Dodaj do ulubionych

Adam, pochodzenia romskiego....

29.04.06, 10:37
Ciekawa jestem czy gdyby Adam był pochodzenia niemieckiego lub żydowskiego,
też byłoby to podawane do wiadomości? Z tego co wiem jest POLAKIEM więc po co
te dodatki? Że niby my Polacy nie mamy z tym nic wspólnego? Dla mnie to jest
co najmniej skandal.
Jakoś nie słychać głosów oburzenia.
Obserwuj wątek
    • zruc Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 10:43
      Jaki polak nie może mieć żony polki???
    • t-800 Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 10:45
      kropkai napisał:

> Ciekawa jestem czy gdyby Adam był pochodzenia niemieckiego lub żydowskiego,
      > też byłoby to podawane do wiadomości?

Żydowskiego raczej nie, ale niemieckiego jak najbardziej.
    • zwykly2 Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 10:49
      Nie rozumiem o co ci chodzi. Przecież to sami Romowie mówią o sobie, jesteśmy
      Romami mieszkającymi w Polsce, tak również mowią Niemcy, Żydzi czyż nie tego
      domagają się Ślązacy? Uwazasz więc że pisać o narodowości można tylko przy
      okazji Festiwali Romskiej Kultury, Żydowskich cierpień, Niemieckich
      przesiedleń. Ząś niechlubne czyny osób tych narodowości uprawniają do uzyskania
      statusu Polaka?
      • bratek4 Cyganie-Polacy 29.04.06, 10:53
        no tak, ale Cyganie sa jednoczesnie obywatelami polskimi. W przeciwienstwie
        do "prawdziwych", "pelnej krwi" Polakow, moga sie pochwalic nie jedna, lecz
        dwiema tozsamosciami. Dla mnie jest dosc obojetne, jak ci dwaj bandyci zostaja
        okresleni w gazetach, o ile gazety nie zaczna tak ich przedstawiac, ze wyjdzie
        na to, ze dokonali morderstwa, bo sa Cyganami (albo dlatego ze sa Polakami).
        Zamordowali, bo sa... bandytami po prostu.
        • zwykly2 Re: Cyganie-Polacy 29.04.06, 10:59
          Nikt nie miał nic przeciwko temu że terroryści zabijając Ludzi w Londyńskim
          metrze określani byli jako Arabowie? Wszak mieli obywatelstwo UK?
          • bratek4 Re: Cyganie-Polacy 29.04.06, 11:04
            Ja nie mam nic przeciwko informacji, ze mordercy sa Cyganami/Romami, ale to nie
            wyklucza faktu, ze sa tez Polakami. Tak jak terrorysci arabscy byli obywatelami
            Wlk. Brytanii.
            • zwykly2 Re: Cyganie-Polacy 29.04.06, 11:11
              W Turcy urodzeni w RFN otrzymują obywatelstwo. Ale zawsze pozostają Niemcami
              narodowości Tureckiej. Tak jest i u nas. I zajrzyj do wniosku o dowód osobisty
              lub paszport, co zobaczysz w rubryce narodowość.....?
              • bratek4 Re: Cyganie-Polacy 29.04.06, 11:26
                zwykly2 napisał:

> W Turcy urodzeni w RFN otrzymują obywatelstwo. Ale zawsze pozostają Niemcami
                > narodowości Tureckiej.

No wlasnie, sa i Niemcami, i Turkami, z tym ze prawdopodobnie kolejne pokolenia
                beda coraz bardziej stawac sie Niemcami, tak jak potomkowie polskich emigrantow
                w Ameryce sa Amerykanami polskiego pochodzenia, co sie przeklada na pelne
                przyjecie amerykanskiego stylu zycia plus uczestnictwo w pochodach na czesc
                Kosciuszki oraz kiszenie ogorkow, czego nie robia pozostali Amerykanie.
                Ale masz racje, Cyganie (pewnie i Turcy w Niemczech tez) na pewno trudniej sie
                asymiluja niz Polacy w Ameryce. Tyle ze "nieprzystawalnosc" Cyganow wynika
                zarowno z ich kultury, jak i z negatywnego nastawienia wladz i spoleczenstw, i
                od wiekow te dwie przyczyny wzajemnie sie napedzaja (czy wiesz, ze ich jeszcze
                do niedawna koczowniczy styl zycia wynikal z tego, ze juz w sredniowieczu
                wladcy nie pozwalali im sie osiedlac na swoich ziemiach? a brak stalego zajecia
                prowadzil do tego, ze wielu z nich uciekalo sie do kradziezy, zeby zyc po
                prostu?).
                Jaki z tego wniosek? Nie mam zielonego pojecia, wiem tylko, ze podkreslanie
                faktu, ze morderca jest Cyganem tylko wzmocni przekonanie u Polakow
                (tych "prawdziwych"), ze Romowie to w ogole brudasy, zlodzieje i bandyci, no i
                nie chodza do szkol. No a wtedy trudno wymagac, zeby sie czuli Polakami,
                niezaleznie od posiadania polskiego obywatelstwa.

Tak jest i u nas. I zajrzyj do wniosku o dowód osobisty
                > lub paszport, co zobaczysz w rubryce narodowość.....?

Ech, wymagasz ode mnie za wiele, moj dowod jest w szufladzie w innym pokoju, a
                nie chce mi sie wstawac od komputera, tak ciekawie sobie rozmawiamy.
        • t-800 Re: Cyganie-Polacy 29.04.06, 11:03
          bratek4 napisał:

> na to, ze dokonali morderstwa, bo sa Cyganami (albo dlatego ze sa Polakami).
          > Zamordowali, bo sa... bandytami po prostu.

W czasie zamieszek we Francji na Zachodzie nie pisano o bandytach, tylko
          o "młodych ludziach" z przedmieść.
          • dr.szfajcner Re: Cyganie-Polacy 29.04.06, 11:33
            t-800 napisał:

> bratek4 napisał:

> W czasie zamieszek we Francji na Zachodzie nie pisano o bandytach, tylko
            > o "młodych ludziach" z przedmieść.

Bo oni tak jak Lepper sa przestepcami politycznymi.
    • dr.szfajcner Ten drugi jest pochodzenia żydowskiego? 29.04.06, 10:52
      Bo nie podaja do wiadomosci.
    • citisus Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 11:05
      kropkai napisał:
      > Dla mnie to jest
      > co najmniej skandal.

Masz rację - powinni napisać Adam G. Cygan z Polski
    • kropkai Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 11:31
      Widzę, że głównie ruszyli do ataku prawdziwi Polacy.
      Nikt mnie nie przekona, że informacja w mediach powinna brzmieć: "zatrzymano
      drugiego, podejrzanego o tę zbrodnię, 17-letniego Adama G. mieszkańca
      Legionowa".
      • bratek4 Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 11:35
        kropkai napisał:

> Widzę, że głównie ruszyli do ataku prawdziwi Polacy.

ja tu ataku nie widze.

> Nikt mnie nie przekona, że informacja w mediach powinna brzmieć: "zatrzymano
        > drugiego, podejrzanego o tę zbrodnię, 17-letniego Adama G. mieszkańca
        > Legionowa".

A co, on nie jest z Legionowa?
      • zwykly2 Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 11:43
        W pierwszej fazie zabójcow uważano za bodajże Tuków-Arabów, wynikało to chyba
        z niedokładności zdjęć i karnacji przestępców. Później dopiero ustalono że są
        to obywatele polscy, i potem dopiero ustalono narodowość. Nie uważam za
        niestosowne podawanie narodowości wtedy gdy ktoś otrzymuje nagrodę Nobla jak
        tedy gdy zabija Człowieka.
    • bryt.bryt obrzydliwe 29.04.06, 12:19
      kropkai napisał:

> Ciekawa jestem czy gdyby Adam był pochodzenia niemieckiego lub żydowskiego,
      > też byłoby to podawane do wiadomości? Z tego co wiem jest POLAKIEM więc po co
      > te dodatki? Że niby my Polacy nie mamy z tym nic wspólnego? Dla mnie to jest
      > co najmniej skandal.
      > Jakoś nie słychać głosów oburzenia.

Tu i owdzie sie pojawiaja. Gdanie o tym, ze to Polak i Rom jednoczesnie, jakby
      to cos wyjasnialo lub usprawiedliwialo tych, co Romami nie sa, jest obrzydliwe.
      To Polak i juz.
      • bratek4 Re: obrzydliwe 29.04.06, 12:24
        Na potwierdzenie swoich slow walnij piescia w stol (tylko go nie rozwal).
        • bryt.bryt Re: obrzydliwe 29.04.06, 12:34
          bratek4 napisał:

> Na potwierdzenie swoich slow walnij piescia w stol (tylko go nie rozwal).

Nie musze tego robic.
      • ala.ali.ala Re: obrzydliwe 29.04.06, 12:25
        Ale to z Twojego punktu widzenia i Twojej potrzeby serca.
        Bo Cyganie nie podzielają Twojej potrzeby integracji i Ty jako Polak jesteś dla
        nich obcy. Jesteś gadziem dla nich.
        On wcale nie mają ochoty na to by być Polakami, bo są Cyganami, tylko i wyłącznie.
        • po_godzinach ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 12:27
          z taka pewnością to piszesz?

• bratek4 Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 12:34
            Z gadziami to prawda, jak i z tym, ze gadzia okrasc to czyn chlubny, to
            tradycyjna postawa u Cyganow, ale, na szczescie, nie u wszystkich. Ale w ogole
            ta dyskusja jakas polityczna sie robi, a wtedy kazde slowo uznawane jest za
            atak.
            Nie wydaje mi sie, ze bandyci w Belgii zamordowali dlatego, ze byli Cyganami i
            w tym sensie byloby nieszczesliwie podkreslac w prasie, ze to Cyganie
            zamordowali. Ale w dluzszym tekscie nie sposob nie podac informacji, ze to
            Polacy cyganskiego pochodzenia (obojetnie czy sie czuja Polakami czy nie, to
            nimi sa wg prawa).
            • po_godzinach Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 12:39
              Trudno się nie zgodzic z tym, co piszesz.

Proces asymilacji Romów przebiega wolno, ale jednak przebiega. Akcentowanie zas
              tego, że morderca był Romem zdaje się tylko służyć poprawianiu własnego
              samopoczucia - "usprawiedliwieniem" innych morderstw popełnianych przez
              polskich nie-Romów.
              • bratek4 Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 12:44
                no jasne, z tego przeciez wynika, ze prawdziwi Polacy zbrodni nie popelniaja.
                Ale przypomina mi sie, jak kiedys moj przyjaciel, Rumun, wsciekal sie na to, ze
                polskie gazety pisaly o zebrzacych Rumunach. Podkreslal, ze to sa Cyganie, a
                nie Rumuni i ze zebrzac przynosza wstyd innym Rumunom. Nie da sie ukryc,
                wlasnie ci zebrzacy albo kradnacy, albo mordujacy, robia zla opinie wszystkim
                Cyganom.
          • ala.ali.ala Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 14:04
            A jaka ilość jest potrzebna, żeby to wiedzieć?
            Cyganie są przykładem narodu, który pozostaje wierny swojej tradycji, wierze i
            odrębności. Nic praktycznie nie zmienili w swojej kulturze od stuleci.
            To jest ich chlubą.
            Gdyby nie było obowiązku posiadania obywatelstwa, to wcale by go nie mieli.
            Oni są dumni z tego, że są Cyganami.
            A Ty chcesz na siłę zrobić z nich Polaków myśląc, że im dobrze robisz.
            • po_godzinach Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 14:22
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41043976&a=41049511

Łemko też jest dumny z tego, że jest Łemkiem - co nie znaczy, że nie jest
              jednocześnie Polakiem.

Nie rozróżniasz pojęć.
              • ala.ali.ala Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 14:29
                Tak, bo to strasznie trudne do pojęcia.
                Tak bardzo, że tylko ty to umiesz.
                Nikt nie mówi, że ten Cygan nie był Polakiem, był bo ma obywatelstwo polskie.
                Ale Cyganie nie czują się Polakami tylko Cyganami, bo taką mają kulturę i
                przywiązanie do tradycji.
                Ilu znasz Łemków skoro już tak wypytujesz o liczby?
                Bo ja znam kilku, i starsi NIE czują się Polakami, czują się Łemkami, byli
                przesiedleni, nie pielęgnowali swojej kultury i już się zasymilowali, choć w
                sercu nie są Polakami, ale już ich dzieci nie znając tradycji przodków, czują
                się tylko i wyłącznie Polakami, także narodowościowo.
                Z Cyganami jest inaczej, bo oni nie mieli swojej ojczyzny, od niedawna
                praktycznie prowadzą osiadły tryb życia, ale nadal zachowują swoją odrębność, z
                zasady!
                I wmawiając im polskość, zabierasz im odrębność i ich narodowość, nie możesz
                tego pojąć?
                • po_godzinach Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 14:44
                  powtórnie wnoszę o to, abyś odróżniała obywatelstwo od narodowości - wyraźnie
                  tego nie odróżniasz

każdy obywatek polski jest Polakiem - jak więc można coś tu komuś "wmawiać"?
                  • ala.ali.ala Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 15:08
                    A, gdzie ja napisałam, że nie odróżniam narodowości od obywatelstwa?
                    Naprawdę uważasz, że odkrywasz Amerykę? :)))

Mam dla Ciebie propozycję, idź do rodziny cygańskiej i powiedz im to samo, co
                    tutaj, że "państwo nie są Cyganami tylko Polakami".
                    Tylko bądź uczciwy i prześlij na forum zdjęcie swojej twarzyczki po tym zdarzeniu.

ps. Tego nie lubę w lewusach właśnie, nachalnie mówią innym, kim są, kim się
                    mają czuć, i co jest poprawne i właściwe, a co nie.
                    • po_godzinach Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 15:17
                      Hmm ... dalej nie rozumiesz - jest się jednocześnie Romem (narodowość) i
                      Polakiem (obywatelstwo). Ślązakiem (narodowość) i Polakiem (obywatelstwo) - i
                      tak dalej.
                      Co do tego "czuję się Romem": znaczy, że czuję, że mam narodowość romską mając
                      jednocześnie polskie obywatelstwo (obywatelstwa bowiem się "nie czuje", tylko
                      je się ma). Jeśli tego nie odróżniasz, twierdzę, że nie rozumiesz tych obu
                      pojęć.
                      A wmawianie mi, jakoby komus coś każę świadczy o Twojej dodatkowej
                      nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.

Dobrze to ujęła aaki:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41043976&a=41053343

• ala.ali.ala Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 15:25
                        Nie wykręcaj się teraz. :)
                        Nikt nigdzie nie kwestionował obywatelstwa Cyganów.
                        • po_godzinach Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 15:28
                          > Nie wykręcaj się teraz. :)

?????????????

> Nikt nigdzie nie kwestionował obywatelstwa Cyganów.

To świetnie, jesli bowiem mają polskie obywatelstwo - są Polakami (narodowości
                          romskiej).
                          • zwykly2 Re: Czy w Oświęcimiu gineli Żydzi czy 29.04.06, 16:56
                            obywatele Polscy, - Polacy, obywatele Francuscy, - Francuzi, etcetera?
                            To wobec tego nie było Holokaustu?
                            • bratek4 A Twoim zdaniem? 03.05.06, 11:17

A Twoim zdaniem, w Auschwitz mordowano zydow czy Polakow? Byl Holocaust czy go
                              nie bylo?
                          • ala.ali.ala Re: ilu Romów znasz osobiście, że 29.04.06, 17:23
                            Tak, jak Żydzi, którzy zginęli w czasie Holocaustu byli Polakami, narodwosci
                            żydowskiej.
                            Czyli ofiarami nie byli Żydzi, tylko Polacy.
                            Może zajmij się w takim razie prostowaniem tego?
                            Bo cały świat, na czele z Żydami, twierdzi inaczej, czyli jest w błędzie.
            • bratek4 ktorzy Cyganie? 03.05.06, 11:08
              "Cyganie są przykładem narodu, który pozostaje wierny swojej tradycji, wierze i
              odrębności. Nic praktycznie nie zmienili w swojej kulturze od stuleci".

To jest oczywiscie bardzo naiwny stereotyp. nie ma zadnego narodu czy ludu ,
              ktory by nie zmienil sie przez stulecia. Poza tym warto, byc, skoro
              wystepujesz jako ekseprt od Cyganow, wyjasnila, o ktorych Cyganach piszesz?
              ktorzy nie utozsamiaja sie z Polakami? Ci "gorscy" czy raczej ci z centrum
              Polski? A moze ci, ktorzy studiuja na Uniwersytecie Jagiellonskim?
              A moze po prostu uwazasz, ze Cyganie to jedna zwarta grupa i wszyscy sa tacy
              sami? To by bylo odkrycie dla samych Cyganow.

• bratek4 p.s. 03.05.06, 11:16
                Tego wlasnie nie lubie w prawicowcach, ze oni zawsze wiedza lepiej, kto kim
                jest, a raczej, kim powinien byc.

• bryt.bryt Re: obrzydliwe 29.04.06, 12:35
          ala.ali.ala napisała:

> Ale to z Twojego punktu widzenia i Twojej potrzeby serca.
          > Bo Cyganie nie podzielają Twojej potrzeby integracji i Ty jako Polak jesteś
          dla
          > nich obcy. Jesteś gadziem dla nich.
          > On wcale nie mają ochoty na to by być Polakami, bo są Cyganami, tylko i
          wyłączn
          > ie.
          >
          >

Wiesz co? Nie mam ochoty wdawac sie w dyskusje o narodowosciach. Obywatel
          polski pochodzenia romskiego jest Polakiem i tyle.
          • michal00 Re: obrzydliwe 29.04.06, 12:57
            A osoba z podwojnym obywatelstwem?
          • lux_et_veritas To może napiszmy jeszcze raz historię 29.04.06, 14:58
            Jedwabnego, skoro wdawanie się w dyskusje o narodowościach to nonsens?
    • zwykly2 Re: Czy wypełniając wniosek o paszport 29.04.06, 12:51
      sam określasz swoją narodowość? TAK. Czy musisz to udowodnić? NIE. Czy ów Rom
      wyjechał jako Polak? NIE. Tedy kto jest: Obywatel Polski, narodowości polskiej?
      Polak? TAK. Obywatel Polski narodowości Romskiej, żydowskiej, Niemieckiej,
      Ukraińskiej - Polak? NIE. Ci inni których wymieniłem SAMI nie określają się
      jako POLACY. Polscy na Litwie okreslają sę jako Polacy są nimi? - TAK
      • po_godzinach mylisz narodowość z obywatelstwem 29.04.06, 12:55
        • zwykly2 Re: mylisz narodowość z obywatelstwem 29.04.06, 13:04
          Może zbyt duży skrót myślowy; ale uważam że Polakiem jest Obywatel Polski
          narodowości Polskiej, Obywatel Brytyjski narodowości Polskiej, etcetera, a nie
          Obywatel Polski narodowości Romskiej, Niemieckiej, etcetera.
          • po_godzinach Re: mylisz narodowość z obywatelstwem 29.04.06, 13:08
            Każdy, kto ma polskie obywatelstwo, jest Polakiem (według prawa chociażby).
            Oprócz tego każdy spośród tych ludzi ma narodowość - taką, do jakiej
            subiektywnie się przyznaje, a więc: polską, romską, białoruską, ślaską,
            kaszubską itd.

To przez kilkadziesiąt lat komuny wmawiano nam, że Polska jest jednonarodowa -
            stąd tak wiele do dziś nieporozumień, bo Polska wcale krajem jednonarodowym nie
            jest. Najlepiej widać to w okolicach Białegostoku, gdzie mieszkają (jak
            najbardziej) Polacy mający różne bardzo narodowości.

• bratek4 Re: Czy wypełniając wniosek o paszport 29.04.06, 12:57
        no dobrze, tak bedziemy dyskutowac w nieskonczonosc, a to dlatego, ze kazdy z
        nas chcialby przypisac innym tylko jedna tozsamosc. Polak to Polak, Cygan to
        Cygan, Zyd to Zyd, a prawda jest inna. Wg polskiego prawa mordercy byli
        Polakami, wedle tego, co sami o sobie sadza - jak podajesz - sa Cyganami. No i
        co? Polacy na Litwie wg prawa litewskiego sa Litwinami, ale czuja sie
        Polakami. Zydzi w przedwojennej Polsce byli polskimi obywatelami od pokolen,
        wiernymi poddanymi polskich krolow, ale dla dzisiejszych "patriotow" w stylu
        Michalkiewicza sa "Judejczykami". Itd, nic nie jest proste i przepraszam za
        brak jednoznacznych osadow.

• aaki co do polskich cyganów czy romów jak wolisz 29.04.06, 14:54
      mają obywatelsto polskie ale jest to grupa narodowosciowa bardzo hermetyczna,kierująca się swoimi prawami i zwyczajami, często o strukturze klanowo-rodowej uzywająca swojego języka, praktycznie minimalnie zintegrowana z "polską"
      nie sądzę aby cygan czuł się jakoś bardzo polakiem ;jak i przeciętny polak nie odbiera cygana za swojego.powodów tego jest wiele-nie miejsce tu na dyskusje
      ===========================================================================
      a żeby było jasne wcale bym się nie zdziwił gdyby podobnego przestępstwa dokonali rodowici polacy.takich sytuacji w kraju jest wiele, mogą sie niestety zdarzyć w koncu kiedys i za granicą
      • silwuple Re: co do polskich cyganów czy romów jak wolisz 29.04.06, 16:05
        aaki napisała:

> a żeby było jasne wcale bym się nie zdziwił gdyby podobnego przestępstwa
        dokona
        > li rodowici polacy.takich sytuacji w kraju jest wiele, mogą sie niestety
        zdarzy
        > ć w koncu kiedys i za granicą

Niestety,takie zdarzenia już miały miejsce.W Polsce zresztą ciągle się słyszy o
        takich zbrodniach młodocianych morderców i takie tematy jak to czy on jest
        Polakiem czy Romem są psu na budę.Zamiast ciągle-szanowni intelektualiści-
        obrzucać przeciwników politycznych błotem,lepiej ruszyć głowami i pomyśleć co
        zrobić z tą naszą młodzieżą,która w duzej częsci jest zdegenerowana.
        Ale ten mój wtręt pozłuzy jak zwykle do dyskusja :czyja to wina,zamiast jak
        zmienić sytuację:((.
        • ala.ali.ala Re: co do polskich cyganów czy romów jak wolisz 29.04.06, 17:26
          A co zrobić z dorosłymi Belgijczykami, którzy morduja małe dziewczynki?
          To jest problem.
    • r3003 Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 29.04.06, 16:45
      Tysiące Cyganów wyemigrowało z Polski w latach 90. podając jako przyczynę
      rzekome prześladowania w Polsce. W krajach zachodnich przyjmowano ich hurtowo,
      jako biedną i gnębioną mniejszość. Teraz demokraci od siedmiu boleści się
      ocknęli - po prostu mają u siebie importowanych bandytów, którzy zawsze i
      wszędzie będą elementem kryminogennym. Ci Cyganie nie są już żadnymi polakami -
      oni się tej polskości wyrzekli i jest nieporozumieniem pisanie o nich jako
      Polakach. A swoją drogą, to dziękuję zachodowi, że z taką chęcią przygarniał
      element aspołeczny - przynajmniej u nas jest tego mniej. Proponuję aby
      bejsobowi dresiarze podnieśli lament, że są prześladowani - niech zachód ich
      przyjmie i niech tam uprawiają bandyterkę.
    • okarol59 Cygan 29.04.06, 16:52
      > Jakoś nie słychać głosów oburzenia.

Zaraz usłyszysz głos oburzenia. Jestem oburzony na nazywanie tego, jak mu tam
      Adama Polakiem pochodzenia romskiego. To Cygan, posiadajacy polskie
      obywatelstwo i tak powinni to odbierać Belgowie.
    • kaczka7112 [...] 29.04.06, 21:33
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • skinhead-pl Re: Adam, obywatel polski pochodzenia romskiego!. 29.04.06, 21:47
        uważam ze prezydent powinien tego smiecia pozwabwić polskiego
        obywaltelstwa..ciebie zreszta również
        • racja70 do skinheadów 03.05.06, 11:31
          prezydent powinien nakazać sterylizację - kastrację każdego, takiego jak ty,
          który innego człowieka nazywa śmieciem.
          Dla jasności - każdemu bandycie należy ściąć łeb, lub przyajmniej obciąć rękę
          podnoszoną na bliźniego.
          Czy taka sprawiedliwoś będzie odpowiadać "antyśmieciowym" czyścioszkom ?
        • bratek4 wiecej jeszcze! 03.05.06, 11:36
          skinhead-pl napisał:

> uważam ze prezydent powinien tego smiecia pozwabwić polskiego
          > obywaltelstwa..ciebie zreszta również

Kazdego, kto popelni zbrodnie, prezydent powinien najpierw za pomoca dekretu
          uczynic Cyganem, a potem pozbawic polskiego obywatelstwa, no i ukatrupic.

• bratek4 p.s. 03.05.06, 11:37

Kazdego polglowka powinien zas ustawowo nazwac "skinem" i to by sie akurat w
          100 procentach zgadzalo.
    • racja70 Re: Adam, pochodzenia romskiego.... 03.05.06, 11:37
      ciekawe, jaki procent ludzi posiadających polskie obywatelstwo, ale
      kultywujących swoje, romskie pochodzenie weszło w konflikt z prawem i czy to
      więcej niż wśród Polaków słowiańskich?
      Jedno jest pewne - dla mnie informacja o romskości Adama nie oznacza
      innego "obglądu" sprawy, natomiast dla krajowych skinów (często bańdziorów), to
      sygnał i usprawiedliwienie dla zamieszek na tle etnicznym.
      Dlatego w podkreślaniu pochodzenia widzę tylko zło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka