Dodaj do ulubionych

Nie sadzice ze wprowadzenie Tortur dla brutalnych

04.08.06, 12:46
przestepco mialoby znakomity skutek odstraszajacy, czy nie nalezaloby poddac
tego pomyslu publicznje dykusji na forum europejskim?
Obserwuj wątek
    • t-800 To niehumanitarne... 04.08.06, 13:07
      ... w przeciwieństwie do eutanazji, aborcji czy oficjalnie działających partii
      pedofilskich.
      • b.krakus t-800, a znasz ty starą bajkę o herbacie? 04.08.06, 13:10
        ...
      • trvanlive.bydlisko Re: A w czym by to pomogło? 04.08.06, 13:12
        Bo chyba nie w zmniejszeniu ilości przestępstw. W średniowieczu tortury były na
        porządku dziennym, ap rzestępców było całkiem sporo.
        A Ty Lubomirski zastanów się, ile w Tobie siedzi z markiza de Sade'a (też
        arystokraty skądinąd).
        • grzegorzlubomirski Moze bylo sporo ale w przeliczeniu na ludnosc 04.08.06, 13:26
          teraz jest okolo paru tysiecy razy wiecej. Wystarczy porownac ilosc ropraw
          sadowych i wnioskow o nie w 17 wikeu dla Utrechtu (sa dane, zachowaly sie
          wszystkie ksiegi, a ja mieszkam niedaleko) wtedy miasto wielkosci 80 tys
          mieszkancow z miastem podobnej wielkosci teraz.

np w ciagu dziesieciu lat (chyba druga dekada 17 wieku) zanotowano tylko 4
          morderstwa.
    • jrjrjr Re: Nie sadzice ze wprowadzenie Tortur dla brutal 04.08.06, 14:12
      Speców od tortur przeszkoli się w Abu Ghraib lub w Guantanamo w ramacj offsetu
      F-16
      • snajper55 Re: Nie sadzice ze wprowadzenie Tortur dla brutal 04.08.06, 14:14
        jrjrjr napisał:

> Speców od tortur przeszkoli się w Abu Ghraib lub w Guantanamo w ramacj offse
        > tu F-16

No i zwięszą się dochody do budżetu z biletów na takie przedstawienia. Dla
        donosicieli będą zniżki.

S.
    • sanitarny Wykrywalnosc wzrosnie wszyscy sie przyznaja 04.08.06, 16:57
      Dla przykladu jeden z tych wspomina o jakims Kaliszu,moze tu nie chodzi o
      miasto a o nazwisko jakiegos przodka naszego Kalisza. Sprawa dla
      Kurskiego,powinien sie tym zajac. "Spalony w Koźminie, w r. 1690, klecha
      Grzegorz wyznał na mękach, że na Łysej Górze grywał na piszczałce, ożenił się
      tam z jakąś Jaśkową, w czerwień odzianą i w koronie. Diabeł mu ślub dawał.
      Każda czarownica miała kawalera bardzo urodziwego, tylko nogi miał końskie i
      kozłem śmierdział. W wyroku, zapadłym w Jarocinie w r. 1719, niejaki Wawrzyniec
      Dziad zeznaje, że jest Łysa Góra "jedna pod Cielczą na Golaźni, druga pod
      Roszkowem, gdzie grywał na wąsach" 39). Jan Kostera zaś, stracony w Dolsku, pod
      koniec w. XVIII, nie przeczy, że hulał z czarownicami na bankiecie, ma jednak
      pewne zastrzeżenia co do szczegółów: otóż w samej rzeczy grał podczas uczty -
      ale na piszczałce, nie na radlicy 40). Annę Ratajkę (proces w Wierzbowicach, r.
      1699) nauczyła czarowania Jakomianka Jagna z tej samej wsi: "Przyłudziła mnie
      do siebie i przykrasiła mnie do szatana. Miałam z nim wesele takie jako drugie.
      Bywałam na Łysej Górze ku Kaliszowi na sobocie"
    • sanitarny Re: Nie sadzice ze wprowadzenie Tortur dla brutal 04.08.06, 17:14
      Zapomnialem podac zrodlo z ktorego to skopiowalem,boje sie ze autor moze byc
      krytykowany,ma takie podejrzane nazwisko Tuwim. --www.zwoje-
      scrolls.com/zwoje38/text02p.htm
    • mariner4 Kary powinny być optymalne. 04.08.06, 17:16
      Czytałem kiedyś pracę B.Geremka o karach w średniowiecznym Krakowie.
      (W koncu to jest jego prawdziwy zawód)
      Otóz analizował on skuteczność drakonskich kar w tamtym Krakowie. Prawie za
      wszystko była kara śmierci. Jaki był efekt? Złodziej złapany przez właściciela
      nie miał właściwie żadnego wyboru. Kiedy zabił tego, kto go złapał miał pewne
      szanse uniknąć śmierci. Gdyby się poddał nie miał żadnych szans.
      Oczywiście piszę to w ogromnym skrócie. Ale w tym wypadku drakonskie kary
      odnosiły skutek odwrotny od zamierzonego.
      M.
    • jola_iza Re: Nie pamiętam autora 04.08.06, 19:44
      ale pamiętam taki obraz: publiczna kara za kradzież w postaci obcięcia dłoni. Wśród gapiów krązy kieszonkowiec. Tyle na temat.
    • frank_drebin Ja sadze, ze takie watki to zakladaja tylko tzw. 04.08.06, 19:52
      pozyteczni idioci, bo jak trzeba to:
      "RAF znalazła wsparcie u terrorystów palestyńskich, którzy porwali niemiecki
      samolot pasażerski, odbity przez jednostkę antyterrorystyczną GSG-9 18
      października 1977 w Mogadiszu. Po tych wydarzeniach przywódcy grupy w
      tajemniczych okolicznościach popełnili samobójstwa w więzieniu, przy czym
      Baader został znaleziony zastrzelony."
      Czyli zabija sie w wiezieniach zrodlo zamachu terrorystycznego - czlonkow RAF.
      I nikt nikogo o zdanie nie pyta.
      Zrodlo:
      pl.wikipedia.org/wiki/Frakcja_Czerwonej_Armii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka