gelimer 10.12.07, 14:55 Na forum nie ma już dyskusji o ważkich problemach społecznych i sposobach jakimi władza je rozwiązuje (lub nie rozwiązuje). Jest gremialne grzmocenie w Kaczyńskich, którzy już na Polskę wpływu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woda.woda O jakim 10.12.07, 14:56 wielkim problemie społecznym chcesz podyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Nie odwracaj kota ogonem 10.12.07, 15:04 - służba zdrowia - przemoc w szkołach - emigracja - przestępczość - itd. Ty oczywiście problemu nie widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Nie odwracaj kota ogonem 10.12.07, 15:05 Proszę cię bardzo,załóż wątek o przemocy w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:06 Co sadzisz gelimer o przemocy w szkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:08 Zjawisko przybrało zastraszające formy. Autorytet nauczyciela w społeczeństwie opartym jedynie na sile pieniądza upadł zupełnie. Wystraszyło mnie to, że Pani Minister Edukacji bagatelizuje problem. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Masz jakiś pomysł 10.12.07, 15:09 na to, jak zwiększyć autorytet nauczyciela? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Masz jakiś pomysł 10.12.07, 15:18 Najprostszy byłby merkantylny, ale nie jestem do końca przekonany czy byłby skuteczny. Bardzo wielką role gra tu postawa rodziców, którzy kiedyś doceniali autorytet nauczyciela, a teraz go przy swoich pociechach postponują lekceważąc przy tym swoją, ważną rolę wychowawczą. Moim zdaniem właśnie od wyraźnego ustalenia roli rodzica w budowaniu autorytetu szkoły należałoby zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Masz jakiś pomysł 10.12.07, 15:21 Moim zdaniem właśnie od wyraźnego ustalenia roli > rodzica w budowaniu autorytetu szkoły należałoby zacząć. A na czymta rola rodzica ma polegać? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Masz jakiś pomysł 10.12.07, 15:23 Na przejęciu części odpowiedzialności na siebie. Tak to niestety jest, że każda jednostka samoczynnie rozszerza zakres swoich działań wraz rozszerzaniem się zakresu odpowiedzialności jaką ponosi. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Aha. 10.12.07, 15:25 Ale to już nie jest dyskusja o przemocy w szkole, tylko o domowym wychowaniu dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Aha. 10.12.07, 15:29 Rozumiem, że lekarza też napomnisz by wrócił do rozmowy o drętwiejących palcach kiedy coś wspomni o guzie mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:10 gelimer napisał: > Zjawisko przybrało zastraszające formy. Autorytet nauczyciela w > społeczeństwie opartym jedynie na sile pieniądza upadł zupełnie. > Wystraszyło mnie to, że Pani Minister Edukacji bagatelizuje problem. gdyby nie osmieszano publicznie ludzi wyksztalconych to autorytet nauczycieli nie upadl by tak bardzo pomijajac, ze zarabiaja tak malo, ze trudno tu mowic o godziwym wynagrodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:11 I to by było prawie na tyle Scoutko:) scoutek napisała: gdyby nie osmieszano publicznie ludzi wyksztalconych to autorytet nauczycieli > nie upadl by tak bardzo > pomijajac, ze zarabiaja tak malo, ze trudno tu mowic o godziwym wynagrodzeniu > Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:19 Kto ich ośmieszał? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:20 Dlaczego zadajesz pytania, na które odpowiedzi są oczywiste? Scoutek już w zasadzie odpowiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:26 To przed nastaniem ery Kaczorów w szkole przemocy nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:28 Posłuchaj gelimerze: gdzie napisałam, ze nie było? Natomiast jedno jest pewne na 150% teraz jest jej znacznie więcej:( Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:22 gelimer napisał: > Kto ich ośmieszał? jak powiem to co wiem to stwierdzisz ze znowu napadam na pis, np. Dorn Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Porozmawiajmy gelimer o przemocy w szkolach.. 10.12.07, 15:43 Nawet jeśli to prawda to problem powstał znacznie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Gelimer, wroc, nie wypowiedziales sie n/t 10.12.07, 15:15 ..srodkow zaradczych:) gelimer napisał: > Zjawisko przybrało zastraszające formy. Autorytet nauczyciela w > społeczeństwie opartym jedynie na sile pieniądza upadł zupełnie. > Wystraszyło mnie to, że Pani Minister Edukacji bagatelizuje problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:00 Jak najbardziej interesuje i chętnie się przyłączę do dyskusji. Pod warunkiem, że to będzie dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:00 gelimer napisał: > w Kaczyńskich, którzy już na Polskę wpływu nie > mają. ktorzy Kaczynscy nie maja? bo Lech i Maria maja i to calkiem spory Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:03 A tam nie piernicz. po 40% tłucze na chama w PiS i w PO, ale oczywiscie widzi się tylko atakujących ulubieńców, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:06 Problem w tym, że krytyka PO jest krytyką władzy, czyli poza czepianiem się wady wymowy Tuska itp., dyskusją o Polsce. Krytyka "prezia Kaczyńskiego" jest już wyłącznie wyżywaniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:08 Krytyka PO za czasów PiSowych rządów to też było wyżywanie się?:] Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:09 Zgadza się. I tak samo mi się nie podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:11 A to chyba że tak. Tyle że to akurat jest na forum norma;) Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:15 To można jeszcze jakoś zaakceptować. Problem zaczyna się wtedy kiedy rzucisz jakiś ważki a jedyna reakcja z jaką się spotkasz to wyzwiska od tukomatołków, pisiorów i durniów połączone z bardziej "finezyjnymi" wycieczkami osobistymi. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:23 Przy odrobinie szczęścią wątek może przejść niezauważony;) Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:31 Tak też niestety bywa. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:08 Dobrze że rozwiązałeś tu ten konstytucyjny spór że prezio Kaczyńśki nie ma w zasadzie żadnej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Kaczyńscy na Polskę mają niestety wpływ 10.12.07, 15:04 Mają prezydenta i 146 posłów w Sejmie. No i swojego pogrobowca Kamińskiego z jego gestapo. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Kaczyńscy na Polskę mają niestety wpływ 10.12.07, 15:12 Posłów mają 166. RPO, NIK , KRRiTV , media publiczne, mnóstwo swoich ludzi w spółkach skarbu państwa. Cały czas CBA. Można wymieniać jeszcze więcej Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:05 flekowania Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:09 A uważasz religię na maturze za poważny problem? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:09 Tak. Uważam to za poważny problem mówiący wiele o kształcie państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:11 O ile pamiętam, Ty liczysz na rozbiory, więc rozklad moralny jest Ci na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:20 gelimer napisał: > Raczej obecność. jakos obecnosc ksiezy i katechetow w szkolach nie zmniejszylo przemocy w szkolach wrecz przeciwnie, twierdzisz, ze to juz jest nie do zniesienia to co? ksieza nie wykonuja tego do czego zostali powolani? skad wiec przypuszczenie, ze obecnosc religii na maturzee pomoze zwalczyc przemoc w szkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:22 Obserwuję ten proces 'chamienia' dokładnie pzrez cały okres obecności religii w szkołach i z roku na rok jest co raz gorzej:( Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:23 jdbad napisała: > Obserwuję ten proces 'chamienia' dokładnie pzrez cały okres > obecności religii w szkołach i z roku na rok jest co raz gorzej:( i NIC sie nie poprawia Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:25 A gdzie ja to twierdziłem? Przez myśl mi nie przeszło, że księża czy katecheci zdołają cokolwiek zrobić w kwestii przemocy w szkole. Nie uważam jednak by sama religia była problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:27 Jest problemem, bo między innymi na tych lekcjach, uczniowie demoralizują się nic nie robiąc. Vide wątki na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:30 A dlaczego nic tam nie robią? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:32 Pytanie skierowane do niewłaściwej osoby. Nie jestem katechetką. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:36 No dobrze, ale wypadałoby dotrzeć do sedna problemu a nie rozwalić coś, bo Ci się to nie podoba. Dla porządku, nie chodziłem na religię w szkole i swoich dzieci również zmuszać nie zamierzam. Nie chcę jednak demolować czegoś nie rozważywszy dogłębnie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:39 Do sedna problemu powinni dotrzec ci, co moga o tym zdecydowac i pogonic nic nie robiące towarzystwo. Wyjątki potwierdzaja regułę, bo wyjątki są. I niczego nie trzeba rozwalac, bo salki katechetyczne z utęsknieniem czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:40 Czyli przyjmujesz postawę: Nie podoba mi się, ale nie chce mi się myśleć dlaczego, więc trzeba rozwalić? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:43 Nie, nie przyjmuje takiej postawy i gdy zostanę ministrem edukacji, na pewno się za to wezmę. Na razie jestem zwykłą, szarą jednostką i jakoś tak biskupi, a nawet proboszczowie nie chcą, podli, ze mną rozmawiac:( Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 15:45 Ale wypowiedzieć się masz prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 16:42 > Nie, nie przyjmuje takiej postawy i gdy zostanę ministrem edukacji, > na pewno się za to wezmę To jak już zostanę tym premierem i będę kompletował gabinet to przedzwonię;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Tak długo, dopóki 10.12.07, 15:40 mie wiemy, jaki jest ogólnopolski program lekcji religii, z czego młodzież będzie zdawać tę maturę, tak długo nie da się na ten temat merytorycznie rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Tak długo, dopóki 10.12.07, 15:41 Więc trzeba najpierw wydać pieniądze na stworzenie programu a potem go ewentualnie wprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Najpierw 10.12.07, 15:43 trzeba taki program napisać, potem go ogłosić i dopiero poyem można o tym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Najpierw 10.12.07, 15:45 Uważasz, że trzeba wydać duże pieniądze by można było dyskutować nad merytoryczną wartością matury z religii? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Dużo pieniędzy? 10.12.07, 15:46 Zgodnie z konkordatem program układa strona kościelna i ona na pewno zrobi togratis. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Dużo pieniędzy? 10.12.07, 15:49 Spodziewasz się, że tak to własnie będzie wyglądało? Bo ja mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dużo pieniędzy? 10.12.07, 15:51 Ja mam nawet więcej,niż wątpliwości codo tego, czy Kościół zrobo to zadarmo. Ale - niedasię dyskutować o zasadności matury zreligii, dopóki nie wiemy,jaki jestzakres materiału czyli- co uczniowie muszą umieć, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dużo pieniędzy? 10.12.07, 16:02 > Dlaczego nie? Z czego konkretnie będą pytać na maturze z religii? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Nieobecność religii na maturze 10.12.07, 16:29 gelimer napisał: > Przez myśl mi nie przeszło, że księża czy > katecheci zdołają cokolwiek zrobić w kwestii przemocy w szkole. a widzisz, powinno bo jak juz nauczaja to powinni porzadnie a przemoc w kazdej religii jest zlem chyba, ze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:16 Rozkład moralny to religia w szkole od 17 lat i równocześnie problem przemocy w szkole nad którym z taką troską się pochylasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:27 Ale Tobie to chyba na rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:28 Religia w szkole? Nie bardzo? Ludzie stają się przez nią głupsi a w efekcie "prawdziwiej polscy". Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:30 Ale to wszak prowadzi do rozkładu znienawidzonej przez Ciebie RP. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:30 Nistety głupotą RP stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:31 Tym dla Ciebie lepiej. Bo prędzej nastąpią upragnione rozbiory. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:35 To jednak działa w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:37 Czyżby wpływało na wzmocnienie Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:38 Tak to właśnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:39 W takim razie wszyscy chcący pozbyć się religii ze szkoły chcą rozbiorów? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:42 Pewnie tak. A wszyscy durnie chcą niepodległej i silnej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:43 Albo uprawiasz reductio ad absurdum, albo ja już nic nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:46 Ty zacząłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:49 I dopatrzyłem się reductio ad absurdum. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:53 Jak się samemu stosuje to łatwiej dostrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:10 Ja, uważam. gelimer napisał: > A uważasz religię na maturze za poważny problem? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:12 Z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:13 Pisałam już o tym tyle razy, że aż nie mam ochoty się powtarzc:( Poszukaj sobie wątkach na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:16 Otóż właśnie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: W wątkach o religii na maturze nie widzę 10.12.07, 15:17 Cóż 'otóż właśnie'? Po prostu nie mam ochoty powtarzac tego samego 156 raz. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 15:06 gelimer napisał: > Na forum nie ma już dyskusji o ważkich problemach społecznych i > sposobach jakimi władza je rozwiązuje (lub nie rozwiązuje). Jest > gremialne grzmocenie w Kaczyńskich, którzy już na Polskę wpływu nie > mają. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=73014690&a=73014690 Wątek dziwnie unikany przez PiS :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk To zapodaj jakiś "ważki problem społeczny"! 10.12.07, 15:37 Jak będzie naprawdę istotny to podyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: To zapodaj jakiś "ważki problem społeczny"! 10.12.07, 15:42 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=73134478&a=73134904 Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: To zapodaj jakiś "ważki problem społeczny"! 10.12.07, 15:47 gelimer napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=73134478&a=73134904 Przecież dyskutują :) Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: To zapodaj jakiś "ważki problem społeczny"! 10.12.07, 15:48 Ale kolega pragnął zapodania jeszcze raz. Nie chciałem być niegrzeczny. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Dziękuję - doceniam, ale... 10.12.07, 16:05 Ale zupełnie mnie te twoje "ważkie problemy społeczne" nie ruszają. - przestępczość mamy średnią. Wiem co mówię, bo mieszkałem tu i tam poza Polską, i nie sądzę, żebyśmy jakoś specjalnie odbiegali od średniej europejskiej. - służba zdrowia. Też taka sobie - zobacz jak wygląda publiczna służba zdrowia we Włoszech (do dziś mi włosy dęba stają, jak sobie przypomnę...), albo w USA. - co do przemocy w szkołach - nie mam potomstwa, a jakoś dzieci moich znajomych dziwnym trafem chodzą do zwykłych szkół, gdzie nauczyciele panują nad klasami, i choć mogłoby być lepiej (zawsze może), to sytuacja nie jest absolutnie tragiczna. - emigracja - każdy kraj przez to przechodził. Choć ten akurat problem jest rzeczywiście wart dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk ??????????? 10.12.07, 16:53 gelimer napisał: > Czyli cud już nastąpił? Jaki cud - że jesteśmy przeciętnym, niebogatym krajem europejskim??? Przecież zawsze byliśmy..... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Chłopie poczciwy.... 10.12.07, 17:14 Sam pisałeś w "ważkich problemach". A potem wymieniasz kłopoty z którymi borykają się wszystkie kraje. Tak to możemy sobie gadulić na imieninach u cioci: że ludzie kradnom, niedobre takie....., a bachory rozpaskudzone.... Masz jakiś ciekawy pomysł np. na ochronę zdrowia w POlsce - to go przedstaw. Ja nie mam, bo się na tym kompletnie nie znam. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Chłopie poczciwy.... 10.12.07, 17:25 No tak. Wszyscy się borykają to to już przestaje być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 10.12.07, 16:11 Interesuje,ale dajemy rządowi 100 dni spokoju a potem 'pogrzmiemy':) a Kaczyńscy wcale sobie niczego nie odpuścili a jedynie zbierają siły do ataku z Pałacu:))). Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen3 Zadaj pytanie: ilu Polaków jest na FK ?:) 10.12.07, 17:28 Zbliża się koniec złotówki Był w Polsce taki czas, kiedy mówiono, że złotówka jest nadwartościowa, a dolar powinien kosztować 5 lub nawet 6 złotych. Ostatnim ministrem finansów, który to mówił był Grzegorz Kołodko, jeden z mądrzejszych ekonomistów, choć ze względu na swoją ekstrawagancję – raczej lekceważony i ośmieszany. Dzisiaj dolar spadł do 2,50 złotych i nic się nie dzieje. Nawet w okresie rządów PiS nic się o tym nie mówiło. Polska nie ma już chyba możliwości (sama się tego pozbawiała) wpływania na kurs własnej waluty. Jak informuje „Gazeta Prawna”, w ciągu trzech miesięcy Polska straciła ponad 10 mld zł z puli 67,7 mld euro unijnej pomocy jaką dostanie w latach 2007-2013. Winny jest umacniający się złoty. Jeszcze w sierpniu 1 euro kosztowało ok. 3,8 złotego; obecnie – 3,63 zł. Jeśli nowy rząd zdecyduje się na reformy, to ekonomiści przewidują dalszy wzrost wartości naszej waluty w stosunku do euro. Pod koniec 2008 roku może ono kosztować nawet 3,4 złotego. A to oznacza, iż za te same unijne pieniądze będziemy mogli zrealizować mniej inwestycji. Coraz mocniejszy złoty dotknie przede wszystkim podmioty realizujące duże inwestycje infrastrukturalne. Ale z drugiej strony umocnienie naszej waluty to jedna z oznak zaufania inwestorów i dobrej kondycji gospodarki. Jedynym wyjściem jakie się nam proponuje, to... szybkie przyjęcie euro. Przypomina to zamiar gaszenia pożaru przy pomocy benzyny. Rząd PiS nic nie robił, by choć na jakiś czas przywrócić suwerenność naszej waluty i trochę ją zdewaluować, czyli urealnić jej kurs. Grał na czas, oddalał wejście do euro, ale tak naprawdę – nie wiedział co z tym wszystkim robić. Dzisiaj finansami ma zająć się monetarystyczny doktryner, zwolennik Balcerowicza – prof. Jacek Rostowski. Jego hasło jest jasne – euro choćby po trupach. Jeśli nic się nie zmieni – to powoli możemy żegnać się ze złotówką. Jan Engelgard Myśl Polska Dodaj komentarz Jasiek - 07.12.07 9:26 A ja z umacniania się złotówki cieszę się! Dlaczego? W Polsce jest BARDZO dużo ludzi mających dochody poniżej 1000 zł. Ja mam na rękę 720 zł. To jest euro? Przy mocnej złotówce jest to około 200 euro. Co w Unii można kupić za 200 euro? Czy zastanawiał się ktoś, co się stanie z takimi ludźmi jak ja mającymi dochody poniżej 1000 zł. gdy zmienimy złotego na euro? Ano jak zwykle. Cały czas jedliśmy kiszkę i salceson a teraz pozostaną nam już tylko śmietniki i resztki z nich. Smutne? Ale prawdziwe, chyba, że stanie się obiecany przez Tuska CUD i zaczniemy zarabiać więcej:-)) Zygmunt Jan Prusiński - 21.11.07 23:19 ZŁOTY, to jeden z ostatnich SYMBOLI POLSKI !!! Bo jeszcze mamy FLAGĘ NARODOWĄ i ORŁA z KORONĄ. Jestem ciekaw, kto kiedyś wyrówna te rachunki, w których to będzie latach i, tych wszystkich zdrajców przeniesie na STEPY MONGOLSKIE. I jeszcze jedno, czy my, POLACY jesteśmy tak zmiękczałym Narodem, że nie potafimy czy nie umiemy zorganizować barykad, by bronić to co nasze? PRZODKOWIE za nas się wstydzą, bo to jest HAŃBA a także WSTYD za POKOLENIA, i te które po nas przyjdą. Na pewno nie przejdziemy do HISTORII., na pewno. Zygmunt Jan Prusiński, 21 listopada 2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen3 TU są raczej tematy zastępcze coby Polacy ........ 10.12.07, 17:40 czytający GW nie zajmowali sie tematami ważnymi bądz wątki dla odwrócenia uwagi Polaków.Czy GW to polska gazeta czy polskojęzyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Czy Was już Polska przestała interesować? 11.12.07, 17:54 facet co ty bredzisz jak to kaczynscy nie maja plywu na polske?!niedojda prezydent ciagle maci ten drugi kurdupeltez bruzdzi i o czym mowimy!?koltuneria z otoczenia kurdupli ktora zostala z "nadania" obu smierdzieli tez robi wszystko by przeszkadzac i o czym mowisz facet?!powieszenie ich wszystkich za jaja na choince -prezencie dla "papy" byloby wybawieniem dla tego kraju!! Odpowiedz Link Zgłoś