ateista.blog.pl 09.02.06, 07:12 Świetny pomysł na rozwiązanie problemów bezrobocia, bezdomności, biedy, przestępczości. I jakże skuteczny. - Uczucia ponad wszystko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prof-antoni Super reklama dla PIS --- tylko modlitwa pozostaje 09.02.06, 07:57 pis-uar jest po prosty śmieszny Odpowiedz Link Zgłoś
david_silbermann HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA !!!!!!!!!!!!!!!! 10.02.06, 01:43 zwijam się ze śmiechu :)))))))))) jeżeli pomysł się powiedzie katolicka Polska będzie mogła się pochwalić największym sukcesem ekonomiczno-gospodarczo- społecznym od czasu reformy Balcerowicza :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 08:03 Nieszkodliwe dziwactwo - nie modlitwa ale forma. Poza tym ten temat już chyba był. Znowu to samo?? Odpowiedz Link Zgłoś
stkacz Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 09:01 Cóż, wracamy "do korzeni"... Kiedyś ulice patrolowały "trójki klasowe", teraz będą "trójki moherowe". Jeszcze trochę, będzie jak w Iranie - nie daj Boże dziewczyna będzie miała za krótką spódniczkę, ukamienują... Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Nihil novi sub solum 09.02.06, 09:20 "trójki klasowe", teraz > będą "trójki moherowe" Jeszcze trochę, będzie jak w Iranie - nie daj Boże > dziewczyna będzie miała za krótką spódniczkę, ukamienują... Takowez grupki patrolujace ulice w nowoczesnych spoleczenstwach obywatelskich sa np w Norwegii i Szwecji itp.Siusiam na ciebie bo zawalil ci sie dach czaszki na twoj mozg z takimi opiniami. Odpowiedz Link Zgłoś
stkacz Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 09:30 Cóż, "nie potrafisz kogoś przekonać, wpraw go w zakłopotanie". Typowe ostatnio coraz bardziej polskie zachowanie - kogoś poniżyć, nabluzgać, a najchętniej w ogóle zakazać wypowiedzi innej niż "słuszna". Odpowiedm w podobnym stylu - wisi mi, co o mnie myślisz. To ja jestem dla państwa jako kraju, a nie kraj jest dla mnie. Potrafię o siebie zadbać, potrafię myśleć. Nie potrzebuję myślenia za mnie. Nie potrzebuję pokazywania mi, co jest dla mnie dobre, a co złe (oczywiście w normalnym znaczeniu, nie mam na myśli anarchii). W tej chwili Polska zaczyna się zmieniać w państwo stricte policyjno-religijne, nakazy, zakazy, zaraz cenzura (vide wypowiedzi chociażby dwojga imion Jurka czy Dorna). A co potem? "Trójki moherowe" wejdą mi do domu i będą patrzeć, czy się po bożemu kocham z żoną lub nieżoną? Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 11:02 Idac twym kretynskim tokiem rozumowania nawet znaki drogowe nakazu i zakazu sa be bo moherowe , buhahahahahah.Nawet Republika Federalna Niemiec jest jedna z najbardziej krajow na swiecie jesli chodzi o nakazy i zakazy i jakos to nie przeszkadza.A wrecz pomaga w funkcjonowaniu panstwa dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
stkacz Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 11:34 Dlatego napisałem 'nie anarchia'. Pewne normy muszą być zachowane, tak samo jak musi być spełniona pewna równowaga pomiędzy władzą państwa nad jednostką i wolnością tej jednostki (z przewagą praw tejże jednostki). Tak, czerwone światło zakazuje mi wchodzić na jezdnię. Tak, mam obowiązek płacić podatek. Ale już nie mam obowiązku natykać się wszędzie na nachalnych wyznawców jakiejkolwiek wiary, jeśli tego sobie nie życzę, czy nie zgodzę się na mówienie mi, która telewizja jest dla mnie lepsza oraz na którym boku mam się kochać z żoną. "Państwo ma mi zapewnić spokój i równy chodnik. Dowcipny i kulturalny potrafię być sam". W tej chwili mocno dowcipny robi się nasz kraj, co nie jest już zabawne, jest wręcz straszne... Ciekawe, że "prawica" jako taka nie potrafi (i przez myśl jej nawet nie przejdzie) uszanować WOLNOŚCI JEDNOSTKI. Zakazy, nakazy, byle więcej władzy dla siebie. Nie twierdzę, że "lewica", którą mieliśmy do tej pory, była doskonała. Ale przeraża mnie to, co dzieje się obecnie. Wcześniej przynajmniej miałem poczucie wolności wyboru, teraz jakoś je tracę... (celowo "prawica" i "lewica" pisałem w cudzysłowach, bo to taka prawica i taka lewica, jak z koziej kiszki stolcowej trąbka) Odpowiedz Link Zgłoś
stkacz Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 11:41 Aha, dodam, że wszystko powyższe to tylko i wyłącznie moja opinia, można się z nią nie zgadzać, co nie zmienia faktu, że tak myślę i tak swoje zdanie wyrażam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 11:52 Nic nie tracisz , kosciolow sie nie pali , pedalow sie nie morduje , nikt nie zaglada pod twoja koldre czy gzisz bo bozemu czy po piesku , sa w tv trwam i Tvpolsat , GW i ND , RM i TOKfm , obozow koncentr. nie ma a i pozwol ludziom prawic moraly choc to godzi w twoje sumienie bi i moralowcy maja tez konstytucjonalne prawo wolnosci wypowiedzi tak jak i twoje. Przeraza mnie , ze widzisz na kazdym kroku SS i to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
stkacz Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 13:20 Ja nie bronię nikomu wygłaszać swoich opinii. Jednak mnie się broni czasem wolności wyboru. Ot, prosta sprawa. Nie mam ślubu kościelnego (z nieistotne, jakich powodów, nie z przekonania). Dzieci mam ochrzczone. Są wychowywane mniej lub bardziej, ale w wierze (zgodnie z przekonaniami naszymi). Przychodzi ksiądz po kolędzie i pierwsze pytanie - "Ślub kościelny jest? Nie ma? Uuuu, to dzieci nie zostaną dopuszczone do komunii" (co nie przeszkadzało mu zapytać "A ofiara będzie jakaś?"). Dlatego wszędzie widzę, jak to piszesz "SS", a raczej "KK". I mierzi mnie to, że mój wybór (lub jego brak) jest automatycznie przekładany na resztę mojej rodziny. Za dużo się napatrzyłem już, żeby nie obawiać się, że zaraz ksiądz przyjdzie i spyta, czy używamy prezerwatyw albo pigułek, i nagle okaże się, że z tego powodu dzieci nie dostaną oceny na maturze z religii. Dobra, kończę, bo to nie ma sensu. Masz swoje zdanie, ja mam swoje zdanie. Nie uciszam Ciebie, nie obrażaj mnie. Wyrażam swoje zdanie i swoje obawy, bo trochę już na tym świecie żyję i coś tam już widziałem tu i tam. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 14:30 Przykladzik jest nielogiczny.Ale z partyjnym betonem nie bede dyskutowal . Koniec i wszystkiego najlepszego , zdrowia , 100 lat i szczescia w IV RP.No respons. Odpowiedz Link Zgłoś
stkacz Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 14:42 Widzisz, to miałem na myśli. Kościelny beton nie daje mi prawa wyboru w jakiejkolwiek kwestii, wszędzie wsadza swój czarny nochal. Nie byłem nigdy partyjny (o jaką partię Ci chodzi? PiS? LPR? PO? SLD? inne drobiazgi?). Nie jestem zwolennikiem ani czerwonych, ani czarnych. Chcę móc decydować o sobie. Dlatego uważam, że każdy przykład mieszania się w moje prywatne życie jest adekwatny. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_jasnogrodu Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 15:51 stkacz napisał: > Widzisz, to miałem na myśli. Kościelny beton nie daje mi prawa wyboru w > jakiejkolwiek kwestii, wszędzie wsadza swój czarny nochal. > > Nie byłem nigdy partyjny (o jaką partię Ci chodzi? PiS? LPR? PO? SLD? inne > drobiazgi?). Nie jestem zwolennikiem ani czerwonych, ani czarnych. Chcę móc > decydować o sobie. Dlatego uważam, że każdy przykład mieszania się w moje > prywatne życie jest adekwatny. > Bez odbioru. A jak bedziesz chedozyl dziecko w swoim domu to twoja prywatna sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Nihil novi sub solum 09.02.06, 16:05 Ty masz po prostu fiola w kwestii KK. Ja jestem ewangelikiem i nie mam zadnych problemow z KK. Gdy przychodza koleda grzecznie odmawiam to samo ze swiadkami Jehowy. A ty nie potrafisz i stad to maniactwo przesladowan. Opanuj sie , czasy sredniowiecza i stosow bezpowrotnie minely.To samo dotyczy wojujacego ateizmu (leninizm-stalinizm) , ktory wymordowal miliony ludzi.Zyjemy w kraju o bogatej historii tolerancji religijnej. Czolem , zegnaj , bo mam psie obowiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Niech się modlą... 09.02.06, 10:32 Ciekawe czy wymodlą nowe koła do tramwajów (hy,hy) - żarcik. A tak na poważnie - niech się modlą; nikomu tym przecież nie szkodzą, Każdy ma prawo spędzać wolny czas tak jak mu się podoba, pod warunkiem że swoimi działaniami nie krzywdzi innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kawamarago Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 09:06 Ciemność, ciemność widzę. Niech mnie ktoś stąd wypuści! Odpowiedz Link Zgłoś
sebastiannos Przestaje mnie to bawic.... 09.02.06, 09:18 Czy 200;) dni temu pomyslelibyście że tak to sie wszystko skończy? Odpowiedz Link Zgłoś
oregano co?!?! 09.02.06, 09:37 fundamentalistka nauczycielką? no toż to skandal!! Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius01 Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 09:59 Jednym zdaniem - teraz pozostało nam jedynie poczekać na reaktywację świętej inkwizycji i rozdanie broni siecznej lotnym patrolom moherowym w celach szerzenia chrześcijaństwa i miłości wśród niewiernych - paranoja jakaś - pozostało się jedynie śmiać... Współczuję tym ludziom i nie rozumiem jak można mieć tak mały i ograniczony światopogląd ? Biedni ludzie z małymi rozumkami... Odpowiedz Link Zgłoś
mangold a jaki zapadł wyrok ?? 09.02.06, 10:09 " o odnowę moralną wymiaru sprawiedliwości - kiedy jeden z członków wspólnoty miał kłopoty w sądzie" Odpowiedz Link Zgłoś
mathyy Re: a jaki zapadł wyrok ?? 09.02.06, 11:27 vide posty powyżej - chyba nie nalezy popadac w jakąś przesadę dopóki modlą się i nikomu nie przeszkadzają, to niech robią to i 24 godz. na dobę. żyj i daj żyć innym... Odpowiedz Link Zgłoś
ateista.blog.pl Ale kto tu przesadza? I w czym? 09.02.06, 11:48 mathyy napisał: > vide posty powyżej - chyba nie nalezy popadac w jakąś przesadę dopóki modlą się > > i nikomu nie przeszkadzają, to niech robią to i 24 godz. na dobę. żyj i daj żyć > > innym... Czy wyrażanie własnych opinii jest przesadą? Do tego właśnie służy forum. Nie zauważyłem, aby któryś z forumowiczów zmuszał do czegokolwiek uczestników patroli modlitewnych, by chciał ich ukarać, postawić przed sądem itp. Nikt tutaj nie utrudnia życia tym osobom. Dlatego nie bardzo rozumiem, do czego zmierza Twoja sugestia. Czy Twoim zdaniem jedyne dopuszczalne reakcje na komentowaną przez nas wiadomość to pochwała lub milczenie? - Uczucia ponad wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
misieq77 Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 12:43 Hmm... Niby wszystko w porządku, modlić się można, a nawet trzeba. Konkretyzacja modlitwy też nie budzi moich wątpliwości. Natomiast dwie sprawy zdecydowanie budzą mój niepokój: dlaczego oni muszą koniecznie chodzić po mieście grupami i uprawiać jakieś "dyżury"?! Czy nie można po prostu przyjść wieczorem na to spotkanie grupy modlitewnej (o której tam jest mowa) i po prostu powiedzieć, co też takiego potrzebuje modlitwy? Co się zaobserwowało przez dzień? A jeżeli natychmiast, to przecież modlitwa jednego człowieka też jest wartościowa, prawda? Zreszta tu wchodzimy na bardzo śliski grunt "skuteczności" modlitwy, a to nie miejsce na takie rozważania. bardziej jeszcze martwi mnie druga sprawa: dlaczego oni się tak tym chwalą?! Nawet jeśli jest to dobry i zasadny pomysł, to w moich oczach traci wiarygodność przez to nagłośnienie. Jest taki uroczy tekst w Ewangelii: "A ty, kiedy chcesz się modlić, wejdź do swojej izdebki i módl się w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 13:18 O ile mnie pamiec nie myli,to rabbe Jezus cos mowil o modleniu sie do Boga w zaciszu, a nie na pokaz.Te grupki z modlitwy robią przedstawienie dla publiki. Odpowiedz Link Zgłoś
stkacz Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 13:29 I ciut wcześniej, również św. Mateusz, "Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, ŻEBY SIĘ LUDZIOM POKAZAĆ." (podkreślenie moje) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.01 Re: Łódź warta modlitwy 09.02.06, 16:18 niesmaczne. Oczywiście każdemu wolno, ale ... chrześćjanie mają swoje zasady „A gdy się modlicie, nie bądźcie jako obłudnicy, którzy modlą się radzi w synagogach i stojąc na rogach ulic, aby byli widziani od ludzi. (…) A ty, gdy modlić się będziesz, wnijdźże do komory twojej, a zawarłszy drzwi módl się do Ojca twego w skrytości. A Ojciec twój, który przenika skrytości, odda tobie” – (Ewangelia św. Mateusza 6,5-7) Odpowiedz Link Zgłoś
kostka.s Czas na procesje Biczownikow - plci obojga 09.02.06, 16:25 przy czym panie maja oczywiscie pierwszenstwo. Jak sie bawic to sie bawic, czyli glupota bez granic. Wkrotce pojawia sie spoleczne blokowe i podworzowe komitety modlitewne oraz trojki dziekczynne. To mi sie podoba. Juz dogonilismy Iran a niedlugo wyprzedzimy. Tak trzymac. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
elfryda Re: Łódź warta modlitwy 10.02.06, 17:37 "Poza tym chcemy, by nasze prośby były konkretne. Nie o uzdrowienie chorych, ale o łaskę dla konkretnego człowieka." Czegoś chyba nie rozumiem... to bez podpowiedzi Pan Bóg nie będzie wiedział, kto potrzebuje pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Łódź warta modlitwy 10.02.06, 17:49 Mój ojciec mówi w takich przypadkach: PARANOJA do kwadratu!;))) Odpowiedz Link Zgłoś