Dodaj do ulubionych

Straszenie Polski przez W.Putina to tylko blef

07.02.07, 21:27
Jest to oczywista pewnego rodzaju testowanie spójności EU.Rosja nie może
sobie pozwolić na konflikt z cała EU.Oczywista, ze Rosja ( w osobie W.Putina )
próbuje jak może te spójność EU rozbić stąd te decyzje np. że mięso będzie
sprowadzać z kraju X, przetwory z kraju Y, owoce i warzywa z kraju Z.To
wszystkie zagrywki są tak oczywiste i łatwe do przewidzenia.Moskwa oczywiscie
jest bardzo wkurzona na Polskę za utrzymanie weta, ale RP bardzo ładnie
zagrywa w tej całej zawierusze kartą unijną, stąd mój wniosek, że te wszystkie
zagrywki aktualnego "cara" Rosji są li tylko zwykłym blefem...
Obserwuj wątek
    • majka229 Re: Straszenie Polski przez W.Putina to tylko ble 08.02.07, 00:24
      rosjanie mieli by przerąbane na zachodzie niby nikt by ich nie bił tutaj ale kazdy by ich nie lubiał i to bardzo.
      a zachód by miał dylemat czy nie lubić rosjanina czy polaka.
      • portoryko13 Re: Straszenie Polski przez W.Putina to tylko ble 08.02.07, 00:39
        Zachód miałby straszny dylemat,faktycznie:)

majka229 napisała:

> rosjanie mieli by przerąbane na zachodzie niby nikt by ich nie bił tutaj ale
        ka
        > zdy by ich nie lubiał i to bardzo.
        > a zachód by miał dylemat czy nie lubić rosjanina czy polaka
    • dr.freud Niekoniecznie, niekoniecznie ... 08.02.07, 00:49
      camille_pissarro napisał:

> ale RP bardzo ładnie
      > zagrywa w tej całej zawierusze kartą unijną, stąd mój wniosek, że te wszystkie
      > zagrywki aktualnego "cara" Rosji są li tylko zwykłym blefem...

Skąd wiesz drogi camillku że Angela Merkel nie podpuściła
      Putina, żeby Kaczyński przyleciał do Brukseli i jak malutki
      pudelek lizał po rękach Angelę i skamlał o pomoc?
      Przypominam że Merkel ma ambicje zaklepania konstytucji europejskiej ..
    • banme1 Niemcy za was walczyc nie beda. Francuzi tez nie. 08.02.07, 03:25
      wiec? kaczki na przemial i ty z nimi.
    • problemy.dwojga.mlodych Re: Straszenie Polski przez W.Putina to tylko ble 08.02.07, 03:57
      Gdyby UE nas nie poparła jaki byłby to sygnał? Że UE to pic i puste słowa. Putin
      nie ma szans w takiej konfrontacji. Dla UE byłby to początek rozpadu, nie
      pozwolą na to. Ciekawe po co ruskie to robią? Widzą zagrożenie w naszym rozwoju?
      • banme1 wy potrzebujecie kasy UE, wiec nie odejdziecie 08.02.07, 04:07
        pic to wasza rzeczywistosc. i co? i nic.
      • camille_pissarro Re: Straszenie Polski przez W.Putina to tylko ble 08.02.07, 07:26
        Rosja próbuje za każdym razem zachwiać strukturami jeszcze nie do końca
        ukształtowaną ( po kolejnych rozszerzeniach ) EU.Polska nie jest członkiem
        wspólnoty, którego zdanie Bruksela mogłaby bez żadnych wyjaśnień pominąć.
        Polska umiejętnie zgarywa unijną kartą jak wspomniałem, a zagrywki Kremla
        są li tylko blefem ( zauważają to nawet dziennikarze rosyjscy ), ponieważ gdyby
        faktycznie W.Putin wprowadził w życie to co przekazł dziennik "Komisarnt" ( tak
        to chyba fonetycznie brzmi ) to relacje Rosji z EU na pewno zdecydowanie by sie
        pogorszyły.A Rosja na to sobie nie może pozwolić w dobie globalnej gospodarki i
        nawet fakt , że jest dla Europy głównym dostwacą surowcówenergetycznych nic w
        tym względzie by jej nie pomógł, w czym znaczny udzial tez ma Polska , która
        uświadomiła EU jak Rosja wykorzystuje te kartę przetargową...
        • problemy.dwojga.mlodych Re: Straszenie Polski przez W.Putina to tylko ble 08.02.07, 13:03
          Tylko czy Putin nie przelicytuje. Może na krótką metę opłaca się konflikt z UE.
          Spoiwem Rosji jest teraz nacjonalizm. Polska dobrze się nadaje na wroga.
          Po drugie może celem jest zrobienie z nas niestrawnego kęsa który stwarza
          wyłącznie problemy. Obrzydzą całkowicie potencjalne rozszerzanie UE o Ukrainę,
          Białoruś.
          Tak czy inaczej Europa powinna wyjść z tego wzmocniona.
          • camille_pissarro Re: Straszenie Polski przez W.Putina to tylko ble 08.02.07, 13:22
            Oczywista, ze Rosja prowadzi swoją gre w celu zdezawuowania poczynań Polski,
            przedstawiając nas jako wichrzyciela i członka EU, który bedzie doprowadzał do
            konfliktów.
            Na szczęście intrygi Rosjan sa szyte grubymi nićmi i gołym okiem widoczne,
            problem w tym czy EU podejmie rekawicę?
            • problemy.dwojga.mlodych Re: Straszenie Polski przez W.Putina to tylko ble 08.02.07, 18:23
              Ktoś kiedyś napisał że Rosjanie patrzą na nas z perspektywy 400 lat, a my na
              nich z 60ciu. Coś w tym jest. Czy oni nas się boją? To dla mnie fantastyka, bo
              sam byłem wychowany w wasalizmie, tzn złe słowo w cieniu niezwyciężonego brata.
    • ab_extra Nie blef, tylko "rozpoznanie bojem" 08.02.07, 07:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=56860882
      • camille_pissarro Re: Nie blef, tylko "rozpoznanie bojem" 08.02.07, 07:29
        Mozna też określić to mianem "testu na spójność EU".
        • ab_extra Mnie bardziej niepokoi dwuznaczna rola Niemiec 08.02.07, 07:38
          w tej sprawie. Nie dał bym głowy, że Putin nie jest tu pistoletem w ręku Merkel.
          Ale faktycznie, głowy nie dam.
          • camille_pissarro Re: Mnie bardziej niepokoi dwuznaczna rola Niemie 08.02.07, 08:19
            Tez mam obawy jesli chodzi o stanowisko Niemiec, natomiast ciekawa sytuacja
            będzie po wyborach we Francji gdyby wygrał Sarkozy.On zapowiada zmiane frontu,
            chce na nowo ułozyc sie z U.K i USA, w tym aspekcie Twoje obawy sa
            uzasadnione...
          • qqazz Re: Mnie bardziej niepokoi dwuznaczna rola Niemie 08.02.07, 19:43
            ab_extra napisał:
            > w tej sprawie. Nie dał bym głowy, że Putin nie jest tu pistoletem w ręku
            Merkel. Ale faktycznie, głowy nie dam.

Moze i tak byc choc moim zdaniem to mało prawdopodobne, nawet jesli Niemcy cos
            kombinują to i tak głównym rozgrywajacym w tym sojuszu jest Putin, w kazdym
            razie p. Merkel to juz nie jest marionetka która przekupiono intratna fuchą na
            emeryturze (choc kto wie?).

pozdrawiam
    • sanitarny Na miejscu Putina 08.02.07, 18:40
      Polskie mieso i towary przechodza wszystkie rosyjskie testy,wydaje ustne ciche
      polecenie,firmy lub osoby prywatne sprowadzajace mieso lub towary z Polszy pod
      lupe, a reszte zrobi skarbowka,az do doprowadzenia do bankructwa.Pytanie jaka
      firma sprowadzi mieso z Polski?Co zrobi EU jesli nikt z Rosji nie odwazy sie
      sprowadzac towarow z Polski?I co dalej z ta Polska? Wyglada no to ze jednak
      Polska przegra w stylu jakim przegral Capone
      • qqazz Rosja to nie jeat kraj europejski! 08.02.07, 19:55
        sanitarny napisał:
        ...Pytanie jaka firma sprowadzi mieso z Polski?Co zrobi EU jesli nikt z Rosji
        nie odwazy sie sprowadzac towarow z Polski?...

Nikt sie nie odważy, nie bede sie powtarzał wiec podaje link do tego co
        wcześniej napisałem w innym watku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=56969838&a=56979453

pozdrawiam

• qqazz Słuszna obserwacja 08.02.07, 18:51
      To moze byc jak najbardziej blef tak jak piszesz, niemniej sytuacja moze sie
      zaognić, a wtedy zakończenie całego sporu odmiennie niz zyczyłaby sobie tego
      Rosja byłoby odebrane jak policzek i skaze na jej wizerunku wiec watpie zeby
      Putin zbyt szybko powiedział pas (chyba ze ugra cos w zamian) bo to wymagałoby
      wielu przeróznych wygibasów i oznaczało nagły wzrost pozycji Polski i
      wzmocnienie naszej pozycji a to nie jest Putinowi na rękę. Byc moze to tylko
      pusta zagrywka a byc moze Putin jest przygotowany do działania jezeli sprawy
      przyjma niekorzystny obrót, Rosji nie mozna lekceważyć.

pozdrawiam
      • camille_pissarro Re: Słuszna obserwacja 08.02.07, 22:44
        Pożyjemy, zobaczymy ja w żadnym wypadku nie mam zaufania do poczynań Moskwy ani
        tym bardziej W.Putina.Mam nadzieję, że jego wszystkie knowania spala na panewce
        |( poza rurą pod Bałtykiem, bo tu niestety jest nieciekawa polityka Niemiec, a
        zwłaszcza byłego kanclerza Schroedera)
        • qqazz Re: Słuszna obserwacja 09.02.07, 10:29
          camille_pissarro napisał:
          > Pożyjemy, zobaczymy ja w żadnym wypadku nie mam zaufania do poczynań Moskwy
          ani tym bardziej W.Putina.Mam nadzieję, że jego wszystkie knowania spala na
          panewce |( poza rurą pod Bałtykiem, bo tu niestety jest nieciekawa polityka
          Niemiec, a zwłaszcza byłego kanclerza Schroedera)

Brak zaufania to powinien być punkt wyjscia w konstruowaniu polityki wobec
          Rosji kto tego nie wie albo pomimo wiedzy nie bierze pod uwage prędzej czy
          później zbudzi sie z ręka w nocniku.

pozdrawiam

• janbezziemi Rosja to nie Haity! 08.02.07, 19:46
      Nie traktuj Rosji jak Haiti!
      • karbat Re: Rosja to nie Haity! 08.02.07, 20:45
        a tak powaznie dlaczego ruski nie moga sprowadzyc warzyw bez cla z Hiszpanii ?
        gdzie to jest napisane ?
        oni nie podwyzszaja cla !! oni je likwiduja dla niektorych ,
        bylby taki wrzask w kraju gdyby nam zlikwidowali na cos clo ?
        acha!!, wowczas sami bysmy sie oclili na nasza niekorzysc hehehehe
        • qqazz Alez mogą 08.02.07, 21:46
          Ich prawo, jak beda chcieli to moga cie zrobic kapciowym Putina i co ktos im
          podskoczy?

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka