Dodaj do ulubionych

"ekoterroryzm"

31.07.07, 16:03
czytalem ostatnio pare osob ktore za punkt honoru postawily sobie "dowalic
ekoterrorystom". ekoterroryzm to siedlisko lewactwa. po prostu jakis koszmar.

niedlugo takie inteligenty zaczna wyrywac trawe z trawnikow aby tylko dowalic
ekologom.

tymczasem trasa rospudy naprawde moze pojsc inna droga. ludzie. czy ktos z
was mieszka w miescie? czy nie wolicie mieszkac w takich dzielnicach gdzie sa
drzewka, jakis stawik, swieze powietrze? w warszawie jak mieszkalem w
wilanowie byla taka sliczna laczka przy sobieskiego. teraz wlazi tam ogromne
osiedle. a byla tam laczka i troszke wody, wokol rosla masa trawki, drzewka,
jabina... az sie chcialo czlowiekowi wyjsc na rower albo na spacerek - mimo
ze mieszkalo sie w miescie.

teraz coraz to nowe obszary ida pod blokowiska...domyslam sie ze nie ma innej
alternatywy - ale nalezy robic to z pomyslunkiem. pamietajcie ze raz
zniszczony kawalek przyrody taki jak rozpuda nie zregeneruje sie juz za
naszego zycia. a pewnie w ogole.

postep cywilizacyjny i rozbudowa infrastruktury jak najbardziej - ale z
glowa.

nie mylcie "ekoterrorystow" ktorzy np zabronilby nam jesc kaczek albo
kurczkow - bo to podobno "niehumanitarne" z ludzmi ktorzy po prostu chca
przyjemniej sobie zyc. chyba ze ktos lubi spedzac weekendy w mc donaldzie na
swietokrzyskiej.

jak tak to jego wybor
Obserwuj wątek
    • otumaniony.zomowiec Re: domyslam sie ze nie ma innej alternatywy 31.07.07, 16:15
      Niż bezmyślne zabudowywanie terenów rekreacyjnych ? Zapewniam Cię, że jest.

W 1853 r. władze Nowego Jorku podjęły decyzję o zagospodarowaniu terenu
      pomiędzy Nowym Jorkiem a wioską Harlem na park miejski. W 1857 ogłoszony został
      konkurs na koncepcję parku. Budowa parku trwała 15 lat a pracowało przy niej 20
      tys. robotników. Dużym wyzwaniem było przekształcenie podmokłych terenów
      bagiennych w teren nadający się do użytku. Wymagało to zasadzenia kilkuset
      tysięcy drzew oraz nawiezienia 3 mln m³ ziemi.

Dwa pytania:

1. Wyobrażasz sobie Nowy Jork bez Central Parku ?

2. Wyobraższ sobie, by władze jakiegokolwiek miasta w Polsce wykazały się
      podobną wyobraźnią i konsekwencją by - wielkim wysiłkiem (przede wszystkim -
      finansowym) urządzić p a r k ?...
      • marcus_crassus a o co chodzi??? 31.07.07, 16:19
        przeczytales uwaznie czy pierwsze zdanie tylko?
        • otumaniony.zomowiec Re: przeczytales uwaznie 31.07.07, 16:25
          Owszem; niniejszym buntuję się (chociaż niekonsekwentnie) przeciw Twojemu
          fatalizmowi ;)
    • reakcjonista1 Przeprowadź się do nory w lesie lewaku ;-) 31.07.07, 17:41

• marcus_crassus nie musze, nie pochodze z wiochy zabitej 31.07.07, 17:44
        dechami aby marzyc o awansie spolecznym w postaci zabetonowania wszystkiego
        wokolo.
        • reakcjonista1 A do tego swojego domku też jeździsz pewnie 31.07.07, 18:12
          po wertepach i zasłych koleinach z błoto-żwiru?
    • manny_ramirez Pewnie Marcus 31.07.07, 17:46
      Mozemy wrocic do wiekow srednich i mieszkac w puszczy.

W sprawie Rospudy jestem po stronie ekologow, ale nie badzmy naiwni. Ilu ich
      tam jest dlatego ze zalezy im na przyrodzie a ilu po to aby dowalic rzadowi?

A z tych mldoych studenciakow co jezdza i protestuja to ilu myslisz robi to z
      glowa a nie zaslepionych ideologia?
      • marcus_crassus ale nie bede na zlosc lewakom sobie uszu odmrazal 31.07.07, 17:47

• manny_ramirez ? 31.07.07, 17:50
          Ijak dlugo bedziesz wciaz zaprzeczal prawdzie ze sam jestes lewakiem?:)
          • marcus_crassus Re: ? 31.07.07, 17:52
            zalezy w jakiej interpretacji "lewaka". nie jestem religijnym oszolomem. jesli
            wg Ciebie wszyscy ktorzy nie sa religijnymi oszolomami to lewaki to bede z duma
            nosil plakietke lewaka
            • manny_ramirez Powiedzmy tak 31.07.07, 17:57
              Osoba ktora uwaza mnie za religijnego oszoloma musi byc lewakiem.
              • absztyfikant Re: Powiedzmy tak 31.07.07, 18:00
                Ja mam liberalne poglady na gospodarke, ale wszelkiej masci religijnych
                darmozjadow nie znosze. I co? Tez jestem lewakiem? Pamietaj Manny, ze poglady
                to sa 2 wektory.

www.politicalcompass.org/
                • manny_ramirez wszyscy ktorzy akceptuja "zdobycze" 31.07.07, 19:51
                  Rewolucji Francuskiej w sferze swiatopogladowej to lewacy. A nietolerancja
                  wobec religii to ejden z glownych objawowo lewactwa.
                  • serpentor666 Re: wszyscy ktorzy akceptuja "zdobycze" 31.07.07, 19:53
                    A czy tamci ludzie nie mają prawa żyć bez obawy o to, że tir przejedzie ich
                    dziecko. Co do terrorystów to FBI uznało ekologów za potencjalnych terrorystów.
                    Bo niektóre akcje i niektóre organizacje w zasadzie można uznać za terrorystyczne.
                    • man_sapiens Re: wszyscy ktorzy akceptuja "zdobycze" 31.07.07, 20:58
                      serpentor666 napisał:

> A czy tamci ludzie nie mają prawa żyć bez obawy o to, że tir przejedzie ich
                      > dziecko.

Serpentor, nie przekręcaj faktów: nikt nie chce zakazać budowy obwodnicy, chodzi
                      tylko o to, żeby poprowadzić ją inną drogą. A w samym Augustowie można w ciągu
                      dwóch tygodni ustawić światła, które spacyfikują jeżdżące tamtędy tiry, a w
                      ciągu pół roku zrobić przejścia podziemne.
                  • marcus_crassus [...] 31.07.07, 20:12
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • serpentor666 Re: Vive la République! Vive la Révolution! 31.07.07, 20:17
                      No to witaj austaralopiteku, tam leży kamyk to się nim pobaw i walnij parę razy
                      w główkę.
                    • manny_ramirez jaskinia to dla mnie komplement 31.07.07, 20:24
                      przynajmniej oznacza to ze nie zmieniam pogladow jak choragiewka. Ty za to co
                      dzien to nowe w zaleznosci w ktora strone o danej godzinie wiatr wieje.
                      • marcus_crassus Re: jaskinia to dla mnie komplement 31.07.07, 20:42
                        kiedy zmienilem poglady Flinston?
                      • marouder Maniek, zapytowywuje sie z troska, czy tobie nie.. 31.07.07, 21:05
                        ..odwala? Mnie sie zdaje, ze jednak troszke ci odwala!
                        ..i czy dales sobie wytatuowac gdzies lelije?
                        • manny_ramirez co to lelije? 31.07.07, 21:20
                          i co mi odwala?
                          • marouder Biale francuskie kwiatuszki...przedrewolucyjne!! 31.07.07, 21:22
                            ...z rewolucja francuska ci wyraznie odwala Maniek:)
                            • manny_ramirez Co mi odwala? 31.07.07, 21:23
                              Francuskiej Rewolucji mozemy podziekowac za najwieksze hekatomby w historii
                              swiata.
                              • marouder Hekatombami to sie zajmowal Julian Apostata... 31.07.07, 21:38
                                ...ktory bezpodstawnie sadzil, ze mozna zawrocic bieg procesow spolecznych
                                ofiarami z bydla rogatego...rewolucji francuskiej Europa zawdziecza swoja
                                tozsamosc, zdaje sie, ze obecnie w stopniu wiekszym niz chrzescijanstwu:)
                                • manny_ramirez ja sie takiej tozsamosci wstydze 31.07.07, 21:42
                                  miliony ofiar w imie postepu to nie jest cos czym jestem gotow sie chwalic.
                                  • woda.woda Re: ja sie takiej tozsamosci wstydze 31.07.07, 21:44
                                    Czy chrześcijaństwo było postępem dla Europy?
                                    • manny_ramirez ale dlaczego uwazasz 31.07.07, 21:45
                                      ze ow mityczny postep jest do szczescia konieczny?

A co do pytania; to tak, owszem, bylo.
                                      • woda.woda Re: ale dlaczego uwazasz 31.07.07, 21:47
                                        Ja nie wiem, czy jest potrzebny "do szczęścia"
                                        Faktem jest jednak, że postępuje od początku świata.
                • marcus_crassus [...] 31.07.07, 20:16
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • otumaniony.zomowiec Re: ilu tam jest dlatego, a ilu po to 31.07.07, 18:30
        Nie ma to jak połączyć przyjemne z pożytecznym ;-)
    • mak67 Re: "ekoterroryzm" 31.07.07, 17:49
      Zadając proste pytanie komu jest na rękę zatrzymanie budowy, otrzymamy prostą
      odpowiedź, rosjanom. Via Baltika jest jedyną drogą łączącą kraje bałtycie z
      Europą. Wybudowanie dobrej drogi to cios w plany rosjan budowy terminala
      promowego.
      Jesli ktoś sobie przypomina to wszelie ruchy zielonych walczyły z bronią
      atomową USA ale nigdy nie atakowały ZSRR. Jakoś nikt nie protestował gdy
      rosjanie topili wraki atomowych okretów w morzu. Dodają te dwie przesłanki
      wychodzi jasno kto finansuje działania ekoterrorystów
      • marouder Makowi nalezy sie Nobel, Nobel!! 31.07.07, 18:02
        Odkryl perfidny ruski szpisek!!

mak67 napisał:

> Zadając proste pytanie komu jest na rękę zatrzymanie budowy, otrzymamy prostą
        > odpowiedź, rosjanom. Via Baltika jest jedyną drogą łączącą kraje bałtycie z
        > Europą. Wybudowanie dobrej drogi to cios w plany rosjan budowy terminala
        > promowego.
        > Jesli ktoś sobie przypomina to wszelie ruchy zielonych walczyły z bronią
        > atomową USA ale nigdy nie atakowały ZSRR. Jakoś nikt nie protestował gdy
        > rosjanie topili wraki atomowych okretów w morzu. Dodają te dwie przesłanki
        > wychodzi jasno kto finansuje działania ekoterrorystów
        • absztyfikant Nobel? Nobel to malo! Santo subito! 31.07.07, 18:06
          Natychmiast!
        • mak67 Re: Makowi nalezy sie Nobel, Nobel!! 31.07.07, 18:06
          Może i tok rozumowania jest karkołomny ale podaj przykład jak greenpece
          atakował rosjan.
          • marouder Przyklady w google... 31.07.07, 18:10
            www.google.pl/search?q=greenpeace+rosja&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
            • mak67 Re: Przyklady w google... 31.07.07, 18:12
              Wyraźnie pisałem o ZSRR. Teraz to nie sztuka protestować. W latach 80 tego nie
              robili
              • marouder Cytuje twoja wypowiedz... 31.07.07, 18:16
                "Może i tok rozumowania jest karkołomny ale podaj przykład jak greenpece
                atakował rosjan."
                • mak67 Re: Cytuje twoja wypowiedz... 31.07.07, 18:19
                  zmieniam na ZSRR to i tak w zasadzie to samo.
      • man_sapiens Re: "ekoterroryzm" 31.07.07, 20:54
        mak67 napisał:

> Zadając proste pytanie komu jest na rękę zatrzymanie budowy, otrzymamy prostą
        > odpowiedź, rosjanom.

Jeżeli masz rację, to czemu, kurdebalans, nie poprowadzić tych kilku kilometrów
        omijając Rospudę? Jak się sprężyć, to można to zrobić w dwa lata. Pomijam
        sprawę, że taki projekt powinien być przygotowany od początku, ale gdyby zamiast
        przepychanek z EU (skazanych na porażkę) zabrać się do roboty od razu?
        • marcus_crassus moze rosjanie odwiedzaja czesto rospude? 31.07.07, 21:00
          moze np agencji przyjezdzaja tam na wakacje i zmasakrowanie rospudy ma popsuc
          im humor?
    • a-siek Kto chce przyjemniej żyć w zwiazku z budowa drogi 31.07.07, 20:32
      pod Augustowem?

Augustowianin czy Warszawiak, który popyszczy w sprawie Doliny jako cennego
      skarbu, a sam na wakacje i tak zapakuje tyłek w samolot na Kretę?

Może jednak zostawić decyzję lokalnej społeczności?
      • h.c.baron Re: Kto chce przyjemniej żyć w zwiazku z budowa d 31.07.07, 20:40
        a-siek napisała:

> pod Augustowem?
        >
        > Augustowianin czy Warszawiak, który popyszczy w sprawie Doliny jako cennego
        > skarbu, a sam na wakacje i tak zapakuje tyłek w samolot na Kretę?
        >
        > Może jednak zostawić decyzję lokalnej społeczności?
        >

A jak lokalna społeczność powie ,że na Wawelu trzeba otworzyć "oszoma"
        to zostawisz jej podjęcie decyzji?
        • a-siek Re: Kto chce przyjemniej żyć w zwiazku z budowa d 31.07.07, 20:48
          Jest różnica między zmianami ideologicznymi a użytecznymi. No i wartością
          Wawelu i Doliny, przykłądy niewspółmierne. Podejrzewam, ze obydwa są wycenialne.

Gdyby istniało ryzyko zalania Krakowa
          i trzeba byłoby zaorac Górę KOściuszki aby ratować miasto - to zostawiłabym
          ostateczną decyzję lokalnej społęczności, gdyby pojawił się spór.
          • woda.woda Problem w tym, że 31.07.07, 21:03
            Zabytki natury nie sa własnością lokalnych społeczności. To dobro narodowe i
            europejskie.
            • a-siek Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:09
              woda.woda napisała:

> Zabytki natury nie sa własnością lokalnych społeczności. To dobro narodowe i
              > europejskie.
              >

Dolina ROzpudy zabytkiem przyrodniczym nie jest, bo ani ona stara, ani jakoś
              szczególnie przydatna dla nauki.
              Ona jest co najwyżej urokliwym zakątkiem.
              • hrabia.m.c Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:13
                a-siek napisała:

> woda.woda napisała:
                >
                > > Zabytki natury nie sa własnością lokalnych społeczności. To dobro narodow
                > e i
                > > europejskie.
                > >
                >
                > Dolina ROzpudy zabytkiem przyrodniczym nie jest, bo ani ona stara, ani jakoś
                > szczególnie przydatna dla nauki.
                > Ona jest co najwyżej urokliwym zakątkiem.

Asieńko ,najwyższy czas na dokształcanie,
                może od czwartej klasy szkoły podstawowej ,wystarczy.
                • a-siek Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:22
                  Dolina powstała 150 lat temu jako efekt uboczny inwestycji. Jak na przyrodę to
                  trochę za młoda jak na określenie zabytek.
                  Myli Ci się propaganda z faktami.
                  Nie twierdzę, że to nie jest unikatowy zakatek przyrodniczy ale do zabytku
                  natury /a ściślej mówiac przyrody, jeśli już czepiamy się wiedzy szkolnej/
                  Dolinie trochę brakuje.
                  • woda.woda Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:23
                    A zabytek to zaczyna się od ilu lat?
                    • a-siek Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:24
                      woda.woda napisała:

> A zabytek to zaczyna się od ilu lat?

Od 151
                      • woda.woda Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:28
                        Wspólczuję.
              • woda.woda Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:15
                > Dolina ROzpudy zabytkiem przyrodniczym nie jest,

Jakie masz kwalifikacje, aby to oceniać?
                • manny_ramirez Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:22
                  A Ty masz?
                  • woda.woda Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:23
                    Ja nie mam. Dlatego opieram sie o opinie specjalistów, którzy twierdzą, że
                    Dolina Rospudy to zabytek przyrody i dobro narodowe.
                    • manny_ramirez Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:24
                      Sa tez tacy ktorzy twierdza przeciwnie.
                      • woda.woda Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:28
                        Być może. Możesz napisać, kto to taki?
                        • manny_ramirez dlaczego wymagasz ode mnie abym zrobil cos 31.07.07, 21:32
                          czego sama nie zrobilas?

Czy ekspertyzy ekonomistow z zasady sa mniej wiarygodne niz ekologow?
                          • woda.woda Słucham? 31.07.07, 21:36
                            Piszesz:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66774648&a=66791426
                            Zakładam więc, że wiesz, kto to taki.
                            • manny_ramirez a Ty kilka razy 31.07.07, 21:43
                              stwierdzilas ze sluchasz w tej sprawie ekspertow. jakiech?
                              • woda.woda Re: a Ty kilka razy 31.07.07, 21:44

• woda.woda Proszę bardzo 31.07.07, 21:45
                                www.pracownia.org.pl/prac/index.php?d=dzialania&e=artykuly&idm=118&id=442
                                Teraz twoja kolej.
                                • manny_ramirez Re: Proszę bardzo 31.07.07, 21:51

www.gddkia.gov.pl/article/raporty_i_analizy/obwodnica_augustowa//index.php?id_item_tree=0dfb0931f24ec4625c76729f2be01623
                                  • woda.woda Re: Proszę bardzo 31.07.07, 21:53
                                    Czytałes te ekspertyzy?
                                    • manny_ramirez wiekszosc 31.07.07, 22:03
                                      ale jakie to ma wlasciwie znaczenie?
                                  • manny_ramirez PS 31.07.07, 21:55
                                    Chcialem jedynie zaznczyc ze na samym poczatku pisalem ze w sprawie Rospudy
                                    jestem po stronie ekologow.

Ale z rownowagi wytracaja mnie Ci co na sprawie znaja sie nie lepiej niz inni
                                    forumowicze a przybieraja mimo to stanowisko autorytetow.
                                    • woda.woda Re: PS 31.07.07, 21:59
                                      Zaraz.
                                      Napisałam, że swoje opinie wyrażam w oparciu o ekspertyzy specjalistów.
                                      Na przykład prof. Simony Kossak:
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Simona_Kossak
                                      • manny_ramirez Re: PS 31.07.07, 22:04
                                        Odnosilem sie bardziej do Marudy niz do Ciebie.
                            • marouder Moge cos wyjasnic? Moja znajomosc z Mankiem jest 31.07.07, 21:44
                              ...na tyle dluga, ze sadze iz sie nie pomyle twierdzac, ze zarowno ekonomiczny,
                              jak i ekologiczny punkt widzenia na sprawe Rozpudy sa mu jednako obce:)
                              • woda.woda Aha :) 31.07.07, 21:46
                                Może jednak zechce czegoś się dowiedzieć? :)
                              • manny_ramirez Re: Moge cos wyjasnic? Moja znajomosc z Mankiem j 31.07.07, 21:46
                                ? i co to ma znaczyc?
                                • marouder Ze sie nie znasz a glos zabrales by wesprzec Asie 31.07.07, 21:48
                                  ...zapomnieles jednak w swej rycerskosci o zaopatrzeniu sie w bron:)
                                  • manny_ramirez A Ty sie znasz lepiej ode mnie? 31.07.07, 21:52
                                    A stanowisko zajmujesz od dawna.
                                    • marouder Nie jestem ekologiem, ale jesli sprawa mnie... 31.07.07, 21:56
                                      ...interesuje, to szukam na jej temat informacji sledze jej przebieg.
                                      Bardzo chwalebne, ze pomagasz Asi, alisci nie odpowiadasz za to, ze Asia sama
                                      sobie noge podstawia, daj sobie powiedziec:)
                                      • manny_ramirez Od Henia i co tak sie manipulowac nauczyles? 31.07.07, 21:57
                                        Bo z postu na post troche inna argumentacja:)
                                        • a-siek Manipulować??? 31.07.07, 21:58
                                          Maniek, teraz przesadziłeś nazywając walenie cepem manipulacjami ;)
                                          • marouder Zebyz jeszcze bylo CZYM manipulowac?:(/nt 31.07.07, 22:01

• manny_ramirez Wrocmy do tego na chwile 31.07.07, 22:16
                                    1. wypowiedzialem sie w sprawie ekoterroryzmu a nie Rospudy i podalem
                                    przyklady.
                                    2. Masz inne przyklady kiedy wypowiadam sie nie wiedzac o co chodzi? bo tak
                                    sugerujesz.

3. Wydaje mi sie ze zaczynasz bawic sie w pomowienia i manipulacje tak jak
                                    Heniu i co. No ale z kim przestajesz takim sie stajesz.
              • marouder Fabrykie w niej postawic! 31.07.07, 21:15
                Taka dolina to tylko miejsce bezpotrzebnie zajmuje!

a-siek napisała:

> Dolina ROzpudy zabytkiem przyrodniczym nie jest, bo ani ona stara, ani jakoś
                > szczególnie przydatna dla nauki.
                > Ona jest co najwyżej urokliwym zakątkiem.
                • a-siek Najlepiej przez inwestora ze 100% izraelskim 31.07.07, 21:29
                  kapitałem. Od razu okaże się, ze te żaby to więcej szkody niż pożytku robiły. A
                  Wajrak sam je będzie z laczkiem ganiał.

marouder napisał:

> Taka dolina to tylko miejsce bezpotrzebnie zajmuje!
                  >
                  >
                  > a-siek napisała:
                  >
                  > > Dolina ROzpudy zabytkiem przyrodniczym nie jest, bo ani ona stara, ani ja
                  > koś
                  > > szczególnie przydatna dla nauki.
                  > > Ona jest co najwyżej urokliwym zakątkiem.
                  • marouder Ach, tu Asie boli..? A skad Asia czerpie tego... 31.07.07, 21:41
                    ...rodzaju informacje, ze inwestor izraelski bylby najlepszy a Wajrak raz-dwa
                    bylby gotow go zaakceptowac?
              • manny_ramirez Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:21
                a dlaczego nie swiatowe od razu? Moze niech ONZ decyduje.
                • a-siek Re: Problem w tym, że 31.07.07, 21:24
                  manny_ramirez napisał:

> a dlaczego nie swiatowe od razu? Moze niech ONZ decyduje.
                  >
                  Jak się nasi zieloni zagalopują to i okaże się, że to ósmy cud świata prawie
                  wpisany na listę UNESCO :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka