Dodaj do ulubionych

Pytanie do katolikow - serio!

08.02.06, 00:00
Jaki wy widzicie zwiazek pomiedzy Boza Rodzicielka i jej wizerunkami,
stworzonymi przez ludzi i bardzo czesto przedstawiajacymi realnie istniejace
kiedys modelki (zony, siostry, a nawet kochanki malarza etc)? Anglikanizm nie
jest tak ortodoksyjny wobec przedstawien Sacrum jak kalwinizm czy luteranizm,
sam je tworzy, ale maja one dla nas - co najwyzej - wartosc historyczna czy
artystyczna. Mozliwe jest wiec ich kryminalne zniszczenie, ale nie jest
mozliwa profanacja, bo - w przeciwienstwie np. do Hostii - nie sa przedmiotem
kultu.
Czy ktos mi jest w stanie przedstawic tu katolicki punkt widzenia,
bo ...trudno was zrozumiec w tych waszych protestach, ze jakies dzielo sztuki
sacralnej uleglo pastiszowi. Przeciez nie protestujecie przeciwko roznym
przerobkom Mony Lizy:)))
Obserwuj wątek
    • wesoly333 [...] 08.02.06, 00:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kropek_oxford [...] 08.02.06, 00:05
    • wesoly333 [...] 08.02.06, 00:05
      • kropek_oxford Glupich Polakow takze nie.A na gejow to go trzeslo 08.02.06, 00:06

• diabelek_x Re: Glupich Polakow takze nie.A na gejow to go tr 08.02.06, 00:09
          A Ty Kropek to anglikanka, zydowka, czy kto wlasciwie?
          • kropek_oxford Anglikanin, syn plebana z St. Mary's - juz to tu 08.02.06, 00:17
            mowilem, gdyby kogos interesowal moj birth cert (do wgladu w owym kosciele) -
            nie jestem kobieta i nie urodzilem sie w Polsce.
            Jesli jestes katolikiem, to czekam na wyjasnienie waszego pojmowania
            sakralnosci obrazow.
            Nb. Czy macie tez swiete rzezby? Meksykanie maja.
            • diabelek_x Re: Anglikanin, syn plebana z St. Mary's 08.02.06, 00:32
              Po co mi tam jakis certyfikat. Nic z niego i tak nie wynika. Taki na przyklad
              Elton John tez ma w papierach zapisane "plec-mężyczyzna".
              Stosunek katolikow do sakralnosci obrazow jest czesto podobny do stosunku
              moderatora tego forum do flagi Izraela.
              Gdy forumowy dyskutant "Wesoly" odniosl sie do tego symbolu Zydow w sposob
              niezbyt elegancki, mozemy zobaczyc reakcje:
              "Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu."
              Podobnie reaguja katolicy na lekcewazacy stosunek do symboli, ktore uwazaja za
              wazne.
              • kropek_oxford Ale DLACZEGO uwazasz obraz za wazny? Czy 08.02.06, 00:38
                to naprawde tak ciezko odpowiedziec na proste pytanie?
                • diabelek_x Re: Ale DLACZEGO uwazasz obraz za wazny? Czy 08.02.06, 00:48
                  Jest symbolem wspolnoty, czescia skladowa egoizmu grupy.
                  Utozsamiamy sie ze soba, ze swoim cialem, swimi bliskimi, krewnymi, znajomymi ,
                  ze swoim miastem, panstwem, religia, kontynentem.
                  W przypadku katolikow ze wzgledu na religie i rozumienie jej symboli i znakow
                  Polakowi blizej jest do Wlocha, Hiszpana, czy Meksykanina niz Anglika.
                  • kropek_oxford Bardzo ciekawa, ale i bardzo...cyniczno-smutna 08.02.06, 01:01
                    wypowiedz diabelku. Wiesz o tym?
                    • diabelek_x Re: Bardzo ciekawa, ale i bardzo...cyniczno-smutn 08.02.06, 01:30
                      Wiem, wiem, ale nie ja ten swiat stworzylem.
                      "Czasami rzucam ptaszkom za oknem okruszyny macy. Lubie obserwowac, co sie
                      dzieje. Zawsze, ale to zawsze, dzieje sie to samo. Jeden ptaszek porywa okruch,
                      a reszta rzuca sie na niego, goni, bije skrzydlami, wyrywa pozywienie. Tak,
                      prosze pana, to psychologia tlumu, tak samo zachowujemy sie my - ludzie"
                      • kropek_oxford Re: Bardzo ciekawa, ale i bardzo...cyniczno-smutn 08.02.06, 01:33
                        Znow cyniczno-smutnie, diabelku. I madrze (nie rozpoznaje, skad to). Ale ciagle
                        jestem pod wrazeniem poprzedniego postu - to naprawde para-genialne: "Jest
                        symbolem wspolnoty, czescia skladowa egoizmu grupy"
                        • diabelek_x Re: Bardzo ciekawa, ale i bardzo...cyniczno-smutn 08.02.06, 01:38
                          > Znow cyniczno-smutnie, diabelku. I madrze (nie rozpoznaje, skad to...
                          ================
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=33602191&a=33851780
        • husyta Stary chwyt obrońców prawdziwej wiary 08.02.06, 00:10
          Kiedy ktoś zaczyna wątek wymagający od katolików myślenia, pojawia się
          natychmiast dyżurujący wulgarysta, aby obrzydzić wątek.
          Mnie zaatakowano nawet za uwypuklenie słowa KAŻDY, bo to sprzeczne z bullą
          Bonifacego, że do zbawienia potrzebne jest poddanie się biskupowi Rzymu.
          • kropek_oxford Jak widac Polacy pojmuja tylko niechec Muslimow 08.02.06, 00:12
            do wizerunkow osob swietych, ale juz nie PROTESTANTOW. Ciekawe dlaczego?
          • wesoly333 Re: Stary chwyt obrońców prawdziwej wiary 08.02.06, 00:13
            ty chcesz powiedziec ze swiadkowie Jehowy to mysliciele ????
            • husyta Re: Stary chwyt obrońców prawdziwej wiary 08.02.06, 00:16
              wesoly333 napisał:

> ty chcesz powiedziec ze swiadkowie Jehowy to mysliciele ????

Pomyśl wesoły: chcesz budowac chałupę, musisz znaleźć brygadę budowlańców.
              Zgłaszają ci się dwie, jedna złożona z samych katolików, druga z samych
              świadków.
              Którą wybierzesz i dlaczego?
              • wesoly333 Re: Stary chwyt obrońców prawdziwej wiary 08.02.06, 00:18
                katolikow

swiadkowie jehowy to niezle przekretasy
                w USA maja sporo procesow podatkowych
                • husyta Re: Stary chwyt obrońców prawdziwej wiary 08.02.06, 00:20
                  wesoly333 napisał:

> katolikow
                  >
                  > swiadkowie jehowy to niezle przekretasy
                  > w USA maja sporo procesow podatkowych

E, to ja nie wiedziałem, że dyżur pełnisz zza oceanu.
                  A jakbys był w Polsce?
                  • niezapowiedziany Re: Stary chwyt obrońców prawdziwej wiary 09.02.06, 02:26
                    yes yes yes. hahahahaha.
    • elfhelm Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:18
      Dla mnie "święte obrazy" to jest czczenie złotego cielca.
      Część jest dziełem sztuki, sporo to zwykła jarmarczna tandeta.
      A jaki związek z biblijnymi postaciami - zapewne żaden.
      • kropek_oxford A wiec jestes...protestantem;') Ja pytam KATOLIKOW 08.02.06, 00:21
        Bo nie moge pojac tej ich wizji sakralnosci plastycznych przedstawien
        • elfhelm Re: A wiec jestes...protestantem;') Ja pytam KATO 08.02.06, 00:23
          Poglądowo - coraz bliżej. Odejście od spowiedzi bezpośredniej, celibatu,
          nadkultu świętych i wiele innych elementów mi odpowiada.
          Administracyjnie pozostaję katolikiem. Niepraktykującym.
          • kropek_oxford A Komunia dwupostaciowa? A Pieklo, pojmowane 08.02.06, 00:31
            jako "karny" niebyt, a nie antyczne podziemie z kotlami i diablami z widlami?
            Jesli tak - witam w Church of England:)
            • doktorhabilitowany.1 Re: A Komunia dwupostaciowa? A Pieklo, pojmowane 08.02.06, 13:13
              Każde insytucjonalne pojmowanie Kościoła wplątuje nas, wiernych, w rozgrywki
              polityczne sprowadzające się do tego komu wpłacimy naszą 'ofiarę'. Twój Church
              i jego rozgrywki z katolicyzmem i różnymi protestantyzmami jest tego świetnym
              przykładem. Spory teologiczne od jakichś 1400 lat kręcą się głownie wokół
              ustaleń z wczesnej fazy rowoju chrześcijaństwa, o których nie ma ani słowa w
              Biblii... Dla mnie to, do którego 'wyznania' należysz ma drugorzędne znaczenie -
              ważne jest to, co rozumiesz z nauczania Chrystusa i jego bezpośrednich
              nastepców i jak się do tego stosujesz. Spowiedź, postać komunii, to wszystko
              Tradycja - dla mnie herezją było palenie 'heretyków' na stosach, czego
              dopuszczały sie wszystkie strony sporów o Boga, gdy brakło argumentów.
              • kropek_oxford Re: A Komunia dwupostaciowa? A Pieklo, pojmowane 09.02.06, 02:29
                Masz racje, mysle podobnie...Nie wyczuwasz, ze sobie tu z kolega zartuje:)
      • wesoly333 Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:21
        elfhelm napisał:

> Dla mnie "święte obrazy" to jest czczenie złotego cielca.

nie wiesz jaka role pelnia w katolicyzmie to sie nie wypowiadaj

ty sie wypowiadaj dlaczego michnikowszczyzna nie chce lustracji
        • kropek_oxford Ty tez nie wiesz - NIE POTRAFISZ WYJASNIC. 08.02.06, 00:23

• piaf.e Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:21
      Dzieła sztuki uwielbiam.
      Nie cierpię tandectwa sprzedawanego na bazarach.
      • wesoly333 Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:23
        piaf.e napisała:

> Nie cierpię tandectwa sprzedawanego na bazarach.

to po ci ten portret lenina nad lozkiem ?
        • piaf.e Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:24
          wesoly333 napisał:

> piaf.e napisała:
          >
          > > Nie cierpię tandectwa sprzedawanego na bazarach.
          >
          >
          > to po ci ten portret lenina nad lozkiem ?

w ktorym miejscu mam sie śmiać?
          • echo_o Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:30
            piaf.e napisała:

> w ktorym miejscu mam sie śmiać?

```````````````````````````````

Proponuję Ci cofnąć się do własnego wpisu o 'tandecie z bazarów'...
            Całe pokolenia prymitywistów, Nikoforów, wybitnych malarzy wyrosłych z Monte
            Martre, etc. roześmiały się w głos nad Twoją ignorancją...
            • piaf.e Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:39
              echo_o napisała:

> piaf.e napisała:
              >
              > > w ktorym miejscu mam sie śmiać?
              >
              > ```````````````````````````````
              >
              > Proponuję Ci cofnąć się do własnego wpisu o 'tandecie z bazarów'...
              > Całe pokolenia prymitywistów, Nikoforów, wybitnych malarzy wyrosłych z Monte
              > Martre, etc. roześmiały się w głos nad Twoją ignorancją...

Cos złego w tym że nie cierpie plastikowych tandet sprzedawanych w miejcach
              pielgrzymek i kultów
      • kropek_oxford Hej, kicz ma takze swoj urok;) Ale ja pytam o 08.02.06, 00:23
        SAKRALNOSC przedstawien plastycznych - dla mnie, z racji anglikanizmu, jest to
        zupelnie niezrozumiale i czekam, by jakis katolik mi to wyjasnil. Nie ma
        katolikow na tym forum czy co?
        • joella.r Ba! Chyba za dużo wymagasz :) 08.02.06, 00:30
          trzeba to przemyśleć
        • piaf.e Re: Hej, kicz ma takze swoj urok;) Ale ja pytam o 08.02.06, 00:34
          Nie wiem o jaka sakralność ci chodzi, więc nie bedę zabierac głosu.
          Czcią otacza się Najświętszy Sakrament.
          • kropek_oxford W anglikanizmie. Ale katolicy protestuja przeciwko 08.02.06, 00:37
            PROFANACJI OBRAZU Z JASNEJ GORY. I wlasnie o to sie pytam - sam nie jestem
            katolikiem.
            • doktorhabilitowany.1 Re: W anglikanizmie. Ale katolicy protestuja prze 08.02.06, 13:31
              Jaką profanacje obrazu? Nie wiem, czy piszesz o sytuacji, w której ktos
              podchodzi do obrazu i na niego np. pluje, czy o sytuacji, gdy ktoś używa kopii
              tego wizerunku do np. reklamy piwa?
              W katolicyźmie i prawosławiu mamy kult swietych i związane z nim zjawisko
              pielgryzmek, sanktuariów, czy 'świętych' obrazów - dla wielu osób jest trudne
              rozgraniczenie osoby świetego od jego wizerunku, ponadto wierzy sie w
              szczególne oddziaływanie 'osoby kultu', poprzez niektore jego przedmioty
              (cudowne obrazy). Dla mnie, jako katolika 'przedmiot kultu' symbolizuje
              świętego, ale nie jest z nim tożsame. To nie sam wizerunek jest święty, ale
              cała skomplikowana relacja pomiedzy sacrum i profanum - źródłem świetości jest
              Bóg. To relacja taka jak między Kościołem i kościołem. Kościół jest rodziną
              bożą a kosciół specjalnym miejscem, gdzie się spotyka, ktore nie jest niezbędne
              do kultu, ale jest jego specyficznym miejscem. Czyli profanacja obrazu nie jest
              tożsama z profanacja świętego, ale z drugiej strony by 'sprofanować' Boga
              możesz użyć przedmiotu jego kultu - zależy jakie intencje Ci przyświecają. Bo w
              końcu do bluźnierstwa żaden obraz nie jest Ci potrzebny;) Mam wrażenie, że
              próbujesz racjonalnie podchodzić do wiary, a to najkrótsza droga do
              szaleństwa:))
              • kropek_oxford Rozmawiamy o konkretnym przypadku: okladce 09.02.06, 02:30
                "Machiny".
              • kropek_oxford PS: A w polskiej histerii "profanacyjnej" winna 09.02.06, 02:33
                jest niewiedza plabsu o przezroczystosci semantycznej znaku/wizerunku. I
                dlatego obraz biora za Maryje sama...Zreszta mozna by dlugo...
                Mowilem, jestem anglikaninem i dla mnie istnieje tylko jeden "swity rekwizyt" -
                Hostia i Tajemnica Eucharystii (a tej nie mysle zglebiac).
        • diabelek_x Re: Hej, kicz ma takze swoj urok;) Ale ja pytam o 08.02.06, 00:36
          kropek_oxford napisał:

> SAKRALNOSC przedstawien plastycznych - dla mnie, z racji anglikanizmu, jest
          to
          > zupelnie niezrozumiale i czekam, by jakis katolik mi to wyjasnil. Nie ma
          > katolikow na tym forum czy co?
          =====================

Stosunek katolikow do sakralnosci obrazow jest czesto podobny do stosunku
          moderatora tego forum do flagi Izraela.
          Gdy forumowy dyskutant "Wesoly" odniosl sie do tego symbolu Zydow w sposob
          niezbyt elegancki, mozemy zobaczyc reakcje:
          "Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu."
          Podobnie reaguja katolicy na lekcewazacy stosunek do symboli, ktore uwazaja za
          wazne.
          • kropek_oxford Ale jakim cudem WIZERUNEK jest symbolem? 08.02.06, 00:41
            Diabelku - ja sie pytam o katolickie pojmowanie Sacrum i emanacji Sacrum, a
            wiec o PODSTAWY wiary. Czyzby polski katolicyzm polegal na BEZREFLEKSYJNOSCI?
            To CO wy robicie w seminariach duchownych i na lekcjach religii?
            O sakralnosci prawoslawnych ikon Florenski napisal tomy. A wy nie jestescie w
            stanie odpowiedziec mi na oczywiste w kontekscie protestow przeciwko
            okladce "Machiny" pytanie.
            • diabelek_x Re: Ale jakim cudem WIZERUNEK jest symbolem? 08.02.06, 00:56
              kropek_oxford napisał:

> Diabelku - ja sie pytam o katolickie pojmowanie Sacrum i emanacji Sacrum, a
              > wiec o PODSTAWY wiary. Czyzby polski katolicyzm polegal na BEZREFLEKSYJNOSCI?
              > To CO wy robicie w seminariach duchownych i na lekcjach religii?
              > O sakralnosci prawoslawnych ikon Florenski napisal tomy. A wy nie jestescie w
              > stanie odpowiedziec mi na oczywiste w kontekscie protestow przeciwko
              > okladce "Machiny" pytanie.
              ===============================
              Ja nie protestuje przeciwko okladce Machiny.
              W systemie, w ktorym Konstytucja gwarantuje wolnosc wyznania protesty te
              przypominaja zawracanie kijem Wisly.
              Pan redaktor moze i protestujacych przeprosi, a za chwile nastepny w ramach
              promoscji swojego produktu zrobi podobnie, poniewaz w szol biznesie wlasnie
              rozglos jest sprawa wazna.
    • zio29 Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 00:30
      poprzez analogie oddajac mocz na wizerunek krolowej rowniez nie popelnia sie
      przestepstwa co wiecej czyni sie to na chwale "imperium"
      • kropek_oxford Gazete z fotka Elzbiety WOLNO uzywac w slawojce. 08.02.06, 00:35
        I ani uzywajacego toto, ani prawo, ani Elzbiete nic to nie obchodzi - Sex
        Pistols wykrecali nie takie numery, niedouku! Empire to nie stalinowska Rosja,
        hitlerowskie Niemcy, tudziez kacza Polska :)))
        Zabewne, ze BOLSZEWIA z BOLSZEWIKA zawsze wylezie.
        Nawet w powaznym i bardzo grzecznym PYTANIU O EMANACJE SACRUM.
        • wesoly333 Re: Gazete z fotka Elzbiety WOLNO uzywac w slawoj 08.02.06, 00:42
          sex pistols nie bylo zle

forum.fronda.pl/forum.php?akcja=pokaz&id=402132&wat=1#p406216
          • piaf.e Re: Gazete z fotka Elzbiety WOLNO uzywac w slawoj 08.02.06, 00:45
            Zapytaj echo - jej intelekt siega kosmosu.
          • kropek_oxford Frajer jestes. I reszta niedorobionych nazioli z 08.02.06, 00:57
            twej Frondy. Tutaj liczyl i liczy sie tylko "Skrewdriver" i Ian Stuart:)))
            I - mowiac serio - cala nedza i beznadzieja spacyfikowanych przez Thatcher
            gorniczych Midlands. I - ciagle jeszcze - pamiec odrzuconych jak smiecie
            weteranow I wojny swiatowej: bez rak, nog, z plucami pozostawionym nad Somma -
            tych krzywd society nie wyrownala w zadnym pokoleniu.
            Mnie tych wytatuowanych tutejszych lysoli naprawde zal: synowie nobodies
            zrodzeni jako nobodies zyja i umra jako nobodies (nb. w tekstach we Frondzie sa
            bledy ortograficzne)...

Out there on the fields, where battles are fought
            There lies a million soldiers dying, in a war in which they've been caught
            But back home in the government where the traitors dwell
            With thoughts of profit, no ideals, they'll send you somewhere, pretty much
            like hell
            -
            (chorus)
            As life bleeds away, as life bleeds away
            As life bleeds away, but the soldier tried
            As life bleeds away, as life bleeds away
            As life bleeds away, so does a nation's pride...
            www.lyricsbox.com/skrewdriver.html
    • zhureck ech, gabciu, zadajesz głupie pytania, jak zwykle 08.02.06, 00:46
      zresztą. wizerunek JMB, podobnie jak inne święte obrazy będące częścią
      ikonografii mariologicznej są po prostu symbolami religijnymi, tak jak krzyż
      czy u żydów menora.
      • kropek_oxford Nie: mylisz Sacrum z symbolem. Tylko Sacrum 08.02.06, 01:00
        mozna sprofanowac i zniewazyc (a wiec krzyza nie - to nie Hostia); symbolom -
        co najwyzej - mozna zmienic znaczenie lub zniszczyc ich nosnik materialny. Az
        takiego braku ogolnego wyksztalcenia sie po tobie nie spodziewalem, Zhurek -
        ciezko myslisz...
        • zhureck gabciu, mowa tu o ikonografii, a nie jakichś 08.02.06, 01:05
          obrazkach z bazaru. ta piersza, wraz z estymą, którą się ją otacza
          jednoznacznie koncentruje sie wokół sfery sacrum, tak jak i inne SYMBOLE
          właśnie. sama się lepiej doucz :(
          • kropek_oxford Przestan bredzic: sprawdz w slowniku wyrazow 08.02.06, 01:10
            obcych co to znaczy IKONOGRAFIA, niedouku. I nie mysl przypadkiem, ze to
            IKONOSTAS;) Wybacz, Zurek, ale na poziomie wywalanych z dwoja co tepszych
            studenciakow I roku nie jestem w stanie rozmawiac - krzyz mnie dzis boli i az
            tak nie jestem sie w stanie - nawet przez wrodzona grzecznosc - ku twoim dolom
            intelektualnym pochylac...
            • zhureck no ta, jak już brakuje argumentów to zostaje 08.02.06, 01:11
              encyklopedia, gugle czy co tam jeszcze. jesteś żałosna :(
              • kropek_oxford Zurek, IKONOGRAFIA nie odnosi sie li tylko do 08.02.06, 01:13
                sztuki sakralnej. Nie odnosi sie tez li tylko do wielkiej sztuki. "Ikonosfere"
                (dla odmiany) niejakiego Eco nieukowi polecam, Poza owym SLOWNIKIEM WYRAZOW
                OBCYCH. Nie zgrywaj humanisty, Zurek - jestes tu cienki, bardzo cienki...:)
                • zhureck spójrz w mój pierwszy post i zobaczysz 08.02.06, 01:15
                  że nie pisałem o jakiejś tam ikonografii! litości...
      • kropek_oxford Ale JAK mozna sprofanowac SYMBOL? Czy nie 08.02.06, 01:19
        jestes w stanie odroznic emanacji Sacrum od KOMUNIKACJI?
        • zhureck gabciu, przestań już bełkotać. akt komunikacji 08.02.06, 01:49
          naznaczony jest OBECNOŚCIĄ SACRUM i jest z owym sacrum NIEROZERWALNIE związany.
          więc przestań zadawać idiotyczne pytania.
          • kropek_oxford Ale belkoczesz - musze to w polskich uczelniach 08.02.06, 02:03
            rozpropagowac - ale bedzie smiechu :))))
            • zhureck zrób to. może wtedy ktoś inny zwróci ci uwagę 08.02.06, 02:13
              na te twoje brednie. ja wymiękam.
              • kropek_oxford Buhahaha Juz to zrobilem - mam pierwsze maile 08.02.06, 11:28
                I witryne, na ktorych warto je umiescic - ty, "komunikacjo" od o. Rydzyka:)))
    • kropek_oxford Tak i myslalem: w Polsce KATOLIKOW NIE MA. 08.02.06, 01:26
      Sa tylko tacy, co sie za nich podaja...:(((
      • piaf.e Re: Tak i myslalem: w Polsce KATOLIKOW NIE MA. 08.02.06, 01:38
        A co wedlug ciebie powinien WIEDZIEC PRAWDZIWY katolik?
        • kropek_oxford Dlaczego tzw. swiety obraz jest swiety, inny zas 08.02.06, 01:41
          obraz - nie.
      • zhureck idź już lepiej spać, prowoku, bo tylko się 08.02.06, 01:49
        kompromitujesz :(
        • kropek_oxford Nie tak jak ty, katoliku-samozwancze :))) 08.02.06, 02:09
          Nie tak jak ty - powiedz cos jeszcze wielce uczonego, zhurek, bardzo prosze:)))
          • zhureck nic uczonego nie napisałem. objaśniam ci gabciu 08.02.06, 02:14
            rzeczy trywialne i robię to celowo nieskomplikowanym językiem. okazuje się, że
            dla ciebie nawet i to jest nie do przejścia :(
    • kropek_oxford Katolikow na forum NADAL nie widac? 08.02.06, 02:18
      Piszcza tu tylko jakies wulgarne, zmieniajace temat i moje pytanie TROLLE
      • roro68 Re: Katolikow na forum NADAL nie widac? 08.02.06, 04:43
        Sakralne w obrazie jest Sacrum, czyli Bóg wszechmogący i Jego Łaska. Tradycja
        głosi i wierzący świadczą, że Bóg udziela łaski w związku z konkretnym obrazem
        w danym miejscu. Jest to związek materialny i widzialny pdobnie jak w
        sakramentach. Można by więc powiedzieć np. o "sakramencie jasnogórskim"
        (nieteologicznie). Epitet "cudami słynący" zawiera element doświadczenia łaski
        (cudami) i tradycji-przekazu (słynący).
        Objawianie się Boga w miejscu świętym jest u katolików bliskie tradycji
        judaistycznej, zapewne bardzo obce tradycji protestanckiej zwłaszcza ze względu
        na "świętość" przedmiotu.
        Wbrew łatwo spodziewanym zarzutom kult obrazów świętych nie jest
        bałwochwalstwem, gdyż nawet naiwna intuicja religijna czcicieli odróżnia w
        przedmiocie kultu to, co święte (Bóg, źródło łaski) od tego, co profanum
        (pomalowna deska ozdobiona szatą i koronami), niewidzialne od widzialnego,
        Boskie od ludzkiego. Jakkolwiek profanum podnoszone jest bardzo wysoko, nie
        dokonuje się utożsamienie wizerunku z Sacrum, innymi słowy wyróżnia się tylko
        działanie Boga, nie ma mowy o samoistnym działaniu obrazu. Ciekawym przykładem
        takiej rozdzielającej intuicji jest kult związany z kopiami obrazów świętych:
        mimo wyraźnie znikomej wartości rzeczowej kopie te nie są symbolami symbolu,
        lecz z mocą oryginału przenoszą czciciela bezpośrednio do takiej samej
        rzeczywistości Sakrum, co oryginał. Podobnie jak relikwie świętych (albo
        przemioty osobiste ludzi nam najbliższych) wizerunek święty otaczany jest czcią
        jako ważna lub szczególna pamiątka wiary (miłości i bliskości). Obraz
        jasnogórski dodatkowo otaczany bywa czcią jako bardzo ważna pamiątka narodowa
        Polaków.
        • elfhelm Re: Katolikow na forum NADAL nie widac? 08.02.06, 11:23
          Ciekawy post. Dzięki - jak rzadko coś merytorycznego.
          Niemniej w takim wypadku mi jest bliżej do protestantyzmu. "(pomalowna deska
          ozdobiona szatą i koronami)" nie przemawia do mnie na tyle, by uznać, że "Bóg
          udziela łaski w związku z konkretnym obrazem"
          • kropek_oxford Wlasnie - wyglada na to, ze roro to Katolik. 08.02.06, 11:34
            Jedyny, ktory udzielil tu jakiejs sensownej odpowiedzi: sam sie domyslalem, ze
            chodzi o emanacje Sacrum na wybrany przedmiot, ale - ze wzgledu na wlasna
            religie - nie moge pojac, czemu Sacrum ma szczegolna sile w obrazie, skoro BOG
            JEST WSZEDZIE i przejawia sie chocby w bogactwie i naturze swiata.
            Bardziej mnie przekonuje czesc wyjasnienia sentymentalno-historyczno-plemienna.
            • elfhelm Re: Wlasnie - wyglada na to, ze roro to Katolik. 08.02.06, 11:38
              A mnie ciekawie, kto decyduje, w którym obrazie jest "sacrum", a w którym nie...
              Tak na marginesie to jest to trochę naiwne.
              • kropek_oxford Ja w to nie wierze, ale mysle, ze emanacja Sacrum 09.02.06, 02:34
                moze dokonywac sie poprzez tzw. cuda.
                • elfhelm Re: Ja w to nie wierze, ale mysle, ze emanacja Sa 09.02.06, 17:19
                  fakt, ale trzeba wierzyć w cuda... Co do mnie nie dociera (zwłaszcza cuda w
                  ludowym wydaniu) - choć nie przeczę, że stygmaty czy uzdrowienie może wyniknąć z
                  żarliwej i głębokiej wiary. Ale to raczej będzie miało wytłumaczenie "realne" w
                  procesach psychicznych, etc.
    • ksiaze.ciemnogrodu Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 11:30
      nasza religia nie zakazuje malowania i publikacji wizerunków
      świętych...zabrania tylko ich karykaturowania
      • kropek_oxford A GDZIE zabrania?Znasz bulle papieska na ten temat 08.02.06, 11:35
        A poza tym nie o to pytalem, niestety
        • piaf.e Re: A GDZIE zabrania?Znasz bulle papieska na ten 08.02.06, 11:58
          Ale ty sie lubisz nad ludzmi znęcac (mam na mysli nową sygnaturkę)
          • kropek_oxford Tylko nad glupcami, edit :)))Nad nadetymi glupcami 09.02.06, 02:35

• indris Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 12:23
      Obraz jest dla katolików wizerunkiem czy w przypadku Maryi symbolem osoby.
      Można to porównać do flagi narodowej, czy godła państwowego.
      Dodatkowo w Polsce pewne wizerunki są otoczone kultem, który niejako wrósł w
      historię, dotyczy to zwłaszcza M.B. Częstochowskiej (polecam znany wiersz
      Lechonia) i Ostrobramskiej.
      • great.one masz racje,ze to tylko symbol,poniewaz nikt 08.02.06, 12:35
        nigdy nie wiedzial,jak wygladala,dopuszczono najrozniejsze interpretacje,a
        poniewaz matka boska nie mogla byc szpetna,mamy co mamy.
        Nasza czarna madonna jest tylko kopia starej wschodniej ikony.
        I pytanie:czym rozni sie modlenie do takiego wizerunku od modlitw aborygenow
        do skaly,Indian do drewnianej figury itd.? Oni wszyscy tez wierza.A czy fakt,ze
        na jednej planecie jest tyle religii,kazda twierdzaca ze jest ta jedyna,nie
        daje Wam do myslenia??
        I NIKT nie wynurzy sie zza chmur i nie powie:dosc tego,jestem tylko Ja.
      • jack20 Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 12:37
        Dla katoplikow. Ale jest konstytucyjny rozdzial panstwa od religi (roznych) i
        sa prawa czlowieka pozwalajace na swobode wyraznia pogladow (z wyjatkami i ten
        pzypadek im nie podlega). Sprawa dla sadu a nie rzadu panstwa.
        Dlatego porownanie symbolu religijnego do flagi czy godla panstwa jest
        nieadekwatne.
        • indris W Polsce jest jeszcze coś 08.02.06, 12:46
          To już nie jest związane z religią, ale z tradycją i kultura. Taki Józef
          Piłsudski z całą pewnością nie był dewotem, a są i tacy, którzy twierdzą, że
          był niewierzący. A jednak jest zupełnie pewne, że miał szczególny kult do Matki
          Boskiej Ostrobramskiej.
      • karbat Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 12:46
        w Slowo Bozym czyli Pismio Swiete czyli Biblia mowi ,pisze jak wol czarno na
        bialym
        nie bedziesz przedstawial wizerunku Boga swego na ziemi ,w powietrzu itd.
        mowi o tym drugie przykazanie .
        caly problem w tym ,ze katolik ma gdzies (nie czyta go ) Pismo Swite i zawarte
        w nim prawdy i przykazania .

Dla katolika wazne jest prawdy koscielne ,rytual ,obrzadek i ksiadz
        "specjalista" teolog,psycholog,dyrektor,socjolog,general,administrator,
        polityk, prawnik,biznesmen,

ksiadz w rodzie bida nie bodzie
        • jack20 Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 12:57
          Przykazanie jest dowodem na to, ze prorocy byli ludzmi madrymi i przewidujacymi
          jakich bezecenstw beda sie dopuszczac ludzie w malunkach z ich rzekomym obrazem.
        • great.one typowy polski katolik,nawet nie rozumie 08.02.06, 13:32
          10-u przykazan.
    • trevik Luter II. n/t 08.02.06, 12:37
    • tees1 ach jaka szkoda 08.02.06, 12:51
      Ach jaka szkoda, ze nie zaprezentowales swojego wywodu tym wojowniczym
      muzulmanom. Zaraz by sie zorientowali, ze nie mieli powodu by sie oburzac, i
      kamienie z rak by im wypadly. Co za strata dla sprawy pokoju na swiecie.
      • kropek_oxford Robie wszystko, by niektorzy z tych Muslimow nie 09.02.06, 02:41
        tylko za kamienie, ale i za hasla STANELI PRZED SADEM. Co ciekawsze - mam tu
        poparcie lokalnych imamow, pierwsze aresztowania juz nastapily, a wiec o mnie
        sie nie martw. Martw sie lepiej o swa powierzchowna wiare, uzywana jako
        sztandar narodowy. I tyle.
    • mlot.na.lewactwo Wyobraź sobie gabi... 08.02.06, 12:59
      poczytałem sobie temn żalosny wątek i twoje żalosne wypociny. uwazam ze jestes
      funokcjonalną idiotką ale postaram ci to wytlumaczyc w kilku slowach.
      Jest sobie taka religia - nazywa sie judaizm. Wyobraź sobie ze wyznawcy judaizmu
      (czyli nie wiadomo czego, Talmudu?) uwazają Ścianę Płaczu jako czesc religii,
      relikwię po zburzonej Świątyni, jest to religijno-patriotyczny element ich
      kultury. I wyobraź sobie ze ja podchodzę tam i na tym murze rysuję "fujarę"
      sprayem... jaki jest tego efekt? Bez przesady powiem kulka w łeb.
      • kropek_oxford Ale ja sie pytam o KATOLICYZM. Jestes Zydem? 09.02.06, 02:36

• mlot.na.lewactwo Dałem ci przyklad z kręgów kulturowo-cywilizacyjny 09.02.06, 17:22
          ch blizszych Tobie gabi. Niestety nie zrozumiałaś, co zresztą nie dziwi. To co
          napisałem było PORÓWNANIEM kultu Świetego Obrazu NMP w Częstochowie i Sciany
          Płaczu przy ktorej modlą sie zydzi. I co? Katolicy i żydzi modlą sie do Boga a
          symbole ktore są obiektem czci (najczesciej ze wzgledów
          historyczno-patriotycznych) podlegają ochronie i generalnie dają do zrozumienia
          czlowiekowi z kim ROZMAWIA przy modlitwie!
    • gapulek Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 13:00
      Nie protestujemy przeciwko profanacji konkretnego dziela artstycznego
      ( wizerunku Matki Boskiej o twarzy zony ,siostry itp.)Boli nas obraza naszej
      wiary.Jesli profanujesz wizerunek , np. Matki Boskiej , to przyswieca tobie
      profanacja tegoz kultu i uderzenie w te religie.Obraza wizerunku Mahometa ma
      ten sam cel ,uderzenie w czyjas religie.Dodam tylko ,ze Mahomet byl osoba
      zyjaca w VI/VII wieku i pamiec jego tawrzy zachowala sie, stad w tym
      konkretnym przypadku twarz jego nie jest wyobraznia malarza.
      • indris Pamięć twarzy ? 08.02.06, 13:08
        " Mahomet byl osoba żyjącą w VI/VII wieku i pamięć jego twarzy zachowała się..."

Mam wątpliwości. Dużo później, bo w wieku XIII żył słynny król Francji Ludwik
        IX (Święty Ludwik). Ze sporym zdziwieniem dowiedziałem się, że właściwie nie
        wiadomo dokładnie jak naprawdę wyglądał, czytałem to w poważnym wydawnictwie
        jemu poświęconym. A przecież kultura jego miejsca i czasów nie zakazywała
        portretowania.
      • jack20 Re: Pytanie do katolikow - serio! 08.02.06, 13:16
        A czy twoja wiara opiera sie na slowie, naukach z religi wychodzacych czy na
        obrazkach i malunkach?
        Rozumiem znaczenie obrazkow dla dzieci (ale rysunki satyryczne nie sa
        przeznaczone dla nich), ale dla uksztaltowanego w wierze doroslego, myslacego
        abstrakcyjnie czlowieka?
      • kropek_oxford A widziales MAHOMETA BEZ BRODY? 09.02.06, 02:43
        To wlasnie jedna z tych karykatur, ktora mego lokalnego, wielce uczonego imama
        (doktorat z literatury angielskiej) rozbawila do lez:
        photos1.blogger.com/blogger/763/839/400/Mohammed12.jpg
    • nowytor Daczego anglikanie uprawiają kazirodztwo? 08.02.06, 13:02
      Masz jeszcze jakieś pytania?

Dekiel ci się poluzował od stukania w klawiaturę.
      • karbat Re: Daczego anglikanie uprawiają kazirodztwo? 08.02.06, 13:28
        nowytor napisał:
        > Masz jeszcze jakieś pytania?
        > Dekiel ci się poluzował od stukania w klawiaturę

????????????????pisz na temat

-adam i ewa ,dwoje dzieci kaim i abel jeden zabija drugiego ..... potomkowie
        ich sie mnozyli ,(widocznie kazirodztwo nie szkodzi jak sie nie slyszalo o
        genetyce ;) )
        -noe z synami buduje arke ,caly swiat ginie a oni sie mnoza ,(widocznie
        kazirodzwo nie szkodzi jak sie nie slyszalo o genetyce ;))
        • nowytor Ależ pomagierów ma ten dupek-kropek 08.02.06, 13:32
          chyba z twojej pomocy się nie ucieszy i wlepi ci naganę
          • karbat Re: Ależ pomagierów ma ten dupek-kropek 08.02.06, 13:42
            nowytor napisał:

> chyba z twojej pomocy się nie ucieszy i wlepi ci naganę

hahahahahahahahahahaha
            myslisz ,ze jak ty komus sluzysz
            to wszyscy musza miec maja swoich panow ?
            nie mierz innych swoja miarka ;)
            (jak tylko o swietych obrazkach ,potomkach adama i ewy , noego- genetyce )
            • nowytor coś za mocno się tłumaczysz... 08.02.06, 13:52
              chyba jednak coś jest na rzeczy.../
              • kropek_oxford Odstajesz, nie wtracaj sie, gdy madrzy rozmawiaja 09.02.06, 02:46

• great.one teksty biblijne jako dowod logiczny w dyskusji. 08.02.06, 13:37
          Ludzie zlitujcie sie nad soba,jesli nie macie litosci dla innych.
          Poczatkowe opowiesci bibijne sa rownie wartosciowe jak zyciorys krolewny
          Sniezki.
        • piaf.e Re: Daczego anglikanie uprawiają kazirodztwo? 08.02.06, 13:39
          Pewnie jak zwykle napisze nie na temat ale tragedią tego kraju jest zwyły brak
          kultury,etyki i tolerancji.

Jesli chodzi o katolicyzm , to mnie osobiscie uczono ze że nie musimy otaczac
          szczególną czcia obrazow czy swietych.
          Niemniej jednak Obraz na Jasnej Górze jest czyms dla Polaków szczególnym
          równiez jesli chodzi o historie i kulturę.
          Osobiscie nie podoba mnie sie to zdjecie w gazecie, nie robie jednak z tego
          afery , bo jestem przekonana że całkowite zignorowanie tego incydentu byłoby
          najlepszą bronia.
          • great.one wszystkie atrybuty religii sa stworzone przez 08.02.06, 13:47
            czlowieka.nadawanie im swietosci,oddawanie czci itd. swiadczy tylko o tym,ze to
            jest wiara zdegenerowana.Jedyny,wszechmocny i wszechobecny Bog nie potrzebuje
            tego.Natomiast potrzebuje tego Kosciol jako instytucja,ktora bez tego
            wszystkiego bylaby zbyteczna i wogole by nie mogla istniec.Tak wiec Kosciol
            w mozole przez wieki wymyslil caly ten skomplikowany uklad,a teraz domaga sie
            od nas slepej wiary i posluszenstwa.
          • karbat Re: Daczego anglikanie uprawiają kazirodztwo? 08.02.06, 13:49
            piaf.e napisała:

>
            > Jesli chodzi o katolicyzm , to mnie osobiscie uczono ze że nie musimy otaczac
            > szczególną czcia obrazow czy swietych.

skoro nie musi sie czcic obrazow czy swietych ....to dlaczego one sa swiete ?
            • great.one one NIE sa swiete.To Kosciol tak cie nauczyl. 08.02.06, 13:50
              • karbat Re: one NIE sa swiete.To Kosciol tak cie nauczyl. 08.02.06, 14:27
                wytlumacz to katolikom ...ja wiem co pisze o obrazkach w Biblii
                • roro68 Re: one NIE sa swiete.To Kosciol tak cie nauczyl. 09.02.06, 02:21
                  >>ze wzgledu na wlasna religie - nie moge pojac, czemu Sacrum ma szczegolna
                  >>sile w obrazie, skoro BOG JEST WSZEDZIE i przejawia sie chocby w bogactwie i
                  >>naturze swiata.

Tego argumentu się spodziewałem, rzeczywiście bardzo prostestancki. Ale
                  odpowiedź jest prostsza, niż się wydaje: - A czemu nie w obrazie? Jeżeli Bóg
                  może być wszędzie, nie zabraniajmy Mu być tam, gdzie chce. Albo tam, gdzie ktoś
                  Go dostrzega.
                  Natomiast zgadzam się, że u wielu katolików wrażliwość na wszechobecność Boga
                  jest poważnie stępiona i że odpowiedzialne za to jest chyba myślenie magiczne
                  związane m.in. z kultem miejsc świętych i obrazów.
                  • kropek_oxford Jestem anglikaninem, roro, a wiec sie nie dziw;) 09.02.06, 02:49
                    Ja sie pytam, dlaczego dla katolikow (a moze to tylko dewiacja katolicyzmu
                    ludowego, ktora z nauka Kosciala sie mija)Sacrum ma sie przejawiac tylko w
                    wizerunkach osob Boskich i swietych.
      • kropek_oxford Co wzoruja sie tu NA WAS, KATOLIKACH :))) 09.02.06, 02:44
        Zreszta po wyjsciu z waszego kosciola, kazirodztwa jakby troche mniej:)
    • niezapowiedziany tak samo jak palenie flagi jest profanacja panstwa 09.02.06, 02:30
      choc flaga panstwem nie jest. nie palisz tez ludzi to panstwo tworzacych. ma jendak swoja wymowe.
      • kropek_oxford Nie jest profanacja panstwa. Jest zniewaga, ale 09.02.06, 02:52
        w sferze czysto racjonalnej. Zreszta nalezy do tych zniewag, ktorymi sami
        wlasciciele tej flagi sie bawia - vide: koszulki i gatki z flagami sw. Jerzego
        czy amerykanska.
    • wesoly333 Re: Pytanie do katolikow - serio! 09.02.06, 02:52
      src="tolerancja.net/banery/bojkot-400-
      • wesoly333 Re: Pytanie do katolikow - serio! 09.02.06, 02:52
        src="tolerancja.net/banery/bojkot-400-50.jpg"
        • wesoly333 Re: Pytanie do katolikow - serio! 09.02.06, 02:53
          src="tolerancja.net/banery/bojkot-750-100.jpg"
          alt="tolerancja.net" border="0">

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka