5 - trzy bliżniaki z GW 09.01.06, 14:36
            realista1000 napisał:

> A naśmiewaliście się z Kaczyńskich i leppera, a tu
            > co? "T"owarzystwo "W"zajemnej adoracji, co?

A kto ci powiedział, ty realisto od siedmiu boleści, ze przestalismy się
            naśmiewać??/
            Wręcz przeciwnie - jak widzimy takich "realistycznych" obrońców kaczokracji,
            naśmiewamy sie głośniej i głośniej... a nawet jeszcze głośniej....
            Coraz nowsze powody nam podsuwasz, ty miedzy innymi....
    • soulworm o n a n i ś c i 09.01.06, 11:24

• seawolfie Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 11:34
        To podpis? Ale dlaczego w liczbie mnogiej?
        • soulworm Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 11:36
          nie - to inwektywa, omnibusie.
          • w11mil Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 11:39
            Dałeś popalić onanistom
        • sclavus Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 11:47
          seawolfie napisał:

> To podpis? Ale dlaczego w liczbie mnogiej?

słabiutki jesteś w języku polskim (znamienne?) ... jest to określenie na ... no
          niech będzie: kundli morskich...
          • seawolfie Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 11:52
            Ha, ha, ha, sclavus, ale perełka humoru i błyskotliwości! Brawo! Masz dobry
            dzień, pisz więcej!
            • sclavus Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 12:08
              seawolfie napisał:

> Ha, ha, ha, sclavus, ale perełka humoru i błyskotliwości! Brawo! Masz dobry
              > dzień, pisz więcej!

Ty masz za to gorszy... i dlatego pustym śmiechem starasz się go pokryć....
              • seawolfie Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 12:14
                Kłótnię w stylu : 'ty jesteś głupi!" "A ty 2 razy głupszy" pamiętam z
                podstawówki i nie jestem zainteresowany. Żegnam.
                • bikej5 Re: o n a n i ś c i 09.01.06, 12:18
                  seawolfie napisał:

> Kłótnię w stylu : 'ty jesteś głupi!" "A ty 2 razy głupszy" pamiętam z
                  > podstawówki i nie jestem zainteresowany. Żegnam.
                  samokrytyka zawsze w cenie!!!
    • w11mil To skandal! 09.01.06, 11:33
      Lewica naprodukowała a prawica bierze?!
      • seawolfie Re: To skandal! 09.01.06, 11:36
        HI, hi, trafna uwaga? Byc może zwolennicy cenzury i życia w kłamstwie, czyli
        przeciwnicy lustracji uważają się za prawnych właścicieli tych teczek, w
        świetle prawa o własności autorskiej słusznie?
    • starymason Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 11:46
      ziobra kiedy skazesz tych pedofili

pytam sie bo pomimo kiliunastu odowodnionych spraw z ktorych najglosniejsze
      to sparawa proboszcza z tylawy paetza i innych zadnemu nawet formalnie nie
      przedsstawiono zarzutow, mam nadzieje ze rozpoczniesz sledztwo w sprawie
      przyzznaia koncesji radiu mari jako jedynemu medium za to samo rywin siedzi ,
      mam tez nadzieje ze rozpoczniesz sledztwo w sprawie przekazania pieniedzy z
      budzetu z totalizatora na prywatna szkole rydza, mam nadzieje ze rozpoczniesz
      sledztwo w sprawie pzu w koncu to 30 miliardow zl ptrzy tym rywinu i inne
      dochnale to nic , wiuerze ze to zrobisz w koncu jestes z PRAWA
      INSPRAWIEDLIWOSCI
      • w11mil Re: IPN: prawica bierze teczki 09.01.06, 11:51
        starymason napisał:

> ziobra kiedy skazesz tych pedofili
        >
        > pytam sie

Pytaj sie ale nie na tym akurat forum , please!
        • m15 ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 11:57
          do waszych dupsk i nie chodzi tu o perwersję ,możecie wraz z gazetą głośno
          protestować-takie wasze prawo ,wszak mamy demokrację
          • bikej5 Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 11:59
            m15 napisał:

> do waszych dupsk i nie chodzi tu o perwersję ,możecie wraz z gazetą głośno
            > protestować-takie wasze prawo ,wszak mamy demokrację
            Jesteś pewny????a jak chodzi??odszczekasz??kawalarzu???
            • m15 Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 12:08
              bikej5 napisała:

> m15 napisał:
              >
              > > do waszych dupsk i nie chodzi tu o perwersję ,możecie wraz z gazetą głośn
              > o
              > > protestować-takie wasze prawo ,wszak mamy demokrację
              > Jesteś pewny????a jak chodzi??odszczekasz??kawalarzu???
              kuniecznieee:))
              • bikej5 Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 12:11
                m15 napisał:

> bikej5 napisała:
                >
                > > m15 napisał:
                > >
                > > > do waszych dupsk i nie chodzi tu o perwersję ,możecie wraz z gazetą
                > głośn
                > > o
                > > > protestować-takie wasze prawo ,wszak mamy demokrację
                > > Jesteś pewny????a jak chodzi??odszczekasz??kawalarzu???
                > kuniecznieee:))
                a kołem będziecie łamać????bo bojam sie okrutnie!!!
          • sclavus Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 12:02
            m15 napisał:

> do waszych dupsk i nie chodzi tu o perwersję ,możecie wraz z gazetą głośno
            > protestować-takie wasze prawo ,wszak mamy demokrację

... mieliśmy???
            Teraz mamy "bliźniakokrację"... jest to absolutnie coś nowego.... i nic poza
            tym...
            No, może jeszcze, że nie do przyjęcia....
            • soulworm Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 12:05
              demokracji tu nie bylo, nie ma, i prawdopodobnie dlugo jeszcze nie bedzie. do
              niej sie dorasta, a nie dekretuje.
            • m15 Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 12:16
              sclavus napisał:

> m15 napisał:
              >
              > > do waszych dupsk i nie chodzi tu o perwersję ,możecie wraz z gazetą głośn
              > o
              > > protestować-takie wasze prawo ,wszak mamy demokrację
              >
              > ... mieliśmy???
              > Teraz mamy "bliźniakokrację"... jest to absolutnie coś nowego.... i nic poza
              > tym...
              > No, może jeszcze, że nie do przyjęcia....
              mam zupełnie inny pogląd na te sprawy,lecz takie moje prawo-wszak mamy
              demokrację
              naród w wolnych wyborach wybrał kaczorów ,czy wam to się podoba czy też nie:))
              • sclavus Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 12:24
                m15 napisał:

> sclavus napisał:
                >
                > > m15 napisał:
                > >
                > > > do waszych dupsk i nie chodzi tu o perwersję ,możecie wraz z gazetą
                > głośn
                > > o
                > > > protestować-takie wasze prawo ,wszak mamy demokrację
                > >
                > > ... mieliśmy???
                > > Teraz mamy "bliźniakokrację"... jest to absolutnie coś nowego.... i nic p
                > oza
                > > tym...
                > > No, może jeszcze, że nie do przyjęcia....
                > mam zupełnie inny pogląd na te sprawy,lecz takie moje prawo-wszak mamy
                > demokrację
                > naród w wolnych wyborach wybrał kaczorów ,czy wam to się podoba czy też nie:))

:naród" - zbyt wiele powiedziane....
                poza tym, upierdliwy jesteś - nie demokrację tylko bliźniakokrację.... chyba że
                absolutnie chcesz, żeby mówić "demokracja a la Kaczory"... mogę...
                • m15 Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 12:32
                  dobra,naród wybrał bliżniakokrację jako najlepszy wariant demokracji ,może to
                  wam sie nie podobac-trudno,naród jest suwerenem i takie jego prawo
                  • sclavus Re: ha komuchy ostatecznie dobierzemy się 09.01.06, 14:38
                    m15 napisał:

> dobra,naród wybrał bliżniakokrację jako najlepszy wariant demokracji ,może to
                    > wam sie nie podobac-trudno,naród jest suwerenem i takie jego prawo

Kiepsko u ciebie z matymatyką, skoro 12 to dla ciebie "naród"....
    • bladatwarz Re: On WIE że kłamią, ale nie wie jak :-) 09.01.06, 11:57
      ,,2 lutego 2001 "Życie" opublikowało bardzo znaczący wywiad z Bogdanem Musiałem,

istotny jest jeden z jego głównych wniosków: "Fakty nie pozostawiają wątpliwości

• kropek_oxford Juz cie, Iwonko, dziadzka Bubel na forum wyslal? 09.01.06, 11:58

• bladatwarz Znow nie na temat. 09.01.06, 12:06
          Cos oszczedzaja w Agorze na Wszych szkoleniach.
          Coraz wieksze miernoty wysylaja na FK.
      • w11mil Re: On WIE że kłamią, ale nie wie jak :-) 09.01.06, 12:05
        bladatwarz napisała:
        > - Żydzi w Jedwabnem, jak i na całym terenie okupacji sowieckiej stanowili
        >trzon aparatu represji, do ostatniej chwili wydawali polskich patriotów w ręce
        >NKWD i przygotowywali kolejne transporty wywózek na Sybir".

To może wyjaśniać motywy, ale moim zdaniem, nie może usprawiedliwiać
      • sclavus Re: On WIE że kłamią, ale nie wie jak :-) 09.01.06, 12:07
        bladatwarz napisała:

> ,,2 lutego 2001 "Życie" opublikowało bardzo znaczący wywiad z Bogdanem
        Musiałem
        > ,
        > jednym z najwybitniejszych niemieckich historyków młodego pokolenia. Musiał
        > bardzo krytycznie ocenił książkę Grossa, zarzucił mu bardzo wiele pominięć i
        > absurdalnych tez, skrytykował tendencyjne uogólnienia, rzucające na całe
        > społeczeństwo polskie odpowiedzialność za mord w Jedwabnem. Skrytykował
        również
        > tak mocno występujące u Grossa wybielanie roli Żydów "odpowiedzialnych za
        > komunistyczne zbrodnie", o której piszą dużo obiektywniejsi od Grossa badacze
        > żydowscy, choćby Ben-Cion Pinchuk.
        >
        > Cieszę się, że właśnie w "Głosie" (z 3 lutego) ukazała się jak dotąd
        > najciekawsza reakcja na szkic prof. Strzembosza - obszerny artykuł Antoniego
        > Macierewicza, w pełni popierający tezy polskiego historyka, protestującego
        > przeciwko zafałszowywaniu obrazu stosunków polsko-żydowskich. Nawiązywałem już
        > do stwierdzeń A. Macierewicza na łamach "Niedzieli". Myślę, że szczególnie
        > istotny jest jeden z jego głównych wniosków: "Fakty nie pozostawiają
        wątpliwośc
        > i
        > - Żydzi w Jedwabnem, jak i na całym terenie okupacji sowieckiej stanowili
        trzon
        > aparatu represji, do ostatniej chwili wydawali polskich patriotów w ręce NKWD
        i
        > przygotowywali kolejne transporty wywózek na Sybir".
        >
        > www.geocities.com/jedwabne/jedwabne_a_zbrodnie_na_kresach_1.htma

Źle się wybrałes: już samo zestawienie Macierewicz - Niedziela, powoduje ostre
        odruchy wymiotne.....
        :-(((
        • bladatwarz Podobne odruchy powoduje GW-no prawda i Michnik 09.01.06, 12:12
          Rownie swietne zestawienie.
          A jakie rzetelne podejscie do tematu IPN-u...
          • bikej5 Re: Podobne odruchy powoduje GW-no prawda i Michn 09.01.06, 12:16
            bladatwarz napisała:

> Rownie swietne zestawienie.
            > A jakie rzetelne podejscie do tematu IPN-u...
            >
            to waść sie już się cały opaskudził...trza się umyć...
            • bladatwarz Prze monitor nie cuchnie i nie brudzi 09.01.06, 12:17

• sclavus Re: Prze monitor nie cuchnie i nie brudzi 09.01.06, 12:20
                bladatwarz napisała:

>

... i tylko dlatego ci tak łatwo (!?)
              • bikej5 Re: Prze monitor nie cuchnie i nie brudzi 09.01.06, 12:20
                bladatwarz napisała:

> to chwalę !!!prawdziwy bohater!!!a jak długo na posterunku???Jadł jaki posiłek?
                prowiant suchy dowieziony??Martwię sie jak widzicie..:)
          • sclavus Re: Podobne odruchy powoduje GW-no prawda i Michn 09.01.06, 12:19
            bladatwarz napisała:

> Rownie swietne zestawienie.
            > A jakie rzetelne podejscie do tematu IPN-u...
            >

Kurtyka dostał (załatwił sobie(!)) władzę w IPNie, dobrał sobie pracowników...
            teraz czeka na więcej władzy i możliwości (niecierpliwie?)... ot i całe
            podejście do tematu IPN...
            Nic dodać nic ująć....
        • janul1 Re: No to wymiotuj! 09.01.06, 12:51
          zamiast pisac bzdur.
      • bikej5 Re: On WIE że kłamią, ale nie wie jak :-) 09.01.06, 12:07
        Mogę???ha,ha,ha maciarewicz...(tylko mała litera)....obiektywny "inaczej"
      • po_godzinach Taaa... "profesor" J. R. Nowak ... 09.01.06, 12:10
        Każdy ma takie autorytety, na jakie go stać.
        • w11mil Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:15
          po_godzinach napisała:
          > Każdy ma takie autorytety, na jakie go stać.

Kto tu się powoływał na Nowaka?
          • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:18
            Re: On WIE że kłamią, ale nie wie jak :-)
            Przeczytaj komentowany artykuł »
            Autor: bladatwarz ☺
            Data: 09.01.06, 11:57 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
            ,,(...)".

• w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:22
              Nie pytałem o link tylko o to, kto w tej dyskusji, dotyczącej IPN,
              powołuje sie na autorytet Nowaka
              • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:24
                odpowiedziałam: bladatwarz podając jako źródło swojego głosu w dyskusji artykuł
                Nowaka.
                • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:29
                  po_godzinach napisała:

> odpowiedziałam: bladatwarz podając jako źródło swojego głosu w dyskusji
                  >artykuł Nowaka.
                  Według mnie to był tzw. sig (specjalnie oddzielony od postu; róznica między
                  postem a sig-iem polega na tym ze ten drugi nie pojawia sie przy cytowaniu)

Kolega Kropek np. ma
                  • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:37
                    Nie. Artykuł Nowaka jest podaniem źródła cytatu zamieszczonego w poście
                    bladejtwarzy.
                    • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:40
                      daj linka
                      • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:42
                        :)
                        • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:44
                          daj linka do postu

dałeśl ink do fragmentu sig'a
                          o róznicy między postem a sigiem już było
                          • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:50
                            Post bladejtwarzy:

Fragment artykułu Nowaka:
                            (do którego podany jest link)

"2 lutego 2001 "Życie" opublikowało bardzo znaczący wywiad z Bogdanem Musiałem,

istotny jest jeden z jego głównych wniosków: "Fakty nie pozostawiają
                            wątpliwości - Żydzi w Jedwabnem, jak i na całym terenie okupacji sowieckiej
                            stanowili trzon aparatu represji, do ostatniej chwili wydawali polskich
                            patriotów w ręce NKWD i przygotowywali kolejne transporty wywózek na Sybir".

Czyżby treść postu nie była cytatem z artykułu, do którego podano link pod
                            cytatem?

• w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:54
                              Czy Nowak relacjonując wypowiedzi Strzembosza, Musiała, Ben-Ciona Pinchuka itd
                              kłamał?
                              • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 12:58
                                Chcesz dyskutować ze mną o poglądach Nowaka?

To chyba w oddzielnym wątku by trzeba było. Jeśli widzisz taką potrzebę,
                                proponuję go założyć.

Niemniej - miło, ze nasze nieporozumienie zostało wyjaśnione.
                                • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:00
                                  po_godzinach napisała:

> Chcesz dyskutować ze mną o poglądach Nowaka?
                                  Przecież nie dyskutujemy o pglądach tylko faktach (relacjonowanych przez
                                  Nowaka)
                                  • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:04
                                    Mógłbyś te fakty zwięźle wypunktować?
                                    Żebyśmy sie dobrze rozumieli.
                                    • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:08
                                      po_godzinach napisała:

> Mógłbyś te fakty zwięźle wypunktować?
                                      > Żebyśmy sie dobrze rozumieli.
                                      Chętnie. Fakty są takie, że wg. Ciebie Nowak relacjonuje opinie Strzembosza i
                                      innych (w poście Bladej twarzy). Ty w związku z tym kwestionujesz autorytet
                                      Nowaka.
                                      Moje pytanie: czy Nowak kłamliwie relacjonuje opinie Strzembosza i innych (w
                                      poście Bladej twarzy)
                                      • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:21
                                        Prawdą jet, że kwestionuję autorytet Nowaka.

Dla mnie sytuacja jest następująca:

1. Stanowisko Instytutu Pamięci Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko
                                        Narodowi Polskiemu w sprawie wymordowania żydowskich mieszkańców w Jedwabnem 10
                                        lipca 1941 r.
                                        2. Końcowe ustalenia śledztwa w sprawie zabójstwa obywateli polskich
                                        narodowości żydowskiej w Jedwabnem w dniu 10 lipca 1941 r.
                                        www.ipn.gov.pl/a_090702_wnioski_jedwabne.html
                                        3. Śledztwo w sprawie Jedwabnego nie jest dokończone, niemniej wszystko
                                        wskazuje na to, ze cząstkę odpowiedzialności za tę zbrodnię powinni wziąć na
                                        siebie Polacy.

4. Zdanie Nowaka "I równocześnie wykorzystać to dla oszczerczych uogólnień,
                                        stawiających Polaków obok Niemców w roli katów Żydów, tak by posłużyło to tym
                                        efektywniejszego wyciśnięciu z Polski ogromnych odszkodowań dla Żydów za ich
                                        mienie w Polsce." nie jest warte podjęcia dyskusji. Nie bardzo widzę, o czym
                                        mozna z Nowakiem dyskutować.
                                        • po_godzinach korekta 09.01.06, 13:23
                                          po_godzinach napisała:

> Prawdą jet, że kwestionuję autorytet Nowaka.
                                          >
                                          > Dla mnie sytuacja jest następująca:
                                          >
                                          > 1. Stanowisko Instytutu Pamięci Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni
                                          przeciwko
                                          > Narodowi Polskiemu w sprawie wymordowania żydowskich mieszkańców w Jedwabnem
                                          10
                                          >
                                          > lipca 1941 r.
                                          www.ipn.gov.pl/aktual_jedwabne.html
                                        • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:29
                                          po_godzinach napisała:

> Prawdą jet, że kwestionuję autorytet Nowaka.

Masz prawo,
                                          ale kwestionować Nowaka nawet gdy powołuje się na innych historyków
                                          to, moim zdaniem, przesada

> wskazuje na to, ze cząstkę odpowiedzialności za tę zbrodnię powinni wziąć na
                                          > siebie Polacy.
                                          Też się z tym zgadzam

> 4. Zdanie Nowaka "I równocześnie wykorzystać to dla oszczerczych uogólnień,
                                          > stawiających Polaków obok Niemców w roli katów Żydów, tak by posłużyło to tym
                                          > efektywniejszego wyciśnięciu z Polski ogromnych odszkodowań dla Żydów za ich
                                          > mienie w Polsce." nie jest warte podjęcia dyskusji.

Tu się nie zgadzam, widzę te "oszczercze uogólnienia,stawiające Polaków obok
                                          Niemców w roli katów Żydów"np. NEw York Times, mnóstwo w też prasie
                                          kanadyjskiej. Po co oni to robią?
                                          Może to ignorancja. Nowak mówi że chodzi o kasę. Na to dowodów nie mam.
                                          • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:40

> Masz prawo,
                                            > ale kwestionować Nowaka nawet gdy powołuje się na innych historyków
                                            > to, moim zdaniem, przesada

Moim zdaniem wiarygodnym historykiem jest ten, który powołuje sie na historyków
                                            z róznych szkół historycznych - Nowak tego nie robi i dlatego jego "cytowania"
                                            nie są wiarygodne.

> > 4. Zdanie Nowaka "I równocześnie wykorzystać to dla oszczerczych uogólnie
                                            > ń,
                                            > > stawiających Polaków obok Niemców w roli katów Żydów, tak by posłużyło to
                                            > tym
                                            > > efektywniejszego wyciśnięciu z Polski ogromnych odszkodowań dla Żydów za
                                            > ich
                                            > > mienie w Polsce." nie jest warte podjęcia dyskusji.
                                            >
                                            > Tu się nie zgadzam, widzę te "oszczercze uogólnienia,stawiające Polaków obok
                                            > Niemców w roli katów Żydów"np. NEw York Times, mnóstwo w też prasie
                                            > kanadyjskiej. Po co oni to robią?

Nie wiem, po co. I również mi się to nie podoba. Uważam, że skomplikowane
                                            stosunki polsko-żydowskie wymagają uczciwego i wnikliwego zbadania i
                                            opublikowania. Za komuny nie było to mozliwe. Jest to długa i trudna praca, ale
                                            tylko jej podjęcie umozliwi odmitologizowanie naszej wspólnej historii - czego
                                            i nam i polskim Żydom oraz ich potomkom bardzo się przyda.

Uważam, że wypieranie się przez Polaków jakiejkolwiek winy wobec polskich Żydów
                                            jest równie złe, jak obarczanie przez Żydów Polaków winą nieproporcjonalnie
                                            dużą.

> Może to ignorancja. Nowak mówi że chodzi o kasę. Na to dowodów nie mam.

Bezdowodowe przypisywanie komuś działania z niskich pobudek, tak, jak czyni to
                                            Nowak - jest zwyczajnie podłe.
                                            >
                                            • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:46
                                              po_godzinach napisała:
                                              > Bezdowodowe przypisywanie komuś działania z niskich pobudek, tak, jak czyni
                                              >to Nowak - jest zwyczajnie podłe.

Jak bezdowodowe to rzeczywiście podłość
                                            • s.najfeld Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:52
                                              > Bezdowodowe przypisywanie komuś działania z niskich pobudek, tak, jak czyni
                                              to
                                              > Nowak - jest zwyczajnie podłe.
                                              > >

..bezdowodowe? dowody sa, jak chociazby ten poniższy.

----
                                              Reuters Agency Buenos Aires, Argentina on Fri, 19 April 1996 (14:50:17 PDT) on
                                              The World Jewish Congress.

Israel Singer, General Secretary of the World Jewish Congress stated that "More
                                              than three million Jews died in Poland and the Polish people are not going to
                                              be the heirs of the Polish Jews. We are never going to allow this. (...)
                                              They're gonna hear from us until Poland freezes over again. If Poland does not
                                              satisfy Jewish claims it will be "publicly attacked and humiliated" in the
                                              international forum."
                                              -----
                                              • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 13:56
                                                No to jest Nowak podły czy nie jest podły bo zaczynam się gubić?
                                                I co w kwestii jego autorytetu?
                                                Może kolega po_godzinach coś doda bo ja mAło kompetentny w kwestii Nowaka.
                                                • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:14
                                                  Juz napisałam, co miałam do napisania na ten temat.

Na zakończenie opowiem taką bajeczkę: wyobraź sobie taką sytuację - wracasz z
                                                  obozu, gdzie zginęła całą Twoja rodzina i większość znajomych, większosć
                                                  Twojego narodu - wracasz do domu, z którego zostałeś wygnany, do domu, który
                                                  zbudowałeś za swoje pieniądze. A tu - Twój dom zamieszkują inni, obcy ludzie i
                                                  twierdzą oni, że to juz nie jest Twój dom, tylko ich. Nie ma Twojego kościoła,
                                                  a kamieniami z grobu Twoich przodków jest wybrukowane podwórko sąsiada.
                                                  Mimo to i tak sie cieszysz, że w ogóle żyjesz - wielu Twoich rodaków zostało
                                                  juz po wojnie zamordowanych podczas powrotu do domów.

Powodzenia.
                                                  • w11mil Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:21
                                                    To nie jest bajeczka

Ale przypomnę - chodzi o łajdactwa Nowaka
                                                  • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:44
                                                    Cóż.
                                                    "tendencyjna i zakłamana książka żydowskiego socjologa z USA Jana Tomasza
                                                    Grossa "Sąsiedzi". Żydowski autor, nie licząc się z dotychczasowymi ustaleniami
                                                    prokuratury w tej sprawie, w oparciu o parę przekręconych, mało wiarygodnych
                                                    relacji, mnożąc fałsze i przeinaczenia w swych uogólnieniach, stara się
                                                    maksymalnie obciążyć winą za mord w Jedwabnem nie Niemców, a Polaków. I
                                                    równocześnie wykorzystać to dla oszczerczych uogólnień, stawiających Polaków
                                                    obok Niemców w roli katów Żydów, tak by posłużyło to tym efektywniejszego
                                                    wyciśnięciu z Polski ogromnych odszkodowań dla Żydów za ich mienie w Polsce."

Nowak mówi: Gross pisze kłamstwa w celu "wycisnięciu z Polski" ogromnych
                                                    pieniędzy dla Żydów.
                                                    Moim zdaniem, takie postawienie sprawy jest podłością.

Nie pieszę o tym, że dla Nowaka "niedouczeni z polskiej historii, ba, wyraźnie
                                                    nie mający o niej żadnego pojęcia" są: "polakożerczy publicysta "Wyborczej"
                                                    Dawid Warszawski, znany z prożydowskiej tendencyjności ksiądz Michał
                                                    Czajkowski, filolożka Maria Janion, socjolog Jacek Kurczewski, chuligan pióra
                                                    z "Wprost" Jerzy Stanisław Mac, pisarz science-fiction Stanisław Lem". Może on
                                                    miec takie zdanie - pomimo, ze ja mam diametralnie inne . Mogę co najwyżej
                                                    zżymać się o prostactwo języka.
                                                  • s.najfeld Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:44
                                                    ..nie rozumiem co ta historia ma wspolnego z hochsztaplerami z WJC i AJC,
                                                    ktorzy wyłudzone od roznych panstw pieniadze tylko w znikomym procencie
                                                    przekazuja prawidziwym ofiarom holokaustu...
                                                  • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:46
                                                    Ja nie pisałam o WJC i AJC.
                                                  • s.najfeld Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:51
                                                    ..ale to glownie te organizacje roszcza sobie prawo do reprezentowania
                                                    wszystkich ofiar holokaustu. a wobec panstw, ktore nie chca "zadouscuczyniac"
                                                    zadaniom WJC/AJC organizuja karygodne nagonki. a o tych nagonkach chyba tu
                                                    mowa?
                                                  • po_godzinach Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:57
                                                    Być może, nie znam sie na tym.
                                                • s.najfeld Re: Skąd Nowak?. 09.01.06, 14:42
                                                  ..znam kilka prac JRN i kłamstwa mu zarzucić nie można.
                                                  może skupia sie zbytnio na jednym temacie, a innym poswieca mniej miejsca ale
                                                  nieprawdy w jego pracach nie zauwazyłem. co wiecej - czesto powoluje sie na
                                                  renomowanych historykow, w tym i zydowskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka