janpaszek87 11.10.03, 18:09 p.leper pan wcale nie lepszy od hasenera,tylko budzet to by pan przepuszcził w calosci!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kataryna.kataryna Samoobrona krytykuje plan Hausnera 11.10.03, 18:12 "Według Samoobrony, pieniędzy należy szukać w rezerwach Narodowego Banku Polskiego oraz w Otwartych Funduszach Emerytalnych". Lepper, odwal się od OFE, chory buraku! To są nasze pieniądze, bucu jeden, nie będziesz w moich kieszeniach szukać, barani łbie, KRUS-em trzeba się zająć a nie okradaniem jutrzejszych emerytów, po to, żeby na ciebie dzisiejsi głosowali. Przepraszam za te słowa na "b" ale się zdenerwowałam, rolnicy są nietykalni a ten chce po moje pieniądze sięgać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhh Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.dwm.pl / 192.168.3.* 11.10.03, 18:17 Jesteś pewny,że w funduszach emerytalnych dobrze inwestowane są Twoje pieniądze. Na jakim ty świecie żyjesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera 11.10.03, 18:24 Gość portalu: hhh napisał(a): > Jesteś pewny,że w funduszach emerytalnych dobrze inwestowane są > Twoje pieniądze. Na jakim ty świecie żyjesz ? A co ma jedno do drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.lodz.mm.pl 11.10.03, 19:15 kataryna.kataryna napisała: > Gość portalu: hhh napisał(a): > > > Jesteś pewny,że w funduszach emerytalnych dobrze inwestowane są > > Twoje pieniądze. Na jakim ty świecie żyjesz ? > > > > A co ma jedno do drugiego? To znaczy, że jednak jesteś dużo głupszy od Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera 11.10.03, 19:51 Gość portalu: Jacek napisał(a): > kataryna.kataryna napisała: > > > Gość portalu: hhh napisał(a): > > > > > Jesteś pewny,że w funduszach emerytalnych dobrze inwestowane > są > > > Twoje pieniądze. Na jakim ty świecie żyjesz ? > > > > > > > > A co ma jedno do drugiego? > > > To znaczy, że jednak jesteś dużo głupszy od Leppera. Nie zrozumiałeś pytania, czy nie potrafisz odpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łapajbijtruj Jacku IP: *.biaman.pl 11.10.03, 21:12 Gość portalu: Jacek napisał(a): > kataryna.kataryna napisała: > > > Gość portalu: hhh napisał(a): > > > > > Jesteś pewny,że w funduszach emerytalnych dobrze inwestowane > są > > > Twoje pieniądze. Na jakim ty świecie żyjesz ? > > > > > > > > A co ma jedno do drugiego? > > > To znaczy, że jednak jesteś dużo głupszy od Leppera. Nie, to znaczy, że zapomniałeś zjeść dzisiejszą porcję pasty do butów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HK Re: Jacku IP: *.bb183.so-net.com.hk 12.10.03, 06:09 Zmien fundusz jak ci sie ich polityka inwestycyjna nie podoba. Ale tak a propos, nawet najgorzej zainwestowane pieniadze zarobja i tak lepiej niz 100% pewnosci straty co do grosz jak ci twoje konto skonfiskuje Samoobrona "na wazne cele spoleczne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarynie Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.va.shawcable.net 12.10.03, 03:36 kataryna.kataryna napisała: > Gość portalu: hhh napisał(a): > > > Jesteś pewny,że w funduszach emerytalnych dobrze inwestowane są > > Twoje pieniądze. Na jakim ty świecie żyjesz ? > > > > A co ma jedno do drugiego? Ludzie, gdzie Wy zyjecie? W 100% SKORUMPOWANEJ Polsce, gdzie władzę trzymają rosyjscy, podwójnie opłacani, agenci (dziecinnie łatwo zwerbowani i podkupieni przez zachodnie ośrodki), nie istnieje ŻADEN, powtarzam, Ż A D E N fundusz inwestycyjny, który daje JAKĄKOLWIEK gwarancję zabezpieczenia na przyszłość. Niedowiarków odsyłam do wykazu lokat, które umościli sobie w szwajcarskich bankach: tasiemce-balcerowicze, kaci-sztolzmani, olini-oleksi, carixsi-cimoszewicze..et cetera. Sorry!!!!guys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To banki szwajcarskie UJAWNIAJA? I komu dzis IP: *.server.ntli.net 12.10.03, 03:52 wierzyc... Kity wciskasz, "hamerykan" - to forum Wyborczej, nie zas twoj Greenpoint czy Jackowo, a wiec zamilknij i przestan sie GLUPOTA kompromitowac. OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.toya.net.pl 12.10.03, 08:07 NALEŻY ZAJĄĆ SIĘ PODATKAMI I UBEZPIECZENIEM ROLNIKÓW, TAK JAK INNYCH OBYWATELI RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.lodz.mm.pl 11.10.03, 19:14 kataryna.kataryna napisała: > "Według Samoobrony, pieniędzy należy szukać w rezerwach > Narodowego Banku Polskiego oraz w Otwartych Funduszach > Emerytalnych". Lepper, odwal się od OFE, chory buraku! To są > nasze pieniądze, bucu jeden, nie będziesz w moich kieszeniach > szukać, barani łbie, KRUS-em trzeba się zająć a nie okradaniem > jutrzejszych emerytów, po to, żeby na ciebie dzisiejsi > głosowali. Przepraszam za te słowa na "b" ale się zdenerwowałam, > rolnicy są nietykalni a ten chce po moje pieniądze sięgać. Człowieku, nie bądź naiwny, z tych pieniędzy otrzymasz niewiele, bo już zostały rozkradzione. Czy na prawdę trzeba być głupszym od Lepera, żeby tego nie wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera 11.10.03, 19:52 Gość portalu: Jacek napisał(a): > kataryna.kataryna napisała: > > > "Według Samoobrony, pieniędzy należy szukać w rezerwach > > Narodowego Banku Polskiego oraz w Otwartych Funduszach > > Emerytalnych". Lepper, odwal się od OFE, chory buraku! To są > > nasze pieniądze, bucu jeden, nie będziesz w moich kieszeniach > > szukać, barani łbie, KRUS-em trzeba się zająć a nie okradaniem > > jutrzejszych emerytów, po to, żeby na ciebie dzisiejsi > > głosowali. Przepraszam za te słowa na "b" ale się > zdenerwowałam, > > rolnicy są nietykalni a ten chce po moje pieniądze sięgać. > > Człowieku, nie bądź naiwny, z tych pieniędzy otrzymasz niewiele, > bo już zostały rozkradzione. Czy na prawdę trzeba być głupszym > od Lepera, żeby tego nie wiedzieć? Nie, trzeba być Lepperem, żeby to wymyślić. W Klewkach rozkradli? Zgłosiłaś do prokuratora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Smerf Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 20:10 > "Według Samoobrony, pieniędzy należy szukać w rezerwach > Narodowego Banku Polskiego oraz w Otwartych Funduszach > Emerytalnych". Lepper, odwal się od OFE, chory buraku! To są > nasze pieniądze, bucu jeden, nie będziesz w moich kieszeniach > szukać, barani łbie, KRUS-em trzeba się zająć a nie okradaniem > jutrzejszych emerytów, po to, żeby na ciebie dzisiejsi > głosowali. Przepraszam za te słowa na "b" ale się zdenerwowałam, > rolnicy są nietykalni a ten chce po moje pieniądze sięgać. W tym wypadku masz moją pełną akeceptację na "b"! Już wcześniej ucieszyłem się jak dziecko, gdy usłyszłem od tego "b": "to nie prawda, że nie ma pieniędzy, jest ich pełno w bankach. To nie prawda że ludzie muszą być głodni, przecież supermarkety są pełne!" "Od powietrza, głodu moru wojny i tego zbawcy...." Odpowiedz Link Zgłoś
colas.breugnon kataryno.biedaczyno 11.10.03, 20:42 czy naprawdę wiesz, co to znaczy "pieniądz" i co znaczy "nasz"? Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: kataryno.biedaczyno 11.10.03, 21:14 colas.breugnon napisał: > czy naprawdę wiesz, co to znaczy "pieniądz" i co znaczy "nasz"? Kolejny, któr zamiast powiedzieć jasno o co mu chodzi zadaje idiotyczne pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronaldo bo kolaś nie doczytał IP: *.biaman.pl 11.10.03, 21:16 tak, kolejny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naszpieniądz kolasie.głuptasie IP: *.biaman.pl 11.10.03, 21:14 czy na pewno wiesz, o czym toczy się rozmowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 18:32 Lepper łże i oszukuje. Z jego pomocą zadłużenie Polski szybko by przekroczyło 60% PKB. Chrońmy się przed populistami co chca rozdać nasze a nie nie swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.03, 13:06 Gość portalu: jerzy napisał(a): > Lepper łże i oszukuje. Z jego pomocą zadłużenie Polski szybko > by przekroczyło 60% PKB. Chrońmy się przed populistami co chca > rozdać nasze a nie nie swoje pieniądze. trzeba sie zgodzic. do funduszy emerytalnych lepper odwoluje sie dlatego ze jakiekolwiek skutki tego ruchu beda widoczne za lat kilkadziesiat... czyli w czasie do ktorego rozum jego elektoratu nie siega... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.lodz.mm.pl 11.10.03, 19:11 Lepper ma rację, a Hausner to wyjątkowy łajdak. Nie ma racji Lepper tylko w tym, że chce szukać pieniędzy w rezerwach NBP. Pieniądze trzeba zarobić, a do tego celu potrzebny jest plan rozwoju gospodarki, program budowy fabryk a nie ich zamykania, tak jak to chce robić ten najgorszy i najbardziej łajdacki rząd w historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoniącyPielęgniarz Program budowy fabryk IP: *.gratka.pl 11.10.03, 19:25 Możesz tę myśl rozwinąć. Rząd ma stworzyć program budowy fabryk? Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski Re: Program budowy fabryk 14.10.03, 15:56 Rzeczywiście, oczekiwanie na tworzenie przez rząd programu budowy fabryk nie byłoby rozsądne. Nie taka jego rola. Jednak rząd powinien tworzyć warunki, w jakich budowanie fabryk ma sens. Tzn. jest opłacalne dla inwestorów. Jeżeli takich warunków nie tworzy, to jest to rząd do dupy, a nie do rządzenia! Przypuszczam, że to Jacek miał na myśli. Wiesław Rewerski pan_bezrobotny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 195.94.198.* 11.10.03, 19:29 Pan Jacek się wypowiadał co do głupoty uczestnika forum. Proponuję się samemu sprawdzić 19tego. "Plan budowy fabryk..." Pan jesteś jednak bardzo inteligentny. Takie abstrakcyjne poczucie humoru to wymaga ponadprzeciętnej inteligencji. Gratuluję jeszcze dostępu do tajnych informacji ... pieniądze z OFE rozkradzione. O tym niewiedziałem. Cóż jestem tylko misiem o małym rozumku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 80.48.74.* 11.10.03, 19:52 Lepper to człowiek niepoważny i wydawałoby się, że nie warto słuchac jego wypowiedzi, gdyby nie to, że pokazują one jak bardzo ten człowiek jest niebezpieczny. Gdyby (nie daj Boże) przyszło mu gdzieś/kiedyś/kimś rządzić, to rozp.....łby wszystko w drobny mak w ciagu kiklu/kilkunastu miesięcy. Wara ci Jędrek od NBP! Co do OFE, to o ile dobrze poamiętam ustawę, to mają one ograniczone instrumentarium lokowania środków + obowiązek dopłacania do średniej stopy zwrotu, a gdyby któryś padł, to jest jeszcze fundusz obowiązkowej rezerwy i gwarancje skarbu Państwa. Wypowiedź o ich "rozkradzeniu" uważam za nieporozumienie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera 11.10.03, 19:56 Gość portalu: hydy napisał(a): > Lepper to człowiek niepoważny i wydawałoby się, że nie warto słuchac jego > wypowiedzi, gdyby nie to, że pokazują one jak bardzo ten człowiek jest > niebezpieczny. Gdyby (nie daj Boże) przyszło mu gdzieś/kiedyś/kimś rządzić, to > rozp.....łby wszystko w drobny mak w ciagu kiklu/kilkunastu miesięcy. > Wara ci Jędrek od NBP! Program Jędrka był kiedyś w Polityce. Matko, jakie on ma plany! Spać przez trzy dni nie mogłam. Przecież on by wszystko (a po Millerze niewiele tego zostanie) obrócił w perzynę. Jedyne co go interesuje to dorwanie się do Balcerowicza (a teraz także do naszej kasy w OFE), chociaż Balcerowicz to jedyny człowiek na odpowiedzialnym stanowisku, który jeszcze trzyma w ryzach to co mu do trzymania dali. > Co do OFE, to o ile dobrze poamiętam ustawę, to mają one ograniczone > instrumentarium lokowania środków + obowiązek dopłacania do średniej stopy > zwrotu, a gdyby któryś padł, to jest jeszcze fundusz obowiązkowej rezerwy i > gwarancje skarbu Państwa. Wypowiedź o ich "rozkradzeniu" uważam za > nieporozumienie. > Pozdrawiam. Nieporozumienie to ładne słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 80.48.74.* 11.10.03, 20:12 kataryna.kataryna napisała: > Gość portalu: hydy napisał(a): > > > Lepper to człowiek niepoważny i wydawałoby się, że nie warto słuchac jego > > wypowiedzi, gdyby nie to, że pokazują one jak bardzo ten człowiek jest > > niebezpieczny. Gdyby (nie daj Boże) przyszło mu gdzieś/kiedyś/kimś rządzić > , > to > > rozp.....łby wszystko w drobny mak w ciagu kiklu/kilkunastu miesięcy. > > Wara ci Jędrek od NBP! > > > Program Jędrka był kiedyś w Polityce. Matko, jakie on ma plany! Spać przez trzy > > dni nie mogłam. Przecież on by wszystko (a po Millerze niewiele tego zostanie) > obrócił w perzynę. Jedyne co go interesuje to dorwanie się do Balcerowicza (a > teraz także do naszej kasy w OFE), chociaż Balcerowicz to jedyny człowiek na > odpowiedzialnym stanowisku, który jeszcze trzyma w ryzach to co mu do trzymania dali. Pełna zgoda. Mało jest dzisiaj odpowiedzialnych osób na wysokich stanowiskach. a jeszcze mniej kompetentnych. > > > > Co do OFE, to o ile dobrze poamiętam ustawę, to mają one ograniczone > > instrumentarium lokowania środków + obowiązek dopłacania do średniej stopy > > > zwrotu, a gdyby któryś padł, to jest jeszcze fundusz obowiązkowej rezerwy > i > > gwarancje skarbu Państwa. Wypowiedź o ich "rozkradzeniu" uważam za > > nieporozumienie. > > Pozdrawiam. > > > Nieporozumienie to ładne słowo. Lubię "ładne słowa". Taka już moja natura, że wolę eufemizmy niż wulgaryzmy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski Groźny spektakl 12.10.03, 02:27 kataryna.kataryna napisała: > Program Jędrka był kiedyś w Polityce. Matko, jakie on ma plany! Spać przez > trzy > dni nie mogłam. Przecież on by wszystko (a po Millerze niewiele tego > zostanie) > obrócił w perzynę. Jedyne co go interesuje to dorwanie się do Balcerowicza (a > teraz także do naszej kasy w OFE), chociaż Balcerowicz to jedyny człowiek na > odpowiedzialnym stanowisku, który jeszcze trzyma w ryzach to co mu do > trzymania dali. Wbrew pozorom to nie bajdurzenie Leppera jest najgroźniejsze, ale to, o czym napisałaś w nawiasie - że po Millerze niewiele zostanie. Program Hausnera nie prowadzi nas bowiem do niczego innego poza katastrofą. Te tzw. cięcia są zbyt małe i nie tam, gdzie powinny być zrobione. Poza tym konstrukcja budżetu i programu owych cięć opiera się na założeniu, że nie stanie się nic nieprzewidzianego, co spowodowałoby przekroczenie konstytucyjnego poziomu zadłużenia publicznego. W części fiskalnej programu Hausnera znajdują się jedynie półśrodki, które nie wystarczą do tego, aby spowodować napływ kapitału do Polski. Po prostu bardziej korzystne warunki do pomnażania go będą nadal poza Polską... Jesteśmy przed wielkim krachem gospodarczym. Jeżeli nieudolnej i nieodpowiedzialnej ekipy nie odsuniemy od władzy w sposób demokratyczny, to przy obecnym stanie nastrojów społeczeństwa grozi nam żywiołowy wybuch, rewolucja. Tymczasem my patrzymy na ten ponury spektakl, jaki daje tzw. "klasa polityczna", ale zdobywamy się tylko na sarkastyczny chichot, przerywany wzajemnym skakaniem sobie do oczu. Natomiast nie wyciągamy z oberwacji tego spektaklu żadnych praktycznych wniosków. Czy naprawdę nie stać nas na nie? Wiesław Rewerski pan_bezrobotny Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Groźny spektakl 12.10.03, 15:17 wieslaw.rewerski napisał: > Wbrew pozorom to nie bajdurzenie Leppera jest najgroźniejsze, ale to, o czym > napisałaś w nawiasie - że po Millerze niewiele zostanie. Program Hausnera nie > prowadzi nas bowiem do niczego innego poza katastrofą. Te tzw. cięcia są zbyt > małe i nie tam, gdzie powinny być zrobione. Poza tym konstrukcja budżetu i > programu owych cięć opiera się na założeniu, że nie stanie się nic > nieprzewidzianego, co spowodowałoby przekroczenie konstytucyjnego poziomu > zadłużenia publicznego. W części fiskalnej programu Hausnera znajdują się > jedynie półśrodki, które nie wystarczą do tego, aby spowodować napływ kapitału > do Polski. Po prostu bardziej korzystne warunki do pomnażania go będą nadal > poza Polską... Ja nie wierzę za bardzo w plan Hausner, głównie dlatego, że będzie miał bardzo krótki żywot. Przecież on nie ma pełnego poparcia nawet w SLD i jak się posłowie wezmą do majstrowania przy tym i tak nieidealnym przecież dziele to dopiero wyjdzie potworek. Cały problem polega na tym, że jest trochę za późno, SLD się ocknęło za pięć dwunasta, że trzeba się gospodarką zająć więc Hausner przygotował program, który mu teraz będą wszyscy solidarnie paprać - od SLD do Samoobrony a rząd będzie szedł na kolejne ustępstwa po to, żeby budżet uchwalić i żeby przedterminowych wyborów nie było akurat teraz, kiedy po wszystkich aferach jeszcze nie posprzątane i połowa kolesi potraciłaby poselskie diety bo notowania spadły. Rząd musi przetrwać jeszcze dwa lata, przetrwać za wszelką cenę, nawet za cenę zgody na krach finansów publicznych, byle nastąpił dopiero po wyborach. Bo SLD ma kraj w nosie, grunt, żeby od koryta nikt nie odgonił, a po nas choćby potop. Lub Argentyna. Nie wierzę im, że chcą i nie wierzę, że potrafią. Zresztą jak Hausner chce wprowadzać liberalizm do gospodarki, to może już lepiej, żeby liberalizm wprowadzali liberałowie, niż lewica, która dopiero się go uczy a od lat pokazuje, że nawet własnego programu wcielić w życie nie potrafi, co dopiero programu, który do tej pory był im obcy. Nie jestem taka naiwna, żeby wierzyć, że pozwolą Hausnerowi przeprowadzić ten program, już pod koniec przyszłego roku trzeba będzie wierzby gruszkami obsiać, żeby swoje głosy w wyborach zebrać. Więc o ile Hausner nie polegnie już przy próbie walki o swój program, to najpóźniej po przyszłorocznych wakacjach. Dla mnie program Hausnera nie istnieje, przekonałam się z SLD, że każdy kredyt zaufania im udzielony to tylko nerwy i rozczarowanie. Żaden szumnie zapowiadany program im jeszcze nie wyszedł, dlaczego więc miałby im się udać ten najważniejszy i najtrudniejszy? > Jesteśmy przed wielkim krachem gospodarczym. Jeżeli nieudolnej i > nieodpowiedzialnej ekipy nie odsuniemy od władzy w sposób demokratyczny, to > przy obecnym stanie nastrojów społeczeństwa grozi nam żywiołowy wybuch, > rewolucja. Tymczasem my patrzymy na ten ponury spektakl, jaki daje tzw. "klasa > polityczna", ale zdobywamy się tylko na sarkastyczny chichot, przerywany > wzajemnym skakaniem sobie do oczu. Natomiast nie wyciągamy z oberwacji tego > spektaklu żadnych praktycznych wniosków. Czy naprawdę nie stać nas na nie? Dlaczego nie wyciągamy? Wyciągamy (mam nadzieję), tylko niestety mamy dość ograniczone możliwości, odsunąć się ich od władzy nie da, bo jedyny sposób to nieuchwalenie budżetu i rozwiązanie Sejmu - a to już nie od nas zależy. Na pierwszą okazję wystawienia im rachunku trzeba poczekać dwa lata i mam nadzieję, że pamięć nas wtedy nie zawiedzie. A teraz zostaje tylko wściekłość i strach, bo to z nich ten sarkastyczny chichot, bo przecież nie ze złóśliwej satysfakcji z patrzenia jak nam kraj rujnują. Ja się bardzo boję tego co będzie bo w przeciwieństwie do osób, które czekają tylko na wstąpienie do EU po to, żeby wyemigrować, ja się nigdzie nie wybieram i nawet jak mam tu sama zostać to zostanę, szkoda, że po Millerze niewiele z tego kraju zostanie, on ma jeszcze dwa lata a z jego talentem to wystarczająco długo, żeby rozwalić to czego nie rozwalił do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski Re: Groźny spektakl 12.10.03, 20:55 kataryna.kataryna napisała: > wieslaw.rewerski napisał: > > > Jesteśmy przed wielkim krachem gospodarczym. Jeżeli nieudolnej i > > nieodpowiedzialnej ekipy nie odsuniemy od władzy w sposób demokratyczny, t > o > > przy obecnym stanie nastrojów społeczeństwa grozi nam żywiołowy wybuch, > > rewolucja. Tymczasem my patrzymy na ten ponury spektakl, jaki daje > tzw. "klasa > > polityczna", ale zdobywamy się tylko na sarkastyczny chichot, przerywany > > wzajemnym skakaniem sobie do oczu. Natomiast nie wyciągamy z oberwacji teg > o > > spektaklu żadnych praktycznych wniosków. Czy naprawdę nie stać nas na nie? > > > Dlaczego nie wyciągamy? Wyciągamy (mam nadzieję), tylko niestety mamy dość > ograniczone możliwości, odsunąć się ich od władzy nie da, bo jedyny sposób to > nieuchwalenie budżetu i rozwiązanie Sejmu - a to już nie od nas zależy. Nie o takim odsunięciu ich od władzy pisałem. Nie w tym trybie. Miałem na myśli odsunięcie ich od władzy za dwa lata. Jest tylko jeden niuans: owo "ich" oznacza całą tzw. klasę polityczną (przepraszam, że poprzednio nie napisałem tego precyzyjnie). A konsekwencją tego jest spytanie, kto ma tę władzę objąć. W tej chwili nie istnieje taka zorganizowana siła. > Na > pierwszą okazję wystawienia im rachunku trzeba poczekać dwa lata i mam > nadzieję, że pamięć nas wtedy nie zawiedzie. Zgoda co do momentu, ale nie chodzi mi tu o wystawienie rachunku wyborczego. Nie tylko o to. Będziemy wybierali, ale między czym i czym? Przecież nie ma żadnej rozsądnej alternatywy! Stworzenie jej jest dopiero przed nami. Tak, przed nami! Nie przed żadną "klasą polityczną". Ta tzw. "klasa" zdegenerowała się i wyalienowała ze społeczeństwa. Nie jest zdolna do przygotowania programu dla Polski. Nie potrafi też znaleźć bazy społecznej dla swoich działań, co objawia się w przetasowaniach personalnych towarzyszących powstawaniu kolejnych tworów organizacyjnych tej "klasy". Nie powinniśmy ograniczać się do obserwowania i komentowania poczynań tej "klasy" przerywanego co cztery lata wybieraniem kolejnych jej reprezentantów do parlamentu. Bo przecież nie naszych reprezentantów... Powinniśmy sami wejść do akcji: przez najbliższe dwa lata zorganizować się, przygotować program i wziąć władzę we własne ręce. Czyste ręce! Wśród ludzi, którzy dzisiaj stoją na uboczu, jest bardzo wiele osób zdolnych do uczestniczenia w sprawowaniu rządów. Trzeba je odnaleźć i przekonać, że to nie tylko nie jest nierealne, ale stanowi imperatyw moralny. > w przeciwieństwie do osób, które czekają tylko na wstąpienie do EU po to, > żeby wyemigrować, ja się nigdzie nie wybieram Ja też nigdzie się nie wybieram. Poza tym w ogóle nie uważam emigracji za dobry pomysł. Wstąpienie do Unii wprawdzie zmieni status prawny emigrantów w miejscu ich osiedlenia, ale nie da im automatycznie oczekiwanego statusu społecznego. Wiele osób na własnej skórze przekona się, że to wszystko nie takie łatwe i proste, jak im się wydawało. Rozwiązań naszych problemów powinniśmy szukać tu, a nie tam. Wiesław Rewerski pan_bezrobotny Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Groźny spektakl 12.10.03, 21:37 wieslaw.rewerski napisał: > Zgoda co do momentu, ale nie chodzi mi tu o wystawienie rachunku wyborczego. > Nie tylko o to. Będziemy wybierali, ale między czym i czym? Przecież nie ma > żadnej rozsądnej alternatywy! Stworzenie jej jest dopiero przed nami. Tak, > przed nami! Nie przed żadną "klasą polityczną". Ta tzw. "klasa" zdegenerowała > się i wyalienowała ze społeczeństwa. Nie jest zdolna do przygotowania programu > dla Polski. Nie potrafi też znaleźć bazy społecznej dla swoich działań, co > objawia się w przetasowaniach personalnych towarzyszących powstawaniu kolejnych > > tworów organizacyjnych tej "klasy". > > Nie powinniśmy ograniczać się do obserwowania i komentowania poczynań > tej "klasy" przerywanego co cztery lata wybieraniem kolejnych jej > reprezentantów do parlamentu. Bo przecież nie naszych reprezentantów... > Powinniśmy sami wejść do akcji: przez najbliższe dwa lata zorganizować się, > przygotować program i wziąć władzę we własne ręce. Czyste ręce! > > Wśród ludzi, którzy dzisiaj stoją na uboczu, jest bardzo wiele osób zdolnych do > > uczestniczenia w sprawowaniu rządów. Trzeba je odnaleźć i przekonać, że to nie > tylko nie jest nierealne, ale stanowi imperatyw moralny. Przyznam, że mnie już od jakiegoś czasu nurtuje pytanie, czy obecni politycy są w stanie jeszcze cokolwiek dać, czy już z nich nic nie będzie. Bo są dwie drogi tworzenia klasy politycznej spełniającej nasz eoczekiwania. Pierwszy sposób to ustawienie wysoko poprzeczki i konsekwentne pokazywanie czerwonych kartek tym wszystkim, od prawej do lewej strony, którzy nie spełniają kryteriów, nie sprawdzają się. Przecież gdyby politycy wiedzieli, że takie czy inne zachowanie z ich strony może być końcem ich kariery to choćby instynkt samozachowawczy kazałby im się pilnować. Ale do tego żeby oni się poczuli naszymi pracownikami my sami musimy się poczuć ich pracodawcami, bo za to jak się zachowują politycy, jak traktują nas, państwo i swoje obowiazki, sami jesteśmy odpowiedzialni. Przecież za zatrudnienie niekompetentnego oszusta odpowiada kadrowy. Sami ustalamy kryteria według kórych dobieramy sobie tych, którzy będą nami rządzić. A jakie to kryteria? Tragiczne. Przecież niektórych ludzi nikt z nas by nawet do sprzedawania w swoim sklepie nie zatrudnił a bierzemy ich do rządzenia państwem. Bo nie traktujemy go jak swoje i nie widzimy bezpośredniego związku między klasą człowieka na którego głosujemy a jakością własnego życia. Polityków trzeba wychowywać, tresowac nawet, ale do tego sami musimy dojrzeć, nauczyć się jak i komu oddawać władzę. Sami sobie jesteśmy winni, że takich przedstawicieli wybieramy. I słono za to płacimy a niedługo nawet płacić nie będzie z czego. Drugi sposób to przejmowanie władzy przez ludzi nieskażonych polityką. Ja znam wiele, wiele osób, które gdyby zechciały startować, miałyby moje pełne poparcie a ja bym wiedziała, że w polityce będą tak samo przyzwoicie jak w innych sprawach którymi się zajmują. Problem w tym, że nie tylko politycy odsunęli się od społeczeństwa, samo społeczeństwo też się od polityki odsunęło i te osoby, które chcielibyśmy w polityce widzieć w życiu tam nie pójdą, bo im bardziej gówniana staje się polityka, tym większa szansa, że będzie przyciągać tych, którzy w gównie się dobrze czują a przyzwoici ludzie będą się trzymać z daleka, żeby nie przesiąknąć smrodem. I robi się błędne koło, bo do polityki pchają się ci, którym ten syf nie przeszkadza bo chcą się tylko nachapać, a z dala trzymają się ci, którzy się nadają, mogliby zrobić dużo dobrego, ale nie chcą mieć nic wspólnego z tymi pierwszymi. Poza tym polityka to zawód, sposób na życie, więc trudno jest nagle rzucić wszystko i postawić na jedną kartę "będę politykiem". I teraz jest pytanie, co jest skuteczniejsze, lepiej pilnować tych, którzy się do tej roboty pchają, czy spróbować wziąć się za nią samemu? Sama nie wiem ale na czuja wydaje mi się, że wymiana elit byłaby skuteczniejsza ale nie wiem czy jest realna przy tak wielkiej przepaści między polityką a społeczeństwem i tak niewielkim de facto zainteresowaniem społeczeństwa polityką. Wymiana elit powinna się chyba dokonywać płynnie, ja jestem raczej za wchodzeniem w istniejące partie i zmienianiem ich od środka, bo czas jakiego będzie potrzebowała każda nowa formacja, żeby zacząć się liczyć w polityce jest tak długi, że zanim się zacznie liczyć, sparszywieje jak te które już są. Trzeba głosować na najbardziej przyzwoitych, żeby zobaczyli, że przyzwoitość popłaca, a ci nieprzyzwoici, żeby wiedzieli, że według tego kryterium, i kryterium kompetencji, wyłoni się zwycięzcę, że my tego chcemy a nie bajek o gruszkach i durnych kampanii wyborczych. A jak ktoś jest zainteresowany polityką, wybrać sobie najbardziej odpowiednią partię i próbować zmieniać jej oblicze, kroczek po kroczku, od środka. Nie wiem czy się w miarę precyzyjnie wyrażam, któreś zwoje mózgowe mi dzisiaj szwankują, pewnie dlatego, że znowu zajmuję się nie tym po co usiadłam do komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski Który sposób najskuteczniejszy? 13.10.03, 01:34 Wyrażasz się precyzyjnie, Kataryno. Jak zwykle. Żałuję tylko, że nasza rozmowa wypadła tak w środku wątku – ma pewnie przez to mniej czytelników. A wydaje mi się bardzo ważna... Określiłaś nie dwa, ale trzy sposoby tworzenia klasy politycznej spełniającej społeczne oczekiwania. Napiszę o nich po kolei, szukając najskuteczniejszego. 1. Ustawianie poprzeczki i pokazywanie czerwonych kartek tym, którzy nie osiągają ustalonego minimum. Jak dalece nieskuteczny jest ten sposób, to widzimy na co dzień. Administracja Millera jest zdecydowanie poniżej wszelkich standardów, ale ona ma je gdzieś i nawet się z tym nie kryje. Pokazujemy jej czerwone kartki i co z tego? Ani myśli zejść z boiska. Brak jest niestety reguł, które byłyby akceptowane na tyle powszechnie, aby ten sposób zadziałał. 2. Przejmowanie władzy przez ludzi nie uczestniczących dotąd w polityce. To jest ten sposób, który ja uważam za najlepszy. Nie będę się rozpisywał o nim, bo robiłem to już wiele razy. Natomiast chcę podkreślić, że bardzo trafnie określiłaś podstawowy problem: „nie tylko politycy odsunęli się od społeczeństwa, samo społeczeństwo też się od polityki odsunęło”. Rzeczywiście powstaje błędne koło, które opisałaś. Ale błędne koła mają to do siebie, że trzeba je przerwać z zewnątrz. Staram się to zrobić, ale wiem, że działając sam, nie mam szans. Potrzebuję sojuszników i myślę, że na forach są ludzie, którzy mogą nimi zostać. Ludzie, których cechuje wiara i zdecydowanie niezbędne do tego, aby od dyskusji przejść do działania. 3. Wchodzenie do partii już istniejących i zmienianie ich od środka. Nie policzyłaś tego sposobu, ale napisałaś o nim, a jest on na tyle odmienny, że warto go potraktować odrębnie. Ten sposób pięknie się nazywa – to wallenrodyzm. Kłopot tylko w tym, że jest to mit. W rzeczywistości to nie istnieje. W latach 70-tych miałem kolegów, którzy tak właśnie uzasadniali wstępowanie do PZPR. Żaden z nich jednak Wallenrodem się nie stał. Cała ta gadanina miała pięknie zamaskować ich rzeczywisty oportunizm... Nawet jeżeli ktoś ma najuczciwsze intencje tego rodzaju, to ja nie wierzę, że uda mu się je zrealizować. To raczej partia zmieni jednostkę, niż jednostka partię. Wiesław Rewerski pan_bezrobotny Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Który sposób najskuteczniejszy? 13.10.03, 20:15 wieslaw.rewerski napisał: > Wyrażasz się precyzyjnie, Kataryno. Jak zwykle. Żałuję tylko, że nasza rozmowa > wypadła tak w środku wątku – ma pewnie przez to mniej czytelników. A wyda > je mi > się bardzo ważna... > > Określiłaś nie dwa, ale trzy sposoby tworzenia klasy politycznej spełniającej > społeczne oczekiwania. Napiszę o nich po kolei, szukając najskuteczniejszego. Uważam, że najlepiej byłoby te trzy sposoby potraktować łącznie, bo każdy z nich i tak wymaga takich samych warunków brzegowych - poczucia współodpowiedzialności szarego obywatela za to co się w kraju dzieje. Większym problemem jesteśmy my sami, nie politycy, bo to my jesteśmy przyczyną tego jacy są oni. To my na to pozwalamy, a dopóki pozwalamy, będą się tak zachowywać, bo zachowanie nieprzyzwoite jest zwyczajnie łatwiejsze a polityka przypominająca chlew zawsze będzie przyciągać świnie, bo tylko świnie się tam dobrze czują. Strasznie się powtarzam ale problemy trzeba rozwiązywać tam, gdzie leżą ich przyczyny, nie skutki. Poczujmy się wreszcie jak u siebie a zobaczymy, że możemy wszystko. > 1. Ustawianie poprzeczki i pokazywanie czerwonych kartek tym, którzy nie > osiągają ustalonego minimum. Jak dalece nieskuteczny jest ten sposób, to > widzimy na co dzień. Administracja Millera jest zdecydowanie poniżej wszelkich > standardów, ale ona ma je gdzieś i nawet się z tym nie kryje. Pokazujemy jej > czerwone kartki i co z tego? Ani myśli zejść z boiska. Brak jest niestety > reguł, które byłyby akceptowane na tyle powszechnie, aby ten sposób zadziałał. Problem w tym, że im tej czerwonej kartki nie pokazujemy, czerwona kartka, jak wiadomo, kończy się wylotem z boiska a my? Cały czas co piąty chce głosować na SLD, które doprowadziło kraj na skraj przepaści i się właśnie do odważnego skoku przymierza. Nie będzie normalnie, dopóki się nie nauczymy własnego głosu szanować, to my ich uparcie wybieramy, widocznie według kiepskich kryteriów, skoro robią z nami to co robią. Może po prostu trzeba przejść jeszcze przez rządy Leppera, jak się boleśnie przekonamy, że nie ma prostych recept, nauczymy się cierpliwosci do trudnych rozwiązań. A tak, widmo Leppera będzie nas w nieskończoność pchać w ramiona SLD. > 2. Przejmowanie władzy przez ludzi nie uczestniczących dotąd w polityce. To > jest ten sposób, który ja uważam za najlepszy. Nie będę się rozpisywał o nim, > bo robiłem to już wiele razy. Natomiast chcę podkreślić, że bardzo trafnie > określiłaś podstawowy problem: „nie tylko politycy odsunęli się > od społeczeństwa, samo społeczeństwo też się od polityki odsunęło”. > Rzeczywiście powstaje błędne koło, które opisałaś. Ale błędne koła mają to do > siebie, że trzeba je przerwać z zewnątrz. Staram się to zrobić, ale wiem, że > działając sam, nie mam szans. Potrzebuję sojuszników i myślę, że na forach są > ludzie, którzy mogą nimi zostać. Ludzie, których cechuje wiara i zdecydowanie > niezbędne do tego, aby od dyskusji przejść do działania. > > 3. Wchodzenie do partii już istniejących i zmienianie ich od środka. Nie > policzyłaś tego sposobu, ale napisałaś o nim, a jest on na tyle odmienny, że > warto go potraktować odrębnie. Ten sposób pięknie się nazywa – to wallenr > odyzm. > Kłopot tylko w tym, że jest to mit. W rzeczywistości to nie istnieje. W latach > 70-tych miałem kolegów, którzy tak właśnie uzasadniali wstępowanie do PZPR. > Żaden z nich jednak Wallenrodem się nie stał. Cała ta gadanina miała pięknie > zamaskować ich rzeczywisty oportunizm... Nawet jeżeli ktoś ma najuczciwsze > intencje tego rodzaju, to ja nie wierzę, że uda mu się je zrealizować. To > raczej partia zmieni jednostkę, niż jednostka partię. Do tych dwóch sposobów znowu trzeba wiary, że można coś zmienić ale jak namówić, żeby uwierzyli, ludzi, którym się nie chce nawet głosować? Można, pewnie, że można, ale to ogromna praca i najpierw trzeba znaleźć sporą grupę, której by się chciało spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski To się uda! 13.10.03, 23:25 kataryna.kataryna napisała: > Poczujmy się wreszcie jak u siebie a zobaczymy, że > możemy wszystko. > > (...) > > Do tych dwóch sposobów znowu trzeba wiary, że można coś zmienić ale jak > namówić, żeby uwierzyli, ludzi, którym się nie chce nawet głosować? Można, > pewnie, że można, ale to ogromna praca i najpierw trzeba znaleźć sporą grupę, > której by się chciało spróbować. Te dwa fragmenty Twojej wypowiedzi zestawiam celowo. W drugim stawiasz problem. Jest on rzeczywiście duży. Ale odpowiedź, jak go rozwiązać, przecież znamy! Sama to napisałaś w pierwszym fragmencie! "Poczujmy się wreszcie jak u siebie a zobaczymy, że możemy wszystko" - to nie jest postulat abstrakcyjny, ani obcy naszemu doświadczeniu. Przecież starsi z nas w latach 1980-1989 przekonali się, że tak jest w rzeczywistości. Innymi słowami zapisaliśmy to w Konstytucji i to, że władza zwierzchnia należy do Narodu nie jest wcale fikcją. Trzeba odwoływać się do tych doświadczeń i osobistej wiedzy każdego z nas. Oczywiście będzie to wymagało pracy i to ogromnej. Ale im więcej nas będzie, tym szybciej tę pracę wykonamy. A będzie nas przybywało! Już nas przybywa! Nie byłem sam już wtedy, gdy pierwszy raz zacząłem pisać o tym, że trzeba przejąć władzę. Ja podchwyciłem to, co inni ludzie pisali trochę żartobliwie. I podszedłem do tego poważnie. Ta powaga powodowała, że byłem sam. Teraz już sam nie jestem... Proces się zaczął i teraz będzie przyspieszał. Mam osobiste doświadczenia, które pokazały mi, że wspólnie z ludźmi można zrobić rzeczy wydawałoby się niewykonalne. Na razie to jest moje doświadczenie, ale ono stanie się wkrótce doświadczeniem każdego z dołączających. Ważne jest tylko to, aby każdy miał świadomość, że dołącza do pracy. Praca jest - jak wiemy - ogromna, ale to właśnie jest paradoksalną gwarancją, że każdy się przyda! Choćby uważał, że niewiele umie, że nie podoła itd., to przecież w tym ogromnym dziele znajdzie się wycinek odpowiedni dla niego! I ostatni powód, dla którego uważam, że to się uda. Najważniejszy. Przecież my nie przychodzimy do ludzi z zewnątrz! To nie jest tak, że usiedliśmy na kanapie i postanawiamy, że będzie tak i tak. My nie jesteśmy wyalienowani. Ja naprawdę jestem bezrobotny i mam te same doświadczenia z szukania pracy i kontaktów z PUP-em, co miliony ludzi! I na tym forum też kłócimy się i skaczemy sobie do oczu, ale przecież mamy świadomość tego, że przedstawiciele tzw. "klasy politycznej" tu nie piszą. Co najwyżej przysyłają oni tu prowokatorów, których zadaniem jest mącenie, ale ci stanowią mniejszość forumowiczów... Samymi sobą uwiarygodnimy to, co będziemy robili. Najpierw w osobistych kontaktach z ludźmi. Później nasze istnienie dotrze do świadomości dziennikarzy... Już zresztą dotarło - oni czytają np. moje apele i już zdarzył się przedruk w wydaniu papierowym. Trzeba posuwać się małymi krokami, do wielkie etapy są przerażające. Najbliższy krok, jaki widzę teraz przed nami, to założenie grupy usenetowej. Zrobię to, ale nie sam, bo procedura praktycznie uniemożliwia to pojedynczej osobie. Proszę więc o zgłoszenia: zrobimy to wspólnie. Szczegóły realizacyjne - w mailach. Wiesław Rewerski pan_bezrobotny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEDIK Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.22.* 12.10.03, 10:56 Gość portalu: hydy napisał(a): > Lepper to człowiek niepoważny i wydawałoby się, że nie warto słuchac jego > wypowiedzi, gdyby nie to, że pokazują one jak bardzo ten człowiek jest > niebezpieczny. Gdyby (nie daj Boże) przyszło mu gdzieś/kiedyś/kimś rządzić, to > rozp.....łby wszystko w drobny mak w ciagu kiklu/kilkunastu miesięcy. > Wara ci Jędrek od NBP! > Co do OFE, to o ile dobrze poamiętam ustawę, to mają one ograniczone > instrumentarium lokowania środków + obowiązek dopłacania do średniej stopy > zwrotu, a gdyby któryś padł, to jest jeszcze fundusz obowiązkowej rezerwy i > gwarancje skarbu Państwa. Wypowiedź o ich "rozkradzeniu" uważam za > nieporozumienie. > Pozdrawiam. > Nie bądź śmieszny z tymi"gwarancjami skarbu Państwa"- zejdź na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 80.48.74.* 12.10.03, 16:17 możesz sprecyzować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadupapuga Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:31 Ty Jacku z miasta Łodzi masz swojego Kropiwnickiego, to go popieraj. Z dwojga złego to już lepsza ekonomia oparta na chrześcijańskiej modlitwie o cud gospodarczy niż na lepperowskim bełkocie, wyzwiskach i pomysłach na poziomie Renaty Pegeer(desygnowanej ponoć na miejsce po Hausnerze). Popatrz na fotkę! Na buraczane mordy tych niezatapialnych "immunitetów". To naprawdę twoi idole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.acn.pl / *.acn.pl 12.10.03, 01:22 Gość portalu: Jacek napisał(a): > Lepper ma rację, a Hausner to wyjątkowy łajdak. Nie ma racji > Lepper tylko w tym, że chce szukać pieniędzy w rezerwach NBP. > Pieniądze trzeba zarobić, a do tego celu potrzebny jest plan > rozwoju gospodarki, program budowy fabryk a nie ich zamykania, > tak jak to chce robić ten najgorszy i najbardziej łajdacki rząd > w historii Polski. Kiedyś był Plan Trzyletni , potem Sześcioletni a potem Pięcioletnie , póżniej przestano o tym wspominać . A ty o jakim planie marzysz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gary moore Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 19:33 leper nie lepszy od hauznera,moze dializa mozgu panie leper? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as ale ryje na tej fotce!. Glosowac i tak beda ZA IP: *.geol.uni-heidelberg.de 11.10.03, 19:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Lepiej przekazać cały majątek narodowy Samoobronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:29 dobrowolnie, bo jak już dojdą (dzięki większości głupków w naszym kraju) do władzy, to i tak go ukradną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3e Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:35 banda matolow, ciekawe ile musieli im tlumaczyc o co w tym planie chodzi.... zanim go skrytykowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A fe Samoobrona partia ma -tołów krytykuje plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:35 Niech sie oflagują i złożą blokadę, mównicy, bo rozumu juz mają wrodzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Samoobrona partia ma -tołów krytykuje plan Ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 21:04 I pomyslec ,ze ten debil z jego banda mogliby rzadzic w naszym kraju brrrrr na sama mysl przechodza mnie ciarki .Ale to nam raczej niegrozi predzej sie doczekamy koalicji PiS-SLD-PO niz Leppera u wladzy i tylko to mnie jeszcze trzyma w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ira Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.acn.waw.pl 11.10.03, 21:10 Krytykujecie Leppera.A co do tej pory zrobiła cała nasza inteligencja.Kto z uczciwie pracujących dorobił się w ciagu paru lat dobrego mieszkania i samochodu.Mało takich.Jeszcze 2 lata temu wyśmiewano sie z Leppera jak mówił w sejmie o korupcji ,złodziejstwie,sądach,prokuraturze i sprzedawanie za bezcen naszego majątku. A dzisiaj nie ma dnia, aby gazety nie pisały o aferach robionych przez tych niby wykształconych i czy biedni, uczciwi ludzie mają jeszcze do złodzieji dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 80.48.74.* 11.10.03, 21:17 Gość portalu: Ira napisał(a): > Krytykujecie Leppera.A co do tej pory zrobiła cała nasza > inteligencja.Kto z uczciwie pracujących dorobił się w ciagu > paru lat dobrego mieszkania i samochodu.Mało takich.Jeszcze 2 > lata temu wyśmiewano sie z Leppera jak mówił w sejmie o > korupcji ,złodziejstwie,sądach,prokuraturze i sprzedawanie za > bezcen naszego majątku. A dzisiaj nie ma dnia, aby gazety nie > pisały o aferach robionych przez tych niby wykształconych i czy > biedni, uczciwi ludzie mają jeszcze do złodzieji dopłacać. To, że ktoś krzyczy "łap złodzieja" nie znaczy, że sam nie ukradł. On liczy na to, że zbuduje swoją pozycję na takich właśnie hasłach. Przeczytaj sobie program NSDAP z 20.02.1920 r. (nikt wtedy jeszcze nie słyszał o Jędrku). Nie życzę ani tobie, ani nam wszystkim takiego dnia, w którym Jędrek wygra wybory. To nie krytyka, to obawa. Przykro mi jeżeli sie nie rozumiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera 11.10.03, 21:21 Gość portalu: Ira napisał(a): > Krytykujecie Leppera.A co do tej pory zrobiła cała nasza > inteligencja.Kto z uczciwie pracujących dorobił się w ciagu > paru lat dobrego mieszkania i samochodu.Mało takich.Jeszcze 2 > lata temu wyśmiewano sie z Leppera jak mówił w sejmie o > korupcji ,złodziejstwie,sądach,prokuraturze i sprzedawanie za > bezcen naszego majątku. A dzisiaj nie ma dnia, aby gazety nie > pisały o aferach robionych przez tych niby wykształconych i czy > biedni, uczciwi ludzie mają jeszcze do złodzieji dopłacać. A jak myślisz, kto dopłaca do nieściągalnych kredytów zaciąganych przez Samoobroniarzy? Przecież ta partia powstała wtedy jak się okazało, że pożyczone trzeba zwracać i komornicy zaczęli nachodzić Jędrka i jemu podobnych. Gdzie są te pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 80.48.74.* 11.10.03, 21:34 Słuszna uwaga Kataryno. Ponadto w tych wswzystkich opowieściach ludzi wyrzuconych z klubu, którzy z rozgoryczeniem wspominają swój pobyt w "Samoobronie" musi byc choć trochę prawdy. Jeżeli jest to nawet tylko połowa, to ciary przechodzą po plecach. W ogóle, TEN styl uprawiania polityki coś za bardzo kojarzy mi sie z pewną partią.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roger Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.mohaveaz.com 11.10.03, 21:35 widac z tresci Twojej wypowiedzi, ze Ty do wyksztalconych nie nalezysz. Ludzi nieuczciwych znajdziesz zarowno wsrod biednych, jak i bogatych. Z tego co mowisz wynika, ze ludzie wyksztalceni w Polsce to sami zlodzieje ! Problem polega w tym, ze w Polsce problem stanowia ludzie SLABO WYKSZTLCENI, ktorzy pozniej glosuja na partie mniej lub bardziej populistyczne (w szczegolnosci lewicowe) nieodpowiedzialne i prowadzace polityke economical-fiction. Takimi partiami sa: LPR(zadna prawica,hasla partii socjalistycznej), Samoobrona, PSL,SLD-UP ale rowniez czesc PiS (np. pan Pilka). Jedyna partia bedaca w parlamencie, ktora mowi o Tym co trzeba aby wyjscz kryzysu jest PO. Ale co z tego Polacy nie chca sluchac glosu rozsadku, wola wierzyc w bajki i obietnice bez pokrycia. Poza parlamentem sa jeszcze UPR i Uw, ale niestety ludzie woli socjalizm niz kapitalizm, czego skutki mamy oplakane. Ameryki u nas nigdy nie bedzie, tutaj jest prawdziwy kapitalizm,ale za wszystko trzeba tutaj placic, niczego tutaj nie ma za darmo. Jednak bezrobocie tutaj jest 6% i kazdy kto chce moze bez problemu znalezc prace. U nas "ponoc" sluzba zdrowia,szkolnictwo jest darmowe i powszechne, ale o jakosci tych "darmowych pomyslow" wole nie wspominac. Niestety jeszcze mina 2-3 pokolenia Polakow, moze do wladzy zaczna dochodzic ludzie wyksztalceni, a nie grupy luznych interesow, beton partyjny PRL(SLD-UP,PSL,Samoobrona) czy zwiazkowy (zarowno lewica jak i pseudo-prawica). Pomysly Samoobrony i ich liderow dla sredniego ucznia LO interesujacego sie nieco ekonomia sa po prostu niedorzeczne i glupie. Ale jak zobaczymy wyborcow tej partii to zdziwienie mija. Prosci ludzie, ktorzy za komuny mieli nad Soba parasol panstwa, ktore zniknal po '89 roku, musieli sami zainteresowac sie swoja sytuacje. A przede wszystkim musieli zaczac MYSLEC, co wczesniej robil za nich system. Niestety bez tego ostatniego ciezko im sie odnalezc w nowej sytuacji, oslony socjalne wprowadzone na poczatku lat '90 przyzwyczaily wielu Polakow do postawy roszczeniowej: "Nam sie nalezy". Polska gospodarka bez radykalnych reeform, wbrew interesom pojedyncych gruip interesow nie wytrzyma, a wtedy przegra caly narod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 80.48.74.* 11.10.03, 21:53 Gość portalu: roger napisał(a): > widac z tresci Twojej wypowiedzi, ze Ty do wyksztalconych nie > nalezysz. Ludzi nieuczciwych znajdziesz zarowno wsrod biednych, > jak i bogatych. Z tego co mowisz wynika, ze ludzie wyksztalceni > w Polsce to sami zlodzieje ! Problem polega w tym, ze w Polsce > problem stanowia ludzie SLABO WYKSZTLCENI, ktorzy pozniej > glosuja na partie mniej lub bardziej populistyczne (w > szczegolnosci lewicowe) nieodpowiedzialne i prowadzace polityke > economical-fiction. Takimi partiami sa: LPR(zadna prawica,hasla > partii socjalistycznej), Samoobrona, PSL,SLD-UP ale rowniez > czesc PiS (np. pan Pilka). Jedyna partia bedaca w parlamencie, > ktora mowi o Tym co trzeba aby wyjscz kryzysu jest PO. Ale co z > tego Polacy nie chca sluchac glosu rozsadku, wola wierzyc w > bajki i obietnice bez pokrycia. Poza parlamentem sa jeszcze UPR > i Uw, ale niestety ludzie woli socjalizm niz kapitalizm, czego > skutki mamy oplakane. Ameryki u nas nigdy nie bedzie, tutaj jest > prawdziwy kapitalizm,ale za wszystko trzeba tutaj placic, > niczego tutaj nie ma za darmo. Jednak bezrobocie tutaj jest 6% i > kazdy kto chce moze bez problemu znalezc prace. U nas "ponoc" > sluzba zdrowia,szkolnictwo jest darmowe i powszechne, ale o > jakosci tych "darmowych pomyslow" wole nie wspominac. Niestety > jeszcze mina 2-3 pokolenia Polakow, moze do wladzy zaczna > dochodzic ludzie wyksztalceni, a nie grupy luznych interesow, > beton partyjny PRL(SLD-UP,PSL,Samoobrona) czy zwiazkowy (zarowno > lewica jak i pseudo-prawica). Pomysly Samoobrony i ich liderow > dla sredniego ucznia LO interesujacego sie nieco ekonomia sa po > prostu niedorzeczne i glupie. Ale jak zobaczymy wyborcow tej > partii to zdziwienie mija. Prosci ludzie, ktorzy za komuny mieli > nad Soba parasol panstwa, ktore zniknal po '89 roku, musieli > sami zainteresowac sie swoja sytuacje. A przede wszystkim > musieli zaczac MYSLEC, co wczesniej robil za nich system. > Niestety bez tego ostatniego ciezko im sie odnalezc w nowej > sytuacji, oslony socjalne wprowadzone na poczatku lat '90 > przyzwyczaily wielu Polakow do postawy roszczeniowej: "Nam sie > nalezy". Polska gospodarka bez radykalnych reeform, wbrew > interesom pojedyncych gruip interesow nie wytrzyma, a wtedy > przegra caly narod. Wszystko to słuszne i prawdziwe, ale myślę że zapominasz o jednej rzeczy: Jęrdrek i jego "fani" to nic innego jak "zemsta PRlu". Przecież sam stwierdziłeś, że Ci ludzie nie wzięli się "znikąd". Powiedz mi tylko gdzie oni mile się nauczyc reguł gospodarki rynkowej? przedsiębiorczości? gdzie mieli zdobyć kwalifikacje? gdzie w ogóle mieli okazję zobaczyc jak żyje się w normalnym państwie? Czy to oni są winni temu, że swiat w którym czuli się dobrze się zawalił? Problem tkwi w tym, że oni myslą, że to był "wonderfull world". Ale jak ich przekonać o tym, że się mylą? To jest "komuny zemsta zza grobu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawand Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 21:14 Chore i bezczelne sa argumenty "szamboobroncy" z "szamboochrony"! Nie popieram drastycznych ciec Hausnera. Nie popieram niejakiego leppera (celowo) i jemu podobnych. Ten polityczny nowotwor zawsze jest na nie. Swoja droga oni wiedza najlepiej skad brac pieniadze bo okradli nie jeden bank ... Nie wybieralem tych opcji politycznych (szam..., sld, lpr - brrr) bo sa mi OBCE. Zamiast polemizowac z glupkiem/-ami (uwaga!!! ludzie moga nie dostrzec roznicy!) odszukajmy inteligentnych, przeprosmy odrzuconych w poprzednich wyborach, godnych piastowania urzedow panstwowych. TYLKO CZY ONI JESZCZE CHCA??? Obudzmy sie mimo reki w "szamboobronach"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magis Lepper precz od mojej kasy w OFE IP: *.zabki.net.pl / 10.4.5.* 11.10.03, 21:14 Lepiej weź się za interesy swoich kolesi po fachu. Takich samych fachowców od polityki jak Ty. Co z kurupcją na styku pieniędzy budżetowych i prywatnych interesów kolesi kolesiów nie chcesz walczyć? Sieci handlowe już płacą podatki? Weź się za agencje rządowe róznej maści, m. in. PFRON. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 21:26 Pomysły Samoobrony nadają się tylko do kosza. Jeśli nie będzie oszczędności teraz, kto za kilka lat wypłaci bezrobotnym zasiłki, emerytom emerytury a budżetówce pensje. Czy niektórzy Polacy chcą, aby stało się u nas to co w Argentynie ? Wtedy na pewno w pierwszej kolejności stracą biedni, bo bogaci zabezpieczą się na czas.Chyba najwyższy czas, aby zrobić porządek z roszczeniowymi górnikami (czasy Gierka minęły, przywileje trzeba odbierać, nie tylko górnikom), podatkami i ubezpieczeniem rolników oraz częścią rencistów, którzy swe świadczenia pobierają nieprawnie. Czy mamy wrócić do kartek żywnościowych, hiperinflacji itp.? Chyba należy posłuchać ekonomistów a nie niedouczonych ludzi pokroju Leppera, którzy dla zdobycia władzy krytykują wszystkie rozsądne rozwiązania ekonomiczne. Oczywiście - jak twierdzi Pierwszy Burak III Rzeczpospolitej - najważniejsi są biedni. Tylko czy - jak państwo zbankrutuje - Lepper i jemu podobni zapewnią jakieś świadczenia dla najuboższych ? Chyba że, jak twierdził Burak w telewizji, dodrukuje się pieniedzy i będzie dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 80.48.74.* 11.10.03, 21:42 Jakoś rozwinięte kraje Zachodu, które kilkukrotnie przewyższają nas jesli porównywać stopę życiową prezeciętnego obywatela, nie dochodziły do dobrobytu metodami proponowanymi przez Jędrka. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyklista Nie rzucać pereł przed wieprze! IP: *.skynet.org.pl 11.10.03, 21:56 Te niedouczone BURAKI nie zasługują na jakąkolwiek polemike. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luca Mała korekta IP: 82.160.7.* 11.10.03, 22:41 Broń Boże nie jestem zwolennikiem docenta Leppera. Chcę jednak przypomnieć, że "potęga krajów zachodu" została wybudowana w warunkach znacznego interwencjonizmu i protekscjonizmu tychże państw. Proponuję to przemyśleć. Aha. Od razu dodaję, że nie jestem zwolennikiem interwencjonizmu "a 'la UP" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Mała korekta IP: 80.48.74.* 12.10.03, 00:07 I co z tego? Czy dostrzegasz jakąś zbieżność pomiędzy interwencjonizmem amerykańskim czy zachodnioeuropejskim epoki zimnowojennej, a "doktryną" (ha, ha, niezłe) Leppera? Zresztą interwencjonizm: 1. jesli nie jest nadużywany, to ie jest niczym złym (spory toczą o to gdzie postawic granice czynnikom państwowym w kształtowaniu polityki gospodarczej), 2. w pewnej skali jest nieunikniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadupapuga "Trzecia droga" Andrzeja Leppera - prosto w szambo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 23:36 1. Gospodarka nie może się "wkręcić" na obroty, brak środków na modernizację i rozwój. Koszty obniża się głównie przez redukcję zatrudnienia. Każda zarobiona złotówka jest zbytnio obciążona podatkami, przeznaczanymi głównie na dofinansowanie historycznie zasłużonych fabryk, kopalń i hut, ale już należących do minionej epoki i BEZNADZIEJNIE NIERENTOWNYCH oraz na cele socjalne. 2. Każdy, kto ma choćby najmniejszy biznesik, choćby handelek z łóżka na chodniku - wie, że "na rozruchu" trzeba żyć bardzo oszczędnie, wręcz dziadować, a każdą złotówkę inwestować w towar, w jakiś dach nad firmą, potem w zatrudnienie pracowników, a na końcu dopiero - we własne wydatki prywatne. W skali całej gospodarki - logika jest taka sama. Liberalna prawica mówi to od dawna. Ostatnio nawet ten sposób myslenia zaczyna trafiać do co poniektórych, mniej "betonowych", głów w SLD. Ba, zaczynają to rozumieć nawet bardziej rozgarnięci działacze związków zawodowych. Prawda jest prosta jak konstrukcja cepa. Jeśli dziś, zamiast zainwestować - "odessiemy" podatkami z gospodarki te z trudem ciułane grosze i, kierując się "dobrym sercem", rozpirzymy je na (choćby i na bardzo potrzebne) wydatki konsumpcyjne i społeczne - to jutro będzie dramat. Ani gospodarki, ani pieniędzy, ani pracy - no bo nawet na surowce do produkcji nie będzie. 3. To jest jasne dla wszystkich. Myślę, że również dla populistycznych demagogów - takich jak Lepper i jego "immunitetowi przekręciarze" z Samoobrony. Bo oni wcale nie są głupi. Przeciwnie - są bardzo cwani. Oni tylko rzucają głupie hasełka - bo liczą na głosy zdesperowanych wyborców, którzy są tak wkurwieni swoimi trudnościami, że nawet nie zauważą, jak bardzo są robieni w konia. Na podobnie demagogicznych zagrywkach jadą też populiści z LPR i z populistycznej frakcji PiS. Stara nuta, tak jak to kiedyś, jeszcze za socjalizmu, śpiewano w "Hybrydach": "Ludzie to lubią, ludzie to kupią - byle na chama, byle głośno, byle głupio"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: "Trzecia droga" Andrzeja Leppera - prosto w s IP: 80.48.74.* 11.10.03, 23:51 mam kilka pytań "pomocniczych" do Twojego posta: 1. Ile resortów może naraż dzierżyć Hausner - jedyny niegłupi człowiek w tym rządzie malkontentów i nieudaczników? 2. Czy SLD aby nie zadeklaruje niedługo, że kurs euro bedzie ogłaszał codziennie rano minister finansów, wraz z wynikami totolotka? 3. Ile partii może "jechać" na tych, samych populistycznych postulatach? 4. Czy nie odnosisz niekiedy wrażenia, że SLD tak naprawdę szalenie zazdrości Samoobronie tego beztroskiego krzyczenia, że to wszystko nie tak i w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gospodyni Re: "Trzecia droga" Andrzeja Leppera - prosto w s IP: *.acn.waw.pl 12.10.03, 00:54 Zgadzam się z powyższymi spostrzeżeniami.Tak myśli wiele rozsądnych osób i to wcale nie wykształconych ekonomicznie.Te podstawowe zasady nie są przecież obce kobietą prowadzacym swoje gospodarstwa domowe.To one mając niewielkie pieniądze muszą dwa razy pomyśleć jak poprowadzić gospodarstwo aby nie wpaść w długi a i jeszcze coś odłożyć na" czarną godzinę".Moja mama zawsze mi mówiła czy będziesz zarabiać 1000 zł czy 5000 zł żyj tak jakbyś miała zawsze tą pierwszą kwotę bo nigdy niewiadomo kiedy nadwyżka się może przydać.Nasze rządy od kilku już lat żyją ponad stan.Nikt za nic nie odpowiada, tylko zmienia miejsce na szachownicy.Proszę zobaczyć ilu nieudaczników dalej jest w polityce i ma się dobrze.Czy można się zatem dziwić wielu uczciwym ludziom,że mają dosyć zaciskania tylko swojego pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioklon Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.10.03, 21:55 Andrzeju L. Ciągle chcesz sięgać po cudze pieniądze i rozdawać. W ten sposób zyskać popularność wśród tych na "b" nazwanych przez Katarynę bardzo łatwo. Pochwal się swoimi osiągnięciami na niwie zawodowej. Ty rolnik- chłop , gospodarujący na 42,5 ha, deklarujesz w kolejnych oświadczeniach majątkowych przychód z gospodarstwa w wysokości: 17.ooo zł, 15.ooo zł, 7.000 zł. Przychód w ostatnim roku 165 zł/ha, tj. około 300 kg pszenicy z ha. To jest osiągnięcie którym powinieneś się w kraju chwalić ! Jestem pewien, że ci którzy na ciebie głosowali , już więcej tego nie zrobią! P.S. Katarynko! - pozdrowienia. Lubię Cię czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotrogal Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: 63.250.182.* 12.10.03, 06:15 Gość portalu: Pioklon > Dobrze napisales ,nalezy dodac ze chlopek Leper /byly komunista/ dostal te hektary za grosze gdy rozpadaly sie PGRy w Koszalinskim wojewodztwie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek przeczytajcie projekt ustawy budżetowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 22:20 z dyskusji na forum wynika, że większość z uczestników dyskusji nie ma pojęcia o czym pisze. Proponowałbym najpierw poczytać ustawy budżetowe ( z tego roku i lat poprzednich) a potem prowadzić dyskusję. Jedno jest pewne. Lepper z Samoobroną dążą tylko w jednym kierunku. Zwiększyć wydatki budżetowe dla swojej klienteli politycznej. A rezerwy NBP i OFE nawet gdyby zostały przekazane w całości do budżetu to nie pokryją deficytu budżetowego. Jest to tylko ładne hasło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydyd Re: przeczytajcie projekt ustawy budżetowej IP: 80.48.74.* 11.10.03, 22:29 Czytanie ustaw budzetowych? to chyba grozi (ciężkim) kalectwem. A tak poważnie, to czego można byłoby sie spodziewać po Jędrku? Przecież nie Nobla z ekonomi? Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski Re: przeczytajcie projekt ustawy budżetowej 12.10.03, 02:31 Gość portalu: mirek napisał(a): > A rezerwy NBP i OFE nawet gdyby zostały > przekazane w całości do budżetu to nie pokryją deficytu > budżetowego. Jest to tylko ładne hasło. Poza tym ich funkcje są zupełnie inne, niż zmniejszanie zadłużenia publicznego. Jako hasło zaś to ładne może to być tylko dla ludzi nic z tego nie rozumiejących... Wiesław Rewerski pan_bezrobotny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ci nic nie pojmujacy to niestety elektorat Leppera IP: *.server.ntli.net 12.10.03, 03:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.labedy.pl / 192.168.0.* 11.10.03, 23:18 LEPPER MUSI ZEJŚĆ !!! O czym ten głupiec mówi. Nie czuję jakiegoś sentymentu do pana ministra Hausnera ale jest on, szczególnie na tle tej świni Leppera orłem i gwiazdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadupapuga Hausner na tle Leppera - to "orzeł" i "gwiazda"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 00:00 Gość portalu: Krzysztof napisał(a): > LEPPER MUSI ZEJŚĆ !!! O czym ten głupiec mówi. Nie czuję > jakiegoś sentymentu do pana ministra Hausnera ale jest on, > szczególnie na tle tej świni Leppera orłem i gwiazdą. Na tle Millera - również. A p. Leszek tego nie lubi i nie wybacza... oj nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezradny Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.chello.pl 11.10.03, 23:49 Jakakolwiek dyskusja nad wypowiedziami leppera jest paranoidalną bezsensownościa. Albowiem nie da się dyskutować nad problemem czy woda zamarza przy temperaturze -3 stopnie czy przy minus 5 ciu stopniach. Demagogia nie jest dyskutowalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus a kogo to obchodzi... IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 23:57 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parrot Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.toya.net.pl 12.10.03, 01:54 Jak się chce rzeczywiście oszczędzać, to nie należy kupować myśliwców, transporterów, rakiet itd.itp. Bierzmy przykład z Czech. I jeszcze ten prezydent (celowo piszę przez małe "p"). Popiera bez zastrzeżeń plan Hausnera. Nie dziwię się. Na budżecie Kancelarii nie mają oszczędzać. A swoją drogą ochoczo podpisuje prawie wszystkie ustawy. Nawet te najgorsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A najgorsze, ze i ten prezydent, i Sejm, SAM SIE IP: *.server.ntli.net 12.10.03, 05:59 WYBRAL W WOLNYCH I DEMOKRATYCZNYCH WYBORACH! Ale swinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.Żurek Re: A najgorsze, ze i ten prezydent, i Sejm, SAM IP: *.lodz.supermedia.pl 12.10.03, 10:55 Ilu porządnych ludzi odeszło od polityki.??????????Reszta przeskakuje ze stołka na stołek,palant z lewicy i z lewicy to jeden ch.. Gdyby z Polski chciano zrobić kraj bogatych ludzi, nie mielibyśmy Pisów,polskich rodzin,Endriu chodował by świnki. No i niebyłoby takich mądrali w necie.O ile znam życie,skończy się niedobrze!!Oby tak nie było.Rozpieprzona gospodarka,podatki,Vaty,akcyza to dobija Polskę i nie tylko to.Farbowane lisy mają się dobrze,nikt ich nie ruszy!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: A najgorsze, ze i ten prezydent, i Sejm, SAM IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.10.03, 17:29 pod tym co napisał J. Żurek podpisuje się obiema rękami i dodam jeszcze, że jesteśmy "fajnym" narodem który nie potrafi wyciągnąć żadbych wniosków z historii, potrafimy tylko skakać sobie do oczu, gadać, gadać ..... gadać nieważne czy mądrze czy .... byle gadać. Tym którzy niszczą nasz kraj tylko o to chodzi /pozwalamy sobą manipulować - jakie to smutne/. Ludzie - czy wy nie widzicie jak wygląda nasze prawo ......... - czy nie widzicie jak wygląda system podatkowy ........ Najwyzsza pora czas przejzeć na oczy ........ Naprawdę jesteśmy smutni....... czytam różne wypowiedzi na forach i trace wszelką nadzieję że w Polsce może być kiedyś normalnie po ludzku ......, co i już ktoś komuś tylko musi naubliżać, dokopać ......smutne bardzo smutne Oczekuje poważnej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus2 Szukanie pieniedzy w kieszeniach najubozszych... IP: *.chello.pl 12.10.03, 10:49 Mam to szczescie zarabiac przyzwoicie. Zlodziejskie panstwo zabiera mi 40% podatku - z czego nic nie mam. Nie czuje sie ani bezpiecznie, ani nawet mi nie jest przyjemnie jak wychodze na ulice. Dochodzi do tego ZUS - z ktorego tez nic nie mam - musze oplacac prywatna sluzbe zdrowia, ktora defacto mnie mniej kosztuje niz ZUS. Musze oplacac OFE, aby gdybym dozyl wieku emerytalnego nie zdechl z glodu, bo i tak ZUS mi nic nie zagwarantuje. Dlaczego placac chore kwoty naszmu panstwu, w panstwowym szpitalu bede lezal na korytazu czy na 12 osobowej sali? Rownoczesnie placac podatki, zusy o innych nie wpominajac, pracujac naokraglo, musze odwalac robote za tych budzetowych pasozytow. Dlaczego musze chodzic i skomlec o kwity RP7? Dlaczego gdy ide do sadu, musze przynosic odpis aktu urodzenia, ktory juz znajduje sie co najmniej raz w rekach tego sadu? Przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc. Ale zawsze sie czyta "nie szukajc pieniedzy w kieszeniach najubozszych". A w domysle - poszukajcie u tych, co na ten rzad pracuja. Nienawidze tego panstwa - a Pana panie lepper - za pana impertynencję i brak podstawowej wiedzy jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemas Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 10:52 Zawsze i wszędzie Lepper je**** jest i będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Chore i bezczelne IP: *.chello.pl 12.10.03, 12:35 Chore i bezczelne nie są propozycje p. Hausnera, tylko ta wypowiedź. Jeśli ktoś chce 'poszukać pieniędzy w OFE' - które są de facto ciężko zarobionymi przez ludzi pieniędzmi - ludzi którzy płacą podatki i z części składki na ZUS jeszcze fundują nic nie robiącym prezenty to to jest chore. A jeśli do tego chce rozwiązać rezerwy NBP (które nie wzięły się przecież z niczego) - to to jest bezczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.ztpnet.pl 12.10.03, 13:09 Pan A. Lepper jest zdrowy, ale o ekonomii ma pojęcie chore, czemu dał wyraz wielokrotnie. Trudno dyskutować poważnie z ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Samoobrona krytykuje plan Hausnera IP: *.crowley.pl 12.10.03, 13:14 Przeciez te tepaki z samobrony nie rozumieja nic z tego co sie mowi o ekonomi ,wiec najlepiej krytykowac.A te twarzyczki to tylko sie nadaja do mordobicia ,jak to dziadostwo sie wypaslo w sejmowej stolowce za nasze pieniazki Odpowiedz Link Zgłoś