Dodaj do ulubionych

Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik

20.04.06, 23:29
Wyciągał popodkreślane komunikaty PAPu na dowód co orzekł Trybunał Konstytucyjny - ROTFL.
Szkoda że Olejnik jest tak słaba że nie wypomniała mu że jako Prokurator Generalny powinien się stawić na rozprawie i wtedy wysłuchać ustnych motywów wyroku osobiście.

W dodatku nie umiał (co byłoby banalne) uciszyć Monisi powtarzającej swoją mantrę o podejmowaniu praktyki adwokackiej 20 lat po egzaminie sędziowskim.

Teraz już wiem dlaczego nie został prokuratorem - facet(?) nie potrafi obronić swojego zdania.

Dno.

PS. Monisia oczywiście też nie jest lepsza.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 20.04.06, 23:37
      Wiesz, on zle z kobietami sobie radzi :o)
      • henryk.log Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 20.04.06, 23:40
        pies_na_czarnych napisała:

> Wiesz, on zle z kobietami sobie radzi :o)

:-)
        Było widać!
        :-)))))))))))))
        • rydzyk_fizyk Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 20.04.06, 23:42
          Dobra, dobra - rozważania czy Zerro jest dawcą czy biorcą zostawcie sobie na inny wątek.

Ja pytam o wrażenie z oglądania programu.

PS. O fryzurę Zbynka też nie pytam.
          • henryk.log Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 00:04
            rydzyk_fizyk napisał:

> Ja pytam o wrażenie z oglądania programu.

Ok!

Zbynio jak zwykle, dekolt Monisi na wprost przed oczy mając, oczyma niewinnymi
            umykał, kluczył, zapłonion był, jak zwykle z resztą gdy my się tet a tet
            z Panią(enką) zdarzy !
            :-)
    • elfhelm Ziobry programowo nie oglądam 20.04.06, 23:46
      po co się denerwować, jak on daje ciała nawet w słusznej sprawie. Obawiam się,
      że dla niego komunikaty PAP są z trudem zrozumiałe. Podczas gdy orzeczenie TK to
      jakaś czarna magia :)
      • rydzyk_fizyk Re: Ziobry programowo nie oglądam 20.04.06, 23:50
        Już nie mówiąc że trzeba być głupim jak but żeby nie wpaść na rozwiązania tej sprawy prostsze niż zmiana Konstytucji VVV

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40575968
        • elfhelm Re: Ziobry programowo nie oglądam 20.04.06, 23:53
          hehe dokładnie. Przecież można powołać korporację "Doradców prawnych". Przyznać
          im prawa do udzielania pomocy prawnej, sporządzania pism procesowych dla stron.
          Być może reprezentacji w niektórych postępowaniach.
          Dostęp do niej byłby albo po innej aplikacji ukończonej, albo po egzaminie
          państwowym po jakiejś praktyce, albo np. po odrębnej aplikacji.
          A w przyszłości zlikwidowałoby się korporację radców prawnych, łącząc ich z
          adwokaturą.
          • kropek_oxford Taaa...Myslenie ma w Polsce kolosalna przyszlosc;) 21.04.06, 00:08

• rydzyk_fizyk Re: Ziobry programowo nie oglądam 21.04.06, 00:12
            Może powinienem mu to puścić mailem? ;)))

A tak na serio najpierw trzeba doczytać jak TK będzie w uzasadnieniu sięgał prawą ręką za lewe ucho.
            • elfhelm Re: Ziobry programowo nie oglądam 21.04.06, 00:19
              fakt, uzasadnienie będzie ciekawe. W razie czego można zrobić jeszcze doktorat.
              W ciągu roku da się, jak się ma fajnego profesora.
              • rydzyk_fizyk Re: Ziobry programowo nie oglądam 21.04.06, 00:26
                Szczególnie ciekawa jest sprawa praw nabytych.
                W końcu ustawa dalej obowiązuje a do dnia opublikowania sentencji orzeczenia domniemanie konstytucyjności ustawy.
                Coś czuję że sprawa jeszcze wróci do TK w postaci pytań prawnych.

Mocno karkołomne będzie też uzasadnienie przez TK zakazu udzielania pomocy prawnej przez ludzi spoza korporacji.

Co do samej nowej ustawy ws. korporacji poszedł bym dalej - dałbym uprawnienia zbliżone do radców, uzależniając zakres reprezentacji od stażu w korporacji (do takiego obiektywnego kryterium TK nie mógłby się przyczepić + np. wartość przedmiotu sporu) no i oczywiście ostatecznie furtkę do innych samorządów.
                • james_bond007 Re: Ziobry programowo nie oglądam 21.04.06, 11:32
                  > Mocno karkołomne będzie też uzasadnienie przez TK zakazu udzielania pomocy
                  praw
                  > nej przez ludzi spoza korporacji.

TK nigdzie nie orzekł o takim zakazie. Osoby spoza korporacji w dalszym ciągu
                  będą miały takie prawo, na starych zasadach. A te przepisy uchylił, bo pasowały
                  one do ustawy o adwokaturze jak Ziobro na ministra... Były niezgodne z
                  podstawowymi zasady techniki legislacyjnej.
                  Ztresztą kiedyś już TK orzekł o dopuszczalności świadczenia pomocy prawnej
                  przez osoby spoza korporacji.
                  • rydzyk_fizyk Re: Ziobry programowo nie oglądam 21.04.06, 12:52
                    Mówię o uzasadnieniu, Prezes TK bąknął coś o odpowiedzialności za jakość usług
                    i obowiązkowym ubezpieczeniu o OC.

Zasady dobrej legislacji to tylko pretekst stąd jestem ciekaw co znajdzie się w
                    uzasadnieniu.
                    • elfhelm Re: Ziobry programowo nie oglądam 21.04.06, 13:28
                      no i do tego potrzebna jest ustawa o Doradcach prawnych - najlepiej nowej
                      korporacji z przyznaną możliwością chociażby występowania przed sądem rejonowym
                      czy w wydziałach grodzkich :)
          • krwawy.zenek elfhelm - przeczytaj EP 23.04.06, 10:55
            Elfhelm, przeczytaj sobie artykuł Stępnia w ostatniej Edukacji Prawniczej -
            sprawa dojrzewa do dokładnie takiego, zgodnego ze zdrowym rozsądkiem -
            rozwiązania.
      • ra_v2 Re: Ziobry programowo nie oglądam 23.04.06, 08:46
        To prawda, ze wygląda jakby TK sie uwziął, ale tak nie jest. W linku
        wyjaśnienie, choć nie jestem pewien bo nie ma chyba jeszcze uzasadnienia na
        pismie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40675646
        Prawda jest taka, że PIS dał ciała i zrzuca winę na innych. Tu mu łatwiej bo
        ani oni ani 90% społeczeństwa nie wie o czym jest mowa.
    • echo_o Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 20.04.06, 23:59
      Żadne dno, podniecasz się i niepotrzebnie podbijasz bębenek...

Udało mu się (kulturalnie) acz skutecznie w końcu ją uciszyć.
      Jak niby miał to zrobić (to nie była mowa prokuratorska ani obrończa, to była
      DYSKUSJA...), bez pisemnego (po ustne nie musiał iść na posiedzenie TS, od tego
      są stenogramy i komunikaty prasowe) uzasadnienia. Dopóki go nie ma, dopóty
      dysputa co do skrótów myślowych i ich interpretacji (czy Korporacje mają mieć
      więcej do powiedzenia znaczy, że mają mieć więcej niż dotychczas, czy też znowu
      mają mieć dominujące, decydenckie niemal, monopolistyczne znaczenie na końcowym
      egzaminie).

ps. Art 17 konstytucji ewidentnie do przeróbki, to wymarzone poletko dla
      prawniczych harców...

• rydzyk_fizyk Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 00:06
        Komunikat PAP nie jest źródłem prawa nawet pośrednim i wolałbym żeby Minister Sprawiedliwości i Prokurator Generalny mojego kraju zdawał sobie z tego sprawę.

Przyszedł na spotkanie nieprzygotowany, a jest to sprawa którą się w ostatnich dniach podobno zajmuje - już zapowiada zmiany w Konstytucji etc. bez znajomości pisemnego uzasadnienia wyroku (będzie za jakieś 2-3 tyg)

Rozumiem komunikat prasowy TK ale nie PAP, sam musiałem wyłączać programy informacyjne o tym orzeczeniu bo dziennikarze takie babole sadzili że aż zęby bolały.

Szczególnie że PG był reprezentowany przed TK przez jego zastępczynię i prokuratora krajowego (on akurat zachowuje poziom).

Co do samego wyroku moje negatywne komentarze znajdziesz w innych wątkach. Ziobro nawet mając rację nie umiał jej obronić - co dyskwalifikuje go jako polityka, ministra, prokuratora gen. i ... mężczyznę.
        • echo_o Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 00:09
          rydzyk_fizyk napisał:

> Co do samego wyroku moje negatywne komentarze znajdziesz w innych wątkach.
          Ziob
          > ro nawet mając rację nie umiał jej obronić - co dyskwalifikuje go jako
          polityka
          > , ministra, prokuratora gen. i ... mężczyznę.

```````````````````````````````

No ten 'mężczyzna' to... final touch (argument koronny) :)
          • rydzyk_fizyk Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 00:14
            > No ten 'mężczyzna' to... final touch (argument koronny) :)

Niestety tak zostałem wychowany.
            Facet musi mieć własne zdanie, obronić je i uzasadnić.

Może w partyjnych rodzinach kultywuje się inne wartości? :>

PS. Z chęcią posłucham jak odniesiesz się do reszty posta :))
      • kropek_oxford No i Ziobrowy przyglup wylewa dziecko z kapiela:) 21.04.06, 00:07
        I PO CO, elfhelm i rydzyk-fizyk, sobie geby wyzej strzepicie? Glupki chca
        Konstytucje zmieniac, zamiast powolac nowa korporacje prawna:))) Myslenie ma w
        Polsce kolosalna przyszlosc. Zwlaszcza wsrod PiSuarow:)))
      • henryk.log Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 00:08
        !Jeżu, czy Autor: echo_o zawsze inaczej widzi_czyta niż czarno na białym było?

> Udało mu się (kulturalnie) acz skutecznie w końcu ją uciszyć.
        • rydzyk_fizyk Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 00:28
          Ja też tego nie zauważyłem - szczekała dalej w najlepsze.
      • elfhelm Depesze PAP jako źródło wiedzy ministra???!!! 21.04.06, 00:12
        toż to jest porażka. Zwłaszcza, że dziennikarze - jako laicy - podawali błędne
        interpretacje (co się tyczy i PAPki).
        Zerowski powinien wziąć orzeczenie, rozłożyć je "na czynniki pierwsze",
        sprawdzić co z czym jest niezgodne, a najlepiej stać przed TK (nie TS) i bronić
        swoich racji.
        Ale on pewnie miał coś ważniejszego do roboty :) Np. ściganie założycielki
        krakowskiego Porozumienia Centrum Wandy Gąsior :)
        • echo_o Re: Depesze PAP jako źródło wiedzy ministra???!!! 21.04.06, 00:19
          Kolega nie doczytał, co napisałam, kolega pieścił swoją tezę...
          Napisałam, że póki nie ma pisemnego uzasdnienia, póty próżne dysputy,
          ale news trzeba rozwałkować, co też się stało...
          Problem skandalicznych układów i monopolu, żeby nie powiedzieć oligopolu
          (spróchniałych strukturalnie i personalnie) Korporacji pozostaje i...
          nadal na 1 adwokata w Polsce czeka w kolejce blisko...1.4000 ! petentów (w UE
          średnio 400-600)
          • elfhelm Re: Depesze PAP jako źródło wiedzy ministra???!!! 21.04.06, 00:24
            echo_o napisała:

> Kolega nie doczytał, co napisałam, kolega pieścił swoją tezę...
            > Napisałam, że póki nie ma pisemnego uzasdnienia, póty próżne dysputy,
            > ale news trzeba rozwałkować, co też się stało...

Ustne motywy dużo pozwalają zrozumieć, jeżeli się ich wysłucha, a nie opiera
            tylko na depeszy PAP. Na PAP to mogę się ja oprzeć co najwyżej, ministrowi nie
            wypada.

> Problem skandalicznych układów i monopolu, żeby nie powiedzieć oligopolu
            > (spróchniałych strukturalnie i personalnie) Korporacji pozostaje i...
            > nadal na 1 adwokata w Polsce czeka w kolejce blisko...1.4000 ! petentów (w UE
            > średnio 400-600)

To nie ma żadnego znaczenia w tym wątku. PiS po prostu sp...... kolejną rzecz -
            chcąc szybko i wszystkim zrobić miło i dowalić przy okazji adwokatom stworzył
            potworka. I mimo kilku dobrych zapisów i szczytnego celu ustawa musiała polecieć.
            • bryt.bryt tzw. sedno 21.04.06, 10:32
              elfhelm napisał:

(...)
              > PiS po prostu sp...... kolejną rzecz - chcąc szybko i wszystkim zrobić miło i
              > dowalić przy okazji adwokatom stworzył potworka. I mimo kilku dobrych zapisów i
              > szczytnego celu ustawa musiała polecieć.

A co poszlo do spoleczenstwa? Poszlo info, ze TK "znowu" broni reliktow (w
              domysle: III RP), a Ziobrze wystarczylo powiedziec pare polprawd i insynuacji,
              zeby w mediach pojawili sie ludzie mowiacy "ja to za Ziobro nie przepadam, ale
              ma facet racje ...". Przykre.
              • rydzyk_fizyk Re: tzw. sedno 21.04.06, 11:26
                Niestety TK się zapędził, tak jak przy "ustawie medialnej" zatrzymał się w pół
                kroku - bojąc się że państwo zapłaci gigantyczne odszkodowania operatorom
                telekomunikacyjnym, tak w tej sprawie poszedł na całość - kasując nawet porady
                prawne nie polegające na występowaniu w sądzie.
                • james_bond007 Re: tzw. sedno 21.04.06, 12:06
                  - kasując nawet porady
                  > prawne nie polegające na występowaniu w sądzie.

To oczywiście całkowita nieprawda.
                  • rydzyk_fizyk Zgłoś do TK 21.04.06, 12:58
                    Niech poprawią tę oczywistą nieprawdę w sentencji wyroku, może jeszcze zdążysz
                    przed publikacją :P

4. Art. 4 ust. 1a ustawy z 26 maja 1982 r. powołanej w punkcie 2, dodany na
                    podstawie art. 1 pkt 1 ustawy z 30 czerwca 2005 r. powołanej w punkcie 1, jest
                    niezgodny z art. 2 Konstytucji.

"Art. 4. 

1. Zawód adwokata polega na świadczeniu pomocy prawnej, a w szczególności na
                    udzielaniu porad prawnych, sporządzaniu opinii prawnych, opracowywaniu
                    projektów aktów prawnych oraz występowaniu przed sądami i urzędami.

1a. Przepis ust. 1 nie stanowi przeszkody do świadczenia pomocy prawnej, o
                    której mowa w ust. 1, przez osoby posiadające wyższe wykształcenie prawnicze, z
                    wyjątkiem zastępstwa procesowego, chyba że osoby te działają na podstawie art.
                    87 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego w charakterze pełnomocnika pozostającego
                    w stałym stosunku zlecenia, jeżeli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego
                    zlecenia, bądź też sprawującego zarząd majątkiem lub interesami strony."

james_bond007 napisał:

> - kasując nawet porady
                    > > prawne nie polegające na występowaniu w sądzie.
                    >
                    > To oczywiście całkowita nieprawda.
                    • elfhelm Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 13:26
                      skasował, to oczywiste, ale nie wykluczył możliwości uchwalenia odrębnej ustawy.
                      I właśnie czekamy na nową korporację :)
                    • james_bond007 Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 14:04
                      > Niech poprawią tę oczywistą nieprawdę w sentencji wyroku, może jeszcze
                      zdążysz
                      > przed publikacją :P

No i gdzie tu TK orzekł o zakazie? Uznal za niekonstytucyjny przepis,
                      który "ubierał" w przepisy świadczenie tejże pomocy przez osoby spoza
                      korporacji. Który notabene ograniczał jej świadczenie w stosunku do tego, co
                      było wczesniej.
                      Po wejściu w życiu orzeczenia TK - o ile wczesniej oczywiście nie zostaną
                      uchwalone nowe przepisy - będzie tak jak przed uchwalenie uchylonych przepisów,
                      a więc doradztwem prawnym będzie mógł zajmować się każdy (a nie tylko magister
                      prawa), a zakres działania takiego doradcy będzie ograniczony jedynie w
                      stosunku do czynności zastrzeżonych wyłącznie adwokatom i radcom.

Polecam też orzeczenie:
                      www.trybunal.gov.pl/OTK/teksty/otk/2003/SK_22_02.doc
                      • rydzyk_fizyk Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 14:25
                        "Po wejściu w życiu orzeczenia TK - o ile wczesniej oczywiście nie zostaną
                        uchwalone nowe przepisy - będzie tak jak przed uchwalenie uchylonych przepisów"

Bzdura.
                        Proponuję się zapoznać z doktryną kontroli konstytucjonalności w Polsce, np. na
                        przykładzie orzeczenia TK w sprawie tzw. "ustawy medialnej"

"> No i gdzie tu TK orzekł o zakazie? "

Nie pisałem o zakazie.

A TK w swoim poprzednim orzeczeniu jedynie wyrażał wątpliwości i w żadnym razie
                        nie wskazał jaki jest zakres usług, które mogą świadczyć (jeśli w ogóle) osoby
                        spoza korporacji.

W nowym uzasadnieniu pewnie to przepiszą:

"Obecny stan prawny zawiera szereg istotnych mankamentów. Niezbędne staje się
                        przede wszystkim precyzyjne określenie pod względem podmiotowym
                        pojęcia „świadczenie pomocy prawnej”. Ustawodawca powinien zająć wyraźne
                        stanowisko co do kwestii podstawowej, czy i w jakim zakresie zarobkowe
                        świadczenie pomocy prawnej może być wykonywane przez osoby nie należące do
                        kręgu podmiotów wpisanych na listy korporacyjne. Do ustawodawcy należy ocena,
                        czy silniejsze racje interesu publicznego przemawiają za wyłącznością
                        świadczenia pomocy prawnej przez członków określonych korporacji zawodowych,
                        czy też za otwarciem tej formy aktywności – w pewnym przynajmniej zakresie –
                        dla osób dysponujących jedynie wyższym wykształceniem prawniczym."
                        • james_bond007 Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 14:54
                          > "Po wejściu w życiu orzeczenia TK - o ile wczesniej oczywiście nie zostaną
                          > uchwalone nowe przepisy - będzie tak jak przed uchwalenie uchylonych
                          przepisów"
                          >
                          > Bzdura.
                          > Proponuję się zapoznać z doktryną kontroli konstytucjonalności w Polsce, np.
                          na
                          >
                          > przykładzie orzeczenia TK w sprawie tzw. "ustawy medialnej"

Tak? To wobec tego wskaż mi, jak będzie? ;)
                          Zresztą powiedzmy szczerze - uchylone przepisy były praktycznie martwe. Mimo że
                          mówiły o możliwości świadczenia pomocy prawnej przez absolwentów prawa, nigdzie
                          nie zakazywały swiadczenia jej przez osoby nie mające wykształcenia prawniczego
                          ani nie przewidywały za to żadnej sankcji. Tak więc nawet dziś maturzysta może
                          sobie zarejestrować działalność gospodarczą, otworzyć biuro i nazwać
                          je: "Doradztwo prawne". I nikt mu nic za to nie może zrobić. Jeśli ma klientów -
                          jego sprawa i zysk. Przepisy te zostały bez żadnego ładu, składu i sensu
                          wrzucone do Prawa o adwokaturze, co TK słusznie zauważył i uznał, że takie
                          tworzenie prawa to se można wsadzic gdzieś.

I zapewniam, że wiem, co piszę - w końcu 2003 r. sam otworzyłem biuro
                          doradztwa, a po wejściu w życie nowelizacji - udało mi sie wejść do korporacji.
                          Mam tylko nadzieje, że rada nie zechcą pozbawic mnie praw nabytych i skreślić z
                          listy ;)
                          • rydzyk_fizyk Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 18:17
                            Zgodnie z tym co TK powiedział przy okazji "ustawy medialnej" ma ograniczone kompetencje w stosunku do ustaw nowelizujących - de facto najwyżej uchyli przepisy ale stare uchylone w lex Gosiewski nie wrócą.

Co do usług pomocy prawnej IMO sytuacja jest nadal niejasna a TK może wskazywać na zaostrzenie kursu.
                            • james_bond007 Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 18:35
                              > Zgodnie z tym co TK powiedział przy okazji "ustawy medialnej" ma ograniczone
                              ko
                              > mpetencje w stosunku do ustaw nowelizujących - de facto najwyżej uchyli
                              przepis
                              > y ale stare uchylone w lex Gosiewski nie wrócą.

To prawda. Byłoby to mozliwe tylko w wypadku uznania całej nowelizacji za
                              niezgodną z Konstytucja, np. z powodu niewłasciwego trybu jej uchwalenia.

Uchylenie tych konkretnych przepisów powoduje jednak powrót "stanu
                              poprzedniego" - to znaczy brak jakiejkolwiek regulacji co do osób udzielających
                              porad prawnych, a nie należących do korporacji. Zatem - hulaj dusza...

TK może wskazywać
                              > na zaostrzenie kursu.

Moim zdaniem orzeczenie TK w tym zakresie było sluszne - jakies przepisy ni
                              przypiłą ni przyłatał, doklejone do ustawy nie wiadomo na jakiej zasadzie,
                              żadnych ram organizacyjnych czy odpowudzialności za niestosowanie się do nich...
                              Od samego początku powtarzałem, że o ile ustawa była słuszna w zamysle, i
                              reformy szły ww własciwym kierunku, to jej wykonanie (tzn. napisanie) było
                              typowo pis-owskie - bez ładu i składu, stworzone przez niekompetentnych laików.
                              Niejasne sformułowania (np. ten o 5 latach pracy), brak zmian w ustawach
                              powiązanych powodujący sprzeczności między poszczególnymi ustawami (np. art. 4
                              ustawy o radcach prawnych i art. 88 kpk), brak pomysłu na wprowadzenie
                              rozwiązań w zycie, itd. itp.
                              • rydzyk_fizyk Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 18:40
                                Zgodzę się że ustawa była legislacyjnym knotem ale to rezultat nie tylko głupoty PiSuarów ale też prób storpedowania tej inicjatywy przez MŚ.

Pamiętajmy, że ustawę uchwalił poprzedni Sejm.
                                • james_bond007 Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 18:55
                                  Szczerze powiedziawszy, ja również byłem za jej uchwaleniem, na zasadzie -
                                  lepsza juz taka niz żadna... ( W końcu dzięki niej jestem mecenasem ;) ).
                                  Miałem jednak nadzieję, ze w miarę szybko zostanie poprawiona, i jak widać -
                                  przeliczyłem się. Ziobrowscy uznali ją za szczyt geniuszu pisowskich prawników
                                  i byli zszokowani uznaniem części jej przepisów za niekonstytucyjne...
                                  • rydzyk_fizyk Re: Zgłoś do TK 21.04.06, 19:06
                                    Swoją drogą ktoś chyba nawet zapowiadał poprawianie tej ustawy ale chyba na tym się skończyło.
              • krwawy.zenek Re: tzw. sedno 23.04.06, 10:57
                Dokładnie tak. Także i tutaj jest wielu forumowiczów, którzy piszą "Kaczorów
                nie znoszę, jestem przeciwnikiem PiS, ale Ziobrę popieram".
        • rydzyk_fizyk Re: Depesze PAP jako źródło wiedzy ministra???!!! 21.04.06, 00:19
          Oczywiście że Ziobro powinien przynajmniej być na sali osobiście - uważam że ten PK który go reprezentował jest niezły, chyba etatowo zajmuje się sprawami przez TK.

A dziennikarze mylili np. egzamin na aplikację z egzaminem adwokackim czy też nawet jak dotąd niezła prawniczo "Rzepa" upraszczali, że wraca stare.

No i brak umiejętności zarządzania podwładnymi - przedstawiciele PG przed TK powinni szczegółowo przedstawić mu przebieg rozprawy (to też dużo mówi) i ustne motywy wyroku.
      • bolek-i-lolek Art 17 konstytucji nie jest do przeróbki 21.04.06, 20:09
        To dobry artyku, który został ewidentnie sprostytuowany przez Safjana.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40526320
    • basia.basia Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 01:12
      Przeczytałam omówienie sprawy w DP (wklejam poniże cały tekst, bo do jutra
      znikniej) i postawa TK wydaje mi się sensowna m.in. z uwagi na to, że egzminem
      państwowym mogliby manipulować politycy.

www.dziennik.krakow.pl/public/?2006/04.20/Kraj/05/05.html
      Kraj 20-04-2006

Trybunał Konstytucyjny o ustawie o adwokaturze:

Nie w ten sposób

Trybunał Konstytucyjny uznał wczoraj, że nabór na aplikację adwokacką na
      zasadach uchwalonych przez ustawę o adwokaturze jest legalny; sprzeczny z
      konstytucją jest zaś państwowy egzamin adwokacki, bo powinien on mieć charakter
      korporacyjny.

Ponadto TK uznał za niekonstytucyjne kilka przepisów ustawy o adwokaturze,
      zaskarżonej przez Naczelną Radę Adwokacką (NRA) - m.in. ten pozwalający
      świadczyć pomoc prawną - poza występowaniem w sądach - osobom niebędącym
      członkami korporacji prawniczych, a mającym tylko wyższe wykształcenie prawnicze.

Prezes TK Marek Safjan podkreślił w ustnym uzasadnieniu wyroku, że trybunał
      dostrzega potrzebę ustanowienia jakiejś formy świadczenia pomocy prawnej przez
      prawników bez aplikacji, nie mogło to jednak zostać po prostu dopisane do ustawy
      o adwokaturze. - A w tej formie świadczącym taką pomoc nie zapisano obowiązku
      ubezpieczenia się od odpowiedzialności cywilnej za skutki wadliwej porady czy
      gwarancji tajemnicy zawodowej - mówił Safjan.

Zdaniem TK korporacja adwokacka ma wystarczająco dużo instrumentów wpływających
      na zasady naboru na aplikacje - nie można tego jednak powiedzieć przy egzaminach
      końcowych, gdy w komisji egzaminacyjnej adwokaci są już w mniejszości, bo
      dominują reprezentanci resortu sprawiedliwości.

Reprezentujący w trybunale Sejm Tomasz Markowski (PiS) podkreślał, że wyrok TK
      będzie ważnym wskazaniem dla ustawodawców, którzy muszą rozwiązać problem
      zapisania w prawie dopuszczalności świadczenia pomocy prawnej przez prawników
      bez aplikacji. Poseł przyznał, że już w sejmowej podkomisji, którą kierował, ten
      zapis nastręczał problemów legislacyjnych. - Myślę, że sobie z tym poradzimy -
      dodał.

Pytany czy trybunał zamknął dostęp do adwokatury, poseł uznał, że nie - jego
      zdaniem TK chciał wskazać kierunek zmian, które uznaje za dopuszczalne w świetle
      prawa - zakwestionował tylko sposób ich uchwalenia.

Za najbardziej zaskakujące w wyroku Markowski uznał stwierdzenie
      niekonstytucyjności przepisów ustawy o egzaminie adwokackim. Według niego w ten
      sposób dopuszczono możliwość pozostawienia korporacji kontroli nad liczbą
      adwokatów. - Skoro nie będzie sita przy naborze na aplikację, to będzie przy jej
      zakończeniu - uzasadniał.

Sprzeczne z konstytucją jest też, według TK, dopuszczanie do egzaminu
      adwokackiego osób z innych korporacji prawniczych, które zdały tam tylko egzamin
      - np. radcowski, sędziowski czy prokuratorski, ale nie mają praktyki w tych
      zawodach.

Z tego orzeczenia cieszył się prezes NRA Stanisław Rymar. - Podkreślono wysoką
      poprzeczkę dostępu do zawodu adwokata - mówił.

Przepisy o egzaminach, o świadczeniu pomocy przez prawników bez aplikacji oraz o
      składzie komisji egzaminacyjnych, w których według TK nie mogą dominować osoby
      spoza korporacji - mimo stwierdzenia ich niekonstytucyjności, stracą moc dopiero
      z końcem tego roku - do tego czasu ustawodawca ma możliwość znowelizowania ustawy.

(PAP)

ARKADIUSZ MULARCZYK (PiS), adwokat, zastępca przewodniczącego sejmowej Komisji
      Sprawiedliwości i Praw Człowieka:

- Myślę, że okręgowe rady adwokackie powinny mieć w pewnym zakresie wpływ na
      ustalanie zasad naboru na aplikacje; jako adwokat wiem, że wykonywanie tego
      zawodu wymaga określonych cech charakterologicznych. Jest sprawą dyskusyjną, czy
      wpływ adwokatury na dostęp do aplikacji ma być większy czy mniejszy.

Przyjęty projekt był owocem kompromisu, wypracowanego przez wiele sejmowych
      komisji, ale po zapoznaniu się z uzasadnieniem wyroku TK nastąpi zapewne
      modyfikacja ustawy.

Mec. WOJCIECH HERMELIŃSKI, wiceprezes Naczelnej Rady Adwokackiej:

- Wyrok Trybunału Konstytucyjnego to zwycięstwo zdrowego rozsądku. Ograniczenie
      wpływu korporacji na dostęp do zawodu oznaczałoby niekontrolowany dopływ osób
      bez odpowiedniego wykształcenia, niespełniających oczekiwanych wymogów
      moralnych. Drzwi do adwokatury zostały otwarte przez palestrę w ramach
      dotychczasowego systemu - zniesiono limity przyjęć, a po ostatnich egzaminach na
      aplikację dostało się niemal 80 procent zdających.

(GN)
      • hopp Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 07:36
        postawa TK wydaje mi się sensowna m.in. z uwagi na to, że egzminem
        > państwowym mogliby manipulować politycy

A do "manipulacji" mają prawo tylko korporacje, a nie demokratycznie wybrani
        przedstawiciele narodu?
        • rydzyk_fizyk Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 10:08
          Najgorsza w tym wszystkim jest niestabilność - tak naprawdę o odszkodowanie od
          państwa powinni się teraz starać wszyscy z aplikacji sędziowskiej i
          prokuratorskiej jeśli pozbawi się ich prawa do przeniesienia po zdanym
          egzaminie do korporacji adwokackiej.

Wyrok zdecydowanie zmienia ich sytuację - jeśli nie dostaną się na państwowy
          etat to zaświadczenie o zdanym egzaminie mogą sobie powiesić na kołku.
          • piotr7777 Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 18:04
            > Najgorsza w tym wszystkim jest niestabilność - tak naprawdę o odszkodowanie
            od
            > państwa powinni się teraz starać wszyscy z aplikacji sędziowskiej i
            > prokuratorskiej jeśli pozbawi się ich prawa do przeniesienia po zdanym
            > egzaminie do korporacji adwokackiej.
            Obawiam się, że nie masz racji.
            Zwróć uwagę co mówił Safjan - przepis w tej postaci stwarza możliwość ubiegania
            się o wpis osobom, które egzamin sędziowski zdawały kilkadziesiąt lat temu.
            Czyli może wystarczy określić np. maksymalną różnicę okresu między egzaminem a
            wpisem.
        • x2468 Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 10:58
          Dobrze prawisz.Tow stalin dal by ci za powtarzanie jego mysli medal.Juz tak bylo
          u zarania dziejow PRL.W najciezszych sprawych przeciwko Polskim Patriotom akty
          oskarzenia i wyroki wydawali "prawnicy"po 3 miesiecznych kursach.Cos takiego jak
          "oficer"Urbanski.Oficer po kursie.Ciekawie zapowiada sie ta wasza IVrp
          • hopp Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 11:23
            > oskarzenia i wyroki wydawali "prawnicy"po 3 miesiecznych kursach

Sądząc po twoich umiejętnościach czytania ze zrozumieniem, przydałby ci się
            choćby trzygodzinny kurs.
    • 8macek Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 10:49
      > PS. Monisia oczywiście też nie jest lepsza.

delikatnie to ująłeś.

sympatii do ziobry mam mało(żeby nie było),ale trudno mówić o kompromitacji
      ziobry przy tym jaką idiotkę z siebie zrobiła olejnikowa w czasie tej
      (hehehe)"dyskusji".
      • x2468 Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 11:07
        forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=28&w=40555023&a=40600630&rep=1
    • aquinus Ziobro - hucpiarz, nie minister 21.04.06, 11:11
      Pan min. Ziobro wygląda na nieprzeciętnego buca. W związku z decyzją Tr. Konst.
      zaczyna bąkać o zmianie Konstytucji. Tymczasem, może dobrze byłoby zacząć od
      czegoś innego. Mianowicie, w Ustawie o Adwokaturze, Art. 16 p. 3 mówi:
      "Minister Sprawiedliwości, po zasięgnięciu opinii Naczelnej Rady Adwokackiej i
      Krajowej Rady Radców Prawnych, określi, w drodze rozporządzenia, stawki
      minimalne
      za czynności adwokackie, o których mowa w ust. 1, mając na względzie
      rodzaj i zawiłość sprawy oraz wymagany nakład pracy adwokata."
      (wspomniany punkt 1: "Opłaty za czynności adwokackie ustala umowa z klientem.")

To mieści się w zakresie jego kompetencji.
      Otóż, mniej gramotnym wyjaśniam, że skutek tego artykułu jest taki, że
      honoraria adwokackie są ograniczone od dołu, w związku z tym nawet w bardzo
      prostej sprawie adwokat nie może wziąć od klienta mniej niż... W związku z tym
      nie działa mechanizm konkurencji między adwokatami - ze wszystkimi tego
      skutkami. Tymczasem wystarczyłoby, gdyby pan minister ustalił minimalne
      honorarium adwokackie na poziomie np. 1 zł (jeden zł), a wówczas, bez zmiany
      Konstytucji, bez zmiany jakichkolwiek ustaw, ceny usług prawniczych spadłyby
      drastycznie. To jeszcze nie załatwia sprawy korporacjonizmu, ale stanowiłoby
      istotny krok do przodu. Ale tego pan Ziobro nie zauważa. Woli hucpę!
    • goldenwomen A ja Ziobre lubię 21.04.06, 11:12
      i w nosie mam to co inni o nim myślą :-)))))))
      • kaczy.pisiorek Re: A ja Ziobre lubię 21.04.06, 11:26
        goldenwomen napisała:

> i w nosie mam to co inni o nim myślą :-)))))))

Ciągnie swój do swego - głupki muszą trzymać się razem.
        • goldenwomen Re: A ja Ziobre lubię 21.04.06, 11:36
          to moje zdanie z czym nie musisz sie zgadzac.A nazywanie kogos glupkiem nie
          znając osoby jest prostackie i pachnie wiejskim burakiem :-))))
          • gapulek Mozesz sobie lubic kogo chcesz! 21.04.06, 11:42
            Jesli lubisz Ziobre to pozwol innym go nie lubic .Nie ma znaczenia czy lubisz
            go dlatego ,ze go znasz ,czy nie lubisz go dlatego ,ze nie znasz.Mozna kogos
            lubic lub nie lubic chociaz sie danej osoby osobiscie nie zna.Tylko dlatego ,ze
            niewiele rozumiesz nie zamykaj innym ust ,szanowna goldenwomen.
            • goldenwomen Re: Mozesz sobie lubic kogo chcesz! 21.04.06, 11:45
              spoko! "czuje blusa" więcej niż Ci sie wydaje a do blondynki mi daleko :DDDDDDD
              ponoc to wolny kraj i kazdy ma prawo mysleć jak chce.chwytasz o czym piszę?
        • goldenwomen Re: A ja Ziobre lubię 21.04.06, 11:37
          kaczy.pisiorek napisał:

> goldenwomen napisała:
          >
          > > i w nosie mam to co inni o nim myślą :-)))))))
          >
          > Ciągnie swój do swego - głupki muszą trzymać się razem.

pokaż pisiorek a powiem ci kim jestes!!!! he he he he
          >
          • kaczy.pisiorek Re: A ja Ziobre lubię 21.04.06, 12:26
            goldenwomen napisała:

> pokaż pisiorek a powiem ci kim jestes!!!! he he he he

Jak zasłużysz, to możesz nawet dostać do pocałowania.
            • goldenwomen Re: A ja Ziobre lubię 21.04.06, 13:09
              kaczy.pisiorek napisał:

> goldenwomen napisała:
              >
              >
              > > pokaż pisiorek a powiem ci kim jestes!!!! he he he he
              >
              > Jak zasłużysz, to możesz nawet dostać do pocałowania.

a sam go znajdziesz czy bede musiała ci pomóc? :DDDDDDDD tylko bez urazy
              prosze :-)))
              >
              >
    • aktsieta Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 12:17
      nie tylko tam :)
      • aktsieta Wesoły z niego człowiek 21.04.06, 12:33
        gdzie nie pójdzie,wszędzie go wyśmieją :)
    • mysz_polna5 Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 13:03
      rydzyk_fizyk napisał:

> Wyciągał popodkreślane komunikaty PAPu na dowód co orzekł Trybunał
      Konstytucyjn
      > y - ROTFL.
      > Szkoda że Olejnik jest tak słaba że nie wypomniała mu że jako Prokurator
      Genera
      > lny powinien się stawić na rozprawie i wtedy wysłuchać ustnych motywów wyroku
      o
      > sobiście.

> W dodatku nie umiał (co byłoby banalne) uciszyć Monisi powtarzającej swoją
      mant
      > rę o podejmowaniu praktyki adwokackiej 20 lat po egzaminie sędziowskim.

> Teraz już wiem dlaczego nie został prokuratorem - facet(?) nie potrafi
      obronić
      > swojego zdania.

> Dno.

> PS. Monisia oczywiście też nie jest lepsza.

******************************************************************************

Nie ogladalam, a z twojego postu niczego sie nie dowiedzialam. Oprocz tego, ze
      bylo to spotkanie dwoch den ... i, ze sie strasznie cie to wzielo. Nie
      podniecej sie az tak, bo zwieracze ci puszcza. Ha!
      • goldenwomen Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 13:11
        >
        >
        > Nie ogladalam, a z twojego postu niczego sie nie dowiedzialam. Oprocz tego,
        ze
        >
        > bylo to spotkanie dwoch den ... i, ze sie strasznie cie to wzielo. Nie
        > podniecej sie az tak, bo zwieracze ci puszcza. Ha!

no lepiej tego ując juz nie mozna było! jestem ZA!
        • olek.olek Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 13:25
          Może się jeszcze dzieciak wyrobi ... ?
          • nabucco4 tak, wyrobi się...... 21.04.06, 13:28
            jak klamka od kibla (z PiSuarem)
          • goldenwomen Re: Totalna kompromitacja Ziobry u Olejnik 21.04.06, 13:29
            olek.olek napisał:

> Może się jeszcze dzieciak wyrobi ... ?

Oj wyrabia sie , wyrabia! Nie od razu Kraków nam zbudowano. Dajmy sznase :DDDD
    • andrzejg plątał się chłoczyk z tymi komunikatami 21.04.06, 18:41
      jakaż to odnośnia - komunikaty PAP???

Kiepsko to widzę

A.
      • snajper55 To już mniej niż zero. 21.04.06, 23:03
        andrzejg napisał:

> jakaż to odnośnia - komunikaty PAP???

Ty się ciesz, że na Goździkową się nie powoływał. ;))))

S.
      • bolek-i-lolek A skąd wzieła swoje pisma Olejnik? 21.04.06, 23:15
        Redaktorzyny jej podrzuciły komunikat PAP i nie miała nawet pojęcia skąd to jest?
    • bolek-i-lolek To chyba dla wiesniaków 21.04.06, 20:02
      Tylko totalne wiesniaki moga uznać, że Olejnik wygrała rozmowę z Ziobra.
      Wiesniak oczywiscie mysli, że jak wiesniara wyrwana od dojenia krów poszczeka głośno ibe z sensu, to wygrywa. :)

Merytorycznie Ziobro rozwalił chłopke.
      I wspomniał też o tym

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40526320
    • rydzyk_fizyk Jak ktoś chce obejrzeć to jest na stronie TVP 22.04.06, 23:57
      Można się samemu przekonać - link na końcu posta.

A to smaczek z depeszą PAP

"Zbigniew Ziobro Pani redaktor, pozwoli Pani, że przeczytam. Sprzeczny z konstytucją zaś jest państwowy egzamin adwokacki bo powienien on mieć charakter korporacyjny. Depesza PAP.

Monika Olejnik Z której godziny?

Zbigniew Ziobro To jest ostatnia pełna depesza, którą PAP umieścił, bodaj z godziny 22.

Monika Olejnik Z wczoraj?

Zbigniew Ziobro Tak.

Monika Olejnik To była niedobra depesza.

Zbigniew Ziobro To jest depesza, która ppodsumowuje cały wyrok. Nie ma dodatkowej depeszy PAP. Sprawdzałem to. Ale nie chodzi o niuanse. Jeśli chodzi o kilka rzeczy to się róznimy, Pani redaktor."

ww6.tvp.pl/2216,20060421330768.strona
      • bolek-i-lolek No i co? 23.04.06, 00:04
        Masz jakis przekaz?

Skąd Olejnik miała swoje teksty?
        "Ja Panu mówię" to teksty chłopki i nie są przekonujące.
        Pewnie redaktorzyny jej podrzuciły komunikat PAP i nie miała nawet pojęcia skąd to jest? Potem do słuchawki w uchu jej podpowiadali co ma mówić i dlatego "Ja Panu mówię" tylko powtarzała bez zrozumienia, co jej Ziobro tłumaczy.

Pomyslze człowieku, bo bez rozumu tylko pokrzyczeć i pojęczeć mozesz.
        • rydzyk_fizyk Re: No i co? 23.04.06, 00:21
          Ano to z tego że Ziobro rzucał równie głupie teksty :)

O ile głupi dziennikarze to normalka (w końcu na wszystkim znać się nie mogą) to minister zrobił z siebie głupka.

A niedługo zamiast aktów oskarżenia prokuatorzy będą przesyłać wycinki prasowe ;)))
    • leszab Chyba oglądałeś inny program. 23.04.06, 00:41

• rydzyk_fizyk Niestety Leszab TV jeszcze nie odbieram 23.04.06, 00:45
        tak samo jak przekazów podprogowych od posła Zawiszy na koksie ;)
        • olek.olek Niektórych Zero podnieca. 23.04.06, 08:11
          Np. ....., a zwłaszcza ....... i ......................... .
          Ohyda !
          • ave_duce Re: Niektórych Zero podnieca. "Ślicznota" ;((( 23.04.06, 08:16
            olek.olek napisał:

> Np. ....., a zwłaszcza ....... i ......................... .
            > Ohyda !

wprost.pl/G/pics/0/84/84074/m.jpg
            ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka