Gość: robol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 19:25 A tak preferuje się czarnych, w telewizji, na boisku ...tolerancja , a mi ich wcale nie żal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darekw [...] IP: *.telpol.net.pl 30.11.03, 20:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _tainted mind_ Do autora tego tekstu.... IP: morele:* / 172.16.20.* 30.11.03, 21:17 "Według WHO na świecie żyje 42 mln osób zakażonych wirusem HIV, w tym roku przybyło trzy miliony nosicieli. Do tej pory zmarło pięć milionów chorych na AIDS." Nie. Wszystko pomieszaliscie. Od poczatku pandemii zmarlo duzo, wiecej niz piec milionow (okolo 20). Piec milionow to szacowana liczba nowych infekcji w 2003, a trzy miliony to liczba ofiar w tymze roku. Tak trudno przetlumaczyc prosty tekst z angielskiego? Jezeli 5 mln sie zarazilo a 3 mln umarlo, to jak mozna napisac, ze przybylo 3 miliony nosicieli? Aktualna liczba nosicieli to 40 mln. 42 mln to dane sprzed aktualizacji. Co to ma w ogole byc? Ani jedna wartosc sie nie zgadza, wszystko pomieszane, dane z roznych okresow i poprzestawiane. Ale w koncu co to za roznica ile milionow. Wszak to tylko statystyka. Napisac cos, nie wazne co byleby tylko napisac... Bo wszyscy dzis pisza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAŁOLAT CHCEMY RÓWNEGO DOSTĘPU DO PRACY I ŚWIATŁA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 00:40 Dzień pamięci o zmarłych na Aids... świetny pomysł... zróbmy jeszcze dzień pamięci o samobójcach, zmarłych w Polsce na depresję. Czy depresja jest mniejszym zagrożeniem od AIDS??? A może oznacza "miejsze" cierpienia i męczarnie???? Dzisiaj w Polsce kto ma depresję - a jest to nieprzeliczona rzesza Polaków - taka jest prawda - otrzymuje od służby zdrowia minimalną pomoc, pomoc pozorną, albo nie otrzymuje nic. I jeszcze jest traktowany jak chory psychicznie i oglądany od stóp do głów Ludzie nie mają dostępu do zwykłej fototerapii!!! Ani do zwykłej psychoterapii, która jest najwyklejszą rzeczą na świecie, a nie żadnym "luxusem". To są artykuły pierwszej potrzeby, od których zależy życie wielu z nas. Być może jutro i Twoje, Czytelniku, choć dziś czujesz się jeszcze pewny siebie. Prywatni lekarze i psychoterapeuci zarabiają krocie na leczeniu w swoich gabinetach! Pracujący-ubezpieczeni nie mają możliwości leczenia u dobrych, wykształconych, światłych lekarzy w ramach świadczeń zdrowotnych. Wizyta prywatna kosztuje 120 zł za pół godziny! Co to kurwa ma znaczyć, dlaczego tak jest! . Do najlepszego warszawskiego szpitala, tzn. IPiN, bardzo trudno się dostać i nie każdy ma szansę. A pomyślcie teraz o bezrobotnych. Na co ci ludzie mają liczyć? Jestem młodym człowiekiem, a spośród moich znajomych już dwie osoby popełniły samobójstwo, a były to młode dziewczyny, jedna maturzystka, druga studentka. Niedawno na łamach GW czytaliśmy o młodym człowieku , który rozerwał się na strzępy przy pomocy ładunku TNT, bo przeżywał zawód miłosny. To "tylko" trzy osoby. Ale nikt nie kiwnął palcem, aby im pomóc. Ani ministerstwo zdrowia, ani leszek miller, ani, wy, ani ja, bo też nie byłem w stanie, nie umiałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yvona Re: CHCEMY RÓWNEGO DOSTĘPU DO PRACY I ŚWIATŁA IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / 192.168.10.* 01.12.03, 03:46 racja, nic dodac, nic ujac; ale pamietaj, teraz liczy sie medialnosc i popularnosc tematu; trzeba liczyc na to, ze niebawem kilka znanych osob zapadnie na depresje i temat bedzie mial swoje piec minut, niestety; no i jednak cos z tym fantem zrobic, nie siedziec i czekac bezczynnie... chocby wolontariat na poczatek pozdrawiam, Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orf Re: Pamięci zmarłych na AIDS IP: 153.19.176.* 01.12.03, 12:13 Pamięci zmarłych poświęcony jest w roku jeden szczególny dzień - dzień zaduszny po Wszystkich Świętych. Czy zmarłego na AIDS trzeba czcić w sposób nadzwyczajny, odmienny od pozostałych zmarłych. Święci się też "pamięć" poległych za COŚ. Nic już nie pojmuję - będąca przyczyną śmierci choroba jest chorobą - jakby na nią nie patrzeć. Zamiast znów robić przepraszam za wyrażenie "imprezy" ku pamięci zmarłych trzeba sie za nią wziąć jak za każdą inną epidemię - to do fachowców. Wszystkim zmarłym i chorym współczuję ale poraża mnie pomysł okazywania szczególnej pamięci i tym samym czci . Odpowiedz Link Zgłoś
chbmp Re: Pamięci zmarłych na AIDS 01.12.03, 12:31 Zmarłym nasza cześć i pamięć nie jest absolutnie na nic potrzebna. Ona - ta pamięć - jest potrzebna nam, jeszcze żyjącym, żebyśmy pamiętali o zagrożeniach, w tym przypadku o zagrożeniu AIDS. Te "imprezy" mają służyć m in rozpropagowaniu wiedzy o chorobie, o zagrożeniu które byc może już niedługo stanie się jeszcze bardziej realne (gdy wirus np sobie zmutuje, jak to wirusy mają w zwyczaju, i zarazić będzie się można łatwiej i prościej niż teraz). A że skuteczność "imprez" bywa różna, że jest mnóstwo innych zagrożeń (w tym depresja też) z którymi nie umiemy sobie poradzić - to oczywiście prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Formozus Re: Pamięci zmarłych na AIDS IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 00:24 Zakaz stosowania prezerwatyw przez Kościół rzymskokatolicki to propagowanie CYWILIZACJI ŚMIERCI, i tak mi dopomóż Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś