Gość: Ziuta z Rawy Na Sylwestra do sanktuarium na sume IP: *.proxy.aol.com 01.01.04, 03:43 Nic Wam innego nie pozostaje moi drodzy rodacy a tylko zamiast chodzic po zabawach sylwestrowych,trzeba posypac glowe prochem i pojsc po blogoslawienstwo na msze jakie odprawane sa w tym czasie w bazylikach,wziasc ze soba swiety obrazek,poswiecic go i liczyc ze ma zdolnosci w razie czego do uzdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.04, 08:21 15 złotych? Po odliczeniu podatku, dostanie taki lekarz 9 zł. Tymczasem najtańsze przystrzyżenie włosów kosztuje 12 złotych. Czy nie lepiej być fryzjerem? Odpowiedzialność żadna, a pieniędzy tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blast Re: Lekarze -UPR z wami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.04, 09:01 Nie dajcie sie,walczcie.Czas skonczyc z wciskaniem ciemnoty o darmowej opiece dla wszystkich.Zliberalizowac wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LECZONY Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 09:24 MYŚLĘ,ŻE SĄ LUDŻMI HONORU I ZAMKNĄ SWOJE GABINETY OD 01.01.2004 NA ZAWSZE !!!!!!!!!!!!!! TYM LUDZIOM ZALEŻY TYLKO NA "KASIE" A NIE NA ZDROWIU OBYWATELI ! ! ! DO MINISTRA ZDROWIA ! OBY NIE MOGLI CI LEKARZE ŚWIADCZYĆ USŁUG REFUNDOWANYCH PRZEZ NFOZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZOBACZYMY JAK DŁUGO POCIĄGNĄ "MĄDRUSIE" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEKARZE NA MADAGASKAR ! ! ! Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 10:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEKARZE NA MADAGASKAR ! ! ! Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 10:03 Gość portalu: kangur napisał(a): > Naprawdę nie wiem jak to skomentować. Podziwiam i popieram > lekarzy rodzinnych.Mam nadzieję, że ich protest spowoduje > powstanie prawdziwego rynku ubezpieczeniowego w Polsce, i > likwidację NFZ. To nie prezes Panas będzie dyktował pacjentom > gdzie, a lekarzom za ile mają leczyć. > Wszyscy poczujemy się wtedy lepiej. > Chciałbym także, aby prezes`Panas i wszyscy ci ,którzy mieszali > w ochronie zdrowia ,ponieśli jak najsurowsze tego konsekwencje- > wynikające wprost z K.K. > Ale chyba się nie doczekam.... > Polska to dziwny kraj, gzue strzyżenie z modelowaniem kosztuje > więcej niż operacja serca... > Życzę wszystkim NORMALNOŚCI. > Pozdrawiam ZREDUKOWAĆ O 40% POZ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomyślcie Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: 217.96.211.* 01.01.04, 10:31 A GDYBY TAK ADWOKACI ODMÓWILI PEŁNIENIA OBRONY Z URZĘDU, POWOŁUJĄC SIĘ NA OKOLICZNOŚĆ, IŻ WIĘCEJ DOSTAJĄ OD SWOICH KLIENTÓW Z WYBORU, LUB GDYBY TAK PKP ZAMKNĘŁA POŁĄCZENIA PASAŻERSKIE TWIERDZĄC ŻE WIĘKSZA KASA PŁYNIE NA POŁĄCZENIACH TOWAROWYCH - WTEDY TO DOPIERO BYŁOBY FAJNIE, A TAK OD SIEBIE LEKARZOM Z PRYWATNYMI PRAKTYKAMI MÓWIMY NIE- NASŁAĆ NA NICH PAŃSTWOWĄ INSPEKCJĘ SANITARNĄ I ZAMKNĄĆ TE ICH PRZYCHODNIE, --- LIBERALIZM TO OGRANICZENIE WOLNOŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent 2 Re: NFZ zmodyfikować przepisy, lekarze nie będą szanta IP: *.acn.waw.pl 01.01.04, 11:55 W tej chwili trwa haniebny szantaż części środowiska lekarskiego, kosztem obywateli. Szlag mnie trafia jak słucham tych idiotycznych wywodów lekarzy z Porozumienia Zielonogórskiego. Całe swoje chamstwo i pazerność chcą przelać na NFZ. Pacjent jest zakładnikiem tej gry. Uważam, że powinno się zmodyfikować przepisy. 1. Znieść kontrakty z lekarzami rodzinnymi. Nie można płacić za samą gotowość. 2. Wprowadzić zasadę częściowej odpłatności pacjentów za wszelkie usługi medyczne. To ukróci beztroskie korzystanie z usług medycznych oraz różnego rodzaju oszustwa lekarzy. Dla przykładu za poradę lekarską niech pacjent płaci 10 zł. Dla biednych pacjentów wprowadzić kredyty nisko oprocentowane na usługi medyczne . Część pieniędzy pobranych od pacjentów powinno się ustawowo przeznaczyć na infrastrukturę techniczą gabinetu oraz na dokształcanie lekarza, pielęgniarki. Koniecznie wprowadzić kasy fiskalne do gabinetów lekarskich i podatek VAT, powiedzmy 7 % oraz powinno wprowadzić się koncesjonowanie usług medycznych właśnie w trosce o pacjenta. W tej chwili o pomstę do Boga woła stan higieniczno sanitarny wyposażenia niektórych gabinetów lekarskich nie mówiąc już o elementarnym wyposażeniu technicznym. Kto to kontroluje?. 3. NFZ dopłaca do każdego przyjętego pacjenta zryczałtowaną stawkę, powiedzmy 10 zł. Już to pociągnie eliminowanie nieudaczników medycznych, nieuków, awanturników. Eliminować tzw. puste gabinety. Jeśli dany gabinet lekarski w roku nie przyjmie powiedzmy 1000 osób, powinien z mocy prawa zostać zlikwidowany. 4. Wprowadzić obowiązek dyżurów nocnych na zespół lekarzy ( gabinetów), np. zatrudniających powyżej 30 lekarzy. 5. Utrzymać pogotowie ratunkowe w dotychczasowej wersji. Wprowadzić częściową odpłatność za wezwanie pogotowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik POZ Re: NFZ zmodyfikować przepisy, lekarze nie będą s IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.01.04, 13:17 I taki jest skutek tych wszystkich reform, kiedy za sluzbe zdrowia zabieraja sie osoby ktore nie maja zadnego pojecia o pracy w POZ. Doswiadczamy tego od przeszlo 15 lat. Juz nie bedzie lepiej. Jedyne co mnie martwi to PACJENT. I to on za kazdym razem dostaje po d.. . Jestem z porozumieniem zielonogorskim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ zmodyfikować przepisy, lekarze nie będą s 03.01.04, 01:01 ad 1 - obecnie problemem jest właśnie brak kontraktów, nie trzeba nic znosić ad 2 - każde wspomnienie o częściowej odpłatności powoduje straszny krzyk, oskarżanie lekarzy o pazernośc i chęc wzbogacenia sie kosztem pacjentów i histeryczne zapewnienia politków że pacjenci "za nic nie będą musieli placić" ad 3 - ale NFZ NIE CHCE TYLE PLACIĆ, za 10 zł za pacjenta od NFZ lekarze rodzinni leczyli by "z pocałowaniem ręki" bez współpłacenia (wymienienie tej kwoty świadczy że kompletnie nie wiesz o czym piszesz) ad 4 - "obowiązek" tylko nie wiem jak egzekwowany nakaz pracy ? Policja ? Wojsko ? pistolet przy głowie ? czy myślisz o tak banalnym rozwiązaniu jak na tyle dobra zapłata za dyżyr by lekarze CHCIELI dyzurować ? tylko że NFZ nieskory do płacenia... ad 5 - zgoda, utrzymać, tylko że NFZ nie chce za to płacić... Tylko gdzie ty tu widzisz winę lekarzy to nie sposób zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 01.01.04, 12:06 No i nastał pierwszy dzień roku 2004! Pech chciał, że właśnie dziś zachorowałem. Jakaś grypka, może zwykłe przeziębienie. Idę do swojej przychodni i co? Doktor się na mnie wypina! Siedzi w swojej willi albo pojechał swoim audi na narty. Przez ostatnie kilkanaście lat nie byłem u niego, bo dobry Bóg dał mi zdrówko, a jedyne moje wizyty u lekarzy były w gabinecie stomatologicznym i okulistycznym, za które zapłaciłem niemałe pieniądze. Ale co miesiąc wpłacam na ubezpieczenie zdrowotne, ostatnio 8% moich dochodów. Uważam, że to bardzo dużo. Czy mam teraz prawo domagać się udzielenia pomocy podczas mojej grypki? Mam!!! I gówno mnie obchodzi, czy minister dogadał się z lekarzami. Ja przecież jestem ubezpieczony! Przez ponad 15 lat odprowadzałem składkę, żeby teraz być leczonym bezpłatnie. I niech te zdemoralizowane konowały nie mówią, że dostają 15 PLN za pacjenta, bo to jest przekłamanie tak jak porównanie wizyty u lekarza z wizytą u fryzjera. Kto tego nie ogarnia swoim rozumkiem, to jak może ogarniać szeroką wiedzę medyczną potrzebną, żeby mnie wyciągnąć z mojej grypki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 01.01.04, 12:23 Gość portalu: MR napisał(a): Zgadzam sie z toba w calosci!!! > niech te zdemoralizowane konowały nie mówią, że dostają 15 PLN Moze i jest to 15 zlotych, ale za 5 minut pracy. Powiedzcie konowaly ilu pacjetow przyjmujecie w ciagu godziny! Wowczas bedziemy mogli porownywac wasz zarobek z garazysta, czy hydraulikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: 80.53.237.* 01.01.04, 14:35 Masz problem z dostaniem sie do lekarza :-o ???? Przeciez Pan Minister zapewnił ,że nikt nie będzie pozbawiony opieki lekarskiej. Sprawdź na stronie www.nfz.gov.pl jaki jest nr tel informacyjnego dla takich jak ty i zadzwoń - może jakiś urzędas w NFZ dyżuruje i udziela takich informacji. A jak nie będziesz mial dostępu do lekrza do dzwoń jutro ze skargą do MinZdrawa lub NFZ ( czyli na Berdyczów). A skoro stać cię było na prywatnego stomatologa ( btw , dlaczego nie korzystałeś z jego usług "na kase?) to stać cie i na prywatną wizyte u lekarza. Więc nie narzekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od 03.01.04, 00:44 Masz prawo domagać sie zapewnienia opieki medycznej za swoją skladkę. Od tego komu składkę płacisz. Od NFZ. Poza tym ta "zwykła grypka" może zbić (do jej właściwego leczenia a zwłaszcza rozpoznania zagrożeń potrzebny jednak jest rozmek). Poza tym konowały rzeczywiście nie dostają 15 zł za pacjenta - to faktycznie przekłamanie. Na umowach z NFZ dostają 5,50 - 6 zł. Miesięcznie na pacjenta. Nawet jak z "grypką przyjdzie 5 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 12:13 Niech otwieraja prywatnie i niech fundusz z nimi rozmawia, ale niech w tym gabinecie jest aparatura do badania a nie tylko aparat do mierzenia cisnienia.(do usg ,holtera.ekg,itp).Niech zainwestuja w swoje gabinety, wiedza nie wystarczy obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 01.01.04, 12:44 Gość portalu: agata napisał(a): > Niech otwieraja prywatnie i niech fundusz z nimi rozmawia, ale > niech w tym gabinecie jest aparatura do badania a nie tylko > aparat do mierzenia cisnienia.(do usg ,holtera.ekg,itp).Niech > zainwestuja w swoje gabinety, wiedza nie wystarczy obecnie. Wlasnie o to chodzi. Chcesz wiecej zarabiac to inwestuj!!! Do tych 15 zlotych niech sie przyznaja ile dostaja bakszyszu od producentow lekarstw. Niech mi powiedza dlaczego wypisuja najdrozsze lekarstwa i najchetniej w duzych opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od 01.01.04, 12:47 Abstrachując i odchodzą cod tematu; niech mi szanowni dyskutanci wytłumaczą skąd różnica pomiędzy ceną operacji serca w Polsce(5000E) , a w krajach UE ( ok. 20000 E). Sprzet porównywalny , zastawki , nici , pompy do krążenia tych samych firm , oprzyrządowanie pooperacyjne tych samych firm( czyli podobnych cen...)Tylko ludzka praca jakaś inna chyba... Pozdrawiam izyczę zdrowia w Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtuś Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.acn.waw.pl 01.01.04, 13:00 connie1 napisała: > Abstrachując i odchodzą cod tematu; niech mi szanowni dyskutanci wytłumaczą > skąd różnica pomiędzy ceną operacji serca w Polsce(5000E) , a w krajach UE ( > ok. 20000 E). Sprzet porównywalny , zastawki , nici , pompy do krążenia tych > samych firm , oprzyrządowanie pooperacyjne tych samych firm( czyli podobnych > cen...)Tylko ludzka praca jakaś inna chyba... > Pozdrawiam izyczę zdrowia w Nowym Roku To bardzo proste. Szpital to: budynki, personel pomocniczy, średni, wyższy, specjaliści, media, aparatura, itd. Wyobraź sobie, że budujesz szpital w Polsce oraz w kraju UE. Porównaj wszystkie nakłady ( działka, projekt, materiały, wykonawstwo ,zakup aparatury, zatrudnienie ludzi, podatki itd. koszt wykształcenia specjalistów). Jeśli to wszystko porównasz to się okaże ,że szpital w Polsce taniej wybudować i utrzymać. To wyjaśnia niższe koszty operacji, która stanowi malejką cząstkę wszystkich kosztów niezbędnych do jej przeprowadzenia. Nie wspomnę o średnich zarobkach w danym kraju. Lekarze mają to do siebie, że widzą tylko czubek własnego nosa, stąd te ich frustracje z powodu zarobków. Radziłbym łyk ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od 01.01.04, 13:05 Właśnie tej odrobiny ekonomii mi brakuje. Bo na razie to tylko wielkie słowa , słowa, slowa.... I paranoidalne jest ,że pacjent z woj. X czeka miesiąc , a pacjent z woj. Y pięć.Mają ten sam stopień zaawansowania choroby. Ciekawe kto zgadnie czym się różnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 01.01.04, 13:02 connie1 napisała: > Abstrachując i odchodzą cod tematu; niech mi szanowni dyskutanci wytłumaczą > skąd różnica pomiędzy ceną operacji serca w Polsce(5000E) , a w krajach UE ( > ok. 20000 E). Sprzet porównywalny , zastawki , nici , pompy do krążenia tych > samych firm , oprzyrządowanie pooperacyjne tych samych firm( czyli podobnych > cen...)Tylko ludzka praca jakaś inna chyba... > Pozdrawiam izyczę zdrowia w Nowym Roku Roznica wynika z roznicy zarobkow. W PL zarabiasz np 5000€, porownywalne stanowisko w EU daje dziesiec razy wiecej. Dla przykladu zwykly robotnik w fabryce Philipsa w Belgii zarabial 1300€. Popytaj ile zarabia robotnik w tej fabryce, ktora zostala przeniesiona do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od 01.01.04, 13:07 Obawiam się ,że więcej ode mnie. I to też jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert za granica IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.04, 13:23 Byłem kilka lat w jednym z krajów arabskich. Jak to tam wygladało - byłem raz na kontrakcie ONZ i raz na kontakcie bezpośrednim. Kontrakt ONZ. ONZ/UNDP płaciło za mnie składkę zdrowotna do firmy ubezpieczeniowej w Belgii (to ONZ/UNDP wybrało tą firmę). Mogłem póść do DOWOLNEGO lekarza (podczas urlopu - w dowolnym kraju), a potem rachunek wysyłałem do tej firmy ubezpieczeniowej, która zwracała mi 100% kosztów (również za leki). Kontrakt bezposredni (z państwową firmą arabską). Miałem ubezpieczenie w państwowej ubezpieczalni (odpowiednik naszego ZUS). Mogłem pojść do lekarza państwowego lub prywatengo. Jeżeli do prywatnego to płaciełm stawkę jakiej on wymagał. Potem rachunek przedtawiałem w zakładzie pracy, który odsyłał go do miejscowego ZUS, a ten zwracał mi (przy najblizszej pensji) stawkę PAŃSTWOWA czyli ustalona przez ich ZUS, a nie faktycznie zaplaconą - różnica stawki była niewielka, a różnica jakości usługi dosyc duża. Czyz tak nie mogloby byc u nas ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: za granica IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 01.01.04, 15:00 Gość portalu: albert napisał(a): W pierwszym przypadku dostawales 100% zwrotu, mysle, ze ONZ doplacal. W drugim przypadku czesc oplaty spadala na ciebie, tak wlasnie jest. Ta czesc ktora ty musisz placic ta tak zwany "hamulec", aby ludkowie z byle g... nie latali do lekarza. > Jeżeli do prywatnego to płaciełm stawkę jakiej on wymagał. Za granica tylko sa prywatni :o), lub ci, ktorzy pracuja w prywatnych szpitalach. Stawki jednak sa ustalone pomiedzy lekarzeami (Kolegium Lekarskie np w PL), a Ubezpieczeniami. Jedynie uslugi, ktore nie podlegaja zwrotowi kosztow przez ubezpieczenie (np przedluzenie penisa :o), moga byc wyceniane indywidualnie przez lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.knurowski.net 01.01.04, 14:09 Swoich nie zamkną, tylko "państwowe"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi8grant ekonomiczny Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.swipnet.se 01.01.04, 14:21 Pozdrawiam kolegow w Ojczyznie i zycze powodzenia. W razie fiaska polecam probowac wypelniac szczytne wskazania Mistrza Hipokratesa na obczyznie ... Od maja bedzie to mozliwe niemal w calej unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre_ Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.acn.waw.pl 01.01.04, 16:30 Gość portalu: Ted napisał(a): > Swoich nie zamkną, tylko "państwowe"! Tu sie mylisz. Zamykaja swoje gabinety. Panstwowe nie sa zamykane bo podpisaly kontrakty, jako ze moga dalej brnac w dlugi ktore zaplaci w koncu podatnik ... Ja czekam na super artykul w ktorym dziennikarz odwazy sie poprosic NFZ o statystyki ze zlozonych ofert. I okaze sie ze 80% zlozonych ofert to molochy w ktorych pacjent jest traktowany jak jest ... . Prywatne poradnie w ktorych zainwestowano pieniadze w sprzet i personel, nie podpisza kotraktow. BTW w POZecie na slasku gdzie mieszka moja rodzina sytuacja ze pacjent nie byl przyjety w dniu w ktorym przyszedl do lekarza POZ jest (A wlasciwie byla) nie do przyjecia. Lekarz siedzial w pracy od 8:00 do 19:00 w sezonie grypowym az przyjal wszystkich pacjentow. A w molochu (niesprywatyzowany ZOZ) na mazowszu gdzie ostatnio udalem sie z dzieckiem o 8:10 powiedziano mi ze "juz nie ma numerkow" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Przysięga HIPOKRATESA poszła się **** ?! IP: *.chello.pl 01.01.04, 14:15 Co to ma znaczyć panie i panowie medycy! Toż to obraza wszystkich Waszych ideałów, czyniona przez samych Was! Apeluję: zastanówcie się nad swoim postępowaniem i nie plujcie w twarz powołaniu niesienia zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie [...] IP: *.du.se 01.01.04, 14:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Przysięga HIPOKRATESA poszła się **** ?! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.01.04, 14:37 A co ma piernik do wiatraka?Lekarz na pewno udzieli pomocy wg.swej wiedzy i umiejętności w każdej sytuacji zagrożenia,ale wcale nie musi się zgadzać być pracownikiem najemnym za przysłowiową miskę zupy jaką mu na siłe wciska NFZ.Ma rację prof.Religa mówiąc ,że za takie pieniądze to NFZ spowoduje eutanazję służby zdrowia. Teraz wszyscy by chcieli aby lekarz niósł przedsobą sztandar z wypisaną przysięgą Hipokratesa,leczył najlepiej za darmo o każdej porze dnia i nocy,najlepiej dawał leki,woził własnym samochodem do szpitala,do sanatorium,a najlepiej niech poczeka na korytarzu,bo pacjent ,który właśnie wezwał go na wizytę o powiedzmy 22 ma od tyg.katar i 37,2 temp ,kończy ogladać mecz i chce jescze skończyć kolację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Conka Re: Przysięga HIPOKRATESA poszła się **** ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 14:51 "Przysięgam na Apollona lekarza, na Asklepiosa, Hygieje, i Panaceje oraz na wszystkich bogów i boginie, biorąc ich na świadków, że wedle mej możności i rozeznania będę dochowywał tej przysięgi i tych zobowiązań. Mistrza mego w tej sztuce będę szanował na równi z rodzicami, będę się dzielił z nim mieniem i na żądanie zaspokajał jego potrzeby: synów jego będę uważał za swoich braci i będę uczył ich swej sztuki, gdyby zapragnęli się w niej kształcić, bez wynagrodzenia i żadnego zobowiązania z ich strony; prawideł, wykładów i całej pozostałej nauki będę udzielał swym synom, synom swego mistrza oraz uczniom, wpisanym i związanym prawem lekarskim, poza tym nikomu innemu. Będę stosował zabiegi lecznicze wedle mych możności i rozeznania ku pożytkowi chorych, broniąc ich od uszczerbku i krzywdy. Nikomu, nawet na żądanie, nie dam śmiercionośnej trucizny, ani nikomu nie będę jej doradzał, podobnie też nie dam nigdy niewieście środka poronnego. W czystości i niewinności zachowam życie swoje i sztukę swoją. Nie będę operował chorych na kamicę, pozostawiając to ludziom zawodowo stosującym ten zabieg. Do jakiegokolwiek wejdę domu, wejdę doń dla pożytku chorych, nie po to, żeby świadomie wyrządzać krzywdę lub szkodzić w inny sposób, wolny od pożądań zmysłowych tak wobec niewiast jak i mężczyzn, wobec wolnych i niewolników. Cokolwiek bym podczas leczenia, czy poza nim, z życia ludzkiego ujrzał, czy usłyszał, czego nie należy na zewnątrz rozgłaszać, będę milczał, zachowując to w tajemnicy. Jeżeli dochowam tej przysięgi, i nie złamię jej, obym osiągnął pomyślność w życiu i pełnieniu tej sztuki, ciesząc się uznaniem ludzi po wszystkie czasy; jeżeli ją przekroczę i złamię, niech mnie los przeciwny dotknie. " To dla celów dalszej budującej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14 czy kontrakty to kampania buraczana? dlaczego na 1 rok IP: 82.139.15.* 01.01.04, 15:39 Oprócz tego, że urzędnicy defraudują nasze składki i podatki a połowa naszych medyków to konowały oczekujące złotych gór to mam jedną uwagę: Dlaczego wszystkie kontrakty podpisuje się na okres jednego roku kalendarzowego od 1 stycznia do 31 grudnia? przecież to nie kampania buraczana gdzie trzeba czekać aż buraki wyrosną (chociaż w NFOZ-ie to chyba jednak buraki pracują) Dla zapewnienia ciągłości usług jest to nielogiczne. Także dla konowałów dłuższe kontrakty mogłyby być podstawą do lepszego wyposażenia gabinetów (długoterminowych kredytów itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klin czy jest jeszcze cos czego politycy z SLD .... IP: *.magtel.net.pl 01.01.04, 16:04 nie rozpierdzielili w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruford LUDZIEEE!!!!!MYŚLCIE!!!!!!!!!!! IP: *.gallery.devs.futuro.pl 01.01.04, 16:23 W mordę , parę lat już trwa cyrk z kasami potem z NFZ a tzw lud dalej nic nie rozumie.Do tego stopnia nie rozumie że za swojego sojusznika w batalii ze "zdegerowanymi" lekarzami uważa urzędników!!!!!!!!.Pogięło wszystkich czy co ???????Poczytajcie sobie osławiony wykaz kompetencji lekarza POZ wysmażony jeszcze za czasów Kas Chorych i pomyślcie jak urzędnicy wycenili wasze zdrowie!!!!Co z badań zabraniali wykonywać lekarzowi POZ i jak dbali o to by zdopingować POZ-y do oszczędzania na pacjencie!!!!! Bunt lekarzy rodzinnych to nie bunt przeciwko pracy z pacjentem tylko bunt przeciwko hucpie urzędnika który w tym kraju może wszystko!!!Przeciwko ludzikom za biurkami którzy chcą wygospodarować oszczędności ze składek zdrowotnych bo to stanowi podstawę do wypłacania sobie premii,którzy na ogół pojęcia o realiach nie mając narzucają nierealne ekonomicznie stawki określając swój szantaż mianem "negocjacji".Nic do tego nie ma powołanie do zawodu.Zresztą może i ma ale w innym wymiarze.Środki pozyskane z NFZ mają pozwolić na spokojne,zgodne z zasadami leczenie chorych i tego chcą lekarze.Chcą też przy tym zarobić bo niby co ,za darmo mają pracować??To psi obowiązek NFZ wywiązać się z zapewnienia opieki dla ludzi którzy do NFZ wpłacili swoje składki.To NFZ za to odpowiada.A że proponuje lekarzom stawki nierealne to za dupę trzeba brać urzędników NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Dorabianie ideologii do faktów. IP: 80.51.255.* 01.01.04, 16:25 Oczywiście każdy chce zarabiać lepiej. Ale z tego nie należy robić ideologiii , tak jak czynią to lekarze. Oni się nie troszczą o pacjentów tylko o zarobki dla siebie. Teraz zamykają podobno gabinety , czyżby zamierzali zmienić zawód ? Życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Dorabianie ideologii do faktów. 03.01.04, 01:11 Troszczenie się o własne zarobki świadczy o odpowiedzialności. Tylko w ten sposób można zapewnić godziwe życie sobie i swojej rodzinie oraz inwestować w swój rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Minister Zdrowia albo Smierć. kur.. jego mać !!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.01.04, 16:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr fox Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.pl / 192.168.203.* 01.01.04, 16:58 w całej tej dyskusji o NFZ(którego bynajmniej nie uważam za włściwe rozwiązanie) zabrakło jednego - NFZ dysponuje określona kwota do rożdzielenia z naszych składki. A dochody w każdym razie oficjane sa okręslone i "z próznego Salomonnie nalaje". Po drugie jeżei "lekarz rodzinny" to opieka całodobowa bo jak nie on to kto - Pogotowie Ratunkowe (wiekokrotnie droższe). Jak ma ktoś inne pomysły to proszę chetnie sie dowiem. Odrazu informuję, że nie przyjmuje argumentów o trudnościach technicznych bo one dzis sa nie istotne - telefony komórkowe, przekierowania połączeń itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezar Re: Lekarze zamierzają zamykać swoje gabinety od IP: *.chello.pl 01.01.04, 16:58 a jak ktoś wywinie orła, z powodu w/w ciekaw jestem czy prokurator oskarży (ministra zdrowia, szefa NFZ, czy kogo tam innego biorącego niemałe pieniądze za niewykonaną pracę) o zabujstwo w wyniku niedopełnienia obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś