loppe 01.04.07, 12:16 Czesław Miłosz zasługuje na 10 pomnikow a nie 1 (albo 0 jak chce środowisko radiomaryjne) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzewuski1 Re: Cz. Miłosz jest cool 01.04.07, 12:20 ten poeta był zdrajca prawdziwych Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Cz. Miłosz jest cool 01.04.07, 12:21 rzewuski1 napisał: > ten poeta był zdrajca prawdziwych Polaków ten poeta to klejnot prawdziwych inteligentów Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Cz. Miłosz jest cool 01.04.07, 12:24 ps. mało poeta - ten myśliciel jego proza to pożywka intelektualna najwyższej próby Odpowiedz Link Zgłoś
pozory.demokracji.i.anarchia Re: Cz. Miłosz jest cool 01.04.07, 12:22 loppe napisał: Czesław Miłosz zasługuje na 0 pomnikow. To moser! Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Cz. Miłosz jest cool 01.04.07, 12:25 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4028040.html Jak zwykle oszołomstwo lubi deptać coś czego nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Twojna głupota jest porażająca 01.04.07, 12:25 Czesław Miłosz jest znany i uznanym na świecie polskim poetą i pisarzem. Jest noblistą. Ja wolę, żeby ludziom na świecie (a i Polakom to się przyda) Polska kojarzyła się z Miłoszem, Curie-Skłodowską, Gombrowiczem, Wałęsą, etc... niż z moherowym kołtunem. A ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Twojna głupota jest porażająca:))) 01.04.07, 12:29 i jeszcze raz lustro, tym razem pobiłeś własny rekord analfabetyzmu funkcjonalnego Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Przekomarzanki rodem z piaskownicy 01.04.07, 12:42 na mnie nie działają. Jeśli chcesz podyskutować na FK to musisz sporo nadrobić, a przede wszystkim pozbyć sie swojego prymitywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Przekomarzanki rodem z piaskownicy 01.04.07, 17:43 ty nigdy nie zrozumiesz nawet jednej strony z Miłosza:) Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Misiu - ty masz problem ze zrozumieniem 01.04.07, 20:11 instrukcji obsługi papieru toaletowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Poczytaj raczej Brzechwę ze zrozumieniem 01.04.07, 17:44 jesli sie uda...:) Odpowiedz Link Zgłoś
pozory.demokracji.i.anarchia Re: Co jest "Twojna" 01.04.07, 12:30 Miłosz to moser taki jak reszta twoich idolersów. www.nczas.com/?a=show_article&id=3659 Odpowiedz Link Zgłoś
pozory.demokracji.i.anarchia Re: Co jest "Twojna" ? Rodzaj poetycki? 01.04.07, 12:31 Miłosz to moser taki jak reszta twoich idolersów. www.nczas.com/?a=show_article&id=3659 Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgdansk6 Poeta o poputcziku 01.04.07, 12:26 youtube.com/watch?v=OeyiC3GqKBs www.abcnet.com.pl/artykul_zas.php?art_id=72&w=n&token= Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Czy Herbert jak mówi 01.04.07, 12:31 to bełkocze podobnie jak w swojej "poezji"? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy Herbert jak mówi 01.04.07, 12:32 Nie uważasz że conieco straciłeś umiar i proporcje w swojej krytyce? Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Miłosz byl niezlym pieta, ale bez klasy i 01.04.07, 12:27 zwyczajnej lojalosci wobec narodu, ktorego kulturze zawdzieczal swoj sukces. Nie byl postacia sympatyczna ani ludzka. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 12:31 jest wykluczona. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 12:33 Zdefiniuj: "durny naród". Odpowiedz Link Zgłoś
chaziaj [...] 01.04.07, 12:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Milosz i jego Nobel 01.04.07, 12:37 Niejednokrotnie było też dowodzone że to co piszesz to pomówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Milosz i jego Nobel 01.04.07, 19:21 wielu wielkich tworców miało trudny charaketer Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: Milosz i jego Nobel 01.04.07, 19:35 tu nie chodzi o charakter tylko o pogarde a nawet nienawisc do narodu, w ktorego sercach i pamieci chce sie pozostac. Milosz nie zasluzyl na te pamiec, a w swiecie nikogo on NIE obchodzi. Porownaj wiersze Tuwima i Milosza. Tuwim, choc byl z pochodzenia Zydem, kochal Polske i polska kulture, a Milosz Polska gardzil. Oto cala roznica. Poeta niekochany, to poeta zapomniany. Za pare lat nikt nie bedzie pamietal o Miloszu. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Milosz i jego Nobel 01.04.07, 19:19 to był raczej love&hate relationship...inaczej po cholerę Miłosz fatygowałby się na starośc z Californii do Cracowa Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: Milosz i jego Nobel 01.04.07, 19:38 Mysle, ze on Polakow potrzebowal jako czytelnikow i klake. Tylko dlatego tu przyjechal na starosc, bo w swiecie nikogo on nie obchodzil, a tu Nobel nadawal mu aure waznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 12:38 wobec tego Milosz powinien pisac po angielski, litewsku czy marsjansku i nie podszywac sie pod kulture polska i nie planowac sobie grobowaca na polskiej Skalce. Milosz byl antypatycznym oportunista w kazdym calu, niezdolnym do lojalnosci, przyweiazania i milosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 17:49 Pisał z wyjątkiem marsjańskiego. Nie wiedziałam, że sobie planował. On pewnie też nie wiedział. Prawdziwa cnota krytyki się nie boi. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 19:29 Mysle, ze Milosz planowal sobie pogrzeb na Skalce z honorami, dalego tu sciagnal na stare lata. Ktos kto tak jak on gardzil Polska, Polakami i polska kultura pownienien tu nigdy nie wracac, a nie oczekiwac, ze ludzie ktorych on opluwal przez cale zycie bede go honorowac. Tego wymagalyby zwykla przyzwoitosc i honor. Nie mowimy tu o lojalnosci wobec rezimow (choc on sluzyl swego czasu komunie) tylko o lojalnosci wobec narodu polskiego. On nie czul sie Polakiem i Polakami gardzil, wiec Polacy nie powinni uwazac go za swego. Powionni go ignorowac, zreszta nie dorownuje on wielkoscia umyslu i serca wielu polskich ukochanym poetom. Zeby byc kochanym jako poeta, trzeba kochac ludzi, a Milosz bym mizantropem i antypolakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 19:46 wygarnal pare prawd o Polakach tzn nimi gardzil ?? hehehe Im bardziej bedzeisz lgac ,koloryzowac ,mitologizowac o Polakach i Polsce tym bardziej bedziesz zasluzonym dla koltunstwa ,tez fakt Odpowiedz Link Zgłoś
pozory.demokracji.i.anarchia Re: Lojalność wobec narodu wybranego 01.04.07, 21:18 karbat napisał: jak przystało na anty-Polaka, gratulacje, postawa zrozumiała. --- Czemu nie uświetnił swoją obecnością Litwnów, czy oni go nie chcieli? Nie został także sprawiedliwym wśród narodów...? Moje zdanie na temat Czesława Miłosza w wielkim skrócie: 1. jego nagroda Nobla to przydział polityczny, antykomunistyczny 2. wielki przyjaciel JPII, a także chaziaja, 3. wielki przyjaciel narodu wybranego, 4. czytałem dolinę Issy i parę innych stworków, w czasie kiedy nie był on w Polsce mile widziany - opowiadanie poprawne. 5. Ależ tak, pamiętam - 0 6. Alkoholik wstepuje w brame niebios - 1 - euforia komentarzy zauroczona Noblem, 7.Ars poetica? - 2 - Ciekawe rozwazania, ale czemu licza sie za wiersz, raczej pasowalyby do pamietnika lub jakiejs ksiazki - Krzysztof 8. BIEDNY CHRZEŚCIJANIN PATRZY NA GETTO - 0 - Wiersz traktuje o nietolerancji, wrogości wobec narodu żdowskiego i o dzikim zapatrzeniu w siebie kogoś, kto mowi o sobie ,,chrzescijanin,,, a nie postępuje zgodnie z założeniami religii crześcijańskiej. - Anna 9. Bieg - 1- euforia Siubuk : Jasny i piękny 10. Campo di Fiori - Warto pamiętać, że ta "wesoła karuzela" to fikcja literacka. Owszem była takowa pod murami getta, ale nikt się na niej nie bawił, bo po pierwsze była nieczynna podczas całego powstania, a po drugie przechodziła tam przez pewien czas linia frontu. Zresztą to do Miłosza podobne. W końcu sam kiedyś przyznał, że jest "alergicznie uczulony na wszystko, co polskie", Polskę zwał "odbytnicą świata", a w "Roku myśliwego" uznał, że "Dla Polski nie ma miejsca na Ziemi".- Kinda Hate xx. Moja wierna mowo - 00 - jan napisał: ten litwin noblista tak znieważa nasz język, a gosia napisała: nie nie nie to nie tak w tym fragmencie który przytoczyłeś chodzi o nagonki na Żydów podajże w 1968 roku kiedy to polacy okropnie traktowali Żydów, choć nie powinni .... I za to wstydzi sie Miłosz ze ludzie walczący o niepodległość teraz nagle stali sie rasistami wyklinającymi innych właśnie w języku polskim w języku ojczystym dla Miłosza. ... Teraz przyznaję się do zwątpienia. Są chwile kiedy wydaje się, że zmarnowałem życie. Bo ty jesteś mową upodlonych, mową nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej może od innych narodów, mową konfidentów, mową pomieszanych, chorych na własną niewinność. ... Pokażcie mi wiersz z tej setki, który "zwali mnie z nóg". Nie mam cierpliwości do ...braku rymu i rytmu. Metafory niezłe. Reszta z komentarzami na stronie: www.poezja.org/index.php?akcja=wierszeznanych&kto=Mi%B3osz&ak=pokaz - Wiersze kultura.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1039995&M=617&MP=1 - Dolina Issy ____ Pierwszym zdrajcą narodu żydowskiego był Jezus. www.nczas.com/?a=show_article&id=3659 Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Lojalność wobec narodu wybranego 01.04.07, 21:40 pozory.demokracji.i.anarchia napisał: > Moje zdanie na temat Czesława Miłosza w wielkim skrócie: > 1. jego nagroda Nobla to przydział polityczny, antykomunistyczny dobrze ,ze to jest twoje zdanie :) dodaj jeszcze ,ze to co on stworzyl dyktowali mu inni ;) Teraz przyznaję się do zwątpienia. Są chwile kiedy wydaje się, że zmarnowałem życie. -sa miliony dzis, co nie czekaja na jego zmarnowanie Bo ty jesteś mową upodlonych, -duzo z nich juz opuscilo kraj ,by sie dac dalej upadlac mową nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej może od innych narodów, -Polaku tylko radyjo prawda -cie uzdrowi , oswieci mową konfidentów, -IV RP walczy z III RP mową pomieszanych, chorych na własną niewinność. -winny jest Uklad , Zyd , Mafia ,komunista tylko nie Polak Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Lojalność wobec narodu wybranego 01.04.07, 21:57 > Pokażcie mi wiersz z tej setki, który "zwali mnie z nóg". "Który skrzywdziłeś". Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 21:56 Józef Piłsudski nazywał siebie Litwinem, o Polakach mówił z pogardą, zarzucając im serwilizm wobec caratu i płaszczenie się przed wrogami, o orle polskim śmiał powiedzieć, że był... żółty ze strachu, sporą część narodu - elektorat endecji - obraził, nazywając "potwornym, zaplutym karłem", zdradził Matkę-Kosciół, żył w grzechu z niepoślubioną kobietą... Kiedy wyeksmitujemy go z Wawelu? Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 22:01 Krytykowac wewnetrznie to co zle trzeba, nienawidziec i opluwac na zewnatrz swoj narod to kanaliostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Lojalność wobec narodu tak durnego jak polski 01.04.07, 22:09 antithesis napisała: > Krytykowac wewnetrznie to co zle trzeba, nienawidziec i opluwac na zewnatrz > swoj narod to kanaliostwo Można prosić o parę przykładów "OPLUWANIA NA ZEWNĄTRZ POLSKIEGO NARODU" przez Miłosza? Jego "Historia literatury polskiej" dla Amerykanów? Jego eseje w języku polskim, poświęcone Gombrowiczowi, Sienkiewiczowi, Rodziewiczównie? "Dwudziestolecie"? "Umysł zniewolony"? "Zdobycie władzy"? Wszystkie te rzeczy były pisane po polsku, drukowane po polsku, czytane przede wszystkim przez Polaków (za granicą i w kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Miłosz wrog Polski i nienawistnik Polakow 01.04.07, 22:26 Antypolskie paszkwile Miłosza Przykłady antypolskiej psychopatii tego poety, którą naszpikowana jest jego twórczość. Polak musi być świnią, ponieważ się Polakiem urodził ("Prywatne obowiązki"). O polskiej literaturze: Bo ty jesteś mową upodlonych, mową nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej niż innych narodów, mową konfidentów, mową pomieszanych, chorych na własną niewinność (wiersz "Moja wierna mowo"). O polskim katolicyzmie: Przyrzekłem sobie, że nie zawrę nigdy przymierza z polskim katolicyzmem (...), czyli że nie poddam się małpom (książka "Rodzinna Europa"). W "Traktacie teologicznym" zbezcześcił Matkę Bożą Częstochowską: Pochodzę z kraju, gdzie Twoje sanktuaria służą umacnianiu narodowej ułudy i uciekaniu się pod Twoją obronę, pogańskiej bogini, przed najazdem nieprzyjaciela ...dla Polski nie ma miejsca na ziemi ("Rok myśliwego") ...gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze ("Rodzinna Europa"). ...patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi to najzupełniej obce ("Tygodnik Powszechny", 1996 rok). Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Ostatni (chyba) raz wyjaśniam jak chłop na rowie 01.04.07, 23:22 1. > Antypolskie paszkwile Miłosza > > Przykłady antypolskiej psychopatii tego poety, którą naszpikowana jest jego > twórczość. Ale to wszystko pisał po polsku i do Polaków - nie wynosił tego na zewnątrz, żeby się płaszczyć przed Niemcami czy Sowietami. Podobnie rugał Polaków Marszałek Józef Piłsudski - też był złym Polakiem? A poza tym: co wypisywał (po angielsku) James Joyce o Irlandii i Irlandczykach oraz o katolicyzmie, a jak dziś jest traktowany przez swoich rodaków, urządzających w Dublinie Bloomsday, bowiem Joyce jest najsłynniejszym irlandzkim pisarzem XX wieku? 2. W "Traktacie teologicznym" zbezcześcił Matkę Bożą Częstochowską: Pochodzę z > kraju, gdzie Twoje sanktuaria służą umacnianiu narodowej ułudy i uciekaniu się > pod Twoją obronę, pogańskiej bogini, przed najazdem nieprzyjaciela Nie masz zielonego pojęcia o antropologii kulturowej. W dowolnej książce z tego zakresu na temat polskiej religijności możesz przeczytać: a) o pogańskich elementach w polskich zwyczajach religijnych i w tzw. pobożności ludowej b) związkach kultu maryjnego z przedchrześcijańskimi kultami matriarchalnymi i postaciami bogiń. Sprawdź też, gdzie był obraz częstochowski w czasie potopu szwedzkiego - zrozumiesz aluzje do "narodowej ułudy" (cała legenda jasnogórska jest propagandowym mitem, stworzonym post factum). Nie wiem, czy nie dostaniesz zawału, gdy cię poinformuję, że chrześcijaństwo uczyniło Efez ośrodkiem kultu maryjnego głównie ze względu na trwający tam przez poprzednio niemal tysiąc lat kult bogini Artemidy. Zastanów się też nad wyborem daty świętowania narodzin Jezusa Chrystusa (o Którym nie wiemy, kiedy się dokładnie urodził). I do tego nie potrzeba śp. Miłosza - wystarczy w miarę zdrowy rozsądek i skojarzenie prostych faktów (kulturowych i historycznych). 3. > ...dla Polski nie ma miejsca na ziemi ("Rok myśliwego") A w Biblii to jest napisane "Nie ma Boga". Tylko że dalej jest dopowiedzenie: "rzekł głupiec w sercu swoim". Dlatego nie podniecaj się wyrwanymi z kontekstu fragmentami - poczytaj lepiej, co o Polsce wypisywali Słowacki, Norwid, Wyspiański, Żeromski, Witkacy, Gombrowicz. I zastanów się, dlaczego do takiego "wroga Polski, Polaków i polskości" tak serdecznie odnosił się Karol Wojtyła. Papież był głupszy od ciebie? Sorry, ale przypuszczam, że wątpię, jak mawiał Wiech... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Miłosz wrog Polski i nienawistnik Polakow 02.04.07, 08:24 no ale pomijany jest w tych rozważaniach krytycznych Zniewolony Umysł, dowodzący wielowątkowości nurtu zdegustowania rzeczywistością w twórczości wielkiego pisarza Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Miłosz wrog Polski i nienawistnik Polakow 02.04.07, 08:25 ps. Miłosz bynajmniej nie oszczędza też siebie w swoich pismach, więc...chyba nadmiernie potępiasz szczerość wielkiego artysty Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Miłosz wrog Polski i nienawistnik Polakow 02.04.07, 08:29 Miłosz tak jak Gombrowicz "nie zapisał się" ani do polskiej prawicy, ani do polskiej lewicy - więc obrywał od jednej i drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Czy miernota, ktora plula na cala polska kulture 01.04.07, 22:34 zasluguje na honory w Krakowie? NIE!!!!!!!!!!!!!!! Poza tym on byl TW i slugusem czerwonego rezimu, poki bylo mu to wygodne. tiny.pl/c3hh Odpowiedz Link Zgłoś
pozory.demokracji.i.anarchia Re: Cz. Miłosz jest cool 02.04.07, 00:57 loppe napisał: Czesław Miłosz nie zasługuje na żaden pomnik. ____ Pinochet był cool, a Władza RP4 z Wielką Koalicją very hot! Marks, Lenin, Stalin, Hitler, Rosenberg wasi idole - to socjaliści i zbrodniarze Nie odpowiedzieliście mi na proste pytania: 1. Czemu nie uświetnił swoją obecnością Litwinów, 2. Dlaczego nie ogłoszony został sprawiedliwym, 3. Skąd taka miłość JPII do Miłosza, heretyka i bluźniercy, 4. Czy chaziaj miał rację co to związków rodzinnych JPII 5. Nagroda Nobla W. Szymborskiej to przydział polityczny, antykomunistyczny za nawrócenie wielbicielki Stalina a teraz Wy niewierzący pomódlcie się za: www.forum-znak.org.pl/index.php?p=mod-pl forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=59662444&a=59664708 i za beatyfikację JPII, (euforię świętą widzę w GW i TVN24, TokFM) Możecie już się do niego modlić dlatego, że: "JPII jedynie słusznie powiedział o nawróconym synu marnotrawnym Miłoszu..." A tu wielebny Jankowski dodałby pisanki wielkanocne: www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR2/_elem-og/950_SU.GIF www.haruth.com/starmagen.gif _____________________________________________ Pieski szczekają najgłośniej - kardynał Glemp Odpowiedz Link Zgłoś